icon

Mám nechať 2,5 ročné dvojičky same doma so súrodencami?

annamarcon
20. jún 2015

Ahojte maminky, mám 2,5 ročné dvojičky. So synom musíme ísť na vyšetrenie do Prahy a tak nemám kde nechať moje dve malé. Syn má skoro 14 a dcérka 12 odchádzame ráno a vrátime sa na večer. Deti vravia že to zvládnu. K babkám a dedkom ich dať nemôžeme keďže nebývajú v BA. Postarať o ne by zvládli len sa bojím ako to bude s poobedňajším spánkom a s jedením. Cudzích ľudí sa boja a vystrájajú pri nich takže opatrovateľku by som vylúčila.

michaelkanr
1. júl 2015

ja ked som mala 14, tak som sa vedela uplne plnohodnotne postarat o maleho brata. casto som to aj robila, nebol ziadny problem. takze zavisi len od starsieho syna, ci je zodpovedny a deti, ci sa spolu hravaju a pod. lebo ak doteraz nejavil o ne zaujem, tak kvoli jednemu dnu nezacne 😉
@annamarcon

celasapremenim
1. júl 2015

@michaelkanr ale dvojcata si nemala predpokladam a rodicia nesli do prahy

michaelkanr
1. júl 2015

@celasapremenim ved nemusis suhlasit, je to moj nazor 😉 ako 14r som bola zodpovedna, schopna navarit komplet obed atd. matka si najlepsie pozna svoje deti, co zvladnu a co nie, takze aj autorka prispevku vie, aky je jej syn, ake su dvojicky, ci vymyslaju ci nie a podla toho sa musi zariadit. anblok povedat, ze to nemoze alebo aj moze bez problemov, sa neda.
preto by som sa ja taketo veci veru na fore a toboz nie na mk, ani nepytala.

lara1507
1. júl 2015

Ale hlavne ze ona tu píše že ide so synom do Prahy, takže pri dvojickach ostáva dcéra ktorá má 12

dusika11
1. júl 2015

@michaelkanr ja znova odpvedam dvojcata su vysoka skola tak isto ako kazde viacercata,,,,,ine je jedno dieta..aj ked znova odpovedam pravne toto neobstoji,..pretoze ked sa nieco stane..je zodpovedny rodic...tu u nas je takato kultura...ale strnastrocny neviem zodpovedne reagovat..kazdy si starostivost predstavuje pod pojmom varenie a spanie...tu o toto neide ide o vykonanie spravneho rozhodnutia v spravny cas...a toto nikto nemoze cakat od strnastrocneho dietata...ked dotycna ma strach ich nechat s opatrovatelkou...a zrejme sa s toho vyvliekaju aj rodicia..co sa stava aj nam,...tak asi dvojcata vyvadzaju..aj ja som bola frajerka s jednym dietatom...asik tak...mne inac profi opatrovatelia zlozili ked zistili ze by mali opatrovta dvojcata.jedina mi ich zobrala pani..ktoru boli chrbtica ale je to styridsiatnicka na invalidnom byvala ucitelka z materskej skoly...ktora vie co a ako..a to...mam dobre deti...len vyvadzaju ked su spolu..

michaelkanr
1. júl 2015

@dusika11 macherka s jednym dietatom 😀 😀 😀
niekto v sebe zodpovednost ma, iny nema, matka to musi vediet posudit. okolnosti nepoznam, ja som hovorila za seba, zo svojej situacie 😉

snehovavlocka
1. júl 2015

@lara1507 veď čítaj všetko. ona ide s miminom do prahy aj s mužom, syn s dcérou ostávajú s dvojičkami 2,5 ročnými (má 5 detí)
dnes deti vôbec neučíme zodpovednosti- všetci majú práva, ale nik nemá žiadnu zodpovednosť 😖 a postarať sa rodičia o "dieťa" musia do 26 rokov 😲 toto je fakt zlatý vek- i keď podľa mňa skôr obdobie temna, lebo niektorí majú pekne zatemnený mozog 🙄
na celý deň by som ich fakt nenechala, pokiaľ by som sa nedohodla s nejakou susedou alebo kamarátkou, aby im pomohla v prípade potreby- úrazy, nevedia si rady a pod., ale ak má zodpovedne vychované deti, tak by mali byť za takých podmienok schopné ich postrážiť. V ich veku už podaktorí rodia a starajú sa o vlastné deti 😒 ich schopnosť je proste o výchove. a nik nehovorí, že teraz s nimi budú ostávať každý týždeň, že? 😉 nehovorím, že je to najlepšie riešenie, vždy sa niečo môže stať, ale to by sme nemohli ani 17 ročné dieťa nechať samé doma, čo ak si zapne svetlo a nastane skrat a vybuchne dom? 😅

