icon

Môže učiteľka poslať žiaka za dvere?

28. mar 2024

Dobrý deň, chcem sa opýtať či môže učiteľka v MŠ aj v škole, poslať dieťa za dvera triedy za nevhodné chovanie dieťaťa

sella38
Autor odpoveď zmazal
uhnakova
28. mar 2024

Nesmie, ale robia to. V škole samozrejme, v školke nie.

simona20201309
28. mar 2024

Nesmie. Ani kričať, ani zvýšiť hlas, ani sa krivo pozriet. Takže ak si drzý Janko zmysli že bude behať po triede a skákať po oknách tak kľudne môže, pretože ak by mu v tom chcela učiteľka zabrániť, dopustila by sa ťažkej ujmy na psychickom zdravi malého Janka.
Poviem to takto... keby moju dcéru vyhodila učiteľka za dvere, asi by som ju už nikdy viac do tej škôlky nedostala a reálne by to v nej zanechalo traumu. Ale sú deti, ktoré môžeš poslať aj do pivnice rovno s certom a príde vysmiaty ako lečo a ešte ti ukáže stredný prst.
Takže vykomunikuj si to s učiteľkou. Nevieme prečo to urobila a čo je tvoj syn za kvietok.

koniarova
28. mar 2024

Keby sa jednalo o moje dieťa a naozaj sa chová nevhodne, prípadne ubližuje iným, vôbec by som sa na učiteľku nenahnevala. Nech sa pánko, či mladá dáma trochu skludní.

dennissa16
28. mar 2024

@simona20201309 ako vieš,že ide o jej dieta a este k tomu chlapca?🤔

deedol
28. mar 2024

@dennissa16 to su tie predsudky, ze dievcatka su dobre a poslusne.
(u nas v skolke to hlavne minuly rok vobec neplatilo, ale ok.)

autorka, ako byvala ucitelka (SS) viem, ze dieta za dvere vyhodit nesmiem (aj ked by mi to obcas celkom pomohlo🙂). tipujem, ze to plati aj na ZS a v MS. existuju aj ine vychovne opatrenia, ktore sa daju pouzit, a nevidim dovod obhajovat toto, ktore je podla mna dost nestastne.

akje
28. mar 2024

@deedol ak sa mozem opytat, preco sa nesmie dieta poslat za dvere, ak sa sprava nevhodne? Ake pristupy sa teda pouzivaju, ktore su aj efektivne?

deedol
28. mar 2024

@akje zo zakona je ucitel zodpovedny za dieta, takze oficialne by s nim mal byt v urcenych casoch nonstop (napr. na 45-minutovej hodine pocas celych 45 minut). nemal by dokonca ziaka posielat ani po triednu knihu (to uz sa vdaka edupage hadam nerobi) alebo cokolvek ine do inej triedy/inej skupiny. napr. keby som vyhodila ziaka za dvere a on by si tam ublizil, je to moja zodpovednost. (samozrejme, ublizit si moze aj v triede, ale bolo by to horsie pre mna, ze som ho nemala pod dohladom.)

tvoja druha otazka sa tyka takeho toho "pedagogickeho majstrovstva" 🙂 ja som bola mlada ucitelka a ucila som "velkacov" (vekovo 15+), takze tam zvycajne stacil dohovor. moji starsi kolegovia a kolegyne mali zasa svoje triky aj na krpcov, ale naozaj ich nesmeli poslat prec. niekedy ked vyrusovali, pomohlo okrem slovneho napomenutia napr. dat dietatu nejaku dolezitu ulohu, pripadne dieta nejako zamestnat a pod. pri skolkaroch si netrufam radit, nemam s nimi ziadne pedagog skusenosti, ale ukludnovat sa mozu aj v tej istej miestnosti, nemusia byt "za dverami".

deedol
28. mar 2024

@akje este dodam, ze s kolegynami sme viackrat riesili, ze poslat za dvere by bolo super, lebo potom ten ziak nenarusa hodinu. v USA (neviem, ci vo vsetkych statoch, ale niekde urcite - mali sme odtial kolegu a ten to spominal) je to napr. mozne, ale tam maju na to akoby specialnu miestnost s pedagogickym dozorom, cize dieta sice posles prec z hodiny, ale nezostava samo na chodbe.

akje
28. mar 2024

@deedol dakujem za odpoved 😊 ja si to totizto pamatam este zo zakladnej skoly a naozaj to bolo pre toho dotycneho ponaucenim do buducna.. ale chapem to. Inak.. ako som sa ta to opytala, napadla mi aj tato moznost ohladom zodpovednosti.. Este raz dik 😊

deedol
28. mar 2024

@akje v pohode, pekny vecer 🙂

vkatush
28. mar 2024

Ja som to spravila len raz, keď už to fakt preháňal chalan. Ale máme presklenené triedy, takže som ho celý čas videla. Sadol si na lavičku pred dverami, aby sa ukľudnil. medzitým som dala deťom prácu a šla som sa s ním porozprávať vonku, aby ostatné deti nepočúvali (zistila som, že vystrája kvôli problémom doma, vyrozprávali sme sa a náš vzťah bol odvtedy super, už nemal také výstupy a vedel, že keby niečo, môže mi to povedať a nie vystrájať).

akje
28. mar 2024

@vkatush to je pekne 😊

liv1
28. mar 2024

@akje ponaucenim? Bolo to super. Za dverami bola najvacsia sranda

akje
28. mar 2024

@liv1 neviem, ci bola sranda. Ziak tam bol sam. Za 3 minuty ho ucitelka zavolala spat, ziak si sadol na miesto a uz bolo vsetko ok. Nepokracoval v tom, co robil povodne.. hodina pokracovala nerusene dalej.

liv1
28. mar 2024

@akje jaj no u nas tam boli dlhsie

simona20201309
29. mar 2024

@dennissa16 to je úplne jedno ci ide o o jej dieťa a či ide o chlapca.

dennissa16
29. mar 2024

@simona20201309 tak neviem, co jej vypisuješ “nech komunikuje s učiteľkou ohľadom jej syna,ktorého si nazvala kvietok”
Predsudky, presne to vystihla @deedol

simona20201309
29. mar 2024

@dennissa16 chod už radšej von keď nemáš čo robiť len chytať za slovíčka 🙄
Musíš sa extrémne nudiť

dennissa16
29. mar 2024

@simona20201309 klasika,keď už dôjdu rozumne argumenty. Idem teda pa

simona92101
2. apr 2024

@akje u nas sa dvere skolky nezamykaju,ak by poslala za dvere,dieta moze hocikedy ujst zo skolky a vybehnut na cestu

akje
2. apr 2024

@simona92101 ahoj. Ja som skor myslela strednu skolu, co spominala deedol 😊