Máte doma nadané dvojročné dieťa?
Rada by som si popisala s mamickami nadanych 2 -3 rocnych deti. Mam nadpriemerne inteligentnu dceru. Najde sa niekto?
@anielinka necitala som dopredu, len ciste k tvojej poslednej vete. 3-rocne dieta bude vzdy hovorit primerane veku, ale ta multijazycnost je jednoducha v tom veku. ak rozprava otec madarsky, matka nemecky a ziju v anglicku. to by bol taky priklad. dieta bude motat vsetky tri jazyky. jeho mozog to vsetko chape este ako jeden jazyk. selektovat ich vedome bude v cca 6 rokoch.
@anielinka necitala som celu diskusiu, len som ju prebehla, ale nemyslim si, ze ovlada vsetky 3 jazyky na rovnakej urovni. Spievanie pesniciek v cudzom jazyku este neznamena,ze dieta ovlada jazyk.
Z vlastnej skusenosti s bilingvalnymi a triligvalnymi detmi - vo veku 3-4 rokov je zvacsa jeden jazyk dominantny a ten druhy/treti dost obmedzeny. Tieto deti zvacsa jazykovo zaostavaju v tomto veku za svojimi rovesnikmi, co je samozrejme v neskorsom veku dobehnute. Zial nemam skusenosti s nadanymi detmi, mozno tie su schopne v 3 rokoch plynule rozpravat 3 jazykmi. Moj syn je priemerne inteligentny, biligvalny, v 3 rokoch vyrazne zaostaval v jazyku - velmi limitovana aktivna slovna zasoba v slovencine (pasivna v poriadku) a este horsie v anglictine. Teraz je uz pomaly 6 rocny - anglictina, aspon podla ucitela je primerana veku, takze uz to dobehol, slovencina ostala v pasivnej podobe, aktivna nastupuje velmi pomaly. POznam par ludi s bilingvalnymi detmi, vsetky v detstve zaostavali voci rovesnikom a vsetky maju jeden jazyk dominantny aj v starsom veku/ Poznam jedno trilingvalne dieta - 2 jazyky este ako tak, treti zatial skor pasivne, vsetky jazyky ma ale od native speakers, takze nic nie je umelo uceny - jazyk pocuva so spravnym prizvukom, spravnou vyslovnostou a spravnou gramatikou.
vo veku 2-3 rokov sa neda povedat, ze je dieta nadpriemerne nadane. moj syn mal 2 roky a poznal vsetky pismena a to vobec neznamena, ze je nadstandardny. vobec nechapem, co tu riesite. kazde dieta je ine. pockajte, mozno bude mat 10 a nebude cisty jednotkar, lebo to nebude zvladat.
@sisaka je uplne jasne a aj potvrdene, ze viacjazycne deti motaju jazyky v rannom detstve a az neskor sa da hovorit o tom, ze ovladaju tie jazyky poriadne ... samozrejme, niekto si znalost jazyka zamiena s pocitanim, nazvami zieratiek a pesnickami a bude tvrdit, ze jeho dieta je viacjazycne ... mna napr. vzdy pobavi, ked niekto napise, ze jeho male dieta pocita napr. do 100 ... ano, vie naspamat 100 slov v spravnom poradi, keby vsak vedelo 100-slovnu basnicku, bolo by to ovela krajsie 😉 ... bolo by fajn, keby si maminky uvedomili, ze male deti maju vybornu pamat a informacie nasavaju ako spongie 😉 ... to, comu ony hovoria nadpriemerna inteligencia-to je zvycajne len vysledok ich aktivit 😉
A hlavne., pre každú matku je dieťa výnimočné. Ja som tiež že nemala plienky ako 1,5ročná. A že v tom veku som rozprávala básničky naspamäť jedna báseň bola som kontaktná atď. Len v škole som dieru neurobia skôr mi ide zručnosť. Presne. Čas ukáže. V dvoch rokoch hovoriť je asi skoro., že je dieťa nadpriemerné
@h2 ano to mi pride velmi chutne. Pripada mi vtedy velmi vyspely, lebo to su neni take bezne situacie,ze nieco rozbije,alebo niekoho buchne. Napriklad ideme spat a on este nechce,tak sa nechce umyvat obliekat, a ked uz lezka,tak mu vravim,ze musi posluchat, ze nemoze si robit co chce a on vzdy vaznym hlaskom, - "dobre mami, prepac, uz budem posluchat!" 🙂
@stanislavao cisty jednotkar neznamena hned nadpriemerne dieta. Einstein maval v skole patky..... A aj v realnom zivote je potvrdene,ze 3-kari sa v zivote lepsie uchytia ako cisty jednickari...o znamkach to naozaj nie je. A hlavne tie problemove (nadpriemerne ingeligentne deti - naozaj dokazatelne) mavaju v skole zle vysledky preto sa to dost casto riesi, zisti sa,ze dieta je nadpriemer, preradi sa do skoly na to urcenej a hla dieta robi zazraky.....
