icon

Máte doma nadané dvojročné dieťa?

nili
11. aug 2012

Rada by som si popisala s mamickami nadanych 2 -3 rocnych deti. Mam nadpriemerne inteligentnu dceru. Najde sa niekto?

sammy
4. jan 2014

@nili Ja mam uz 6-rocnu dceru, tiez sme mali problemy s adaptaciou v skolke, tak sme skoncili u psychologicky na testoch a vyslo jej, ze je nadpriemerne inteligentna. Boli sme na testoch potom aj druhykrat, to mala 5 rokov a vysiel jej mentalny vek 7,5 roka. Boli sme tam kvoli skole - vychadzaju jej zle roky a uvazovali sme, ci ju nedat skor do skoly. Psychologicka odporucila dat skor, v Centre pedagogicko-psycholog. poradenstva (musela aj tam povinne robit testy) zas povedali, ze nie je dostatocne sustredena a neodporucaju davat skor. Tak sme ju nedali, nastupi az tento rok v septembri. A som aj rada, nevyzera, ze by uz potrebovala az tak nutne skolu. Vo vela veciach je popredu pred inymi detmi, no su veci (casto banalne a bezne), na ktore je maximalne leniva a lepsie ich robi jej 3,5-rocna sestra (normalne decko). Takze ja ju beriem taku aka je, ked sa pyta vysvetlujem, ale nic extra navyse s nou neriesim, uplne mi postaci, ked jej to v skole dobre pojde a vyberie si povolanie co ju bude bavit, ci uz bude aj v dospelosti viac nadana alebo sklzne k priemeru.

buksy
5. jan 2014

@sammy a mozes tak v skratke napisat ako prebiehali testy v tom centre ? nas to tiez caka... mala je septembrova... :P
a na zaklade coho usudila psychologicka ze je nesustredena...? to za tych par minut dokaze urcit?
dakujem vopred za info

sammy
5. jan 2014

@buksy Nemozem napisat, lebo neviem, ja som pri tom nebola, vzali do triedy hrstku deti (asi 15) a boli tam vyse hodiny, no a potom individualne vyhodnotili. Ja som tam bola s malym babatkom, takze som nemala cas nejak podrobne sa vypytovat a v podstate som sa aj sama viac priklanala k moznosti, ze este pockame so skolou. Povedali mi akurat, ze vsetko ok, len sa im nezdala dost sustredena, ze ta pozornost by sa mala este zlepsit a ze ak ju dame tak ako jej roky vychadzaju, bude z nej vyborna prvacka. Uplne rovnake testy robia aj s predskolakmi v skolke, cize to tento rok absolvovala v skolke.

nili
autor
14. jan 2014

Pomooooc,znova problémy v skolke. Mala sa nezapaja,nehra sa, nechce riešiť úlohy...napr neukaze najväčšie,najmenšie. Čo s ňou,mam to vôbec riešiť nejako?

halienka
14. jan 2014

@nili ja by som jej dala čas ešte, nerieš to a skús to ani nebrať ako problém, ak sa dá. Mne to tiež malá robieva, sama chcela chodiť na angličtinu, ako nejako to ani neberiem že by sa ju tam ozaj naučila, ale vie toho dosť na jej vek, no častokrát je to tak, že sa tam vôbec nezapája, nespieva, nespolupracuje, pritom prídeme somov a všetko mi to odspieva, odrecituje, všetky písmená, čísla, farby, tvary, zvieratká mi povie, bez toho že by som to po nej chcela, ale tam nie. Teda niekedy áno ale napr. teraz naposledy čo sme tam boli tak za celú hodinu nič, pričom všetko to vedela. Neviem prečo. To je podľa mńa problém stotožnenia s prostredím a ľuďmi, je dosť možné že týmto deťom to dlhšie trvá, kým sa tak uvoľnia a stotožnia, aj keď vedomosti majú, odmietajú v tomto prostredí či týmito ľuďmi vôbec sa akokoľvek prejaviť. Tým, že z toho ešte urobíš pred ňou problém (alebo učiteľka) tak to bude pociťovať ako tlak, čo ju môže ešte viac zbrzdiť. Ako netvrdím, že sa to naisto zrovná, možno ani nie, môže jej vadiť niečo/niekto tak veľmi, že sa proste s tým nevyrovná, ale podľa mňa jediná šanca je nechať to na ňu ešte, aby sa sama rozhodla. Jediné ešte čo ma napadá je, či by nepomohla nejaká kamarátka, nejaké dievčatko čo je s ňou v triede, s ktorým si rozumie, možno by si ich mohla viac zblížiť, dohodnúť sa s jej matkou na stretnutiach aj mimo škôlky, aby sa priateľský vzťah utužil, a možno ak bude cítiť takúto oporu, a to dievčatko sa zapája, tak možno aj ona začne.

nili
autor
14. jan 2014

@halienka Mas maximalnu pravdu. Dakujem Ti!

nili
autor
18. jan 2014

Dievcata, skusali ste niektora osobne filialnu terapiu? My sme dostali odporucanie ohladne problemov s adaptaciou v skolke. Citala som o nej, vyzera to fakt dobre. Prosim iba osobne skusenosti.

halienka
18. jan 2014

@nili čo to je? Máš nejaký link? 🙂 Vcelku ma to zaujíma... 🙂

nili
autor
19. jan 2014

@halienka
http://pca.sk/index.php?option=com_content&task...

http://www.i-psychologia.sk/view-373.php

a tiez som si objednala knizku Na chvilu Freudom.

