Nechcem súdiť
Ahojte .
Som bezdetná , ale s dlhoročnými skúsenosťami s malými deťmi . Pracovala som ako opatrovateľka a učiteľka v škôlke . Musím uznať , že to s deťmi viem .
V poslednej dobe ma trápi prístup mojej kamošky k jej dvojročnej dcére . Malá má obdobie vzdoru -teribble two , s čím mám ja veľmi dobré skúsenosti . Je to moja kamoška a ja sa jej snažím dávať rady , ktoré aj sama odo mňa pýta , ale skončí naozaj iba pri radách a niekedy keď vidím ten prístup , tak by som jej najradšej niečo povedala , ale držím sa na uzde . Predsa len , asi sa ťažko každej z nás počúva kritika na výchovu , aj my sme len ľudia a každá matka ma právo na vybuchnutie ... ALE!!! Naposledy ked sme spolu boli malá na ceste domov dostala totál záchvat , bola unavená a išli sme spolu domov , celý čas aj hore kopcom po ceste musela ísť na svojej motorke , lebo by bol asi koniec sveta. Samozrejme z únavy , celý čas vrieskala ...No a jej mama , moja kamoška dostala totálny amok , navrieskala no nej , motorku jej rozbila , dala jej na zadok a úplne celé zle ... ešte som naozaj nevidela takto nikoho vybuchnúť na malé dieťa... ja som sa iba prizerala a pokúšala sa ju ukludniť , typu : Dýchaj zhlboka a podobne ... Ako na jednu stranu ju aj chápem , ale zas malá to asi robí z nejakého dôvodu a keby má ona iný prístup , tak by toto určite nevyhrotilo . Na jednej strane nadávame na naše matky , ako zlyhali vo výchove , ale sami si neuvedomujeme , že svojimi skutkami koľkokrát zarobíme na psychologické terapie svojho dieťaťa v budúcnosti . Ešte ohľadom tej kamošky som naozaj zhrozená s jej prístupom ku malej , obidvaja aj s mužom pre ňou stále nadávajú , počula som ju už aj povedať piča , papá presolené pizze , čokoládu , sladkosti ... jednoducho totál nezdravá strava ... od takého útleho veku ... namiesto toho aby jej dala výživný obed jej dá čokoládovú tortu ... Viem , že ja matka zatiaľ niesom , ale zamýšľam sa nad tým , že keď budem , či aj nebude lepšie obmedziť kontakt môjho dieťaťa s touto malou ...
Naozaj by som nebola rada , aby moje dieťa začalo nadávať a jedlo sladkosti a pizzu ako dvojročné .
@pikulinka robila som aupair dvom deťom, varila obedy a večere popri nich a starala sa o domácnosť. Pracovná doba bola od 8 do 18.00hod a víkendy voľno. Môj syn ide mať čochvíľa 3 roky.
Takže z vlastnej skúsenosti ti hovorím, NIE JE TO TO ISTE. Môžeš mať neviem aké dlhoročné skúsenosti s deťmi, ale keď budeš mať vlastné dieťa, o ktoré sa budeš starať 24 hodín 7 dní v týždni, pochopíš.
Fakt je ten, že tá strava je pre dieťa naozaj absolútne nevhodná - sladkosti, pizza, cukrovinky nenahradia normálnu vyváženú stravu. To dieťa môže mať v budúcnosti zdravotné problémy a keď aj nie, tak nadváhu za ktorú sa jej budú deti posmievať určite. Na toto musí mať žena dieťa, aby mohla povedať, že rodičia na tú stravu kašlú a tomu dieťaťu týmito sprostosťami ubližujú? Zase sa tu netvárte, že len žena, ktorá má dieťa má patent na rozum a tie bezdetné nemôžu mať pravdu len preto, že nemajú deti. 😀 K zvyšku sa nevyjadrujem, osobne tiež nie som trpezlivá a rýchlo chytím nervy, ale neviem, či by ma dieťa vytočilo tak, že by som sa takto opustila na verejnosti. Každopádne som výchovu iných neriešila ako bezdetná a neriešim ju ani teraz, keď mám dieťa. Každý si vychováva podľa seba a svojimi spôsobmi.
