Máte doma nadané dvojročné dieťa?
Rada by som si popisala s mamickami nadanych 2 -3 rocnych deti. Mam nadpriemerne inteligentnu dceru. Najde sa niekto?
@digysa som rada, ze si potvrdila zhruba to, co som pisala ja 😉
@zuzkaanicka Ano citala som to. V kazdej literature sa pisu 2 zakladne veci:
1. Rozpravajte na dieta IBA v svojom materinskom jazyku, aby ste ho ucili spravnu vyslovnost
2. Rozpravajte IBA v jednom jazyku, ktory je vam najblizsi -ak niekto hovori 3-mi jazykmi perfektne, tak aj tak ma ten jeden oblubeny. Dieta si musi vytvorit asociaciu Jazyk = osoba
V zivote som necitala, ze by jeden clovek mohol rozpravat na dieta naraz 3-mi jazykmi. to je nerealne, nepraktice.
Ja mam problem prekladat synovim kamaratom, ked sme v skole. Nieco mu poviem a decka sa pytaju- co hovorila, co hovorila?
@digysa aj ja to mam takto nacitane a preto som chcela zdroj, ale mam ho slubeny ... fakt ma to zaujima, lebo mi to nepripada velmi logicke, ale niektore veci nemusia byt logicke a fungovat mozu 😉
@nili nečítala som celú diskusiu, ale k téme len toľko, že je nemožné učiť dieťa viacerým jazykom, systémom ráno po anglicky, večer po slovensky....to je základný blud....bilingválne dieťa môže vyrasť v prostredí kde jeden rodič hovorí jedným jazykom, všetko ostatné je iba učenie
@digysa
@tortelinka Dievčatá,ukazte kde som písala,že ucim dcéru tri jazyky. Všetky tri pocuje a vnima denne v domácom prostredí, ide o nevedome osvojovanie. Najviac používame materinský. Píšete to,čo vy chcete a ako chcete. Ale téma sa znova ťahá iným smerom,ako je cieľ tejto diskusie.
http://www.magicaacademy.sk/clanky/kedy-je-spra...
aj o viac jazycnosti
@digysa
Toto by som zvlast vyzdvihla:
Malé deti majú dar od Boha naučiť sa toľko jazykov, koľko mu naraz umožníte systematicky počúvať. Keď dieťa ovláda jeden cudzí jazyk, druhý jazyk sa učí ľahšie, tretí ešte ľahšie, pretože princíp a logika jazykov je pomerne rovnaká.
Hovoriť na dieťa dvomi jazykmi má vo všeobecnosti pozitívny vplyv na lingvistickú schopnosť dieťaťa a tiež na osvojenie si dominantného jazyka (jazyka prostredia v ktorom dieťa žije).
Nezáleží len od skorého začiatku učenia sa jazyka, ale predovšetkým záleží od kvality výučby a použitím správnej metodiky výučby primerané veku dieťaťa.
Príkladom nám môžu byť aj deti vychovávané v bilingválnom prostredí od ich narodenia. Tieto deti ovládajú dva prípadne aj tri jazyky ako svoj materinsky jazyk. Veľa ľudí z nás bola vychovávaná bilingválne a ani si to dnes neuvedomuje. Každá reč má svoje nárečia a niektorí autori považujú za bilignválnu výchovu aj to, že jeden rodič rozpráva na dieťa nárečím a druhý spisovným jazykom.
V období Československa deti vyrastali na českých rozprávkach, nikto ich tento jazyk neučil. Čeština je úplne odlišná od slovenčiny a napriek tomu jazyku rozumieme a vieme sa dohovoriť. České deti, ktoré v súčasnosti nemajú kontakt so slovenčinou Vám dnes nebudú vôbec rozumieť 🙂
ahojte Zienky zase som nakukla do tejto temy lebo pozeram ze tu riesite jazyky...je super ze sa detvaky ucia takto skoro, v dnesnej dobe je uz ovladane 3 jazykov uplna samozrejmost ked sa chce clovek nejakym sposobom uplatnit. Nase dietatko vyrasta bilingualne, manzel je srbochorvat cize hovorime na malinku dvoma jazykmi. Plus prababkovci hovoria na malinku po madarsky. Ale vidim ze slovencina je prvorada, v srbstine rozumie vsetko, aj povie farby, tie zase nepovie po slovensky a zvieratka sa naucila po anglicky z pozerania rozpravok 😝
Chcela som len tolko, ze jazyk sa da naucit aj inak ako ze na dietatko hovorite v tom jazyku. Ja som od malicka pozerala rozpravky v nemcine a mala som neskutocnu slovnu zasobu uz v 8mich rokoch ALE v skole som mala problem v nemcine rozpravat, pretoze som sa ju ucila pasivne. A manzel je od malicka vychovavany v styroch jazykoch a teda on ma z toho doteraz traumu 😀 a podla jeho slov nevie ziadny z tych jazykov na 100 percent tak ktovie aky sposob ucenia je najlepsi.
