icon

Malo by už 7-8 mesačné dieťa sedieť?

ela2710
6. jún 2011

Ahojte, citala som k tejto teme na nete uz dost, ale stale ma stve, i ked my baby zo sukromky povedali, aby som si nelamala nad tym hlavu, ze ci musi 7-mesacne dieta sediet...boli sme na poradni, na tej medzi 7-8. mesiacom a pediatricka sa velmi prevelmi cudovala, ze maly este nesedi. Sediet pasivne (o vankuse a podobne) som ho nikdy nedavala, pretoze som toho nazoru, ze dieta sa ma posadit samo -zvacsa pri stvornozkovani, maly sa tak cca. mesiac dozadu zacal plazit, teraz uz dava nozky a rucky na stvornozkovanie, ale este neprisiel nato ako sa pohnut z miesta 🙂 no pediatricka mi povedala, ze ak nebude sediet do 29. juna (objednala nas na poradnu) tak s nim budeme musiet kvoli tomu sedeniu chodit na rehabilitacie, ze sme ho mali davat vraj sediet uz od toho 5-6 mesiaca, a nie ze este 7-mesacny to nevie, dalej ma dost prekvapil aj jej nazor na rozpravanie. Povedala, ze maly by uz mal vediet vraviet slabiky ako ba-ba, ma-ma a ze je velmi cudne, ze nas maly este nehovori, ale v okoli nepoznam ziadne dieta, ktore by uz v takomto veku hovorilo. Z kazdej poradne idem domov nestastna, maly je podla mna strasne sikovny, velmi rychlo sa naucil nacahovat za hrackami, prekladat si ju z rucky do rucky, uz pred 1.mesiacom vedel krasne drzat hlavicku sam, rychlo sa naucil aj prevracat na brusko a uz v 5.mesiaci sa zacal obracat aj z bruska na chrbatik...preto ma taketo negativne posudky sklamali, dokonca minule sme mali pri jednom vysetreni maleho kartu a ona to este aj do nej napisala, ze nevravi slabiky, ze sa nevie udrzat v sede...co si o tom myslite?

lauricka
23. feb 2013

nerob si vobec hlavu, nemusi este sediet a si ovela mudrejsia ako tvoja pediatricka, ze dieta nedavas pasivne sediet, ale pockas, az to zvladne uplne same. Pochvala! Posadi sa, uvidis. Ak by sa ti nieco nezdalo, nechaj ho kuknut u neurologa. Ak je OK, urcite sa posadi. A ak by si mala cvicit, nuz, Vojtu nie, ak nema ziadnu diagnozu. Radsej plavanie, Bobathovu metodu, na fitlopte, hrave cvicenie pre deticky a take aktivitky pre radost 🙂 Cvicenie a posilnovanie neuskodi zdravemu dietatku, urcite aj tomu to prospeje. A odporucam knihy od Kiedronovej, ceskej autorky. Pre teba konkretne Rozvijej se, detatko. A mala by si to precitat aj ta hviezda pediatricka :(

jlp
26. feb 2013

po precitani sivsetkych prispevkov sa zacinam hanbit, ze som si myslela, ze s mojim malym nieco nei je v poriadku. O tri dni bude mat 7 mesiacov. Z chrbatika sa mi na brusko pretoci len cez pravy bok, z bruska mu to vobec neide na chrbatik. Sediet som ho nikdy nedavala a ani sa sam netaha. Nohy ma ako pruzinka, na kolienkach je rad. Stvornozkovat ho tiez netaha. na brusku sa toci len v protismere ruciciek a len pred tyzdnom si objavil nohy a spoznal ich chut. V sukromke uz nie je takmer nikto, co je takto tazko pohodovy 🙂...tam sa kazdy prebieha s fotkami stojacich, sediacich a inak pokrokovych deticiek. Dokonca este ani zuby sa nam nehlasia. Joj som tak rada, ze ten moj anjelik je absolutne zdravo sa vyvijajuce dieta. Ved on si iste raz sadne, iste sa raz postavi a aj zuby raz buduuuu. Uz nebudem stresovat a porovnavat. Prepac mi to zlaticko moje. Dakujem vam kocky.

