icon

Názor výchovy dieťaťa na samote

meriki22
16. apr 2023

Dobrý večer,
Chcela by som sa opýtať na názor výchovy dieťaťa na samote.
Do daru sme dostali stavebny pozemok od svokrovcov na samote kde sú 4 chalupy, z toho iba v jednej sa býva (starší manželský pár v dôchodkovom veku), dve chalupy slúžia ako vikendovka pre starších ľudí a jedna chalupa sa predáva. Všade okolo sú lúky a les a iba jedna asfaltová cesta.
Dedina je vzdialená 3km kde je plná občianska vybavenosť+ škola a škôlka....cca 6tis. obyvateľov.
Máme jednoročnú dcérku a zvažujeme, či tu postaviť chalupu, nakoľko je to pre nás najlacnejšia alternatíva.
Obávam sa, aby samota nemala na ňu zlý vplyv....aby sme jej tou samotou a žiadnymi deťmi tu na lazoch neuskodili.

Poprosím o rozumné názory. Nie som 10 ročná sopľaňa, kt. potrebuje poúčať.

Ďakujem

meriki22
autor
16. apr 2023

@beata_k no to uvidíme🙂

mandzula
16. apr 2023

@meriki22 a este dalsia vec - ked chcela dcera chodit na nejake kruzky, musela som do jej rozvazania zapajat polku rodiny. Keby sme boli blizsie k civilizacii, vedela by si ich z velkej casti zmenezovat sama.

sickynickyobsadene
16. apr 2023

@meriki22 a robíš veľkú chybu ako ja.Myslis na malú, ale ona vyrastie a odíde, vy tam budete žiť, vy ste len jej prvá zastávka. Ja ľutujem ten pohľad na veci ako som mala a ako máš teraz ty.

namornicka
16. apr 2023

Zober si, ze od 5.triedy uz dieta nema druzinu a ide po vyucku same domov, tam to budes musiet nejak zastresit, v zime ked je uz po stvrtej tma tak by som sa asi bala nechat dieta same v dome mimo civilizacie. Jedine ze budes pracovat z domu a zbehnes pre ne. Alebo budete chciet ist s muzom do kina a povedzme 13 rocne decka uz doma nechas same, no neviem ci na samote. To ranne detstvo rychlo zbehne a v case puberty budes robit taxikara. Zalezi ako si nastavena, mozno ti to nebude robit problem, mozno deti pojdu na strednu na intrak.

lucik194
16. apr 2023

za mna nie ako trvale byvanie, ako chalupa ano....

prave kvoli tomu, ze budete dietatu resp detom robit taxikara....

skolka musis odviest, priviesť, detto skola minimalne prvy stupen.... kamarati ich navstevovat zo skolky ani skoly nebudu, skor budete chodit vy do dediny....

chodi tam nejaky spoj? ak ano, pre deti vyhoda, ked nie velke minus....

kamaratov budu mat menej, nie take ihriskove kamaratstva, alebo od susedov..... problem je ze nebudete mat susedov, v jej veku..... to dieta si robi vztahy aj ako malicke.....

za mna toto by som detom neurobila, chalupa ano, nastalo nie..... neviem si predstavit zeby deti chodili kazdy den rano aj poobede hore dole, potom kruzky,stretavaju sa s kamosmi .... kedze chodim do prace....

meriki22
autor
16. apr 2023

@sickynickyobsadene ďakujem🙂

nikpa
16. apr 2023

@meriki22 pokiaľ ju nemienis inak separovať od rovesníkov a od sveta, teda bude chodiť normálne do škôlky aj do školy, nevidím v tom problém. Veď všetko čo treba budete mat 3km vzdialené. Pre také dieťa by som v tom skôr videla viacero pozitív, horšie to bude keď už príde do puberty, vtedy to asi moc neocení. Ale kto vie, mozno bude introvert a samota jej bude vyhovovať.

meriki22
autor
16. apr 2023

@sickynickyobsadene viete, rozumiem, že hľadieť na osoh iných je niekedy v neprospech mňa ale na druhej strane bude byvat s nami minimalne 15 rokov, ak nie aj viac. Nechcem jej ublížiť. Muž je racio, ale ja som ta empatickejsia 🙂 ak by tu bolo hoc i len jedno dieťa, tak nevaham...

