icon

Máte doma nadané dvojročné dieťa?

nili
11. aug 2012

Rada by som si popisala s mamickami nadanych 2 -3 rocnych deti. Mam nadpriemerne inteligentnu dceru. Najde sa niekto?

matozazzo
2. jan 2014

Ach jaj... mamicky, nechajte detickam ich detstvo a nerieste cez ne svoje komplexy a nedostatky... preco chcete silou mocou urobit z dietatka genia? Rodia sa aj take deti,ale kazde dietatko, ktoremu sa viacej venuju je sikovne. A vlastne, podla coho alebo koho vieteze je sikovnejsie? Daju sa rozpoznat talenty uz v rannom veku na sport, hudbu, tanec, vytvarnu...ale len uprednostnovanie pred inymi cinnostami. O talente a nadanosti mozno vraviet az okolo 5roku, kedy dietatko je paychicky a fyzicky zrele na svoj vek ;) Aj u nas mame ZS, kde kazdy rok otvaraju 4 prve rocniky pre nadane deti, ale v 2.rocniku su uz len3, v 3. Uz len dve triedy a dalsie len po 1 triede.. A na okolitych skolach je to opacne ;) Rodicia si myslia, su presvedceni a dietatko to uz v1.rocniku nezvlada... a ked musi, potiahne aj 2.lenze naroky sa zvysuju a rodic nez by si priznal,ze dietatko to nezvladlo,prelozi ho na inu skolu, napr.sportovu alebo sukromnu, aby to dobre znelo. Naco je to dobre?

matozazzo
2. jan 2014

Este dodam k teme. Mnohe deti su hyperaktivne (nemam rada to slovo) len kvoli chronickej unave. Su neposedne, roztrzite alebo musia stale nieco robit. No a aby nezlostili, stale ich musite zamest avat. Len pozor. Je rozdiel unavene a nadane dieta...

nili
autor
3. jan 2014

@bonnie1 Vôbec mi nejde o to,aby som mala génia doma. Pre mňa je dôležité fyzické i psychicke zdravie mojej dcéry. Ak sa dcéra nudi,nemá naplnený voľný čas vhodnym spôsobom, je odsuvana a neodpoveda sa na jej otázky,je extrémne podrazdena,nervozna,nešťastná. Ja môžem v tejto diskusii hovoriť iba o svojom dietati, napriek tomu,že ucim v triedach so specialnym inteloktovym nadanim a veru, tie deti,žiaci sa veľmi lisia od bežných deti. Nesmierne rýchlo a veľa sa naucia,osvoja a o ich záujem a úroveň ani nehovorim.

Pravdupovediac,ja už ani nechapem o čo v tejto diskusii ide. Som si istá, že ani jedna z nás tu nechce dokazovať genialitu svojich deti, sú také,aké sú. A už vôbec nechapem ako sa sem dostal pojem unaveneho dieťaťa.

nili
autor
3. jan 2014

Dávam do pozornosti, aj ked som si ista, ze 99% z nas, to velmi dobre pozna. Je to iba take zhrnutie.

http://www.cpppap.svsbb.sk/download/metmat/nada...

zuzkat1
3. jan 2014

Ja osobne sa cudujem a velmi,lebo 99% psychologov dieta do 3 rokov ani nevysetri. Tiez to povazujem za zbytocne.na dieta sa kladie neprimerany tlak.mam 1dieta v skolke ju chvalia ze sa vyjadruje tak dospelo.to ze 2rocna sa vedela vyzliect,obliect,poznala vsetky farby atd.bolo podla mna uplne normalne. Ja naozaj nechapem syndrom dnesnej doby a sice hladanie geniov aj tam kde nie su. Nechajme deti nech detmi su.

zuzkat1
3. jan 2014

@nili neviem kde ucis,ale mali sme deti so skol pre nadanych-vsetci boli v ucive pozadu..😅

bonnie1
3. jan 2014

@nili jezis akoze fakt..myslim ze toto je moj posledny prispevok tu..lebo toto nikde nevedie. ty furt o svojom. napisala som MOZNO MAS DOMA genia. a nie ze CHCES mat doma genia..je mi luto ze ta mala svojou sikovnostou takto vycerpava..opakujem nas chlapcek len radost robi nikdy za 8 rokov som nepocula aby sa jeho rodicia stazovali alebo riesili nejako. ked bol posledny rok v skolke sme im odporucili aby ho prihlasili do speci triedy. to im odporucili aj ucitelky v skolke a viacero ludi ktory robia s detmi. robil v 6 rokoch testy- podotykam v siestich ( pochybujem zeby jeho mama ho tahala od dvoch po psychologoch) a vyslo ze je nadpriemerne inteligentny a dari sa mu. ja neviem ale tu sa strasne tazko pise . asi preto lebo vsetky matky tu su velmi citlive na svoje deti..a tato diskusia..necitala som ju celu reagovala som len na jeden prispevok. ked ti vadi ze sa tu odbocuje od temy zaloz skupinu. tak ako admin budes moct korigovat prispevky. hm? vela stastia