ivetoy
1. mar 2013

na 9 mesiacov sa zacina rozpravat...a sediet staci ak bude na 9....vsetko je v poriadku....mas cudnu pediatricku

silviavivien
1. mar 2013

no ja neviem ja si myslim,ze ano nasa sedela skoro a behat sa sama pustila ked mala 9 mesiacov a 2 tyzdne takze si myslim,ze 7_8 mesacne by uz mala sediet

kocastratene
3. mar 2013

Naša začala držať hlavičku keď mala mesiac...teraz má 3 m. a dávame ju sedkať opretú a obsedí...ale to záleží aj podľa hmotnosti dieťatka...dokrotka má pravdu, možno má oslabené kostičky a treba s tým niečo robiť..predpísať niake liečiky na kostičky alebo niečo také.. 🙂

sharlotta
3. mar 2013

Nasa sa posadila prvy krat, ked mala 9,5 mesiaca. Nasa pediatricka nas poslala na rehabilitaciu. Vysetrila ju doktorka, ktora sa nas pytala, ze co je akoze problem, ze dieta je v poriadku a nasledne sme isli cvicit do telocvicne a rehabilitacna sestra nam zopakovala to, co doktorka, ze jej nic neni, ze je vyvojovo v poriadku, ze kazde dieta ma ine tempo a ze sa to riesi az keby sa neposadila do roka. V ZIADNOM pripade ale netreba dieta davat sadat, ked sa este nevie posadit same!!!!!! To nam prizvukovala, nic nasilu, ani stavat na nozicky, ani davat sadat, ani vodit za rucky, ked zacne chodit. Tym sa vraj velmi dietatku skodi a casto to aj spomaluje jeho vyvoj.

regilien
24. mar 2013

Naša Sofia od prvého mesiaca drží hlavičku,teraz má 3 mesiace a chce sedieť!Viem že ju nemozem davat este sediet ale je nervozna,nechce lezat ani sa nosit🙂 .Váži 7kg meria 65cm,vraj je príliš veľká....ale v 7-8 mesiaci by uz mala sediet si myslim...

ivyk
24. mar 2013

ozaj sa nestresuj, moj maly zacal najprv plazenim, to robil dost dlho. Potom sa stavial na nozky, za tym stvornozkoval, a ked sa postavil, tak zacal so sedenim. Takze poradie ako vidis, nie asi tabulkove. Je pravda, ze ked sa zacal staviat na nozky v postielke, potom to vsetko slo velmi rychlo, mozno vsetko sa udialo za dva tyzdne, takze som bola prekvapena z pokrokov. Tak ako pisu ine mamky, kazde dieta je ine, a kazda mamka to musi pochopit...vsetko ma svoj cas. Len je neprijemne, ked ta "deptaju" doktorky alebo ini...

cawes
24. mar 2013

No moj maly bude mat o 2 tyzdne 8 mesiacov sedi len ak ho posadim. Udrzi sa chvilu niekedy aj 4-5 minut. Ale sam este nesedi ani ho extra vela nedavam neni to dobre na chrbticu. Co robi ze sa plazi a asi druhy den zacal kolienkovat, plus vylieza uz na postielku takze musime ist o stupen nizsie.

angelika4
24. mar 2013

Ahojko!! Pani doktorku ,,pozdravujem,, (určite je staršia pani doktorka so starými názormi !!,,) V žiadnom prípade nevysádzaj!! Detičky majú sedieť až keď sami si sadnú !! nemalo by sa vysádzať ani v štýle : podopriem s vankúšikmi!! je to zlaté a milé keď ,,jéj už sedí!,,-ale dieťa ešte sám nesedí preto, lebo nemá takú silnú chrbticu! a s tým vysadením mu pekne zničíme chrbticu!
A po najnovších výskumoch : dieťa sa má naučiť sám najprv ťapinkovať - a až potom sedieť bez opory.
Mi sme nášho miláčika vôbec nevysadili , ani sme s ním ,,neťapinkovali,,-držaním za ručičky a bolo mi jedno kto čo hovorí, jeho chrbtica mi bola dôležitejšia!! sám sa aj postavil aj si sadol, keď už bol schopný, a pevne dúfam že nebude mať žiadne pokrivené chrbtice, ako mi , ktorých ,,povinne,, naši rodičia museli vysádzať!!
A čo sa týka reči: tiež hlúposť čo hovorí ( naozaj nie je v dôchodkovom veku?? )- niektoré detičky začnú skorej s pár slovíčkami a iné si ukladajú do hlavičky a naraz začnú rozprávať...
Tabuľky!! ja by som ju ,,zatabuľkovala!!,, .......... 😠
Nič sa neboj všetko príde, nechaj na malinkého! hlavne nech je zdravý a držím palce!!! 🙂

bubinovci
24. mar 2013

náš Peťko sa začal plaziť ako 5 mesačný, potom začal štvornožkovať, asi týždeň predtým ako mal 8 mesiacov sa postavil a presne v 8 mesiaci začal sám sedieť 😉 dieťatko má sedieť až keď je ono pripravené a nie vtedy keď to múdra pani doktorka uzná za vhodné 😠 pokiaľ ide o rozprávanie, náš malý tiež nebol ukecaný, teraz bude mať 20 mesiacov a v podstate len pred 2 týždňami začal rozprávať trochu viac, každé dieťa je iné 😉 kašli na doktorku, pokiaľ vidíš že drobec je šikovný a napreduje tak je všetko ok, nie každé dieťa musí v dvoch rokoch rozprávať hotové príbehy 😉

