icon

Máte doma nadané dvojročné dieťa?

nili
11. aug 2012

Rada by som si popisala s mamickami nadanych 2 -3 rocnych deti. Mam nadpriemerne inteligentnu dceru. Najde sa niekto?

zuzkaanicka
8. apr 2014

@demo ja neviem ako na Slovensku, ale v CR pisu aj prvaci najskor tuzkami a pamatam si, ze prave na to som dcere kupovala taku nejaku trojhranku-hrubsiu ... perom pisali neskor, ale kedy-to si uz nepamatam-isto este v prvom polroku a museli mat plniace pero 😖

anahanabum
8. apr 2014

@danjelca o čom točíš???

demo
Autor odpoveď zmazal
zuzkaanicka
8. apr 2014

@demo takze tiez plniacim (neviem, co je spravny nazov, ci bombickove, alebo plniace, ale myslim, ze obe myslime to iste 😉 ) ... ked som ja (v minulom storoci) bola prvacka, tak sme isto bombickovym nepisali, ale zrejme to tiez zaviselo od ucitela-mne nejako tie bombickove nesedia, ale mozno je to fakt preto, lebo som s nimi ja nikdy nepisala ... dcera potom presla na pilot (to su tie gumovacie-mne sa to celkom pozdava) ...

ewka0012
8. apr 2014

@demo moze byt aj to uz ma napadlo,ze som sa mu venovala moc a nevie sa zabavit sam,viem ze som to robila ale bolo to tym ze syn mal pohybove problemy,do roka a pol sa nevedel postavit a posadit,nevedel sa udrzat na rukach,cize zakazdym ked spadol tak na tvar ci hlavu,musela som vymyslat ako ho zabavit lebo len sedel,nelozil,nechodil,a ked chodil tak v kuse za nim pol metra aby ked spadol som ho mohla zachytit lebo by si rozbil tvar,ale potom sme boli na rehabilitaciach na pobyte a pol roka doma cvicili a vsetko sa upravilo,teraz si uziva hlavne pohyb,lozenie,stvornozkovanie,behanie,lebo to vie len pol roka,o zdravotnych problemoch som tu nechcela pisat,iba o tom ze si myslim ze syn je rozumovo aj pohybovo inde ako rovesnici a chcela som rady od bab co si tiez myslia ze maju nadane deti,lebo u nas je to tak a potvrdila mi to aj lekarka,ze je rozumovo vyspelejsi ale pohyb zaostava,je to tak ze boh mu niekde ubral a niekde pridal,a to co tu pisali baby okolo to nepochopia,diki za tvoj nazor

ewka0012
8. apr 2014

@zita19 samozrejme ze to vsetko robime,to asi kazda normalna matka ktora sa venuje dietatu,chcela som rady ako ho zabavit ked sa sam nevie hrat a nebavi ho to co rovesnikov,asi necitate co pisem

ewka0012
8. apr 2014

@zuzkaanicka a toto su zasa neni urazky ze keby ste taka a taka a ste ako decko co mu beru lopatku?to nie je urazanie a vyryvanie?ked mate take bohate skusenosti by ste sa mali vediet aj chovat nie?ako sa mam s niekym po tom co ma urazat zacat bavit o normalnych veciach?a nepiste prosim aka som lebo ma vobec nepoznate takze nemate na to pravo

ewka0012
8. apr 2014

@zita19 aj tato vasa posledna veta nie je vyryvanie?ved sa zamyslite,najprv napisete rady a potom ze sa mam zamysliet nad sebou ci nie som taka a taka?este raz sa pytam vy ma poznate?uz sa prosim nezapajajte do mojich prispevkov dakujem eva

ewka0012
8. apr 2014

@zita19 este raz pisem ze ma nepoznate,v zivote ste sa so mnou nerozpravali,nevideli ma ako mozete pisat ze som taka a taka?z toho co clovek pise,ci sa niekedy pomyli sa hned z neho da usudit aky je naozaj?toto je fakt ubohe,nepiste mi znova diki

ewka0012
8. apr 2014

@zita19 vobec ma nepoznate a pokial viem sme si nepotykali,ste taka uboha ze tu nemate ani fotku,takze neurazajte,aj ja sa bavim na vas odkedy si piseme a rada provokujem takych ludi ktory nemaju co robit iba sliedit na forach a rypat do ostatnych,vyprosim si aby ste hovorili aka som lebo sme sa v zivote nestretli a dufam ze ani nestretneme,vidim ze uz ste si stihli aj pozriet ako vyzeram a kolko mam rokov,bravo ste fakt sikovna!!na to treba ozaj vela inteligencie

laila22
8. apr 2014

@ewka0012 este to zadupluj, lebo @zita19 ta nepozna...!!!!!! 😀 😀

ewka0012
8. apr 2014

@martinamk dobre rady ale kedze byvame v bytovke zahradku nemame,von chodime vela tiez za kazdeho pocasia,ale zacal mi robit to ze ani na ihriskach sa nezapaja s detmi,vzdy ide tam kde nikto nie je,ci sedi sam na lavicke,nehra sa v piesku ci s autickami pri inych detoch

