icon

Musí byť dvojročné dieťa v spoločnosti aj iných detí?

pravoxx
22. sep 2016

Zdravím, dcérka má niečo vyše dvoch rokov. Bývame v RD do záhradou, väčšinou sa dcérka hrá v záhrade, alebo sa ideme von prejsť. Niekedy ideme na verejné ihrisko alebo do detského centra, ale nie veľmi často, nakoľko manžel je od skorého rána do neskorého večera v práci a ja s dcérkou musím vybaviť všetko čo sa týka domu, nákupov, upratovania, záhrady, úrady... Takže nemám veľa času...dcérku nemá kto postrážiť, moja mama a aj svokra sú 200 km od nás, chodia málo. Momentálne som 5 mesiac tehu a trochu sa bojím, aby som neochorela, takže som rozmýšľala, či by nebolo vhodné dcére obmedziť počas tehu vychádzky na ihriská a detské centrá. Deti majú stále nejaké choroby, bojím sa, či by sme niečo nechytili. Musí byť fcérka v spoločnosti malých detí? Do škôlky nechodí, som s ňou doma na MD. Nejakú extra kamarátku nemá, takž väčšinu času s ňu trávim len ja sama.

pravoxx
autor
22. sep 2016

@dahra áno urobím nejaký kompromis... Moja dcérka ne.á v spoločnosti iných detí problém, je veľmi priateľská, kneď sa prihovorí, skamaráti a hrá sa s inými deťmi... No možno ty si mala takú povahu, nič v zlom..

zuz02
22. sep 2016

@pravoxx ja si nemyslim, ze pocas tohto chladnejsieho pocasia, ktore ide, jej uskodis tym, ze budete viac doma a nepojdete medzi deti. Ono je prirodzene, ze vtedy clovek travi viac casu doma v teple ako vonku. A to teraz myslim na ludi, ktori denne nepracuju mimo domu, ale su doma, takze nemusia ist von, ked to zrovna nepotrebuju. Navyse o kratky cas sa dcerke narodi surodenec a uz nebude sama. Ak druhe babo podrastie, bude mat v surodencovi rovesnika na hranie. Urcite z tak kratkeho obdobia, co budete teraz viac doma,mat traumu nebude.

dominika6
22. sep 2016

@pravoxx
Od coho sa chces izolovat ked ochories aj bez toho aby si chodila na ihrisko...ochladilo sa clovek sa nevie ako obliect,raz zima raz teplo...to by si nemohla ist v buse,na postu,na urad,do obchodu,najblizisi rok lebo ked porodis zas povies ze nikam nepojdes lebo ti druhe ochorie atd atd atd

marissenka
22. sep 2016

Normálne fungujte ďalej...to by si musela byť stále doma aby si nič nechytila. A aj keď niečo chytia niektoré lieky mozes...ja som mala v 15tt brutálnu chrípku s horúčkami,a v 20 zas črevnú virozu...a som tu aj mala je zdravá.

pravoxx
autor
22. sep 2016

@sardinka336 určite nepôjdem tam, kde sa mi to bude zdať nebezpečné...PS moja ešte nechodí ani do škôlky, nie to ešte do školy takže toto ma netrápi... Pa pekný večer

marissenka
22. sep 2016

@sardinka336 nehehe...po hladovke mu chutilo😂

sardinka336
22. sep 2016

@marissenka 😀 😀 😀 ved mne uz v školke hovorili ze moje deti by mali platit za 2 porcie. 😀 Hovorim mu ved chod na duplu nie? ze to davaju take male mikro kusky...Ako neni tučko. Ale ked som toto počula ako ,,vyžral,, polku triedy skoro ma vystrelo.

