icon

Máte doma nadané dvojročné dieťa?

nili
11. aug 2012

Rada by som si popisala s mamickami nadanych 2 -3 rocnych deti. Mam nadpriemerne inteligentnu dceru. Najde sa niekto?

m.i.r.i
7. apr 2014

@ewka0012 tiez sa pridam k tomu, ze podla opisu toho co tvoj syncek vie je urcite sikovne a vnimave dieta, ale este sa neda povedat ci je nejako nadpriemerne...este je malicky a ak to ma aj v genoch a aj sa mu vy vela venujete, tak ono su deticky co napreduju rychlejsie...a bavia ich veci co nam hned nahravaju, ze asi su nadpriemerne( lebo sa v 2r naucilo abecedu a v 4 rokoch citat napriklad). V zahranici v mnohych krajinach deti v 4r uz chodia do skoly, 5 rocni uz bezne vcetci citaju.u nas sa to povazuje hned za nadpriemernost..deti maju rozne zaujmy a rodicia sa rozne venuju...takze je uplne mozne, ze dieta s velmi vysokym IQ a nadpriemernostou nevie ani citat, ani pisat, ani pocitat, neovlada basnicky, neskoro rozprava a len sa tak ponevieralo po dvore ked na neho rodicia nemali cas a aj napriek tomu je nadpriemerne, mozno z neho bude buduci velky maliar, lebo ma vybornu predstavivost, zmysel pre detaily a tvorivost, ktoru mozno odhalia az v skolke ci skolke..alebo ma nadanie na cisla atd ( vid aj napr. Good Wiil Hunting , aj ked Hollywodsky film)..Mnohe nase deti su velmi sikovne ( aj to moje), a mozno nebudu mat problemy v skole a lahko sa veci naucia, ale to neznamena, ze su nadpriemerne..
Moj syn ma 4r..a tiez velmi vela z toho co ty spominas robieval..2 rocny skladal 24-30 kuskove puzzle, miloval ich..poznal celu abecedu, nosil mi pismenka, cital ich na autach na spztkach, na plagatoch..poznal cele spievankovo, vsetky pesnicky mi spieval, knizky recitoval naspamat, este aj s palcekom si siel a vyzeralo to ako by cital..knizky stale a stale u nas boli, na nocniku najviac🙂 tiez poznal znacky aut, prezeral len casopisy s autami ako auto-moto a stale komentoval..rozpraval pekne uz asi ako 1.5rocny...male deti nechcel ani vidiet, len za velkymi sa tahal.. chodit zacal v 16mesiacoch, bol to lenivcek a pohodak..jemna motorika nula bodov, ziadne obliekanie nehrozilo, nezajem..kreslenie nic, skladanie nic...v 2r zacal s otazkami ako ako aky aky..a dokola dokola..asi v 2.5 doslo preco a to sa nezastavilo...ale..
Ja vidim, ze je sikovny..kazdy to vidi..nie vsetky deti bavia take veci ako jeho..ale zas ine deti bavia ine veci a su lepsie v inom..a tiez nie su nadpriemerne...my sme sa snazili ho rozvijat tiez v tom co ho bavi a nech sa vzdelava..dali sme ho ako 2.5r do anglickej triedy v skolke..ktora je zmiesana, teda az po predskolakov...velmi dobre nastupil, skolku miluje, uz bude koncit druhy rok...naucil sa tam velmi vela, teraz uz chodi s anglickymi vyrazmi, pesnickami, basnickami...a hlavne starsie deti ho tahaju od zaciatku a hlavne v tom, ze sa zacal konecne obliekat, vyzliekat, a uz konecne aj kreslit....ale u neho su to take akoby obdobia..ja tomu hovorim obdobia spuntov..ak by som podla toho, ze v 2r ponzal pismenka abeceny usudzovala ako bude napredovat, tak si