ewka0012
8. apr 2014

@halienka dakujem pekne za rady,urcite to urobim a uz nikdy sa nezapojim do takejto debaty kde vedia zosmiesnovat a chytat za slovicka,hlavne nechapem kde beru na to cas? a ze nemaju ani kusok vychovania pisat nieco take o cudzom cloveku

ewka0012
8. apr 2014

@katasa vonkoncom trapne

ewka0012
8. apr 2014

@digysa ani raz som tu nenapisala ze je nadpriemerne inteligentny,len ze si myslim ze je nadanejsi na rec ostatne veci s tym suvisiace,o nikom si nemyslim ze su zaostalejsi,kazde dieta je ine a vie ine,chcela som rady ohladne toho ako sa s nim hrat co vyskusat,lebo pri tom ked citame ci recitujeme ci pozera alebo pocuva sedi,a to predsa nebudeme sediet cely den nie?chcem ho zabavit aj pohybovo ci manualne aby si rozvijal motoriku hlavne ruk,preto som sa sem zapojila ze ake tipy na rozvijanie dietata mi daju,inak aj moj maly okolo roka uz povedal vetu,kompletne rozprava od 1,5roka,teraz vie uz aj co je otazka,co je rozkaz,co odpoved,vie sklonovat,atd.co som ine dieta este nepocula a ine matky aj lekari su z nasho ocarene vzdy ked otvori usta,preto som sem pisala,na kruzky nechodime lebo syn ma pohybove problemy a nie su na to ani financie,keby vas niekto nonstop upozornuje aky je maly mudry,ako rozprava,ako som ho to naucila,jaktoze vie tri slohy z basne a pod. nemysleli by ste si ze mate nadane dieta?aspon co sa tyka reci

bubelko
8. apr 2014

@ewka0012 no keby som vedela, ako podrazdene budete reagovat na otazku, aka je to fotogenicka pamät, tak si radsej kusnem do jazyka... mohla som vam rovno napisat, ze ste sa pomylili, a nie vas upozornit otazkou, ktorej ucelom bolo nie zosmiesnit, ale upozornit na chybu...pretoze tema je o nadpriemerne nadanych detoch a sama ste vo svojom texte upozornovali na inteligenciu otca, vas a vasho dietata, ktoru vam nikto neberie, tak by bolo na mieste aspon si overit spravnost vyrazov, ktore ste pouzili. zial vas pisomny prejav a to ako reagujete na celu temu, o vas vytvaraju obraz, ktory uz popisali ostatne ucastnicky debaty. a mozete sa hnevat kolko chcete, pretoze sa nepozname, obraz si o vas mozem utvorit len na zaklade vasej komunikacie v pisomnom prejave a na zaklade vasich reakcit. to aka ste v skutocnosti, posudit neviem, kedze ako pisem, osobne vas nepoznam a ani vy mna.

ewka0012
8. apr 2014

@bubelko uz to nechajte tak,len som sa utvrdila v tom ze sem nehodno pisat hocico,uz viem preco som asi pred rokom prestala chodit na MK forum

digysa
8. apr 2014

@ewka0012 Kebyze ma nonstop niekto upozornuje na to, ake je moje dieta mudre, tak by som bola velmi rada. Ale nadane dieta, alebo nadpriemerne inteligentne zvycajne byva take, ktore v niecom velmi vynika a v druhej veci velmi zaostava. Tvoj syn sa iba rychlejsie vyvija, ma malo rokov na to, aby niekto o nom tvrdil, ze je nadane- lebo este nic nerobi..... nicomu sa nevenuje, iba vyvija svoje vlohy, motoriku, pamat, mozgove bunky.....a robi to rychlejsie, ako ostatne deti.
VIes o tom, ze bilingualne deti bezne neprehovoria SLOVO az po 2-hom roku zivota? Su aj vynimky, ale kedze mam bilingualne deti, tak som si co-to precitala, aby som nemala strach, ze dieta mi 2 roky neprehovori a ja ho budem posielat na logopediu.... Takze zato, ze tvoj syn alebo moje deti rozpravaju velmi skoro, to nic neznamena, neboj sa raz ho vsetky deti dobehnu. Tie dvojrocne, ktore si teraz mrmlu, zacnu rozpravat tiez... To nie je nic vynimocne. Moj syn ma 8 rokov a toto je tusim prvy krat, co som spomenula, kedy zacal hovorit. Mne osobne to neprislo az tak vynimocne, ako skor ulava, ze je bilingualny a nemusim cakat 2 roky, kym sa rozrecni.

Ked tvoj syn dosiahne urciteho veku napr. 5-6 a bude sa niecomu venovat, tak ho mozes usmernit a podporovat ho v nadani. Ak ma syn pohybove problemy (trochu by si mohla upresnit), tak skus hudbu-hudobne nastroje.

len nechapem, ako chces sklbit pohybove aktivity...na jednej strane pises, ze nechcete sediet cely den a na druhej strane napises, ze nechodite na kruzky, lebo syn ma pohybove problemy.... Tomu nerozumiem.