matkahelka
16. apr 2023

@meriki22 moj muz je z lazov. par domov, aj od seba kazdy bol vzdialeny asi 200m. on s bratmi tam boli jedine deti. nema na to pekne spomienky. ako detom im to bolo fuk, ked boli starsi otravovalo ich, ze museli byt vzdy doma, lebo mama ich 6km peso ani na bicykloch pustit nechcela. nanho to malo taky vplyv, ze on hned ako dospel a mohol, utekal zit do mesta, medzi ludi, lebo jemu ta civilizacia chybala cele roky. a ked sme sa vzali a mna otravovalo zit v byte a chcela som na dedinu, tak on suhlasil len pod tou podmienkou, ze to bude velka dedina, budeme v strede dediny a budeme blizko mesta. jeho bratia rovnako, obaja ziju vo velkych mestach.
Ja mam rocnu dcerku a dcerku v puberte. tej rocnej staci zahrada a my. ta pubertiacka potrebuje kamosky- rovesnicky. ked bol covid, nemohli sa stretavat, ona strasne trpela. doslova. takze neviem si predstavit zit s takym dietatom n a lazoch. ako chata fajn, ale na celorocne byvanie ani nahodou.

yanni
16. apr 2023

@meriki22 byvame 5 km mimo dediny. Susedovcov mame z jednej strany, inak len cesta, polia, luky a les. Dedina ma 4000 obyv. a je v nej vsetko. Samotu tu necítime. Mame auta, bicykle, cyklovozik. Deti chodia normalne do skol, skolky, sport, hudobka atd. A tym ze vela cestujeme a sme dost aktivna rodina, ani nemáme pocit, ze nežijete niekde vo velkomeste alebo by sme boli o nieco ukrateni. Väcsie mesto mame 20 km a velkomesto 40 km. Jedine minus je, ze bez auta sa nepohnes.

meriki22
autor
16. apr 2023

@namornicka ja nemam problém obetovať svoj čas a voziť dcéru kde bude chcieť 🙂 v pripade nudze v dedine ma babku u kt. moze hocikedy zostať. Jedna sa mi tsm skor o ten kontakt s ostatnými deťmi v školskom veku.

meriki22
autor
16. apr 2023

@yanni ďakujem za názor. Auto mame, v tom problém nie je. Skôr, aby mala kamarátky a samota jej neublizila.

meriki22
autor
16. apr 2023

@matkahelka ďakujem za názor a uhol pohľadu🙂

sickynickyobsadene
16. apr 2023

@meriki22 chápem, pri ročnom dieťati je empatia vysoká, ale nikde nemáš záruku , ze si nájde kamošku o dom ďalej. Moja si našla zo školy praveze v druhej dedine tu naj. Tiež som zmietla zo stola ponuku bývania v súkromí, na veľkom pozemku 3km od dediny. Kvôli deťom. Strašne ľutujem, veľa krát na to myslím,že to bola chyba.

ajuga
16. apr 2023

@meriki22 byvame takto. Iba my, dookola mozno 10 domov potahanych vyse 1,5km, nie vsetky obyvane a ak, tak nejaka pani/pan na dochodku. neni tu nic ani obchod, ani autobusova zastavka, ani skolka, skola. Najblizsie 2 km cez les. Mame obaja s muzom auta, ale organizacne je to zle.. zvlast, ked treba vsade tahat auto. Aj ked len muka pochybne, idem do mesta, pretoze v dedine tie 2km od nas obchod nie je. Rano vozenie deti do skolky. A sklbit to so skolou bude zabava. Prvy stupen vykryjes so SKD, ale co potom? Deti budu koncit o 13tej a dokedy ta budu cakat v meste,, kym skoncis v robote, vyzdvihnes deti a odvezies domov? Popripade v zime je aka udrzba cesty? My sme boli dva dni odrezani, ked nakurilo snehu a prišiel provizorny pluh z dediny. Yakze tak noo. Ono to znie krasne, ze samota, dvor, deti ziju v sulade s prirodou, ale treba brat do vsetky aspekty. Jedine zebyy si nepracovala,, prip skrateny uvazok a vyslovene vozila deti do a zo skoly.

