icon

Neviem si rady s dvojročnou dcérou

mischell0110
8. júl 2016

Viem,ze po precitani mojho prispevku si vela z vas povie,ze mam dieta ako kazda z vas,ze som fajnova mama,alebo zle vychovavam dieta...Pisem preto,lebo uz som naozaj zufala a uz neviem ako dalej,tak sa chcem aspon vykecat.A naozaj ocenim nazor kazdej z vas,ci radu,hoci mam pocit,ze somskusila uz vsetko,naozaj vsetko!
MOja dcera mala teraz 2roky.Kazdy povie,ze aka je krasna,ako anjelik,ze jeisto dobrucka...ale niknevidi ako to naozaj je,len moja mama,kedze byvameste u nasich,kym postavime s manzelom dom,lebo pracuje v zahranici.
On narodenia som mala s nou problem.Ako babo sa nechcela prisat,odsavala som si pol roka 7x za den a tak ju krmila.Nichrozne.Zle spavala,v noci bola kazdu hodinu a pol hore,stale plakavala,cez den spavala 3x po 20min.kazdy mi povedal,ajDr.to casom prejde.Ako mama vravela,pockaj do pol roka,zmeni sa to.Nic.POckaj do roka,nic.POckaj do 2rokov,potombude dobre.A je to horsie a horsie.To,ze nepapa vsetko,nechce mi vobec ovocie ziadne,okrem melona,co zacala nedavno jest,od malami ovocie nejedla,lenvyzivy zje,ale ovocie ako take nie.Zeleninu nezje nijak inak ako v polievke,aj to nie vsetku.POedala som si fajn,jedenieriesit nebudem,co jej chuti jej dam,ked nechce,nenutimju,ked je hladna vypyta si a aspon co to spapa.No probelm je v spani a jej spravani.
SPANIE: Od malicka mala reflux,nevedela zaspat nijak inak ako na rukach.potom sa odnaucila,pokolisala som ju 5-10min.v kociku zaspala a prelozila som ju do postielky.No od 7mesiacov som sa snazila ucit ju na postely pri mne zaspat.Skusala som dlhe tyzdne rozpravky pustit,hovorit,spievat,vypnut vsetko a matticho,hladkat ju...nezaberalo nic.Bol to hukot na postely,az sa z revu dovracala,pytala sa stale do kocika,aj ked som ho schovala,ukazovala rukami kam chceist.PO vysemesiaci somto vzdala,lebo nespavala,kedze nezaspala,len prerevala hodiny,poracala sa,musela som ju prezliect a lenrobota a z toho placu som uz bola na nervy,tak som ju dala do kocika,pokolisala ju 10-15min.a zaspala.Tak som si povedala fajn,kedtak zaspi a viem,ze spala potom 2h,neriesila somto.To bolo cez den.Ale v noci-katastrofa.Ci sa vecer napapala alebo nie,ze zjedla menje toho,stale sa budila,plakala.Uz som bola u DR.ci nieco nema,ci ju neboli brusko,ucho,zubky..proste stale,ze je v poriadku,ze to moze byt brusko,potom zas zubky,potom zas zle sny...Lenze noc co noc, to bolo,ze spala max.2hvkuse a potom len plakala,Oci zavrete,ale plakala.Ked soom jej dala mlieko,spala dalej,takze doteraz v noci vypije 2x po 130ml mlieka,takze kedjej nedam,prestojim potom 3-4h pri kociku,co nechce spat.NO posledne 3meisace,aj ked jej mlieko dam,aj ked ju kolisemstale v kociku po izbe ako blazon,ona proste neprespi noc.Prisaham,ze od jej narodenia som spala 2noci vkuse,inak je aj 5-6x za noc hore,co mrnci po 15min.alebo pije mlieko a potom mrnci,proste nespim viac ako 2h vkuse a ked spocitam za noc,co vlastne spim,tak je to 4-5h.Uz proste nevladzem fungovat na kavach a ibalginoch prosti bolesti hlavy.Mamami pomaha,ale nemozem od nej chciet,aby s nou v noci bola,ked chodi do prace.No su dni,kedy uz meliem z posledneho a musi byt pri nej,lebo mne sa hlava toci a je mi zle.Viem,ze to neni normalne,ked 2rocna zaspalava stale v kociku,ale skusala som 2tyzdne ju tam nedat,dat na postel,do postielky,ale je to horsie.V postielke nechce byt ani keby co bolo,aj ked vkociku zaspi a prelozimju,za 20min.sa zobudi s placom a pyta sa do kocika.Na postely sa blazni aj 2hodiny,co nespi,nakonieczide dole a huci pri dveroch,lebo chce ist prec,ked ju nepustim a dam spät,zas placetak,ze sa dobre ze nedovraca,hyka a vzlyka,potom spat nejdecely den,vzdamto,onanespi,poviem si fajn,aspon pojde vecer skor a prespi,ale to u nej proste neplati.Ide aj tak spat o 22 a uz o 2je hore,co zas reve.Nechodi sapt akor ako o 21:30,a ked ide aj o 23,prost eneprespi ani do 4vkuse.Cez den sme vonku,mozeme behat kade tade,lieta na odrazatku,mozemju chciet unavit ako chcem vyletmi,hrackami,proste ona neviemna com fici,ale ju neunavi nic!!!
