icon

Mám nechať 2,5 ročné dvojičky same doma so súrodencami?

annamarcon
20. jún 2015

Ahojte maminky, mám 2,5 ročné dvojičky. So synom musíme ísť na vyšetrenie do Prahy a tak nemám kde nechať moje dve malé. Syn má skoro 14 a dcérka 12 odchádzame ráno a vrátime sa na večer. Deti vravia že to zvládnu. K babkám a dedkom ich dať nemôžeme keďže nebývajú v BA. Postarať o ne by zvládli len sa bojím ako to bude s poobedňajším spánkom a s jedením. Cudzích ľudí sa boja a vystrájajú pri nich takže opatrovateľku by som vylúčila.

tajka1986
21. jún 2015

@annamarcon nenechala by som,aj ti vacsi su len deti. Nemaju rozum dospeleho a nikdy nevies co sa moze stat. Hladaj moznosti ako zabespecit dospelu osobu k detom,nie ako sa neda ale ako sa da. Kamosku,susedu,hocikoho,ale nenechavaj ich same,to je hlupost

bona_dea
21. jún 2015

@alaguema pozri, bolo to v minulosti rozhodne častejším javom, že sa starší starali o mladších, dnes už v minime prípadoch vidíš odprevádzať jedno decko druhé do školy alebo zo školy, pretože dnes už pomaly do dospelosti to za deti robia rodičia... to je celé...

celasapremenim
21. jún 2015

chvalabohu, ze v dnesnej dobe, v rodine normalnych ludi, ma dieta narok na svoje detsvo
ved raz sa bude tiez vela starat o svoje deti, je parada, ze toto rozumny rodic uz respektuje 🙂

tova
22. jún 2015

@helencek pred 30+r, sme ako dievcata pod 10r, hrali sme sa na mamicky a chodili kocikovat male do 2r. deti aj novonarodencov aj cudzie, zaklopali sme na dverach a pytali ci nechcu dieta kocikovat a 80% zien s velkym usmevom dieta dalo. Neboli telefony, neboli auta, zeny s dietatom na rukach v potreby dostat sa na pohotovost prebehali pol mesta. Kociky nam padali, deti, nosily sa deti na rukach, rodicia nic nevideli. Nehody sa stavali stale a mozno viac, neboli vtedy sms, facebook, internet, 2 tv kanaly kde taketo spravy nedavali. Dnes by ziadna zena nedala svoje 2mes. dieta cudziemu 8r. dietatu kocikovat na 2-3 hod, par ulic od domu . Ako 8r. som uplne sama cestoval autobusom poobede aj vecer po tme na treningy, neznamena ze sme boli mudrejsi, sikovnejsi, mala som usi par krat v gatiach od strachu, aj ked raz niekto isiel prave cez mesto tak ako som isla ja. Vtedy to bolo normalne ale normalne bolo, ze boli nehody, susede sa male deti popalili v horucej vode vo vani a jedno zomrelo (tiez nejaky starsi surodenci len boli doma) dalsie zrazilo auto na hlavnej ceste ked prechadzalo atd....Vtedy nikto neriesil preco nebol dospely pri detoch, socialky existovali len pre bezdomovcov a nezamestnanych.

nycanka
22. jún 2015

Ja by som tiez ku dvojickam a aj k dcerke zabezpečila dospelu osobu. Predsa len ma 12, mate dvojicky, su uz vacsie, ale predsa len su to deti. Deti by nemali mat na zodpovednosti deti. Praha tiez nie je na skok.

timea7
22. jún 2015

@tova ja som tiež kočíkovala celému širokému okoliu hádam od desať rokov, nikdy sa nič nestalo, no svoje dieťa som dala kočíkovať asi 15 ročnému dievčaťu od susedov a to bolo prvý aj posledný krát. Cez oblok som videla, že dieťa (asi 5 mesačné) vybrala z kočíka, aj keď som jej to vyslovene zakázala a bolo dokočíkované. Povedala som si, že pri jednom dieťati toľko času mám, aby som sa oň postarala sama.

zojaaa
22. jún 2015

@annamarcon
12 a 14 rocne su este deti!!! Nechat 4 deti same od rana do vecera je podla mna nezodpovednost a sila....

katrinka8
26. jún 2015

@bona_dea - preboha! Ja mám 5-ročnú dcérku a 1,5-ročného synčeka. A teda v živote by mi nenapadlo nechať jej ho na starosti celé poobedie. To je vrcholne nezodpovedné!
Také malé dieťa nie je schopné sa postarať celé popoludnie samo o seba, nieto o malé batoľa. Tvoja mama má (mala) jedno mega obrovské šťastie, že sa ani jednému z Vás nič nestalo.
Je iné, keď sa deti takéhoto veku spolu samé hrajú (pričom nablízku je dospelá osoba) - napr. v inej izbe alebo teda na dvore rodinného domu, kde na nich vidíš bez problémov, ale nechať ich samé doma celé popoludnie? Podľa mňa veľká nezodpovednosť.

