Máte doma nadané dvojročné dieťa?
Rada by som si popisala s mamickami nadanych 2 -3 rocnych deti. Mam nadpriemerne inteligentnu dceru. Najde sa niekto?
@ewka0012 Mne zase pride divne, ze pises, ze ho nič nebavi a pritom si vymenovala tolko činnosti ktore robi rad. Spieva, stale prezera knizky, zaujmaju ho auta, recituje basničky atd. Co ešte chceš aby robil? Rob s nim to čo ho bavi, nehladaj problem kde nie je, nevieš si ani len predstaviť ake to je mať doma dieťa ktore naozaj vobec nič nebavi, to je naozaj na mašlu, tvojho syna bavi velmi vela veci, nenuť ho k niečomu čo nechce robiť 😝
@zuzkaanicka to druhe s tymi tromi otvormi nepoznam... len tu prvu fotku (postla som 15:26) co sa strci na ceruzku a pomaha to spravne natocit prsty...
@mariuskaa no, ale vyzera to zaujimavo ... premyslam, ci tie otvory su na prsty-aby sa tie tri drzali snad spravne 😕 ... nic take som nevidela, kym som si neprecitala Tvoj komentar pri fotke, tak na prvy pohlad som si myslela, ze nejaka didakticka hracka 😉
@katasa Vsimla som si, ze odkedy vacsinu casu travim v angline uz aj myslim aj pisem v angline. Pevna vetna vazba: Podmed, prisudok, predmet, prislovkove urcenie... A pritom caro slovenciny je hlavne v jej krasne hravej mnohovyznamovej variabilnej vetnej vazbe... O pravopise uz ani nehovorim. Mohlo by ma ospravedlint, ze ja som sa ucila 1.pad, 2.pad? Nominativ, genitiv... zaviedli az v ramci reformovanej skolskej sustavy po r. 1978 a to ja som uz mala po mature. Asi nie. Toto ma Slovak vediet do najdlhsej smrti. 😉
@ewka0012 Ja ti nerozumiem......Ako mozes napisat len na zaklade tvojho okolia, ze tvoje dieta je nadpriemerne nadane? Moje deti su bilingualne a obe rozpravali vety v prvom roku. Moja dcera dokonca povedala vetu, ked mala 11 mesiacov.... nechci vediet, kedy zacali chodit a kreslit......
Ale ked mam okolo seba 10 zaostalych deti, z toho si urobim uzaver, ze to moje je nadpriemerne inteligentne?
Ved si nieco precitaj, prestuduj......zisti si, ake su nadpriemerne inteligentne deti..... a hlavne, ked napises, ze tvoje dieta NIC NEBAVI........to je aka ukazka nadpriemernej inteligencie?
Podla mna tie nadane deti maju na nieco talent a nieco ich velmi bavi a fascinuje a chcu to stale robit....
@halienka Vies z coho som znechutena ja? Ze si si ani nedala tu namahu precitat, ako sa zvrtla ta diskusia medzi dievcatami. (ja som si tu namahu dala predtym, ako som nieco napisala).A este tu hore iniciatorka uplne surovo napise KLAMSTVO, ze si priznala chybu (uz hodinu hladam kde) a ze my sme jej urazli syna. Len si podporila jej klamstvo. Gratulujem.
som rada ze moje dieta je zdrave,usmievave.....ze je priemerne inteligentne na svoj vek a ze ja mam este tolko zdraveho rozumu neriesit taketo kraviny.
Ze nemam potrebu sa pretekat a ukazovat sa cez svoje dieta.
Dakujem boze.
a tuto temu si ulozim medzi oblubene a ked budem mat pocit,ze som nanic matka tak si to precitam.Necudo ze nam vyrasta generacia narcisov.
@natas4 nepodcenovala by som tuto cinnost 🙂 ,mozno tie deti vedia potom presne povedat o aky piesok,ci zeminu sa jedna...
Vsak aj ochutnavaci vina to tak robia 😉
@anatalia77 fajnsmeker od malicka 😀 moja dcera aj teraz (bude mat tri) sa obcas vyvala v piesku, aj si ho hodi do oci ci na hlavu, ale ze by nic ine nerobila nemozem povedat 😉 uz veeelmi dlho vie naratat do 20, pozna celu abecedu, ma pamat na slovicka, basnicky..najrychlejsie si zapamata to co nema 😀 nepride mi nejaka ina, ci nadpriemerne inteligentna 😉
@digysa
@zuzkaanicka ale čítala, čítala, a komplet celé 😉 ja túto tému sledujem už celé mesiace 😉 a fakt sa mi už nechce naťahovať o slovíčka, sorry 🙂 Pekný večer všetkým 😉
@halienka nuz, tak potom je to este horsie 😖 ... pekny vecer Ti prajem 😉
@zuzkaanicka ano na prsty nasla som to. Do otvorov si das prsty.. toto som naozaj neskusala, ale zaujimave.
a ta druha foto podtym rozne ine pencil grips...