nili
autor
3. jan 2014

@bonnie1 Píšeš, že si necitala cele... Preto ani nevies prečo sme sa dostali ku psychologicke. Ty si písala mne,že mam doma asi génia. Nemal ani mať nechcem
Zda sa, že citlivá si tu ty. Cieľom tejto diskusie je debatovať a radiť si. Aktuálne by ste mi mohli poradiť s prefikanostou,tvrdohlavostou. Ďakujem,potesi ma každá rada.

bonnie1
3. jan 2014

@nili Páni 🙂 reagovala som na iny prispevok. Nie na Vas a na Vase dieta ( zacala som Vam vykat lebo uz sa to zvrhava) . Vy ste sa ozvali. Tak nechapem.. Fakt.. Uz sme sa dostali do kauzality- budeme sa cyklit dookola- vy o svojom a ja o svojom. Este raz Vas ani Vase dieta som vo svojom prvom prispevku neriesila. Pisala som inej mamicke. Mozno tvrdsie za co sa ospravedlnujem.. Vy ste si ten moj prispevok pretransformovali vseobecne.. Co mi je luto. Ale ked chcete radu tak ok. Vasa dcera ma aj nejake ine problemy?Je hyperaktivna alebo je autistka? Alebo ma len taku tvrdohlavu povahu?

nili
autor
3. jan 2014

@bonnie1 Našťastie,je zdravá,zatiaľ nebadat žiadne poruchy ucenia. Skôr od povahy nenormálne tvrdohlava,vytrvala a za každú cenu musí mať posledné slovo. Ak niečo chce,je veľmi vytrvala,išla by cez mrtvolu. Da sa s ňou dohodnúť,ale sú krajné pripady,každému by volila,doma i v skolke. Ako na ňu ísť,aby prijala rozhodnutie iných?

h2
4. jan 2014

@matozazzo Ahoj, nemyslím si, že keď sem niekto píše, že jeho dieťa je na svoj vek šikovnejšie, zaujíma sa o veľa vecí a má chuť učiť sa nové, tak je to hneď dieťa, ktorého mamička mu berie detstvo a lieči si komplexy.
@kacena4 Ahoj, k Tvojej otázke, že načo máme školy a prečo učíme deti písmenká skôr: Lebo tie deti sa o to samé zaujímajú, sú zvedavé a chcú to vedieť. Nikdy v živote som syna nezavolala, že poď, ideme sa učiť. Do ničoho ho nenútim. A osobne si myslím, že dnešné deti sú oveľa ďalej, než sme boli my, je to prirodzený vývoj, ľudstvo napreduje míľovými krokmi, takže si myslím, že tých prvákov, čo vedia čítať, už v tej škole bude viac. Veď už pred sto a viac rokmi sa deti učili čítať v šiestich rokoch v prvej triede, tak prečo by sme mali byť tam, kde pred sto rokmi? Môj syn zatiaľ čítať nevie, ani ho to neučím. Ale ak sa ma opýta na nejaké písmenko, tak mu určite nepoviem, že na to má ešte čas. Ja si nespomínam, že by ma rodičia učili čítať (aj keď možno učili), napriek tomu som to vedela skôr. A nespomínam si ani na to, že by som sa niekedy v škole nudila, bavilo ma to tam všetko. Syna neplánujem dať do žiadnej špeciálnej školy, ani keby bol hyper-super inteligentný. Chcem, aby mal normálne a šťastné detstvo.

briketa
4. jan 2014

.