poviem, ze v 4r mi bude asi skladat basne a pocitat zlomky..ale nie..tieto deti sa menia....tak ako ho strasne bavilo puzzle, tak asi v 3r akoby utalo..my sme nakupili uz puzzle 60 kuskove a vasie a kadejake, ze on taky maniak a u neho koniec...teraz napriklad absolutne nema zaujem o puzzle...teraz ho zacina chytat testosteron uz pomaly, je velmi fyzicky zdatny, to len mrvit sa, skakat, behat, po lanovych centrach, po ihriskach, po plavarnach..vkuse v pohybe, bicykel, odrazadla..vonku na vzduchu...puzzle skoncilo...knihy ostali..ale tiez mal skoro rok utlm v nejakom napredovani..recitovat basnicky ako opicka ho uz moc nebavi, to uz uplne prestalo...ale napriklad vlani asi v oktobri, to mal nieco cez. 3.5r dosiel dalsi spnut..nase dieta co ani ceruzku chytit nechcelo a kreslit nechcelo vzalo ceruzku samo od seba do ruky a zacalo pisat pismenka..a cisla..cisla ho napriklad vobec nebavili dovtedy, len pismena..uz rodila usudzovala, ze on nebude na matiku ako ja a manzel, on bude jazykar 😀 😀 A odrazu sa zacal podpisovat, chcel pisat vsetky mena, vsetky nazvy, cele dni len pri tabulke sme sedeli a pisali a pisali..potom tie cisla.. a zacal scitavat a odcitavat..sam si v hlavicke zacal skladat ze napriklad dnes je pondelok a vo stvrtok pride dedko, tak on ze tak dedko pride o 3 dni...tiez ako 3.5 rocny ked som tak pozerala ovladal vlastne skoro vsetko co predskolaci maju vediet..farby, tvary, aj v anglictine aj v slovencine, pocitat vie hadam aj do 100, pozna dvojciferne cisla vsetky, vie z nich odcitat aj scitat..a to zacal sam..vie kratke slova uz precitat...teraz letia dinosaury, to ovlada o nich strasne vela, okrem toho, ze kazdeho podla tych nazvov co pozna sype z rukava ( asi 50 nazvov) tak ich deli na masozrave a bylinozrave, ktore v akom obdobi zilo, preco boli sopky, ako padol meteorit a preco a preco..a vsetko toto..ale ja to proste vnimam normalne...tieto deti maju obrovsku mozgovu kapacitu, to nasavaju ako spongia a kazde nieco ine zaujme..u niekoho tie pesnicky a pismenka, ine krasne kresli..moja neter rovnako stara ako syn nevie abecedu, ani cisla, ani pocita, ale krasne maluje..ta presedi pri papieri s malovanim cele hodiny a kresli detailne a krasne...no ani to z nej nadpriemer nerobi...
Urcite treba v tych detickach pestovat zaujmy..so synom rob stale co ho bavi..ked skladat nechce, neskladaj..mozno ho to vobec nebude bavit, ale mozno o pol roka uvidis ako sa zmenia jeho zaujmy...nas uz napriklad ani poriadne nepozna tie znacky aut co ovladal ako dvojrocny..nepodstatne pre neho..vyfucalo z hlavy...to len ako priklad..
Kolektiv moze pomoct...ale nemusi..zalezi od dietatka tiez..nas bol tiez taky, ze len starsie deti, mladsie az bil niekedy..a teraz...miluje vsetky deti..mensie deticky a hlavne dievcatka zboznuje..vonku ked stretne nejake chce sa doslova starat o male.....za starsimi jasneze stale ide, to je pre deti inspirujuce, aj na ucenei lotrovin..ale uz sa krasne hrava aj s rovesnikmi...takze pracuj s nim, tes sa, ze je sikovny..ale nechaj ho sa rozvijat 🙂