Za mna je to tiez spravanie cez ale skus pochopit nielen to dieta ale mozno aj matku. Mozno uz aj kamoska mala dost a bola unavena a uz pri predstave dvihat dieta a motorku a niest ich sa jej dvihal tlak.. Raz za cas sa stane. Vybuchneme. Spravne je to ale vediet,vidiet a ospravedlnit sa a vysvetlit dietatu a predychat.. Aspon podla mna. Proste nevies,co sa odohrava v mame a ani v ich vztahu. Spravne je urcite sa snazit pomoct,ak pompc chcu a tym to hasne. Raz budes mat svoje deti a svoje problemy s nimi.
@pikulinka Predpokladam, ze tu pizzu ci kolac si dala vonku, ked ste boli spolu, to neznamena, ze tak sa stravuje 24/7... ja som nikdy stravovanie nehrotila, deti maju (neobmedzeny) pristup k sladkostiam, rozdiel je v tom, ze ich to absolutne nezaujima, lebo to neni nic extra... jedina, ktora do tej zasuvky zo sladkostami po veceroch leziem som ja 🙄 K teme vybuchnut, k teme stratit nervy, proste nikto nie je dokonaly. Ziadna matka nie je dokonala. A nema nervy zo zeleza. A deti nam davaju bez navodu na pouzitie. A kazde uplne ine 🙄 Do buducna velmi dobra rada - ked ti niekto hovori, co vsetko je zle a ake je to narocne, neznamena, ze nutne chce od teba radu... on sa proste potrebuje niekde vykecat, vyliat si dusicku, nic viac... tam treba - vypocut, polutovat, ale riesenie je len a len v jej rezii.
Robila som dlho opatrovateľku a ver mi keď budeš mat vlastne dieťa zistíš ten rozdiel....
Aj keď teda s tými oslovenia mi na dieťa p.ca a podobne nesúhlasím.
A síce píšeš ze nechceš súdiť ale sudis
@pikulinka ja ta chapem co si chcela povedat.. a tie co pisu ze nestaraj sa a pockaj kym budes mat svoje 🤦♀️ podla nich je asi v poriadku ked matka chyti na ulici amok a roztrieska dietatu motorku. Chudatko decko. Ale vela s tym neurobis, snad to bola chvilkova slabost.
A dopredu neries ze budes zakazovat svojmu jest pizzu alebo sa s niekym stretavat. Realita bude uplne ina🙂
Mne keby si povedala pri amoku decka na ulici "dýchaj zhlboka" , tak to asi jednu šupnem.😁
@pikulinka neobhajujem toto vybuchovanie tvojej kamosky, ani nikoho ineho, aj ja obcas vybuchnem a potom ma to velmi mrzi, ospravedlnim sa synovi a snazim sa mu to vysvetlit...je sice pekne, ze mas skusenosti s detmi, ale ak nie si s nimi 24/7 a nenesies za nich plnu zodpovednost, co sa vychovy tyka, tak si to ani z daleka nevies predstavit, ake to je. Ja som minule kamoske (bezdetnej) pisala, ze obcas je to psycho, dost vycerpavajuce a ze niekedy mam pocit, ze mi domacnost pada na hlavu, lebo su aj take dni, ze pri tych mojich 2 chalanoch (3r, 1r) doma nic nestihnem a este aj v ten den, ked to chcem spravit vecer, tak ako naschval je ten mladsi kazdu chvilku hore. Tak ona mi povedala, ze vie, ake to je, lebo ona strazila asi 2 tyzdne pocas dna susede, kym bola v nemocnici 7 rocne dievcatko, ale vraj to nebolo narocne a uzivala si to. Tak som sa z chuti zasmiala.
@diewcatqoo ja súhlasím a na margo tej stravy to tiež odsudzujem bohužiaľ dieťa aj ja som videla deti dvoch rokoch aj menej jesť hranolky čip a rôzne umeliny som zásadne proti....dokým vieme kontrolovať dieťa my ako rodičia môžeme mu vytvoriť zdravé návyky pokiaľ vyrastie už to tak neustrážime ale zdravý základ z bruška a z prvého obdobia stravovania ostáva.....neskôr nemusí riešiť obezitu a s tým súvisiace neduhy.
