icon

(Ne)štandardná hra dvojročného dieťaťa

amanta5
9. aug 2017

Ahojte, prosim o nazor hlavne mamicky s osobnou rovnakou ci podobnou skusenostou.
Moja druhorodena dcerka bude mat o mesiac 2 roku. Od narodenia je to spokojne usmievave dietatko. Pekne papa, spinka, nie je agresivna, pocuva.
V poslednych par tyzdnov ma vsak trapi najma to ako sa hra. A velmi. Velmi rada sa hra sama (odjakziva) ... miluje kocky. No nestavia si veze, vzdy si ich uklada do radu, podla farby alebo velkosti alebo este neviem coho. Sem ram si dve kocky od velkeho lega spoji dokopy, popozera si ich, rozpoli ich a ulozi zas do radu. To iste robi aj so stipcami, kamienkami, pastelkami,... Ak jej staviame veze, vzdy ich zbura, a zase zoraduje. Mam mocit, ze s hrackami sa nehra konstruktivne, ale tak ako ona chce.
Tiez neukazuje a velmi malo zrozumitelne rozprava. Stale si nieco blaboce, ale nikto jej nerozumie. Vie povedat mama, daj, ne ne ne (nie), neda, ta (tam), ojedinele hoda (hojda)....aj to vsetko povie len ked ju k tomu nieco vyprovokuje, nie v klude, ked nieco chce.
Ocny kontakt udrziava podla mna dobre, na meno vacsinou reaguje (iba ked zoraduje, tak nie). Rada sa nahana po byte alebo dvore so sestrou. Pekne ma hlada, ked hrame schovavacku a tesi sa z toho. Miluje ked jej spievam, to odo mna neodlepi oci, ked tancujeme kolo kolo mlynske....rada ma napodobnuje pri tap,tap, tapusky.
Miluje steklenie, jasenie ... a maznanie. Momentalne je vo veku, ze strasne ziarli na srarsiu sestru, ked sa chce ona mojkat.
No a tiez je pravda, ze casto ked jej nieco rozpravam, tak mam pocit, ze mi nerozumie, ze na nu hovorim akoby cudzim jazykom. Rozumie, ked jen poviem, ze sa ideme kupat alebo papat alebo von. To zamieri s usmevom vzdy tam kam ma 🙂
Celkovo je uplne ona ako starsia dcera, ta bola skor narocne dieta a este aj 'tabulkovo' popredu. Druhorodenna dcerka je uplne kludne dieta, taky mojkacik .... len ma coraz viac trapi ako sa hra. Zacinam sa obavat, ci je s nou uplne vsetko v poriadku. Planujem navstivit logopeda a psychologa, ale kym sa k nim dostanem a zacne kolecko diagnostiky, rada by som vedela, ci je ti niekto s podobnou skusenostou a ako to dopadlo.
Dakujem ☺

