Môže ísť dvojročné dieťa do škôlky?
Ahojte dievčatá. Dnes som započula, že vraj vyšiel nový zákon, ktorá zakazuje prijímať 2. ročné deti do škôlky. Neviete náhodou o tom niečo? Ďakujem.
moje chodili obidve do škôlky (podotýkam do školky, nie do jaslí) a sú tu živé a zdravé. Aj dvojročné dieťa môže ísť do školky len musí byť odplienkované
@dankadina Ano, skolky su fajn, len dostat sa do nich uz tak fajn nie je. Moju dceru zobrali az v 3,5 r. Nezobrali ju lebo plne kapacity ked sa normalne podavali prihlasky. Zobrali ju o pol roka neskor, ked nejake dieta vypadlo... U mna v praci na mna cakali, ja bez prijmu, bez rodicovskeho uz...nebolo nam vsetko jedno ..
moze ist do skolky, v zakone je ze dieta do MS moze byt prijate od 2 rokov....statne, pri preplnenosti, asi tazko a sukromne u ans beru od 2 rokov v pohode (dokonca aj neodplienkovane)...
moj starsi tiez chodil od 2 rokov do skolky, a mne sa teda skolka zda lepsia ako ajsle, ankolko ide podla vzdel, programu a ma zabezpeceny ped. dozor (co v jasliach nie je)
do škôlky môže byť prijaté dieťa od 2 rokov s tým, že v triede je počítané za 2 deti (tým pádom je znížená kapacita detí v triede, lebo každé 2-ročné sa počíta ako napr. dve 3-ročné). A väčšina MŠ má myslím školné u detí pod 3 roky dosť vysoké.
Do jaslí ti vezmú dieťa aj mladšie ako 2 roky a myslím, že tolerujú (samozrejme) aj plienku.
Moze, záleží od mesta, v BA je to bez šance.
ja chcem dat mojho syna do skolky ked budem mat tesne pred 3 narodeninamy.pytala som sa susedy a povedala mi ze neni problem len musi byt odplienkovane.My budeme mat na buduci rok v strede oktobra 3 roky a v septembri ho chcem dat do skolky.
@moni244 a ja zboznujem taketo odpovede...slusne som s opytala, nemusela si reagovat...a nemyslim si, ze 2. rocne dieta nepatri do skolky...moj maly nema ani 2 roky a uz vsetko rozprava, nema plienky a sam papa...a u nas beru od dvoch rokov....a co sa tyka poctu uciteliek, tak u malych deticiek su tri + asistentkA Z UPSVar + kucharky pomahaju s krmeni deti, ktore to nezvladnu a v jaslickach su dve ucitelky...takze to je za jedno...pekny den prajem
@majka777 Prepáč, ale veď si dostala normálnu odpoveď. Do štátnych škôlok neberú skôr ako v 3 rokoch - teda možno niekde áno....ale napríklad u nás majú jednu z hlavných podmienok - dovŕšenie 3 rokov do 31.8. v daný rok. A moja dcérka bude mať 3 až v decembri, takže sme pravdepodobne bez šance.....Syn je januárový a napríklad chodil najskôr do jaslí (od septembra a v januári mal 3) a až potom do škôlky. Áno súkromné berú - tam nie je problém a ani sa nedivím za tie peniaze. 😉
@evittam ale beru, u ans (kusok v meste od vas).....beru aj dos tatnych...ekd je miesto.....a bezne deti sept., okt. novembrove.....co viem, stale miesto je..... naozaj zalezi od mesta/obce....inak u nas su sukromne skolky ovela lacnejsie nez jasle, takze od 2 rokov davam aj ja dieta radsej do sukr. skolky.... 🙂
V mestach vacsich budes rada, ked ti dieta vezmu do MS statnej ako 4 rocne. Mladsie ti vezmu do sukromnych MS kedykolvek, ved si to zaplatis. Mladsie dieta ako 3r ti do statnej MS vezmu po dohode s riaditelkou v pripade, ze danu MS navstevuje starsi surodenec a ty sa preukazes nastupom do zamestnania.
@sorciera24 No neviem o tom a to už dobré 4 roky....A kde teda presne - v ktorej žilinskej štátnej škôlke vezmú? Ďakujem. A ktorá súkromná škôlka je lacnejšia od štátnych jaslí?
aj u nas v meste beru, aj surodenca tam mame ... pytala som sa len preto, ze mi dnes kolegynka povedala, ze sa zmenil zakon ...mozno len nejaka vyhlaska mesta a poplietla to
@evittam ja hovorim o dost velkom meste blizko ZA🙂
@sorciera24 Moje nervy tak napíš konkrétne. 😀
No ale nie je to ZA - a tu platí čo som napísala - bohužiaľ a to viem na 100%. 🙂 A naozaj nebudem asi chodiť do iného mesta dávať dieťa do škôlky - to sa mi fakt neoplatí.
@evittam ja som len reagovala na to, ze si pisala, ze do statnych skolok skor ako 3rocne neberu.....len reakcia, ze podla Ziliny teraz nebudeme zovseobecnovat......tu teraz nejde o teba,a le o zakaldatelku, ak u nich beru (podobne ako u nas v meste)....tak na nu tvoj vyrok neplati....ani na mna napr. .....(aj tak zalezi na riaditelke)
@majka777 tak potom nechapem otazke...ked u vas deti beru a známa ti pracuje na odbore školstva. V BA ti 2 ročne do štátnej MŠ nezoberu a keby som mala problém dostať sa s 3 ročným a viem o tom ze tam ma 2 ročne tak taky škrek narobim u riaditelky ze ma budu počut az na vypadovke pri Ikea ... 😀 😀 Takze zavisi aj od regionu...tam kde je malo deti nech beru aj 6 mesačne je mi to fuk. Tuto je to pakaren....a ostatne uz baby povedali.
@majka777 mzono vase mesto bude mat nejaku novelizaciu / vyhlasku.....lebo rozhodnutie by aj tak malo byt na riaditelke....len ten posun...hmmm.....u nas uz rozhodnutia su a kedze aj ja mam jedno a to, ze mi 2roc. do (sukr.) vzali, tak zakon pre cele uzemie SR isto novy nie je 😉
@sardinka335 nepracuje priamo na skolstve, len na odbore s nim spojenym...co sa vobec netyka skolstva

@majka777 zboznujem tieto temy, ze niekto niekde nieco pocuje a uz riesi 😀 do statnej ti aj tak dieta skor nezoberu, cize aj ak zakon je, je zbytocny, lebo statne skolky su preplnene a neberu casto aj 4 rocne deti. Zase na drubej strane 2 rocne dieta nepatri do skolky ale do jasli, v takomto veku treba menej deti v triede, viac uciteliek