@mariuskaa Diky, tak som mala dobry tip 😉 ... ale veru neviem, ci by som moje deti na toto nahovorila 😖 ... to, co mas Ty, to mi pripada take lepsie, slobodnejsie 😉
@zuzkaanicka
@mariuskaa ja som to práve ukázala kolegyni - robí aj v poradni a povedala, že s tým nemá dobrú skúsenosť..že si deti ceruzku aj tak chytia kde chcú a môžeš ich napomínať do nekonečna...
ale že ak to niekto chce skúsiť doma, dá sa to z tej samotvrdnúcej plastelíny - nacapkať na ceruzku a odtlačiť tak rovno detské prstíky 😉
@anahanabum ja si myslim, ze to co ma doma @mariuskaa, to moze byt celkom fajn, ale to druhe (s tymi otvormi na prsty)-tak to si myslim, ze by detom nevyhovovalo-aj ked, mozno sa najdu aj take, ktorym by to nevadilo-kazde dieta je ine 😉 ... moje deti s tymto problemy nemali, takze velmi skusenost nemam, ale mne sa pozdavaju trojhranne pastelky-take hrubsie, na prve zoznamovanie s kreslenim, ci pisanim ... osvedcilo sa mi to pri starsej dcere, takze mladsia vlastne ani ine nepouzivala ... ale zase, co vyhovuje mojim detom, nemusi inym 😉
Inak, ten napad, ze vyrobit si svoje-napr. z Fima, ten je super 😉
bože baby ale si závidíte......
@anahanabum @mariuskaa @zuzkaanicka takto ergonomicky vytvarovane sa vyrabaju aj pera a nefunguje to. napriek tym priehlbinam to kazde dieta drzi inak a priehlbiny uplne ignoruju.
@demo to viem, resp. videla som ... u nas sa naozaj najviac osvedcili tie hrubsie trojhranky ... ono, zo zaciatku to asi kazde dieta drzi zle ... tie rucicky potrebuju cvik a tiez nie je v utlom veku ukoncena osifikacia, takze treba vydrzat a trenovat😉
@zuzkaanicka trojhranne ceruzky su uplne najlepsie. ale nie kazdej znacky. na drzanie su super vsetky, lenze v poslednych rokoch sa neskutocne znizila kvalita dreva, ktore sa na ich vyrobu pouziva. Je makke a zle sa struhaju. Vyborne a jedine trvacne su Faber-Castell. Su drahsie, lenze vydrzia az kym sa uplne nezmensia, vsetky ostatne, napr. aj tradicne kooh-i-noorky sa skor ci neskor uplne prestanu dat ostruhat. Myslim tym bezne farebne ceruzky pre deti.
@zuzkaanicka to zle drzanie sa tyka pisania. pri kresleni je to ok, akonahle zacnu deti pisat, tak tie pera drzia kazde inak.
