icon

Máte doma nadané dvojročné dieťa?

nili
11. aug 2012

Rada by som si popisala s mamickami nadanych 2 -3 rocnych deti. Mam nadpriemerne inteligentnu dceru. Najde sa niekto?

nili
autor
11. aug 2012

@m.i.r.i s poctami to tiez mame rovnako, z fleku povie, ze su tam tri jablka alebo hocico ine. Taktiez vnima dni, presne vie kedy je ocino doma. Vie kto sa v ktorom mesiaci narodil. Ani ja by som nebola isla k detskej psychoske, nas tam poslala neurologicka.

slniecko2
11. aug 2012

@nili to ma mrzi,ale mozno casom pridete na nejaky iny sposob ak by ste velmi chceli dalsie babo(adopcia,pestunska). Drzim palce s malou a to ze je taka sikovna je dobre-je to velky dar,aj ked narocny

takyna
11. aug 2012

@nili skoda veru, mozno by s nich boli super kamosky 🙂 . Ja mam tiez v zalohe pri nepriaznivom jesenom pocasi uz vodove farby, sama som zvedava co z nich urobime 🙂
tesim sa na vas obrazok 🙂

margarita
11. aug 2012

ja som sa tiez naucila citat sama z bratovho slabikara v 4 rokoch, moji rodicia su obaja detski psychologovia, nasa dcera je sikovna a bystra, vyspelejsia na svoj vek, ale nalepku nadanosti jej schvalne nedavame - je proste originalna a sikovna.
a lubim ju, a to mi zatial staci 😵

kalifa28
11. aug 2012

moja dcera tiež pozná farby, všetky značky áut, povie nazdravíčko, zdraví, pozná naše mesto, ulice, proste sa dokáže zorientovat, ked sa po ceste rozhodnem, že pojdem inou trasou, upozorní ma, že ideme zle, často využíva slová ako: toto je nebezpečné, pozná naspamät 3 detské CD, presne aj podla čísla vie kde je aká pesnička, je mimoriadne melodická, rada kreslí a tak dalej..... a aj ked ine detičky v jej veku nie su také šikovné, vždy som si myslela, že niektoré tiež ano a nikdy by ma nenapadlo, že moja dcera je nejako extra nadaná.... tak asi je 🙂 🙂

nili
autor
11. aug 2012

@magali Nemyslim, ze by dievcata boli sikovnejsie, poznam velmi sikovnych chlapcekov! Prvorade je zdravie dietata ale samozrejme sikovnost dietata je pohladenie na dusi rodicov. 🙂

takyna
11. aug 2012

Nejake mimoriadne nadane deti sa rodia nie? 🙂

takyna
11. aug 2012

@nili to je fakt, svagrinej syn , je tiez bystri chlapcek, pekne aj rozprava..
asi je to individualne, niektore deti vynikaju v reci, ine v pohybenste

nili
autor
11. aug 2012

@margarita Sama som tomu neverila, skor som sa ukludnovala, ze asi z toho vyrastie ale psychologicka ma uistila, ze bude patrit do skoly pre nadanych z coho mam zimomriavky, kedze som sama ucitelkou. Velmi velmi dufam, ze dcera ostane nadalej sikovna, originalna, vyspelejsia ale casom sa dokaze zaradit medzi deti na beznej skole. 😉

zuzanockamt
11. aug 2012

@nili super sikovne dieta fakt klobuk dole 😉 🙂 ... ale ked to tak citam, som rada, ze mam doma bezne takmer dvojrocne dieta 😉

magali
11. aug 2012

@m.i.r.i tiez sikovny chlapec, ja si myslim ze je to halvne o tom, podporit dieta v tom co ho bavi.. ja to tak robim, ked vidim ze mu nieco ide, alebo ho to viac zaujima, tak sa tomu venujeme.. inak zavidim vam vsetkym to odplienkovanie, u nas to proste nejde.. on vsetko vie povedat, aj to ze kakat a cikat sa chodi na zachod, ale ani za ten svet neobsedi na nocniku, radsej mi pride povedat ze kakal alebo rovno ze ho mam prebalit 😒 😀 ale zato obliekanie, vyzliekanie a obuvanie, to ho zaujima a vyzliect, ci vyzut sa vie aj sam, obliect si vie uz celkom slusne ciapku, pripadne bundu, skusa sa aj sam obut, ale to zatial nevie.. tiez sa najviac bojim toho, ze nam ho niekto ukradne, lebo on sa neboji, malokedy sa stane ze zacne pri niekom plakat, v meste sa mi uz parkrat stalo, ze ked pred nami utekal na chodniku, nejaky dedko alebo babka mu natrcili ruku ze pod so mnou, ja si ta vezmem, tak on v pohode isiel s nimi.. tak si davam odvtedy pozor 😕 😕

nili
autor
11. aug 2012

Taktiez poznaju pravu a lavu stranu? Kiara mala asi 1,5 uz vedela ktora je prava ruka, lava noha. Zvykneme sa hrat, ze chyt si s pravou rukou lave usko a pod. 🙂

takyna
11. aug 2012

@nili ak ma predurcene byt mimoriadna, tak tomu nezabranis, nie som sice z ucitelskeho fachu, aj ked mm ma obidvoch rodicov z ucitelstva 🙂 , ale tak lajckym rozumom by som ju dala medzi nadane deticky...

