Mám doma nadanejšie batoľa? Diskutujte s nami!
Ahojte, rada by som si prečítala vaše názory. Syn má aktuálne 1,5 roka. Zrozumiteľne s nami komunikuje, krásne spája slová, dokonca posledný týždeň začal už aj skloňovať. Je schopný mi v pospajanych slovách porozprávať napr. svoj deň...kde bol a čo videl, s čím sa hral, čo mal na jedenie a podobne. Jeho slovná zásoba ma každým dňom iba prekvapuje. Pozná farby, rozozná niektoré písmenká aj číslice napr. ak uvidí niekde písmeno A tak povie A, ako auto a podobne. Máme drevenú obrázkovú abecedu aj s číslami a tam som mu to párkrát ukázala a pomenovala, aktuálne už mi aj sám ukazuje a hovorí čísla aj písmená, netvrdím, že sa vždy trafí, ale chybovosť je naozaj minimálna. Fascinujú ho dopravné prostriedky, rozoznáva ich v knižkách aj na ulici. Ak sme napr. na prechádzke, tak mi sám ukazuje, že tam je traktor, autobus, kamión...tipy áut sam rozlišuje, to je kombi, to je SUV, dodávka, pick-up 🤷 (má to z knižky, ale úplne sám ich začal vnímať a rozlišovať aj v skutočnosti)....a mohla by som tu toho písať ešte naozaj veľa. Doteraz som to nejako neriešila, lenže sme boli na kontrole u neurologičky (buchol si nepekne hlavu) a po kontrole mi lekárka s úžasom povedala, že toto sa často nevidí a že mi gratuluje k takému inteligentnému chlapčekovi. Preto by som si rada prečítala aj názory iných mamičiek. Viem, že moje dieťa je ešte veľmi malé, bola by som však rada, ak by sme k nemu už od útleho veku pristupovali primerane a nič nezanedbali, takže budem vďačná za vaše názory.
Dobry den, lepsie ako diskusia s mamickami na koniku sa oplati psychologicke vysetrenie, ktore nadanie potvrdi. Mam podobneho syna, je dolezite s takymito detmi spravne pracovat a vytvarat im podmienky na rozvoj nadania. Sikovny a skuseny psycholog odporuci, co so synom robit, na ake aktivity sa zameriavat a pod.
Ahoj,podľa popisu to vyzerá,že je určite napred.spytaj sa aj pediatričky,ako ho vidí ona.
?
Áno máš chytré dieťa.
Dcérka rozprávala tiež veľmi skoro,
synček do roka nevedel ani 5 súvislé vety za sebou. Pri tom je inteligentnejší a dcéra má super pamäť.
@life123 ano, uplne vazne! 🙂
Tento vek je extrémne skoro na to, aby sa dalo rozpoznať prípadné nadanie dieťaťa. Je normálne, že deti sú v takomto veku zvedavé a nasávajú informácie. Podporuj ho vo vývoji, ale všetkými smermi, neprepadni predstave, že máš doma geniálne dieťa - mnoho rodičov s takouto utkvelou predstavou totiž tlači do dieťaťa fakty a zanedbá všetky ostatné aspekty vývoja.
@em4life Dakujen za odpoved. Ano presne toto mi hlavne vrta hlavou, ci ho zobrat k psychologicke, na druhej strane, nie je na to este prilis maly?
Určite máš veľmi nadané dieťa, šikovné a múdre 😊 určite vie mnohonásobne viac ako priemer. Radila by som ti riešiť to s odborníkmi ešte pred výberom vhodnej škôlky
Kamoška má veeeeľmi múdreho chlapčeka, on si v dvoch rokoch už čítal, poznal všetky písmenká, napísal ich, dokonca aj po anglicky, čísla atď. Ale rodina tlačila, že je ešte malý, a že všetci chodili do obyčajnej škôlky, tak sa dala do toho natlačiť. No hneď po nástupe do škôlky ľutovala, učiteľky jej vraveli, že je veľmi šikovný, ale tak narýchlo sa už žiadna vhodnejšia škôlka nedala nájsť
Ano mas! A je to pozehnanie aj "prekliatie". Venovat sa neskor takemu dietatu bude velmi narocne. Cim skor vyhladajte centrum pre nadane dieti a rozvyjajte jeho zaujmy. Lebo o chvilu pride cas, ze sa ta dieta opyta nieco co bude nad tvoje chapanie a druha otazka bude- Preco to nevies? Preco si taka hlupa🤣🤣. Mam znamu ma syna 7 rokov( chodi na doucovanie fyz, chemie k ucitelovi z gym.) Najviac sa desim, ze sa ma nieco opyta🙈🙈.