@demo ano, kvalita niektorych je mizerna, struhas a lame sa Ti to pred ocami 😝 ... my kupujeme Maped a mame aj Faber-Castell a sme spokojni ... ine uz ani nekupujeme, lebo sice su lacnejsie, ale skusenosti zle 😖
@demo tak, ale tie male deti viac "kreslia" ako pisu a ja myslim, ze uz tam sa to cvici ... ani pri kresleni nie je dobre, ked to drzi ako kol 😅

@ewka0012 ja mam 4 rocneho a ledva sa sam zabavi...mne uz uprimne aj rohy stoja..lebo ja som sa tiez neustale venovala..moj bol od narodenia ten typ babatka, co mi nedovolilo ist ani na wc..nebavila ho ani podlozka na hranie ani lehatko s hrkalkami, skor sa pri tom len nazlostil..ale maminka pri nom, maminka nad nim, nech spieva, vyskiera sa, robi kadeco, to uz bolo ok..ako som ja zavidela kamoskam, co sedeli pri kave a dieta spalo v kociku..co doma dieta posadili do ohradky alebo dali v kuchyni hrnce a varechu a ono sa hralo aj hodinu..u nas nikdy nehrozilo..permanentne venovanie sa a plna pozornost..a samozrejme, ze sa to na neho aj nalepilo..je sikovny, je bystry...a to, ze je v mnohom dalej ako ini viem aj preto, ze sam ma zaujem, sam sa pyta...vsetko chce vediet, zistuje, porovnava, v hlave si spaja suvislosti.....ale naozaj, kym nesiel do skolky tak to bol obrovsky zaberak naplno cely den..od skolky uz mam aj ja predsa trosku volna, ale aj tak byval casto chory takze stale dalej..zimy su najtazsie..vkuse zabavat 4 rocne dieta priblizne 12 hodin denne je zaberak...ale..niekedy mam pocit, ze je to aj tak ako pise
@demo . Tolko som sa venovala, ze sa teraz nevie sam hrat...aj ked mam pocit, ze on je proste taky typ...ked to nie som ja, tak kamarati..nemusi mat vyslovene mna, ale musi mat partaka na hranie..pritom on je vodca..ale tie samostatne hry ako lego, nejake kocky, skladacky ci nieco nehrozi..aby sam sedel a skladal...ale napriklad kamaratka mi povedala, ze u nich doslo na lego a stavebnice az v 7 rokoch..a dovtedy to bol tiez mamin nacucnik...a odrazu ma chlapec 7 a 3 hodiny sklada model lode a o nom nevie..takze ja to tiez beriem tak, ze aj to mozno pride..
Ja som si zvykla chodit hladat namety na edukativne stranky, montessori aktivity a tiez tu na MK su rozne dobre skupinky kde sikovne mamicky maju napady ako zabavit a zaujat deti tak trosku viac dychciace po vedomostiach a co si vyzaduju vela pozornosti..tak sme robievali aj vela tych casopisov, potom detske vzdelavacie hry - vyborne su Logico Primo, alebo Moj prvy kviz...kupili sme detske clovece, co hraval asi 2.5 rocny..od 3 rokov hra normalne...to ho velmi dlho drzalo, mozno aj pol roka len zo skolky dosiel a sme museli clovece hravat...a niekedy sme len hluposti robili..hrali doma skryvacky, pustali si auta a take bezne aktivity a medzi to som stale zapajala aj tie cinnosti, ktore on tak moc nemusel..ako plastelinu, stetce a malovanie, kreslenie...vela som mu kreslila ja, velmi vela..ze on sa len pozeral..a hovoril co mam kreslit..ale aj to je dobre..sleduje, hlada detaily...a aspon chvilu vydrzal v klude🙂 dobre su napriklad tie malovanky co iba do vody namacas stetec a farby sa same objavuju..to u nas dlho letelo, lebo on malovat nic..ale toto celkom vydrzal..a inak tiez vonku, obzerat vlaky, pocitat vagony, v kvetinarstve kvety a kadeco...
Nas nema hendikep, ale ma problem s lateralitou...uz ma 4 roky ale stale nevieme kam ho zaradit, ci bude pravak ci lavak..od malicka robil vsetko lavou..hadzal, kopal do lopty..naciahol sa lavou za vsetkym..neskor ale zacal aj pravu zapajat a napriklad aj ked sme mu lyzicku davali do lavej lebo sme mysleli ze bude lavak, tak si ju neskor zacal presuvat do pravej a je teraz pravou..tiez kreslenie..drzi teraz ceruzku v pravej..ale maluje stale oboma, ktora strana je blizsie..noznice ma problemy, presuva z jednej do druhej a my sami nevieme do akej mu davat...javi sa nam ako obojruky ci co..tak mam podozrenie, ze aj to mohol byt u neho trosku problem, preco kreslenie a veci okolo toho nic..v jeho veku deti uz mnohe krasne strihaju po ciare, nas ledva pasik odstrihne a aj to sa zlosti..ale doteraz robime aktivity rozne..snazim sa ho insipirovat, ze napriklad ked ma rad tie dinosaury, tak malovanka s dinosaurami, play dooh na vyrobu dinosaurov, peciatky a kadeco, co ho vobec nazaujimalo, ale ked tam su dinosaury, tak normalne stravil pol hodiny malovanim omalovanky napriklad....
Proste skusaj, vymyslaj, inspiruj sa..Je mozne, ze sa tiez dlho od teba neodlepi..ale uvidis, ze to budes brat aj ako super cas investovany do neho...ale o pol roka ho moze bavit nieco uplne ine..velmi sa deti menia.