Len tolko som chcela 🙂 inak do tejto temy nepatrim, lebo mam obycajne normalne dietatko doma 😀
@nili k tomu, co si napisala hore pre @digysa je obycajna komercia, ktoru dana pani vyuziva na namotavanie aktivnych slovenskych mamiciek, aby svoje dietky zapisali uz od jedneho roka na "hravu anglictinu"....na co nesmies zabudat je, ze dana pani predpoklada monolingualne prostredie doma, a nehovoriac o tom, ze deti v jednom roku niesu schopne lingvisticky poriadne vnimat tak ako 3r.- to je vec marketingu
(vo vacsine jazykovednych kruhoch mas odporucania ucenia druheho jazyka pri monolingvalnom domacom prostredi nezavisle na tom v akej krajine sa nachadzas/zijes v 2-3r., pri bilingvalnom prostredi sa to posuva do obdobia 3-5r., aby si dieta "nedomotala" a malo uzitok z ovladania danych jazykov...zasadne pravidlo je sama nehovorit dvoma jazykmi na dieta (dieta si potom vybera a vznika tak vztah jazykov aktivny-pasivny, nie dva aktivne) 😉
@nili Keď dieťa ovláda jeden cudzí jazyk, druhý jazyk sa učí ľahšie, tretí ešte ľahšie, pretože princíp a logika jazykov je pomerne rovnaká. .........................zasadna chyba - nemozes to pouzit univerzalne, pretoze mas rozne jazykove skupiny, rozne gramatiky, slovotvorbu a v konecnom dosledku charakter a logiku jazykov......je ina kombinacia sj-aj / sj-cz / sj-arabcina alebo sj/indicky jazyk vs. cinstina resp. ine kombinacie bez sj...
Vyjadrim sa naposledy ... kazde dieta je ine, ci nadanie, ci priemerne alebo normalne, ako niektore pisete. Kazda matka, otec vychovava svoje dieta ako uzna za vhodne. Mozeme tu pisat hocico, v ociach niektorych aj tak svoje deti tyrame a berieme im detstvo. My pozname pravdu, vieme, co denno denne zazijeme, kolko radosti i starosti prezivame, na kolko zaujimavych otazok odpovedame, aby sme naplnilo ich zvedavost. Kolko energie to stoji a ako nas nechape okolie prave kvoli takymto negativnym ludom. Ja nechapem preco sem vobec niekto zavita, koho sa to netyka. Ja nechodim do takych diskusii, pretoze ja nechcem rypat a vyjadrovat sa k situaciam, ktore sa ma bezprostredne netykaju. My sa tesime, ze mame zdrave i nadane deti, vy sa teste tiez, ze mate zdrave a priemerne deti a naucme sa respektovat navzajom. Ked na to dieta ma, ci chceme ci nie, dieta aj tak bude sikovnejsie ako priemer, pretoze to ma v bunkach. A nadane deti su stastne iba vtedy, ak sa im rodic, pedagog venuje, ked to potrebuju kym priemernym detom je mozno vsetko jedno. Namiesto rypania si sadnite s vlastnymi priemernymi detmi a porozpravajte sa, alebo sa zahrajte s nimi, tak ako to robime my, pretoze nase deti to od nas neustale vyzaduju. Dobru noc! 🤐
@vevesh V tych jazykoch sa nikdy nezhodneme, takze nebudem sa k tomu uz vyjadrovat, ani casovo momentalne nestiham. Vidim, ako funguje moje dieta doma, to samozrejme neznamena, ze by tak fungovalo aj ine dieta... mne i mojej dcere taketo nevedome hrave ucenie sa jazykov vyhovuje, u nas to funguje, ak ma na to naladu. Ak nie, automaticky hovorime v materinskom. Nikdy a nic som nesilila, nema to vyznam ak dieta neprejavuje zaujem v danej chvili. V rychlosti som nasla tuto webku, ktora ma zcasti potvrdila. Ak budem stihat, najdem vam dalsie nazory, mozno i svoje poznamky z prednasok. A tiez mam dojem, ze o par rokov moja krstna dcera by vam mohla byt tiez vybornym prikladom mnohojazycnosti - madarcina, spanielcina, nemcina, anglictina. Teraz ma 15 mesiacov, reaguje na tri jazyky, zacina hovorit zakladne slovicka v troch jazykoch. Takze vynimky sa najdu, dievcata.