@martija to, ze sa niekto v zivote lepsie alebo horsie uplatni-to s nadpriemernou inteligenciou vela nema 😉
@zuzkaanicka ano , precitaj si prispevok stanislavao - ja som reagovala na to,ze pisala,ze 10 rocne dieta nebude mat v skole same jednotky,lebo ju nebude zvladat 😉
@zuzkaanicka a apropo nikde som nenapisala,ze ked sa v zivote lespie uplatni je nadpriemerne. Iba v poslednej vete som pisala o nadpriemerne inteligentnych detoch a tam so to dala patricne aj do zatvorky 😉
k tomu, že rozprava 3 jazykmi- male dieťa dokaže nasavať vela informavcii. mam sesternice v zahraniči ich deti takisto odmala rozpravali 2-3 , jedna sokonca komunikovala 4 jazykmi, kedže žila vo veľmi zmiešanej rodine, ale postupom času tie deti ako rastli vyberali si len určite slova a teraz napr komunikuju len 2 jazykmi plynule ostatne rozumeju, ale nebudu rozpravať. TZo, že ovlada dieťa v 2-3 rokoch basničky, vie skladať kocky, nemusi znamenať ,že je velni vynimočne,. Ak je v spoločnosti prevažne dospelých a tí ho ktomuvedu, može sa takto javiť. Ale ked bude vačšie až vtedy sa ukaže. To že dieťa pozna písmena, vie prečitať niektore nazvy, ešte nič neznamena,. ono ma ešte velku pamat a dokaže to nasať, ak by však už v 2-3 rokoch dokazalo z tých písmen skladať jednoduche slova, alebo aj vety, vtedy to je už ine. Aj moji chlapci vedeli v 2-3 rokoch x basničiek, riekaniek, najstarši poznal všetky farby , stredný vedel velmidobre spočitavať, ale nejak som si nikdy nepripušťalam, že su nejakí nadpriemerní. Mne to prišlo normalne, na nočnik chodili dokonca od 12 mesiacov, najstarši v 5 rokoch nakreslil do šruby detailne naš traktor na dvore. ale dnes su z nich obyčajní chalani, ktorým to lepšie pali,ale nie extra. takí priemer.
aj náš malý tiež hovorí okrem slovenčiny aj rusky, anglicky, česky z rozprávok ... 🙂 anglicky speluje písmená, počíta, tvary geometrické pozná, básničiek pozná veľa, pesničky
spieva si aj v ruštine 😀 ale obliekať sa mu samému nechce 😀
ešte chcem pridať, k tým jazykom, moj Radko, ked mal 2 roky v kuse pozeral nemecku verziu Teletubies, vedel cele časti po nemecky naspamať. Dala som ho od 1.ročnika na nemčinu v domneni, že mu to tak šlo ,ked bol maly. Viete čo je dnes, ked je osmak? Anglinu sa uči od 5 ročnika, čiže o 4 roky dlhšie ako Nj , z Aj je jednotkar ,vie komunikovať a z Nj je to oveľa slabšie. Takže, to že v detstve ovladal nemecky cele rozpravky, neznamena ,že bude dieťa nadpriemerne inteligentne,. ako som už písala, deti dokažu vo veku 2-3 rokov nasavať velke množstvo info, ktore sa potom v obdobi nastupu do skoly vyselektuju a zredukuju na minimum.Každe dieťa je ine, každe sa inak vyvija a vela robi to kde, rastie a ako sa mu kto venuje. Moji starši rastli 4 pospolu boli viac detskí, ale najmenšia rastie teraz len s dospelakmi, zda sa mi ovela viac mudrejšia ako by mala bxť, ale to je len zdanie, jednoducho opakuje veci čo vidi a to su veci dospelakov. Hoci malo rozprava, vie ,kedy dedko beire lieky, a dokonca aj kde ich ma, vie, že babka rano a večer picha inzulin a vie prene, kde ho ma a aj ,žer treba k tomu vatu, ktoru je dava do alpy. Vie ktore kvapky do oči babka dava rano, ktore večer, každe rano ich nabada, že si maju merať tlak. Ale to nei je určite nadpriemerna intelegincia,, jednoducho to ma naučene, kedže stým žije každy den. ma zafixovane, že okolo 17.00 hod chodime z prace domov, ked sa bliži tato hodina, bude stale babke hovoriť, že mama- didi pride.
