icon

Nervové záchvaty 2-ročného syna

20. okt 2023

Prišla som sa tu po dlhej dobe s vami poradiť, lebo uz neviem co si počať.. Syn má čerstvo 2r (mame len jeho), začalo to asi pred mesiacom a deje sa to stále - vždy po príchode domov do bytu z vonku, nech ideme od akéhokoľvek miesta, vojdem do chodby, a rapel. Neskutočný, až je bordový, zjape, zadusa sa od placu, tak hltavo dýcha a trvá niekedy aj polhodinu ho upokojiť, co si pýta obrovské úsilie.. Co chce to mu dovolím, chcem cinkať na zvonček nás, pred vchodom, no tak cinka, pocinka si 2-3x a je spoko, ideme ďalej. Potom chce na ruky a pozrieť sa do nášho kukatka, no tak ho vezmem a vyhoviem mu, lebo keď so mto ešte predtým takto nerobila, bol rapel. Nepomohlo vysvetľovanie ze zvoniť netreba a kukatko tiež netrebs kukat. Prideme dnu do chodby, ked som ho predtým začala vyzliekať z bundy z topánok ja, tak sa zlostil ze sam sam, chcel si to sám. Dobre, tak sa vyzlec sam, ale on to esre sam naozaj nevie, ked ho nechám ze sa ho ani nechytam (radšej nie), tak chvíľu stojí a keď zistí že to nevie sam, tak je tu rapel. Dnes to bol strop, ani vyzliecť, ani ruky umyť v kúpeľni co predtým krásne sa postavil na stolček, zapol si vodu, suchal mydlo, umyl atď.. Prosím vás čo toto je, a kedy toto obdobie skončí? Deje sa to bežné? Ja som myslela ze mu praskne nejaká cievka v mozgu alebo co, a nechapem príčinu, to nieje ze chcel sa ešte hrať na ihrisku atď.. Ci z obchodu, ci z mesta, ci z ihriska, ci z auta. Môže behať vonku aj 3 hodiny ale rapel ma stále. Prosím poraďte mi, ja som dnes aj zabudla ako sa volám pri dnesnom záchvate jeho :(

Strana
z2
huxy
20. okt 2023

Nie,nedeje sa to bežne. Keď skaces, ako píska, tak sa ani necuduj. Nie nadarmo sa hovorí: ohybaj ma mamko, pokiaľ som ja Janko....

hortenziaj
20. okt 2023

Poviem ti, zvykni si, ja mam trojročného a mam to podobne, len to teocvi neskôr začalo. Proste niečo on chce tak, a plače,tiež pri vyzlieka i ze on chce, potom ze mu nejde, pri stavaní kociek ze mu to padlo a iné. Pomáha objať ho a vysvetľovať, už sa dokáže aj skôr upokojiť ale dakedy aj tu polhodku place.

hortenziaj
20. okt 2023

@huxy nemyslím ze keď mu dovolí zazvoní na zvonček a kuknúť do kukatka ze ho rozmaznáva tým.

deti95060810
20. okt 2023

takéto stavy "nepríčetnosti" mávajú autisti, ale nie bežné deti...
určite sa poraď s pediatrom, možno niečo poradí....
nie, nie je to bežné.

beata_k
20. okt 2023

Vyzlec ho, umy ruky a vrieskat si moze ist do svojej izby. Prilis mu vsetko dovolujes. Sa ho bojis ci co?

huxy
20. okt 2023

@hortenziaj píše, že co chce, to mu dovolí. Nemyslím že ide len o zvonček či kukátko

zuza.m
20. okt 2023

Mne to pride kto chce pricinu si najde,on sa proste asi potrebuje vyventilovat a skusa potial pokial nieco nenajde.tak mamicka sa moze postavit aj na mihalnicu a aj tak bude krik.osobne by som ani nezvonila ani nepozerala do kukatka,isla dnu zavrela dvere vyzliekla a nevsimala si ho.ako keby ani nereve neziape nic.popripade zavrela v izbe kym sa neukludni a povedala mu az prestane plakat nech pride a potom sa mu to snazila vysvetlit.ze na take sceny niesi zvedava a podobne.