Mala bojkotuje takmer vsetko v skolke, jedlo, cinnosti. Ideme skusit, aj ked sa mi zda, ze vela veci robime tak, ako je to tam napisane. Musi byt stredobodom, je prilis sebecka. ☹

halienka
19. jan 2014

@nili doprčíc, to ma mrzí... ja som sa tiež veľmi bála, lebo malá ako ty píšeš, stále strašne vyžaduje pozornosť, vždy chce byť stredobodom, aspoň doma, v rodine a tak, proste nemôžem sa s nikým ani trošku porozprávať, stále prekrikuje a snaží s ana seba upútať pozornosť a ke´d jej poviem nech počká, že chcem niečo povedať napr. babke, tak zas už má aj iné taktiky, ako veľmi niečo potrebuje, a potrebuje s tým pomôcť atď. len aby jednu od druhej odlákala aby sme sa nemohli rozprávať. Toto nerobia takto ani detič o majú súrodencov, tam by som to chápala, že si chcú medzi sebou vydobíjať u rodičov väčšiu pozornosť, že majú "konkurenciu" ale takto? Je jedináčik, takže pozornosti má stále a do aleluja, furt s ajej venujeme, ale ako nále k nám niekto príde, tak debata nehrozí, všetci si musíme všímať len ju a urobí pre to všetko. Neviem ako to predýchala v škôlke, ale zvykla si, našťastie jedlo ani ostatné nebojkotovala, len tie prvé 3 týždne plakávala ráno a potom akoby uťalo, prešlo to. Máš to ťažkú situáciu, ke´d si už skúsila aj to preloženie a aj tak to nezaberá... ☹ Aj ráno ti plače a nechce ísť do škôlky?
Ďakujem za link 😉

nili
autor
19. jan 2014

@halienka Neprelozila som ju nikam, so skolkou som maximalne spokojna, je ta najlepsia, ktoru sme si mohli vybrat. Rano neplace, skor sem tam mrnci, ale ide bez vsetkeho len tam je mrzuta. Uvidime, asi znova potrebuje cas aj na adaptaciu, kedze boli prazdniny a v decembri moc nechodila kvoli chorobe. Cakam, kedy sa to znova prelomi.

halienka
19. jan 2014

@nili ja som myslela to preloženie do vyššej triedy medzi staršie deti, či to rovno hneď začala chodiť tam? Som to nejako moc dobre nezaregistrovala... 🙂 Hej, tie prázdniny a choroby tiež vedia dobre rozbiť ten rytmus, dieťa akoby začínalo odznova, sme si zažili po letných prázdninách, keď bola mesiac a pol malá doma, tak v septembri rovnaký scenár ako rok predtým. Takže je možné, že tvoja malá znovu zažíva akoby ten začiatok...

petka1983
19. jan 2014

Ahojte neviem či je naša nadpriemerne inteligentná skôr myslim že je len šikovná. Má 21,5 mesiaca a vie tiež veľmi pekne všetko už rozprávať, na mobile sa hráva POUa alebo si zapne album a pozera si fotky alebo videá. Všetky slová po mne zopakuje.Pesničky vie ale nie celé zaspievať len začiatky ,ale hráme sa letí letí všetko letí a vie kedy ma dvihnuť ruky hore a kedy nie , aj počítať vie do 10 ale s pomocou ,lebo jej zohrievam vodu na mlieko v mikrovlnke a vždy som počitala do 10 ja tak to pochytila. Občas sa jej podarí sa aj obliecť sama , ale na nočník nechce chodiť vôbec. Kreslíme si už od 8 mesiacov ,teraz nakreslí kruh alebo aj rybu je síce trošku čapatá. A omalovanky ma rada teraz sa jej podarilo vyfarbiť aj už tak že nevyšla za čiaru dve malinke lienky 🙂 . V knižke pomenuje všetko. Ale nedovolila mi doteraz jej čítať vždy keď som začala mi to zatvarala ale posledný týždeň mi nosí knižku aby som jej čítala.A tiež všetkych pozdraví keď ideme von ak niekoho stretneme povie ahoj ale naposledy pozdravila že dobrý deň zostala som zaskočená.

martinka2212
30. jan 2014

odkial ste nili?

