Mám zúrivé 16 mesačné dieťa. Ako sa mám správať?
Kto má skúsenosti so zúrivosťou detí? Mám 16 mes. chlapčeka , ktorý máva časté záchvaty zlosti. Je pravda, že je veľmi živý, ale keď niečo chce tak si to vynucuje takým svojským spôsobom.Pri ničom nevydrží dlho, stále chodí od jedného k druhému. A aj keď mu chcem po dobrom vyhovieť, tak to niekedy skončí k veľkým krikom. Búcha si hlavu o zem, zúrivo kričí, plače, vlastne vrieska a nie je nič čím by som ho zaujala. Vtedy ho nechám tak, ale o chvíľu chce robiť zase niečo čo nemôže a sme tam kde vždy. Je fakt, že mu idú zúbky, tak je to možno aj z toho. Kto má s tým skúsenosti napíšte mi, lebo niekedy na neho už aj nakričím, keď je toho veľa...
My máme doma ten istí problém ale našla som niečo zaujímavé prečítajte si 🙂 😉 😵
http://primar.sme.sk/c/4116419/ako-prezit-obdob...
Ahojte 🙂 tak ja sa k vam pripajam....doteraz som si myslela, ze mam doma hotoveho anjelika...ale pred dvoma tyzdnami zacali velke zmeny......mala sa zrazu zacala z niciho nic cervena od jedu hadzat o zem, buchat rukami, a kopat nohami......pre mna z "nervoveho" hladiska uplne horor situacia....najprv to robila len ked sme jej nieco striktne zakazovali.....teraz to uz spravi pri kazdej "hovadine" cakame druhe babo, a mam pocit, ze to proste nezvladam.....snazime sa to s mm riesit s kludom, ale niekedy nam teda dost tecu nervy....a priznam sa....a hambim sa za to, uz dostala mala aj po zadku......ja neviem......v tom momente som mala pocit, ze som najhorsia mama na svete......este aj teraz ma mrazi pri spomienke na tu situaciu......
@fidka79 no....my sme s takym vrieskajucim batozkom na mm pleci odchadzali naposledy z Tesca.......nechceli sme ju nechat jazdit na vlaciku (absolvovala 3 jazdy a 4 sme odmietli).....no horor
@fidka79 vsak prave....ze mala je tiez taky tulko....a teraz ked ma tieto "stavy" tak aj mam obavu, ze co s nou spravi prichod braceka.......ci to to chovanie este nezhorsi....vzdy ked ju to chyti, tak sa to snazime bud ignorovat, alebo jednoducho odputat jej pozornost niecim inym.......tie pohlady tych ludi su mi neprijemne, ale snazim sa ich nevnimat, a ked som ja v koncoch, tak mm je vasci kludas....ten si ju hodi cez plece, a odkraca...alebo jej zacne nieco ukazovat, a odputat pozornost na nieco druhe........zazili sme napriklad situaciu, ze sme boli v obchode, a ona sa zastavila pri stojane s lizatkami.....obaja sme povedali nie, lebo sme vedeli, ze doma ich ma milion....a ona tie lizatka po nas zacala hadzat......
@fidka79 ona to brusko este vobec nevnima.....mm ma po nom hladka a ona len zacudovane pozera, niekedy to po nom zopakuje 🙂 ale nevnima to ako novy prirastok do rodiny.....doteraz bola vsetkymi zboznovana ona sama.....za 3 mesiace uz budu dvaja........ale tak dufam, ze zvladneme.....spolieham sa na to, ze bude leto v plnom prude, na zahrade bazen, preliezky, hupacky......na neplechu nebude cas 🙂 a potom uz bude aj bracek vacsi, tak dufajme, ze to bude v pohode.....
