icon

Máme 10,5 mesiacov a učíme sa chodiť

zaris2014
9. jún 2015

Ahojte mamičky, prosím vás o radu. Mame 10,5 mesiacika začíname sa učiť chodiť, zatiaľ cupkame za dve rúčky, ale zdá sa mi, že malička sem tam jednu nôžku poriadne nezdviha, ale ju len tak šuchne špičkou za sebou. Prosím je to normálne? Musí len získať vačšiu istotu kroku, alebo je to nijaký problém? Máte prosím niekto s tým skúsenosť? Dakujem

Strana
z2
zaris2014
autor
26. aug 2015

Ahojte dievčatá, my mame teraz uz 13 mesiacov a malicka chodí ako drak ☺️ Tu nozicku, čo som spomínala prestala suchat asi dva týždne potom čo som to tu písala a sama od seba. Asi ozaj detičky potrebuju na chodenie svoj čas.

jasminet
26. aug 2015

@lenkat124 nelozi a nestvornozkuje a place v prostred miestnosti prave preto, ze je nauceny, ze ho niekto niekam nejak dostane - za ruku, v pavuku a podobne.... ked mas cas sa mu venovat, lahni si k nemu na zem, meter dva od neho a motivuj ho k stvornozkovaniu a lezeniu...

mam 2 deti, obe sa postavili v 7.mesiaci same od seba, obe sa vtedy zacali plazit a stvornozkovat, dcera do 13,5m chodila iba popri nabytku alebo dostvornozkovala kam potrebovala, ked som ju chytila za ruku, tak sa automaticky plesla na kolena a sla ako jej to bolo najlahsie a najprirodzenejsie, syn isiel za ruku 2-3 kroky a pustil sa sam chodit v 10m... tiez ziadne vodenie za ruky....

lenkat124
26. aug 2015

@jasminet ucime sa tak kazdy den no bezvysledne.teraz sa ako tak naucil posuvat valanim suda,ked to tak mozem nazvat.dr.povedala ze on ma svoje tempo na vsetko 🙂

asocial
26. aug 2015

@lenkat124 ja nechapem, co tym dosiahnes, ze dieta "ucis" chodit, evidentne aj sediet si ho "naucila2, pretoze logicky sa dieta najprv postavi, potom posadi..
aby som sa chvalila, ze moje dieta ako polrocne sedi, ako 7mesacne sedi? neviem...

neuc ho a urobis sluzbu jemu aj sebe...

jasminet
26. aug 2015

@lenkat124 ak myslis valanim suda to, ze sa pretaca z chrbta na brucho a spat a tak sa niekam dokotula, tak to je normalne.... potom by malo prist plazenie dozadu a stvornozkovanie dopredu.... len to dietatu netreba ulahcovat pavukom a rukami a stavanim.... kamaratka ma malu a ta sa vsade kam potrebovala dostala skakanim po zadku.... na nohy sa jej nechcelo, stvornozkovat iba chvilku, tak si sadla a posediacky doskakala kam potrebovala 😀 😀 😀

lenkat124
26. aug 2015

Ako nechapem preco by dietatko nemalo behat ked si to pyta,ziada?date mi niekto normalny pochopitelny nazor?

jasminet
26. aug 2015

@lenkat124 ziada si to preto, ze je na to naucene - mamka zariadi, mamka ma dostane kam treba, nemusim sa namahat - a naucene je na to pre vseobecnu radost mamicky a celej rozvetvenej rodinky... neziada to preto, ze je pripravene - keby bolo, tak by sa pustilo chodit same...
detom treba dat cas na vsetko - jedlo, pohyb, skusenosti a zazitky - ale to je len moj nazor, kazdy nech si so svojim dietatom robi co uzna za vhodne 😉