zuzkaanicka
4. jan 2014

@h2 ak su teda dnesne deti na tom ovela lepsie, ako sme boli my, tak ako potom vysvetlis fakt, ze dnesni maturanti sa napr. z matematiky na tom ovela horsie ako sme boli my? ... to nie je ziaden vymysel, to je smutny fakt 😝

halienka
4. jan 2014

@h2 pekne napísané, ono podaktoré dámy čo tu píšu evidentne nemajú šajnu, čo to NADANÉ dieťa znamená, lebo by nemohli napísať takú blbosť, akoby sa nadané dieťa dalo doma nejakých učením vyrobiť. Nadané dieťa jednoducho také je a vedomosti získava hlavne ako samouk, teda samé chce, svojou obrovskou vnímavosťou, energiou a zvedavosťou doslova núti okolie aby mu všetko, čo samé ešte nevie zistiť či pochopiť, aby mu vysveľovali a ukazovali. Pre rodičov je to častokrát veľmi vyčerpávajúce, lebo tieto deti sú doslova neúnavné a potrebujú neustálu pozornosť, u nich nehrozí, že si sadnú a budú sa hodinku hrať s vláčikom, to ich baví tak 5 minút a hľadajú niečo iné zaujímavejšie. Tieto deti sa naučia abecedu, farby, čísla tak, že rodičia častokrát ani nevedia ako a kedy, vôbec ich to nikto neučil. A nie že by ich to oni nasilu učili, to nemá s nadaním nič spoločné. Takže o nejakom kradnutí detstva a takýchto veciach, ktoré svedčia o totálnej neznalosti veci, sa tu nedá ani hovoriť.

kaja73
4. jan 2014

@halienka presne ako pises-moj st.syn napr ani nepoznal klasicke rozpravky-len tie co si vypocul v skolke-jeho to vobec nezaujimalo-on len encyklopedie listoval a pytal sa na vsetko mozne a nemozne-vesmir,ludskke telo,pismenka,citanie.......vsetko verklikoval,ale rozpravka ani za boha-cervenu ciapocku nepoznal ani ako 6-7 rocny ,lebo ma hned stopol ze co je to za blbinu a podme sa bavit o planetach.
Zato mladsi syn cervenu ciapocku miluje,ale vesmir,ludske telo---ani nevie co to je...klasicke rozpravky ficia dokola u nas a ziadne pimenka-len svoje meno napise-to chcel vediet.aby si znacil vykresy v skolke sam-to zvaldol v 3,5 roku,ale inak. nema zaujem-chce sa len hrat a hrat-bezne detsky- a ozaj sa neda ho nutiit k pimenkam,ci encklopedii-,tak ako sa nedalo nutiti starsieho citat si rozpravky. 😝

nili
autor
4. jan 2014

@briketa Ahoj, nezobrazuje sa mi tvoj prispevok.

nili
autor
4. jan 2014

@zuzkaanicka K tej matematike a celkovo k vysledkom testovani, ci maturit: dnesne deti sa ucia uplne inak, menej logickejsie by som povedala a uciva maju omnoho viac, ucia sa vela vela zbytocnosti, nepodstatnych veci a este k tomu aj bez ucebnic. Cely skolsky system je postaveny na hlavu. Vacsina testovani obsahuje otazky, ktore su chybne a krk by som dala na to, ze ani ucitelia by to nevyriesili za ten zadany cas. testovanie na SK je neadekvatne. Ale to je na dlhsiu debatu. A este nieco, matematika je predmet, ktory nie kazdy clovek zvladne okrem zakladov samozrejme. Nadanost deti sa nemusi prejavit vo vsetkom. Nehovorime o zazraku, su to iba deti, ktore vnimaju intenzivnejsie a rychlejsie.

zuzkaanicka
4. jan 2014

@nili tak konkretne v tej matematike sa toho teraz prebera naopak ovela menej ako napr. pred 20-timi rokmi ... minimalne na gymnaziach je to tak 😉 ... a nie je to tak, ze sa teraz rodi viacej nadanych deti ... to percento sa isto rapidne nezvysuje ... akurat terajsie deti maju viacej podnetov, tak mozu vyzerat ako sikovnejsie ... otazne je, ci vsetky tie podnety maju v konecnom dosledku pozitivny vplyv ... a kedze tema je o dvojrocnych nadanych detoch, tak este asi tolko ... v dvoch rokoch sa velmi o nadani hovorit neda ... da sa bavit o tom, ze dieta je sikovnejsie ako ine ... nadanie je ale viac ako sikovnost ... ci je naozaj nadane, to sa ukaze neskor ... navyse, nadanie, to je len prvy krok ... pokial dieta nie je cielavedome, trpezlive a nema vhodne podmienky doma (a tych faktorov je ovela viac), tak to nadanie sa nemusi nikdy prejavit ... ale tema ako taka ma vyznam, mozu si tu maminky vymienat skusenosti, pisat napady na rozne aktivity atd. 😉

