icon

Názor na správanie 7-ročného syna

21. aug 2023

Ahojte chcem počuť názor aj iných mamičiek na správanie nášho syna. Syn má 7 rokov a od narodenia je veľmi náročné dieťa. Neustále vrieskal, na všetko reagoval plačom či búchaním hlavy do zeme či o stenu. Toto ho už dávno prešlo ,no za všetko sa hneď rozplače. Trpezlivosť nula bodov. Ak niečo nejde hneď, tak to zase je cirkus. Ale lego si dokáže stavať hodiny. Tak isto si vie dlho kresliť. Už asi rok je neskutočne drzý, papuľuje a nadáva. Všetko mu prekáža. Dokáže nadávať,že slnko svieti. O hodinu zas nadáva,že prečo sme na ihrisku v meste keď on chcel ísť na iné ihrisko. Prečo je v rade pred nami toľko ľudí,že načo tu stoja,že sú debilní a podobné slová. Robí zle malej sestre. Ťahá jej ruky, štípe ju, vytrháva jej všetko z rúk. Ale robí to zákerne. On si myslí,že ho nikto nevidi.Venujeme sa mu cele dni. Rád chodí na bicykel, vybral si plávanie, tak chodí na tréningy. Jasné, že už prišla sťažnosť od jednej mamičky,že robí zle jej synovi. S manželom si vyrábajú papierové domčeky a budujú mestá. Hráme aj spoločenské hry. Dáme mu na výber,že aký budeme mať dnes program a podobne. Nič mu nechýba, doma aj v rodine vládne pokoj a pohoda. Dnes sa ráno obliekal a nešli mu obliecť kraťasy. A jasné,že hneď frle,že to ja som mu dala také blbé kraťasy a že on nikam nejde a že mu máme prísť pomôcť ich obliecť. Tak som sa ho opýtala či je taký problém si obliecť kraťasy,veď vidí,že chystám raňajky. On hneď výbuch,že som debilna a že sa smejem ako mu to nejde. Baby prosím poraďte,že čo mám robiť. Ako s ním máme komunikovať. Vysvetľujeme, rozprávame sa nič nepomáha. Ja som už totálne na nervy z neho.

Strana
z3
negymama
21. aug 2023

Baby to vobec nemusi byt o zlom ci rozmaznavajucom pristupe rodicov.
Sama mam dalsie tri deti, ktore sa takto nespravali a vsade boli doslova chvalene za pekne slusne spravanie. Najstarsiu mi bravala kamaratka poobede domov zo skolky a nechavala si ju na hranie zo synom, ze ma nanho dobry vplyv. Bezne sme v skolke, v skole, v druzine pocuvali , ze ach keby boli vsetky deti ako ona! Na mladsiu dcerku nam ucitelka poslala blahoprajny mail, ze mame skvelu dceru. Treti syn bol oblubeny a milacik, kde len prisiel. Doteraz a to ma skoro 15 ho vsade volaju kamarati na prespanie, na spolocne vylety, aj dlhsie pobyty, najviac bol skoroi 3 tyzdne na prazdninach, zakazdym to predlzovali nech este ostane, ze je velmi zlaty, mily vychovany...

No a prisiel ten moj posledny krasavec. Ludia ci deti sa vzdy nanho nalakali, lebo vyzeral ako krasny chlapec, velke oci, charizmaticky usmev....a potom prislo vytriezvenie ked ho zazili v "akcii" . Kolko x som doslova citila ako ludia zatinaju zuby a zrejme si myslia "Akobysomzmlatiltohospratka!"

rebellefleur
21. aug 2023

Uz davno ste s nim mali navstivit min. detskeho psychologa.. vobec by ma neprekvapilo, keby mal syn nejaku diagnozu

ivana11155
21. aug 2023

@anjelicek26 👍 úplný súhlas so všetkým čo si napísala v prvom príspevku

renab
23. aug 2023

Toto sa aj zle cita, to nie je narocne dieta, to je nevychovane dieta.🤔

kozarovab
17. okt 2023

@iwesska
A ako to riešite v škole ak má "pretlak energie" a potrebuje ju dať von aby nezuril? Tam sa predsa ťažšie ovláda. Tieto deti majú základný problém a to ten že oni chcú robiť len to čo ich baví, zvyšok neguju a narastá to do hnevu.
K autorkynmu príspevku len toľko že veľa tých vlastností, resp. spôsob správania je skutočne spoločných s ADHD. Treba toho psychológa, nech posúdi.