040213
31. aug 2014

Ahojte, moja malička ma 7 mesiacov,vedele sa už v 5mes.prevratit z brucha na chrbat a späť aj keď mala do4, 5 mes.remene, uz asi mesiac ztvornozkuje ale liezt este nevie, sedi sama keď ju posadim, a chodi už mesiac v chodanke, všade sa dostane kde chce.Hovori slova pa pa, ma ma, gru gru.No ale kazde dietatko je ine a oni si pridu na to sami čo a kedy chcu, ja ju do ničoho nenutim.Čo ma trošku znepokojuje že nema zatiaľ žiadne zubky, ale veľmi slinta, takže dufam že za chvíľku bude mať aspoň jednu.Napriek tomu mi prespi celu noc uz mesiac.Mozem si podla nej nastavit cas, vecer od 7ej rano do 6tej. 🙂 To ze čo rieši pediatricka nie je tak podstatne, je dôležité aby dieťa bolo čulé a zdravé, to ostatné pride samo. 😵

maria129
9. dec 2014

Ahoj. My máme taký istý problém. Náš Matiasko má 6,5 mesiaca a vôbec nesedí. Iba keď ho zaistíme vankúšmi. Nedávala som ho sedávať skôr. Že vraj sa to nemá, tak som to nerobila. Tak uvidím ako to pôjde ďalej. Inak je šikovný veľmi, všetko vedel v predstihu, len toto sedenie nám nejde. Verím mu, že za dva týždne sa bude vedieť udržať. Hlavne nezúfajme. Musíme veriť našim drobcom. Nie každé dieťa je rovnaké a musí ísť podľa predpísaných tabuliek. 🙂

beruska1311
9. dec 2014

Moja sama sedela v 11 mesiacoch, v 13 zacala chodit a odvtedy este nesedela 😀 Bud rada, ze este lezka a nenechaj sa vystresovat lekarmi 😉

dollynkaa
9. dec 2014

Moja sedela tak viac sama na konci 6mesiaca. V 8 uz sa posadila sama. Myslim ze neni kam ponahlat. Hlavne sa vraj nema deti podopierat vamkusmi

lienka1601
9. dec 2014

moje dievcatko sa posadilo samo minuly tyzden a ma 10 mesiacov.. je to uplne v poriadku.,. @maria129 tvoj je este malicky urcite by som ho nepodopierala a td.. dieta sa ma posadit same aj ked ja som malu asi mesiac dozadu na zem posadila a sedela uz pekne ale skor nie bola vzdy v pololahu a o nic neprisla teraz si krasne sadne.. urcite ziadne 6 mesacne dieta nesedi same.. skodi to chrbtici.. ;)

rodinnevikendy2
17. dec 2014

Srdečne vás pozývame do babyklubu PLUTVIČKA v Bratislave, radi vám poradíme. Babyplávanie aj babygymnastika.

https://www.modrykonik.sk/catalog/vendor/rodinn...

https://www.modrykonik.sk/catalog/vendor/rodinn...

andreasiskova3
31. jan 2015

To myslíš vážne, že ti povedala že si ho mala ,, dávať ,, sedieť ??? Veď to práve že poškodzuje chrbticu ktoré nie je ešte dostatočne silná. Dieťa si samo určuje svoj vývoj, niekedy treba pomicr ale vhodnými cvikmi a to sú určite neni tie že dávať sedieť. Chrbticu si spevni tým že bude v prvom.rade čo najviac na brušku. Potom keď zosilneju svaly a kosti tak sa udržiava aj samo. Mne dr.povedala že 8.mesacne dieťa nemusí sedieť samo, že je tam rezerva dva mesiace. Pozrela jej chrbticu videla že sa vyvíja správne a že záleží už len na nej kedy sama príde na to ako sa posadiť. Prvorodeneho som dávala sedieť pasívne a urobila som veľkú chybu, má z toho zlé držaní tela. Takže baby už nedávam, nechávam to na ne, kedy bude tak bude.

egiginka
31. jan 2015

ja by som hned menila pediatricku... sorrry co za kravu.... ked som sa mojej pytala, ze kedy najskor zacnu deti same sediet , tak ze najskor 7 mesiac. ... . ( cest vynimkam , tak z okolia fakt sikovne deti si v 7m sadali.... mojaje sikovne dieta a sice v 7m si zo stoja sadla.... ale sikmy sed az v 10 mes.... a to v roku beha ako dabel..... a co poznam tak uplne zdrave deti si same sadli v 9 m a aj neskor....