nili
autor
4. jan 2014

@zuzkaanicka Suhlasim 🙂

Ja dodnes som skepticka s mojou dcerou, ci je, ci nie je nadana ... kedze je mi to jedno. Avsak jedno je iste, v porovnani s detmi v jej veku je uplne niekde inde mentalne. Otazkou je ci sa niekomu prejavi, alebo nie, kedze si velmi vybera ludi s ktorymi je ochotna debatovat. A to viem tiez, ze ked mala 2 roky jej mentalny vek stanovili na 3,5 - 4 roky. Dalsie testovanie mala ked mala 3,5 a jej mentalny vek sa nadalej zvysuje. Robi nam obrovsku radost, ale aj nam da paradne zabrat. Neustale nieco musi robit, neustale rozprava, pyta sa, triedi, pocita, je v pohybe, jednoducho popri praci a kazdodennych cinnostiach v domacnosti je to makacka, to uznat musite. Ma extremne vela energie. Ako som uz vyssie pisala, je nesmierne trpezliva aj tvrdohlava, vytrvala v tom co chce, co je na jednej strane obdivuhodne a ostava mi dufat, ze jej to vydrzi aj v skole a celkovo v zivote avsak na druhej strane je to o nekonecnom vysvetlovani, dohovarani, kompromisoch a ustupkoch. Napriklad otazku smrti sme riesili cele 3 mesiace vo veku 3 rokov, pretoze ona mala tolko otazok, a kym sme jej nezodpovedali na vsetko, ona cakala a pytala sa, neustupila.
Dieta, ktore je v skutocnosti nadane, len si to okolie nevsimne, sa stava "zlym" prave preto, ze nema naplnene svoje potreby.

nili
autor
4. jan 2014

Mamicky, ktore mate osobne skusenosti s detickami s vyssim intelektom, bola by som rada, ak by sme zalozili teda skupinu. Co poviete? Kto by mal zaujem sa pridat a stat sa adminom? Tam by sme mohli davat aj napady, nasu pracu, pracu nasich deti, radit si, vymienat nazory zdravym sposobom, atd.

nili
autor
4. jan 2014

@halienka Na Teba som myslela konkretne 😉

zuzkaanicka
4. jan 2014

@nili trochu si protirecis ... na jednej strane pises, ze Ti je jedno, ci je nadana, ale uz si ju tolkokrat testovala (pritom vyssie pises, ze nema problemy) ... ja mam dve taketo deti, ale urcite som v takom rannom veku nic nedavala testovat ... ono, velmi vela zalezi od prostredia ... ak je dieta sikovne, tak spravnymi podnetmi sa moze k niektorym schopnostiam dopracovat skor ako dieta, ktore je mozno sikovnejsie, len nedostalo tie spravne podnety ... takze je fajn, ze sa maminky detom venuju, ale s tym testovanim v takomto veku-no, to fakt vyzera na nejake prehnane ambicie-netvrdim, ze je to Tvoj pripad, ale dost takych prispevkom som uz na MK citala a vzdy pobavia 😉

nili
autor
4. jan 2014

@zuzkaanicka Uz si si precitala, ako a kedy sme sa dostali k detskej psychologicke??? Asi nie. A odvtedy chodime, resp sme v mailovom kontakte vzdy ked ju potrebujem. Naposledy to boli problemy v skolke, ked tam preplapakala cele dni a odmietala jest, pretoze bola s malymi detmi a nudila sa. Riesenim bolo presun medzi predskolakov na cinnosti. Prisli sme k psychoske, ta sa s malou porozpravala, zahrala, mna poslali prec a otestovala ju a znova mi potvrdila jej nadanie. A ano, chvala bohu zatial nejavi problemy s ucenim, nejavia sa poruchy ucenia, ale este nema ani 4, takze objavit sa este moze. A tiez otazkou je, co, kedy a pre koho je problem??? K psychoske nechodia iba deti s ADHD, atd. Tiez poznam mamicky, ktore len tak zobrali svoje deti otestovat, co ak je nadane, a boli sklamane... To ja rozhodne nie som. 😉 A naozaj mi je jedno, ci je alebo nie je nadane, pretoze je to moja dcera, ktoru nadovsetko milujem ci ma IQ 120 alebo 140.

