(Ne)štandardná hra dvojročného dieťaťa
Ahojte, prosim o nazor hlavne mamicky s osobnou rovnakou ci podobnou skusenostou.
Moja druhorodena dcerka bude mat o mesiac 2 roku. Od narodenia je to spokojne usmievave dietatko. Pekne papa, spinka, nie je agresivna, pocuva.
V poslednych par tyzdnov ma vsak trapi najma to ako sa hra. A velmi. Velmi rada sa hra sama (odjakziva) ... miluje kocky. No nestavia si veze, vzdy si ich uklada do radu, podla farby alebo velkosti alebo este neviem coho. Sem ram si dve kocky od velkeho lega spoji dokopy, popozera si ich, rozpoli ich a ulozi zas do radu. To iste robi aj so stipcami, kamienkami, pastelkami,... Ak jej staviame veze, vzdy ich zbura, a zase zoraduje. Mam mocit, ze s hrackami sa nehra konstruktivne, ale tak ako ona chce.
Tiez neukazuje a velmi malo zrozumitelne rozprava. Stale si nieco blaboce, ale nikto jej nerozumie. Vie povedat mama, daj, ne ne ne (nie), neda, ta (tam), ojedinele hoda (hojda)....aj to vsetko povie len ked ju k tomu nieco vyprovokuje, nie v klude, ked nieco chce.
Ocny kontakt udrziava podla mna dobre, na meno vacsinou reaguje (iba ked zoraduje, tak nie). Rada sa nahana po byte alebo dvore so sestrou. Pekne ma hlada, ked hrame schovavacku a tesi sa z toho. Miluje ked jej spievam, to odo mna neodlepi oci, ked tancujeme kolo kolo mlynske....rada ma napodobnuje pri tap,tap, tapusky.
Miluje steklenie, jasenie ... a maznanie. Momentalne je vo veku, ze strasne ziarli na srarsiu sestru, ked sa chce ona mojkat.
No a tiez je pravda, ze casto ked jej nieco rozpravam, tak mam pocit, ze mi nerozumie, ze na nu hovorim akoby cudzim jazykom. Rozumie, ked jen poviem, ze sa ideme kupat alebo papat alebo von. To zamieri s usmevom vzdy tam kam ma 🙂
Celkovo je uplne ona ako starsia dcera, ta bola skor narocne dieta a este aj 'tabulkovo' popredu. Druhorodenna dcerka je uplne kludne dieta, taky mojkacik .... len ma coraz viac trapi ako sa hra. Zacinam sa obavat, ci je s nou uplne vsetko v poriadku. Planujem navstivit logopeda a psychologa, ale kym sa k nim dostanem a zacne kolecko diagnostiky, rada by som vedela, ci je ti niekto s podobnou skusenostou a ako to dopadlo.
Dakujem ☺
Veď to je úplne normálne dieťa. Menejp pozoruj porovnavaj a bud v pohode. Preco chces ist k doktorovi pre pána kráľa zato že neukladá kocky na seba ale vedľa seba?! Ja neviem citala som dva krat prispevok a neviem najst skutocny problem. Malá ma dva roky necakaj ze bude komunikovat ako dospelý.