SPRAVANIE: to je teraz najväcsi problem.Ako 2rocna by uz mala vediet apson z casti co sa moze a co nie.Viem,ze hlada svoje ja,ze skusa,co moze a co nie,ze kazde 2dieta je trucovite.Ale co zacala ona robit,uz nieje normalne.Ked jej niekto vonku vezme jej hracku,pochopim,ze sa jeduje.Ale ona zacala deti sacat,stipat,hryzt,bit a reve pri tom ako blazon.Skusala som to vysvetlovanim,ze sa to nemoze,ze nebude mat kamaratov,ked sa nepodeli-nefungovalo.Skusala som vycapanim po zadku,nezabralo.NAjhorsie je,ze nikto z deti sa nesmie ani len dotknut jej veci,ked jej niekto neda to,co chce ona,hadze sa o zem a vyzuri sa na mna-kope ma,hryzie,az mammodriny,sticuje mna alebo seba,ze si vlasy vytrha.Vizeram akoby madoma manzel bil,ked mam modriny-no mam ich od nejc,co mahryzie.Mzem ju vytrieskat po riti kolko chcem,o to viac mi urobi zle.Skusala som aj ignorovat ju,ked sa mi hodila hocikde na zemi,nachodnik,do blata,na piesku,netrapili ma jej spinave veci,vlasy,ruky,ale to,ze ked jej neni povoli,ze zacne ako diabol hukat,hadzat sa a robit mne alebo sebe zle.doma ani vonku sa nedokaze s nicim zahrat dlhsie ako 3minuty,nic ju nebavi,stalechce veci co nemoze-ako miesat mi lyzickou kavu,ktoru si prave zalejem,nozik,lebo vidi krajat oca nieco,alebo zapalovac..proste co sa dalo,sme poschovavali,ale su veci,co proste schovat nejdu nikam,bezne ich pouzivame a ona si zmysli,ze to chce,a ked to nema,zacne boj o nervy.Mesiace som sa snazila s nou chodit medzi deti,ucit ju,ze sa ma podelit,ze sama hrat,ze nesmie robit zle-marne.Je to horsie a horsie.Vonku sami mamicky zdaleka vyhybaju,lebo vedia,ze ich detom moja mala robi zle.Niektore ma poslu k psychologovi,ze toto normalne dieta nerobi,ine naposmech povedia,ze ju rozmaznavam a co vidi doma,robi inym-pritom nikto u nas sanebije,nepluje,neuci ju nic zle,prave naopak...Uz som mala pochybnosti,ci nieje autista.Dr.mi povedala,ze to sa zsiti v 3rokoch dietata,ale ze toto je lentrucovitost dietata,ze to musi prejst same.No ja som uz zufala,cim dalej tym viac a viac nemarespekt voci mne ako mame,do otca,do brata,do mojej mamy si tak nedovoli ako do mna.ja ju idem prebalit,kope ma,hryzie,vysmari plienku,ked ju prebali niekto iny,netrucuje az tak.Pytat sa nechce,nech to skusame akokolvek,ale to neriesim,pride to same casom snad.No nevladzem uz po psychickej stranke.Neviem,co je to spanok,naozaj noc co noc nespim,od unavy nevladzem niekedy nic,ani vyjst s nou von.Aked sa premaham,ze idem,len aby bola na vzduchu,medzi detmi,skonci to trapasom,ze odchadzame s revom,ohadze sa o zem,pohryzie ma,kope,ujde...proste uz neviem,co s nou.
Dr.mi stale vravi ako mama,to prejde,ale pytam sa ako a kedy?!
Stretla som jednu pani,ktora mi hnedhovori,ze vidi,ze mam problem s dietatom.Robi tzv.bielu magiu-veri nasviecky,kamene,duse mrtvych a podobne,ziadna vestica.POvedala mibez toho,aby som jej nieco povedala,ze mam krystalove dieta,ze je to 1z 1000,ze proste pritahuje vsetko zle z okolia,zo mna...ze kedbolav brusku ju niekto nechcel a ona sa preto tak sprava,ze sa stale citi nechcena-pritom netusim,kto by ju nechcel,smuzom sme sa nanu tesili,rodina tiez...spanie mi odvovodnila zlymi snamy,ze vidi od mala duchov,ma zle sny,preto stale mrnci zo zavretymi ocami.dala mi kamene,ktore ju vraj maju chranit,skludnit,sviecky mam doma zapalovat biele,aby ocistili okolie...proste som uz zo zuflastva vyskusala aj jej rady,ale bolo dobre asi tyzden,ze posluchala a spala o nieco lepsie,ze sa asi len 2-3x prebudila,ale po tyzdni zas to iste.Co povedat...snad len pocut vas nazor na moju situaciu....a dakujem.