rutie
11. aug 2017

@amanta5 Ja by som sa nebala, na tvojom mieste. Autizmus nie je choroba ako hemofilia, ze bud ju mas, alebo nemas. Je to spektrum urcitych prejavov, rysov, vlastnosti, ktore su uplne bezne vyskytuju medzi ludmi, ktori su povazovani za "normalnych," Akurat pri poruchach autistickeho spektra sa stretnu akokeby naraz. A podla toho v akej intenzite sa stertnu, tak ovplyvnuju fungovanie cloveka v spolocnosti. Su vysokofunkcni autisti, u ktorych je to tak "na hrane", ze v beznom konatkte (na urade, v obchode, na skolskej besiedke) ani nezbadas, ze ten clovek je iny. V pri hlbsom kontakte na to prides, ale ked sa naucis s takymi ludmi komunikovat, da sa s nimi normalne fungovat v praci, v rodine, vo vztahu. Mam takeho otca, kolegov, kamaratku, synovych kamaratov.
Moj syn ma tiez niektore rysy spolocne s Apergermi, ale nema ich dost na to, aby bol onalepkovany ako Asperger. Rovnako ako tvoja, hral sa podobne, miloval vzorce , ktore su logicke a ktore sa opakuju, vo vsetkom, v kazdodennom zivote. Je pomerne tazkopadny vo vztahoch, dokaze nas uplne vytocit s tym, ako trva na svojej logickej pravde aj ked to je v tej chvili spolocensky nevhodne a vsetkym ude na nervy. Ale uplne neautisticky chape metafory, dokaze pisat basne, rozumie satire a ironii a sam ju pouziva. Chape vztahy medzi detmi, rozumie pozicnemu boju v triede. Dobre vychadza so spoluziakmi, ktory maju AS (aspergerov syndrom) diagnostikovany, nejako sa vie naladit na ich vlnu a zaroven ich zapojit do diania v triede. Netvrdim, ze je to dieta, co sa lahko vychovava a s ktorym sa lahko zije, ale nepochybujem o tom, ze sa v zivote uplatni, uspeje, vybuduje si vztah.
Ludia sme rozni a v podstate ludia s AS by nemali byt povazovani za postihnutych, ani za ludi s "poruchou". Oni su zivotaschopni, zdravi, len komunikuju na inej vlne ako vacsina. Kyby mali svoj vlastny stat, ktory by si sami spravovali, bola by to normalna fungujuca krajina, mozno aj lepsie ako su tie nase. Mali by normalne fungujuce vztahy, mozno aj lepsie, ako tie nase. Im sa zda, ze my ostatni sme divni a nezrozumitelni, vagni a frustrujuco chaoticki. Maju smolu, ze ich je mensina. To tak ale nemusi byt vzdy, kedze tie AS crty su vo vyznamnej miere dedicne a AS v dnesnej technologickej dobe uplatnuju lepsie ako kedykolvek predtym, takze su aj ziadanymi partnermi a ich geny sa siria.
Nerob paniku, tvoja dcera zjavne napreduje vo vyvoji, nebude mat problem sa uplatnit. Ak aj bude v niecom trochu ina, nez vacsina, nie je to nieco, preco sa treba trapit. Prave tito trochu ini ludia su tym korenim spolocnosti, su to oni, ktori postavili milniky v dejinach ludstva.

amanta5
autor
11. aug 2017

@rutie nic z toho co pises nerobi ... zje vacsinou vsetko....ked ideme von pista sa po znamych yrasach, ale zatial nema problem so zmebou trasy....iba ked vidi hojdacku a ja taham inym smerom...ale to je normal 😁 Ona je hojdackovy maniak.
Rada veci este stale olizuje...ale toto uz postupne prestava robit.
Deti rada, ale nehra sa s nimi....skor popri nich. Rada ich pozoruje. Ked sa ale napr. Nahanaju uteka sa nahanat ku nim.
Mna skor trapi, ze sa spolu my dve okrem jasenia a tulenia a spievania nevieme spolu hrat. Teda ona sa nechce hrat, tak ako ja a zatial ine deti. Ona sa chce hrat po svojom...stereotypne.
Ocny kontakt ma krasny....ten vie udrzat...aj vselico najma vonku pozoruje.
No napr. ked na nu rozpravam, mam pocit akoby nanu hovorim cinsky...

amanta5
autor
11. aug 2017

@rutie
rozumie slovam Pod. Kupat, papat... na pistel maznat ... inak mam pocit, ze nic

charlie1980
11. aug 2017

@vierka303 Autizmus sa da uz spolahlivo diagnostikovat v 3.roku, ale pozrie sa na dieta ktokolvek aj predtym, ked su obavy, aj na 1,5r, ak je dovod na obavy. Pretoze uz aj 1,5r dieta javi znamky.
Moj syn sa odjakziva pridal na ihrisku k detom, chcel sa s nimi nahanat, smykat, no nikdy nenadviazal priamy kontakt- nepodal im hracku (to skor on im bral hracky😀)
Moj nemal ziadne ritualy. Az po 3.roku sa vykrystalizoval - vsetko chce robit ON sam, vsetko chce robit za mna (nemal ziadne ritualy v hre, len jeho sposob hry bol zvlastny)
Vyberavy v jedle nebol. Zjedol vsetko, okrem mliecnych produktov a mliecnych polievok. Jednou trasou sme chodit nemuseli, on sa rad tulal kade tade, ale ked si raz zaumienil ist doprava, nebolo mozne zmenit smer, aby som sa dostala tam, kam som potrebovala. Zmeny ma praveze rad....chodime na dovolenky, spime na hoteli, ma rad vsetko nove....ale....vzdy pri vsetkom novom je ako utrhnuty z retaze, lebo tie situacie nezvlada. Nema pre ne alternativu. Nevie, ako sa vtedy spravat. Cize to nie je o tom, ze by nemal rad zmeny, ale o tom, ze v zauzitych situaciach sa vie istejsie a spravne pohybovat, tak ako ho to ucim. A cuch, to ano 😂 Ovoniava vsetko nove jedlo. Ale prijme ho.

