icon

Neočkované deti - choroby a rozdiely

viskupovaandrea
27. júl 2015

Ahojte maminky,prosim vas napiste mi ake ste mali choroby,ako rastie vase dietatko,po pripade mi napiste ci badate rozdiel medzi ockovanym a neockovanym dietatkom.
Zakladam tuto diskusiu preto lebo lebo mam rok a pol staru dcerku a nebola ockovana a ani raz nebola chora,vyvoj super,vsetko super,imunita taktiez a chcem vediet ci som jedina alebo nas je viac. Dakujem maminky za vase odpovede

aristka
28. júl 2015

@franzziska ja zas nechapem ,preco si antivax nemasiruje svoje ega vo svojej skupine pod dohladom svojho baču ...plus, otazka bola ocko verzus neocko dieta ....sice tema opakovane sa opakujuca ,kedze take tu su uz zalozene ,ale co uz treba sa verejne hladkat .... 😀

ruthike
28. júl 2015

Je dost mozne, ze mala, tym, ze nemala ockovanim zatazenu imu, bude zdrava ako repa. Pokial su v jej sirsom kolektive zaockovane deti, tak bude v pohode, mozes benefitovat z faktu, ze ostatne mami ockuju. Ak zaockovanost poklesne, alebo pojdete na dovolenku niekde do exotickych krajin tak potom je tu riziko mupsu, rubely, osypok a menigitidy (aj ked meningitid je viacero a ockuje sa len proti jednej). Takze asi tolko

franzziska
28. júl 2015

@aristka nechapem co tym utocnym komentom naznacujes a ani nechcem....myslim ze sem chceli ist kuknut zeny co su normalne a chcu odpovede na svoje otazky..a nechcu mat nic spolocne s tymi trápnymi hadkami ohladne tejto temy co na MK existuje...aspon taky mam pocit zo zalozenia tejto temy a prispevkov...laskavo ma nezahrnuj do tej "vojny"...ja tam nepatrim

hrasiak
28. júl 2015

Dcera ma cez 3 roky, absolutne neockovana. Do skolky chodi od 23 mesiacov, cize uz vyse rok. Doteraz nebrala ziadne ATB, sem-tam mava sople (nic vazne), obcas kasle - vzdy ma negativne CRP a su to drobne virozy. Ci uz s teplotou alebo bez, trvaju max. 3 dni. Nie sme sice ziadni vegetariani ani vegani, ale nasa strava je hlavne o zelenine a ovoci, co mozem, kupujem v bio kvalite. Ked je chora, zvysujem davku vitaminu C a D, v lete ich vsak ma dost v prirodzenej forme (strava, slnko). Drogeriu aj kozmetiku pouzivame eko, cim minimalizujem kontakt s chemickym bordelom. Aj ked mi je jasne, ze vsade inde s tym v kontakte je, aspon doma to nema. Nie som ortodoxna matka, dostane aj sladke a cokoladu, ale vsetko s mierou. Viem, ze ked nie je so mnou (skolka, stari rodicia), tak sa niektorym veciam nevyhneme, ale aspon doma to mam ako tak pod kontrolou.
Este dodam, ze par-krat som nejaku tu virozu chytila od nej aj ja - u nej vzdy lahky priebeh, uz jej aj teplota v prvy den vyskocila na 39,5 C, u lekara negativne CRP, liecba len pokoj, cerstvy vzduch, STRAVA a vitaminy, na 3. den bola vzdy fit. Ja - sice s nizsou teplotou, ale liecim sa minimalne tyzden.

aristka
28. júl 2015

@franzziska fakt sorry ,ale reakcie zakladajuceho sa nicku nie su na adekvantnej urovni a pritom jej nicky pisu slusne ....a tak isto moj posledny prispevok nie je utocny ,je to len suche konstatovanie reality

pragmaticka
28. júl 2015

este som chcela dodat ze moja 19mesacna bez ocko je velmi usmievave pokojne a sikovne dieta co krasne spinka uz od 4mes vo svojej izbicke. Zdoraznujem to tu preto, bo na ihriskach vidam velakrat pravy opak, tzn. nervozne agresivne hyperaktivne deticky.Netvrdim ze to je tym, kedze sa neznamych rodicov 😵 nepytam ci ockovali, ci nie.len ma to tak napadlo dodat k vyvinu mojej neockovanej 😉

