Máte doma nadané dvojročné dieťa?
Rada by som si popisala s mamickami nadanych 2 -3 rocnych deti. Mam nadpriemerne inteligentnu dceru. Najde sa niekto?
@ewka0012 nikto ti do neinteligentnych nenadaval. A to som precitala vsetky prispevky 2x. Poukazali sme na to, ze sa mylis. Dokazali sme to. Ked mne niekto povie, ze sa mylim a este mi to aj dokaze som mu v konecnom doslefku vdacna. Za prve ma vyvedie z omylu, za druhe rozsiri moje vedomosti a za tretie vyvaruje ma dalsieho strapnovania sa v buducnosti. Ale ty sa iba a len urazis. Aj to o niecom svedci.
zienky vas by mali z takychto stranok kde sa ma radit a pomahat vymazat a to navzdy,ste ubohe,nevyjadrujete sa k teme,idem off venovat sa manzelovi a vas moze porazit od jedu ci mozete hladat v dalsich temach do koho budete rypat,keby nemate google tak ste asi hotove,lebo rychlo si idem vygooglit co je pamat a co je intelgiencia aby ma tu nahodou niekto nemohol dostat,ubohe a smiesne
@ewka0012 netreba googlit, staci pouzivat vyrazy, ktore poznam a ked sa pomylim, tak si to priznat. stacilo by, ak by si napisala, sorry, myslela som fotograficku pamät a bolo by po probleme. pomylit sa moze kazdy. nikto ta neurazal, ale zapojila si sa do temy o inteligencii a obhajujes v nej svoj zle alebo nevhodne pouzity vyraz.
suhlasim, nesuvisi s to s nadmernou inteligenciou 2r dietata, ale ak sa to dieta nauci pouzivat nespravne cudzie slova, ci vyrazy ako take, tak to teda v dospelosti inteligentne posobit nebude, max. tak "pseudointeligentne"...
baby, baby.... som tu úplnou náhodou, lebo nemám nadané dieťa....táto vaša debata je trošku od témy, no nie? tak sa pomýlila, no a čo? vy ste dokonalé, bezchybné, neomylné či čo? budete sa teraz v tom vŕtať celý večer?....šupito do postele a venovať sa manželovi....
čo sa týka detí....tak sa trochu divím koľko tu je nadaných detí....škoda, že potom to nadanie sa neprejaví aj v dospelosti....deti treba nechať deťmi...s hrami, radosťou, dostatkom voľného času.... nekaziť im detstvo vlastnými ambíciami....toť môj názor
@sisi1978 tu vobec nie je problem, ze sa pomylila. To sa stava kazdemu, dokonca aj mne. A neraz. Ale neurazam sa ako male decko na pieskovisku, ked mi to niekto vysvetli kde sa chyba stala. A urcite takemu cloveku nebudem na hlavu kydat, ked mi to este aj dokaze. Podakujem za poucenie a idem dalej v debate na povodnu temu. Ale na to treba asi trosku viac zrelosti. Mozno raz aj Evicka k tomu dospeje.
Mudry sa pouci, hlupak sa urazi...
ale no tak...kazdy sa moze pomylit....otvorit slovnik cudzich slov v tridsiatke nie je hanba...a hlavne poucit sa, ved ako chceme potom vychovavat nase decka ako spasu nasich zajtrajskov????
ok....ale netreba robiť z komára somára.... 🙂
@sisi1978 no, keby sa dotycna nezacala certit a vypisovat, ze sme vyryvacky, tak by sa nikto k jej "fotogenickej" pamati nevratil ... nikto ju neurazil, urazila sa sama a este aj vinnikov nasla 😝 ... takze mozno by si svoje komentare mala naopak adresovat jej 😉
@ewka0012 z komentárov si nic nerob.ak mas takto nadane dieta, je urcite dobre to dalej rozvijat.vsimaj si, co ho bavi najviac a toho sa chyt.skus si najst vo vasom okolo kruzky pre takto male deti, kde sa trosku "vyburi".napr.anglictina, tvorenie, atd.starostlivost o nadane dieta je trosku narocnejsia na trpělivost, lebo sa casto nudi a potrebuje viac pozornosti.a tiez je dobre vela pohybu, odrazadlo, prechadzky, to ho unavi🙂)
😀 😀 😀 😀 😀 😀 😀 to je dobreee 😀
aj ja si myslim ze mimo temy vsetko co pisu,chcu len vyryvat,a jasne ze sa certim kto by sa necertil pri takychto slovach,nemam sa zaco ospravedlnovat takymto ubohym zenam?uz som povedala ze koniec debaty a aj tak stale vypisuju
nechces skusit najst skolku pre nadane deti? alebo kruzky, na ktore by zacala chodit a sa socializovala? nasa sara zacala chodit do skolky v dvoch rokoch a na kruzok folkloru v troch rokoch. vela jej to dalo.
