icon

Montessori - názory

9. apr 2023

Nie je to trochu prehnané, aby si 18mes. dieťa za sebou umývalo riady a chystalo si jedlo? Myslíte, že bude v budúcnosti schopnejsie života? Alebo že bude šikovnejšie, ako ostatní rovesníci, ktorí nejdu podľa montesori? Podľa mňa to musí trvať veľmi dlhý čas, kým toto všetko počas dňa zvládne. Kedy sa potom hrá? Montessori pedagogika v podstate vznikla pre postihnuté deti, aby sa vedeli zaradiť do života. Je o tom strašne veľa článkov, videí, webinarov ale zaujímajú ma vaše osôb lne názory a skúsenosti. Ja som zistila, že vlastne dosť veľa veci robím Podľa Montessori. Dosť ma to v poslednej dobe oslovilo, ale niektoré veci sa mi zdajú prehnané.

Strana
z2
petamich
9. apr 2023

tak ich neaplikuj, take je to jednoduche 🙂 co sa ti paci pouzivaj v praxi, co sa ti nepaci nie

autor
9. apr 2023

@petamich zajímali ma hlavne názory a skúsenosti. Ale vidím už podobnú diskusiu, tak skúsim niečo prečítať tam 🙂

kiki68
9. apr 2023

Nas ma v skolke tento pristup, je tam od 2 rokov, no vie dost viac ako ine deti, co som mala v skolke v 5/6 rokoch a nevedeli taku sebaobsluhu na jeho urovni okolo 2,5 roka ani omylom. Takze nech sa uci prirodzenym sposobom. Aj tak vzdy chcel vsetko robit sam, no nech si teda pekne zmakne spravit po sebe poriadok. Mna prekvapilo ako sa vie sam uz obliect a vyzliect, dat si topanky atd. Neni to asi pre kazdeho, nasmu to vyhovuje

autor
9. apr 2023

@kiki68 asi treba na to hlavne trpezlivosť. Ja tiež podporujem dieťa v tom, aby robilo všetko, o čo prejaví záujem. Niekedy sa mi vidí, že montessori je už tak trochu biznis,.v zmysle že už všetko sa volá montesori čo sa aspoň trochu nepodobá na hračky fisher price...
Preto je asi ťažké odlíšiť pre laika, čo je skutočne montessori a čo je podstatná filozofia celej montesori?

autor
9. apr 2023

Máte niekto obľúbené stránky s aktivitami, pripadne sledujete niekde na fb nejakú skupinu? Nejaký eshop ktorý má zaujímavé pomôcky?

autor
9. apr 2023

Registrujem aj nejaký nick montemama, ak sa nemýlim🙂 možno bude vedieť niečo poradiť?

viestta
9. apr 2023

Nic netreba prehanat. Ani montessori principy ani prilisne obskakovanie deti, lebo "na to este maju cas"

luccija
9. apr 2023

Montessori je ako to, čo robili staré matere bežne🙂
Deti sa hrali s "nehrackami" aj sa hrali aj učili.
18 m sa mi zdá skoro, aby si dieťa krajalo jablko, či natierali chlebík, ale určite to je hravou formou aj to umývanie.Mne sa páči ten štýl na FB som mala jednu pridanú teraz ma nenapadne meno, ale nie fanaticky len ako doplnok.Deti sú oveľa šikovnejšie ako si myslíme 🙂

luccija
9. apr 2023

Pozri si na Pintereste Montessori aktivity vôbec nepotrebuješ extra hracky su tam dobre tipy.

autor
9. apr 2023

@luccija ďakujem.
Mňa by len zaujímalo, či už sú nejaké porovnateľné výsledky deti, ktoré navštevovali MŠ a ZŠ montessori. Či sa vedeli potom zaradiť do bežnej štátnej SŠ, alebo sú to len nejaké experimenty na deťoch?
Predsta samoobslužné činnosti nie sú všetko.

