Mám dvojročného syna a už z neho nevládzem
Ahojte, dufam ze tu nie som jedina s takymto ´´problemom´´ nas maly 2rocny duracel ma namiesto krvi v tele asi kofein. 😀 aj to varenie mi trva trikrat dlhsie lebo kazdych 30sekund musim za nim behat, mame este starsie dievcatko(skoro 5rokov) a ked sa tak zamyslim ona taka vobec nebola, on musi byt vsade, do vsetkeho musi stuchat buchat, kopec veci uz ponicil,(pred asi 2tyzdnami zhodil botnik, rozbila sa lampa, vypadli dvere), ked mu chcem nieco zobrat tak sa rozculi a od zlosti to buchne o zem, sestru tiez nenecha, len tak ju tresne hrackou po hlave, minule po nej hodil malu detske stolicku, ked sa napije hodi pohar o zem-ci je plny alebo prazdny, niekedy sa mi zda ze aj malej robi zle naschval,pride ku nej, zahodi hracku aj hocico za gauc, o tom ze by sme sli niekde na navstevu ani nepomyslim-vcera som bola u tety, mala bola v pohode, ale on vsade vliezol vsetky dvere pootvaral do vsetkeho buchal, klasika..aj ked mu poviem nono, vezmem nieco cim buchne malu, ani capnutie nepomohlo, on sa otrase a ide veselo dalej, to nema cenu ho napomenut alebo mu nieco zobrat ajtak urobi ´´zle´´ o minutu s niecim inym..a najhorsia cast dna-rjedlo. V stolicke neobsedi, pišti, odsuva stol, nahne sa aby zhodil tanier,pribor, nakrmit ho musim niekedy na silu, alebo to vsetko vypluje-ci ranajky ci obed, chce papat sam, ide mu to pekne, je naozaj sikovny ale asi tak tri lyzicky, potom jedlo rozhadzuje, vypluje, no nechcite vediet ako vyzera kuchyna po jedle..uz som v koncoch..on neni len neposedny, uz mi to pripada akoby mi napriek robil, ako som pisala nic nepomaha aby s tym prestal..kto mate podobne skusenosti dufam, ze mi poradite. dakujem.
@seraa jasne ze je to extrem - jedna vec je ze 4rocne dieta by uz malo dost jasne vediet co je spravne a co nie - 2rocne a 4rocne je obrovsky rozdiel ...
a presne si popisala tu nespravnu reakciu matky - povedala este raz a pojdes prec... a co spravila? ked to este raz spravil, zobrala mu pohar - cize nieco uplne ine ako mu slubila ze spravi... pravdepodobne to nebolo prvykrat co nedodrzala to s cim sa mu vyhrazala - preto sa maly smial...
ja ti popisem situaciu u nas vcera - moj maly ma 2 roky... preliezal sedacku cez operadlo - nie je to nic strasne ale nebezpecne - vysvetlila som mu ze to nema robit ze je to nebezpecne - jeho reakcia? odbehol, za sekundu s obrovskym usmevom hladiac provokativne priamo na mna vyliezol na sedacku a zase cez operadlo dole... znovu som mu vysvetlila preco nechcem aby to robil a povedala mu ze ak to spravi este raz tak pojde do izbicky sa sam hrat... samozrejme ze to este raz spravil - proste skusa hranice😉 tak som ho vzala na ruky a za jeho obrovskeho protestneho revu dala do izbicky - snazil sa z nej ujst, vzdy znovu som ho zobrala na ruky a dala naspaet pokial nepochopil ze to nema vyznam - tak si tam odreval sam nejakych 5 minu ( otvorene dvere, vyhlad na nas, pohlad na mna a rev o 106 ), potom som mu kyvla - nemusela osm nic povedat - pribehol hned ku mne, objal ma a drzal pokial sa neukludnil, potom sa isiel pekne hrat... asi o 10 minut nato znovu vylieza gauc🙂 stacilo povedat ze ak to prelezie pojde do izbicky - jeho reakcia teraz? bez usmevu pekne zliezol a isiel sa hrat...
ver mi ze pre mna nie je jednoduche pocuvat jeho plac, nechavat ho v izbicke etc.... rodicovi puka pomaly srdce pritom... ale ak to pri tychto zivych detoch neustoja, tak z nich vyrastu potom taky 4rocny a viacrocny nespratnici😉 nie kvoli tomu ze oni taky su, ze maju nejaky pscyho problem co treba riesit s psychologom, ale preto lebo rodicia nedostatocne stanovili hranice - slova su v pripade deti ako hrach na stene pokial ich nenasleduju aj ciny a priklady😉
V 2 rokoch je este skoro na psychologa, lieky urcite nechcete a aj tak sa v tomto veku da diagnostikovat 5% deti. .Pockala by som minimalne do casu ked pojde dieta do MŠ .. az tam sa ukaze ako sa bude socializovat.Az potom by nasledoval psycholog, neurolog, pedopsychiater.