dai
28. júl 2015

@franzziska pre mna je otazne naco silno protiockovacie matky a tatinkovia zakladaju milion tem na mk - pozri si pocas dna uvodnu stranku - vyskocia hned na teba 4 temy silno proti ... netvrd mi ze tym maminkam a tatinkom neide o hadky🙂 tie matky ktore hladaju odpovede predpokladam ze teda aspon pokial su rozumne ich nebudu hladat na forach typu MK ale niekde kde je aj nejake vzdelanie a poznatky za tym, nie priklad jedneho dietata... na druhej strane ak to matke ci otcovi staci ze 1 dieta je ok, tak potom ok... ale nepis tu prosim ta ze o hadky ide ockovacim matkam - ak citas tieto temy tak zistis ze ti agresivnejsi, bez faktov, s prikladmi susedovych deti a pod. su vaecsinou neockovaci...
osobna skusenost - moje prve dieta je zaockovane, zdrave ako repa, druhe prve ockovania vynechalo prave kvoli slabej imunite - od 2heho roka uz ockovane je, vdaka posilneniu imunity momentalne tiez zdrave...Pri mojom synovi som nebola absolutne zastrasovana ci napadana zo strany lekarky, sama mi poradila neockovat kedze maly skakal z jednej nadchy do druhej etc. ...

aristka
28. júl 2015

@franzziska a ty mas aj ocko aj neocko dieta ,aby si sem mohla vobec prispiet... 😉

dai
28. júl 2015

@pragmaticka to nemyslis vazne ze to ze dieta od 4roch mesiacov nepotrebuje pri sebe mamku davas do suvislosti s ockovanim😀 boze zeny... ved deti sa nejake rodia , ani v dospelosti charakterovo nie su rovnake, ani imunitou nie... ved vy tu totalne popierate akekolvek vysledky genetickeho vyskumu, celu medicinu pomaly 😀

aristka
28. júl 2015

@pragmaticka tak tento prispevok je najlepsi vtip ,co som kedy citala ...

dai
28. júl 2015

@pragmaticka inak moje obe deti su usmievave nadherne slniecka, ale teda asi vdaka tomu ze je dcera ockovana , napriek veku 8mych rokov sa stale rada mojka a syn aj v case ked ockovany nebol tiez mojkanie potreboval - hm, hm... zahada 😎 inak ja som bohu vdacna zato ze moje deti su mojkadla, lebo ja to mojkanie s nimi milujem 😅

pragmaticka
28. júl 2015

@dai to si povedala ty.ja len pisem o mojej malej.vobec z toho nic nevyvodzujem!!
ale ked vidim tolko agresivnych deti okolo seba, ma proste aj tato moznost napadla! 😉

aristka
28. júl 2015

@dai no vidis ty deti mojkas a ona od 4mes.separuje ...

aristka
28. júl 2015

@pragmaticka asi ste este neprisli do obdobia trucu ,ci mozno trucovanie je nasledok ocko,takze ta to asi necaka..ci...

pragmaticka
28. júl 2015

@aristka ba, uz zaciname.ale je to este uplne v norme.ved uvidime. ved my sme este stale neni 100%rozhodnuti pre neocko.nastastie zijeme v at kde sa mozeme slobodne rozhodnut.uvazujeme ze od dvoch rokoch jej dame aspon tetanovku.tolko ku nam.normalne tu neprispievam, nehadam sa.nebudem sa ani tu.ako som pisala ja nic netvrdim, pisem len o mojej malej 😉

aristka
28. júl 2015

@pragmaticka ja ti nebranim pisat.....

sasa1983
28. júl 2015

Dámy ja rozhodne nepovažujem vhodné sa dáko viac zapájať do týchto debát, ale nedať dieťaťu ani tetanovku považujem za dôvod odobratia voličského práva, resp. to je len príklad, lebo tetanovku dieťa potrebuje fakt hocikedy, keď si dačo dakde šuchne, čo je prakticky celé detstvo, kedy sú väčšei či menšie úrazy a zranenia častejšie. ale aj v dospelom veku.

edko22
28. júl 2015

@sasa1983 zaujimalo by ma, kolko matiek sa sem neskor pride pochvalit v takom pripade

sasa1983
28. júl 2015

ja ich uvidím v nemocnici. Saša resp. kolegovia na detskej chirurgii na pohotovosti

sasa1983
28. júl 2015

kde po otázke, čo sa stalo, bolí to ..atď nasleduje otázka na vakcináciu na tetanus.