tak moje deti - ani jedno v 1,5 roku vôbec nerozprávalo... úplne vážne... asi je to geneticky.
syn až v 2,5 roku začal - dovtedy samé hhhhm, a pod. v 8 rokoch mu psychol. namerali nadpriemerne IQ...
Tak mas sikovne dietatko, to ti ako info zatial staci... niektore deti postupuju nadpriemerne v motorike, ine v reci, ine v oboch aspektoch a skutocne ich casom definujes ako "nadane", ale zasa maju deficity v samoobsluznosti, jedeni, odplienkovani, komunikacii s rovesnikmi atp...
Len ako priklad dcerka mala v jasliach chlapceka, co od roka plynule rozpraval a to doslova 12 mesacny sklonoval, v 1,5 roku pocital do 50, proste sialene... stale mu idu usta popredu, ale v skole sa to uplne zrovnalo, ma uplne rovnake znamky, ako moja priemerne sa uciaca dcera, hlavu uplne inde, furt zabuda ulohy, stale ho zaujima nieco ineho...
Venuj sa mu...velmi... davaj mu podnety, ponukaj moznosti napredovat... ale nejake diagnozy "nadpriemerne inteligentne" - moj syn je v tom 1% hore ako priklad - a je neskutocna brzda podla mna najviac sa mu treba venovat, rozpravat zacal 3,5 rocny. Matiku (stvrtak) robi teraz pre siedmy rocnik... ale excelovat v jednom neznamena, ze vo vsetkom.
Moj starsi v 1,5 rozpraval, poznal farby. Pismena a cisla nie. Nie je nadany. Ale je hypersenzitivny. To znamena velmi vnimavy.
Ano, je sikovny. To, co opisujes, mi pripomina nasho suseda, kamarata mojej dcery. Jeho zaujmy dokonca jedna obmedzena psychologicka oznacila ako zaujmy neprimerane veku 🙈 Napr na 3. narodeniny si zelal globus. V 4r cital, pri nastupe do 1.triedy uz aj v anglictine. Naucil sa, ako mu citali rodicia a on im sedel na kolenach. Chodil na skolu pre mimoriadne nadane deti, uz konci VS v zahranici. Skus si zohnat knizku od Laznibatovej - Nadane dieta. Mozno ti v niecom pomoze. Ono je fakt, ze casto sa rychly vyvin u dietata neskor spomali a ostatni ho dobehnu. Ale preco ho nepodporit, ved aj sportovo, hudobne ci vytvarne nadane dieta by si podporila.
No, budeš to mať náročné. Syn je možno ako tento Jakubko:
https://www.youtube.com/watch?v=aZMoPIA5YJkNeviem presne od akeho veku robia vysetrenia, mari sa mi, ze od 2 rokov. Treba pogooglit 🙂 Drzim palce 🙂
Baby mysleli tu psychologicku asi preto aby ta usmernila ako s takymto dietatkom pracovat. Dcera chodi do nadanej triedy, tie deti si velmi citlive, prilis prisne na seba, vsetko musi byt tip-top, vo vsetkom chcu byt prvi, chcu vyhravat. Aby sa zbytocne nerobili chyby vo vychove, on je este malicky ale ked bude mat 4-5 rokov bude to trosku zaujimave🙂
Obe moje deti su nadane, podla mojho nazoru je riesit tieto veci v 1,5 roku strasne skoro. Normalne sa mu venuj, aj podla jeho zaujmov a uvidite casom. Skory nastup reci, citanie (bez porozumenia) a mechanicke napocitanie do xy nemusia byt znakom nadania 🙂
Ak sa mu dari v memorovani veci, ma dobru pamat. Deti zvycajne maju vybornu kratkodobu pamat v ranom veku. Preto vyhraju nad rodicom v pexese ;)
podla mna mas, ono tie rozdiely vidno aj v takom nizkom veku u deti.