sardinka333
26. aug 2015

@lenkat124 pretože dieťa ma začať chodiť same, 10 mesačné vobec chodiť nemusí, nič mu neutečie. Ak je nesvoj ze sa nevie dostať tak ty ho tam presunieš? Ako sa ma potom naučiť sám vlastnými silami presuvať, plaziť? Ked stačí natiahnuť ,,chápadlá,, revať a mama uteká? Za to že dieťa plače tak teraz rodič urobí aj to čo potenciálne dieťaťu škodí? Tak ale tu na MK nič nové...urobme všetko ako chce dieťa a je jedno či je to ku prospechu hlavne nech je klud a ticho. Ved nech vlastnou silou a možnostami sa snaží presuvať.
Nelozí a neštvornožkuje - a takto ani nebude, akurat tak si takto vychodite cestu na ortopediu a rehabilitacie.
To iste aj pavuk...len ti tam špičkuje, oslabuje chrbat, jeho svaly...ale ty cela spokojna ako maly je ticho a je zabavený.

Ked máte tak čas tak si naštudujte vyvin dieťaťa po jednotlivých mesiacoch ...a nie že taham decko za ruky aby chodilo. Furt hovorím že ta materská je moc dlhá.

lenkat124
26. aug 2015

@jasminet beriem kazdeho nazor,len mi nejde do hlavy ze keby ich clovek nemotivuje,nenuti,neposuva dalej tak by asi do 2rokov nic nevedel a nerobil.tak preco sa to nealceptuje aj pri chodzi?

lenkat124
26. aug 2015

@sardinka333 nas vobec nie je taky,ze by za vsetko reval a ma tvrdy rezim.to som uviedla ako priklad a nie ze moj syn je taky.ja ho kludne necham hucat a neskaceme okolo neho.v pavuku mi vobec nechodi po spickach,poklada pekne celu plochu nozky.a ked sa chce niekam silou mocou dostat tak vala sudy

lenkat124
26. aug 2015

Inak stretla som sa z nazorom rehabilitačného lekara,ktory robi vojtovku,ze ako 8mesacny ma uz pomaly behat a nie nevediet este sediet.

jasminet
26. aug 2015

@lenkat124 ale motivujes ho napr. hrackou polozenou pol metra od neho (kludne aj dialkove od tv), motivujes ho sebou kusok od neho. tym, ze mu tu hracku podstrcis pod nos, alebo ty pribehnes ked zaknuci ho nemotivujes, nenaucis, LEN ho presunies kam chce... LEN mu podas, nenaucis aby sa SAM dostal kam potrebuje...
my sme malemu napr. tahali spagatik s rolnickou, robili sme vianocny stromcek - tak dcera tahala a malinky sa plazil ako partizan, az ju proste raz dobehol a tu rolnicku jej uchmatol...

u nas od malicka deti lezali na zemi, v ohradke, valali sa, pretacali, postupne prisli vsetky ostatne cinnosti, bez toho aby sme im to ulahcovali alebo predbiehali dobu

sardinka333
26. aug 2015

@lenkat124 my ideme zajtra do rehabilitačného centra (REO centrum) tak sa spýtam ako je to podla reh. sestry...ale obavam sa ze si bude ťukať na čelo že 8 mes. ma už behať...ako nič v zlom. 🙂 Asi to myslel skor ako zart...lebo ako 6 mesačný začal behať len vodca KLDR Kim Čong .. 😖

lenkat124
26. aug 2015

Ok,ale mate pocit ze ked to tak robili nase mamy s nami tak nam nejako uskodili?

lenkat124
26. aug 2015

@sardinka333 ako tiez mi to prislo ako pobavenie no jeho vyraz tomu nenasvedcoval

jasminet
26. aug 2015

@lenkat124 mne neuskodili, lebo ja som v pavuku nikdy nebola, nikto ma za ruky nevodil 😉 😀 akurat sme MUSELI povinne v pol roku sediet, aby sestricky v jasliach mali 2 hodiny od nas klud ked nas posadili na nocniky....

