Máte doma nadané dvojročné dieťa?
Rada by som si popisala s mamickami nadanych 2 -3 rocnych deti. Mam nadpriemerne inteligentnu dceru. Najde sa niekto?
Co som tym chcela povedat,ze som absolutne nesuhlasila ,aby mal rocnu pauzu.Teraz vidim vysledok.K smrti sa nudi.Pride zo skoly a je unudeny.Co mam s nim robit?Proste skola ho nudi a ubija.
@zuzkaanicka vyborne napisane....jednoznacny suhlas...mne osobne na mamickam velmi vadi to porovnavanie deti a sutazivost uz od ranneho detstva ...o chvilu budu rodicia chciet aby sa im narodilo dieta a plakalo aspon v 2 jazykoch... deti su deti a maju si to detstvo uzit hrou a blaznenin a nie tlacenim do co najviac jazykoy aby som ho potom mohla vystavovat ako vystavny exemplar 🙂
Ved chodi na dva kruzky a aj tak sa stale nudi.Je na seba velmi sebakriticky a prisny.Nechapem kde sa vnom beru tie jeho reci ,ze on sa to nikdy nenauci a toto nezvladne atd.Nema ziadnu trpezlivost vsetko chce vediet teraz a hned.Potom ked tomu hned nerozumie je agresivny.Napriklad chce vediet uz pocitat to co sa ucia az 9 rocne deti ale ja som mu vysvetlila ze to nejde len tak nasilu ,musi byt aj trochu trpezlivy.
@anielinka Ak je šikovný, tak ho možeš dat preradit do druhého ročníka, no musel by urobit nejaké prestupové skúšky, možno by ste sa museli doma dačo viac poučit, ale mám kamošku, ktorá takto tiež dala preradit dieta, bo sa nudilo v škole. Teraz je spokojný a kamoška tak isto. Teraz je velmi v mode dávat deti neskor do školy, neviem prečo, ale kolkokrát mi to tak pripadá, že je to fakt zbytočné. Ja som so starším synom takisto bola u psychologičky, lebo vobec nekreslil a bála som sa, či zvládne písanie v škole, všetky testy spravil v pohode, len jemnú motoriku že mal trošku slabšiu, ale aj tak som ho dala do školy a dobre som urobila, lebo bol tam štastný a spokojný.
@anielinka noneviem či psychologčka urobila dobre, pretože aj moja dcera vedela všetko už v školke ,ale aj tak som jej dala odklad, pretože bola hrava a nesustredena. urobila som dobre, lebo hoci v prvom san udila, potom v druhom ročniku to bolo ine a možem povedať, že som urobila dobre. Najstarš syn šiel rok skor, tiež po porade s psychologičkou, kedže je oktobrovi, ale aj tu som urobila dobre, pretože tam, šlo o jeho psych, pohod, kedže o rok by šiel sam z našj dediny a to by mu nerobilo dobre. Ale nie som za to ,aby sa len tak bez pričiny odkladala šk. dochadzka, vždy treba zvažiť aj radu psychologa.Ono niekedy ten odklad sa ukaže až neskor v druhom stupni, že asi to bolo fakt potrebne.
@nili Ja som o tom presvedcena, ze keby sa dcere venujem denne v troch jazykoch aktivne, hovorila by vo vsetkych troch plynule........... nie nehovorila by plynule, ale mala by z toho riadny chaos, naviac pokial ty nie si trilingualna, aj super zly prizvuk s moznymi gramat. chybami...dieta naraz tri+ jazyky nemozes ucit....nato, aby sa zvladali cudzie jazyky musi dieta vediet ako funguje ten materinsky(resp. 2, ked ste bilingualni) a s inteligenciou a nadanim dietata to nema nic spolocne....🙂
@edita56 imaginarne dieta, ale o to inteligentnejsie 😉 ... teda, tu sa uz clovek dozvie veci 😖
@vevesh Materinsky jazyk madarcina, zijem na Slovensku, slovencinu ovladam ako materinsky jazyk a mam vystudovanu anglictinu. Okrem toho ovladam aj dalsi jazyk na nizsej urovni. ... takze ako sa to vezme 🙂 Po slovensky rozpravam bez prizvuku, to mi tvrdili pocas studia v Trnave, nikto nevedel, ze som madarka.
Moja mala je tiez velmi sikovna ma 21 mesiacov a hovori 2 jazykmi.... Pozna v oboch jazykoch asi 30 pesniciek, dokonca ma radsej tie normalne pesnicky ako detske.... Vie si dokonca aj poskladat oblecenie...a velmi rada si maluje... Ale nigdy som ani nepomyslela ze by mohla byt nejak extra talentovana...😉
bi ci trilingalnost az tak nesuvisi s nadpriemernou inteligenciou dietata...skor s intenzitou vystavenia jazykmi. Zazila som v Belgicku male deti 3-5 rocne hovoriace 3 jazykmi plynule, bezne deti. Otec jeden jazyk, matka druhy, {plus samozrejme nejaka komunita} jazyk krajiny treti, a od skolky anglictina.
Z vlastnej skusenosti {sme biling. rodina madarcina a slovencina} mozem povedat ze JEDEN rodic {resp. ina osoba} na rozvoj a udrzanie jazyka nestaci, vacsinou je potrebne na rozvoj rozpravania v jazyku aj dalsie osoby ci prostredie v danom jazyku.
Vsetky nase deti hovorili minum po madarsky , az kym nenastupili do mad. skolky ...jazyk im zastupoval len otec...a dominantne slovenske prostredie madarcinu prevalcovalo... 😉
Aj bezne aj nadpriemerne inteligentne deti sa v tomto spravaju racionalne, uprednostnuju komunikaciu v jazyku ktory dominuje a ktory viac vyuzivaju...