zorkahorka
16. apr 2023

Ludia dnes radi vyhladavaju byvanie na samote. Byvame v malej dedine a len ked idem do obchodu, niekedy nestretnem ani dusu. Byt doma 3 roky, na okoli nikto a kazdy den len ty a dieta - to moze byt náročné. Lebo kazdy den sa ti za ludmi do dediny 3 km nebude chciet.
Nevhcem odhovarat, len pozriet sa na to aj z tejto stranky

namornicka
16. apr 2023

@meriki22 aj ja som sa deti narozvazala po treningoch, tiez nebol problem. Ale v strede dna, cez pracvnu dobu, ked skoncili skolu a uz nemali druzinu, som nemohla sadnut do auta a odist z prace. Ale ak toto zastresi babka tak ti to zjednodusi. Plus tie deti chcu od isteho veku chodit zo skoly same. Cize ak sa bojis ze nebude mat kamaratov, tak toho sa bat nemusis. Skor su tu take prakticke veci, kazdodenny chod rodiny. Nepovedala si aky typ prace robis, kde (a ci vobec) dochadzas a ci sa ti da uvonit v strede dna kvoli rozvazaniu. Mam kamosku co ostala po detoch uz doma, maju 16 a 13 a ona ich takto vozi. A nestazuje sa. Takze je to individualne. Zalezi aj na tebe ci mas napr. zaujmy ku ktorym sa chces po case vratit, napr. cvicenie alebo jazykovy kurz.

laila22
16. apr 2023

@meriki22 za mňa samota nie a to som introvert. Neviem si predstaviť, že 12rocne dieťa každý deň cupka 3km z dediny domov samé. V daždi, v zime, v horúčave.. Ďalšia vec sú kamaráti. Pubertiaci chcú byť viac medzi kamošmi, často krát im je aj dedina malá... Vidím to u nás doma. V dedine nechodí von, zväčša do okolitých miest, s kamoškami do kina, na zmrzku, lebo v dedine je nuda a nič tu nie je. Akože pre mladých fakt nič. Za mojich čias tu fungovalo kino a diskotéky... Moja puberta ma presviedča, nech ideme žiť do mesta. Presne viem ako sa cíti na dedine. Dve moje známe žijú na samote. Jednej zdúchli deti v 15rokoch na internáty do BA a domov chodia, iba keď musia. Druhej tá samota zle vplýva na psychiku... Má ešte malé deti... Tiež stavali na samote, lebo to bolo lacné bývanie..

meriki22
autor
16. apr 2023

@ajuga tohto sa nebojim. V dedine 3km od nas zije svokra a ona je uplne v pohode 🙂 v tej spominanej dedine je plna obcianska vybavenost, autobusy tadialto chodia kazdy hodinu, je tu asfaltka, tak problem toto pre mna neni. Skôr sa mi jedná o tie kamarátstva a nadväzovanie vztahov

jana_eyre_2
16. apr 2023

Samota by jej ublížila v prípade, že by si ju držala na krátko, pod zámkom, nepúšťala ju za kamarátkami a ak správne chápem to robiť nechces.. keď bude staršia, sociálne kontakty si nájde v škôlke, deň strávený v kolektíve jej úplne postačí na to aby mala doma na samote pohodu.. v škole prvé ročníky tiež.. ja mám dve z troch detí introvernte a úplne im stačí pár kamarátov aj to nie každý deň, čas radi trávia spolu ako súrodenci. Keď bude staršia a bude chcieť ísť za kamarátkou tak ju hodis autom a neskôr pôjde sama bikom.. vôbec nie ste ďaleko od dediny, takže by som vôbec nevidela žiadnu nevýhodu.. bývať na chalupe musí byť úžasné..