autor
9. apr 2023

@luccija dakujem. Idem hneď

mikadooo
9. apr 2023

Ak dieťa správne motivuješ, tak to CHCE robiť. Také to nechcenie príde až okolo toho 7meho roku. Oni tí mrňúsi ináč chcú byť veľkí 😁. A chcú PRACOVAŤ. Žiaľ, potom príde nejaký zlom a zrazu už nechcú 😄😄😄. PS: mám 5-ročného, ten ešte chce - vyložiť umývačku, vyvesiť so mnou prádlo, obaliť mi rezníky. Potom mám 8-ročnú. Keď idem na to psychologicky vhodne (sme tím, spravíme to spolu, ty budeš manažovať, ja budem pomáhať), tak ešte ako tak chce, alebo keď aj nechce, tak spraví, lebo treba si pomáhať. No a potom mám dvanásťročnú. Tak tá už má ťažko na háku 😄. Spraví, keď musí a keď hrozí, že jej siahnem na výhody. Darmo chodila do montessori škôlky, krásne prelievala z nádoby do nádoby, strihala, aj šnúrky viazala... Ach jaaaaj, ale to uletelo 😄.

marianarem
9. apr 2023

Aj mne sa to niekedy zda, ze uz sa z toho stal biznis a nema to vela spolocneho s Mariou Montessori.
My mame v rodine detsku psychiatricku a ta povedala, ze Montessori princip je "cela domacnost je hracka" a tak nejako to beriem ja. A tiez teda mi je vlastny princip, ze pozorujem, co dieta bavi a v tom ho podporujem. Ale to robili aj moji rodicia, ktori o Montessori nikdy nepoculi.
Kazdopadne chystat si v roku a pol jedlo - preco nie, ak to dieta zvladne. Ja by som nejako za kazdu cenu za tym nesla, ale keby som videla, ze uz na to ma a chce, tak preco by si nemohlo nachystat. Ale zase, nejako by som to neoznacovala Montessori. Normalne pozeram, na co uz dieta ma a co ho zaujima. Ak su to kuchynske prace, nech sa paci.

zuzinka888
9. apr 2023

Dieta tuto aktivitu berie ako hru. Ja Montessori memam ako dogmu- aj bezne vychovavane deti su stastne.... ale je fajn ucit deti samostatnosti od uplneho detstva- ved kedy urcis ten spravny cas kedy si dieta ma natriet chlieb- ved pre niektore mamky je aj 15rocny pubis este " malicky a nezvladne to". Moj syn ma 14 mesiacov a ked pipne pracka alebo mycka - hned je pri nej a vybera mi pribor, dozy, hrnce.....to su tie najlepsie a najzaujimavejsie hracky, co tam nudne kocky, ci plysaky....

luccija
9. apr 2023

Určite sa vedia zaradiť ide o to, aby to, čo dieťa vedelo zvládnuť samé nech robí samé a nie mama, rodina...to máš ako môj synovec v 2 r si sám zobral banán a otvoril si ho zjedol a supu hodil do koša, lebo jeho mama kojila ďalšie bábo a nemala cas... a moje dieťa dostalo do 5 r osupany banán na misku s vidličkou, lebo nemala rada spinave ruky, alebo sa jej zlomil a spadol na zem🙂)
Ale oni sa aj pri tých aktivitách ucia motoriku, keď lepia, vkladajú nejaké fazuľky, guličky podľa otvoru, obrázku nie je to len i samoobslužných činnostiach.Montessori je bežný život
Veď take je tuším aj motto pomôž mi, nech to zvládnem sam

luccija
9. apr 2023

Či nauč ma, nech to zvládnem sam?

autor
9. apr 2023

@mikadooo presne toto ma zaujíma. Male deti zaujíma všetko, len nie hračky, len či im to potom aj vydrží?
Moja už teraz štrajkuje. Vyhľadať myčku a dávať prať bude. Aj natierať chlieb, ci krájať zeleninu, ale ak ma upratať hračky.....to je už iná káva. Na to je buď unavená, alebo nemá čas. Ten koberček ma veľmi zaujal. Aplikuje to niekto?

autor
9. apr 2023

@luccija pomôž mi, aby som to dokázal sám 🙂

autor
9. apr 2023

Bola som zvedavá tak som si to vygooglila

elizabet173
Autor odpoveď zmazal
mira0611
9. apr 2023

Ahoj autorka, @luccija ma pravdu. Ja som vyrastala v rodine, kde som robila vela domacich prac, pretoze moja mama pila. Vela veci som robila placom. Ja som prisahala, ze moje dieta nebude takto vyrastat, ale poviem uprimne spadla som na druhu stranu kona, a ked uz by bol schopny veci spravit nespravil ich, ale caka kym ho ja obsluzim. Uz su to 2-3 roky, co ho ucim k samostatnosti. Buduci rok, ide na internat SŠ, a aj to ho motivuje, ale jeho motorika bola zo zaciatku hrozna.
Hravou formou by som urcite aplikovala metodu Montessori.