@martija ja som niekde napisala, ze sa v niecom mylis? 😕
@susankafl Ahoj, moja dcera zacala kreslit cca ako 20 mesacna. Vo veku 2 rokov nakreslila srdiecko uplne sama od seba ked sa hrala s detsk. psychologickou. Velmi rada vymalovavala vodovymi farbami predkreslene obrazky, vyfarbovala ceruzkami a hlavne fixkami. Vo veku, kt. spominas kreslila vacsinou iba tvar do detailov - obocie, mihalnice; Dievcatam kreslila dlhe saty, chlapcom iba nohy - palceky. Pomaly bude mat 4 a zavisi to uplne od nalady. Ked ona chce, dokaze prekrasne vyfarbovat, ak "musi" v skolke alebo ja jej navrhnem doma a nechce sa jej, to sa uplne odzrkadluje na jej praci. Najradsej kresli domcek, auto, strom, slniecko, snehuliaka, oblaky, lietajuce vtaciky, dazd, rodinu. Zda sa mi, ze v poslednej dobe nema trpezlivost k kresleniu, takze sme odlozili veci do policiek a vytiahne, ked ona bude chciet. 🙂
@danula.ch Dakujem, tiez som to konzultovala, dostala som rovnaku odpoved ako mi pises. Takze cakame, kedy sa uplne udomacni v stale novom prostredi skolky a otvori sa. Tato stranka ma inak az tak nezerie, skor ta socializacna stranka - nech sa vie zahrat, uvolnit, spolupracovat v kolektive deti. Verim, ze to zvladneme tiez. Ak sa rozpravam s ucitelkami, javi sa mi, ako keby ani nehovorili o mojej dcere. To co doma je samozrejme, automaticke, zauzivane, v skolke nie vzdy funguje. Mozno potrebuje viac casu. No a samozrejme, doma ma viacej pozornosti, vsetko sa toci okolo nej, co je pravdepodobne obrovska chyba, ale je jedine dieta v rodine.
@anielinka Ak sa nemylim, nikde som nepisala, ze dcera rozprava troma jazykmi plynule. Uplne plynule s pouzivanim cudzich slov rozprava iba v materinskom jazyku - po madarsky, po slovensky hovori iba ak ona chce, inak odmieta. Ak nas pocuje hovorit po slovensky, co je velmi casto, reaguje na to, avsak, zapaja sa po madarsky. Zvykne sa hrat sama po slovensky,ale nesmieme na to reagovat. Zakl. slovnu zasobu ako zvierata, rodina, casti tela, pocasie, nabytok, pokyny, jedla, dopr. prostriedky, farby, dni, mesiace, slovesa, atd ma perfektnu v slovencine, ale prehovori iba podla nalady. Dalej, co sa tyka cudzieho jazyka, anglictinu vnima uplne od malicka, kedze ja som anglictinarka. Casto sedi so mnou na mojich hodinach, pozera rozpravky, spieva pesnicky, pozna celu abecedu, cisla, farby, tvary, rodinu, zvierata, atd. A ma krasnu vyslovnost. Pozna par slovicok aj zo spanielciny, pretoze jej krstny otec ma materinsky jazyk spanielcinu a ked su u nas na navsteve, stiha zachytit nejake slovicka, frazy. Prave vcera poobede si ich hovorila, uplne sama od seba. Takze asi tolko k jazykom. Nie je to nic vynimocne, deti sa rychlo naucia cudzie jazyky. 😉 Dufam, ze Ti je moja odpovedat dostacujuca.
@sisaka Ja som o tom presvedcena, ze keby sa dcere venujem denne v troch jazykoch aktivne, hovorila by vo vsetkych troch plynule. Je to iba otazka zvyku. Je to take iste, ako ked matka hovori iba v jednom, otec iba v druhom a stary rodicia iba v tretom jazyku od malicka. Dieta sa nauci vsetky tri jazyky a rozlisi aj to, s kym ako ma hovorit. Poznam take pripady osobne. Niekedy uz lutujem, ze som to tak nerobila, ale viem, ze sa nauci i tak.
@nili trochu sa mylis ... je uplne ine, ak matka hovori jednym jazykom, otec druhym a napr. stari rodicia tretim ako keby jedna osoba hovorila tromi roznymi jazykmi ... najdes to kdekolvek o viacjazycnych detoch 😉 ... sme bilingvalna rodina, takze toto mam nastudovane uz hodne davno ... je dolezite, aby dieta vedelo s kym akym jazykom hovori ... inak je z toho gulas a v podstate asi aj pruser 😝
@betunka39 By spom povedala, ze vedome neucim dceru, iba cez hry, obrazky z kniziek, pocas prechadzky si hovorime, co vidime. V podstate vsetky tri - madarcina, slovencina, anglictina - jazyky pocuje denno denne doma, od nas, odo mna, v telke, CD, DVD. Spanielcinu s nemcinou iba z casu na cas, ak su kmotrovci doma. Ale celkovo ma usi na jazyky, rozne rozpravajuce hracky si sama prepina na ostatne jazyky a opakuje si vyrazy a okomentuje, ze teraz hovori po ...