meriki22
autor
16. apr 2023

@laila22 chodia tu autobusy každu hodinu🙂) tak necupkala by sama 🙂 a my s muzom mame.auto 🙂 s tym mestom mate lravdu. Ked som bola v puberte tiež som radšej vyhladavala mestá než sedela na dedine 🙂 ma to aj + aj -. Len si už iba vybrať

meriki22
autor
16. apr 2023

@jana_eyre_2 to určite nechcem. Práve naopak.... chcem aby sa socializovala co najviac preto vaham

namornicka
16. apr 2023

Tak sa zariad aj podla intuicie. Ved nakoniec, prestahovat sa da vzdy. Dnes uz neziju ludia cely zivot v jednom byte ci dome. Ak by vam to casom prestalo vyhovovat tak predate a pojdete do mesta.

meriki22
autor
16. apr 2023

@namornicka to je ten problém......pozemok sme dostali darom, ale s tým, že ho nepredáme ale podarujeme ďalej deťom.... K nemu sa viaže rodinná história. Ak postavíme, tak už musíme zostať...

luciaaaaa
16. apr 2023

@meriki22 ani by som nad trvalym byvanim na samote neuvazovala. Ani zadarmo. Mala som spoluziaka na ZS, ktory takto byval. Nebola to uplna samota, bolo tam par domov aj par deti, ale vekovo uplne mimo neho. Jemu sa zo skoly ani nechcelo ist domov, lebo vedel, ze rovesnikov opat uvidi az dalsi den v skole. Bol z toho velmi smutny, my ako deti sme sa stretavali na dedine od jari do jesene denne a on potom len pocuval, co sme poobede robili. Na strednu skolu siel hned na internat.
Mam 12 rocnu dceru a rovnako sa dievcata stretavaju vonku. Niekedy na hodinu, niekedy na 3. Spoliehat sa na to, ze dietatu bude stacit kolektiv v skole je riadna hlupost.
Pises, ze mas auto a dceru budes vozit, ja si to celkom neviem predstavit. Ak sa dievcata stretnu o tretej,ci stvrtej, ty nebudes chodit do prace? Lebo bezne zamestnani ludia o takom case este z prace doma nie su. Plus aj pre to dieta bude obtazujuce, ze sa bude musiet fixovat na teba, ak bude chciet byt s kamoskami. Cele zle.
Ak by ste boli 50-nici s odrastenymi detmi, hor sa do toho, s detmi, ktore budu denne v kolektive- ani nahodou.

meriki22
autor
16. apr 2023

@luciaaaaa ďakujem za názor. Určite to neberiem celé na ľahkú váhu. Preto som aj zakladala túto diskusiu. Pekný večer

eva1990
16. apr 2023

@meriki22 aj my zijeme na samote, uz mame 2 deti, dievcata 5 a 3 rocne..a dokoncujeme dom na dedine kde som vyrastala..prave kvoli dievcatam aby sme im nerobili taxikara celu zakladnu a strednu skolu, a aby neboli po skole odrezane od sveta, aby mohli po skole len tak vybehnut s kamoskami hoci len na polhodinu von pokecat, ked budu stredoskolacky aj do mesta busom na nakupy..

jana_eyre_2
16. apr 2023

@luciaaaaa veď píše že normálne tam chodí autobus.. 3km autobusom zvládne aj moja 9r dcéra a budúci sk.rok aj prvák syn s ňou.. zase to nie je samota 50km od civilizácie... To je to isté akoby bývali v Bratislave na dolných honoch, dieťa chodilo do školy vo vrakuni a kamarátky malo len odtiaľ.. ja som teda nikdy nemala kamarátku susedu, vždy som za nejakou chodila peši aj 5km..

mandzula
16. apr 2023

@jana_eyre_2 ono velmi zavisi od toho, kadial ta cesta vedie. U nas je to napriklad popri benzinke, kde sa zgrupuju miestni fetaci a nasledne popri areali byvaleho druzstva, kde prebyvaju vecne spiti bezdomovci. Nerada tou cestou idem ja ako dospela, dceru som tadial nikdy nenechala ist samu.

betulinka1
16. apr 2023

@meriki22 ja by som nesla. Do 5 rokov max. Neviem si predstavit, keby moj maly extrovert nemal okolo seba stale kamarátov a potom to vozenie na kruzky 🙈🙈. Nahodou vypadne auto. Za mna by záležalo aj na tom ci tam stoji autobus. Ci sa vie dieta dostat aj same do blizkeho mesta a spat. Pre mna velmi podstatna otazka.