icon

Máte doma nadané dvojročné dieťa?

nili
11. aug 2012

Rada by som si popisala s mamickami nadanych 2 -3 rocnych deti. Mam nadpriemerne inteligentnu dceru. Najde sa niekto?

lucinocka
5. feb 2014

@digysa neviem si predstavit hovorit na malu troma jazykmi denne :D kto by to prepinal v mozgu :D o je dobra blbost, tri jazyky sa dieta moze naucit jedine , ked v tom prostredi vyrasta , cize ma kolo seba 3 rozne hovoriacich ludi...vsetko ostatne je len umele vnucovanie..
Ja by som s malou mohla hovorit po chorvatsky, ovladam ju plynulo, momentalne uz asi lepsie ako slovencinu:D ale nechala som to na tatika, predsa ten prizvuk a sklonovanie este robim nejake chyby, tak lepsie nech sa uci od domaceho..a to je to iste ako ked slovak ide ucit dieta anglictinu..

kaja73
5. feb 2014

@digysa o com vypoveda spravne drzanie ceruzky?
Moj ju drzi spravne od cca 22m-je to primerane,alebo je to skoro,neskoro?
Nie je nadany-teda som si to aspon zatial dako nevsimla...-len ma zaujalo co si napisla o drzani ceruzky. 😉

1177
5. feb 2014

Odpoved na otazku : " mate doma nadane 2 rocne dieta?", je nie, nemam 🙂

martinamk
5. feb 2014

@susankafl @digysa tak sam hodim aj ja zopar foto co malinka machli 🙂 len pre porovnanie. To prve malovala ked mala 16m , druhe v 18m a to posledne mala 20m ..vraj tato s okuliarmi, celkovo ko kresli najradsej 😀 za chvilku ide mat dva rociky a najnovsie ju bavi plastelina 🙂 chodite na nejake tvorive kruzky? Ja rozmyslam ze by som ju na nieco dala ale neviem ci by mi tam obsedela. Inak ceruzku drzi odjakziva normalne ako je, ale to asi odkukala odo mna ked malujem.

jolinka
5. feb 2014

@digysa sak iste. v ramci temy sa bavime cisto o tom...co je vlastne definovane ako bi ci trilingvalne vychova . a ze ak jeden rodic zabezpecuje dietatu viac jazykov {bez ohladu na intelekt}.. nejde o prirodzenu viaclingvalnu vychovu ale vyuku jazykov popri matercine 😉 😉 v tom suhlasim 😅

Samotne nadanie na reci je len jedna z mnohych a mnohych nadani cloveka.. 😉 😉 . su deti mimoriadne nadane, ktore ale prave v jazykoch nevynikaju, ale u nich je to trebars oblast matematiky, ci prirodnych vied...atd. Poznam ludi s beznych intelektom...ktorym jednoducho jazyky idu lahko do hlavy, a uz pri letmom styku s cudzim jazykom ovladaju frazy bez prizvuku.
A takisto bi ci viaclingvalne prostredie sa nevyhyba ani detom s dawnovym syndromom ci inym mentalnym postihnutim a aj ony su schopne plynulo ovladat viac jazykov , samozrejme tam je nastup reci oneskoreny a samotny obsah reci limitovany ich ment. kapacitou...
Chcem tym len povedat ze samotne nadanie na jazyky ako take...moze prechadzat sirokym spektrom intelektu. 😉 😉 😉

Ja nemam zaujem tu nikoho obrazne zahnat do kuta a dohnat ho k tomu, aby uznal ze jeho dieta nie je mimoriadne inteligetne...to rozhodne nie. U tych rodicov ktori sa mylia v oceneni svojho dietata..vsetko ukaze cas 😉 😉
A ti rodicia, ktorym cas ukaze ze dieta ma skutocne mnohorake vsestranne nadanie a vysoky intelekt...i ony budu musiet prijat vsetko co s tym suvisi, i tu namahu aj nejake problemy s dietatom ...aj tu radost z pokrokov. ja to kazdemu prajem. 😉

digysa
5. feb 2014

@lucinocka Tak to ma byt.

@kaja73 Toto je spravne drzanie ceruzky. Moja ma 15 mesiacov na fotke, ked som ju fotila a pero drzi v ruke spravnym sposobom odkedy sa ho chytila...co je dost zaujimave, lebo deti zacinaju s pisanim tak, ze si chytia ceruzku celou dlanou a zovru ju v pasti.
Moj syn tiez zacal drzat ceruzku spravne okolo tych 22-23 mesacov

digysa
5. feb 2014

@kaja73 Pardon, ja som si myslela, ze sa pytas ako sa drzi spravne ceruzka a ty sa pytas, o com vypoveda spravne drzanie.