@zuzkaanicka Tak urcite si citala nieco aj o tom, ze napr. ak doobeda sa budes rozpravat s dietatom po slovensky, vsetky tie cinnosti budete robit v slovencine, od obeda do poobedia napr v anglictine a vecer iba napr po madarsky, dieta si osvoji vsetky jazyky akoze naraz. Stane sa to ritualom a pre dieta uplne niecim prirodzenym. Mne to pripada, ako cvicenie opicky, ale vraj to funguje. Riesili sme to aj na prednaskach pocas studia. Dovodom uspechu je prave to, ze mozog dietata je schopne nasat vsetko. Predpokladam, ze u vas doma ide o slovencinu, cestinu. su to jazyky velmi podobne takmer identicke, ale ak by islo o dva, tri uplne ine jazyky, bolo by to ine.
@nili u nas doma sice ide o cestinu a slovencinu, ale prave vdaka tej velkej podobnosti je to naopak dost narocne, aby sa tie dva jazyky naucili oba poriadne a neplietli sa. Mam skusenost s velmi blizkou rodinou, kde ide o slovencinu a anglictinu a je to tam hodne podobne ako u nas. Co sa tyka toho striedania jazykov v zavislosti od dennej doby ... toto som teda nikde nenasla, ale privitam, ak hodis nejaky odkaz ... osobne velmi neverim, ze to moze fungovat a navyse, je trochu rozdiel, ked na dieta hovori Slovak anglicky a Anglican anglicky ... ja by som napr. nechcela, aby moje deti chytili moj prizvuk 😉
Nechcem sa nikoho dotknut, ci urazit ale naozaj nechapem na co sem vobec niektore mamicky chodia citat prispevky. Si myslim, ze hovorim za vacsinu nas. Cielom tejto diskusie nie je chvastat sa, co vie moje dieta, v com je ine moje dieta. Prezradim vam, nie je to vobec lahke, mat dieta, ktore je rozumovo zrelsie, nadpriemerne inteligentne, nadane a na druhe strane citovo, socializacne nezrele. Je to obrovska radost, ale este vacsia starost. Ani jedna z nas tu nema potrebu nieco dokazovat, kazda vieme svoje a ani jedna z nas tu sama od seba nevyhlasila svoje dieta za nadpr. inteligentne ci nadane - to urobili za nas odbornici, vo veku 2 ci 6 rokoch, je to individualne. Ak psychologicka sa zahra s 2 rocnym dietatom, porozprava a vyhlasi dane dieta za nieco viac ako priemer, asi vie co robi. Niektore sa tu tvarite ako keby ste boli vystudovali medicinu, psychologiu a dalsie 4 odbory a vychovavali dokonale deti, ktore nemaju ziadne problemy a su vo vsetkom vzorove. Ja tu chodim po radu, hladam mamicky v podobnej situacii, s podobnymi problemami, aby sme si pomohli, poradili, povzbudili, ze to bude lepsie. Ako dobre, ze som prace neschopna a konecne mam cas reagovat na vsetky komenty. Tento moj prispevok je cisto neutralny, nie je to reakcia na konkretnu osobu ale na situaciu, ktora sa tu zcasu na cas objavi.
@zuzkaanicka Ak sa dostanem k poznamkam z studia, hodim ti sem konkretne v akej suvislosti sme to riesili. Ale urcite to bolo nieco z ontogenezy.
@zuzkaanicka pravda, nenapisala, len mi to pripadalo,akokeby si mi nieco vysvetlovala....ver mi vsak, ja to chapem, zamky nie su ukazovatelom absolutne nicoho, a ci sa clovek v zivote uplatni je ukazovatelom skor viacerych faktorov naraz. Keby sme sa mali bavit o cisto nadpremernych ludoch tak by tato diskusia bola o dost stensena, kedze tych ludi je tusim len 2% a ja do nich nepatrim ....
Ja mam syna a ma 7 rokov.Psychologicka tvrdila,ze by mal nastupit do skoly o rok neskor.Vraj sa musi este vyhrat.Teraz ma 7 rokov a je v prvom rocniku.Este pred nastupom do skoly sa naucil plynule citat,pocitat a plavat.Teraz sa v skole strasne nudi.Je to normalne ako postupovala psychologicka!Kupila som mu detsky pocitac s 58 programmi .Je vhodny od 5 rokov do 8 rokov.Viete co mi povedal?Ze ten pocitac je pre 5 rocne deti a odmietol ho dalej pouzivat.

@nili
Mozes mi vysvetlit ako moze 3 rocne decko rozpravat troma cudzimi jazykmi?To imyslis tych par slov a viet?!Len mi nenapis ze rozprava plynule po anglicky nemecky a spanielsky lebo to by musela zit v troch roznych krajinach sucasne