Inak suhlasim co tu bolo popisane, treba byt raznejsi, stanovit hranice. My mame tiez sintra, kazisveta 1generacie, ale nije nezvladnutelny. 😉
@seraa To nie je o obetovaní a uštvaní sa za dieťaťom . Je to o poskladaní priorít. A teraz po uplynutí určitého času ( mám deti 19 a 13 rokov ) viem, že som robila správne. Vracia sa mi každá "investovaná "minúta. Ale to si každá žena pri výchove určí sama. Keď budeš mať väčšie deti, môžme o tom podebatiť 😀 😀 😀
@xlucia ja si myslim, ze sa to da zvladnut aj bez odbornej pomoci 🙂 😉 zatial 🙂
Ludia, videli ste niekedy Pestinku v TV? Tam sa kopa malych duracelov a aj odrastenych nevycvalanych skolkarov, malych ci vacsich skolakov a aj predpubertakov a pubertakov riesila.
Riesenie vzdy bolo o pravidlach. Pravidlach pre deticky a pravidlach pre rodicov. ...a deticky pri ich ddrziavani skrotli. Lenze rodicia ani matne netusili kedy a kde spravili chybu. Pohlad z vonka od erudovanej poradkine vedeli presj ne urcit, pricinu, dosledok aj sposob napravy.
Preto tu preferujem rodicovsku poradnu, lebo mi to nevidime komplexne. Co ak mamka sa pokusa zaviest pravidla a ocik ich ma na haku a duracelko to vyuziva. Co ked babka zhadzuje vychovne metody maminy a duracelko to zachyti a spracuje po svojom? Deti su minimalne o polovicu vnimavejsie, mudrejsie a presibanejsie ako sa nam zda . Ako je na tom rodina s delenim povinnosti. Co ak ocinka nemoze po robote zobrat duracela von a ustvat ho a vsetko ostava nam aminu?
Asi som maôa pouzit uz na zaciatku vyraz rodicovsky poradca pred psychologom. Mozni by to niektore menej iritovalo a nevysvetlil si to tak , ze robim z maleho nieco co vybocuje z priemeru a treba ho do toho priemeru napchat, ked aj liekmi. Nie to som v ziadnom pripade nechcela!!!
Nech maly duracel ostane taky aky je, mily, sikovny. Ale musi ostat zivy (to znamena, ze ma vediet, ze nema na seba stahovat skrinu a ked mu mama povie, ze nech ju necha tak aspon na druhe upozornenie ju necha) a aj mama nech ostane zdrava, lebo mama na pokraji psychickeho a fyzickeho zrutenia je mu tiez na nic.
@zuzanockamt a??
@xlucia a nic, len som napisala svoj nazor, ze netreba hned tlacit dieta k lekarovi a vymyslat mu diagnozy 🙂
@zuzanockamt rovnaky nazor mame....
myslim, ze by stacilo mu odpoutat necim pozonost, hlidam 1.5starou holcicku (12hodin denne) obcas ma taky takove provokativni napady, schvane tatovi vyndava cedecka ze skrine a hazi je kolem, strka prsty do zasuvky nebo do dveri, hazi mi mobilem, plive jidlo, ale dela to naschval, takze kdyz nedam najevo, ze mi to vadi, neokriknu ji, misto toho s ni treba zacnu tancovat, nebo malovat tak zapomene a necha toho .. samozrejme nejradsi dela to co ji zakazu, to si pak pamatuje moc dobre 🙂)
@zuzanockamt to isto nie. ale matke tam poradia finty ako na neho 😉
@xlucia ok, mam iny nazor 🙂
@mamavera
😀 no ved to ... ti verim
no ved si to nechcem ani predstavit, ak jedna mamicka sa ide zblaznit z jedneho dietata a vsetky taketo si povedia ved v skolke ich skrotia tak to co musi byt , ved skrotia ale co to stoji ucitelky nervy ved to nie je sranda
a hlavne skolky nie su na "krotenie"
@seraa nie je to vôbec také zložité, ako sa zdá, deti sa totiž väčšinou prejavujú úplne ináč v prítomnosti rodičov, keď majú potrebu sa predvádzať, keď vedia, že im kryjú chrbát a môžu si viac dovoliť. Hneď počas prvých dní ale spoznajú, že život v škôlke má určité pravidlá, aby sa nám tam všetkým spolu dobre žilo a že ja nie som vydierateľná. Takže na výrok typu - nebudem dnes nič jesť - reagujem - dobre. Dieťaťu je jasné, že mne tým, že nič nezje, neublíži, tak už to ani neskúša a normálne jedlo konzumuje. Ak sa hodí od jedu o zem a jačaním si vynucuje niečo, čo má v tom momente iné dieťa, kľudne ho prekročím a hrám a s ostatnými. Takto by som mohla pokračovať...deti sú nesmierne vnímavé, aj keď nie sú aktérmi nejakého konfliktu, vnímajú, ako ho riešim a zvažujú, čo sa im oplatí urobiť. Keď vedia, že ak urobia v šatni cirkus, rozhádžu všetkým deťom topánky len preto, lebo mama trvá na tom, aby si obliekli bundu a dali čiapku a mama ich radšej rýchlo odvedie, len aby nerobili ródeo, získajú cenné poznatky - mama nechce, aby som robil cirkus, radšej mi ustúpi, ale pozor! na učiteľky to neplatí a ešte budem musieť všetky topánky upratať. Súhlasím s tebou, že škôlky nie sú na krotenie, ale poopravím ťa - nemali by byť. Lenže kopa rodičov má dnes s deťmi výchovné problémy, doba je rýchla, deti majú neuveriteľné množstvo podnetov, ktoré musia spracovať, nie je to jednoduché ani pre deti, ani pre rodičov. Ale spoločnými silami sa dá dosiahnuť veľa.