@pravoxx teraz ta trapi ine ja viem, to je všetko o uhle pohladu a nastup do , školky/ školy ta čaka...ono to tak uteka ze sa ani ,,neotočíš,, a je to tu, ver mi. Letí to...

gita17
22. sep 2016

@pravoxx celkom ma tvoj prispevok pobavil. A teraz si predstav, ze ked budes vychovavat svoje deti v sterilite, tak dostanu autoimuitne choroby 🙂 a to su take neliecitelne chutovecky ktore nicia cloveku zivot. Ak teda vies co to vobec je. Skleroza multiplex, lupus,...Tak si vyber 🙂 🙂

sardinka336
22. sep 2016

@gita17 jééjdanenky..... 🙂 🙂 🙂 ty jej davaš ty beťarka!
Ale čo dostanu zaručene to viem - ponorkovu chorobu jedna z druhej.

miricka77
22. sep 2016

Ja som v 7 mesiaci dostala taku virozu,ze sa mi spustil porod.v teplotach som porodila prirodzene dvojcata a celkom v pohode a rychlo.a to som vedome nebola s nikym chorym.skratka to tak malo byt.podla mna,ak mas byt chora,tak budes,aj ked budes sediet doma.minimalne ti z toho sibne☺☺☺

pravoxx
autor
22. sep 2016

@gita17 trochu si mimo prepáč nezvyknem urážať, ale na tvoj príspevok sa nedá inak... Moje dieťa neizolujem úplne a neviem odkiaľ máš, že autoimunitné ochorenia sa dostávajú z "izolovanosti" ...

pravoxx
autor
22. sep 2016

@sardinka336 no a vy dve a vám podobné tu dávate dole kopec iných mamičiek... nechápem prečo, to nemáte čo iné robiť? Alebo v normálnom živote si neviete presadiť svoj názor, nerešpektujú vás alebo čo si tu denne dokazujete ?!
Ja som sa len chcela poradiť a od iných normálnych mamičiek som aj dostala normálne odpovede...

stardust
22. sep 2016

@sardinka336 u nas koloval nejaky velmi divny brusny virus...este aj jednu starsiu vychovavatelku potrapil a pritom ona ma uz za tie roky tak vybudovanu imunitu, ze bola teraz po rokoch na PNke. Ale virus usetril vsetkych krpcov pod tri roky.

stardust
22. sep 2016

@pravoxx zbytocne sa chces obmedzovat. Ked som bola tehotna s dcerou, opustil ma manzel, zostala som sama s dvoma chalanmi. Musela som ich brat do skolky, chodit na akcie v skolke a inde, behat po uradoch vysoko tehotna, este na univerzitu atd. atd....mala sa narodila zdrava. Po porode som s nou tiez musela vsade, do skolky, do mesta, na uni, do fitka a vysledok...ma vynikajucu imunitu, doteraz nemala ani zvysenu teplotu.

sardinka336
22. sep 2016

@pravoxx nie nemam čo robit, deti spia konečne klud... 😝
Ved čo si nervná? Ja som ti nič zle nenapisala...to iste ti napisali aj ine zeny len v bledoružovom a ešte si tu nemala katarinupeknu, petru777 a neviem kde je moni244...a potom piš kto tu niekoho dava dole 😀
Kočky kde ste??? Ze ja som furia....