erika272
22. júl 2016

@siska53 nepytala som si ako soravne krmit dieta... Vsien co nu davam a co papa a chuti mu to mu dam...

@dominikav123 a ano aj moj malh cipsy papaval... Lebo tiez ine okrem toho nechcel

timea7
22. júl 2016

@tinqua
@emily76
@siska53
@dominikav123 zbytočne sa namáhate....za všetko hovorí posledná veta - nič iné nechcel, 😀 😀 😀 lebo keby nemal chipsy, tak bude týždeň hladovať a nakoniec hladom zomrie....žiadne hranice, dieťa určuje čo a ako...

erika272
22. júl 2016

@timea7 vy uz dva dni provijujete.. Ano ked vam dieta neje cely den ani len lyzicku polievky tak ste fada ze vobec aspon tych par chipsou zje... Ci vy byvste nechali hladovat ?

erika272
22. júl 2016

@erika272 vidim ze tu clovek ne pre rady chodi ale za nejakymi zakomplexovanymi zirafami co bevedia co zo sebou a vsetkych odsudzujete len zato ze dieta neni dobrucke jk tie vase. Chodte sa daf liecit

erika272
22. júl 2016
erika272
22. júl 2016

@timea7 a láskavo si odpuste tie múdre komenty by hladom zomrel... myslim ze takéto veci sa ani len spomínať nemajú nie si z toho robiť ešte aj srandu... asi mate nejaký komplex alebo neviem o čo vam ide... človek sa tu z niečím zdovery a hneď utocite na neho ? Ja zvládam výchovu svojho dieťaťa aj keď je také aké je... Nie všetky deti sú anjelici... a vsak ten vo také dieta nema nevie poradiť... a ani pochopiť čo u vás je asi normalne že ste nechaoava lebo v každej téme sa len do ľudí navazate...

timea7
22. júl 2016

@erika272 viem, že o žiadne rady nestojíš, no napíšem, áno, ja by som nechala pokojne hladovať, lebo žiadne dieťa ešte dobrovoľne od hladu nezomrelo a chipsy pre neho neznamenajú žiadnu výživu, pre jeho telo sú len zdrojom nepotrebného nezdravého oleja a soli. Okrem toho dieťa veľmi rýchlo zistí, že ak nič nezje, bude hladné. Ak pred neho dáš päť krát denne jedlo a nezje, medzitým nedostane nič, len čistú vodu alebo nesladený čaj, po pár dňoch je po probléme. Ak piští, ukazuje na chladničku, treba ísť von, do parku, na ihrisko, nechať vybehať a ponúknuť zdravé jedlo. To je celé. Overené na množstve detí.

altair
22. júl 2016

@mischell0110
Ja by so ti poradila vyriešiť spánok. Moja má iba 15 mesiacov, no keď je unavena tak je nervozna, hadze sa o zem, nechce sa prebalit, place keď nedostane co chce, proste malý certik. Keď je vyspata, je to úplne iné dieťa. A spánok ma podobný ako tvoja. Ak sa v noci zobudi 2-3x je to uspesna noc.. Zle spava od narodenia, ja som si už zvykla. Jedného dna to hádam prejde. Zaspava zasadne na prsniku, postieľku som zrusila, keď sa začala budit každú hodinu. (nepomohlo, ale ja som bola viac vyspata, keďže kojim a vždy keď sa zobudila som jej dala prsník). A obcas ju nosim na rukach, ked nemoze zaspat a vidim ze je uz velmi unavena. Ze je na to velka? Reci nepocuvam. Vyspate dieta u nas znamena oddychnuta mama. Nam ešte pomohlo prestahovanie sa z bytu do domu. Dieťa je o polovicu menej nervozne, viac sa sustredi a lepšie spi. A este pomaha obmedzovat aktivity. Ked ma prilis vela nových podnetov cez deň, v noci je hore každú chvilua na druhy deň sa s ňou neda vydržať 😊.