snehovavlocka
1. júl 2015

@dusika11 a k tvojim opakujúcim sa príspevkom- viacerčatá sú skutočne oriešok, ale tu sú 2 pubertiaci na 2 deti- takže vlastne 2 rozumy, 2 osoby- čiže jeden v prípade núdze môže strážiť, kým je druhý na WC, jeden ostáva, keď druhý uteká pre pomoc, jeden ostáva, keď druhý telefonuje a radí sa....
a osobne poznám niekoľko detí, ktoré sú v 12 zodpovednejšie a skúsenejšie ako 17 ročné "deti"- a nemyslím tým varenie a spanie....deti proste treba vedieť zabaviť, navarené by už mali mať, aby netrávili čas kravinami a aby nemuseli nechávať deti bez dozoru (ani v škôlke si učiteľka popri deťoch nevarí sama, ale jej navaria kuchárky). proste musí vedieť, kedy volať pomoc

mirkaandrej
1. júl 2015

Ak by to bolo jedno dieta, mozno...ale zase čo ak sa niečo stane? Co ak sa Vy budete musiet zdrzat po ceste, nikdy nevieš čo Ti do toho vojde, a sice deti maju 14 a 12 rokov, ale stale su to deti, nehovorim zeby to nemohli zvladnut, na par hodin prečo nie, ale na cely den určite nie. Skus hľadat ine riešenie, popros kamaratku, znamu, alebo starych rodičov, nech si zrobia vylet a pridu k Vam postrazit deti.

celasapremenim
1. júl 2015

@michaelkanr ja nevyjadrujem suhlas s tym co hovoris, len poukazujem, ze porovnavas NEPOROVNATELNE
tento CHLAPEC ma strazit v 14 dve dva a pol rocne dvojicky, zatial co rodicia nebudu fyzicky pritomni na rychly navrat
ty si dievca a strazila si svojho brata v tom veku a nikde nepises, zeby ta niekto nechal len tak s tym bratom a odisiel daleko prec, ani na kolko

a co sa tyka suhlasu a nesuhlasu, tak nesuhlasim s tym, aby toto matky robili, je to jednoducho hlupost a velke riziko pre tie deti, aj keby bolo len jedno to dieta, mozno niekto nadobudol kratkozrakost v tomto pripade, kvoli hluposti svojich matiek, ale skutocne to je velmi riskantne a ide o dusevne zdravie a dokonca mozno aj o zivot dietata

a toto je tu fakt este niekto v dnesnej dobe ochotny riskovat, pritom kazda z nas to vie zariadit aj inak....o co ide? o pohodlie mamicky? alebo o bezpecnost a zdravie deti

celasapremenim
1. júl 2015

ja o tom jednoducho ani vediet radsej nechcem 🙂)))) na titulkach novin to nevyhladavam potom....stavaju sa nehody aj v pritomnosti mamiciek a nie este toto....nestacil by pri vysetreni jeden rodic? o co ide?
inak take babky a dedkov, ktori nemozu ani len docestovat, ked treba.....ak su zdravi, tak viete kam vieteco

michaelkanr
1. júl 2015

@celasapremenim ja mam pocit ze ja o voze a ty o koze. Rozhodnut si to musi sama mamicka na zaklade toho, ake su jej zainteresovane deti. Pozna ich snad lepsie nez ty ci ja 😉
Ja by som so sebou dvojicky nechala v 14 😀 😎 stat sa moze vzdy hocico, najviac urazov je aj tak ked su rodicia doma, ked si vsimas nejake clanky a spravy.