Mamicky nadanych deticiek, cakame vas v skupine, najdite si nas. 😉
Ahojte, moj starsi syn mal koncom januara 3 roky a je to s nim aj dost tazke... na jednej strane je velmi sikovny : od dvoch rokov ho bavia pismenka - vie abecedu po slovensky aj po anglicky - tam aj späť, krasne cisto hovori, vela slov aj v anglictine... tvray farby a cislice vedel od roka a pol, vsetky znacky aut aj konkretne typy (tych jeho oblubenych). Rata do sto po anglicky po slovensky - tam aj spat.. stale si zoraduje cislice a pismenka - to su jeho top najmilsie zabavy - hracky ho vobec nebavia. este lego ako-tak, ale stale by staval top iste. Rozpravky v televizii ho nebavia ziadne, len pesnicky z you tubu - v anglicte. Spievankova sa presytil, vie naspamat takmer vsetky pesnicky, vie ktora pesnicka je na akom cisle a podobne... teraz ked len zacuje spievankovo uz krici- toto vypneme... ma dobru pamat vsetko memoruje a je toho viac take atyopicke hobby ma - no ale co uz. Kreslenie ho absolutne nebavi - ceruzku stale chyti ako kol, zda sa ze je zatial stale objorucny, naje sa tak, ze to ma vsade - velmi je neobratny co sa tyka pouzivania lyzice - ostane je ok. Na deti sa vzdy tesi ale hrat sa s nimi este nevie. So starsimi ano, len s rovesnikmi nie. Akoby bol niekde v inom svete mam obcas pocit. Emocne je nevyrovnany, casto poplakava, pre nic a cvici s nami a je dost narocny na pozornost. Inac je uzasny a milujeme ho 🙂 ved ako kazdy rodic miluje tie svoje deti. Ci je nadany neviem, ale co ho bavi, tomu sa skratka venuje ... cafte a pevne nervicky vsetkym 🙂
@nili preto som napisala, ze kedze nepoznam nadane deti neviem posudit, ci 3 rocne je schopne hovorit PLYNULE 3 jazykmi, ja som sa s takym niecim osobne nestretla, kedze tu v Kanade nemame tolko nadanych deti ako na Slovensku. Taktiez sa tu neodporuca testovat pred vekom 4 roky, takze mamicky 2-3 rocnych deti nanajvys tusia, ze maju doma nadane dieta, nikto im na to v takom veku "papier" neda. Vo veku 3-4 rokov uz vacsina deti chodi do preschool, takze je normalne pre 80-90% deti, ze poznaju pismena, pocitaju, taktiez Kanada je multikulturna, takze z dietata, ktore hovori viac ako jednym jazykom tu nik nepada na zadok, i ked vo veku 3 rokov, tak ako som vyssie pisala, su tieto deti skor pozadu, co sa tyka jazykovych schopnosti, kedze spracuvaju 2 a viac jazykov naraz
Asi tolko som chcela este dodat a uz odchadzam z tejto temy, kedze som tu nahliadla len cisto nahodou
A este fakt posledna pripomienka, a to fakt vseobecna, to ze dieta opakuje pesnicky v cudzom jazyku, vie vymenovat farby, zvierata, dopravne prostriedky .... este z neho nerobi bilingvalne dieta 😉
@sisaka Je to inym skolskym systemom. Kludne v teme ostan, mas spravne pripomienky, nevidim v tom problem. Dieta vnimam bi/trilingualne v pripade, ak rozumie hovorovej reci, dokaze reagovat na otazky. Opakovanie pesniciek, ci pomenovanie veci je zalezitostou memorovania ale ak dokaze odpovedat na otazky typu: What's this? Who's singing? What colour is it? What are you doing? atd tak si myslim, ze dieta jazyk vnima a uci sa v nom aj rozmyslat. Nadalej som presvedcena o tom, co som pisala o 2-3 jazykoch, ak ich dieta pocuje a pouziva aktivne. 😉
@sisaka este neodchadzaj.... 😎 Idem sa pochvalit (inak suhlasim s tvojim nazorom, myslim, ze vacsina nadane dieta nema........akurat nie je sproste, tot vsjo)
Moje deti su bilingualne. Vacsinou sa hovori, ze bilingualne deti zacinaju hovorit ovela neskor, ako jednojazycne deti. Niekedy povedia prve slova az po druhom roku ich zivota. je to uplne bezny jav, citala som o tom vo vela publikaciach, ze proste sa rozrecnia neskor....lebo naskor nasavaju slovnu zasobu.
hmmmmm...moje deti su urcite nadane, lebo obidve boli vychovavane v stopercentne bilingualnom prostredi (mama len po slovensky, tato to mlel iba po anglicky) a prvu suvislu vetu moj syn prehovoril pri konci prveho roka. Moja dcera zacala rozpravat vety ako 11 mesacna.........
Moj syn (2-hak) cita na urovni 4-aka
Moja dcera ma velke umelecke nadanie (slova ucitelky)
A viete co si myslim? Ze su uplne priemerne deti.......lebo takychto sa urcite najde stotisice.......... Pockam si, ked budu mat tak 20-24 a uvidim, ci su NADANE!
@anielinka K tvojmu synovi tolko (ak vlastne existuje.....lebo sa to tu dost rozprudilo, co je pravda a co nie)...
Ze sa pred nastupom do skoly naucil citat.............nieco neskutocne.........
Dcera chodi do skolky (maju vsetci 5 rokov) a vsetci uz citaju.........to len na margo nadanych deti na Slovensku. 😅 😅 😅

@anielinka Nechapem čo si tým chcela povedať. Že ti psychologicka poradila zle? Moja dcéra bude mať 4 a nechce sa hrať s hračkami kt sú pre 5-6 ročných,ak sa nenauci nič nové.