hm, aj ten nas drobec je riadny zivel... ma 20 mesiacov a tiez si chce vsetko vydobit... samozrejme, ze co chcem ja, to nerespektuje, na vsetko mi povie nie... je prilis zivy, ziadna hracka ho nezaujme, pri nicom nevydrzi dlhsie ako max. minutku... aj ked sa "posadi", hybe sa mu kazda koncatina... no des... :D az nato, ze ja som s nim nonstop sama... priatel chodi domov na vikendy, ale to ma kopec prace kolo domu, tak sa mu nestiha venovat... zatial byvame u rodicov, ale napriek tomu som na neho sama.. nik si ho dobrovolne nevezme zahrat sa, ci na prechadzku... asi dobre vedia, ze je moc aktivny... ono sa to potom vo mne trochu ta nervozita aj znasobuje, ked mam od maleho "klud" len ked idem vyvesat pradlo a necham maleho chces-nechces pri babicke... :D davam smajlik, hoci je to pre mna smutne... takze ja sa musim spoliehat len sama na seba a dufat, ze tie nervy sa mi len a len zoceluju... niekedy mam pocit, ze pri tolkom vystrajani a behani hore-dole som celkom vystavena... netusim, kde drobec berie tolko energie... uz dopredu sa velakrat psychicky pripravujem, ze ideme spolu na nakup... vo voziku nechce sediet ani na silu, to sa stavia na nohy a ked je na vlastnych, je z neho vsade... nechcem sa na neho stazovat, je to napriek tomu anjelik, rozumny, ale s vlastnou hlavou... asi nam nezostava nic ine, len sa trochu povzbudit podobnymi diskusiami a utvrdit sa, ze nie sme v takej situacii same... 🙂
Baby skusim ozivit tuto temu lebo som zrela na psychinu a dufam, ze mi este niekto poradi. Chapem, co je obdobie vzdoru, ale to by snad malo prist az okolo druheho roka? Maly nema este ani rok a pol a s muzom uz netusime, co s nim mame robit. Asi tak sto krat denne je u nas zurivy vresk, ked si maly vydobija co chce a protestuje proti tomu co nechce, strasne vrieska zuri, bucha pestickami.... vtedy sa snazim od neho vvzdy odist , napr do ruhej izby, aby videl, ze to proste nemienim akceptovat, tak sa rozreve, idem naspet za nim ...dnes rano to bolo neskutocne, to bol uplny horor, od rana od siestej este sa ani nezobudil uz zuril a zurivo sa doadoval prsnika, ja pracujem do jednej v noci, o druhej zaspavam, ona ma o siestej zobudi ''nadavkami'' tak ma ide porazit a rano mam najhorsie obdobia ked nemam ziadnu trpezlivost ☹ Potom sa to tahalo tak, ze dostal totalny zachvat ked som mu nechcela dat mobil, povedali sme si s muzom ze ho nechame zurit ale to sa proste nedalo , on min 20 min neprestal sialene vrieskat na zemi tak som ho vylatala po zadku 😒 Kazde capnutie alebo nakricanie beriem ako vlastne zlyhanie a mrzi ma to, horsie je ze s manelom sa nevieme zhodnut na metode vychovy a bojim sa ze aj to, ze nas vlastny vztah nie je uplne idealne harmonicky na maleho vplyva. Davam nam synove spravanie za vinu, co zas manzel uplne odmieta... Neviem si poradit, nechcem, aby mal maly nejake traumy alebo co... uz som uvazovala nad psychologom normalne (mozno my dospeli by sme ho potrebovali viac, ale ide mi hlavne o synatorove dobro, chcem aby z neho vyrastol stastny a vyrovnany clovek).... Ste na tom niekto az takto zle? Co s tym?