teda neviem, o co ti ide, ale podla mna je to normalne zdrave dieta. ona nevie, ako sa ma s hrackami hrat, ved necita navod... ved to je prave ta krasna detska fantazia, ze si sama vymysli, co s hrackami bude robit. aj nasi veze vzdy burali, doteraz z toho mau zabavu (1 a 3 roky), ked cosi postavim, tak to buraju, oni si s tym robia, co chcu (syn kocky bagruje bagrom a dcera sa s tym sama moc este nehra, ale vezu sa snazi postavit z hocicoho ineho). syn zacal poriadnejsie rozpravat, ked mal 2,5 roka, dovtedy par slov a poviem ti, rychlo sa naucil aj papulovat, rada spominam na cas, ked bol menej zhovorcivy 😀 a v tom veku rozumel hlavne tomu, co povazoval za podstatne, cize comu chcel 😀 nie tomu, co som chcela a potrebovala ja 😀 (a casto to tak pretrvava aj doteraz 😀 )
nie kazde dieta v roku rozprava a recituje, ale ak sa ti nezda (ty ju poznas a vidavas a hlavne vidis, ci napreduje), tak sa kludne obrat na lekara, aj ked neviem, co cakas, ze spravia s 2rocnym dietatom. nasa lekarka tusim povedala, ze do 3 rokov ma zacat rozpravat
My mame takeho starsieho, ma 5 a od mala sa hraval iba s loptickami a malo rozprava doteraz, za ruku chodi stale, malokedy odbieha od nas, teraz sa uz hra aj s inymi hrackami ale vyhrava vlacik, chodime k logopedicke a na neurologiu...vsetko ma ok len je proste trochu iny ako ostatne deti, v skolke je ok s detmi, ak mate pocit, ze treba diagnostiku, chodte, pre pokoj duse, nas este caka psychologicke vysetrenie, drzim palce, a urcite neporovnavajte svoje deti, nas druhy je jeho pravy opak, strasny certik 🙂
@amanta5 A aky je problem, ze sa vie krasne dvojrocne dieta aj same zahrat, ci to, ze dava kocky nie na seba, ale vedla seba podla vlastnej fantazie.....paneboze nieeeee, ved to je absolutne normalne, rovnako ako rozprava, ved ma dva, kam s nou chces ist? K psychologicke? Ty sa nudis? Ved co by s nou psychologicka robila? Tak, ale ked sa chces pachtit po dr a hladat diagnozy, kludne, ale skor by si mala/sorry/ navstivit ty podla mna a nie dieta, ved kazde dieta je uplne ine, aj ked su surodenci, kazde sa vyvija inak, aj ked maju rovnaku vychovu a vsetko.
Baby dakujem vam velmi 🙂 Naozaj, ani si neviete predstavit ako. Ja uz asi 3 noci nespim lebo ma znama a este ina baba naplasila, ze to su velke znaky autizmu. Alebo porucha komunikavnej zrucnosti v lepsom pripade. Zacala som citat o tom a strasne vela veci na nu sedelo, tak ja som z toho teraz uplne na nervy ☹
@amanta5 prepanajana, su tvoje kamosky vystudovane Mudr, Phdr a pod???? Ved ma iba dva a krasne sa hra, nedava kocky na seba, ale vedla seba, tak sa prosim ta nestresuj, je zdravy a hotovo, ci si potrebujes privodit problemy sama sebe?
Este by som dopisala, ze knihy nerada cita, len listuje. Hneva sa ked jej chem nieco v knihe ukazat ... ani za svet.
A tiez ked sa tesi, tak sa trasie ... da rucicky akobu do rozpazenia, tvori pusinku ale nevyda hlaska, len sa takto tesi.
Ja som si tiez do edavno myslela, ze je to proste ken pohodacka....no ked som zacala citat o tychto chorobach....velmi som zneistela ... kedze vela veci na nu sedi.
@maciatkolulu vies tiez si myslim, ze v dnesnej dobe sa deti az prehnane sleduju. Ale na druhej strane, nechcem nieco zanedbat ak by nahodou 😉
@amanta5 keď mal môj syn 2 roky, kocky neznášal, lego už vôbec nie, miloval staré a rozbité, čo najviac zničené autíčka, donekonečna sa vedel pozerať len na to, ako je rozbité. Vonku svoj malý bicyklík na kolieskach stále jedným kolesom dával do kaluže a fascinovane na to hľadel, že " mamina, aha, plasknutá umanika " ( rozumej - prasknutá pneumatika )...dnes má 22, je Bc. na FIT VUT Brno a ide ďalej...takže - Tvoje dieťa je úplne normálne, vôbec sa netráp, skôr výnimočné.
@maciatkolulu nehnevaj sa, ale posielat mamu k psychologicke za to, ze sa snazi svojmu dietatu pomoct...zda sa mi divne...