rutie
11. aug 2017

@amanta5 Ani moj syn sa s nikym nechcel hrat, kto nenabehol na jeho system hry. Teraz sa hravame spolocenske hry a tak, to je v pohode. Ale dcery sa hraju cele hodiny na take tie typicke detcke rolove hry "na..." a on sa nedokaze zapojit. No a co. Moj syn nie je autista, ale ma s nimi niektore spolocne rysy. A s Aspergermi sy vyboren rozumie. Myslim, ze aj tvoja dcera bude podobny pripad. Nie je na tom uplne nic, preco by si sa mala trapit..

rutie
11. aug 2017

@amanta5 Aj moj syn ma extremne citlivy sluch a cuch. Nedokaze napriklad telefonovat v miestnosti, kde nie je uplne ticho. Musi sa zatvorit do kupelne, ked vola s babkou. Stale mu nieco smrdi, nemozem sa k nemu po tom ako som vypisla kavu ani priblizit. Nie je to uplne bezne dieta, ale stastne a uspesne funguje v kolektive v timovom sporte, ktoremu sa venuje aj na skautingu. Ma problemy s pochopenim instrukcii, pokial nie su na 100% logicky presne a explicitne ale dokaze napisat krasnu basen, plnu uzasnych metafor a vtipu.

Chcela som tym povedat, ze ludska povaha je velmi zlozita vec, ze to nie je 0-1 a v programovani. Ze tvoja dcera moze mat niektore crty spolocne s autistami, ale dalsie mat vobec nemusia vobec to nemusi znamenat, ze bude znevyhodnena vo fungovani v spolocnosti. Je to jedinecna bytost. V kazdom pripade, podla mna je dobre, ze si tie veci vsimas. U deti, ktore uplne na 100% nezapadaju do priemeru je niekedy treba viac nasej pozornosti a usilia, kym najdeme cestu ako ich pochopit a pomoct im fungovat v tom mainstreame. Odmenia nas svojou vynimocnostou.

rutie
11. aug 2017

Kurnik, tolko preklepov, ked to citam po sebe, sorry..

anettta
11. aug 2017

@charlie1980
@rutie
Krasne a pravdivo ste to napisali 🙂
Kazde dieta ci s autizmom ci bez neho je uzasna, jedinecna bytost a my sa len musime naucit vidiet jeho krasu a vynimocnost ❤

jana2679
11. aug 2017

Podľa mňa je úplne v poriadku a veľmi šikovná, moja staršia má teraz 3 a rozprávať začala po 2 rokoch dovtedy skoro nič a vonku mi ruku nedala a za menom sa neotočila, je svojhlavá "levica" ale je v poriadku.Teš sa nej a žiadne tabuľky a čo ma vediet v tom a tom veku nesleduj, každé dieťatko začne niečo skôr niečo neskôr🙂

amanta5
autor
12. aug 2017

@rutie
@charlie1980
@anettta
dakujem vam krasne 🙂 .... uvidime co sa z toho vyvinie nakoniec 🙂 Ja nehadzem flintu do zita, urobim pre nu maximum, ci uz je len tvrdohlava, ci bude mat 'diagnozu'
Mam z toho strasny strach najma kvoli tomu, ze nikoho takeho nepoznam, a neviem co mozeme ocakavat a ako pristupovat k takymto detickam. Hadam vsetko zvladneme, bez stresov ... hlavne z mojej strany 🙂

amanta5
autor
12. aug 2017

Inak dievcata....dnes od rana chodi, zhana ma a hovori s poloplacom "De je, de je". A myslim, ze prvykrat pozera aj do knihy, ked jej nieco ukazujeme....a nenervaci s tym, ze chce stranu otocit :D