erika272
22. júl 2016

@timea7 no tak si nechajte hladovať svoje dieťa ... ja si svoje nebudem mučiť hladom len zato aby zjedol akoze "zdravé" jedlo.... Neviem či už fakt podaktore nerozmyslate ale tak kludne aj si ich zatvarajtr do izby ked je zle nechajte ho vyvrieskat tak aby chudá odpadlo.. nechapem tieto úžasné výchovy... A však v neskoršom veku sa vám to určite vypomstí....

emily76
22. júl 2016

@erika272 vies, cipsy a podobna "strava" je pre dieta pritazliva, pretoze obsahuje vela soli, cukru, konzervanty a svojim zlozenim je urcena pre vytvorenie "zavislosti". Male dieta este nema ani tak vyvynuty traviaci system, aby ju vobec dokazal spracovat. Navyse si zvykne na vyrazne chute a potom take jedla ako zelenina, ovocie budu pre neho malo chutovo vyrazne. Ano, je tvoja vec, co mu ponuknes, ale potom netreba cakat, ze si samo a dobrovolne vyberie nieco nevyrazne, ked moze mat cosi ine. A ked si vyskusa, ze ked si pokrici, slahne sa na zem alebo slahne jednu tebe a dostane, co chce.. tak potom je jasne, ze niekde je chyba. V nom nie. Ani moje deti sami od seba zeleninu nejedli.. a doteraz si radsej daju brumika ako mrkvu. Ale je na mne, aby som si ustrazila zlozenie ich stravy. Nezjes co ti dam, budes hladny.. ziadne cipsy, lebo on ine nezje... a nie, moje deti som nenechala nikdy vyplakat.

timea7
22. júl 2016

@erika272 ako vieš, aké som ja mala dieťa? Prečo by som nemala spomínať, že by hladom nezomrel? Prečo ty teda do neho láduješ chipsy? Bojíš sa, že sa mi niečo stane, keď bude celý deň hladný? Neboj sa, stane sa mu jedine to, že zistí, že keď sa nenaje, bude hladný, keď bude pišťať, nič sa nezmení, nič iné na jedenie nedostane a nebude s maminou kývať. Ja sa navážam do ľudí? Ty si úplene rozpálená do žerava, ak ti niekto napíše niečo, čo nechceš čítať. Môžeš si myslieť a písať čo chceš, ale podľa toho, čo si opísala výchovu príliš nezvládaš. Sú deti pokojnejšie, aj náročnejšie, to je jasné, ale ustupovaním dieťaťu a nevytýčením hraníc to nevychováš žiadne. Ale tebe je to zbytočné písať, lebo si stále hudieš len svoje, baby ti písali dobre a hneď si sa na neoborila, no čo už.

erika272
22. júl 2016

@emily76 ja som tu nikde nenapisala ze ked sa mi slahne o zem alebo mne tak mu dám to čo chce nedám... lenže u neho to nepomaha.. ja nemienim riešiť jeho stravu o stravu tu vobec nejde.. jesť mu budem dávať to čo chcem a čo viem že zje a nebudem do neho tlačiť veci ktoré nezje a napríklad ani ja ich nejem...nie sú raz keď som do neho niečo natlacila aby sa konečne najedol tak mi vracal... alebo začne tak strašne plakat že prestane dýchať. Aje celý modrý a musím mu vdyvhavat do pusy .... proste neviete ako to je celé... ako som vravela v tomto asi vie poradit len mamicka ktorá prežíva to isté nie mamičky ktoré nevedia čo je to za pocit...

timea7
22. júl 2016

@erika272 moje dieťa je už veľké, takže výsledky svojej výchovy vidím. A som s nimi spokojná, aj keď som aj robila chyby, nikto nie je dokonalý a niektoré veci by som dnes robila inak. Nikdy som nenechala dieťa vyvrieskať, ale od útleho veku som ho učila odkiaľ pokiaľ. Takže toto ti nevyšlo, no daj ešte dačo.

erika272
22. júl 2016

@timea7 nikomu som tu nezačala nadávať ty tu máš ustipacne poznámky... A áno zvládam výchovu to že je zlý neznamená že je nevychovany...

erika272
22. júl 2016

@timea7 ja vás chapem nie priamo na váš som pisala ze nechávate svoje dieťa vrieskať ale celkovo... koľko mamičiek je takých čo nechajú ieta vyvrieskat.. ja si to dovoliť nemôžem pretože ako som vyššie napisala mi zmodra a odpadáva... a to nerobi len môj malý aké robili to aj moji dvaja bratia ani nevie že z coho to môže byť zevraj z toho vyrastie ...