alaguema
1. júl 2015

@snehovavlocka nejde o zábavu, varenie, spanie, ani o nič iné, než o holý fakt, že to 12 ročné dieťa nemusí vedieť reagovať v krízovej situácii. A mám na mysli momenty, keď je treba reagovať bleskovo, keď nie je čas telefonovať. Ja mám dodnes v živej pamäti, keď som mala u seba kamarátkinu 6r. dcéru, ktorá papala mrkvu a začala sa mi dusiť. Chytila som ju za nohy a obrátila dole hlavou a ten kúsok mrkvičky vypadol. Bola to úplne podvedomá reakcia, ktorá našťastie zabrala a rozklepalo ma až keď ona bola v poriadku. A to som mala 27, nie 12. Sú to fakt sekundy, keď sa môže niečo stať a 12 ročné dieťa môže ostať úplne bezradné. Nemusí. Ale to nik vopred nevie.

dusika11
1. júl 2015

@snehovavlocka ucim strnastrocnych...v zivote by som im nenechala ani psa...maju radi facebook tablet a ine blbosti...opakovane to hovorim lebo kto nema dvojvata nema sajnu o com pise...mne sa stalo ze zabehla piskota...dala som okamzite prvu pomoc...zlakla som sa az potom...je to somarina..v ziadnom pripade dvanstarocny a stranstrocny nevie ako riesit krizovu situaciu...preto jasne nie..ak niektora takto nechava male dieta bez dozoru dospeleho je to nezodpovednost..aj ja som mala strnst ano navarila som atd..ale nezvladla by som ..ked si male dieta obije hlavu a pohotovost...ako sa stalo mojim...a v sekundu a boli sme tam aj s manzelom...mozes ty telefonovat

natalym
1. júl 2015

Ja chápem, že stať sa môže všeličo, ale situácie nevie predpovedať ani dospelý a koľkokrát dieťa prejaví viac duchaprítomnosti ako dospelý. Keby sme si hovorili a čo ak zakaždým tak nemôžeme vyliezť ani na ulicu.
14 ročný má vedieť čo robiť v príkladových situáciách, koho kontaktovať, má vedieť telefonovať napr. na záchranku, má susedov a pod. Dá sa predvídať čo sa môže stať a s dieťaťom to prebrať.
V tomto konkrétnom prípade by som dvojičky na celý deň a to sa môžete ešte aj zdržať nenechávala o súrodencami, určite by mala byť prítomná dospelá osoba. Dá sa nechať na pár hodín, ale celý deň je veľa.

sophie32
1. júl 2015

Ja mam tiez dva a pol rocne dvojicky...mam co robit ustrazit ich sama...idealny stav - dve dospele osoby na strazenie 🙂 Takze za mna urcite nie. No a ked uz o to ide...ja by som nenechala same ani tie starsie, aj keby si nemala tie dvojicky....

snehovavlocka
1. júl 2015

@alaguema 😀 😀 😀 ale to sa môže stať aj keby len odbehla mama na 5 minút k susede pre cukor. ja už tak nepanikárim, aj keď jedno mi to nikdy nie je. ale už veľa krát niektorému z detí niečo zabehlo- na väčších je heimlichov manéver, pri malých deťoch dáš hlavu nižšie než zbytok tela, tvárou nadol a pobúchaš medzi lopatkami... iné veci deti zažijú, keď ich je viac- tieto veci od rodičov už mohli X-krát vidieť....a stále vravím, že ide o to, že v prípade pohotovostnej veci majú byť dohodnutí so susedou. ja by som ich tiež nenechala, ale ona si asi pozná svoje deti a keď to s tou susedou dohodne, tak to nie je taký strašiak, ako sa tu mnohé tvárite. Neviem, kvôli čomu musia ísť do Prahy obaja rodičia, ale asi dôvod majú (nie každý šoféruje, nie každý je 100% zdravý,.... proste asi majú také okolnosti- tým netvrdím, že sa aj to nedá poriešiť inak), a nie každý má okolo seba (a v rodine) ľudí, na ktorých pomoc sa môže spoľahnúť. Nechcela by som byť v ich situácii, ale ak by som niekedy musela niečo podobné riešiť, isto by som to neriešila na modrom koňovi 😉 skôr tu mala popísať svoju situáciu, napísať, kde býva a že hľadá mamičku, ktorá by pomohla jej 2 deťom postrážiť dvojčatá....alebo si mali urobiť niekoľkodňový výlet do prahy a v rámci toho absolvovať vyšetrenie....
a človek nezomrie, ak pár sekúnd nedýcha 😉