digysa
7. apr 2014

@zuzkaanicka Ale co potom tie normalne slovenske deti? To uz ake uboziatka musia byt tie ostatne deti, ked takemuto vyvoju hovorime nadpriemerne? To ostatne 2-rocne deti maju akoze si lizat prsty, kukat do blbla, nerozpravat iba mrmlat, nevediet rozlisit auto od macky?
Toto je zhadzovanie slovenskych deti...... Podla mna, co tu pise vela dievcat su bezne Slovenske deti.... 😅

zuzkaanicka
7. apr 2014

@digysa a nielen slovenske deti ... len, takze hodnotit na dialku take male dieta ... celkovo to je zbytocne v tomto veku riesit, treba sa mu venovat, nic viac, nic menej ... ja uz mam niekedy dojem, ze sa pohybujem medzi samymi nadpriemerne nadanymi detmi, lebo ked si na MK precitam ake ma kto nadane deti, tak ja mozem dat 100 takych prikladov deti ... no, ale bude to asi tak, ze vacsinou matka to svoje vidi inak ako to cudzie a potom sa niektorym moze zdat, ze to ich je ovela sikovnejsie 😖 ... v takomto veku som ja ziadne IQ u deti neriesila ... mozno som nanic mama 😅

mariuskaa
7. apr 2014

@hanah25
ja som v zahranici. Tu sa to vola pencil grip. (uchytka na ceruzku?/?)
Neviem ako na SK. Tu mas fotku ako to vypada..
Kupila som to velmi lacno a bolo ich tam 10 roznych farieb. za $2
A tu mas link kde je toho viac.
Skus cez amazon... www.amazon.com
a mozno tu bude aj na SK..
https://www.google.com/search?q=helping+kids+to...

https://www.google.com/search?q=pencil+grip&new...

mariuskaa
7. apr 2014

No tak toto som este ani ja nevidela.. Zaujimave a cudne zaroven.

katasa
7. apr 2014

@ewka0012 a čo tak ísť na to od úplne iného konca a trénovať práve to, čo mu dobre nejde.... teda jedenie, obliekanie..... teda činnosti na precvičovanie motoriky

hanah25
7. apr 2014

@mariuskaa dakujem 🙂

zuzkaanicka
7. apr 2014

@mariuskaa tam do toho treba strcit prsty, alebo naco su tie otvory? 😕 ... ale farebnost je dobra, s tym by sa dalo aj zahrat 😉

ewka0012
7. apr 2014

@tilly nejde o to ze upozornili na omyl,ja som si omyl priznala,ide o to akym stylom to pisu,ze je to cele ustipacne,urazlive a zbytocne vyryvave a hlavne mimo temy,clovek nieco napise,zapoji sa do debaty,a namiesto toho aby matky pisali svoje rady,skusenosti,hned upozornuju na omyly,posielaju linky to sa vam zda normalne?ved sa tu bavime o detoch preboha,a to ze syna urazaju je tiez normalne?napisala som len aky je a chcela som radu od tych co tu boli v debate,ci si myslia ze je niecim vynimocny a ako sa to da rozvijat to je cele

ewka0012
7. apr 2014

@stardust nevyjadrujem sa k tomuto,jedujem sa opravnene lebo vyryvate zbytocne,to ze sa clovek pomyli sa da napisat aj normalne bez urazok,ved sme dospele zeny nie?

zuzkaanicka
7. apr 2014

@ewka0012 mohla by si citovat, kde Ti urazaju syna? 😕 ... a tiez potom mozes odcitovat, kde si si svoj omyl priznala, to som si nejako nevsimla, tak pohladaj 😉 ... ved sme dospele, tak dokaz, ze pises pravdu 😉

zita19
7. apr 2014

@ewka0012 ty si ako pokazena platna... Ale ked mas pocut, ze sa ti tu niekto bude ospravdlnovat si mimo. Urazila si sa sama a vytacas sa uplne zbytocne... Mozno si este nedosla k tom, ze si v konecnom dosladku trapna s tym svojim dupotanim nozickami, ze tety su zleee... Mozno vekom dozrejes aj v tomto smere.