takyna
11. aug 2012

@magali nauci sa.., musi mu na to mozocek dorast.., zo dna na den sa to meni, podla nasej malej to viem 🙂, myslela som to odplienkovanie, chlapci maju vyhodu, ze vedia viac zadrzat cikanie ako dievky.

nili
autor
11. aug 2012

@takyna to asi tie prenatalne vitaminy ... 😝

jurka83
11. aug 2012

@m.i.r.i tak som si to hovorila aj ja je šikovný na niečo a zase lenivý na iné, tiež ho nebavilo obliekanie, jedenie je doraz problém a to keď mi povie ako 7 ročný či ho nenakrmim , tak vraždím očami ... len keď sme v 1. ročníku prestupovali do talentovky tak sme museli isť psychologičke, aby potvrdila prestup a ten posudok keď sme čítali tak som mala normálne hubu otvorenú, lebo to vystihla presne. Proste takéto dietky nepokladajú jednoduchšie veci za dôležité, majú radi výzvy a prekážky. Napr. v jednoduchých úlohách urobil chyby ale zložité mal hneď a bez chyby. Len očkom pozorujem, či to miestami nie je jeho lenivosť a taká detská vychcanosť. Normálne žijeme medzi deťmi akurát som teraz s odstupom času rada, že sme tú školu vymenili, vidím na ňom že je tam vážne šťastný. Predtým začínal byť taký apatický.... Inak je to čert ako každý chlapec v jeho veku, tiež si myslím že je úplne normálne decko v jeho veku akurát sa nemusí toľko učiť.

uankab
11. aug 2012

@nili , ja by som to teraz nejako neriesila.. presne viem o com hovoris, mam take nieco doma 🙂... Magduska nemala este ani dva roky, ked vedela krasne rozpravat, poznala farby, ratala do 10 atd... ked mala 20 mesiacov a prvy krat sme s nou boli u zubarky a kreslili sme si, tak jedna pani na mna pozerala ze ci mam doma Einstaina, ked ju pocula a uplne ju dorazilo, ked si zacala vyberat ceruzky a hovorila farby v anglictine... tiez mi jedna liecitelka povedala, ze mam "krystalove dieta", ale nejako to neriesim... malujeme aj my o dusu, od malicka ma velmi rada lego, puzzle ju drzali okolo 2 roka, teraz o ne nejavi zaujem, zapamata si vsetko a vsimne si uplne vsetko (vratane toho ze susedia maju nove kvety v zahrade !!!)... pusa sa jej nezatvori a na vsetko sa pyta, a pokial nenajde uspokojivu odpoved a nepochopi to, tak sa bude na to iste pytat stale dookola... obliekat sa vie uz davno sama (hlavne do ruzovych satociek, tie by mohla nosit stale), pozna vsetky knizky naspamat a presne vie, ktoru ideme citat, dokonca vraj vybera aj v skolke knizky na citanie 🙂

margarita
11. aug 2012

@nili
aj Ty si ucka? aj ja 😀 ja som kedysi bola pozriet tu skolu pre mimoriadne nadane, co zalozili priekopnicky v Ba p.Laznibatova a kol., ale bolo mi z toho tak divne - trieda a v nej cca 10 totalne izolovanych individuii, kazdy ako maly Einstein, ucitel v strese, ze nebude vediet, co sa ho spytaju, ze citali v encyklopedii o dinosauroch...nic proti fakt, ale podla mna je cielom skoly, najma zakladnej, naucit sa citat, pisat, pocitat a HLAVNE - zit v kolektive, najst si tam svoje miesto, vytvarat vztahy, zazivat emocie, akceptovat autoritu atd. a zo skoly pre mimoriadne nadane sa aj tak dalej ide na "bezne" stredne a vysoke skoly, ak teda neratame hned Oxford alebo Berkley 😉
ja som vedela citat a pisat tlacenym pri nastupe do ZS, no prvy rok som sa teda aj nudila, ale uz druhacka som objavovala veeeela novych veci.
a teraz som rovnako blba, ako hocktora matka 4.rok na MD 😀