@nili nasmu malemu skolka velmi pomohla v socializacii. pred nastupom do skolky, ako 2,5 rocny, ked kdekolvek, ci doma alebo na ulici stretol cuzdiu zenu alebo dieta, ktori si ho vobec vsimli, tak sa strasne bal, plakal az hystericky. dost som sa bala, co to s nim urobi v skolke, kedze tam su iba zeny a male deti. predtym sme sa priblizili k skolke a uz sa bal, tahal ma prec, nedajboze prist ku plotu k detom. no a nastup do skolky zvladol relativne v pohode, asi aj vdaka nasej priprave a citlivemu pristupu. asi do 2 mesiacov sa uplne prestal deti a zien bat. v skolke sa este pol roka nezapajal do cinnosti, ale postupne pomalicky si zvykol. koncom roka uz mal aj kamaratov. takze jemu skolka v socializacii neskutocne pomohla. urcite pomoze aj vam, len tomu dajte cas 🙂
@nili este raz som si precitala svoj prispevok a nezda sa mi ze by som rypala 🙂 ak to tak vyznelo tak sorry. Tato tema sa ma tyka pretoze sama som vyrastala ako to nazyvate "nadane" dieta a obcas sem nakuknem pre inspiraciu ako spravne viest dietatko v tom co ho bavi ale netrufla som si prispievat, zjavne som urobila dobre.
@nili naozaj nie som clovek co zvykne rypat, mozno to pomenovanie obycajne normalne dietatko vyvolalo ten dojem. Malinka ma uzasny talent na kreslenie ale v ostatnych sferach sa vyvija tabulkovo , (priemernou by som junenazvala uz len z materskej jesitnosti 😀
V tejto teme som hladala trosku inspiraciu ci sa ju mam radsej snazit namotivovat aj na ine oblasti, alebo ju naopak podporovat v tom kresleni ci ju bavi najviac.
Napriklad u mna to tak bolo ked som bola mladsia, isla som z extremu do extremu. Jazyky, matika a programovanie usuper, chodila som na olympiady atd, ale chemia, fyzika ...
@nili Ahoj ďakujem za reakciu 🙂, pýtam sa preto, lebo doposiaľ nijaký odborník jej kresbu nevidel a nechodí ešte ani do škôlky a zdá sa nám, že jej kresba je veľmi dobrá na jej vek (momentálne bude mať o zopár týždňov 2,5 roka) a chcela som to porovnať s inými mamičkami. Dlho som váhala, či napísať tak verejne, akosi to nie je príliš moja parketa, ale odhodlala som sa.... Naša dcérka začala kresliť ešte pred prvým rokom čiary teda čarbanice 🙂 Postupne sa tie čarbanice premieňali na postavy. V dvoch rokov už kreslila kompletné postavy dievčatká so sukňami dokonca na sukne kreslila ozdoby bodky atď., dlhé vlasy neskôr i obočie a mihalnice, chlapcom nohavice... Oči zo začiatku boli bodky a teraz už slzičky s bodkou vo vnútri. Kreslí aj domy s komínom, oknami, dymom, autá, kočíky s bábätkom, začína princezné s korunkami a niektoré zvieratká. Nerobí jej problém si zapamätať, čo nakreslíme my a o chvíľu to skúša, kreslí veľmi rada. Tak uvidíme, či tá záľuba u nej bude pokračovať aj ďalej napr. keď príde do kolektívu. Pošlem ti aj obrázok do pošty ak by si mala záujem. Pekné chvíle s detičkami Vám prajem všetkým 🙂
@nili s vacsou castou tvojich prispevkov suhlasim 🙂
Ale nerozculuj sa zbytocne...vyryvacov najdes v kazdej teme, ak nie je uzavreta, 😉 dokonca si myslim ze tu mozu kludne chodit aj mamy {ci rodicia} , ktori nemaju nadane ci nadpriemerne inteligentne deti...preco nie?? ak je debata slusna.
Mnohi rodicia zrejme povazuju svoje deti za svoju "vizitku" ci dokaz svojich kvalit...podla rovnice...mudre, nadane, pekne, vychovane dieta = kvalitny rodic, s kvalitnou vychovou a genami 😕 😕 😕 a tak podaktorich s mozno nizsim sebavedomim drazdi existencia skutocne inteligentnych deti.