macik166
12. aug 2017

@amanta5 napíš ako sa to bude ďalej vyvíjať...zaujíma ma to., môj nerozprával do 3 rokoch nič

radacak
12. aug 2017

@amanta5 nasa mala sa ties tak rada hravala zo stipcami 🙂ukladala si ich alebo aj ine nikdy by mi nenapadlomze to nieje normalne a ties vzdy za ruku pekne .urcite je to lepsie ako by ti mala vybiehat na cestu alebo utekat pred tebou .a necitaj hlavne lebo potom si clovek vsugeruje same hluposti do hlavy.

stankaknoppka
12. aug 2017

@amanta5 jasne radsej ist ako to nechat tak vsak aj nas caka este psychologicka ...tiez budem radsej vediet co a ako dalej drzim palce

asocial
12. aug 2017

@amanta5 ja vidím normálne spravanie dieťaťa v jej veku (mám rovnako starého syna)...a v mojom okolí veľa takých deti..fakt nevidím dôvod na logopeda a psychologa.

amanta5
autor
24. aug 2017

Ahojte, vcera som navstivila Centrum vcasnej intervencie v BA. Zatial sama. Dohodli sme sa na vyvojovej diagnostike a vysetrenim sluchu zaroven. Pani psychologicky na mna zaposobili velmi dobrym dojmom. Som rada, ze som si zvolila toto ako prvu moznost.
Zatial mi povedali, ze dcerka je este velmi mala na akekolvek zavery a diagnozy, ze musime cakat...a sledovat 🙂 Posilnovat silne stranky a pracovat na slabych. Ze z mojho rozpravania vidia v istych oblastiach nestandardny vyvoj, ale tiez to nemusi nutne znamenat nejaku poruchu. Chcu ju predovsetkym aj same vidiet, ako sa sprava a reaguje.
Tak nam drzte prsty 🙂

mirka1221
4. jún 2019

@amanta5 dobrý deň, ja viem že táto téma je už stará, ale aj tak by som sa rada opýtala, ako ste dnes na tom s vašou dcérkou a či sa potvrdili vaše obavy?
Ďakujem pekne za odpoved

trojnasobnamama
Autor odpoveď zmazal
amanta5
autor
7. jún 2019

@mirka1221 moje obavy sa potvrdili. Dcerka ma diagnotikovanu poruchu autistickeho spektra. Vyzera to na vysokofunkcny autizmus. Mala je sikovna, pekne napreduje. Som rada, ze som sa nenechala uchlacholit a rieisila nestandardne spravanie dcerky uz tak skoro. Aj vdaka tomu, je dnes moja mala tam kde je.... urobila obrovske pokroky. Potrebuje niekoho kto ju povedie...aspon zatial 🙂

anettta
13. jún 2019

@amanta5 som rada, ze ste to urobili. Vasa dcera si nemohla vybrat lepsiu maminku ❤

tatinka
22. jan 2021

@amanta5 ahoj,citam tvoju diskusiu, chcela som sa ta spytat,kedy tvojej dcerke potvrdili diagnozu?v akom veku uz tak ze na sto percent?

amanta5
autor
23. jan 2021

@tatinka na papier ju dostala, keď mala 2R10M. Vtedy dostala nešpecifickú poruchu autistického spektra. Odvtedy sme už na rediagnostike neboli, nebol dôvod. Dcérka autizmus bezpochyby má.
Ja som to na 100% vedela už vtedy....keď mala 22 mesiacov. Vtedy mi to to došlo. Triáda poškodenia na ňu úplne sedela, každá jedna oblasť bola jednoznačná. Vyplakala som sa pár nocí a začali sme veľmi intenzívne pracovať. Potom som ešte asi 7-8mesiacov dúfala, že sa stane zázrak ... ale taký aký som očakávala sa nestal.
Dnes môžem povedať, že som šťastná, že ju mám, a že je presne taká aká je. 🙂
Občas je to náročné, nie kvôli nej, ale skôr ja som občas vyčerpaná. Ale človeka to prinúti veľa rozmýšľať o živote a usporiadať si priority.
Na druhej strane, nemám pocit, že by som v živote ja alebo moja rodina o niečo prišla. práve naopak. Ak sa s dieťatkom intenzívne pracuje (a nemá žiadne iné ťažké dg), je možné žiť vcelku "normálny" život. 🙂