@barbade až som sa zasmiala nad tvojím príbehom, lebo v ňom vidím seba a nášho syna. Keď bol malý, bol tiež taký ... prelúskala som tu vtedy celého koníka a aj iné psychologické stránky, že čo teraz. Nakoniec som začala zisťovať a došla som k záveru. Musím urobiť to čo dieťa chce. Dostane čo chce a počas toho ako mu to dávam, tak veľmi milým a láskavým hlasom som mu hovorila, že to bolo veľmi škaredé takto kričať a plakať. Niekedy sa mi aj chlpy na hlave ježili keď som sa tvárila pôsobiť milá a spokojná, ale poviem Ti, zabralo to. Aj keď ... aj ja som len človek a nie stále sa to darilo, ale šlo to. Ak sa vy dvaja zatnete, tak dieťa proste neustúpi a budete takto fungovať stále. A bude sa to stupňovať. Bude si takto vydobájať pozornosť a ostatné veci. Teraz už má syn 4 roky, ale viackrát si sama hovorím, len milo, len milo ... a niekedy fakt aj keď cez zuby, tak syna obíjmem, aj keď najradšej by som mu v tej chvíli naložila a poviem mu, ako mamku bolí srdiečko keď takto robí. Minule tiež bol zlý a ja som len pokrútila hlavou a on prišiel ku mne, objal ma a hovorí mi, mamka veľmi ťa bolí srdiečko? Ale to je len jedna svetlá chvíľka, nie že je to pravidlom. Druhá dcéra bola o niečo lepšia, ale teraz nám dorastá tretia konkurencia k synovi ... tak uvidíme, či nám teoria ostane.
A ešte ... ani jedno z mojich deti do dvoch rokov v noci nespalo. Najmlašia má teraz 14 mesiacov a dnes v noci spala akože celkom dobre. Bola hore len 5x. Inak je to tak 8x. Takže k ranným vstávaniam sa nevyjadrujem. Bolo a je to najhoršia časť dňa ... 😀
Ziadne po dobrom vyhoviet!!!!...zuri??? nechaj ho tak zurit a chod varit alebo si daj kavu,nechaj HO TAK..A BUD V KLUDE...cim viac reagujes tym viac bude zurit...cim viac sa mu budes snazit vyhoviet tym viac bude s tebou krutit,povedz mu co od neho ziadas,alebo mu vysvetli raz ,ze nemoze dannu cinnost robit,alebo co od neho ziadas a navrhni mu nejaky iny plan...povedz to raz a stoj si za tym...ak zisti,ze sa s tebou da natahovat ,hned to bude skusat...ked zisti ,ze sa nedas nijako ovplivnit prestane to robit...len treba byt odhodlana v pevnom rozhodnuti...Ja ked poviem nie tak nie...a HOTOVO MOZU AJ KAMENE PADAT....ODCHADZAM DO KUCHYNE VARIT SI KAVU...vysvetlim nahradny plan a ked sa nepaci tak nieje co riesit... 🙂
zeny ti radia dobre... 😉
Najlepsie si je dieta nevsimat moja mala ma 24 mesiacov a ked si s nou neviem rady a robi zle najlepsia vychovna meroda je ju dat do postielky ked sa vyreve spytam sa jej budes dobra a ked povie hej tak ju vyberiem a ked je zla znova ju tam dam aj ked nas bije alebo robi zle potom je z nej nas milovany anielik .Ale neraz sa musim obrnit svatou trpezlivostou a som si vsimla ze ked len trosku znervozniem aj ona je nervozna ked som kludna tak je zlata len vela a mnoho trpezlivosti mamicky pri vychove Vasho dietatka Vam zelam a pevne nervy.
ja mam 18 mesacne dievcatko, ked si "vymaha-t.j. chce nieco , co by nemala -co je nebezpecne pre nu atd, tak jej poviem," Nie" a hned za tym vysvetlujem preco nie, ked stale odolava, tak proste sa snazim odvratit jej pozornost na nieco ine,zatial to fungovalo 😵 ..vie sa hodit o zem, nastastie si hlavicku nikdy nebuchala,na to este nedosla asi.. skor jaci 🙄 😖 podla mna im aj treba vysvetlovat preco to nemozu mat, robit to atd..nie ignorovat..to ich nasrdi este viac si myslim, skutocna frustracia....aj ked spociatku mozno nechapu, zafixuje sa im v hlavke,ze to a to je nebezpecne pre ne alebo nevhodne .. a ked nepomaha, tak uputat niecim inym..
@barbade neodchadzaj do druhej izby-neignoruj ho,ale naopak vysvetluj preco nie,preco nemoze..a tym,ze sa vratis spat ,ako sa rozplace..no, neviem..neviem...