timea7
22. júl 2016

@erika272 prečítaj si ešte raz po sebe svoje príspevky, možno pochopíš, čo z nich sála. Ja prispievam do tejto témy už dlho, ženám, ktoré sú schopné diskutovať iným štýlom, ako tebe. Ty skutočne nie si schopná pokojnej diskusie. Najskôr napíšeš, ako to jeden s dieťaťom nevládze, ako už nevládzeš a keď ti baby napíšu, že to nezvládaš, že niečo robíš nesprávne, tak útočíš a kopeš okolo seba ako malé decko. Napadlo ťa, že ti nechcú ublížiť, ale pomôcť? Že s takým dieťaťom mali už do činenia?

timea7
22. júl 2016

@erika272 viem, aj tu je taká téma a ja som na ňu alergická, ako nechať dieťa vyrevať, až kým od únavy nezaspí. 😠 😠 😠 😠 😠 Mala som v škôlke viac krát dieťa, ktoré zmodrávalo, až by odpadlo, keby sme nezasiahli. Pomáha zatriasť ním, fúknuť mu do tváre, alebo frknúť trocha vody do tváre, no tá nie je vždy po ruke. Áno, je to tak, že z toho vyrastú, postupne je toho menej a menej, až to vymizne celkom.

erika272
22. júl 2016

@timea7 jedna vec napisala som ze s nim nevkadzem nie ze ho neviem vychovavat to je rozdiel dalsia vec je tie mamciky co pisali vsekty pisali ze take dieta u bich nehrozi takze o com ? Ok nevyjadrujem sa uz viac ...

erika272
22. júl 2016

@timea7 no hej ja som od malicka chodievala do jasli s mojou babkou robila tam 35 rokou s detmi od 1 do troch rokou cguda moje u tu nenu s nami 5 mesiac co zomrela ale furt vravela za moju karieru som nevidela takeho certa ako je moj maly a to ho tak strasne lubila ze by nu dala vsetko co ma len abg bol dobry :(

erika272
22. júl 2016

@timea7 hej a to modranie no pri tom najmldasom bratovy sme si strasne vytrpeli otec uz kolko krat nyslel ze je po nom ked uz krce distaval rychlo ho tresol o postel a vtedy sa nadychol ale nepomohla ani studena voda ani dychnutie do tvare nic... A tebto moj to je to iste hroza

erika272
22. júl 2016

@timea7 uz som aj rozmyslala ho dat do jasli kedze deti ma rad ale co ak ho tam nezvkadnu tie ucitelky a budu ho tam bit hresit ? Toho sa velmi bojim

timea7
22. júl 2016

@erika272 v jasliach ho učiteľky určite nebudú biť. Naučil by sa, že sú pravidlá, ktoré musí dodržiavať, ale asi by som ešte počkala, minimálne do ďalšej jari, na jeseň sú deti viac chorľavé, aby nakoniec nebol doma ako tam.

mamutka
22. júl 2016

@erika272 kedysi mi jedna mamina rozpravala, ako jej doktorka vysvetlila, ako jedlo, konkretne lepok a jeho nedostatocne spracovanie, negativne ovplyvnuju spravanie jej dietata. Myslim, ze pisala, ze doslova sa v tom pripade uvolnuju v tele cosi ako opiaty a to dieta je nervozne, nesustredene, na pohlad "zle".
Pisem to len preto, ze strava nas velmi ovplyvnuje, sme doslova to co jeme. Niekto reaguje citlivesie, niekto nie. Niekto tlaci cely zivot udeniny a je stastny, niekomu ublizuju, aj ked mu chutia.
Udeniny nie su vôbec zdrave, udeniny poskodzuju zdravie, to tu nebudem rozpisovat, da sa to najst, ale ak syn jedava cipsy, rohliky, udene, bez ohladu na to, ze mu to chuti, ak je z tych, co na to reaguju citlivejsie, tak jednoducho je to pre neho ako jedy. Ked bude do seba pchat jed, jedovaty aj bude. Telo je neustale vydrazdene. Potrebuje sa ocistit od takých jedov, dostat skutocne ziviny.
To nepisem v zlom, akoze ho travis alebo co. Tieto potraviny proste nie su vhodne, aj ked ludom jednoducho chutia.
Treba hladat a skusat, co mu zachuti. Ja nie som nijaka super bio zdrava osoba, nepisem to preto. Len ako radu, ze som sa stretla s tym, ze ano, strava zasadne dokaze ovplyvnit aj spravanie.
Nas maly ked mal vymyslave obdobie, tak pomahalo naaranzovat jedlo do veselej podoby. Na nete je kopa inspiracii, ako sa zo zeleniny, peciva, ci masa daju vytvorit na tanieri ostrovy, lopty, mysi, opice a pod - co ho potesi. Potom to moze schrumat. Nasho napr.toto namotalo a uz mizol hrach, brokolica, ryba....
dam ti konkretny priklad - maly dostal vecer okolo 20 od jednej dobrej duse akysi pseudo decky napoj - kopa sladidiel, farbiv a pod., hlavne ze to je pre deti 🙄 s chutou to vypil. Aky bol jedovaty a neznesitelny v ten vecer, to si tazko vies predstavit a to je prave on z tych deti, co od narodenia boli velmi aktivne - skoro kazdu hodinu v noci hore, neustale potreboval podnety, spal 2 x 30 min cez den od narodenia a pod... takze je z tych co na bordel, jedy a debilne E-cka reaguje okamzite a hodne citlivo. A potom okoloiduci vidia "zle nevychovane decko a neschopných rodicov" pritom je to cele inak....

