Nový zákon - netreba nosiť ospravedlnenky do školy

zlte_kuriatko
28. sep 2017

Zienky,volala som pediatricke,ze potrebujem ospravedlnenku dcera bola prechladnuta,tak som ju nechala doma. No a povedala mi,ze od septembra vysiel novy zakon a sice,ze uz vobec netreba nosit do skoly ani skolky ospravedlnenky od lekara. Poculi ste uz o tom? Hladam ten zakon aj na nete no neviem najst. Neviete o tom nieco viac?

vloky
28. sep 2017

@zlte_kuriatko nepočula, decká mali teraz rodičovské a triedna učiteľka prizvukovala, že na ospravedlnenky máme len 3 dni inak neospravedlnené...

sissy27
28. sep 2017

@zlte_kuriatko neviem o tom, ale tak ako do práce musím doniesť PN / očr / paragraf, tak hádam je normálne aby aj dieťa prinieslo papier od lekára v prípade choroby...
U nás v škole môže rodič ospravedlniť max 2 alebo 3 dni (po sebe idúce), inak treba papier od lekára alebo písomne požiadať riaditeľa o uvoľnenie a ja to plne rešpektujem.
Ale myslím, že to čo ty spomínaš, sa týka potvrdenia po chorobe, že dieťa už je zdravé a môže do kolektívu...

zlte_kuriatko
autor
28. sep 2017

@vloky ano. Nam tiez na rodicovskom vraveli,ze deti po 3dnoch doma musia mat ospravedlnenku od lekara. Ostala som prekvapena aj som jej to vravela,no ale ze je to tak a mam to vysvetlit aj ucitelkam. 🙂 predsa si len pre istotu po tu osprav pojdem ale keby som ten zakon nasla vytlacim a dam ucitelkam do ruky.

dominika6
28. sep 2017

@zlte_kuriatko žiadne že vôbec..ked je dieťa doma 3 dni stačí ospravedlnenka od rodiča..ak je doma už aj štvrtý deň,treba od lekára..

aliii3
28. sep 2017

Ani ja som o tom nic nepocula, ani v spravach to nebolo. Ja si myslim, ze keby take nieco bolo tak to hned vedia vsetky deti a uz by to aj doma referovali, to by som sa nebala 😂

arvven
28. sep 2017

My sme mali rodicovske v škôlke, školáka zatiaľ nemám. Tam nám povedali, že lekári sa búrili voči potrdeniam pre škôlky po chorobe že dieťa môže nastúpiť do kolektívu. A že ich už nebudú vypisovať. Preto ani v škôlke od nás nevyžadujú lekársky súhlas len čestné prehlásenie od rodiča.... Možno toto tým lekárka myslela....aj keď ospravedlnenie za neprítomnosť a suhlas do kolektívu je trochu odlisna vec.

veriiik106
28. sep 2017

Toto bolo teraz u lekára

darina24
28. sep 2017

Tak presne toto sa mne stalo prvý krát u Lekárky kedy som s dcérou(je teraz piatačka) 18.9. v pondelok sme boli u lekárky a že ospravedlnenku do žiackej knižky mi dáva od 21.9 do 22.9. a aj tak dala, že prvé 3dni ju mám ospravedlniť ja. No toto som zažila 1krát, keď bývala chorá inokedy (1-4ročník, vždy mi ju ospravedlnila od prvého dňa) je to riadna blbosť tiež mi to nejde do hlavy.

vloky
28. sep 2017

@zlte_kuriatko ja mám deti často chore, tie moje by asi museli vyhodit za neospravedlnené hodiny 😂😂😂

veriiik106
28. sep 2017

Dievčatá čítajte keď ich máte 3 dní doma stačí od vás. Keď viaac ako 3 musí dať lekár

vroni
28. sep 2017

Ja tomu tomu rozumiem tak, ze najneskor na 4. den treba ist s dietatom k lekarovi. Ak necham dieta doma, povedzme, tyzden bez navstevy lekara, nemozem ho nasledne ziadat o ospravedlnenku na dva dni. Ci mi nieco uniklo?

