icon

Nebezpečnái umelá inteligencia pre deti

Strana
z3
tiika
10. jún 2025
@annm81

@oskvarka To je skúsenosť miliónov ļudí. Ak ti ide o to, naučiť sa jazyk, aby si prešla školským rokom na jednotku či dvojku, tak to stačí. Ak pod pojmom naučiť sa jazyk chápeš schopnosť zdvihnúť sa a dokázať fungovať v inej krajine, potrebuješ komunikovať s ludmi. Kopce dobrých žiakov spadajú do kategórie receptive bilingualism (neviem, či sa používa slovenský termín). Môžeš nájsť profesionálnych prekladateľov, ktorí prekladajú len písaný text a majú problémy hovoriť, alebo dokonca prípady prekladateľov, ktorí prekladajú simultánne z jazyka A do jazyka B, ale jazyk A nedokážu aktívne používať. Ak sa učíš jazyk napr. tak, že ti aplikácia predkladá vety a ty ich máš verbálne alebo písomne preložiť, môže sa ľahko stať, že bez obrazovky budeš tápať, lebo tá ti pomáhala udržať v pamäti slová, ktoré si práve mala preložiť... príkladov je mnoho.

Za tým všetkým stojí fakt, že v mozgu neexistuje jedno univerzálne centrum reči, ale rôzne podoby a aspekty jazyka sa spracúvajú na rôznych miestach. Potom do toho pridaj fakt, že ludia nehovoria dokonale - bežne hltajú hlásky, vyslovia iný zvuk než by mali, majú rôzne prizvuky. Mozog tieto veci dokáže korigovať tak, aby bol pre teba jazyk zrozumiteľný. Na to ale potrebuje veľa vstupov od rôznych ľudí. No a nakoniec je tu ešte psychika - ľudia mávajú v začiatkoch komunikácie s cudzincami v cudzom jazyku veľký stres a to im veľmi zväzuje jazyk. Komunikácia s technológiou zhoršuje schopnosť komunikovať s ľuďmi dokonca aj v rodnom jazyku, čo je niečo, čo pozorujeme dlhodobo.

@oskvarka 😅 odpovedala som na otázku, nemám appku na chatovanie, ani AI, chodím cez net. A iné appky mám, len o nich nie je téma.

@annm81 nikto ta nenaučí cudzí jazyk, ani skola, ani kniha, ziadny učiteľ, človek to musí urobit sam. To by bolo fakt naivne si mysliet.
Nechala by som to v rovine, že ti s tým môže pomôcť rovnako ako všetky ostatne metódy, kde sa učíš slovíčka, gramatiku, počúvať, pracovať s textom. AI ponuka možnosť si vyskúšať s niekym hovoriť, začať formulovať vety, osmelit sa, rozrozpravat sa, nabrať viac sebadovery a odvahy, aby si to nasledne lepšie zvládol. Či tak niekto aj naozaj v živote urobí (rovnako ako po kurze, škole, ..) zostava už na ňom.

oskvarka
11. jún 2025

No samozrejme to je reálna hrozba...to je samozrejme rozdiel konvertovať aby si sa naučil jazyk a konvertovať a tváriť sa že máš vyrtualny vzťah. Raz vzťah je z ľuďmi takže a je to veru smutné a preto je dôležité aby sme aj my ako rodičia tieto potenciálne hrozby videli a snažili sa im predchádzať... Ani nie tak striktný mi zákazmi a nedôverou ..lebo to ešte žiadneho tenegera nezastavilo .. práve naopak.. a teda skorej alternatívnymi možnosťami a komunikaciou...ale to tomu najprv musíme rozumieť

oskvarka
11. jún 2025
@tiika

@oskvarka 😅 odpovedala som na otázku, nemám appku na chatovanie, ani AI, chodím cez net. A iné appky mám, len o nich nie je téma.

@annm81 nikto ta nenaučí cudzí jazyk, ani skola, ani kniha, ziadny učiteľ, človek to musí urobit sam. To by bolo fakt naivne si mysliet.
Nechala by som to v rovine, že ti s tým môže pomôcť rovnako ako všetky ostatne metódy, kde sa učíš slovíčka, gramatiku, počúvať, pracovať s textom. AI ponuka možnosť si vyskúšať s niekym hovoriť, začať formulovať vety, osmelit sa, rozrozpravat sa, nabrať viac sebadovery a odvahy, aby si to nasledne lepšie zvládol. Či tak niekto aj naozaj v živote urobí (rovnako ako po kurze, škole, ..) zostava už na ňom.

@tiika jasné sorry zle som to pochopila

oskvarka
11. jún 2025
@biba_18

@uhnakova možno duolingo s tebou konverzuje, resp. tvoje dieťa sa s ai učí - mnoho ľudí ale využíva ai práve preto aby sa učiť nemuselo…

@biba_18 tak ale kto sa chce učiť sa učí a kto sa nechce tak odrbava... To by mal by aj tak základ v škole motivovať deti učiť sa a naučiť ich učiť sa a tiež ponúknuť nové efektívnejšie metódy a radšej nech sa naučia menej faktov naspamäť ale vedia pracovať s informáciami a majú kritické myslenie a sú motivovaný učiť sa a nie odrbat system... A nech sa učia to čo ich zaujíma a baví lebo vtedy nebudú mať dôvod klamať... Lebo opakovaním vety "učíš sa pre seba a nie pre systém alebo pre druhých" pointu tej vety nebudú brať vážne..

oskvarka
11. jún 2025
@andreatytler

Kolke z vas vedeli o tychto chatbotoch? Ako ma rodic chranit dieta pred niecim co ani nepozna. Takto to bolo viac menej aj pocas mojej mladosti, ze vela rodicov je proste mimo a nevedia do detailov ako ich deti travia cas. Nepoznaju najnovsie drogy, vyzvy, apky ktore akurat letia medzi detmi a teenegermi.
A tato priepast medzi generaciou rodicov a deti sa neustale zvacsuje, lebo doba napreduje stale rychlejsie a rychlejsie.