zuzkaanicka
4. jan 2014

@nili aha, takze na prvej strane pises, ze bolo podozrenie na nocnu epilepsiu a preto si skoncila u psychologicky ... ked sa Ta nedavno niekto pytal, ci ma mala problemy, tak si napisala, ze nema ziadne ... vychadzala som z toho ... takze problemy boli a preto ste skoncili u psychologicky ... to je ine ... ked su problemy, vtedy treba vyhladat odbornu pomoc, aj ked teda na epilepsiu je skor odbornik neurolog, ci? ... ale tak hlavne je, ze sa nic zle nepotvrdilo 😉 ... ale problemy s ucenim v necelych 4 rokoch-to si ako myslela? ... predpokladam, ze mas na mysli plejadu vsetkych dys-poruch ... na take testovanie mate este dost casu 😉

nili
autor
4. jan 2014

@zuzkaanicka Ano, islo to od nasho pediatra na neurologiu a odtial ku psychologicke. Aktualne problemy nemame ... klop klop. Odkedy je v skolke s vacsimi, uz je dobre. Problemy s ucenim - pismenka rozpoznava bez chyby, ak sa jej chce. Ak sa ju spytame, ake to je pismeno, nepovie. Musi sama chciet povedat, co je to za pismeno. Niektore velke tlacene pismena/ L, C, H, F, E, I, K, T, S,O, D, A/ tiez napise. Skor si myslim, ze tam budu ine problemy. Pocas testovania spravila 3 ulohy daneho typu, 4. uz odmietla, pretoze ju to uz nudilo, ved to vie, na co ma robit dalsie ... takze asi takychto veci sa bojim najviac. Basnicka, ktora sa jej zapaci je schopna sa naucit na 3 pocutia. Mam jedinu dceru, takze neviem to porovnat a co mame deti v okoli v jej veku, nehovorime o tychto veciach s mamickami, takze nedokazem realne posudit. Pamatove, jazykove, matematicke a vytvarne schopnosti ma dobre, to vidim sama. Je strasna detailistka, je velmi vnimava. Ulohy s rozdielmi riesi nesmierne rychlo, ja nestiham si vsimat a ona uz zakruzkovala, oznacila rozdiely ci na papieri, ci v PC.

zuzkaanicka
4. jan 2014

@nili ono, ja sa mozno aj preto pri citani tych schopnosti usmievam, lebo ako som uz pisala, mam dve mimoriadne nadane deti a toto mi pripada uplne samozrejme ... je mi jasne, ze toto nezvladaju vsetky deti, ale su deti, ktore dokazu viac ... obecne, deti maju vybornu pamat, takze to, ze poznaju pismenka-to je uplne normalne, ale k citaniu je este daleko-lebo od pismenka, ku spajaniu pismeniek do slov je dlha cesta, to asi ako ucitelka vies 😉 ... jedna moja dcera v dvoch rokoch dokazala "precitat" vsetky dvojciferne cisla-proste chcela vediet akym busom pojdeme, ake cislo ma dom-behom par dni vedela, ze napr. 71 je sedemdesiat jedna ... nikto ju to cielene neucil, pytala sa, tak sme jej odpovedali ... ale co si pod tou 71-ckou predstavovala? ... urcite nevedela kolko to je-brala to ako ohromne zabavnu hru (teda, pre nu to bola hra) a cvicila si na tom slovnu zasobu a pamat ... nic ine som za tym nehladala ... takychto prikladov je hodne ... nadanie je viac ako dobra pamat 😉

halienka
4. jan 2014

@zuzkaanicka aké staré máš detičky? A kedy a ako si prišla na to, že sú nadané? Sú obidve rovnako, či je niektoré nejak viac alebo širokospektrálnejšie? Teraz sú ako na tom, sú v bežnej triede, či v triede pre nadané deti? Ako riešiš ich voľný čas? Sorry za množstvo otázok, ale vcelku ma to zaujíma z takého hľadiska matky, čo to všetko tiež prežíva a tiež často uvažujem ako čo riešiť a ako k čomu pristupovať 🙂
Nili sama svoju dcéru neohodnotila ako nadanú, urobila to psychologička v podstate náhodne, takže isto to nie je len tým, že jej dcéra má dobrú pamäť, to by určite psychologička vedela posúdiť. Aspoň si myslím 🙂

halienka
4. jan 2014

@nili ďakujem za dôveru, pouvažujem, som už moderátorka jednej skupiny a niekedy aj to ledva stíham, ale tak dalo by sa, len sa trochu obávam nejakých tých útokov...či myslela si zamknutú skupinu?

zuzkaanicka
4. jan 2014

@halienka mas IP, nerada pisem taketo sukromne veci na verejne forum 😉

matozazzo
4. jan 2014

@h2 Myslela som to tak, ze mnohe mamicky vedome ucia deti a nemuseli by... dieta potrebuje hlavne hru, detsky kolektiv a mamku... poznam take, ktore sa venunu az prilis :( na to som mierila...