siska53
22. júl 2016

@erika272 sucastou vychovy su aj stravovacie navyky. Dieta bude jest to,co mu date. Niekto mu ten salam ci sunku dat musel. A kedze je to plne soli a korenin,jasne,smakuje mu to. Ale rob si co chces,len nechapem,naco sa pytas,ked rady su ti proti srsti. Tak ho zobzr k psychologovi,nech ti poradi.

siska53
22. júl 2016

@erika272 ona je ucitelka v skolke tak asi sa do toho rozumie. A nie nie su anse deti dobrucke.
Tiez kadeco riesime,neboj.

timea7
22. júl 2016

@mamutka lekárka jej to vysvetlila veľmi múdro, pracovala som aj s autistickými deťmi, s deťmi s AS, tam je strava veľmi dôležitá, keby som to nevidela, ako deti ovplyvní zloženie stravy, neuverím. Deti mali diétu, ale na druhej starne aj prísny režim (v jednom prípade na mňa až veľmi prísny), ale prinášalo to svoje ovocie.
Dnes sú deti neuveriteľne presladené, sladké pochúťky zalievajú sladkými nápojmi...

jana_eyre
22. júl 2016

@erika272 a ved ty vklude pokracuj v pristupe aký mas k svojmu dieťat, len potom nechapem prečo sa stazujes že nie je dieťa zvladnutelne.. Tak si ho uzivaj také ake je, o par rokov sa ti urcite podakuje 😁

neviem ake rady by si chcela dostať? Carovnu palicku?

Za všetko môžu len deti, rodičia nikdy, však?

timea7
22. júl 2016

@mamutka ešte som chcela dodať, že aj nás dospelých ovplyvňuje strava viac, ako si myslíme, naše správanie, reakcie. Teraz čakám, že popoľudňajšia káva nejako ovplyvní, teda nabudí mňa, aby som mohla pokračovať v práci, no akosi sa nič nedeje 😎 😎 😎 😎 .