sweetangel20
26. aug 2015

@lenkat124 môžem ti to porovnať. Prvému synovi sme vo všetkom pomáhali, behal v choditku, za ruky atď. Vo všetkom sa spoliehal na nás. Začal chodiť, keď mal rok, normalka. Na tohto mladšieho nebolo už zďaleka toľko času ako na staršieho. Od malinka, s prepáčením, odložený na deke v hrazdicke, lebo muž bol preč, ja sama s nimi, starší akurát prvák, bolo treba sa mu venovať a učiť sa s ním aspoň na začiatku. Takže tento krpec sa učil všetko sám, keď chcel niečo dosiahnuť. A vo vývine po motorickej stránke je podstatne viac vpredu ako starší, ktorému sme pomáhali. Nemal 4 mesiace a lozil po 4, 5 mesačný sa sám posadil a stál, mal 9 a začal chodiť, teraz už lieta po byte ako raketa. Keby som mohla vrátiť čas, nechám aj staršieho, aby sa trápil sám, lebo vidím, že svojou pomocou som mu len zle robila.

jasminet
26. aug 2015

@lenkat124 pozri, mne ortoped ked som bola na kontrole s klbikmi s detmi povedal - nebrante im v nicom co same dokazu, nenutte ich do nicoho co neurobia same od seba....

lenkat124
26. aug 2015

@sweetangel20 ok,ved ja ho nechavam vacsinu casu bud v postielke,na koberci pripadne ma posteli.v pavuku je maximalne hodinu za cely den,kedze pod nami byva malinke babatko.snazim sa ho aj motivovat,nie mu vsetko ulahcit.ale furt nevidim nic zle na tom ked si vonku chvilku pocupita na nozkach

lenkat124
26. aug 2015

@jasminet fajn.len preco sa potom dr.tvaria ze ked poviem ze nevie sediet,nevie lozit a podobne sa pomaly chytaju za vlasy ze to by uz mal?

jasminet
26. aug 2015

@lenkat124 lebo su to asi vacsinou lekari co este osetrovali nas - cize generaciu 35+ ... moja dcera sa napr. sama posadila az v 9m a nikto to neriesil...

ukulela
26. aug 2015

@lenkat124 opytaj sa vasich rodicov, kedy ste samostatne sedeli/plazili sa ... mam kamosku, ktoru strasili, ze maly zaostava - a nakoniec jej svokra povedala, ze aj maleho otec bol taky lenivy, sedel, lizil, chodil ovela neskor ako ostatne deti - tak aj kamoskin maly sa rozpohybovaval len pomaly, ale vsetko v pohode dohnal. mojmu sa takto nechcelo obracat z chrbta na brusko - a ked sme ho dali na brusko lezat, tak do par sekund bol na chrbte. proste tu polohu nechcel a hotovo 🙂

mizu89
26. aug 2015

My mame tiez 10,5 mesiaca a maly mi este sam nechodi.chodi za rucicky(za jednu ho vala tak len za obe),okolo nabytku sam,stvornozkuje a choditko si tiska pred sebou.podla mna je to pokrok ja ho vobec nebudem nutit chod a budes teraz chodit!moja pediatricka mi na poslednej kontrole povedala ze 10 mesacne dieta by uz malo samo chodit ked som to pocula tak som si pomyslela nie vsetky deti su rovnake a vy doktory sa drzite tabuliek ked nieco neni podla tabulky tak uz je ohen na streche preco este nesedi,preco este nechodi ak do tyzdna nezacne tak vas poslem na neurologiu.no pre mna su toto chori ludia.uz sme to zazili ked mal maly 8 (preco este nesedi!!!)

