icon

Moje dva a polročné dieťa nadáva, čo mám robiť?

misiaknunu
24. okt 2019

Mám veľmi veľký problém. Moje dva a polročné dieťa nadáva. Ja už neviem ako to riešiť. Najskôr som si to nevsimala. No i napriek tomu to zintenzívnil až ho teda muž začal na to upozorňovať, že to nehovoríme. A moje dieťa si dokonca spieva - do p..e nehovorím... Proste používa to aj takto pri speve, aj keď sa nahnevá, aj keď sa smeje. Je to frustrujúce a hrozne sa hanbím. Vie mi niekto poradiť?

evkakozickova
24. okt 2019

@misiaknunu Skús mu to pekne vysvetliť že sa to proste nepatrí že je to neslušné a že nebude mať žiadnych kamarátov pretože škaredo nadáva.

nikuskatar
24. okt 2019

@misiaknunu a odkiaľ pozná také škaredé nadávky? Ja mám dve deti a ani jedno nepozná takéto slová 😊

pribinak
24. okt 2019

Dôležité je, aby nepočul nadávať vas. Pochopil ze tym získava pozornosť. Cize ak zacne nadávať rychlo ho treba niečim prerušiť a zamerať oozornost inym smerom

mima1
24. okt 2019

No niekde to pocul. A nie raz. Cize... ja by som radila neupozornovat ho nevsimat si to. Asi by som teda skusila tak. Teda ak to nerobi aj v obchode atd

zuzubb007
24. okt 2019

Z kade má tie nadávky dieťa? Mám sa staviť žeby v rodine to počulo?

diewcatqoo
24. okt 2019

Niekedy staci ist na ihrisko a byt blizko takych cca 10 rocnych deciek a pocut ich, ako sa bavia. To je, bohuzial, nadavka za nadavkou. Niekolkokrat sa mi stalo, ze som musela upozornit starsie deti, aby takto pred mladsimi nehovorili, pripadne ak uz sa chcu takto bavit, nech idu niekam, kde ich nie je pocut.
Tym som len chcela povedat, ze ak dieta skaredo rozprava, vobec to nemusi byt o tom, ze to poculo v rodine.

nyusika
24. okt 2019

@zuzubb007
niekedy chodia rodicia s detmi aj na ihrisko, aj do obchodov...proste von.
cize legenda vravi, ze tam nieco mohlo zacut.

jasne, ze ked je dieta izolovane v domacom prostredi, nema kde taketo pocut (pokial teda rodicia neholduju takejto komunikacii_

misiaknunu
autor
24. okt 2019

Presne pre to sa hanbím a som frustrovaná za jeho slová. Presne pre ženy a ľudí, ktorí v prvom rade ukážu prstom na rodičov, že sa u nás tak hovorí. Chodíme von, na ihriská, mhd cestujeme, v obchodoch sú ľudia... Všade. Povie to niekde na verejnosti, ludia sa nezdrzia, zasmejú sa a bum máme z toho pesničku, lebo jednoducho vidí, že tým upútal.

limetka69
24. okt 2019

ahoj moj svokor strasne basuje, je to jeho slovnik,a vsetko sa lepi na deti, som z neho chora, ale ak h napomeniem vydrzi asi 2 minuty, no katastrofa, maly to samozrejme pochitil, ako aj saristinu, ale tym ze ja ho napominam, ze to je skarede, ze spisovne pekne je tak, tak som mu pri do pi... povedala, ze tak skaredo hovori len dedo, spisovne je do frasa....no a uz frasuje (malokedy) viem nie je to ideal, ale lepsie ako pi*ovat
@misiaknunu

dskjhfdlkdjhl
24. okt 2019

@misiaknunu moja mladsia dcera, ked chodila do skolky, tak raz v elektricke povedala uplne neznamemu dievcatku, ze nech povie p*ca. Ja som myslela, ze sa tam rovno prepadnem. Dievcatko tam bolo so starou mamou a ta hned, ze oni tak doma nerozpravaju. Ja som na to, ze ani my a nastastie eletricka zastavila, tak som radsej neplanovane vystupila🙊aj s dcerou samozrejme.
Ale na toto zabera taka skor ignoracia. Teda, treba vazne upozornit, aby to nehovorila a ked to zopakuje, tak sa tvarit, ze si to nepocula, lebo inak bude neustale skusat. A treba byt aj trpezliva.

siska53
24. okt 2019

@misiaknunu nejak sice skoro, ale.urcite to skor ignorovat. Nasi sice poculi tieto nadavky v autobuse, este ked chodili do skolky obaja, aj som sa vtedy bala, ale oni nic, nepouzili to.. a tak som.si dlhsiu dobu zila v sladkom.nevedomi..presla prva trieda, bol tak zaciatok druhej triedy, oktober.. a ja od druzinarky dozviem, ze vlani sa hanbila za mojho syna a este dalsich 2 spoluziakov, lebo strasne hresili. Ja v soku, lebo nas doma vobec nenadaval. My doma take slova nepouzivame.
A v januaro po dovolenke mi len tak vravi, ze mami, ja som k.o.... ja ze co si? Tak mi to zopakoval. Nuz sme si to vysvetlili tak ,ze a vies, co to znamena? Vtedy mi povedal, ze blbec. Tak som.mu len povedala, ze ja to slovo poznam vo francuzstine a tam znamena to a to. Viac sme sa tomu nevenovali. Este raz mi to povedal, ale teraz uz vedel, ze to znamena pipik. Neputala som na to pozornost. Doma take vyrazy nepouziva, ale viem,z ich pozna, resp. zacula som, ze ked sa s malou hadali, tak ju pomenoval a zistila som, ze aj nasa prvacka uz niekotre slova pozna, ale to skor, ze mami, on mi povedal,ze som...
Netusim, ako sa tomu nejak vyhnut lebo staci ist po ulici a uz pocujes same vybrane slova.. zial..