ewka0012
7. apr 2014

@demo dakujem za rady,konecne sa tu zacalo bavit aj o teme,chcela som hlavne radu ako ho zabavit,lebo jeho nic moc nebavi,nevie sa hrat sam,a chapete ze sem tam si musim aj nieco urobit,uvarit a nechcem aby telku pozeral,von chodime samozrejme vela,2x denne na niekolko hodin,pesi,bicyklom aj kocikom,na ihriska,do obchodov,vsetko mu komentujem,citame vela,doma sa s nim snazim hrat,s autickami,loptou,puzzlami,kreslenim,ale jeho vsetko bavi sekundu a uz je prec,dokola len knizky a vymyslat,aj ked ma novu hracku bavi ho tak pol dna a koniec,kreslit nechce,lebo ma zrastene dva prsty na pravej ruke,celu ru ruku ma slabu,to su tie zdravotne problemy o ktorych som pisala,preto nechce kreslit ci stavat kocky ci skladat puzzle lebo to skratka nevie chytit do ruky,do tych prstov,ma o pol roka pozadu PMV,v tomto sme obmedzeny,nevie ani hadzat kamienky ci loptu,vsetko ho musim ucit,nic nespravi sam od seba,ale zato sa mi zda velmi inteligentny,preto som tu chcela rady ako ho zabavit a vidite zeny tu namiesto toho urazaju

ewka0012
7. apr 2014

@zuzkaanicka nechapem ako mozete cloveka ohovarat ked vidite ze je tu a je zapojeny do debaty?to ste fakt take ubohe?toto je ozaj sila,chcela som poradit a napisala len aky je moj syn,a zapojila som sa prave preto ze nepoznam nikoho ako on,ale keby ste si citali poriadne moje prispevky tak by ste asi chapali viac,a nie len vytrhli z kontextu fotogenicku ci fotograficku pamat!!vsetky deti co poznam,aj starsie rozpravat nevedia a ked aj nie je im nic rozumiet,a nieto este ze by vedeli ratat,ci abecedu ako moj,ked chodime na ihriska ci sa stretavame s kamoskami a ich detmi,vsetci sa cuduju aky je mudry,ako rozprava,ako spieva ako hovori basne,stretavam sa s tym kazdy den,aj dnes napr.pani pocula maleho spievat hlava ramena kolena palce,a hned sa pytala ze uz mal tri roky?hovorim ze nie estelen mal dva a pozerala na mna ako na prizrak ze jaktoze tak spieva?!potom jej este povedal ako sa vola,odkial je,kam ideme a bola hotova este viac,kazdemu lekarovi kam prideme su z neho ocareny aky je mudry,sikovny,a to sme tych lekarov pochodili vela,lebo syn ma hypotoniu,syndaktyliu a hemiparezu,ak uz ste take vzdelane a nemate co robit mozete si vygooglit co to znamena,aj ja viem urazat a ponizovat keby chcem.mne sa zda ze syn je vynimocny a hlavne nadany recovo preto som hladala na nete ked spal ci nenajdem niekde rady ako s takymto dietatom,lebo v okoli ziadne nepoznam a to mi verte,zijem v okresnom meste a poznam ich dost,ale proste sem nema asi zmysel pisat,lebo baby sa tu uz len hadaju a vobec nevedia ze zmyslom modreho konika je radit a pomahat,ci nieco zaujimave co zabavne si precitat,a nie sa tu predbiehat kto je mudrejsi,sikovnejsi,kto vie viac cudzich vyrazov atd.hlavne nechapem to ako mozete urazat cudzieho cloveka ked ho ani nepoznate,ved mi to pridte povedat do oci ked ste take strasne mudre a odvazne,pise sa lahko ze?asi by ste sa mali zapojit do debaty o sliepkach a nie o detoch