ruan
22. júl 2016

Ahoj, opsravedlnujem sa, ak napisem nieco, co ti uz niekto poradil, ale nemala som cas citat si vsetky reakcie na tvoj prispevok.
V prvom rade ti chcem povedat, ze si myslim, ze ked je dieta trucovite, drze, agresivne, posobi hyperaktivne...to este neznamena, ze ma poruchu...ja castokrat (trosku zavistlivo) pozeram na svojich synovcov, ktori su tiez tvrdohlavi, energicki...moje dieta kazdy chvali, aky je kludnucky...a pritom mame od doktorov podozrenie na autizmus :( Aktivne dieta = zdrave dieta. Mas to vsak naozaj velmi velmi tazke a chcem ti popriat predosvetkym vela vela sil, trpezlivosti, lasky, myslim na teba a drzim vam palce.
Co sa tyka malej, prsim, neber ma ako niekoho kto ti chce radit...sama mam len jedno 2,5 rozne dieta a nepokladam sa za skusenu matku...len ked uz nevies co, mozno ti poskytnem par inspiracii, mozno su to blbosti, tak si to prosim nevsimaj a mozno nieco z toho zafunguje:
1) mliecko v noci - je dost mozne, ze je nanho navyknuta alebo je to od hladu alebo jej pomaha utisit zle sny (ktore vraj v tomto obdobi byvaju)... navyk na mliecko v noci sme riesili takto: prebrat dieta, ktore sice place, no mozno sa pri tom stale snazi zaspat, a dat mu najest (roztek, jogurt, atd...) nema zmysel - bud sa nechce uplne prebrat alebo ked sa uplne preberie, nevie potom zaspat...takze my sme hladali alternativu mlicka, ktoru moze cucat tak ako mliecko a zacali sme nahradzat - po prvom, druhom zobudeni sme dali mliecko, po tretom (ked bolo jasne, ze uz nemoze ist o hlad) sme dali tzv. ovocnu kapsicku (kubik / sunarka...)...tiez sa cucka ako mliecko z flasky, takze dieta sa neprebudi, ale upokoji sa ze nieco cucka...postupne sme vsetky nocne krmenia nahradili ovocnou kapsickou a neskor cistou vodou z flasticky, az sa perstal budit uplne...pomaha tiez syta vecera (napr. mliecna kasa), ktora sa v pripade, ze dieta nechce jest docieli tym, ze sa mu pusti rozpravka (viem, nie je idealne pre tento vek pozerat rozpravku, ale ked to pomoze aby sa dieta najedlo, tak preco nie)...papame pekne pomaly, kazdu lyzicku dame vtedy ked je dieta zaujate...
2) jedenie...v tomto veku dietatu neublizi ked vynecha jedlo...ak nechce jest, nevadi, bez ktiku mu poviem, ze ok, nemusi...ale az do dalsieho jedla nic nedostane. Hlad je najlepsi kuchar, ale ak skusame nove jedlo, vtedy ma narok vybrat si namiesto jedla suchy rozok (chlieb)...ak nic ine nechce jest, neublizi mu par dnova dieta na rozkoch...ak papa len to, necham ho a vzdy jeme spolu - priklad rodiny je najlepsi...jemu ani nenukam co mam ja, dam mu len to co je on (rozok) a casom sa mu zunuje a sam mi pojde do taniera a bude chciet jest to co ja 🙂 ...ale o tomto si uz iste pocula
3) nocnik - nenutit, nenutit, nenutit (ako to robis ty), ale raz za cas sa opytat, ci nechce ist na nocnik, mat ho stale poruke na viditelnom mieste, aby si ho sama mohla vziat ak nahodou bude chciet...nenutit, len obcas sa jednou vetou spytat ci nechce a ak nahodou prejavi zaujem, ihned pochvalit, odmenit (pri malych detoch vraj neublizia vo vyvoji aj vecne odmeny za veci ako je dobre jedenie, nocnik a pod.)
4) spravanie sa k detom - nas nerobil uplne to co vasa, no nemal od toho daleko...len co prisli na ihrisko deti, utekal pred nimi, ale este predtym nez zacal utekat, reagoval velmi zle ak mu niekto nieco vzal, ak sa ho nie len ze dotkol, ale presiel povedla neho, uz ho capol alebo po nom nieco hodil...riesila som to (kedze som nechcela vyzerat ako lahostajna matka) hnevom, vynadanim, capnutim po zadku, po ruke...cele zle! Samozrejme, nemozem dopustit aby detom ublizoval, no pobyt v kolektive mu vobec nepomahal, naopak. Casom som pochopila, ze sa deti boji, a stretla som sa s tym u viacerych deti...prestali sme chodit medzi deti, dala som mu pauzu, kym na spolocnost sa mdozreje...potrebuje svoj cas a priestor...chodili sme sami do lesa, do parku, na ihrisko len ak tam nik nebol... ked sme sli okolo ihriska d temi, len som mu ukazala "aha, deti sa hraju" ale nesli sme tam spolu...len videl a dieta samo zacne tuzit po tom, co nema a postupne sa odvazi do malickeho kolektvu (my sme zacali s kruzkom folklorik - jedna hodina tyzdenne, len par deti a pripraveny program = dieta vie, co ho caka, deti tam nelietaju len tak hore dole...) a postupne si zvykol na deti...casom sme sa odvazili i na ihrisko...ked nastal "incident", ziadna bitka, ziaden krik, dotycnej maminke som sa ospravedlnila, potom som malemu povedala, ze nemoze ublizovat detickam, ze aj jeho by to bolelo, keby mu to niekto robil a ze ked este raz to spravi, budeme zial musiet ist domov (samozrejme, ze mi nerozumel, ale aj tak som mu chcela dat pocit, ze najprv vysvetlim preco, nez pride trest) a ked to spravil zas, s pokojom, kludom, bez kriku som mu oznamila, ze zial musime ist domov...aj ked plakal, odniesla som ho na rukach...a to aj v pripade, ze sme boli na ihrisku len2-3 minuty... Postupne zacal zvladat dlhsi a dlhsi pobyt medzi detmi bez incidentov. Nepojde to rychlo, je to otazka aj pol roka...ale postupne si zvykne, hlavne musi sam chciet, nenutit, kolektivu sa vyhybat, kym an to nedozreje...
Mozno si to vsetko uz pocula a mozno to na vas nebude fungovat, uvidis.... bol to len moj poklus nejako ti pomoct. Velmi ti drzim palce, viem, ze to nemas lahke, hlavne skus ignorovat pohorsene pohlady okoloiducich a nestresovat z nich. Drz sa.