buba183
30. jan 2014

ahojte babulky.no neviem ale vravia mi ze mam velmi šikovneho syna. mame 28mesiacov rozprava plinuje basničky pesničky aj hadat sa vie počitame čita si a hlavne neskutočna fantazia.všetko teda skoro všetko vie len nie a nie sa zbavit plienok.no ale nemožem od neho všetko chciet. čo je premna nepochopitelne od mala mi hadže všetko o zem co ma po ruke nie a nie sa odnaučit je to už s prestavkam ale aj tak to pokračuje ak mate skusenoti poradte mi prosim.

zuzkaanicka
30. jan 2014

@buba183 dobre som pochopila, ze cita?

jankaba1
30. jan 2014

Ahoj, neviem ci sa da hovorit o nadani. Je to asi len o dietati :D Ako rychlo sa vyvija ner.sustava. Ja mam dcerku, ktora ma 26mesiacov. Na telefone si Poua hrala uz od 16mesiaca. Od 20m.si v pohode zapne Pc, otvori Operu, v okne klikne na youtube a pusti Misa-Masa.Rozprava pekne, od Dobre ranko-po dobru noc, ahoj, Dobry den cez podakovanie, prosim.Rozumie, ked jej poviem, ze ide do Tesca alebo vonku, vie sa orientovat v byte-vie si doniest tricko zo skrine, alebo aj vie, ze rano si ma obut ponozky...Naucila sa pocitat aj po anglicky ...

buba183
30. jan 2014

ano čita len svojimi slovam prepač asi som to zle napisala ale čo chodia letaky tak vie kazdy pomenovat

sofia2008
30. jan 2014

Moja dcerka vedela ako 2rocna vsetky farby, abecedu, ako 2,5 rocna pocitala do 100..teraz ako 3rocna do 1000, ovlada 150 anglickych slov, basnicky, pesnicky sa nauci na 1x 😉 tak uvidime, co z nej vyrastie 🙂

stardust
30. jan 2014

@buba183 u vas sa citaju letaky? Treba si pozhanat knizky 😉 😉

buba183
30. jan 2014

@stardust 😉 😉 😉 mae kopec a stale dokupujeme

nili
autor
31. jan 2014
susankafl
3. feb 2014

Ahojte, nečítala som úplne všetko, možno už o tom bola reč v predošlých príspevkoch, ale rada by som sa vás spýtala ako kreslia vaše 2 - 2,5 ročné detičky. Či už kreslia kompletné, oblečené postavy, domy, autá, atď. Ďakujem 🙂

inull5
3. feb 2014

@susankafl áno, moja dcéra kreslí, je to ale také všelijaké lebo je ľaváčka. ale už bude mať 3 roky. takže je staršia, ale vo veku tvojej tiež kreslila.neviem či je nadaná na to ale na reč možno - strašne veľa si pamätá, ak počuje anglické slovo, či inú reč.keď mala rok začala rozprávať, o pol roka skladala vety. Vie zhruba 15 riekaniek a rozoznáva ako tak písmená a všade kde ideme sa ma pýta čo je tam napísané, potom sa zamyslí a doma mi to zopakuje, samozrejme nie úplne presne.

inull5
3. feb 2014

@sofia2008 čítam že máme podobné deti - dávaš ju do škôlky? či už chodí? lebo moja sa vôbec nechystá a nejak mám pocit že by sa tam pokazila

danula.ch
3. feb 2014

@nili ahoj, ja mam podobny pripad doma, tak som si zistovala co to znamena, ked sa sikovne dieta odmieta zapajat v skolke. vacsinou ide iba o to, ze ho to proste nebavi. asi to co v skolke robia pre nu nie je ziadna vyzva, nic co by nevedela, nic zaujimave. preco by mala riesit take banalnosti prosim ta? ved je to predsa jasne ako facka, tak nemusi dokazovat ze to vie 😀 😀

danula.ch
3. feb 2014

@halienka pozeram ze mas podobny problem ako nili, tak kuk moju odpoved vyssie, mozno ta to ukludni 😉 🙂

martija
3. feb 2014

no ja pozeram, a som prekvapena,ze tieto veci sa beru ako nadane dieta. Moj 2,5 r syn, ovlada vsetko, co tu bolo pisane pri "nadanych" dvoj-troj rocnych detoch a ani som netusila,ze to moze byt nieco ako nadanie. Fiha! Tak asi aj ja mam nadane - no konecne aspon to posledne z troch 😅

martija
3. feb 2014

ozi, jedna vec mi na nom pride vynimocna, ked ho hresim,ze sa sprava zle tak sa mi ospravedlni !

h2
3. feb 2014

@martija Ahoj, aj môj má 2,5 roka a tiež sa ospravedlňuje, ešte ma pri tom aj hladká, až mám z toho zlé svedomie, že naňho kričím. 🙂