snehovavlocka
1. júl 2015

@dusika11 hovorím, že rodičia nevedú svoje deti k zodpovednosti.... pred pár rokmi 14 a dnes 14 je diametrálne odlišné....dnes ani 24 roční nie sú zodpovední, žiaľ 😔 ale to je chyba rodičov!!!!!!

alaguema
1. júl 2015

@snehovavlocka viem koľko človek vydrží bez kyslíka. Fakt nemám potrebu o tomto diskutovať. Napísala som iba o svojej skúsenosti. Nech sa každý rozhodne za seba.

dusika11
1. júl 2015

@snehovavlocka je taka doba..ale tym ze zveris ludsky zivot strnastke tym ho zodpovednosti nenaucis...len ohrozis nevinny zivot...

dusika11
1. júl 2015

@sophie32 my dvojickarky vieme..co to je...asi tak..to sa velmi tazko vysvetluje..iba keby sme my zasli na kavu a tym co si myslia ze je taka malina by sem nechali deti som zvedava kolko by im tento optimizmus vydrzal 😀 a vek dva apol bol velmi tazky....

dusika11
1. júl 2015

@snehovavlocka nikdy by som od dvojciat neodbehla k susede na cukor...toto moze napisat iba clovek co dvojcata nema...za chvilu stihnu vyvratit skrinu pobit sa o hracky..a rozum este nikde..ale emocie ano..mozno by som nenasla ani dom..nieto dvojicky...

snehovavlocka
1. júl 2015

@dusika11 ani jedno nenechám bez dozoru, keby som šla pre cukor, nie ešte dvojičky. ale hovorím, že aj keby si šla len na tých 5 minút, tak sa to môže stať a že nemusíš rovno odchádzať na celý deň. a zodpovednosti sa neučí ohrozením niečieho života. zodpovednosti sa učí postupne od malička a nie jednorazovo vo veku 14 rokov....ja zas nie som padnutá na hlavu. a ak si myslíš, že si boss len preto, že máš dvojičky....no neboj, sú aj ťažšie životné údely ako mať dvojičky 😉 no a keby si trošku čítala, čo píšem a nechytala by si sa len vytrhnutých slovíčok a keby si nemachrovala dvojičkami, tak by si prečítala, že by som im samým tie deti nenechala. ale že proste celkovo sú rodičia prehnane úzkostliví a neučia deti zodpovednosti.

luciferkax
1. júl 2015

Naozaj zalezi od detiii""ak.su dvojicky kludne a starsi surodenci zodpovedny..tak preco nie? uz.ich strazil.niekto aspon.na hodinku dve?

alaguema
1. júl 2015

@snehovavlocka pletieš tu piate cez deviate. Rodičia učia svoje deti tak, ako uznajú za vhodné. To si nedovolím paušálne posudzovať. A téma je jasná. Či nechať, alebo nie. Ty by si nenechala, ale zároveň tu argumentuješ asi len aby si argumentovala. Väčšina ľudí sa tu vyjadruje jasne - 14 ročné dieťa (nech je akokoľvek zodpovedné), nemá prečo niesť ťarchu plnej celodennej zodpovednosti za súrodencov. Neprislúcha mu to. Nejde o prehnanú úzkostlivosť, ale o zodpovednosť a ohľaduplnosť voči tým deťom. Deti sa učia hlavne na príkladoch. Teda zodpovedné dieťa má obvykle zodpovedných rodičov a sorry, ale nechať doma 4 deti samé celý deň so zodpovednosťou veľa spoločného nemá.