Ked deti nevedia povedat,vysvetlit asi je to tazke pre nich akceptovat taketo nase Nie.-tj nasu ignoraciu=rezignaciu...a samozrejme,ze vychovane deti sa nerodia, kazdy rodic si ich "musi" vychovat podla svojho .ja mojej vysvetlujem-ved aj to patri k vychove,nie? a ked nepomoze, tak odputavam je pozornost,napr ,ze ideme si pozerat knizky alebo inu oblubenu aktivitu...takto rychlo zabudne na predchadzajucu cinnost..a teraz uz vie, ze ked poviem nie na urcite jej "neplechy" tak uz ma asi zafixovane ,ze spustim prednasku 😅 a ze nedosiahne nic..
na taketo nieco si spominat ked bol moj brat maly...neskor mu zistili poruchu pisani,citania,hyperaktivitu,poruchu pozornosti
ahojte moje dvojcata zuria..ked su nevyspate...unavene..to znamena po vychadzke pred spankom..pred obedom ..ked neskoro dovarim...oni este nevedia povedat ano som hladny chcem spinkat..tak reaguju takto...vzdorom hadzanim sa...takze..po skolke uz nikde neideme..ideme pomalicky domov..rano..ihned flasa mlieka...niekedy si pripadam ako v cirkuse vrhac,.,,nie nozov ale jedla..musim prestihnut...ich unavu a hlad---inac mame---po ptakach..verim ze ked ich naucim formulovat potreby a pocity tak sa to zlepsi...celkom melicke deticky asi tiez su preto take..nasi mali tiez zacali okolo roka a pol vystrajat...najviac sa spotim dostat ich z auta von...neuveritelny cirkus...vzdy sa chcu vozit...no pozeraju vsetci susedia...prebieha..to ..vyberiem von s auta prekrocim syna cislo jedna hadzajuceho sa o zem..vyberiem vzpierajuce sa dvojca cislo dav...za neustaleho revu im vysvetlujem ze ideme domov sa napapat...vylozim kufor dam haky baky na seba..prekrocim druhe dvojca..prve dam do domu..necham ho vrieskat v predsieni,,,donesiem druhe,.,,vrieskaju obidvaja...nechcu vlacik auticko...spravim mieko kakao a ....vrazim im flase...a je klud...takto ich povytieram vreckovkou..a dam do posteli...a potom si poviem..ze som zrela na psychiatriu... 😀
@katenails Pre všetky zúfalé matky vzdorovitých detí vrelo odporúčam:
http://www.literama.sk/sk/knihy/224480/vychovav...
@ivetkab.
@barbade dievčatá aj pre vás - veľmi, veľmi mi pomohla
http://www.literama.sk/sk/knihy/224480/vychovav...
@barbade No tak my mame tiez riadnu jedosku. Dokaze hystercit v momente ako sa napr. zasekne kocikom pre babiky o nieco, alebo ked ma chce tahat niekde za ruku lenze nemozem ist hned v tej sekunde, lebo potrebujem este o 3 sekundy byt dlhsie na zachode, nehovoriac o tom, ked jej proste nemozeme nieco dat, resp. dovolit robit...najhorsie je na tom, ze po jednom roku uz viackrat az prestala dychat od revu a odpadla...Ak nie je po jej, a je jedno ci doma, alebo vonku, tak sa kona divadlo. Tiez stokrat za den. Dnes ma napr. vecer po kupani kusla do ruky a nechcela pustit a to som jej tesno predtym povedala, ze no-no, lebo budem mat auau. Tak som jej dala jednu po tom holom zadku, lebo od bolesti mi fakt rupli nervy. Ale ked mam povedat co pomaha, tak jednoznacne hned upriamit pozornost na nieco ine. U nas pomaha bud pozeranie z okna, alebo jej hovorim o ihrisku, kde chodime, alebo o zvieratkach, ktore sme videli...a ked niekedy nepomaha nic, tak jej dam dudel a polozim ju do postielky, z ktorej za minutu vylieze akoby nic usmiata a vyskerena.