stardust
22. sep 2016

@sardinka336 musis ich oznacit, aby prisli 😉

papricka33
22. sep 2016

@pravoxx poviem ti, ako to vidí vyvinova psychológia. Dieťa až vo veku cca 3 rokov (+- individuálne) začína mať vnútornú potrebu byť v spoločnosti rovesníkov a vstupovať do interakcií s nimi. Všetko ostatné, čo sa predtým deje, (ze prídeme na ihrisko a naše dieťa sa s ostatnými hrá...) je len okukavanie, dieťa si z toho veľa nerobí. Do spomínaného veku, je pre neho najdôležitejšie vytvoriť si pevný a dôverný vzťah s materskou osobou. Všetko ostatné je len také sociálne oživenie. Takže z tohto pohľadu dcérka v pohode prežije ak vybehnite raz za čas medzi deti. Určite by som sa ale vyhla interierovym ihriskám a radšej zvolila tie na čerstvom vzduchu a slnku 😉. Ja keď som bola tehu som sa už z princípu vyhýbala nákupným centrám a uzavretým priestorom s množstvom ľudí. Hlavne v chripkovom období. A u mňa to bola väčšina času oboch tehotenstiev 🙂 Si v piatom mesiaci, takže za tie 4 mesiace sa z dcérky určite nestane asociál 😉
Ja žijem veľmi podobne. So staršou dcérkou sme takto fungovali až do MŠ. Mala som len jednu susedku, staršiu pani, ktorú stretávala v bežné dni, na dedine žiadne ihrisko, bola som bez auta... Ale inak sme chodili spolu všade. Na nákup, do knižnice, alebo aj so mnou na VŠ na konzultáciu k diplomovke 🙂 Vystačili sme si, dcérka nemala a ani doteraz nemá problém nadväzovať priateľstvá, komunikovať s rovesníkmi aj dospelými... Kontakt detí v mladšom predškolskom veku s rovesníkmi sa veľmi preceňuje 😉

pravoxx
autor
22. sep 2016

@stardust to mi je ľúto, určite si to nemala ľahké. Ja som prvú dcérku tiež musela brať hneď po pôrode všade so sebou, manžel dlhodobo robil v zahraničí a doma bol tak raz za pol roka na pár dní.len teraz, posledného polroka je na SK, ale ráno odchádza o pol šiestej a večer príde okolo siedmej ôsmej, takže zase som na všetko sama..
rodina mi tiež nepomáha,všetci sú 200 km od nás a je to pre nich "ďaleko🙂" nesťažujem sa, je to tak nevadí mi to...máš pravdu, je asi zbytočné sa izolovať... Ja som len teraz nejaká precitlivená a až príliš starostlivá počas tehu...

stardust
22. sep 2016

@pravoxx pointa mojho prispevku bola, ze si netreba komplikovat zivot a ci tehotna alebo s babom, mozes robit vsetko a nemusis sa izolovat 🙂

pravoxx
autor
22. sep 2016

@sardinka336 nie si fúria, to som nenapísala... Len sa mi nepáči, že dosť často aj od nickov čo si spomínala v rôznych fórach kolujú rovnaké nie 2x príjemné odpovede...detto aj v tejto mojej...

papricka33
22. sep 2016

@gita17 jeej, tak som sa konečne dozvedela, ako vznikajú autoimunitné ochorenia (a so mnou aj celá zúfalá vedecká obec, ktorá si s tým nevie dať rady) 🙂

pravoxx
autor
22. sep 2016

@papricka33 ďakujem za normálnu, plnohodnotnú odpoveď 🙂

vierka.misko
22. sep 2016

Ahoj, vidim ze uz ti kopec ludi odpisalo, zacala som citat aj odpovede, ale mam pocit ze vsetky ta iba hanili ako matku, radsej som ani nedocitala. Tak ti poviem svoj nazor, kedze tiez mam 2 rocnu dcerku. Takze urcite ti odporucam chodit na ihriska, myslim ze von na vzduchu by nemala nic chytit, resp mozes to vyriesit tak, ze tam budes chodit iba dopoludnia, kedy tam este nie su mamicky so skolkarmi, pretoze prave skolkari mozu nieco prenasat a byt chori. A nejake materske centra by som vynechala, teraz ked si tehotna, ani s novorodeniatkom to nepotrebujes. Nemyslim si ze takouto akoze 'izolaciou' dcerke ublizis. Ja sice chodim s dcerkou velmi vela aj von, aj do centier, aj na rozne kruzky, ale ona je jedinacik, takze to je ine. Holt, proste sa musis prisposobit situacii, a dcerka to chvilu takto urcite prezije v pohode. Potom neskor ju mozes pomalicky zaclenit, casom ked ti babatko podrastie, ju mozes dat napriklad aj do skolky len na 1-2 hodinky denne a pod.