alicaspustova
10. feb 2024

Ahoj, a ako ste dopadli u tej psychologicky. Vo odporucila? Posunuli ste sa? Dakujem

autor
10. feb 2024

@alicaspustova ahoj prešli sme si vyšetreniami v CpaP a majú podozrenie na ADHD. Psychologička vesvela presne to, čo sme si mysleli. Nerešpektuje hranice, neuznava autority, je nesústredený a vkuse sa musí hýbať,resp.vrtuet,krútiť rukami niečo robiť.
Teraz v pondelok ideme k pedopsychiatričke vraj len ona môže určiť diagnózu. Tak dúfam,že sa to cele uzavrie a môžeme s nim pracovať. Trosku sa ukľudnil. No každý deň musi mať pohyb. Chodí na plávanie, na karate a veľmi chce chodiť na futbal. Chodíme aj na arteterapie a mam pocit,že toto mu pomáha sa ukludnit. Je to veelmi náročné, pretože máme ročne dieťatko a všade ju musím ťahať so sebou a tým pádom už nemám kapacitu ešte chodiť niekam s nou. Ale ona je úžasné a kľudne dieťa. Tak aspoň toľko. Ďakujem,že na mňa myslíš.

alicaspustova
10. feb 2024

@autor ja som sa k Tvojmu prispevku dostala az vcera, vdaka mojmu zufalstvu s velmi podobnou situaciou aj u nas doma. Uprimne ma najprv nahnevali reakcie vacsiny mamiciek s nazormi ako by dieta hned prefackali za taketo spravanie a ze je nevychovany a rozmaznany. Super, ze si sa nimi nenechala rozhodit, lebo jednoznacne kto si to nezazije, nevie.
U nas je to podobne, syn je narocny od narodenia. Nemyslim si, ze mu ustupujeme, alebo ho rozmaznavame. Praveze naopak, ma celkom pevny rezim aj ruku, ale bohuzial na tu jeho povahu neplati ani negativna ani pozitivna motivacia a teraz po nastupe do skoly tak vyplavali na povrch tieto nase problemy a riesime teraz s pani ucitelkou ako na neho. Tym ze je velmi zivy a ma kopec obsesii tak svojim spravanim vraj vyrusuje ostatnych na hodine. Najhorsie je, ze on nonstop rozprava, ci uz normalne, alebo vydava rozne zvuky, alebo si spieva. Toto je pre nich teraz problem voci ostatnym spoluziakom a nas bytostny problem je, ze sa nevie sustredit, nebavi ho ucit sa, stale sa tiez hybe. Ulohy prvaka nam trvaju 1,5h co by sme mohli mat hotove za 30min. O obsesiach pri obliekani ani nehovorim - ponozky musia byt tip top rovno, ak ma spodne gate, tak ponozky musia byt zvruchu natiahnute nad gate, musia mu trcat rukavy spod mikiny a aj bundy, stale si pretiera tvar predlaktim, casto si umyva ruky atd. Aj u nas pomaha pohyb - zapisali sme ho na karate, tak uvidime.
Boli sme aj za skolskou psychologickou a ta praveze povedala, ze aj napriek tomu, ze je sikovny a vie vela veci, tak len kvoli tomu ze je majovy, by mu dala odklad. Vraj aj kvoli tazsiemu porodu mozu vyplavat na povrch "obsesie"/zlozvyky/rozne prejavy a ze emocionalne este musi dozriet a ze mame to riesit az v 2.tr, ak by sa to nezlepsilo.
Velmi mi pomohlo precitat si, ze aj niekto iny ma velmi podobny problem a nie sme jedini. Verim, ze sa vam podari vsetko zvladnut a bude to uz len lepsie. Drzim paste.
A velmi dakujem aj za prispevok od @atinkaa, ten mal pre mna velku vypovednu hodnotu a idem si zadovazit spominanu knihu.
Drzte sa

autor
16. feb 2024

@alicaspustova ahoj presne tak. Kto to nezažil, nemôže to pochopiť. Syn bol od narodenia urevane a nervózne dieťa. Trieska hlavou do zeme, do steny. Pri najmenšom podnete hneď spustil reeev. no čisté psycho. Nič ho nebavilo,nezaujímalo. Z každej strany som počúvala, on vyrastie, pôjde do škôlky atď. Haha. Bolo to horšie, on zbožňuje deti no nevie sa v skupine hrať. Všade robil zle. Nerobil to vedome ale v zápale hry. Tiež mal odklad. Máme obrovské šťastie na pani učiteľky. Brutálne nám pomáhajú a sú to naozaj učiteľky,ktoré svoju prácu berú ako poslanie.ukoncili sme sedenia v CPaP boli sme už aj na pedopsychiatrii. Výsledok Asperger v kombinácii s ADHD. Teraz ideme na ďalšie sedenia aby sa určil rozsah. Poviem tui sme vyčerpaní. Všetok čas mu venujeme, chodíme na arteterapie, na tréningy, do prírody. Nikto neverí,že nemá telefón ani tablet. Počítačové hry nepozná. Bojujeme ďalej. Tebe tiež držím veľmi veľmi päste,pretože toto bude boj na dlhú trať.

Strana
z3