trojnasobnamama
23. jan 2021

@amanta5 ja mám dcéru s autizmom +detská mozgová obrna+mentálna retardácia dosť ťažká.Keby mala len autizmus skacem od šťastia do povaly.Vela záleží od toho či dieťa má pridružené aj iné diagnózy.Napdiek intenzívnej práce Ninka stále rozumie iba základné veci ,ako papať,kúpať,hrať,a podobne.Je plienkovana doteraz nepochopila potrebu.Ma 6 rokov a teraz nedávno sa naučila dávať nám pusinky.

amanta5
autor
23. jan 2021

@trojnasobnamama Ahoj Emi 🙂 Určite je to náročnejšie, keď sú pridružené aj iné dg, práve to som písala v poslednom príspevku. 🙂
Ak chceš a máš chuť, napíš mi kľudne na fb (Dotknime sa ...), dlho som o vás nepočula ..

tatinka
23. jan 2021

@amanta5 a ak mozem sa spytat,ako sa to teraz u nej prejavuje, alebo teda kedy si ty vedela,ze je to ine v jej spravani....pri tej hre ako uvadzas v zakladnom prispevku?ci aj nieco ine ti tak prislo nezvykle alebo ako to napisat....

amanta5
autor
23. jan 2021

@tatinka kľudne sa pýtaj, ak ťa to zaujíma 🙂
V tej dobe neukazovala prstom, čo už mala. Keď niečo chcela, priviedla ma k tomu a pozerala na to. A tiež mi nerozumela, keď som jej niečo hovorila. Rozumela iba základným, často používaným pokynom.
To som písala aj v uvodnom príspevku. 🙂
Pri spätnom pohľade by som ti vedela povedať, že jej chýbala neverbálna komunikácia. Nezdieľala so mnou veci, ktoré ju zaujali. Zdieľala so mnou iba emócie.
Dnes ma niečo cez 5 rokov. Neverbálnu komunikáciu začala používať, nie je to však také prirodzené ako u bežných detí. Verbálne komunikuje, ale nie na úrovni svojho veku. Teraz sa učíme tvoriť vety. Stále má problém s porozumením, ale tu sa veľmi zlepšila. Hra je úplne iná ako u bežných deti... Podobná je v tom, že si stavia 200ks puzzle, robí zažehlovacie koráliky. Inak je to taká skôr svojska hra.
No a najvýraznejší rozdiel je, že veľmi málo rozumie rôznym sociálnym interakciam a situáciám. 😊

tatinka
23. jan 2021

@amanta5 vies co inak ked som citala tvoj uvodny prispevok,mne hned prislo na um ,ze Zrejme autisticka porucha ,to ked som citalao tom zoradovani hraciek,nereagovani na meno ,ale zas ked som citala ,ze ocny kontakt ma, rada sa mojka,tuli....tak reku mozno porucha dakehO toho spektra,alebo ako to nazvat....
Vela si o tejto problematike citam,nas syn ma 2 a pol roka,sme v sledovani u detsk.psychol.z centra vcasn.intervencie a taktiez na neurologiu sme chodili ale teda na tu neoro to bolo pre tazku hypotoniu, ale tam uz to vdaka Bohu vsetko dobehol, syn rozprava,rozumie,ukazuje,hra sa,tuli sa,mojka,hovori ze ma lubi,ocny kontakt je silny,je Socialny,nema problem ist k detom aj ked zatial sa snimi nevie hrat,pije sam z poharika, vie sa najest sam lyzicou aj ked to este nie stopercentne ale ide mu to uz celkom pekne..ale ma taky pohyb rucickami Ze nimi mava ako kridelkami a otvara a zatvara pasticky a aj nimi kruti,aj chodidlami to robi ked sedi,viem ze to robia deticky majuce autizmus ale on ziadny iny prejav nema, neurologicka a aj psychologicka maju nazor,ze je tento jeho prejav sposobeny nedozretou cns, je s tym spojeny aj problem s jemnou motorikou, ale to ma vela deti ohladne tej motoriky....neuro povedala,ze vsetko pekne dobehol a uz k nej netreba chodit kazdy pol rok ale teda ze len v pripade potreby,pscyhol.ho sleduje nadalej,chodi aj k nam domov ,teda teraz to riesime cez hodinovy videohovor kedze je ta korona blba, a teda taktiez suhlasi z neurologickou,ze je to sikovny chlapcek a teda skor ide o tu cns a preto je tam aj ten prejav ruk a s tym spojena slabsia jemna motorika,teraz nam na to dala cviky tak snad to pomoze, skratka ze ziadne autist.prejavy tam jedna ani druha dr nevidia,on nema ziadne ani ritualy,ani si nic nezoraduje,netoci kolieckami ,ale teda i tak zaruku nam zatial u tak maleho dietata nikto neda...
ked si citam o autist.detickach a ich rozn.priznakoch,tak on nic z toho nema, to s rucickami zacal robit po druhom ockovani,dost som aj o ockovaniach citala, som nazoru,ze je to z toho....neuro a aj psych.hovoria,ze jemu sa to upravi,ale ze nevedia kedy,neuro hovori,vraj sa to zvykne okolo 4 roku ale ze nie je to pravidlo ,ze prave vtedy,kedze cns dozrieva az v dospelosti, ze mame vela cvicit tu jemnu motoriku,to aj psych.tak vravi,ze trenovat trenovat treNovat to....