tak ho podporujte, ono sa ukaze, akym smerom ho to bude tahat.
praveze skore citanie s porozumenim uz pred dovrsenim 4 roku veku je znakom nadania dost casto. potom su deti, matematicky nadane, ale s nejakou dys, tam to neplati, ale to tiez hend vidno, ze v matematike je napred.
uvidis, ake zaujmy bude mat, vacsinou je to vesmir, geogragia, sopky, tornada, zemetrasenia, a to vsetko vo veku, ked ine deti o tom netusia
Moze a nemusi byt. Moj syn bol podobny v niektorych veciach, do cpp sme sli v jeho 5r, nadanie sa potvrdilo. Poznam vsak deti, ktore boli podobne (len zaujem nebol o auta, ale napr o dinosaury) a nadane nie su. Vidiet, ze sa mu venujes, tak v tom len pokracuj, vsimaj si, co ho bavi (moj ma napr rad cisla, pismena menej, tak som mu ich nikdy netlacila). S nadanim mozu ist ruka v ruke aj narocnejsie povahove crty (citlivost, perfekcionizmus) a aj emocionalne alebo vychovne problemy (vybuchy, nevhodne spravanie).
Deti sa niekedy vyvíjajú takto nerovnomerne, že v niečom sú vpredu, ako tu, ale treba sledovať celkovej jeho vývoj, lebo môže sa stať, že v niektorých oblastiach pôjdu pomalšie, ako samoobslužné činnosti - obliekanie alebo kreslenie, písanie. Niektoré sú také samostatné, že nevyhľadavajú na hranie rovesníkov (deti), ale sú radšej s dospelými, ešte v tomto veku sa to nedá posúdiť, aký bude jeho vývoj celkove.
Mam take iste doma. Uz ma 5 rokov. V tomto veku je uz ako dodpelak. Vedieme debaty o mozgu, traumach, pravnom state, fotosynteze, reprodukcii, imuno procesoch, gravitacii...Pyta sa podrobne na vsetko. Ja som bola rovnaka. Dali nmma na vyberove gymnazium, vtedy takr moznosti neboli. Potom VS v zahranici, na prospechove stipko. Ked mas chut, napis mi, podam svedectvo 🙂
No a k mojmu synovi...je to aj super, ze mame partaka, aj mega mega narocne. Pozri moj insta, hovorim okrem tazkych tem aj o zvladani takych deti a rozvijani @barbora_bali
Dcéra v tom veku bola mimoriadne jazykovo zdatná. Mala skvelú pamäť. Oboje jej ostalo dodnes (má 7). Už na zápise v škole nám hovorila psychologička, či ju nedáme otestovať, že je podľa nej nadpriemerne inteligentná. Pripájam videá, kde mala 1,5 roka. Ju fascinovali zvieratá, tvary.... Dodnes je veľmi napred v určitých oblastiach, ktoré ju bavia a zaujímajú.