Este maly priklad, ako rychly vyvoj nie je nic vynimocne: syn zacal chodit, ako 10 mesacny, behal ako diabol. Mal kamarata, ktory bol o pol roka starsi. Chlapec sa nepostavil na nohy a neurobil prvy krok, az ked mal skoro 17mesiacov!!! Jeho matka bola z toho hotova, stale porovnavala mojeho syna s nim, bala sa, ze ma nieco s nohami. Ale brala to velmi dobre, ja som ju povzbudzovala, ze raz sa postavi, ved je to velky silak (bol dost vysoky na svoju vysku).
Dnes: videla som toho chlapca prednedavnom na futbale- moj syn a on, to sa neda porovnat....moj syn beha oproti nemu ako slimak. Ten chlapec je taky sportovec, nedobehne ho cele muzstvo. Moj syn sa snazi, ale bezec z neho teda nebude....a to som si myslela, aky on bude bezec, lebo on vlastne od zaciatku svojho zivota ani nechodil, on utekal ako blazon. V troch rokoch sa vsetko zmenilo a jeho beh sa zkludnil 😅 😒

jolinka
8. apr 2014

@digysa suhlas
Ja celkove nechapem take tie temy o nadanych batolatach...vyvoj do 3 rokov je velmi variabilny, vela deti akcereluje skor a posobia oproti rovesnikom velmi mudro a vyspelo...ale pride cas okolo 3-4 rokov tzv. "dorovnavaci" vek...ked tie vyspele deti obrazne postoja, postagnuju a tie z pomalsim vyvojom ich dobehnu...az po tomto veku je mozne uvazovat ktore dieta je skutocne nadpriemerne inteligentne ci nadane.

katasa
8. apr 2014

@ewka0012 trápne? 😀 ok... ozvite sa, keď bude syn prvák a pomedzi ostatné bude brať kvantovú fyziku...

laila22
8. apr 2014

@ewka0012 a furt sa zapajas 🙂

maznacik007
8. apr 2014

nas maly zacal chodit az ked ma 18 mesiacov (dcera uz 9 mesacna behala s kociarikom s babikou) dnes je chlapec pohybovo nadany ... robi salta, gymnastiku, futbal je rychly jak drak ... dcera je v tomto priemerna ...

takze tazko posudzovat ... inak v dvoch rokoch deti uz pomerne bezne hovoria vo vetach ... nasa vedela uz vsetky pismena aj r v roku a tristvrte ... basnicky a tak ... ale teda ona doteraz miluje knihy ... je po mne ... maly knihy nema moc rad .. ale hubaty je dost ... 😀

katasa
8. apr 2014

@ewka0012 nikdy ste nenapísali, že máte nadpriemerne inteligentné dieťa???????? isto???? si aspoň po sebe čítajte, keď už idete súdiť!

edita56
Autor odpoveď zmazal
edita56
Autor odpoveď zmazal
ewka0012
8. apr 2014

@katasa neviete citat?ved je tam jasne napisane ze si to myslim,preto som to sem do debaty pisala,a nie ze to viem ci to mam potvrdene,to je rozdiel nie?asi fakt nemate co robit ked tu este nieco kopirujete?!prosim prestante mi pisat,ved ste ako posadnuty psychopat

ewka0012
8. apr 2014

@edita56 fakt sila ake ste ubohe,kludne kopirujte,urazajte,rypte,berte za slovicka,poradim sa radsej s kamoskami ci lekarkou ako s vami,este raz na vase kopirovanie mojho prveho prispevku,napisala som ze si to myslim ze je nadany,a nie ze to viem alebo to tak je,ze to mam potvrdene,preto je tu aj tato debata nie?a ako pisete ze nechcem aby sedel na riti ale zaroven nechodim na kruzky,ako som uz pisala,syn ma oneskoreny PMV,ma hypotoniu a pravu hemiparezu,ak nemate co robit mozete si precitat co je to,nemohla som s nim chodit na bezne kruzky lebo by tam nemal co robit?co by asi robil medzi detmi co lozia,chodia sedia ked on to nevedel?iba by na nas pozerali a lutovali,lebo syn ma zrastene prsty na ruke,na plavanie pre babatka co u nas stoji 120e prepacte nemam,pretoze rehabilitacie,nemocnice a vysetrenia z nas vyzmykali vsetky uspory,az ked zacal chodit a lozit som s nim isla na kruzok baby dance ktory stoji 28e a civci sa tam jemna motorika a aj fitlopty co maly velmi potrebuje,preto som tu chcela poradit co robite s detmi ktore su inteligentne nadane,o pohybovej stranke som sa nechcela bavit ale musim kedze nechapete o co mi ide

ewka0012
8. apr 2014

baby fakt uz dost,nemam na toto silu,tie normalne mi poradili,vas ostatne prosim iba o to,ked ste uz take inteligentne,ze dajte mi pokoj alebo mi poradte ako sa vymazat z tejto debaty

laila22
8. apr 2014

@ewka0012 tak preco to jednoducho nevypnes? 🙂

mariuskaa
8. apr 2014

@demo
No u nas to funguje a pomaha.
4-5 krat som mu ukazala ak nahodou to chytil zle a odvtedy pekne drzi.