@veriiii zapojim sa do debaty...nas maly ma 2 roky a tiez z casu na cas a cim dalej tym castejsie ma svoje obdobie...tiez mu skusam vysvetlovat preco nemoze alebo niekam neideme ale niekedy je to nemozne...hlavne kvoli tomu ze cim viac sa k nemu ozyvam tym viac place....nepomaha ani zameranie sa na nieco ine....len sem tam...dnes mal tiez svoj vystup nepomohlo nic...len si ho nevsimat....za 15 min bolo po placi...neostava mi ale nic ine ako obrnit sa trpezlivostou..ale skusim este tu verziu upriamit na nieco ine pouzivat castejsie a hlavne z hlboky dychat lebo niekedy mam naozaj dost....
U nas pomohla ignoracia...znie to strasne, a velmi zle som to znasala,ale jedna baba,ktora ma atestaciu z detskej psychologie mi to poradila ..... pri zachvate zurivosti som ho zavrela,podotykam ze nie zamkla....do izby,v ktorej som vedela,ze si nema ako ublizit.....tam sa vyzuril a potom bolo dobre....je to len o trpezlivosti....
@svetlusska aha, u nas to zatial zabera, urcite ale pride obdobie,ked ani to 😕 ..ja len,ze popri tej ignoracii treba asi aj vysvetovat,deti sa uz teraz mozu vychovavat..
@dobromila ahoj, akurat som si stiahla tuto knihu...sice sa uz chystam spat takze som ju detailne necitala len urcite casti ale je to velmi zaujimave citanie a urcite si ju precitam celu....sice som ju naozaj presla rychlo ale viem ze v niektorych veciach robim chyby a pokusim sa to zmenit 🙂 dakujem za info o knihe 🙂
@veriiii noo u nas to zameranie zaberalo urcity cas..ale tak teraz uz nie...ale akurat som si precitala z casti knihu ktoru tu dala jedna mamicka a celkom sa mi pozdava...teda aspon pre mna je to napinave citanie a myslim ze tam najdem vela odpovedi na moje otazky 🙂

ahojte,mam doma dvoch synov,jeden ma 6 rokov,je to stelesnenie dobroty,mudrý,rozumný,citlivý chlapcek,druhy ma 4 roky,od narodenia s nim chodime stale do nemocnic,teraz uz nie,je pravda,ze jeho sme vzdy uprednostnovali kvoli je vrodeným vadam..Teraz uz chodi riadne do skolky,ma poslednu dobu tak otrasne obdobie,že ja to uz nezvladam.....dokaze ma vytocit do nepricetnosti....polhodinu sa oblieka,na vsetko ma argumenty,aj skolke ho ucitelke vkuse presadza,lebo pri jedeni stale rozprava,nerespektuje,robi si co chce...vraj nie je zly,len obcas ich ma na ,,haku,,....Mna sa boji jak certa,nie je to vzdy,ze maneposluchne,ma obdobie,ked si hracky uprace,posluchne na prve slovo....ale castejsie byva,ze neposlucha,nervaci za vsetko,vsetko si vydobija placom....skusala som uz aj bitku,potom komunikovat,zatvorit do izby a nereagovat na jeho nervy....nepomaha nic....bitku neznasam...ale vidim,ze na nic poslednu dobu nereaguje....Pritom je sikovný,rozumny,chodi na anglictinu aj s bratom,zo zaciatku posluchali,teraz uz na svoju uroven tahaa aj starsieho brata,potom sa nikto nesustredi na vyucbu....uz som v koncoch,obe deti vychovavam uplne rovnako...venujem sa im kolko sa da....hrame sa solu,chodime na vylety,ucime sa spolu....kde robim chybu...mam pocit,ze som ta najhorsia matka na svete,ktora si nevie poradit s jedným 4-rocným dietatom....pomozte mi prosim Vas.....lebo uz susedia na mna zavolaju socialku,ze stale len kricim a nervacim,ale ja to uz fakt niekedy nezvladam.....