januska12323
20. okt 2023

Nechaj ho revať a rob si svoje. Nebude divák nebude divadlo.

danyelia
20. okt 2023

Neskáč okolo neho, ako si píska, ignoruj ho, keď takto vystrája, ja keby toto robí moje dieťa a vysvetľovanie nepomáha, zarevala by som na neho (možno sa prekvapí a zľakne, že s mamou nemôže točiť a hotovo) a ak by ani to nepomohlo, normálne by dostal jednu na zadok, lebo inak z neho vyrastie poriadny rozmaznanec a bude to ešte horšie..

nikpa
20. okt 2023

Dôvod jeho správania je ,,čo chce to mu dovolím,, ako si napísala. Pokiaľ budes ty skákať ako 2 ročne decko píska tak sa nečuduj, že sa takto správa. Treba mu určiť hranice, skúša čo si môže dovoliť a u teba evidentne všetko, keď sa pleskne o zem. Nahráva k tomu aj obdobie vzdoru, niečo si o tom naštuduj ale ak vždy povoliš aby nemal záchvat, nikdy sa to nezlepší. Vyrastie z neho vymleznany nevychovanec, ktorý všetko môže ale nemusí nič.
Môj syn toto tiež skúšal a keď sa mi hodil o zem a začal hučať v obchode alebo na ulici, prekročila som ho a išla ďalej. A nikdy nedostal nič, čo sa snažil takýmto správaním vymôcť, akurát tak sme išli rovno domov. Aj keď som ho veľakrát vliekla domov kopajuceho a usopleneho na rukách, nepolavila som. Nebolo to síce hneď ale teraz má 5 a nič také si nedovolí, namieta aj protestuje samozrejme stále ale už normálne.

autor
20. okt 2023

Nedovoľujem mu príliš, práveže ja som ta co ho chce naučiť poriadku a výchove, aby sa pomaly učil správaniu, ked uz mu začne takýto záchvat, je jedno ci mi nákup stojí v chodbe ci co, objíme ho silno, snažím sa mu všetko 100x pekne jemnucko vysvetliť, len aby sa ujludnil a dýchal, v náručí sa po dlhej dobe ukludni, ale keď mu pekne poviem ze ideme tie ručičky umyť aby si sa mohol ísť prezliecť a papať, tak znova, taky rapel ze dovidenia, nedá sa nijak viac ukludnit, agresivitou si ani ja nepomôžem, ked som ja už potom tvrdšia a stratím nervy, tak je to ešte horšie. A to mam co robit sama so sebou, lebo mam o kúsok menej trpezlivosti ako väčšia mamiciek, cize toto ide ohromne ďaleko aj za moje hranice. Bojím sa ze ci nemá nejakú formu autizmu fakt, manžel o tom nechce ani počuť, pri nom tiež raoluje ale vie lepšie ukludnit a jeho chovanie dáva za vinu mne..
Ťažko mi je nechať ho v izbe vytrvať sa, s nim sa nedá v tedy ani nijak narábať, nasilu nechcem lebo by som mu polamala kosti.. Plače až takmer nedýcha, to sa bojím ho nechať len tak..

hortenziaj
20. okt 2023

Ja ho dám ľahnúť do postele ze je frustrovaný a nech si oddýchne, vtedy nemá zmysel nič robiť. A hladkať. Na chodbe by som to neriešila, nákup by som si dala dnu. A nemáš lepsie mu ruky rovno umyť aj keď place a keď upokojí, už nebude mať rapel ze zas treba ruky a vyzliecť sa?

autor
20. okt 2023

A to co som napísala vyššie ku zvonceku a kukatku, ze dovolím mu co chce, to pozor, ja niesom hlúpa naozaj, toto sa vzťahuje len na ten zvonček a len na to kukatko vo dverách, nič iné. Ja som inak celkom tvrdá a učím ho poriadku, aj v obchode keď niečo chce a nemôžeme to zobrať, no tak to nemá. Vysvetlím mu to a hotovo, vtedy to pochopí. Ale toto v tej chodbe co robí každý každucky raz po príchode domov, to je viac ako príliš a preto to nechapem. Nad hračkami ci sladkosťami ci neviem čím, sa vôbec a tskto nezlosti..