dusika11
27. jún 2015

ako kocikovat a troska sa postarat ok ale dva pol rocne dvojcata bolo vela aj na mna...nieto na take decka...takze cely den aj so spankom jedenim urcite nie...ja mam dvojcata maju styri a viem ake to je..take decka si mozu cokolvek vyviest..nasi si rozbili hlavy..a mala som co ja robit behat na pohotovost..atd..a nieto decka...moze savsetko stat

celasapremenim
28. jún 2015

@dusika11 no ved to jej hovorime vsetci

celasapremenim
28. jún 2015

@katrinka8 ani sa nenamahaj jej cokovek vysvetlovat

cherry1981
30. jún 2015

Ja svojej 14 rocnej dcere kludne a v pohode necham postrazit jej 3 rocnu sestru.Od septembra idem do prace cize do skolky a zo skolky ju bude vodit ona. Mam v okoli vela znamych, kde to tak funguje, dokonca znamej 10 rocna dcera sa starala aj pocal letnych prazdnin o 3 rocnu sestru, kedze rodicia museli pracovat a nemali kde deti dat.Ja na tom nevidim nic zle.Ved 14 rocna uz vie byt predsa zodpovedna osoba.

timea7
30. jún 2015

@cherry1981 keby sa menšej niečo stalo, tak si plne zodpovedná ty. Nemusí sa vôbec nič, vyššie som opisovala, že som mala dosť, keď malo dieťa v škôlke epileptický záchvat, nikto netušil, že je epileptička, toto bol jej prvý. A to som dospelá a mám kurz prvej pomoci. Tiež sa mi stalo, že dieťaťu začala tiecť krv z nosa takým spôsobom, že sa mi nepodarilo ju zastaviť, volala som sanitku, nezastavili jej ju ani na pohotovosti, až v nemocnici. Ak si myslíš, že by aj takéto situácie vyhodnotilo tvoje staršie dieťa správne.... Možno vidím vždy tú horšiu alternatívu, určite som ovplyvnená mojím zamestnaním, mám tam oveľa väčšiu šancu pri toľkých deťoch zažiť febrilné kŕče, silnú alergickúp reakciu pri poštípaní hmyzom, rozbitú hlavu a pod., sama som od detstva kočíkovala deti celému širokému okoliu, ale dieťa je dieťa a dospelý je dospelý. Stať sa môže aj dospelému, ale ak by sa môjmu dieťaťu stalo niečo v čase, ak ho stráži iné dieťa, tak by som si to vždy vyčítala. Je to na každom z nás.

dusika11
30. jún 2015

@cherry1981 po prve...dvojcata su ina kava mam doma viem...
po druhe ked sa daco stane..a pride zachranka maju pravo volat socialku..a beru to ako opustenie deti
ňpo tretie sama ucim ...a viem aki su vzbrkli strnastrocni nedokazu adekvatne pomoct ked sa nieco stane...nie nemas pravdu aj strnastrocna je....len dieta...

skoricaxx
30. jún 2015

Neviem čo sa to tu rieši, ak nie inak tak aspon povedať susede ze budú sami - keby niečo sa im nezdalo nech bežia za nou, no mna ked nasi nechali samu vzdy som z toho ochorela 🙂 proste som to nezvládala bola som nanič z toho že som doma sama, sestru som vodila od 10 rokov do škôlky - a nebolo to s nou jednoduché, a o starého otca som sa starala od asi 12rokov ked som prišla zo školy musela som mu naložiť jesť a dať zohriať - vtedy sme ešte mikrovlnku nemali, .......

bambulalala
30. jún 2015

Aby ste sa nezblaznili vsetky...kludne by som ich nechala,r tym ze poprosim trebarť susedku aby ich prislatpozriet,spytat sa ci je vsetko ok.keby nieco dat detom jej cislo a hotovo.ano bala by som sa,stat sa moze cokolvek.a to aj ked som doma.starsi sa budu citit dolezito,a urcite budu robit najlepsie ako budu vedet.drzim palce

timea7
30. jún 2015

@bambulalala my sa nezbláznime, to nie sú naše deti, ani naša zodpovednosť, ale tak, ako tu bolo spomínané, ak by sa niečo prihodilo a zistí sa, že deti strážia deti, volá sa sociálka....inak si myslím, že zakladateľka témy je už dávno z Prahy, či kde to mala ísť, dávno doma.

dusika11
30. jún 2015

@bambulalala ak nemas dvojcata tak netusis o com tocis,...poziciam ti svoje a budes prosit o hodinu..ze chces striedat....dvojcata su ina kava...ako po sebe ..alebo jedno...