dominika6
28. sep 2017

@vroni ked je doma týždeň,tak si pýtaš pečiatku za dva posledné dni a za prvé 3 dni mu napíšeš ospravedlnenku ty

zlte_kuriatko
autor
28. sep 2017

Ja tomu tiez nerozumiem 🙂) dcera bola doma cely tento tyzden a volala som K dr.ze buduci tyzden si pridem po ospravedlnenku,tak preco mi potom povedala,ze ju vobec netreba podla zakona? Lebo podla @veriiik106 mi ju nakoniec sj tak treba

lienqa
28. sep 2017

Tri dni je dosť dlhá doba, mne sa niečo marí, že za polrok u nás tolerujú iba jedenkrát od rodiča napísanú ospravedlnenku. Tak čo potom ďalej? keď bude iba dva dni doma? dr. mi to nevystaví? Neviem si to v reáli predstaviť

oskvarka
28. sep 2017

@darina24 no ako takto to znie blbo ale ked napriklad nechas dietko len tie 3 dni + vykend a potom je ok je vyhoda ze nemusis letiet k dr po peciatku ci papierik pripadne tam trepat dieta.... predtym to boli inak toto je "novinka"

vloky
28. sep 2017

@lienqa u nás podobné... ...zase sa politici nudili a našli spôsob ako nám rodičom skomplikovať život 😂. Tento zákon podľa mňa nebude mať dlhé trvanie, lebo je postavený na hlavu... Na jednej strane ma rodičia obmedzenia na počet ospravedlnitelnych dní, na druhej strane im má rodic písať ospravedlnenku aj keď je choré? Ale deťom sa bude dobre blicovat budu mať radosť

darina24
28. sep 2017

@lienqa presne že za 1polrok a za 2polrok tam bolo že max 2-3ospravedlnenky od rodiča zo súkromných, rodinných alebo iných dôvodov, teraz už ako najnovšie aj zo zdravotných, no je to novinka, ale aj ja chodím do práce a keď teda prvé 3dni čo ostanem s chorým dieťaťom doma, tak kto ospravedlní mňa z práce ... ???!!! @oskvarka, tak ale keď ochorie v pondelok?! 3dni vyleží štvrtok, piatok do školy-prechodí chorobu, potom sa znovu zhorší pojdem doktorke a tá mi znovu oznámi že prvé 3dni mi nepotvrdí, tak znova ju ospravedlním ja...(to je iba vymyslená situácia) ale to už by bolo 6dní ospravedlnených rodičom behom 2týždňov.

deltaa
28. sep 2017

@veriiik106 podla mna sa tam riesia 2 odlisne veci a to
1. nepritomnost dietata v skole( to moze byt uplne hocijaka presa aj rodinne problemy, pohreb, svadba,krstiny, sud... cokolvek)
2. nepritomnost z dovodu ochorenia a to moze byt bud kratkodobe (do 3 dni)
alebo dlhodobe (4 a viac) a to znamena ze ked idem v pondelok k doktorovi a usudi ze je treba ostat cely tyzden doma tak mi da ospravedlnenku od pondelka do piatku, ale ak napriklad necham dieta od stvrtku do piatku doma (cize predlzeny vikend mu staci na preliecenie) tak k doktorovi nemusim chodit po potvrdenie

Podla mna tam na tom liste splietaju 2 rozne dovody nepritomnosti a to ze daju potvrdenie az od 4. dna je blbost, niekto to tam zle pochopil. Ak raz idem k doktorovi v ten den mi musi dat potvrdenie ze som tam bola. Potom by ospravedlnenie z dovodu navstevy 1 dna (napriklad ockovanie ci preventivna prehliadka u zubara) lekar vobec skolakom nevydaval co je blbost tiez.
By som sa toho doktora tam spytala co znamena potvrdenie o chorobe a ospravedlnenie, ci je to podla neho to iste ci rozne veci.

lienqa
28. sep 2017

@vloky trošku divné, ja si to len predstavujem, dieťa ma bolesť brucha vo štvrtok, pôjdem ku dr., že ho bolí brucho a ona mi povie, že mi nedá ospravedlnenku až po troch dňoch , keď sa to nezlepší? 😀 Deti vždy "blicovali" a aj budú , ale neviem si to predstaviť u mojej 7 ročnej, keď ešte ani nevie čo to je 😀 Ja sama som sa po 3-4 dňoch už cítila dobre po užívaní atb napríklad, jasné, že som sa dobrovoľne nehrabala do školy 😀

stankadu
28. sep 2017

U nás v škole je to tak, že rodič môže ospravedlniť max. 40 hodín a max. 3 po sebe idúce dni. Funguje to tak, že ked dcéru napr. bolí brucho, nechám ju doma 2 dni, tak píšem ja ospravedlnenku. Ale ked má napr. chrípku alebo je inak chorá, ideme hned k doktorke, dá jej lieky a píše do žiackej od 1. dňa ospravedlnenie, lebo bude doma týždeň alebo aj dlhšie.
Podla školského poriadku to majú niektoré školy obmedzené, treba sa opýtať na to, aby nakoniec dieťa nemalo neospravedlnené hodiny.