@amanta5 myslim si, ze mas ako mama velmi dobru intuiciu a pozorovacie schopnosti. ukazovanie je vo vyvine dietata velmi dolezite, dieta zacina ukazovat uz velmi skoro, okolo prveho roku - tym sa vela uci a spoznava svet. ked neukazuje, tym padom nema zaujem, nemas sancu ju nieco ucit...
rec je velmi individualna, ale tiez sa nespolieham na to, ze dieta sa same ako 3 rocne rozrozprava...nehovorim, ze dvoojrocne dieta ma krasne rozpravat, ale treba ju jednoznacne stimulovat...ved ako aj pises, mala ta vezme za ruku a dovedie ta k veci, ked neuhadnes co si prosi, tak nastava hnev...logicky, keby vedela rozpravat aspon jednotlive slova, tak ti povie, co potrebuje (najcastejsie asi jedlo, hracku...)
a ukladanie do radu vsetkych veci tiez nemusi byt celkom ok (hoc to deti robia vramci hry, avsak pokial dieta nerobi inu cinnost s hrackami, tak to tiez nemusi byt v poriadku)
ak chces, mozes mi napisat ss, mozeme popisat o tom este
@stankaknoppka ja sa snazim ich neporovnavat a ku kazdej pristupovat individualne. Zas je pravda, ze oni su naozaj brutalne rozdielne ... vediem im obom spomienkove albumy...takze nemusim ani lovit v pamati ☺
Svokra hovori, ze moj manzel bol taky, ked bol maly.... kde ho polozili tam bol. Dokonca na hojdacke kolkokrat zaspal, kym okopavali zahradku. Ze skoro neplakal....tak ako nasa druha dcerka.
Moja mama zas hovori, ze sa malej malo venujem. Ze starsia si vzdy vymaha moju pozornost a mladsia sa rada zahra aj sama. Tak ze sa venujem hlavne starsej, tak nech sa necudujem
@amanta5 je pravda, ze vela z toho, co pises, sedi na autizmus. ale daj jej cas a sleduj, co bude dalej. 2r. dieta nevie rozpravat vacsinou, to je ok. Tie ostatne prejavy mozu byt, nemusia. Ale ak udrziava ocny kontakt, tak to je dobre. Nestresuj a pozoruj. to by som robila ja. Co psychologicka urobi s dietatom, co nerozprava? To ma inak vzdy zaujimalo. Moje deti cudziemu cloveku nepovedia ani ň....
@amanta5 ved ja nie v zlom som ta poslala k psychologicke😉, ale teda ked uz v noci nespavas a pritom tvoje dieta minimalne z toho co si popisala vyzera ako absolutne zdrave a sikovne dieta, tak je skor problem v tebe, fakt nie v zlom🙂
@anettta a ukladanie veci na seba je ok? Boze, ved uz staci, je to fakt smiesne, ze sa tie nevinne deti takto pozoruju, das do radu zle je, das podla farby este horsie, nevies v dvoch rokoch farb, hrooooza, vies, este horsie, dajte tym detom pokoj a nechajte ich hrat sa ako sa im chce, ci na seba, ci vedla seba, ci podla velkosti, ci nie, preboha...... Tak male dieta sa meni z mesiaca na mesiac a ani sa nespamatas a bude ti kecat vetami rozvitymi😅
Môj už ma 7 a riešili sme presne tento problém on nehovoril vôbec len eee a ukazoval čo chce. Minulý rok sme boli na predškolkskej poradni kvôli odkladu je na konci augusta preto a psychologička povedala že je nadpriemerne inteligentný a má užasnú slovnú zásobu. Tak som jej povedala že do troch rokov nehovoril nič a ona že to robia vysoko inteligentne deti. Aj to ako sa hrá presne ako náš len on si tak ukladal auta. Inak ešte nemal rád zmeny, všetko muselo byt na svojom mieste nič sme nemohli menit. Neboj malá je určite ok
@gulisko tvoj aspon ukazuje...ona to nerobi. Mam pocit, ze vacsinu dna si vystaci sama, ale samozrejme ma musi mat na ociach
btw. ani starsia nikdy neukazovala a je velmi rozumna. To ukazovanie samotne ma az tak netrapi. Skor vsetko dokopy ☹
Ale tak dufam, ze u nas to nebude nic vazne 🙂
Aj on je stale sam dokonca aj ked príde navšteva tak on sa sám zavre do izby a tam sa hrá. Len ho chodím kontrolovat. Ako sa zahra aj s ostatnymi ale to len ked musí. A to ukazovanie je znak že vie čo chce. To bolo ževraj dobre že to robil. Budem držat palce nech vam to dobre dopadne a ved ked pre klud s nou behneš k dr tym nič nepokaziš. Len sa neboj určite je v poriadku
@amanta5 tak aj moja zoradovala... A aj zoraduje,aj ked teraz trochu inak... Uz si robi skolku a zoraduje "deti" .Ale ma o vsetkom velmi jasnu predstavu,takze je narocne hrat sa s nou,kedze ak clovek nieco neda presne ako ma ona predstavu,tak sa zvykne rozculit. 🙂) a to uz ma 5 rokov.