amanta5
autor
23. jan 2021

@tatinka juuuj, tak to by som sa veru autizmu neobávala vo vašom prípade 🙂
Kým som nemala malú, tak som mala o autizme svoju (mylnú) predstavu.
Je veľa detičiek, ktoré majú vcelku slušný očný kontakt, a tiež majú radi túlenie a mojkanie. O tých sa zväčša v médiách nehovorí, pretože z toho senzáciu nespravia...

To čo ti hovorí neurologička tak aj môže byť. To krútenie ručičiek a nožičiek môže byť práve prejav nezrelej CNS. To sa vekom upraví. Treba ho nenásilne od toho odkláňať, trénovať a masírovať.
Moja dcérka s autizmom napríklad nikdy nešpičkovala, a tiež hovoria, že to je jeden zo znakov autizmu.
Ale to sú len sprievodne znaky, nie určujúce dg.

Aby sa dalo jednoznačne povedať, že má dieťatko poruchu autistického spektra (nazývanú autizmus) musí spĺňať aspoň 2 oblasti z triády poškodenia. Pozri si, čo je triáda poškodenia a sama uvidíš, že z tvojho popisu tam malý vôbec nespadá. 🙂

tatinka
25. jan 2021

@amanta5 ja suhlasim s nazorom lekariek, to moj muz do mna hudie skor opak, on stale cosi hlada, nataca maleho v kuse a stale sa mu daco nepozdava , uz ma ide z toho svacnut niekedy a potom ked potom vidim synove rucickovske prejavy, tak potom uz i ja panikarim , ci ozaj maju pravdu dr ...ale verim ze ano, len uz je na prasky ze to robi syn v podstate cez dva roky a zatial ziadna zmena k lepsiemu,,,,
mas moj obdiv ohladne tvojej dcerky, ale ono ja som tiez aj muzovi povedala, ze nase dieta milujem ci sa veci maju tak ci onak ...
a tvoj muz to ako zvlada ?

lenka2813
26. jan 2021

@tatinka sranda, presne toto s tymi rucickami a nohami robil aj moj maly 🙄 zacalo to tiez po druhom ockovani, preto dalsie som zatial nedala...no bola som uz z toho na prasky, neurologicka to uzavrela ako atypicky prejav spravania..vela krat cez den z nicoho nic zacal nimi krutit a triast, aj vonku to uz robieval. Chvalabohu asi po 7mich mesiacoch to vymizlo.. No stale sme sledovani, maly zatial moc nerozprava, ma 23 mesiacov..rozumiet rozumie, aj ukazuje prstekom co chce, len tiez ho uz asi prehnane sledujem.. Lebo niekedy si zoraduje auticka do radu.. Tak uz z toho stresujem ked citam taketo veci 😄