timea7
30. jún 2015

@dusika11 máme v rodine, absolútny súhlas 😉

dusika11
30. jún 2015

@timea7 to je ine...to cu moji schopni vyviest za minutu..a pametam sa vek dva apol..bol velmi tazky..kazdy to podla seba berie ale to su dvojcata...iny level hry

timea7
30. jún 2015

@dusika11 no ja robím s deťmi v škôlke sto rokov, ale hlboko sa skláňam pred mamičkami, ktoré majú dvojčatá 😉 😉 😉 😉 😉

maaaria3
30. jún 2015

@annamarcon Ja by som to neriskla... 14 ročné dieta je vždy len dieta... stať sa može čokoľvek....

dusika11
30. jún 2015

@timea7 ja zase pred skolkou..nikdy by som to nezvladla...moje deti su v skolke vraj super..ale doma...a vek dva apol pametam do dnes...som rada ze ma za sebou rozum ziaden,,,v kuse bitky o hracky,,,stale niekde behat...prva rozbita hlava..a ine,..ani varit som nemohla...ani nic...

mufka1
30. jún 2015

Ahoj ak mozem tak ti mozem poradit 🙂 na zaciatku prahy ked vchadzas je veeeeliky od vola sa Chodov je tak detsky kutik velmi pekny velmi dobre opatrovateky nieje velmi velky ale da sa tam dat dieta povies ze ides donemocnice a oni ti postrazia deticky mozu sa tam hrat kreslit fak je to tam zabava urcite by si neolutovala nemusis sa one bat pretoze su deticky pod dohladom a vyhraju sa aj scudzimi detickamy 🙂 je tam otvorene dovecera do 22 hod.hned vedla cca 100m odtial je podzemne metro 🙂

katrinka8
30. jún 2015

Presne, baby, ja si nemyslím, že by 14-ročné dieťa nezvládlo dať 2,5-ročným deťom - dvojičkám jesť, uložiť spať, ísť von - proste "postarať sa" - to by zvládlo. Ale keby nebodaj došlo k niečomu nečakanému, nemá šancu adekvátne zareagovať. Stačí úraz, nečakaný pád, udretie hlavy, popálenie, prehltnutie niečoho, mladšie deti môžu dostať zrazu aj teplotu, horúčku... to je jedno, jednoducho, nemusí sa stať vôbec nič, všetk omôže prebehnúť hladko. Ale čo ak nie? Je to 50% šanca, že sa nič nestane. Ja by som takú šancu neriskovala. My sme dospelí, vieme, že niekedy stačí pár sekúnd nepozornosti a bum. 14-ročné dieťa nemá ani tú skúsenosť, ani takú schopnosť vyhodnotiť, že treba zvýšiť pozornosť na batoľatá na maximum, nesmie nechať bez dozoru ani minútu v podstate. Plus nemá šancu adekvátne reagovať v prípade nečakaného zhoršenia zdravotného stavu.

timea7
30. jún 2015

@dusika11 nezabúdaj na to, že v škôlke máš upratané, navarené, nežehlíš, máš na starosti len deti. A keď ich je viac, tak sa vychovávajú ľahšie, ako jedno, dve doma, lebo veľa vecí odpozorujú, poznajú už moje reakcie, väčšina z nich si uvedomí, že nemá cenu to u mňa skúšať a ten zbytok nejako zmáknem. 😎 😎 😎 😎 😎 Práve práca s deťmi ma naučila, že sú naozaj nevyspytateľné, že dokážu za pár sekúnd neuveriteľné veci a že sa môže stať čokolvek, keď som od nich pol metra.

timea7
30. jún 2015

@katrinka8 presne o tom som tu písala. Dievčatko v triede u mojej kolegyne malo febrilné kŕče,môžem ti povedať, že bola vyplašená riadne a to má svoje vlastné dieťa. Nie je to ľahké, keď ti dieťa padne na zem ako podťaté a z úst mu ide pena....ja by som bola tiež. Zavolala síce záchranku, ktorá tam bola veľmi rýchlo, ale sekundy vtedy človeku pripadajú ako minúty. Naozaj sa nemusí stať absolútne nič, ale aj môže.

dusika11
1. júl 2015

@timea7 no asi profik si viac uvedomuje tieto veci

gemini2
1. júl 2015

I ja mam dvojicky 4r. A odkedy chodim do prace, moj syn 12r ich musi obcas postrazit. Hlavne ked su chore a nemozu do skolky. Som osamela matka, takze inak sa neda. Strazi ich 4 hod, obcas aj 9 hod denne. A zvlada to uzasne. Ked sa ma nieco stat, stane sa aj pri mne. Keby bol niekto na strazenie, dala by som ich aj cudziemu cloveku.....jednoducho, ked musis, tak musis. A pokojne ma ukamenujte! Pracu potrebujem!!

timea7
1. júl 2015

@gemini2 prečo by sme ťa ukameňovali? Je to tvoje rozhodnutie. Samozrejme, že prácu potrebuješ, ale na každý problém existuje viac riešení. Moja teta chodieva strážiť deti svojím známym, kedysi dve, teraz už tri, robí to grátis, iba sa u nich naje a dá si kávu, keď je tam dlho.