autor
20. okt 2023

@hortenziaj je veľmi ťažké umyť mu ruky a vyzut, vyzliecť ňu bundu, lebo je v takom až krci, nedá sa ani absolútne manipulovať nijak, a keď ma veľmi špinavé ruky co ozaj treba ASAP umyt, a zároveň aj rapel, tsk bohužiaľ ale idem nasilu. Boli ma to veľmi v srdci lebo viem ze jeho to boli fyzicky, ale inak to nejde. Nemá ani modriny ani nič, ale ma silu ako kon, mam co robiť

autor
20. okt 2023

Baby poradte mi prosím, ci mam robit, uz som strašne zúfalá 😢

amelia89
20. okt 2023

Tak zacalo mu obdobie vzdoru a ty si tu teraz na to aby si ho tym previedla.
Hovor mu o tych pravidlach aj ked je v klude, prideme domov-vyzleceme sa-umyjeme si ruky. Ruky si umyt treba lebo su spinave. Vysvetlovat. Snazit sa byt v klude ale razna- vidim ze si nahnevany,to chapem, ale toto teraz nemozes.nie. bez vysvetlovania “preco” to on este nedokaze spracovat. zda sa ze to nikdy nezabere ale ono zo zabere ked sa tie situacie budu neustale opakovat.
Neviem ci mas instagram a ci vies anglicky, ale tam je tato psychologicka (pridam foto) a su tam realne priklady ako reagovat ked si nevies dat rady. Ona ma super rady.
Moj syn ma teraz 3 a este stale mava hysak ved je to normalne, ale on uz vie povedat: mami som nahnevany lebo… mami potrebujem pomoct…. mami chcem sa objat.
Aj ja zakricim,mam 2 male deti a nie som robot ale fakt sa velmi snazim ist touto cestou.

co sa tyka autizmu: ano,je to jeden z priznakov ale musel by ich mat omnoho viac aby som zbystrila pozornost. ako je na tom s recou, zdielanie pozornosti,sposob hry, imitovanie, ocny kontakt atd atd atd.

danyelia
20. okt 2023

...nechaj ho za dverami bytu, zavri a zamkni a povedz mu, že pokiaľ sa neukľudni, dnu do bytu ho nepustíš a aj to dodrž, možno sa zbadá 🤷‍♀️

lorin29
20. okt 2023

Toto robila aj naša.. Len čo sa otvorili dvere rev na celý byt... Prestala som to riešiť... Vyložila som nákup malú som vyzliekla a čakala kým sa ukludni nepomáhalo žiadne dohováranie

amelia89
20. okt 2023

@danyelia toto je strasna rada. akoze 2 rocne dieta ma pochopit ze matka ho nechala sameho a zamkla pred bytom aby sa ukludnil? 2 rocny? to akoze mu docvakne a prestane plakat? no ja neviem teda…

deti95060810
20. okt 2023

zúfala? nemáš byť z čoho... skús troška prísnejšie - uvidíš .

deti95060810
20. okt 2023

@danyelia za dverami bytu? no bála by som sa - aby náhodou nechytil strach, alebo neodišiel...

amelia89
20. okt 2023

@deti95060810 keby si mi napisala ze moje dieta ma mozno autizmus tiez by som z toho nemala radost a potom pises ze ma byt prisnejsia. tak co teda- autizmus ci nedostatocne prisna mama

autor
20. okt 2023

Určite ho nebudem nechávať vymknuteho pred bytom na chodbe... Omg 🤦

deti95060810
20. okt 2023

@amelia89 cez net nevyšetrí nikto autizmus... to sa musí maminka obrátiť na odborníkov...
ťažko radiť - len viem čo sú autisti a ich záchvaty... ale oni na to berú lieky....
aj na autistu musíš byť prísna - lebo inak ak mu všetko povolíš - tak to je cesta do pekla... to je hotový koniec.