Tym ze kritizuju ci spochybnuju nadane deti...ako by vraveli "No nerob sa lepsia ako my, zato ze mas inteligentnejsie ci nadane dieta" 😉 😉 😉 😉 ze???? tak to byva.
a zase nemozes zabranit ani vstupu do debaty rodicom co si len namyslaju ze take dieta maju...pricom casom sa ukaze ze dieta ma len zaciatocne zrychlene tempo vyvoja, hlavne v reci,.
Uz tu viac x odznelo asi sa budem opakovat...su metody ako dieta otestovat, kazdy moze ked chce, najtypickejsi znak je asi zvedavost a chtivost po znalostiach { a to sa neda nijako nanutit ci nadrilovat}.
Prajem vela radosti s nadanymi detmi. 🙂
@nili Ja som nepovedala, ze UCIIIIS deti tromi jazykmi. Ja som poukazovala na tvoje prirovnavanie.
Ved som ti tie slova, ktore si napisala a na ktore poukazujem odcitovala. Tazke este raz.
Toto si napisala TY:
a som o tom presvedcena, ze keby sa dcere venujem denne v troch jazykoch aktivne, hovorila by vo vsetkych troch plynule. Je to iba otazka zvyku. Je to take iste, ako ked matka hovori iba v jednom, otec iba v druhom a stary rodicia iba v tretom jazyku od malicka.
A toto pisem ja v skratke
Nemoze jedna osoba ucit dieta 3 jazyky a vobec to nie je to iste, ako keby to robili tri osoby.
To su 2 rozdielne sposoby ucenia.
1 sposob je nerealny (pousit sa clovek moze, ale kto vie, ako to dopadne)
2 sposob je prirodzeny
@jolinka Myslim, ze vela ludi si tu myli pojem nadane dieta. Dieta, ktore je nadane sa musi niecim lisit od tisicky deti.... Takych je skutocne malo.
Ja nespochybnujem to, ze vela matiek, ktore su tu maju mudre a sikovne deti............Ale ci su nadane-vynimocne, to uz je druha vec.
Vies ake je podla mna nadane dieta?- Mala som takeho spoluziaka v skole. Nastupom na prvy rocnik strednej skoly ovladal plynule 4 cudzie jazyky - Anglictina, Nemcina, Francuzstina, Japoncina. Ani ucitelky mu nestacili...
Ale pisat tu o tom, ze dieta ma 2 roky a pozna celu abecedu a v skole sa nudi.............. Ty vole. To sa da lahko vyriesit. Ale takych deti je vela.... a to je iba lepsi vyvojovy stupen dietata..... to nie je intelektuane nadane dieta pre boha.
@susankafl Hod sem nejake foto.....moja dcera "zevraj" tiez prevysuje fantaziou ostatne deti. A chcela by som vidiet, jej kresby. Totiz mne bolo povedane, ze ani tak o postavy ludi, ci domy, alebo tvary nejde. Ale ide o detaili. Ako dokaze dieta vyfarbit a vykreslit urcity tvar. Napr. ten dom.
Ked dieta pouzije 3 farby a druhe pouzije na vymalovanie 8 farieb. A namiesto farieb, este urob nejaky farebny vzor.
Robi toto tvoja dcera? Mohla by si nam par obrazkov ukazat.

@nili k tvojej poznamke o 09:52 Som vystudovana ucitelka. Neucim, ale ked sa mi narodili deti, tak som nastudovala poriadne, ako ucit deti jazyk.
NEchcem sa ta tiez dotknut ale toto tvredenie, co si napisala je nezmysel najvacsieho kalibru. Neverim, ze si si prestudovala jedinu knihu o bilingualnych detoch, inak by si takuto vetu nedala na sklo:
Ja som o tom presvedcena, ze keby sa dcere venujem denne v troch jazykoch aktivne, hovorila by vo vsetkych troch plynule. Je to iba otazka zvyku. Je to take iste, ako ked matka hovori iba v jednom, otec iba v druhom a stary rodicia iba v tretom jazyku od malicka.
Uplne si vyhodila "asociaciu jedneho jazyka s jednou osobou"- Toto je najdolezitejsi a najbeznejsi sposob, akym sa ucia jazyk male deti.......
A ty si ho dala do rovnovahy s beznym ucenim - mama hovori po slovensky a pritom uci dieta dalsie 2 cudzie jazyky...
Nemas sancu naucit dieta 2 jazyky sama v porovnani Otec=AJ a mama =SK
To su dva uplne, ale uplne odlisne sposoby ucenia...........a tu sa ani o uceni neda hovorit
Prvy sposob ( ty sama hovoris na deti tromi jazykmi -co ja povazujem za nerealne v praxi ) je UCENIE
Druhy sposob (mama=Sk, otec=AJ) je prirodzena vychova bilingualneho dietata