@ewka0012 no tak aby som bola k teme...tvoje dieta sa mi nezda nejak nadane 😕 to, ze ma fotograficku pamat este neznamena, ze je nadane ci inteligentne...to vsetko co si popisovala ovlada aj moja dcera a uz pekne dlho a myslim si, ze je normalne zdrave stastne dieta...to, ci je tvoje dieta nadane resp. Ma vyssie IQ zistis az neskor...podporovat ho v roznych cinnostiach samozrejme mozes 😉 len ho prosim nezapis hned teraz na milion kruzkov, tak male dieta sa potrebuje este inak "vyhrat" 😉
@natas4 no to dieta je ocividne sikovne, inteligentne a cinorode. ale tiez suhlasim, ze ziadne kruzky a nejake organizovane aktivity nie su nutne. pre taketo dieta je super co najviac chodit vsade s mamou a rozpravat sa s nou o vsetkom - na trh, popozerat zeleninu, kvety, kupit sadenicky a spolocne ich zasadit, starat sa o ne, vylety, lesy, zvieratka, nakupy a vobec stale s nim komunikovat. to asi @ewka0012 aj robi - inak by nemalo to dieta tolko vedomosti. A netreba zandebavat ani jemnu motoriku - navliekat velke koralky na snurku od topanok napriklad. To zase cibri ine casti mozgu.
@demo no sikovne a cinorode je 😉 ale inteligentne...to sa uvidi neskor, ale ma dobry start 😉 ja by som tu fotograficku pamat vobec neplietla, tu maju aj jedinci s nizsim IQ ...suhlasim , momentalne je dieta vo veku ked mu mama da vela...aj ked nie som zastanca toho, ze dieta ma byt s matkou doma do veku troch rokov ...podla mna dieta by sa malo socializovat skor, taka skolka da dietatu tiez dost
tiez pripajam svoj nazor, mam troch synov, kazdy z nich vo veku dvoch rokov vedel naratat do desat minimalne v dvoch jazykoch, basnicky, pesnicky normalka a vsetci doradu vedeli v dvoch rokoch krasne rozpravat, najmladsi ma teraz dva aj desat mesiacov, napreduje teda kazdym mesiacom, ovlada pomaly to,co pisu,ze ma ovladat predskolak, teda pozna skoro vsetky tvary, kocka, kruh, oval, kosostvorec, vsetky farby uz od dvoch rokov... napriklad vie zratat veci na obrazku ...a podl....ale priznam sa, nepripada mi,ze je nadpriemer... A dokonca prostredny ako som si myslela,ze super, dvojrocny pozna viacere piesne, krasne zaspieva (tiez vedel ratat do desat),tak teraz ho ani do skoly nevzali..... takze priskoro to je tvrdit, v kazdom pripade treba sa dietatu venovat a podporovat ho v tom,co ho bavi...
A este jedna vec - nepoznam dieta,ktore by neinklinovalo k starsiemu dietatu, vsetky deturence ktore poznam zboznuju starsie deti...🙂
To snad nie je pravda......keby tie prispevky mizli a uz sa nedaju spatne precitat, tak som ticho...........ale kdez si mozem kliknut o stranu-dve-tri dozadu a precitat si tu hadku, co absolutne nezmyselne vyvolala citatelka s "fotogenickou" pamatou, tak sa cudujem, ze sa opovazuje napisat na ostatne kocky, ze rypali....
namiesto primitvneho, obycajneho: " jaj, sory, myslela som fotograficku pamat, nie fotogenicku"
vsetkych obvini, ake su hnusne. 😕 😕 😕 😕 😕 😕 😕 😕
@natas4 apropo, tu fotograficku pamat nema dieta ale ona. Takze dieta je uplne bezne, len s rychlejsim tempom vyvoja...nic-viac.
Dobre ranko. Pobavila ma fotogenicka pamäť, o nej ale moj príspevok nebude, ani o "igelitentnom" dieťati.
Poprosila by som vás kočky o radu, ako rozvíjať jemnu motoriku a reč dieťatka? Malý este dva roky nema, sle coskoro bude. Rozprávať zacal az nedavno a aj to nie cisto, casto používa iba orve slabiky slov, pripadne si slova skomoli do jemu vyhovujúcej podoby. Je vychovávany bilingvalne, starí rodixia s nim hovoria v treťom jazyku. Rozumie všetkému, len to rozprávanie je bieda.
Nebaví ho kreslenie, peciatkovanie . Modelovat som este neskusala, mam kupot klasickú plastelinu ci to play dough?
Navliekanie koralikov na šnúrku, kupim toto všetko v hrackarstve? Poradíte nejake dalsie hračky ci aktivity? Spominali ste tu hru nejake schody. .co to je?
bavi ho puzzle, to je jedina činnosť, pri ktorej obsedi.
je veľmi odvážny a zvedavý, prechádzka ruka v ruke je skôr snom. Jenu nevadi ked si rozbije hlavu, kdd ho zatopi prilivova vlna, aj tak ide do tej vody sam. Fyzicky je šikovný az až, len to ostatne, ked čítam o vašich detickach, tak sme hlboký podpriemer.
dakujem za rady a prajem krásny dník!
Každé dieta je úplne ine. Kazďe jedno v niečom vyniká. A v niečom vôbec.
Takze sa to zpriemeri (je to spisovne slovo? Možno lepšie je napísať "zpriemeruje"?)