ešte som chcela poopraviť skreslený názor na detského psychológa, ktorého som aj ja, aj viaceré mamičky zakladateľke témy odporúčali. Spoluprácu s detským psychológom odporúčame z toho dôvodu, že mamička potrebuje poradiť, ako k takémuto dieťatku pristupovať, ako spracovať signály, ktoré smerom k nej vysiela. V ŽIADNOM PRÍPADE som nemyslela navštíviť ho za účelom onálepkovania dieťaťa nejakou diagnózou 😝 😝 😝 😝 na to som alergická, najmä keď sa snažia rodičia za diagnózu skryť to, že výchovu dieťaťa nezvládajú a kľudne by ho ládovali liekmi na ukľudnenie, hlavne, že majú akési ospravedlnenie na správanie dieťaťa....Detský psychológ najmä vidí dieťa a prístup rodičov k nemu nestranne (nie ako babky, tety...), odborným okom a vedia poradiť, ako ťažké situácie zvládnuť.
Inak nie som detský psychológ, ani nikto z mojej rodiny, priateľov a známych, ale poznám veľa rodičov, ktorí si spoluprácu s ním veľmi pochvaľujú, sú radi, že im otvoril oči a že výchovné problémy vďaka nemu zvládli.
@mamavera tiez nerozumiem,preco si mnohe mamicky myslia, ze psycholog bude hned stanovovat nejaku diagnozu dietatu a nasledne sa bude pokracovat terapiami a liecbou (pricom on lieky predpisovat nesmie). Vidno, ze najma ti, ktori to odsudzuju, za psychologom este neboli a maju dost skresleny nazor, lebo toho psychologa potrebuju hlavne rodicia 🙂 A ze niektori nevedia poradit? Nuz, ked si hladam lekara ci odbornika, tak v prvom rade si hladam podla referencii a skusenosti druhych, takze vzdy sa da najst niekto, kto sa vyzna.
@hradnapani je to zrejme pre neskúsenosť, ja to chápem, ako učiteľka sa s rodičmi detí, ktorým detský psychológ pomohol stretávam často, ale človek, ktorý si len sem-tam niečo o ňom prečíta, alebo sa riadi jedným jediným prípadom môže mať skreslené informácie. A nezabúdaj, že na SK je to ešte stále hanba!!!! ísť za detským psychológom, alebo akýmkolvek psychológom, ako keby si tým rodičia dávali sami sebe za vinu, že výchovu nezvládajú.
@mamavera ano, suhlasim s tebou!
@mamavera
@hradnapani
Presne to som chcela svojim odporucanim odbornika povedat.
Pre rokmi sa taketo deti riesili inac. Alebo sa vytrieskali po zadku alebo lekarka odporucila kupit Bellaspon (tabletka na ukludnenie) A fertig.
Chvalabohu sa dnes uvazuje aj s detskou dusickou. Niektore veci sa skaredo podpisu na zvysok zivota. Videli ste posledne Cesko - Slovensko ma talent, toho chalan od Trebisova, co tak bohovsky spieval Jeden stresujuci zazitok v detstve a problem na zvysok zivota!!!! A mozno keby sa uz na zaciatku matka obratila na psychologa nemusel chalan dopadnut takto. Viem je to extremny pripad ale tusite co sa deje v tej malej hlave?