ewka0012
7. apr 2014

@digysa tak ako som pisala deti ktore poznam a je ich dost,sa vedia hrat aj sami,ked sme na ihriskach su ticho,len ukazu prstom co chcu alebo placom,nervacia trucuju,hadzu sa o zem,mamy za nimi len behaju,ked aj rozpravaju rozumie im len mama a nikto iny aj ta niekedy nie,vela sa aj s mamickami rozpravam,chodime aj na kruzok baby dance kde su 2rocne deti a ani jedno nerozprava tak ako nas a uz vobec nespieva,jasne ze kazde dieta je ine a nadane na nieco ine,nikoh nechcem zhadzovat,ale ako pisete vacsina deti co vidim su ticho a cuculu si tie prsty ci jedia piesok,tak sa mi divite ze sa mi nas medzi nimi zda nadany?

zuzkaanicka
7. apr 2014

@ewka0012 To, ze vies urazat, to sa nedalo nevsimnut 😉 ... to, ze nevies odpovedat na priamu otazku, to sme si uz vsimli tiez ... cakam na tie citacie ... vies ich poskytnut? ... ak nie, tak je jasne, ze nic take tu neodznelo a cele sa to odohralo len v Tvojej hlave 😉

katasa
7. apr 2014

@ewka0012 ty si výstavný príklad samonasieracieho typu! schválne som si to teraz prečítala všetko smerom dozadu a nikto teba ani tvoje dieťa neurazil!!

ewka0012
7. apr 2014

@zuzkaanicka v uvodzovkach inteligentne dieta a ze kazde druhe je take a ked to este niekto napise blbym stylom nie je urazanie?ci ked si clovek pomyli vyraz hned zvrzate ju aj jej syna?

zuzkaanicka
7. apr 2014

@ewka0012 odcituj presne, nech to mozeme posudit, predpokladam, ze nie je problem skopirovat 😉

ewka0012
7. apr 2014

@zita19 ja mam aj vek aj vsetko nato aby som mohla byt plnohodnotnou matkou ci clovekom,necakam ze sa mi niekto omluvi lebo tu nie je zaco a ani ja sa nemam komu pretoze som sa chcela radit o dietati a nie dohadovat o slovickach ci ponizovat niekoho

ewka0012
7. apr 2014

baby viete co koncim,ja nemam cas sa hadat s cudzimi ludmi ktorych nepoznam a uz vobec nie citat si dozadu nejake debaty,budem si pisat s matkami ktore sa zapajaju do temy,vy sa mozete hadat dalej medzi sebou dobre?ci kludne ma tu dalej ohovarajte mne je to fuk,mne uz prosim nepiste nemam o vase ,,rady" zaujem,dovi

anatalia77
7. apr 2014

@ewka0012 ahoj

ewka0012
7. apr 2014

prepacte ze sa sem vobec zapajam,ze som pouzila zly vyraz,ze vobec som,po tomto vazne uvazujem ze skoncim s celym tymto MK lebo to uz nie je o tom co ma byt

zita19
7. apr 2014

@ewka0012 Precitaj si ten koment na tvojim... A mozes to sem dat.
Ale ked chces okomentovat tvoju uplne povodnu otazku:
Tak tvoje dieta je uplne normalne, zdrave a vsimave. Mozno sa mu treba viac venovat, lebo 2,5 rocne dieta sa malokedy vie zabavit same. Treba sa mu venovat tak, aby sa rozvijalo aj v tych oblastiach, ktore mu nejdu. Dieta v jeho veku by malo zvladat jednoduche samoobsluzne ukony, takze nech trenujte obliekanie. Kym sa sam oblecie bude mat o zabavu postarane, len mu treba pomoct a nie ho obliest, lebo je to rychlejsie. Zacni s nim trenovat viazanie snurok na topankach. Kup mu lego a stavajte z neho garaz na auticka. Urob mu cesto a modelujte zvieratka. Citaj mu rozpravky. Na prechadzkach popisuj predmety co vidite, pytaj sa ho na ne. Rozpravaj mu zazitky zo svojho detstva. Chod s nim na navstevy k pribunym a ku JEHO kamaratom. Zober ho do do lesa, k rybniku... Nechaj ho skakat do mlaky. Stavaj s nim hrady v piesku. Zapoj ho do domacich prac. Nic ho nepotesi viac ako ked dostane "zodpovednu" ulohu poutierat prach. Nechaj ho "umyvat" riady. Staci?
A vecer ked zaspi precitaj si nejaku knizku o rozvijani tvorivosti u malych deti alebo nejake navody a vyrob mu vlastnorucne interaktivne hracky. Ked ti trosku casu a energie ostane, tak sa zamysli aj nad tym, ci nie si zbytocne vztahovacna, urazliva a jesitna