Vypoveda o vyvoji jemnej motoriky.... Tie deti, ktore sa v jemnej motorike rychlejsie vyvijaju, tie zvycajne budu napredovat aj v skole a vo vyucovani rychlejsie....s intelektom to nema nic spolocne. Ale zvycajne su bystrejsie-rychlejsie v reakciach na odpovede. Tie, co su pozadu ich v dospelosti mozu dobehnut.

veronicka1901
5. feb 2014

@digysa Fiha, Karolinka tiez tak drzi ceruzku od zaciatku, cize od nejakeho neceleho roka a pol, to ma ani nenapadlo, ze je to nieco vynimocne. Ale inak je uplne normalne dieta, ktore velmi pekne rozprava. Inak, myslite si, ze IQ sa da zdedit po rodicoch?

digysa
5. feb 2014

@veronicka1901 Vynimocne to az tak nie je, aj ked je to len na uzitok, lebo jej jemna motorika sa vyvija rychlesim tempom, ako priemernemu dietatu.

Zvycajne su to dievcata, ktore to dokazu rychlejsie.

veronicka1901
5. feb 2014

@digysa Tiez ma to napadlo, aj ked v mojom okoli je velmi vela chlapcov, co su velmi sikovni a rychli.

martinamk
5. feb 2014

@veronicka1901 je vela nazorov na to IQ. Nedavno som sa dostala k prednaskam prof. Ranko Rajovic odporucam najst na youtube. Ked budem na pc mozem hodit link. On je toho nazoru ze IQ sa vyvija do 2 rokov a urcitym konanim mozu rodicia IQ dietatka brzdit. Vysvetluje preco su deticky v azijskych krajinach s ovela vyssim IQ ako u nas.

kaja73
5. feb 2014

@digysa tak drzi od tych 22m.
Dovtedy ceruzky moc nedrzal-jeho to nebavilo-ale potom hned drzal spravne.
Ina dievcata maju jemnu morotiku casto lepsiu ako chalani.. 🙂
A ten vek 22m na chalana je skoro,ci neskoro alebo primerane?
Inak jeho kamosi 3-4 rocaci mnohi dondes nedrzia ceruzku sprave a ani moc nekreslia.

digysa
5. feb 2014

@martinamk Pekne. Hlavne ta posledna hlava.

Ale prezradim vam vsetkym mamickam, ako zistite, ci mate umelecky nadane dieta.... Dcera aj syn museli ist na testy pred prijatim do skoly. ( my chodime do sukromnej, takze tam beru len to, co sa im pozdava....cize tie deti musia byt na urcitej itelektovej stupnici. nabor je velky, maju z coho vyberat)

Dajte detom nakreslit celu postavu. Uvidite, kolko detailov zabudne. Najviac deti zabudaju na jednu a tu istu vec: USI

Moj syn nakreslil postavu, dal jej vsetko - ruky, nohy, telo a tvar mala- oci, nos, usta a vlasy.

Moja dcera nakreslila postavu- ruky, nohy, telo, KRK a tvar mala-oci, nos, usta, vlasy a USI

Tu je vidiet, medzi mojimi detmi, ktore je na umenie a ktore nie je 😎

digysa
5. feb 2014

@kaja73 Uplne v pohode. Nie je pozadu. Myslim, ze po 2-ch rokoch uz by som sa snazila ho ucit drzat ceruzku spravne. Ak to zvladol bez pomoci, tak je na tom nadpriemerne dobre. Vela deti totiz musia mat vysvetlene, ako drzat ceruzku.

martinamk
5. feb 2014

@digysa no ale vsimni tie usi na druhej foto 😀 ja budem riesit to ci je vobec nadana na umenie ako ja ked bude starsia. Ved este nema ani dva rociky 😉 teraz nech skusa co ju bavi a co nie.

digysa
5. feb 2014

@martinamk Vsimam, vsimam 🙂 Hlavne ju nechaj kreslit kazdy den.........ked zacne chodit do prvej, tak by som to zacala radikalnejsie riesit- umelecky kruzok a cibrenie si kreslenia kazdy den.

nili
autor
5. feb 2014

Dievcata, dam sem par fotiek, vacsina je s datumom. Ako som uz pisala vyssie, mala je z kreslenia viac menej znudena. Mali sme obdobie, kedy cele dni stravila iba s fixkami, stetcami, ceruzkami. V poslednej dobe nevyhladava pero a papier, max 2 x do tyzdna 🙂
1., 4., a posledna fotka je najaktualnejsia; 5. fotka je prvy pokus s vodovymi v 28. mesiacoch - ja som nakreslila, ona vymalovala; 2. fotka je okolo 2 rokov; 6. fotka su zo skolky z decembra 2013.

digysa
5. feb 2014

@nili Kolko ma tvoja dcerka rokov teraz?