vroni
28. júl 2015

@sasa1983, hm, je nejaky rozdiel v tom, ci je dieta (alebo aj dospely) ockovany proti tetanu vopred alebo mu bacia tetanovku "pre istotu"? Neviem, ako je to teraz, ale pred nejakym cca rokom napriklad cista protitetanovka nebola k dostaniu (ani na objednavku), co sa potom picha "pre istotu"? (cista zvedavost)

sasa1983
28. júl 2015

@vroni pokiaľ viem, tak je dodržaný klasický očkovací kalendár s preočkovávaniami, t.j. do 13teho roka dieťaťa, tak dieťa po zranení sa už nepreočkováva. Pokiaľ nemá vážny imunitný problém (systémové ochorenie pri ktorom je pokles imunizácie a t.j. aj potencionálne zníženie akoby účinnosti vakcíny), alebo ak je po dákej imunoprofylaxii, možno aj po transplante kostnej drene, po CHT..dospelý človek, ak bol preočkovaný už ako dospelý, alebo ak do preočkovania ubehlo menej ako 5rkov, sa tiež pri úraze už neočkuje. Akoby postexpozičná vakcína sa dáva klasická monotetanovka. Myslím, že ak od posledného preočkovania u dospelákov ubehlo viac ako tých 5rokov, tak pichnú ako profylaxii, aj tak gro dospelákov presne neviem, či a ak áno, kedy. Pokiaľ viem, iná vakcína ako táto nie je k dispozícii, neviem o nej.

evittam
28. júl 2015

@sasa1983 Iba jedna poznámka-tiež nerada prispievam a nebodaj sa hádam v takýchto témach - ale s obyčajného šuchnutia,poškrabania,buchnutia určite moje dieťa žiadny tetanus nedostane. 😉

sasa1983
28. júl 2015

@evittam myslela som to obrazne, infikovať sa dá cez hociakú ranku v tele, samozrejme pri nakupovaní oblečenia v obchoďáku a šuchnutiu sa o hodváb riziko nie je. nemyslela som také šuchnutie, skôr škrabanec, odreninu, hranie si v hline pre deti..atď.

sasa1983
28. júl 2015

@evittam pochybujem, že sa Tvoje dieťa nikdy nezranilo na preliezkach. myslím tým samozrejme zranenie pri ktorom došlo k otvorenému kontaktu, nie bobo v cukrárni, aby si ma nechytala za slovíčka. každá iná mama to možno pochopila.

hrasiak
28. júl 2015

@sasa1983 na margo tetanovky u dospelych - mala som uraz, odpadla som a pri pade som si rozrazila hlavu, secna rana az po lebku. Zachranka ma odviezla do nemocnice, hoci som uz bola pri vedomi a celkom komunikativna, nik sa ma nic nepytal a rovno mi pichli "tetanovku". Takze aj keby som bola preockovana len nedavno, nikoho to nezaujimalo a rovno mi ju pichli... Tak na co potom je to preockovanie u dospelych, ked pri uraze sa automaticky picha?

jaja1979
28. júl 2015

@hrasiak Aj mne pichli tetanovku, presne ako hovoris, hned po uraze - obarila som sa vriacou vodou a nikto sa ma nepytal, kedy som bola naposledy ockovana. Ale u mna to bola vtedy vyhoda - posledne preockovanie som mala cca pred 10 rokmi, takze som akurat spadala do tej doby.
A teraz vo februari som sa zasa obarila - pre zmenu vriacou kavou - a teraz mi na pohotovosti tetanovku nikto nepichal ani sa ma na ziadne ockovanie nepytali - tak netusim, ako to vlastne je - pri akom uraze sa preockovava a pri akom nie.

aristka
28. júl 2015

@hrasiak automaticky sa tetanovka nepicha a asi ich mali moc ,ked pri krvacajucej hlave ti pichli tetanivku ,co je pre mna zahada preco ...

mikys1
28. júl 2015

@evittam To si len myslíš v zemi sa totiž nachádza tetan . Viem to lebo máme kone a tie sú najháklivejšie na tetan , bohužiaľ nám takto uhynulo žriebä tie kŕče pri tom sú hrozné nechcela by som takto vidieť dieťa.Chcela by som týmto len povedať, že stačí obyčajný pád na zem a následná krvácajúca ranka a je nešťastie hotové

sasa1983
28. júl 2015

@hrasiak sú 2 vysvetlenia.Buď bolo zranenie aspoň vizuálne závažné a báli sa to nechať tak. alebo sa Ťa nepýtali, lebo mysleli, že by si aj tak nevedela. každopádne sa mali, išla by som tam a spýtala sa. AK sa Ti chce s tým paplať. Neviem, možno predpokladali, že hrozí aj bezvedomie...