demo
7. apr 2014

@ewka0012 tak uz iba vydrzat, kym pojde do skolky 😉. iba osobny postreh: prvemu som sa venovala extremne, presne ako ty pises, tesilo ma to, ze je sikovny a tak. lenze stalo sa to, ze on sa vobec nevedel zabavit bezo mna a to este ako skolkar. myslim, ze som sa mu venovala prilis 😅. Takze pri druhom sa az tak nesnazim, vylozene si davam zalezat, aby boli chvilky, ked iba pri nom lezim na gauci a pozeram, ako sa hra. A vies co, ked ich tak porovnavame, tak mladsi vobec v nicom nezaostava za starsim v tom veku. Netreba sa prepinat, lebo vysledkom toho usilia moze byt dieta, co sa nevie same zahrat 🙂

zuzkaanicka
7. apr 2014

@ewka0012 pozri, ja som Ti poradila hned v prvom prispevku a myslim, ze nie zle 😉 ... s nadanymi detmi mam bohate skusenosti, aj doma, aj v praci ... samozrejme, mohla som Ti poradit aj viac, keby si sa neustale nevracala k tej Tvojej "fotogenickej" pamati a nezahlcovala to tu somarinami ... sama si to tu zivila, namiesto toho, aby si uznala, ze si sa pomylila ... davno to uz mohlo byt zabudnute ... skus si v klude (lebo evidentne kludna nie si) sadnut a znovu precitat celu debatu od 15-tej strany ... a dobre si vsimni, kto tu neustale tu pamat spominal, kto tu komu nadaval a chcel sa hadat ... ak najdes konkretny prispevok, kde niekto urazil Teba, alebo Tvoje dieta, tak ho odcituj ... ak povies, ze Ta niekto urazil a nevies to nijako dokazat, akurat sa dalej urazas, tak vyzeras ako male dieta, ktoremu niekto vzal na ihrisku lopatku 😉

zita19
7. apr 2014

@ewka0012 To ze mas vek a si matku vonkoncom nie je zarukou, ze si vyzreta osobnost. A presne ako napisala @katasa si ziarivy priklad samonasieracej osoby. A zial si aj vztahovacna aj jesitna. Ale s tym ja uz nic nenarobim. Dokonca mi je to skoro uplne jedno. Mna len zaujalo to, ze ako sa moze niekto tak detinysky spravat v 28 rokoch. A priznam sa, asi od polovice 16. strany som sa na tebe dost dobre bavila. Ako na malom decku co si v obchde vytrucovava cukriky hadzanim o zem. Tu uz davno prestalo ist o ten konkretny preklep v tvojom prispevku. Ty si si potrebovala pomastit svoje zranene ego. A to uz je na dospelu matku dost trapne.
Inac ano, som semetrika, straaasne rada si robim posmech s takych ludi sko si ty. Nie tych co sa pomylia, lebo to sa deje denne kazdemu, ale tych co sa urazaju zakazdym, ked citia, ze im niekto siaha na ich ego.

