Mám niečo riešiť, ak sa začalo 2,5 dieťa zajakávať?
Malý začal posledný mesiac pri hovorení veľakrát opakovať prvú slabiku.... Zdalo sa mi že len je to z toho ako rýchlo sa snaží rozprávať, ale neviem, akoby sa to stupňovalo.... Teraz chodí 1. týždeň do škôlky, ale nebadám zhoršenie odvtedy nejaké. Mám osloviť logopéda a pod. ? Nehovorí ešte čisto, ale toto nerobil predtým
Ďakujem
@janula2511
ahoj, prosím ťa a u vás to asi kedy začalo? aj to riešite? alebo ste to riešili? čo vám povedali? My sme boli aj v BA v jednom centre, pri logopedičke a práve ona hovorila, že u ľudí ktorí sa zajakávajú, to býva tak že raz je dobre a inokedy horšie. Treba cvičiť, aby nemal bloky. Náš mal taký blok asi 3x. Nám však psychologička hovorí, že zajakavosť je o psychike. Tak ja už neviem. Stále sa snažím si hovoriť že sa nezajakáva naozaj, že časom sa to upraví, ale fakt neviem, a skúšam kade čo.
@taniaz u nás to začalo ked mal také 4 roky približne. Je to o psychike. Má lepšie dni ale aj horšie.su dni keď viacej kričím tak vtedy sa to zhorší.
@matulik222 Prosím vás, prešlo to zajakávanie u vašej dcérky? Lebo môj vnúčik pekne rozprával a teraz začal opakovať prvú hlásku, napr. aaauto, ookno,
@agikaku no bolo to už dávno. Miska ma už 9 rokov. Stratilo sa to nejako samo, ani sme nemuseli navštíviť logopeda. Našla som si potom nejaké cvičenia, veľa sme čítali a spievali sme. Po nejakých pár mesiacoch sa to stratilo. Myslím si že to bolo spôsobené nástupom do školky. Boli tam aj deti čo rozprávali zle a podla mňa po nich opakovala. Lebo stres zo škôlky nemala, chodila tam veľmi rada. Takže sa nebojte ako prišlo tak odíde.
@matulik222 Veľmi Vám ďakujem, budem spokojnejšia, snáď to prejde. Pekný večer prajem.
Môj malý bude mať teraz 2apol roka a mame ten problém. Opakuje prvé hlášky slov vo vete. Niekedy prvé slovo niekedy hlášky troch slov. Väčšinou večer to je horšie. Pomedzi to povie vetu pekne a potom príde pol hodina kedy to je strašné. Myslím ze si to aj uvedomuje a bojím sa co z toho bude. Začalo to ešte pred 2.narodeninami ale bolo to veľmi mierne až sa to vytracalo a naraz po dovolenke sa to vrátilo v horšej forme. Mam sa obávať?
My chodime s malou k logopedicke uz skoro 3 roky kvoli zajakavaniu a koktaniu. Zacali sme to riesit hned ako sme si to vsimli a doktorka povedala,ze sme dobre spravili. Taketo veci sa maju riesit cim najskor.
@katuskatt a musíte často chodiť? Pomáha to?
Chodime podla potreby ale asi tak kazdy 2-3 mesiac. Zacalo pomahat ked sme zacali chodit aj k psychologicke. Takze chodi aj tam aj tam a uz sme treti mesiac v poriadku. Dufam,ze to tak ostane
Caute baby.
Ako to tu tak citam tak nieje to nic take neobvykle
Moja dcerka bola v rozpravani jednotka uz ako 13 mesacna vedela povedat ze sa vola Natalka
Od 19 mes rozprava vety skonuje a takmer vsetko vie pomenovat
Asi pred 3 mes sa presne takto zacala zakoktavat
Ze Aaaaaaaaa
A nieje to v kazdej vete .a ked spieva napr tak vobec
Ale ked chce odpovedat niekomu cudziemu a tql vtedy sa to stupnuje vzdy.
Je pravda to co pisete ona to chce vsetko rychlo povedat
Ale ja uz nad tym rozmyslam kazdy den.som z toho na nervy ☹
Teraz ma 2 roky a 3 mesiace
Mojej dcerke to preslo same, pozvolne, vraj je to tak ze mysel pokroci vo vyvine v tomto obdobi a jazyk nestiha hovorit to co uz dieta stiha mysliet. Netreba ju napominat.
@mufin ahojky. Prosim ta, preslo to syncekovi? Asi pred 3 tyzdnami sa mi syn zacal zajakavat a dost sa to zhorsilo za posledne dni. :(
Dcera sa ako 3r zacala zajakavat a preslo to same od seba. V tom case sa jej narodila sestricka.
@halci aj my cakame surodenca...zeby to zajakavanie malo nieco spolocne s tym? Ako dlho to trvalo kym to dcerke preslo prosim?
Syn sa uz zajakava skoro pri kazdom slove :( niekedy az uklana hlavu ako velmi sa snazi nieco povedat :'(
@katuskatt prosim ta, ak si pamatas, co vam odporucila logo, hlavne ked bolo mala?
@jankaa2121 ak mam pravdu,nam pomohla az navsteva u psychologicky. Na logopediu chodila skoro 3 roky a ziadny pokrok. U nej to bolo ako na hojdacke,raz dobre potom nebola schopna zo seba vykoktat jedno suvisle slovo. Az ked zacala chodit psychologicke,zacalo sa to lepsit.
@katuskatt ak sa mozem spytat, ku ktorej psychologicke ste chodili?
Chodime k Justusovej
@jankaa2121 No trvalo to urcite zopar mesiacov. Ja si myslim,ze to netreba riesit, odoznie to (taku mam skusenost). Len dieta na to netreba upozornovat, nevsimajte si to. Aj muz sa ako dieta zajakaval a preslo mu to same.
@jankaa2121 ahoj. Áno prešlo to samo. Držím palce
@jankaa2121 v lete sa to môže stať, lebo dieťa má viac podnetov a iný režim ako zvyčajne
Moj malý ma 2 a pol roka a ten istý problém. Pred dvoma dňami začal zajakavat. Ale povie aj niektoré vety pekne plynule. Prv som nechápala že čo sa deje šak pekne rozprával a zrazu toto. Ale tak trošku som kľudna keď veľa píšete že je to normálne.
@siss25 prejde to hlavne buďte v pohode nech to dieťatko nevyciti, na tvári nedať nič znať. Mne to poradila logopedicka a vtedy sa to začalo zlepšovať. Veľa čítajte pomaly, spievajte, krátke vety používajte. U nás to trvalo 2 mesiace a potom sa to zlepšovalo poklopem
Tak malému to trvalo krátko čo som milo prekvapená už pekne rozpráva bez zajakavania tak teším sa 🙃

@taniaz mi sme na tom ako píšeš. Raz tak raz tak. A bude mať pomali 7 rokov.