diewcatqoo
24. okt 2019

Inak moj syn v lete (v tom case mal tiez 2,5r) na ihrisku pochytil slovo "debil". Isiel si to vkuse. Nepomahala ignoracia, ani dohovaranie.. spieval si to, dokonca zacal vykrikovat z balkona na ludi "ty debil" alebo "aha, debil". Tak som mu povedala, ze ak to bude stale hovorit, namazem mu usta so psim hovinkom. Ani neviem, ako mi takato vyhrazka napadla a asi to ani moc vychovne nebolo... ale samozrejme, vyhrazka nezabrala, mlady si siel stale "debil, debil". Az raz, ked von dlhsie prsalo a mne dosla trpezlivost, namocila som si prst do blata v zahrade a mazla mu s tym po licku. Odvtedy som to slovo nepocula doma.
Minule bol u nas na navsteve moj brat, ktory pouzil toto slovo pred nasim synom a ten na neho hned vyletel: "ujo, toto je skarede slovo a kto takto rozprava, tomu da mamka na pusu hovinko!"

evitka83
24. okt 2019

@misiaknunu moja dcera, ked mala 3,5 roka to raz povedala s kludom anglicana v skolke, ked som po nu prisla. V malej chodbicke sme boli vtedy natlacene polovica matiek vsetkych deti. Malej nieco spadlo a na celu chodbu, ze do p.ce. Keby sa dalo, zaleziem pod kachlicky od hanby, ostatne matky na mna pozerali skor spolutrpitelskym pohladom, ze im to asi nebolo tiez cudzie 😊😊 zacala som dceru opravovat, ze do kelu. Na chvilu si to osvojila a postupne to aj zaniklo

jankapepe
24. okt 2019

@misiaknunu spravila si obrovskú chybu že si si to nevsimala. To ti bolo jedno? Či? Nechápem. Veď keď dieťa robí zle tak ho upozorním minimálne!! Si mu to len krásne zafixovala ako bežný slovník.
- treba vždy zareagovať!
- upozorniť!
- vysvetliť!
- ak nepomôže dať adekvátny trest!

37373
24. okt 2019

@misiaknunu A nechce tým povedať dačo iné? Keď som bola malá, sused sa volal Pišta a ja som mu hovorila pi. a, lebo som to nevedela vysloviť.

ukulela
24. okt 2019

ono naozaj dietatu staci pocut raz vo vhodnej chvili ... moj chlap raz musel ostro pribrzdit a ltt zabranil zrazke s patricnym slovnym prejavom. a ked sme isli po par tyzdnoch a dako silnejsie zabrzdil, maly zo sedacky len zadelil "kur*va pi*ca" s pokojom anglicana. ale on si uz nechal vysvbetlit, ze to su skarede slova a ze sa nehovoria. pokial ich doma nepocuje, tak si to podla mna dieta da vysvetlit, ze tak hovoria len nevychovani ludia, ze je to neslusne a nepekne. (a u nas zabera, ze by za to policajt dal aj pokutu)

zuzpap
24. okt 2019

môj syn v škôlkárskom veku raz použil nadávku...ja som sa ho hneď začala pýtať, že čo to je, čo to slovo znamená, že som to ešte nepočula...jasne, že nevedel odpovedať...tak som mu dookola dávala otázky typu, že musíš predsa vedieť, že čo to je, keď si to povedal a on dookola, že nevie...tak som ho tými otázkami "zdeprimovala", že to viac nespomenul 😅 😂

amelie2017
24. okt 2019

Presne toto som dnes riesila. Mala bude mat v decembri 2 roky a momentalne je v obdobi, ze opakuje uplne vsetko, co pocuje. Doma nenadavame. Ani len do riti, sakra. Proste nic. Hojdala sa v parku a vedla cakali na hojdacku cca 8-10 rocne deti a sama nadavka. Musela som ich upozornit, ze takyto slovnik nech pouzivaju doma, ak im to dovolia, nie v parku pred malymi detmi. Jasne, ze odpapulovali a vysmiali ma.
Kamaratkina 3 rocna- do pice, spadla som. Kurva, ale sa mi nechce. Toto je jej slovnik. Vedla jej domu stavaju dom a denne to pocuva od robotnikov. Mama je zufala.

klaudiaden
25. okt 2019

Ako vieš niekde to počuť musel. No nepoviem, že aj deti v škôlke nadávajú a pravdupovediac, odtiaľ mávajú deti najčastejšie takéto výrazy. Treba mu to len poriadne vysvetliť, že proste také sa u vás používať nebude a hotovo

selene12
31. okt 2019