katarinamarkova
22. sep 2016

@pravoxx xy krát viac bacilov nájdeš na nákupnom košíku kt. pred tebou držalo milion ľudí nejakí tí bezdomoci, nejaký ten so žltačkou či ten ujo čo mal AIDS a kýchol na terminál ked platil pred tebou kartou.
nedajbože chodíte autobusom či inou verejnou dopravou.
na úrady kde je klíma? len to nie......

obyčajné detské bacilky, chrípkové, soplíkové sú to najmenej.

ja by som sa fakt nebála detí 🙂

čo sa stane ked ju izoluješ...? ono sa to nedá 100% odhadnúť, fakt len raz uvidíš.....ale tak trošku mi to pripomenulo toto:
https://www.modrykonik.sk/forum/ma-1-az-3-roky/dvojrocne-dieta-nechce-vyjst-z-domu/

erika272
22. sep 2016

Ja mam 2 rocneho syna a tiez nechodi medzi deti max ked ide k svokre.. pri tom aky je maly cert som rada ze dokazem navarit oprat a daco poupratovat ne to este chodit do centier ihrisk a pod... mam 8 rocneho brata s ktorym sa hrava podla mna mu nechybaju deti... Nauci sa s nimi hrat predsa v skolke ...
@pravoxx nic si nerob z podaktorych tu zien...ten cas kym porodis babatko sa nic nestane ked nebude chodit medzi deti....

sardinka336
22. sep 2016

@pravoxx ale ved ja viem ze nie, ze si nič take nenapisala, proste ber to troška z nadhladom tieto diskusaky. Tu je všade len holy text, nie je tu emocia, nie je tu mimika, gesta...proste asi aj dobra kamoška by ti povedala, ze a čo sa budeš izolovat? Proste zi...ved ja chapem ze človek nechce byt chorý a je to na kočku ked ochorie, ved čomu sa mozeš vyhnut tomu sa vyhneš, to verim, ze kazdy normalny človek spravi, ani ja nepojdem v chripkovom obdobi neviem do uzavretej miestnosti zbytočne posedavat, načo? Ale zase tiez sa mi nechce lapeť len doma na zadku proste nie ze dieta potrebuje spoločnost ale ,,JA sebecka matka,, potrebujem počuť ,,ludsky hlas,, resp. aj inu komunikáciu ako nono, tam, havo, hav... 😀 😀 😀
Bude dobre uvidiš.

pravoxx
autor
22. sep 2016

@vierka.misko ďakujem za dobrú a povzbudivú odpoveď, asi to budem riešiť tak nejak ako si písala, ihriská doobeda a tie centrá, až potom neskôr, keď to bábätko trošku podrastie...PS zopár mamičiek mi odpísalo aj v "pozitívnom duchu" žiaľ MK je taký v poslednom čase, kopec odpovedí, veľa od veci, ale na 2/3 strane sa človek dočíta aj niečo normálne čo mu niečo dá 🙂

pravoxx
autor
22. sep 2016

@sardinka336 no asi tak nejako 🙂

gita17
22. sep 2016

@pravoxx @papricka33 dievcata, skuste si nieco o tom nastudovat. to ze sa vam nieco nepaci, neznamena, ze to nie je pravda 🙂

lucinka511
23. sep 2016

@pravoxx nie je to problem.sestra mala malu do 3 rokiv doma ako prvu dceru.nanulici neboli ani deti v jej veku cize bola len s nami v RD a zahrade .ked mala 3 sla do skolky a vsetko ok uz ma 10r a je oblubena v triede.Dalsia sestra ma teraz 3 a tiez je sale so sestrou.ani nechodia nejak do centier nakuonych jde su deti .chodia skor na dlhe prechadzky so psom.do prirody.ku zvieratkam aj na preliezky.len teraz v 3 r si nasla nejake dievcatko nanihrisku.s kt ked sa obcas stretnu.tak sa pohaju.myslis ze sestra robi z toho tragediu?? bola aj jeden den skolke a revali tam vsetky deti.nie len sestrina...nerlb si starosti..pozeraj na seba ako tebe bude.male urcite nic nechyba...skor by kek chybala mama kebysi ochorela.