A kedze nevie hovorit (obe moje sa rozhovorili az po 2,5r.),tak ak nevies co chce,je uplne normalne,ze sa rozculi.. Aj nasa,ked jej nerozumieme,chodime na logopediu,lebo ma.problem s niektorymi pismenkami este,tak ju to rozculi. Teraz uz ani nie,ale estz pred takym rokom..
Kazde dieta je ine,mala je uplne ina ako maly aj co s tyka povahy,on je ochotnejsi ku kompromisom,pozicia hracky,lahsie sa skamarati,mala nie..
Aj ked mas obe dievcata,necakaj,ze budu rovnake.. Podla mna je mala v pohode.. Nasho zas bavilo,ked som roztocila kruzky ci kocky na hrane..to sme hravali aj polhodinu niekolkokrat denne a jeho strasne bavilo na to pozerat.musim sa priznat,ze na mna to tiez tak upokojujuco posobilo.. Nie,nie je autista..a to si tiez auticka zoradoval i zoraduje (robi predsa kolony na cestach ;) ).
@mummy01 s tymi co som popisala ani nie...este ich niekedy dava do nadobky ak ma poblizku. Hra sa ale s takou zvukovou opickou niekedy ... tej dava pusu.
No najvia zoraduje...
najlepsie he ked sme von, hojda sa a pritom vsetko okolo pozoruje....smyka sa na smykalke ... ptecgadxa sa po ihrisko a pozoruje ... tak ja neviem 😕
@mummy01 ano, dzavotala, vzdy sme ju mali pri sebe na hracej deke ... pozorovala nas...usmievala sa
Ked mala rok aj hovorila pekne asi 10 slov. Tesne pred tym ako zacala chodit (v 15m), tak prestala hovorit a trochu sa utiahla akoby do seba. Ale vnimala nas vzdy. Pripisovala som to nastupu chodze. No teraz pouziva menej slov a ta hra ma trochu trapi.
Ona aj tetaz pozoruje stale okolie, nekuka doblba. Myslim, ze aj preto na mna vzdy uplne nereaguje.
No a vsimla som si, ze miluje ked sa deti jasia...hned ku nim uteka a napriklad k nahanacke sa prida, tak ze uteka popri nich a obzera sa kde su.
Hovorim, ze mna najviac trapi ta jej stereotypna hra (vsetko preklada) a to, ze pri nej ma skoro vobec nevnima
Aj môj synovec prvé 3 roky všetko ukladal do radu, nič nevyčnievalo a je to šikovný zdravý dospelák 😉
Kks... no tak bude stavat cesty, a nie mrakodrapy...
Nehladaj zbytocne problemy, ked nieco bude zle, urcite sa to ukaze aj inak. Zoradovanie kociek nie je zrovna smerodajne... kazdy mame svoj svet..
Moj maly ma 21 mesiacov a nema rad ine deti. S dospelymi pohoda, od deti odchadza, radsej sa hra sam alebo so mnou... kazdy mame to svoje. Cakaj, sleduj a uvidis casom.
Ja som tiez s mojou mala podobne starosti,tiez sa mi zdalo,ze vykazuje znamky autizmu,ale nakoniec to preslo a teraz ma 3,5 a uplne ina je...ale chapem,ze mas stres,ja by som to ale zatial na tvojom mieste s psychologom a logopedom neriesila,max ked pojdes k pediatricke,tak skus jej povedat o svojich obavach..
Netreba to citat, vzdy si najdes znaky, ktore presne sedia na tvoje dieta...tiez sme malu zdrav.problemy a citala som kadečo, akurat som bola z toho nervozna ...

Este by som doplnila, ze vonku mi da zvacsa pekne rucku, mota sa okolo mna, neuteka.
No a v poslednych dnoch, ked nieco chce pride, chyti ma za ruku a dovedie k tomu co chce. Ak nezistim co to je, tak samozrejme plac. Tak toto je narocne, ale pride mi to normalne ☺