@andreatytler presne toto je podľa mňa to čo si musíme podchytiť..

oskvarka
11. jún 2025
@annm81

@tiika To, čo sa spomínalo vyššie - tréning cudzieho jazyka, je reálne využiteľné, ak sa kombinuje s živým kontaktom. Ale predstava, že človek, ktorý má problém s komunikáciou, sa vďaka AI naučí komunikovať so živými ľuďmi, sa nezakladá na realite. Efekt je presne opačný - človek pri tom schopnosť komunikácie s živými ľuďmi stráca. Práve toto je ukážka toho, kde umelá inteligencia napácha onnoho viac škody ako úžitku.

@annm81 súhlasím...ako bolo spomenuté ale radu si pýtať môžeš...psychologickú aj morálnu ..ale trénovať si komunikáciu tak že si vytvoris botpriatelku to správy viac škody ako úžitku ..ale tak vieš aj komunikácia cez texty takto ako si my píšeme teraz ti prenesie oproti osobnému stretnutiu a hovoreného reči len asi 7 percent celkovej informácie ktorú by si dostal ak by si komunikoval na živo... Veľa ľudí sa zoznámili a spoznalo cez zoznamku a ak si pridlho len písali tak sa kľudne mohlo stať že si si človeka predstavil či zidealizoval úplne inak ako skutočné bol...práve pre tento problém...napriek tomu zoznamky fungujú ..a nepovažujeme ich za peklo na zemi ..

oskvarka
11. jún 2025
@annm81

Pretože jednou z najväčších prekážok pri učení sa jazyka (dokonca asi úplne najväčšou) je psychický blok, keď sa človek bojí, že nebude rozumieť a že bude robiť chyby. Toto sa dá odstrániť len tým, že hovoríš pravidelne so skutočnými ľuďmi.

@annm81 mna pri komunikácii v novom jazyku ktorý viem na úrovni B1-B2 blokuje hlavne to že aj keď mám slovnú zásobu už dostatočnú a rozumiem som veľmi pomalá vo vytváraní vier ktoré majú byť priamo. Reakciou na predchádzajúcu vetu a v tomto mi to pomáha....ale ja mám všeobecné takú neštandardnú povahu ja sa nehanbím trepať 😅🤭

autor
14. jún 2025
@uhnakova

@oskvarka ešte dodám, že po skončení konverzácie s Lily sa dá zobraziť prepis celého rozhovoru a tam vidno, či Lily rozumela to, čo naozaj človek povedal. Stane sa, že rozumie blbosť, ale napriek tomu odpovie správne, čiže AI odhadne, čo chce človek povedať, aj keď úplne nerozumie. V prepise rozhovoru sú vyznačené aj chyby (človeka) a sú tam aj pochvaly za správne použité gramatické veci (napr. pochvala za správny minulý čas).

@oskvarka ďakujem za tip 👍 a teda ak nerozumejú nejakú slovu ono im to vysvetlí alebo ako zo funguje?
@uhnakova tak toto znie veľmi dobre. koľko stojí ta platená verzia prosím?

autor
14. jún 2025
@oskvarka

@annm81 súhlasím...ako bolo spomenuté ale radu si pýtať môžeš...psychologickú aj morálnu ..ale trénovať si komunikáciu tak že si vytvoris botpriatelku to správy viac škody ako úžitku ..ale tak vieš aj komunikácia cez texty takto ako si my píšeme teraz ti prenesie oproti osobnému stretnutiu a hovoreného reči len asi 7 percent celkovej informácie ktorú by si dostal ak by si komunikoval na živo... Veľa ľudí sa zoznámili a spoznalo cez zoznamku a ak si pridlho len písali tak sa kľudne mohlo stať že si si človeka predstavil či zidealizoval úplne inak ako skutočné bol...práve pre tento problém...napriek tomu zoznamky fungujú ..a nepovažujeme ich za peklo na zemi ..

@oskvarka to čo si napísala s tou zoznámili je vlastne to čo s súvislosti s al považujem za to nebezpečne. človek sa hrozne rýchlo namota a môže to nabrať všelijaký smer

uhnakova
14. jún 2025

Ročné predplatné pre jedného uživateľa je cca 100€, ak sa zaplatí naraz. Dá sa aj mesačne, ale vtedy to vyjde za celý rok o dosť viac.

oskvarka
15. jún 2025

Nie samozrejme pokiaľ nemáš konkrétne takú app ako napríklad praktika ..tam ale je len pár jazykov..... Ale keď niečo nerozumieš môžeš sa priamo opýtať ako keď sa s niekým rozprávaš ...a dostane sa ti opisnym sposobom čo to znamená ak stále nerozumieš môžeš popýtať aj preklad...prípadne spelling... To čo ťa zaujíma...na začiatku ale musíš app popýtať nech sa teda s tebou bude rozprávať o tvojom vybranom toppiku v Tom jazyku aký ty chces a tiež zámer že prečo to chces ...

taktotedanie
18. jún 2025

Nerozumiem co riesis
Ked si vsimnes tak uz teraz 50% otazok co sa tu polozi niekto hodi do umelej inteligencie a skopiruje vysledok do komentara
Teraz sa uz chudne, vari, lieci, promuje na vs len za pomoci inteligencie
Neviem ako doteraz ludia zili a fungovali 🤷🏻‍♀️ esteze si vedeli v obchode kupit chleba, rozky, sunku, maslo, mlieko

Strana
z3