Mne to nedá, ale prosím ťa, nauč sa, že pred čiarku a bodku sa medzera nedáva. 🤦♀️ Snažíš sa tu pôsobiť ako tá múdrejšia, ale keď zhodnotím obsah aj formu tvojho príspevku, tak naozaj pochybujem, že vieš, o čom hovoríš. To, že si sa starala o cudzie dieťa ti nedáva právo starať sa do druhých a súdiť ich. Staraj sa o seba a súď svoje vlastné činy. A kamarátke povedz, že za všetky tie rady, ktoré si jej dala, od nej rada dostaneš ako vianočný darček slovník slovenského pravopisu. 🙂
@amiaja nie,ti co píšu, aby sa pani nestarala,si nemyslia, ze výbušné správanie je normálne a ospravedlnitelne. Ale vedia, že každej matke sa to môže stať, z únavy, vyhorenia a pani jej nepomôže keď ju bude súdiť a tým, že vlastné deti nemá, tak do toho nevidí.
@pikulinka tiež by som bola z jej správania veľmi šokovaná, neviem ako by som reagovala. Každopádne s tým nemôžeš nič robiť, iba jej buď naďalej kamarátka a skús jej radiť ako najlepšie vieš. Ale nemyslím že to takto bude dlhodobo fungovať, buď to prestane baviť ju ťa počúvať alebo sa ty naďalej na to nebudeš môcť pozerať. Ale majú tu pravdu aj v tom že to človek musí zažiť na vlastnej koži. Ja mám 6 týždňovú dcéru a už vidím že to nebude prechádzka ružovou záhradou.
@beatrixx1525 vytlacenim to samozrejme nie je, aj teoreticky moze byt tato bezdetna lepsie podkuta, ani si nemyslim ze matky maju patent na neomylnost, ale predpokladam ze dotycna sa dobre vyspala ked strazila cudzie deti, ze sa najedla, ze jej mlieko netieklo po bruchu a neudieralo na mozog, nemusela krmit cievkou, nestala pri inkubatore so strachom onsvoje predcasniatko, nehadala sa s muzom ktory sa montoval do kojenia a znacky plienok a milion dalsich veci, ktore zazijes len ako mama vlastneho dietata. S vytlacenim na svet ani s neomylnostou to nic nema.
Ty mas deti?
Nechcem nadavat, ale kto do ... pips pips pips ... tu rozlial tu vodu. 😅
@mimi3008 😂😂😂 sedemrocne, parada 🤸🤸🤸
Tak ja si dovolím predpokladať, že čokoládovú tortu, pizzu a iné nezdravé veci nemá dieťa každý deň a pravidelne. Nie je v poriadku, že takto vybuchla, naozaj to bolo neprimerané.
A samozrejme máš pravdu. Nemyslím si, že len preto, že nemáš dieťa, by si nemohla mať pravdu. Ale stále je to v rovine teórie. Pointa je, preklopiť tú teóriu do praxe. A najhoršie je, že to preklápanie sa deje na mínovom poli, prakticky nepoznanom bojisku, za sakra sťažených podmienok. Čo je dosť náročné, lebo to dieťa je komplexná osobnosť, iný človek, ktorý na našu dobrú teóriu môže mať iný názor. Zistíš to naozaj vtedy, keď to vyskúšaš na vlastnom - ja som mala plno názorov a predsudkov na mamičky na materskej, a myslím si, že neboli od veci... len keď som bola hodená do vody, tak moje teórie išli dosť rýchlo bokom.
AK jej chceš pomôcť, skús sa sústrediť nie na dieťa, ale na ňu: nie, nie je absolútne v poriadku, že rozbila malej odrážadlo, možno, že je už úplne vyčerpaná, vyhorela alebo je typickým príkladom matky, ktorá by nemala byť 3 roky na materskej, lebo to nerobí dobre ani pre dieťa, ani pre ňu.
vieš v koľkých rodinách sa takto stravujú deti? V mnohých . Neriešim. Mňa sa to netýka, tak sa nebudem montovať ostatným do výchovy. Každý má možnosť výberu a rozhodnúť sa.