Moj starsi syn, teraz ma 4 roky a 4 mesiace, uz v roku ovladal vsetky farby, v 15 mesiacoch ich vedel po anglicky, plus asi 20 zvierat vedel po anglicky, v 15 mesiacoch recitoval basnicky, v 18 mesiacoch hovoril zlozene vety. Tak som tusila, ze je dost sikovny, ale od mala bol velmi narocny na program, aj svojim spravanim bol vzdy narocny, normalne vedel a vie vycucat z cloveka energiu, usta sa mu nezastavia, vkuse do niekoho nieco husti a nuti pocuvat, ale to nie ze chvilku, ale nonstop, s manzelom si pri nom nemozme povedat normalnu zmysluplnu vetu bez prerusovania a prekrikovania, vyzaduje neustalu pozornost, ocny a verbalny kontakt 24/7 (samozrejme okrem spanku a pozeranianroxpravky, vtedy je praveze totalne vypnuty) atd....a trva to doteraz - poviem to v kocke: ked nema nejaky program na 100%casu, robi vkuse nejake hovadiny, ale strasne hovadiny. Sam sa nezahra dlhsie nez 5-10 min, aj to je uz po zlepseni, odkedy chodi do skolky. Neposlucha, on ma.svoje argumenty a ozaj dost padne, ze si ide za svojim. Ked nie je nieco tak, ako sme si planovali, ruca sa mu cely svet. Napr. momentalne sme na dovolenke v zahranici, kde smu na scootroch jazdit s dospelymi aj deti. Prenajali sme si teda 2 scootre, moja nadrz bola plnsia, nez manzelova, jemu uz pomaly klesal benzin na minimum, tak sme sa dohodli, ze cestou na plaz sa stavime na benzinke a natankujeme manzelov scooter. Ale ked sme tam prisli, povedali sme si, ze ked sme tu, dotankujeme aj moj doplna. Syn zacal strasne riesit, uzkostlivo plakat, ze on nechape, preco aj moj, ved sme povedali, ze len ockov...proste to nebolo v plane. Alebo po umyti zubov klokta vzdy 3x. Keby nahodou vykloktal 2x a prave by nam vypli vodu, on by sa z toho asi zrutil. Viem, ze deti maju niektore svoje ritualy, ale on to ma takmer vo vsetkom. Jeho zvlastne spravanie a neskrotitelnost ziadnymi sposobmi nas uz skor viedla k myslienke vyhladat psychologa. Chodilo mi po rozume ADHD. Neposedi, vkuse chodi dokola po izbe, aj ked nieco rozprava, od jedla odbehne asi 100x a dava si kolecka po dome. Odkladali sme to, ale v lete sa s nim zacalo nieco diat, nakoniec sa vsetko zavazne vylucilo a zaver bol, ze tiky. Vyzeralo to ale vselijako zle, krutilo ho, trhalo to s nim, napadali mi rozne diagnozy (epilepsia, nador mozgu, zapalove ochorenia nervovej sustavy a pod...). Cely tento stav urychlil okrem absolvovania inych vysetreni aj podstupenie vysetrenia psychologickou, teda az dvomi. Namerane IQ 156, pasmo geniality, vravela nam, ze co mala maximalne tam nejakeho detskeho pacienta, tak mal 140. Tie testy podstupil par tyzdnov po 4.narodeninach, ale vysledok bol, ze mentalne schopnosti a kognitivne funkcie ma adekvatne dietatu vo veku 6 rokov a 3 mesiace. ADHD vylucili, vraj je to po psychickej stranke zdrave zive dieta, ktoremu ale centralna nervova sustava dozrieva prilis rychlo a to, ze vsetko vnima, tak ma privela podnetov, s cim si nevie poradit, lebo bombarduju jeho nervovu sustavu a zaziva v sebe jednu velku burku, z toho mozu byt aj tie tiky ze to s nim proste "šije" a to vsetko sa da aj pripisat komplikaciam pri porode - kliestovy porod, APGAR 3, 6, 9, sice ho neresuscitovali, srdiecko bilo, ale najprv nedychal a chvilu trvalo, kym ho rozdychali. Ako nam pani psychologicka povedala: neteste sa, ze ma take vysoke IQ, bude to mat v zivote tazke a vy s nim tiez....ozaj si s nim casto nevieme dat rady (v skolke poslusny na slovo, vzorovy chlapec, i ked vraj casto ucitelky maju co robit, aby si poradili s jeho padnymi argumentmi, preco by veci nemali byt tak, ako vravia, ale inak...). Takze z toho, co pises, mas velmi sikovne dietatko, ale ono to moze byt dvojsecna zbran. Kolkokrat som si uz povedala, ze radsej, keby bol priemerne inteligentny, ale poslusny a nemusel by vsetko vzdy tak prekombinovat a komplikovat a netrebalo by ho nonstop zamestnavat....ach, niekedy mi je z toho velmi tazko.