nili
autor
11. aug 2012

@magali na odplienkovanie musi dozriet, cez den sme nemali asi 6 tyzdnov ked zrazu nechcela uz ani v noci, aj tak bola vzdy sucha, daj tomu cas, hlavne netlac, opakuj kam sa cika, kaka aby mozocek pochopil a pojde to

bonaquaba
11. aug 2012

ahojte baby, ja nemam specialne nadane deticky ako vy, len sa vas chcem opytat odkial sa vase ratolesti ucia znacky aut a aj znacky cestnej premavky,dakujem

nili
autor
11. aug 2012

@margarita 🙂)))))))))))))))

margarita
11. aug 2012

@bonaquaba
znacky aut ked ideme na prechadzku okolo parkoviska a znacky cestnej premavky, to mame nahodou aj take pexeso, ale tiez v terene 😀 no ale tu v Ba je znaciek aj aut asi 3x viac ako obyvatelov 🙂

nili
autor
11. aug 2012

Pravdepodobne to bude aj tym nesmierne obrovskym poctom podnetov a hraciek ... ale samozrejme dieta sa musi samo pytat a javit zaujem, nasilu to nejde. U nas sa vacsinou striedaju dni resp. tyzdne, ked vsetko nasava a produkuje sa inokedy ziadna produkcia, hlavne ak ju o to poziadam. Kiara, povies babke tu novu basnicku? Jasne, ze nie ... Mamicka, teraz nie, vies co, poviem jej to v piatok. No a slovo aj dodrzi. 🙂

takyna
11. aug 2012

babule idem zalahnut, lebo nas maly zazrak ma caka v posteli 🙂
ozvem sa pekny zvysok vecera 🙂

magali
11. aug 2012

@nili no v mojom okoli prevlada taky nazor ze dievcata su sikovnejsie, ale som rada ze nas maly to natrel vsetkym, ktori to tvrdia 😀 😀 svokra stale pretriasa ze ako pekne rozprava, stale jej to nejde do hlavy, svagrinine decka su taki hromotlci, akoze su sikovni ale podla mna keby sa im viac venovali, boli by z nich trosku ine deti.. dnes mi svokra povedala ze mne je dobre ked mi ma kto navarit (byvame s nasimi) ale ja s malym necitam cely den, neopakujeme v kuse basnicky a pesnicky, hrame sa normalne a ked mam robotu, jasne ze si porobim co potrebujem.. akoze neviem ci svagrina cely den varila? vsak deckam sa da venovat kazdy den aj popri praci a vedeni domacnosti.. niekedy si pripadam akoze som divna ked chcem aby sa moj syn nieco naucil

nili
autor
11. aug 2012

@takyna Dobru noc! Tesim sa!

bonaquaba
11. aug 2012

@margarita toja sama nestiham registrovat znacky aut a nieto este detom hovorit o nich, ale tak skusim nelajake pexeso pohladat a nech sa deticky ucia, vdaka moc

nili
autor
11. aug 2012

My ideme tiez spinkat. Tesim sa, ze sme si popisali.
A co s tvrdohlavostou???
Dobru noc, nacerpajme dostatok energie na zajtra. 😀

jurka83
11. aug 2012

@magali na odplienkovanie tiež rada spomínam, tiež mi nešlo do hlavy , že decko ktoré rozumie a vie všelijaké na jeho vek divné veci nerozumie že cikať a kakať sa má na nočník. On mi tam aj sedel aj nekonečne dlho a potom keď som chviľku odbehla alebo chvilinku na neho nepozerala, tak mi vždy načúral vedľa alebo ohovnil dlážku hneď vedľa nočníka a s hrdosťou mi to ukázal. Keď som sa ho spýtala, či vie kde to patrí tak samozrejme odpovedal, že do nočníka. Tak som sa raz naštvala a všetky jeho autíčka, som chytila a začala ukladať do krabice, tú som potom vyložila na skriňu. Pekne som si dala záležať aby to videl. Potom som mu povedala, že za každé cikanie alebo kakanie , ktoré bude v nočníku si môže vybrať jedno autíčko, lebo sa za neho hanbia , že to ešte nevie robiť do nočníka. Pochopil hneď a v ten deň sme sa rozlúčili s plienkami. Bolo to trošku kruté, ale mám len jednu trpezlivosť 🙂.

margarita
11. aug 2012

@nili
no tvrdohlavost je este vcelku ok ale nam sa teraz skombinovalo vrcholne obdobie 3 rocneho vzdoru so ziarlivostou na mladsieho surodenca a rekonvalescensiou po infekcnej mononukleoze.
takze mam fest narocne dni, a najhorsie je, ze moja Bambula uz so mnou vyjednava a argumentuje ako rovesnicka, tak je to tym horsie, ze casto ma fakt pravdu 🙂

kazda si svoje dieta pozna najlepsie, co nan plati a kedy co preco robi...