darina24
28. sep 2017

@deltaa, doktorka hneď videla na dcére že je chorá brutálne-hnisavá angína, boli sme aj na infúzie vo štvrtok, nasadila jej antibiotiká, ale ospravedlnila mi ju až 4deň choroby, ešte teraz som s ňou na OČR.

vloky
28. sep 2017

@lienqa ani ja si to neviem predstaviť 😂😂😂 učiteľky budú mať už úplný guláš z toho 😂😂😂

petruldo
28. sep 2017

@vloky ten zákon na ktorý sa lekári odvolávajú, je z roku 2008, a teda to je stará vec /ak neprebehla novelizácia/, takže to nie politici, ale školy buzerujú rodičov!

deltaa
28. sep 2017

@darina24 podla mna to lekar zle chape a teda zle robi pretoze toto nedava ziadnu logiku aby dieta nemalo od prveho dna potvrdenie ze tam vlastne bolo, preco ma rodic davat ospravedlnenie za doktora a ten ho da az od 4. dna? podla mna to niekto zle pochopil

vroni
28. sep 2017

@dominika6, to mi je jasne. Ale povedzme, ze je dieta od pondelka do piatku doma. Nemozem (podla mna) v pondelok nasledujuceho tyzdna naklusat k doktorke a chciet ospravedlnenku za uplynuly strvtok a piatok, lebo dieta bolo doma dlhsie nez 3 dni. A tak mi to vyznieva z uvodneho prispevku.

lienqa
28. sep 2017

@darina24 no poďme nato vylučovacou metódou, veď štát je taký milosrdný 😅 tiež pracujem, mám nárok na 7x "paragraf" za rok. Berme to z tej stránky , že s dieťaťom nepotrebuješ ísť na iné "špeciálne neočakávané vyšetrenie" ako napríklad hematológia, zubár, krčné..čo sú celkom bežné vyšetrenia v prípade nejakej pridruženej choroby. Takže vezmeš si ty ako pracujúci človek nato dieťa do práce predsa paragraf. V prípade dlhšej choroby si môžeš predsa vziať 10 dní na dieťa OČR, zase sa štát búcha do pŕs, ved ti predsa preplatí "až" 10 dní. To nehovorím o tom, že ja si ani nedovolím byť chorá, alebo keď už teda nejaký bacil chytím nakúpim si lieky v lekárni za min. 20 € len,aby som sa tej pliagy zbavila a nešla na pn-ku. Ja len stále rozmýšľam , že čo to chúdatko dieťa. Moja je často chorá, jasné, že ju nenechám doma kvôli každému sopľu, myslím choroba ako angína, priedušky a tak. Ale neviem fakt, čo do školy napíšem, ak bude chorá od stredy a do pondelka sa vylieči, a dr. mi nedá pečiatku. Hádam trošku aj tí lekári majú rozum. 👏 a nebudú robiť v prípade týchto chorôb problémy. Prax ukáže zrejme.

kvetinka75
28. sep 2017

@dominika6 presne tak, ak je doma do 3 dní, stačí ospravedlnenie od rodiča.

vloky
28. sep 2017

@petruldo Vobec v tom nemám prehľad... ale je to zbytočné... Poväčšine ide rodič s dieťatkom k lekárovi, keď potrebuje atb alebo črevná chrípka, atď. Aspoň u nás je to tak, že keď už musíme k doktorke tak sme 2 týždne doma... To keď budú teraz chorí minieme ospravedlniteľné dní na prvé 3dni choroby, a keď mi ochorejú znovu tak čo? Pošlem ich do školy aby nemali neospravedlnené hodiny? Myslím že toto im nejak nevyšlo...

diablikovci
28. sep 2017

Štát chce šetriť a nepreplacat každú návštevu lekára. Keď ide fakt o pohreb a sudy a pod.

stankadu
28. sep 2017

myslím, že toto si každý môže vysvetliť po svojom. Ale nikde nie je napísané, že lekár dáva ospravedl. až po 3 dňoch. Tu je zákon:
(10) Neprítomnosť maloletého dieťaťa alebo žiaka, ktorá trvá najviac tri po sebe nasledujúce vyučovacie dni, ospravedlňuje jeho zákonný zástupca alebo zástupca zariadenia; vo výnimočných a osobitne odôvodnených prípadoch škola môže vyžadovať lekárske potvrdenie o chorobe dieťaťa alebo žiaka alebo iný doklad potvrdzujúci odôvodnenosť jeho neprítomnosti. Ak neprítomnosť dieťaťa alebo žiaka z dôvodu ochorenia trvá dlhšie ako tri po sebe nasledujúce vyučovacie dni, predloží dieťa, žiak, jeho zákonný zástupca alebo zástupca zariadenia potvrdenie od lekára.