dusika11
1. júl 2015

@snehovavlocka ci som boss alebo nie som neviem..ale....ja sa zase stretavam s rodicmi ktori vplyvom okolnosti si hladia svoje....nove rodiny..atd a decka..sa uzatvaraju...je taka doba v mam jedno dieta s usporiadanej rodiny...ale to s temou nesuvisi..to aka je vychova a nie je ...s tym nesuvisi emocne , a pravne tak male dieta ..darmo ze ma strnast stale je to dieta nemoze byt zodpovedne ani za sena...nie to za male dieta

gemini2
1. júl 2015

@timea7 ja taku tetu nemam, ani nepoznam bohuzial ☹

katrinka8
1. júl 2015

No tak ja osobne by som od 2,5-ročného dieťaťa (jedného, nieto 2) po cukor k susede neodbehla, jedine tak oproti, kde by som na nich videla z otvorených dverí ako z vedľajšej izby.
A nie, nie je to o tom, kto si ako deti pozná. Je diametrálne odlišné nechať dieťa na 2 hodinky vonku na ihrisku pod dozorom staršieho súrodenca (hoci dvojičky by som asi nenechala teda v takom malinkom veku - a to ich nemám), vyzdvihnúť zo škôlky a pod. a je úplne iné nechať ich teenagerovi na celý deň, najmä, keď rodičia sú dokonca mimo republiku. Keby už na lámanie chleba dokonca prišlo, že by sa ozaj niečo tým maličkým stalo, nedajboh, tak neviem, či by to nebolo klasifikované ako trestný čin opustenia dieťaťa.
A keď dochádza ku krízovej situácii - tak dospelý, skúsený rodič väčšinou dokáže zasiahnuť okamžite, aspoň nejako, 14-ročný nie - pokiaľ nie je napr. člen Červeného kríža. Ten musí volať, utekať po pomoc .... proste stráca drahocenné sekundy a minúty. Nikto netvrdí, že pri rodičovi sa nič nestane, áno, môže sa stať, ale rodič je predvídavejší, dokáže lepšie vyhodnocovať situáciu, predchádzať lepšie riziku aj lepšie reagovať na vzniknutú krízovú situáciu. Je to tak prirodzené, vždy to tak bolo a so zodpovednosťou ako takou to nemá nič spoločné - aj pred 30. rokmi to bolo také isté, len rodičia to toľko neriešili ako dnes.
V konečnom dôsledku je za to dieťa zodpovedný aj tak len a len ten rodič, ak sa niečo stane, tak jednak bude mať výčitky na celý život, a jednak si to ešte možno aj odsedí, vyhovárať sa na to, že jeho 14-ročné pubertálne dieťa je zodpovedné, mu nepomôže.
Mimochodom, skúste si položiť otázku, či by ste tie 14-ročné a 12-ročné deti pustili samé na týždňovú dovolenku (bez rodičov, bez pedagogického dozoru, ideálne do zahraničia), keď sú také zodpovedné a dokážu sa starať plnohodnotne celý deň o 2,5-ročné dvojičky, navaria, uložia na spánok, prebalia, dajú pozor.. 😉

worker_falcon
1. júl 2015

@katrinka8 "No tak ja osobne by som od 2,5-ročného dieťaťa (jedného, nieto 2) po cukor k susede neodbehla, jedine tak oproti, kde by som na nich videla z otvorených dverí ako z vedľajšej izby. "
Len na margo tej vety - a čo by sa tak mohlo asi stať za tie 2 minúty? máš v izbách voľne pohodené nože, alebo čo? To ani na wc nejdeš sama, alebo nezatváraš dvere, aby si mala neustály dohľad nad potomkom?

dusika11
1. júl 2015

@worker_falcon ahoj v tom veku som mala neustaly dozor a na wecko isli so mnou dvojcata..za sekundu vedia vyviest dve batolata vela napriklad hodit po sebe hracku...alebo sa do seba zahryznut tak...ze do dnes nechapem..ako to ze nemaju jazvy...a to som bola s nimi..tento vek je mimoriadne kriticky ..velmi si vedia ublizit dvojcata..hlavne vzajomnymi bitkami..boli dni ked som nemohla uvarit..davala som ich do sedaciek ku sebe..na toto obdobie nerada spominam...teraz je to lepsie uz vedia komunikovat...zlepsuje sa to recou a schopnostou dorozumiet sa...ale predtym si len ublizovali a rvali veci z ruk...hryzli sa a kopali....to sa tazko vysvetluje..iba baby co tym presli..tomu rozumeju...