danyelia
20. okt 2023

@amelia89 Áno. Presne tak, zrazu zbystrí a uvidí, že mama vie byť aj prísna a nemôže jej skákať po hlave. U mňa to fungovalo, keď malý syn niečo vystrojil, len raz išiel za dvere. Teraz pri vystrájaní sa ho len stačí opýtať, či chce ísť za dvere...Verte, že nechce a hneď skrotne. Neberte to v zlom, ale dnešné mamy (nie všetky) sa boja vlastného dieťaťa, hneď bežia za psychologičkami, terapeutmi, mojkajú ich, ale občas treba byť aj prísny. Veď to dieťa skúša, kam až môže zájsť a ak ho mamka pri záchvate pusinkuje a mojká, aký má dôvod prestať vystrájať? Veď musia mať tie deti hranice, neosoravedlňujte ich stále, ale buďte im autoritou, nie fackovacím panákom...

autor
20. okt 2023

Co sa týka autizmu, iste príznaky on ma, napríklad občas robí tie divne pohyby s dlaňami, alebo sa len občas chova zvláštne, ale nič ďalšie. Očný kontakt ma normálny s ľuďmi, reč ma nadpriemernu podľa mňa, v pohode skladá jednoduché vety, vie povedať vlastnosti nejakého predmety, farby atď.. , neopakuje dookola jedno slovo ani nič. Komunikuje normálne, príkazy väčšinou poslúcha, rozumie všetkému, s inými deťmi zatiaľ veľmi neprichádza do kontaktu, cize tam neviem ako by sa choval a ci by bol spoločenský.. Ale bojím sa tej diagnózy a vždy to zaženiem, ved predsa nieje riešenie vyhovoriť sa na nejaký autizmus, je to dieta, robí vsrko inak ako my dospelí, rozum sa stále vyvíja z tak.. Uhrávam to na toto, nieje umenie povedať je taky lebo ma autizmus.. Ale po tomto sa asi poradím s jeho lekárkou..

lenickalienicka
20. okt 2023

Ahoj, podla mna to je klasicke obdobie vzdoru. Terrible two´s sa hovori 🙂 tieto rady co tu citam su hodne zlteho slonika ozaj. Vymknut pred bytom? Autista? Asi nikto z tychto ludi nemal zatial doma dvojrocaka 🙂 neboj prejde to❤️ je to naozaj len hrozne obdobie. @amelia89 ti napisala vsetko co by som aj ja.

danyelia
20. okt 2023

@deti95060810 Áno, na minútu...neodíde, na chvíľu sa zľakne a spamätá a konečne pochopí, že mama vie byť aj prísna a nenechá si od neho už viac skákať pi hlave.

annm81
20. okt 2023

Za predpokladu, že tieto záchvaty hnevu sa týkajú len a len príchodu domov a inak na ňom nepozoruješ nič nezvyčajné, nemusí ísť v podstate o nič. Občas sa stane, že dieťa má párkrát dôvod revať za konkrétnej situácie a potom sa z toho stane zvyk, aj keď pôvodná príčina už pominula. Skúsila by som ten zvyk prerušiť. Umývanie rúk je prvá vec, čo robíte po príchode, tak mu kúp nový dávkovač mydla - len jeho a nový detský uterák. Nachystaj to pred odchodom z domu a pri návrate, ešte pred dverami, kým je kľudný, mu poved, že máš prekvapenie. Ak bude zaujatý prekvapním, zabudne na to, že má robiť cirkus. Hneď po umytý rúk navrhni súťaž, kto sa skôr vyzlečie - pri blbnutí tiež nebude myslieť na to, že má revať. Alebo čokoľvek obdobné, čo spraví z návratu domov zábavu.

lenickalienicka
20. okt 2023

@danyelia je mi luto tvojho syna, ktoremu sa vyhrazas tym, ze ho sameho zavries za vchodove dvere. Ozaj sa tu nikdy nebudeme mat na slovensku lepsie, ked pri takom pocte knih a psychologickych vyskumov robia ludia stale v tomto tisicroci toto svojim detom.

Strana
z2