@pikulinka vies blizsie vysvetlit 24/7? lebo to sa u tych matiek nabaluje. to nie je, ze po prvej krize matka vybuchne. to je tu scena, tam protest, tu neprespana noc, tam choroba, hentam nebude take jest, tam nebude take pit, tu place za blbost alebo ani nevie povedat preco place, atd. kazdy den nieco.
ja som tiez dlho bola pri dcere pomerne pokojna(v 2 rokoch som rozhodne este takto nevybuchla. motorku by som ani dnes nerozbila, ale na zadok uz dcera dostala), ale cim je starsia, ma vlastny rozum, tvrdohlavejsia, tym som ja rychlejsie nahnevana a mam kratsiu zapalnu snuru...
a absolutne by som sa nestarala do toho co cudzie dieta je. ja som rada ked moja aspon nieco zje. jedla hranolky aj pred druhym rokom. ked to bolo jedine jedlo, co si cestou na dovolenku do prahy dala, bolo mi to srdecne jedno. vcera vecerala rozok so sunkou, lebo pytala uz 3. den po sebe spagety s kecupom...
Ja vam, zeny, nerozumiem. Zhodili ste autorku len preto, ze poukazala, ze sa jej nepacilo spravanie tej matky. Ako sorry, ale kebyze vy idete s kamoskou, ktorej rupnu nervy tak, ze decku roztrepe motorku, co by ste si pomysleli. No ja by som teda bola v totalnom soku a trvalo by mi dlho, kym by som to predychala a ani netusim, ako by som v danej chvili reagovala. Neviem ako velmi by ma to dieta muselo vytocit, aby som mu rozbila motorku a urobila scenu ako z cirkusu. Toto je podla mna uz dost cez ciaru, rovnako ako aj pouzivanie vulgarizmov pred dietatom.
Kedysi tu bola tema, ze starsie decka, ktore sa na ihrisku vyjadruju vulgarne, treba napomenut, aby sa take slova nenalepili aj na vase deti. A zrazu, ak matka picuje pred vlastnym dvojrocnym dietatom, tak je to podla vas normalne? Neviem si predstavit, co by sa muselo udiat, aby mi pred mojim dietatom uletelo take slovo. A to mozem povedat, ze nikdy nikto ma nedokazal tak nasrat, ako moje vlastne dieta. Ale su jednoducho veci, ktore sa pred detmi nehovoria a som dospela, tak sa trochu kontrolujem.
Na margo toho, ze autorka nema pravo sudit, pretoze nie je sama matkou... ano, nie je matkou. A ano, je uplne ine starat sa o dieta niekoho ineho, ako o to svoje, su tam uplne ine city a lahsie sa mudruje. Ale tieto situacie, ktore popisala autorka, su tak vyhrotene, ze aj ja ako matka, by som ich tiez dlho spracuvavala v sebe, keby som videla inu matku sa spravat tak, ako popisala autorka (najma to s motorkou a to p*covanie, to mi hlava nebere).
@beatrixx1525 To si súper napísala. Nemáš dieťa, tak ty nevieš, čo to je život......čože že máš vzdelanie a prax,ale nemáš dieťa, tak nevieš o živote a výchove nič. Čudné názory.
@diewcatqoo mne moj muz povedal, ked mu usla nadavka pred dcerou, ze neboj sa, zo skolky horsie donesie. a veru, nadavky pochytila az v skolke. podla mna ked raz niekto hresi v beznom zivote/pracovnom, nevie to doma oddelit. ja si o takych ludoch myslim svoje... ale nedivim sa, ze pred dietatom sa neovladaju. proste to nevedia filtrovat, ked tak dlhe roky bezne rozpravaju. pre mna je to sedlacina.
@pikulinka tvoj príspevok mi príde ako podkopavanie noh- prepáč ale toto co si ty popísala je len vylúčené a tvoj uhol pohladu- to ze ste ,,kamošky,, neznamená, že vidíš do chodu ich dňa a ze máš skúsenosti s opatrovanie detí.....- keď budeš mat svoje a s problémov ou povahou tak potom si tu môžeš honit ego....pre mňa je tvoj príspevok polemizacia o niečom o com nemám ani šajnu.

@diewcatqoo netreba teda chodiť s kamoškami a ich deťmi von aby ste nemali traumu 🤣🤣🤣

Mas pravdu, niekedy si rodicia z unavy a nervozity neuvedomia, ze svojou reakciou skor skodia. Aj ked je ich reakcia pochopitelna (unava, stereotyp, stres), niekedy je dobre kamaradsky naznacit, ze nepostrehla tu unavu dietata a je prilis male na to, aby vsetko, co od neho rodic chce pochopilo a nasilie a krik ucia dieta rovnako reagovat.