urcite by som hned menila pediatricku, ona ma byt oporou a nie sposobovat zbytocne depresie.... a 1000 percent je to ok, ze 7 m dieta , ze si same nesadne !!!!

lienka2407
31. jan 2015

Moj si sadol sam ako sedemmesacny ale urcite sa tym netrap kazde dietatko je ine 🙂

lila77
31. jan 2015

kazde je ine len ho nedavaj na silu u nas mama davala volakedy sa podopieralo vankusmi a uplne zle doteraz je sestra nahnevana lebo si mysli ze to preto ju bolieva chrbat lebo az vtedy si dieta sadne ked ma vyvinute svaly a vsetko aby si sadlo ak to urychlis mozes z neho urobit invalida

gapre
3. feb 2015

Mne lekarka povedala,ze niektore deti sa skorej postavia ako sami sedia,ze je to pre ne velmy tazke.Moja sedela sama az v 10 mesiacoch,nepodkladala som ju.Povedala ze to je uplne normalne,teraz ma 13 mes.a uz chodi,teraz zacala, tak to je este take roztrasene 😀 ,ale prejde pekne.

dievcatko79
17. feb 2015

moja si sama sadla, ked mala skoro 11 mesiacov a pediatricka to ani zdaleka absolutne neriesila.. vsetko ma svoj cas... teraz ma 14,5 mesiaca a zacina sa stavat okolo nabytku, nema este ziadnu stabilitu, ale snazi sa... chodim s nou cvicit, ale neurologicka povedala, ze je uplne v poraidku, len ju musime nakopnut... 🙂 takze hlavu hore a neries keci svojej pediatricky 🙂

tajka1986
17. feb 2015

Kazde babo je ine,moja sedela ked mala 6,stala ked mala 7 a od 9.mes.chodi. Neries a uzivaj si🙂

monika0409
29. mar 2015

dieťa má sedieť až v 8 mesiaci !!! žiadne posadzovanie skôr, pri vankúše alebo podopierať. ak bude mať dostatočne silné svaly posadí sa sám. ( chodíme k fyzioterapeutovi, ktorý presne vie kedy čo má byť )

evica01
29. mar 2015

Dieta si sadne same ked lezie. Neries blbosti. To sa tak vravi, ze moje uz sedi (podoprete a oblozene vankusmi) 😀
Sedi vtedy ked si sadne samo 🙂

jankaja
4. jún 2015

pediatrička očividne zaspala dobu. Malý krásne napreduje a tým, že sa mu nesnažíš "pomáhať", napr. pasívnym sedením, mu pomáhaš úplne najviac.
Ak môžem odporučiť, prihláste na nejaké cvičenie na fit loptách alebo baby plávanie... malý bude v kolektíve, ty pokecáš s maminami, fitlopty aj plávanie zlepšia svalový tonus... a zmenila by som pediatričku... nie je dôvod, aby mama zdravého, prospievajúceho dieťaťa chodievala z poradne nešťastná...

mizu89
17. jún 2015

Ahojte maminy dnes sme boli na kontrole u pediatricky s 8 mesacnym babatkom a dr.povedala ze preco este nesedi. 😠 .Na dalsiu kontrolu mame ist o tyzden a ak nebude do vtedy sediet tak mame ist ku neurologovi ☹ .Dost ma to sklamalo. ☹ No je toto normalne?Tu na tejto stranke citam ze dieta najprv zacne stvornozkovat a potom sa popri tom na bok posadi.Maly sa stavia uz na kolena na styri len este sa nevie pohnut nevie ako ma posunut zarovno rucicky s nozkami.Podla mna je uplne v poriadku.Dr.povedala ze mam ho davat sadat.Maly sa podoprie rucickami ale chrbticu ma skrcenu a takto vydrzi.Toto ze mam robit s malym a takto by mal vydrzat co raz dlhsie.Podla mna toto neni spravne ved je cely dokriveny ☹ Mam absolvovat neurologa alebo to mam nechat na dietati???

rajna
17. jún 2015

Tak moja začala sama sedieť až na 9 a pol mesiaca 🙂 Tiež chodíme k neurologičke ale moja je predčasniatko tak preto. Na 8 mesiacov nemusí ešte sedieť to je riadna blbosť. A každé dieťa je iné, málo ktoré je ako z tabuľky. 😉

petrofka
17. jún 2015

Urcite k tomu neurologovi chod. To, co pisu tu, pisu laici! A aj podla mna uz mal sediet.