nili
autor
5. feb 2014

@digysa Bude mať 4.

digysa
5. feb 2014

@nili Pekne maluje, ani moc neprechadza cez ciarky. Pekne dovnutra maluje. Ja si vobec nepamatam mojej dcery malovanie (ona ma 5). Mna to vobec netrklo. Az ked sme mali v skolke rodicovske a ucitelka si nas dala zavolat. Vytiahla kopec obrazkov a povedala nam: Pozrite sa na kresbu vasej dcery a na ostatne obrazky. Toto sa vobec neda porovnat. Vsimnite si ten vyber farieb, pozrite sa na tie rozne vzory, ktore vytvara, ona je jedina v triede, ktora nezobere do ruk farbu len tak, ona vzdy vie, aku farbu potrebuje a bude ju haldat, kym ju nenajde...a bla, bla, bla"

Ja som len pocuvala a v duchu som si myslela: " nic-moc, mohla to aj lepsie namalovat " 😀 😝
A teraz je v dalsej triede o rok starsia a druha ucitelka, ktora ju uci mi napisala email so slovami, ze tu mate adresu Umeleckeho studia, zapiste ju tam, vasa dcera sa potrebuje realizovat......

Nemame na to cas bohuzial....ma dalsie dva kruzky, ktore zaberaju jej volny cas, tak stale kresli len doma.... 😒

susankafl
6. feb 2014

@digysa približne od roka drží správne ceruzku, dalo by sa povedať, že od začiatku čo chytila ceruzu do ruky, ona kreslí viac perom a ceruzou, pastelkami menej, idem vybrať nejaké obrázky 🙂

demo
6. feb 2014

@martinamk krasne obrazky, potomok je sikula 🙂

susankafl
6. feb 2014

@martinamk @digysa tu je zopár našich obrázkov 😉
prvý obrázok - má 22 mes.
druhý a tretí obrázok - 26 a 27 mes.
ostatné obrázky sú kreslené teraz v januári 🙂

demo
6. feb 2014

@susankafl tak pozeram, ze tvoje dieta bolo suce na skolsku dochadzku uz v 22 mesiacoch. kresba postavy na jednotku 🙂. a este ma aj krk...
a na tych dalsich pozdnejsich obrazkoch uz krk nie je. dieta sa spametalo a trocha pribrzdilo 🙂

jolinka
6. feb 2014

@susankafl fiha, no tak tie su super na ten vek, raz mi kamoska poslala knizku {bohuzial uz ju nemam} o detskej kresbe, bol tam presne vyvoj kresby, porovnanie kresieb deti s roznymi poruchami, nizkym alebo naopak vysokym intelektom..

jolinka
6. feb 2014

niekde som dokonca citala, ze co sa tyka malovania...tak samozrejme vyspele ci nadpriemerne intel. dedi maju kresbu vcasie a s prepracovanejsimi detailami...ale ak uz IQ presiahne nejaku hranicu...ide to uz na ukor kreativity a fantazie. Casto potom je pozorovana velka fantazia a kreativita u deti so slabsim intelektom, aj ked samozrejme vsetko nemusi platit u kazdeho dietata.

Moja druha dcera zase mala {a ma} poruchu porozumenia a jej sa ta vizualna cast vyvinula viac pretoze meskala s recou a celkove s rozumovym vyvojom bola 1 rok dozadu {aj viac}...o to viac ma fascinovali jej kresby ked som si uvedomovala ze napr. 3 rocna nedosahuje ani uroven 2rocneho dietata.

https://www.modrykonik.sk/blog/jolinka/album/ga...

susankafl
6. feb 2014

@jolinka krásne farebné kresbičky máš v galérii, ten koník s malým v brušku je super 🙂 naša dcérka je veľmi živé dieťa, možno len keď drží ceruzku je trochu v kľude :D inak rozpráva čisto, zrozumiteľne, talent na kreslenie bude mať pravdepodobne po ockovi, ten maľuje obrazy, tak uvidíme ako jej to pôjde ďalej 🙂

jolinka
6. feb 2014

@susankafl no tak tehotne, rodiace, kojace zvierata...su tak trosku ehm ehm jej "uchylkou" 😉 😉 😅 😅 😅 ci ako to nazvat. mame ich zvacsa v supliku...

umelecky talent sa zvykne dedit, je to vzdy pekne ak dieta robi nieco co tesi jeho i okolie 😉 🙂

jolinka
6. feb 2014

no nic zatial sa majte, rada som tu nazrela aj ked moje deti patria do inej kategorie 😉 😉

svojej dcere som vdacna za to, ze ma naucila pokore co sa taka ocakavani intelektovych vykonov u vlastnych deti.... a tiez ma naucila tomu, ze veci nie vzdy byvaju take, ako sa na zaciatku javia...