tilly
7. apr 2014

@ewka0012 nemyslim, ze by tu niekto niekoho urazal... a uz vobec nie dieta... k teme, moji obaja, ked mali dva roky tiez vedeli pekne rozpravat, cele vety, aj na ihriskach, nic vynimocne... a to si ja o svojich detoch myslim, ze vobec nie su super inteligentne, uplne normalne, ani tupci, ani vynimocne inteligentni... za to napr. maloktore dieta tak lyzuje ako moji a to ani deti, ktore byvaju pomaly pod svahom 😵 moji su sikovni vlastne na vsetky sporty... ale kreslenie, modelovanie, doplnovacky a podobne veci ich absolutne nebavia 😀 u nas zapada prachom aj ipad, pc a podobne veci 😅 za to lyze, bicykle, lopty, korcule su u nas zodrate vzdy na maximum 😅 aby som to zhrnula, to, ze dieta vie v dvoch rokoch rozpravat je uplne normalne a bezne... 😉 😵
a tak ako tu niekto pisal, je krasne venovat sa dietatu, kreslit s nim, vyplnovat tie vselijake casopisy ako sikovnicek a pod., je skvele ho rozvijat, ale to nie je zaruka, ze to dieta to nakoniec aj vyuzije 😉 treba to robit, kym ho to bavi

martinamk
7. apr 2014

@ewka0012 nejdem komentovat co sa tu dialo predtym lebo sa mi to nechce citat 😀 len napisem nejake tipy. Nasa malinka je vo vela veciach podobna, ona je tiez take dietatko ze sice sa rada hrajka aj sama, ale ked sme doma, tak ju proste od malicka hracky nebavia. Mam ich pekne zabalene a poukladane v skrinkach. Hra sa z babikami, ze ich vyzlieka a kupe, rada si berie vankus, deku a tvari sa ze buva, hocikde v zachode v kuchyni na zahrade 😀 jedine kde sa vie hrat neskutocne dlho sama, ze ani o nej neviem je na zahrade. Mozno tvoj maly je taky isty ze ho skor bude bavit priroda, zvieratka, prechadzky, vlastna zahradka atd. Ja mojej malinkej vymyslam program jedine vonku a to v kazdom pocasi. Ked prsi, fuka aj traktory mozu padat 😀 Spolu sadime kazde semienko, aj ked samozrejme to ide pomalicky, vobec nie je posadene v radoch, presadzame kvietky ked sa polame zasadime aj zlomene, a na druhy den som jej porozpravala ze kvietok vyschol lebo nevladal zlomeny rast atd. zbierame pupavy, polievame spolu kvietky aj seba, chodime casto na vylety na bickykloch. Inak to velmi odporucam 🙂 je to super aj pre maminku aj pre dietatko.

halienka
7. apr 2014

@ewka0012 no ja presne chápem čo ťa naštvalo 😉 , ono tiež som zistila, že napísať do tejto témy, že sa ti zdá že tvoje dieťa je nadané, lebo ovláda to a to, je ako skočiť do jamy levovej, vždy sa tu nájde pár ochotných vysvetliť ti, že tvoje dieťa isto nie je ničím výnimočné, nedajbože nadané 😀 Práve preto sme vytvorili skupinu, kde si naozaj mamičky len radia a nehodnotia, či tá alebo oná skutočne nadané dieťa má, v pravidlách skupiny sa toto nepripúšťa, pretože už sme tu boli znechutené z toho ako vždy napísala jedna a hneď sa na ňu vysypalo ďalších 5 ako iste jej dieťa nie je ničím výnimočné a riešili to tu 5 strán, chytali sa slovíčok atď. Tak kľudne vstúp do našej skupiny a tam si v kľude podebať https://www.modrykonik.sk/group/5829/ A tuto možno ešte pre teba pre ľahšiu orientáciu v schopnostiach tvojho dieťatka http://www.centrumnadania.sk/index.php?filename... 🙂