Prepacte, ze som sa tak rozpisala, no nevedela som to skratit
aj u nas je to tak, cochvila bude mat syn 2,5 roka a zaujima ho vesmir, fyzika, mechanika, aktualne principy fungovania vysokej pece, vyroby ocele a mnoho dalsieho. velmi vela si citame a hrame sa, skladame, rozoberame, strihame a vytvarame. ma velmi dobru predstavivost a pamat. sme radi, ze sa zaujima, s muzom sme podobni a aj ako deti sme taki boli. zatial sa mu snazime vytvarat podnetne prostredie doma. inak co sa samoobsluznych cinnosti tyka - je odplienkovany od 2 rokov bez problemov, vie sa obliect, obut, napit z pohara, najest, pomaha varit, vylozi celu umyvacku, v kavovare spravi kazde rano kavu.
Dakujem velmi pekne kazdej jednej za prispevok. Ospravedlnujem sa, ale nemam cas odpovedat kazdej zvlast, vsetko som si ale precitala! ☺️
Viem, ze syn je este naozaj velmi maly na akekolvek zavery, chcela som iba vediet, ci je to nieco naozaj velmi nestandardne alebo ani velmi nie. Ja zial nemam v rodine, ci okoli vela pripadov na porovnanie, je to moje prvorodene dieta a aj ked sa mi zdalo vzdy velmi vnimave a sikovne, pripisovala som to aj mojej zaujatosti voci svojmu dietatu. 😁 Budeme sa mu urcite ale s manzelom rovnako vela venovat, podporovat a rozvijat jeho zrucnosti, no a v nejakych 2 rokoch ho teda urcite zoberieme na vysetrenie k psychologicke, ktora uz sama spravi nejaky ten zaver. Chcem to hlavne vcas vediet preto, aby sme sa vedeli synovi adekvatne venovat a aby sme mu vybrali urcite spravnu skolku. Uprimne, nejaky verdikt v zmysle "vase dieta je genius" by ma viacej vydesilo ako potesilo...🫤. Ja chcem len jedno, aby bolo moje dieta zdrave a stastne a sama viem, ze ludia s velmi vysokou inteligenciou, to vobec nemaju lahke.
Syn je mimochodom velmi sikovny vo veciach, ktore som pisala vyssie, ale napr. o odplienkovani nechce ani pocut, nocnik odmieta zatial uplne, krmit ho je tiez umenie, kedze je to pre neho nudne a treba ho pritom zabavat knizkami, hrackami a pod...samozrejme vsetko ho bavi asi tak 10 sekund. Na jednom mieste neobsedel nikdy, velmi rychlo sa naucil chodit,nonstop v pohybe, vsade lezie, vsetko chce vidiet, vediet, robit sam...je to narocne a temperamentne dieta. O vecernom spanku ani nehovorim 😮💨. Vybuchy hnevu, vzdorovitost na dennej baze s argumentami preco chce to a preco toto nie...Takze sa necham asi prekvapit a uvidim, ako sa to bude dalej vyvijat. 🤗🤞
IQ testy sa robia tusim od 3r takze s tak malym dietatom asi nikto nic neurobi.. Rozvijaj ho dalej venuj sa mu a uvidis casom...
Sama mam taketo dieta syn ma 4r a 1tyz a v skolke hravo predbehne aj predskolakov... Planujem ho dat otestovat a uvidime...
Ps s tymi plienkami sme to mali rovnako mal takmer 3r ked sa odplienkoval ale zato v 2r poznal celu abecedu, vedel spravne precitat vsetky 2 ciferne cisla, v 3r poznal 3cif cisla, vedel z magnetickej abecedy poskladat akekolvek slova, teraz zacina citat hocikedy hocikde precita nadpisy a scitovanie a odcitovanie do 1000 s jednocifernym cislom mu nerobi ziadne problemy... Popravde som zvedava co sa dozviem od psychologa...

Wau, to vážne? 🫣🫣