thoughtfulweirdo
9. apr 2023

Pre deti je hra to, čo ich baví. Oni nevedia, že umývanie riadov nie je hra 😄 moji obaja v batoľacom veku mali len veľmi malý záujem o hračky, zato veľmi veľký o všetko, čo sme robili my rodičia. "Umývali" riady ešte pred dovŕšením prvého roku 😄 mám video, ako 9 mesačný syn natiera chlieb pomazánkou. Chodiť ešte nevedel, zato zapichnúť malý natierací nožík do tégliku a potom s ním capkať po chlebe mu išlo fantasticky 🤭 a ešte mu to aj potom chutilo, narozdiel od chleba, čo som mu dokonale natrela ja 🤣 neviem, či som Montessori rodič, nijak bližšie som sa o tematiku nezaujímala, ale som veľký fanúšik zapájania detí do bežného života od momentu, kedy o to prejavia záujem. Aj umývať po sebe riady, stôl, chystať si jedlo, vyberať oblečenie a podobne.

autor
9. apr 2023

@elizabet173 práve naopak. Zaujalo ma to. Už dlhšie ma táto téma zaujala, a som niekde medzi. Preto sa pýtam na názory pre a proti. Najprv som chcela reagovať pod link, ale potom som sa zľakla, pretože sa tu vie niekedy veľmi zvrtnúť téma.
A po druhé, nechcela som otvárať novú tému v diskusii, ktorá bola o inom.

autor
9. apr 2023

@elizabet173 môžem sa opýtať, cez čo si išla na školenie, koľko to približne stojí, ako dlho trvá? Vieš odporučiť niečo konkrétne?
Chcela by som to tiež hlbšie spoznať.

autor
9. apr 2023

@mira0611 to ma mrzí. Asi je najlepšie nájsť nejaký stred. Žiaden extrém nie je dobrý.

autor
9. apr 2023

@thoughtfulweirdo áno, kopu veci robia niektorí rodičia podvedome a ani netušia, že je to montesori. Občas mám pocit, že ozaj sa už vsetko označuje montesori, ale myslím, že by bolo veľmi zaujímavé to spoznať hlbšie.

mamamasama
10. apr 2023

Svojmu zapni telku a nestaraj sa do inych.Moj v 4 rokoch ovladal abecedu, citat, vysvetlil by ti evoluciu. Montessori nie je o umyvani riadov, ale miesto toho, aby si si o tom nieco nastudovala, to zhadzujes. 🤦🏻‍♀️

makakova
10. apr 2023

@mamamasama evoliciu hej? 😀 A pomohlo mu to nejak v živote ze vedel čítať uz v 4 rokoch?

riamia91
10. apr 2023

Ja nie som vyslovene za ale ani proti.
Nechavam svoje deti poznavat svet, neobskakujem ich. Podniecujem ich rozvoj kreativnymi aktivitami primeranymi veku. Nemam domacnost prisposobenu Montesori principom. No moja starsia dcerka sa vie od 2,5r poobliekat sama, vie si natriet chlebik, odreze si kusok uhorky, osupe vajicka a tak. Proste robi iba to co ja robim. Nic som ju vyslovene neucila a v nic som jej vyslovene nezakazovala. Kym vsetci hikaju, ked ona vychadza sama na tramposku a sama z nej schadza, tak ja stojim v dostatocnej vzdialenosti, aby som ju chytila, ak by padala, ale nechytam ju ked vykonava danu cinnost. Nikdy som ju nevodila za ruky, nikdy som ju nedavala dole z gauca, ale ukazala som jej ako zliest. Pretoze v zivote to tak chodi, nikto nam nebude stat cely zivot za zadkom, aby nam pomohol, ale vzdy bude niekto po ruke, kto poradi nasmeruje a to je moj sposob vychovy. Vychovat s mojich deti samostatne bytosti, schopne zit bez toho, aby im cely zivot stal niekto za chrbtom.

elizabet173
Autor odpoveď zmazal
Strana
z2