Môj maly rad stavia. Aj lego podla návodu aj pre 8 ročne deti a on ma len 4 (za pár mes 5)
Nejake postavičky (lego Mixels, alebo Tenkai knights komplikovanejšie postavil bez návodu len podla obrázku)
Aj v škôlke hovoria, ze je nadaný na stavebnice, skladačky vsetko co stavia je velmi proporcionálne. Ma veľkú fantáziu.
Ma slovnu zásobu, 10 ročných deti (podla učiteľky).
Všetky písmena vedel skôr (pred 18 mesiacom), ako začal chodit. (Úplne Chodit zacal neskoro až v 18 mesiacoch (od 12tich za ručičku) písmena sa naučil sám ale na základe puzzle - melissa and Doug.
Na druhu stranu pero držať vie až teraz niekedy. Aj to tak. ... Kúpila som taký nadstavec na ceruzku, ktorý mu pomáha správne dat všetky prsty na správne miesto. Ale stale sa stane, ze namiesto pravej začne ľavou.
Píše katastrofálne (som v zahraničí tu sa učia písať písmena v 3-4) a nerád kreslí!!!
Ja som to milovala. Nebaví ho učenie ani škôlka. Najradšej sa hra alebo
pozerá zákaznícke hodnotenie hračiek na YouTube (toy reviews). Tak ho podporujem v Tom co ho baví. rozprávam na neho vačšinou slovensky aj ked rozumie, po slovensky neodpovedá, len v aj. Takze toto bilengualizmus asi zatiaľ nie je. Ale určite je to plus.
Takze ako hovorím v niečom je napredu a v niečom úplne pozadu. ;)
Veľkú vedu z toho, ze ho školka nebaví nerobím. V triede maju z 15 deti 3 co uz čítajú.
Radšej nech sa hra a stavia si. Nechcem aby sa mu škola zprotivila.
*Bilingvizmus
@mariuskaa ahoj, ten nadstavec na ceruzku si kupila v papiernictve? moja mala tiez zle drzi ceruzky a neviem ju to oducit.
moja sestra zije v rakusku. starsi vzdy hovoril aj po nemecky aj po slovensky podla toho ako si na neho zacala (ak si sa ho opytala nieco po slovensky odpovedal po slovensky a naopak). no mladsi rozumie po nemecky aj slovensky no rozprava len po nemecky. az teraz ma 4 roky zacina po slovensky ale aj to len ano nie, nanajvys len nieco zopakuje. ale doteraz absolutne odmietal, tak hadam sa rozbehne 🙂
@wonderwall na motoriku je naozaj dobre modelovat (obzvlast v takom nizkom veku) a vobec nemusis siahat po plasteline ... mozes urobit cesto a modelovat z neho (potom menej vadi, ak je aj ochutnavka 😅 ) ... moje deti napr. velmi radi vykrajovali-cize napr. teraz mozes s nim upiect velkonocne medovnicky-Ty vyvalkas a on bude formickami vykrajovat. Koralky sa daju kupit napr. v Draciku, tam mozes rovno kupit aj buzirky a moze navliekat na ne ... neviem ako sa tie koralky volaju, ale su take umelohmotne, z ktorych sa vyrabaju obrazky zazehlovanim a tie sa velmi dobre navliekaju na buzirky ... navyse z nich casom mozete vyrabat tie zazehlovane obrazky-pri ich vyrobe sa tiez dobre ta motorika precvici (aj Tvoja 😉 ) ... potom su take "hribiky", z nich sa robia mozaiky-isto to poznas, je taka doska s dierkami a do nej sa vpichuju farebne "hribiky", ktore vytvaraju obrazky ... co sa tyka reci-tak ucit basnicky, spievat ... nebuzerovat, ked povie nieco zle, ale akoby zopakovat po nom a povedat to spravne, s tym, ze tam pridas napr. pridavne meno ... cize ak on povie napr. "vacik", tak Ty povedz: ano, je to pekny (zeleny, modry-podla situacie) vlacik. Mysli na to, ze biligvalne deti maju tazsi rozbeh (je to prirodzene, musia toho zvladnut viac), ale potom spustia naraz v oboch jazykoch ... treba akurat dodrzat to pravidlo, ze jeden rodic=jeden jazyk.
@digysa 😅 tak vies, chyba sa tazko priznava, jednoduchsie je najst vinnika 😅 ... ale myslim, ze kazdy, kto si tu debatku precita, tak pochopi 😉
A tiez som chcela pisat, ze nic mimoriadne som nepostrehla, v tom, ako @ewka0012 opisala svojho syna, vacsina malych deti, ktore som mala moznost osobne spoznat, toto dokazali (alebo aj omnoho viac), ale vzhladom k tomu, ze jej syna osobne nepoznam, tak som si nedovolila hodnotit, snazila som sa jej poradit nejake cinnosti, kedze dieta sa nudi ... niektorym ludom asi netreba radit 😉

@ewka0012 nikto ta neurazal, Ty si sa urazila sama ... namiesto toho, aby si uznala, ze si sa pomylila, zacala si reagovat ako keby Ta osa ustipla 😉