@gumimaci @zuzanockamt necitala som to tu cele, len som si vsimla, ze spajate navstevu psychologa hned s liekmi a diagnozami, tak chcem upresnit, ze to tak vobec nemusi byt. kludne sa da ist ku psychologovi a iba sa poradit a porozpravat o vychovnych pristupoch, konkretnych reakciach a pod. a psycholog lieky neda, moze poslat dalej k neurologovi, pripadne psychiatrovi, ale nie je to vobec pravidlo a to moze rodic vzdy odmietnut. viem o com pisem 😉
jednoducho z divých vajec 😀
ja tiež uznávam návštevu psychologa...ale, v našej škole, chcú deti za každú cenu integrovať. no a k tomu potrebujú papier s diagnozou. poznám mamičku, ktorú donútili taký priniesť, že sa to s dieťaťom nebude ťahať nikde, je to len pre ich potrebu, lebo chcú, aby dieťa bolo integrované a vtedy bude uchránené poznámok za nevhodné správanie...a za pár poznámok je dvojka z chovania...tak sa nečudujem aj takým rodičom, ktorí odmietajú ísť k psychologovi...
Jasne, ze porada s lekarom je ucinna. Poznam pripad kedy sa 2rocny chlapcek v pripade, ze sa mu nieco nedovolilo hodil o zem a zmodral. Nakoko bol porod komplikovany , tak bol na vysetreni hlavicky. Vsetky vysetrenia boli OK a lekarka pri odchode povedala mamicke, ze si to nema vsimat ked sa hodi na zem. Malemu povedala, ze jej deticky ked nieco zle spravia, tak dostanu na zadok. Odvtedy sa chlapcek uy viac na zem nehodil. Jednoducho deti skusaju, co si mozu dovolit a ked im ustupime mame s toho nasledky.
@kiwinka21 ahoj s usmevom som si precitala tvoje riadky..mam chlapcov dvojcata presne takych..
ano..biju sa...ano hryzu sa ano hadzu veci na zem...moja rada von a hned..nam to velmi pomaha..ked su zli momentalne sa obliekame..a praca stoji..ano aj moji su zlati ked je jeden so mnou..tak oddychujeme taka ze jedneho si beriem ja..a druheho mm...trebars ja do parku oni do obchodu..a hned su uzasni maju rodiac iba pre seba...to co opisujes je vzdor a tuzba ta mat iba pre seba..velakrat spolocny vikend sa nekona...
jedlo nenut..ja poviem ok..nechces..a neuveris ked sme vonku este chodim s golfkami..v kociku zjedia aj to co doma nie..proste nechce byt doma..
Inak stale nechapem v tomto roku čo žijeme neustale predsudky voči psychologovi....Ved ked Vas bolí zub idete k zubárovi , ked máte niečo s mandlami tak na ORL... Ked má niekto problémy v správaní tak prečo sa jednoducho neobjedná k psychologovi?? Ked má problém so správaním dieťaťa k detskému psychologovi....
Okrem toho sa tu pletie psycholog a psychiater. Psycholog nielenže nedáva ale ani NESMIE dávať diagnozu...To smie len lekár čiže psychiater... Psycholog môže odporučiť psychiatra ale je to na rodičovi....
@kiwinka21 Podla mna pomože ,,vyventilovať " sa ...nebyť stále s ním...a venovať sa dcére... a ak chceš realne pomocť...to znamená prebrať jeho správanie, a presn odlíšiť o čom to je tak chod za psychologom , budete mat pár stretnutí, kde to preberiete..a odskúšate konktrétne sposoby ako na neho...a pod.
Ak chceš len takto sa ventilovať tak jasne že aj TU...
Ja chápem ťa mám napodobne dcéru, na nu zaberá ,,zachytiť" to v zárodku, ked nie je ešte rozbesnená lebo ptoom už nevníma nič...a vždy ked idem niečo robiť vymysliet jej ,,zamestnanie"...hoc je lepšie pustiť cez youtube na 10 min. mickeyho..kym napr. vyvešiam prádlo...ako ju mať mimo očí...
@mamavera jeminky ešteže moje dieťa ťa nemá za učitelku...by ma piclo...sorry ale tolko samochvaly a mudrovania som už dlho nepočula...

raz som zazila scenu kedy pri stole -obed 4 rocny chlapec hodil pohar lebo chcel viac dzusu a uz mu nechceli dat
a mamicka mu povedala ze to nesmie lebo pojde prec od stola , samozrejme ze este raz ho hodil a tento raz do hlavy jednej pani co bola na navsteve
mamicka mu este raz zopakovala ze to nemoze a zobrala mu pohar .. a chlapec sa len smial
mne taketo veci pridu trosku extrem ale co uz niektore deti su tazsie asi