lenkat124
26. aug 2015

@ukulela ano ano je lenivsi,to mi povedala aj nasa dr.a ked som tak priebezne zistovaa tak je to v rodine vsetko.aj zuby mu isli podla tatika,teda neskor.az teraz mame prvy zubok🙂

katriona1
26. aug 2015

chtěla bych se podělit se svojí skušeností, moje dcera se do 10 měsíců pohybovala puze válením sudů, ale seděla od 6 měsíců ( což byla moje chyba myslím,že i důvod jejího opožděnějšího pohybového vývoje ) asi v 9,5 měsících se o mě s trouchou pomoci uměla vytáhnout do stoje a pomalu cupkat okolo nábytku ( byla,ale velmi nestabilní, padala jak hruška a stále neuměla lézt ani se sama správně posadit ), na cvičení kam chodíme mi bylo řečeno,že jestli chci aby někdy lezla nemám jí pomáhat a mám jí nechat ležet na zemi, i když brečí a nelíbí se jí to ( prý je to v mojí hlavě a když si pláčem ted vymůže postavení a chodění co budu dělat ve třech letech 🙂 tak jsem jí nechala ležet a za nějaké dva týdny se začala plazit a od té doby to bylo to nejštastnější miminko, v 11 měsících začala lézt po čtyrech a hned i obcházet nábytek, vodění za ruce nesnášela, chtěla jenom lézt, až když už věděla stát bez opory tak občas venku pár kroků za ruce přešla a v 15 měsících začala chodit a od začátku velmi pěkně a jistě a pohybově je velmi šikovná, takže třeba vydržet a ono to přijde, pěkný den

gaby21
27. aug 2015

@lenkat124 Ale predsa nejde o to, či máš čas ho vodiť za ruku alebo nie, používaním pavuka zasahuješ dieťaťu do vývoja, ktorý nie je o tabulkách ale sama príroda to tak zariadila, že dieťa sa sa pripravuje na chodzu lozenim, chodením popri nábytku, popritom sa učí správne padať, nemusíš nechať dieťa revať uprostred izby, mala by si mu dať motiváciu, aby sa naučil loziť, prepájaju sa tým mozgové hemisféry, je velmi ťažké pre dieťa naučiť sa loziť, aj si pri tom poplače, nehovoriac o tom, kým pochopí techniku pravá ruka, lavá noha, aj pre teba ako rodiča je jednoduchšie chytiť ho za ruku, alebo dať do pavuka, ale pripravís ho o doležitu fázu vývoja. Pravdepodobne už štvornožkovať ani nebude, a na čo, nemá na to dovod

ivana1979
4. sep 2015

lenkat124,ja tu tuším ako jediná s tebou súhlasím 😒 Mám 10,5 mesačnú dcérku,ktorá sa od narodenia vyvíjala po motorickej stránke strašne rýchlo.Súčasne s mojou malou sa narodila dcéra aj mojej kamarátke a druhej syn.Ich deti ešte v 6 mesiacoch len ležali a naša už dávno sedela,v 7.sa sama postavila v postieľke a teraz už skoro sama aj chodí,ale tiež ju ešte pridržiavam za jednu ruku,za dve som ju nikdy nevodila.Inak si to neviem predstaviť,ako by sa pohybovala na dvore,to som s ňou mala byť celé leto vnútri,aby sa len plazila a chodila po štvornožky??? V mojom okolí sa ešte nikto nedivil že ju vodím za ruku,robila to aj švagriná so synom,náš pediater od jej narodenia hovorí že je veľmi šikovná,pohyblivá,proste mi to príde úplne normálne a v poriadku že ju chytím za ruku a ideme sa von pozrieť na psa,mačky,pipky atď.V živote by ma nenapadlo že to je chyba 😨

zuzanaete
4. sep 2015

@ivana1979 nemusis byt s dietatom iba vnutri, aby stvornozkovalo. Kludne nech si lozi aj vonku po zemi. Nas stvornozkoval vsade (parky, ulice, letisko). Veci sme oprali, ruky poumyvali ... Chvilu som si myslela, ze kolena uz bude mat natrvalo cierne. 🙂

tortelinka
4. sep 2015

@ivana1979 a aký je problém štvornožkovať vonku? nechápem 😕

Strana
z2