nefertiti7
22. júl 2016

Mali sme také obdobie, moja dcéra má teraz 2 roky aj 3 mes a teda začalo to pekne. PO príchode z pôrodnice mala svoju izbu a spávala od prveho dňa v posielke, kojila som, prvé 3 mesiace som spávala s nou v izbe na gauči, vybrala ju len na kojenie a veru si pekne zvykla a už ako 5 mesačná prespala celú noc a ja som si musela odsávať, lebo sa nebudila ani na kojenie. Potom prislo obdobie cca ked mala rok, že som ju proste v posielke nevedla dať spať, len kočík, a tak som sa asi 4 mesiace denne prechádzala po dedine a spala mi v kočíku, aj cez najvacsie horúčavy ..ako náhle som vsak zastavila, bola hore, čiže 2 hodine chodze každý deň, nohy ma boleli, už som nevedla ako dalej, každý den som skusala ju dať najskor do posielky a ked pol hodinu len revala, tak som ju vybrala a dala do kočíka, horšie bolo ked pršalo, išli sme aj tak.....po 4 mesiacoch sa ukudnila a spala opať doma a doteraz spí, celú noc aj cez deň 2 hodinky. Musíte si stanoviť presný režim, dieťa sa naučí, zvykne si, kedy ide jesť, kedy sa hrá, kedy idete na prechádzku, treba ju cestou zabávať, učiť, ukazovať.....hranice su veľmi doležité ale vačšinou zlyhávaju matky a to dieťa vie, že ak bude revať, aj tak dosiahne svoje, nesmiete to dopustiť, ona si zvykne, že to proste nebude mať, obetujte ešte týžden vlastnej energie a sebazaprenia. Ked to bude chciet, proste to nedostane...to že sa povracia, nie je problem zdravotný, ona si to vie tak vynutiť....z plaču sa dá normálne povracať, matka je z toho v strese, čo sa deje a dieťa vie, že teraz príde ten čas, kedy jej to mama dovolí, zaprite sa a aj tak jej to nedovolte, nedajte. To že vas bije kope hryzie, treba ju chytit a pevne držať, nepustiť až kým sa neunaví z boja s vami a ona prestane, tiež vyskušané. Dokonca som skúsala aj sprchu, naozaj funguje, ten šok, ktorý dostala, jej stačí na to, aby som povedala, že ak neprestaneš ides pod sprchu, začne kričať že nie sprchu a je klud....vyskušajte to....nestriekajte jej vodu na hlavu len telo a nie príliš studenu vodu.....ale nech je to rázne, rýchle a nečakané prvýkrát. Nepíšeš napr.čo tvoje dieťa vie...počítať, kreslit, spievať pesničky, s čím sa rada hrá, aku má motoriku....ako často sa jej aktívne venuješ....moje dieťa v 2 rokoch vie počítať do 10, aj po anglicky, vie anglivcké pesničky zo spievankova, z youtube, má dovlené pozreať na telefóne, vie si po sebe upratať hračky, ale zasa o nočníku nechce ani počuť, neriešim, raz na to príde....samaj je...proste v takýchto veciach jej musíš dať voľnosť...učiť ju o zvieratkách, ktoré lietaju, ktoré plávaju, denne prečítame 5 kníh, ukazujem si obrázky, hovoríme básničky, tiež som s 2 deťmi sama, partner je v zahraničí a naozaj sa zlepšila, nebola až taká extrémne zlá ale chápem tvoju sitáciu....proste treba začať aktívne sa jej venovať, zjavne má vela energie, nevie čo s nou, a ak bude správne unavená, bude aj spať, denne sme na prechádzke, ihrisku 2x po 2 hodiny...alebo u niekoho na záhrade, vonku, v lese....niekedy mám toho dosť, po nociach ešte robím, takže vyčerpanosť tiež, schudla som 20 kg....aj nervy aj zaneprázdnenosť, ale keďže viem, že aktívna starostlivosť o nu jej pomohla, tak som spokojnejšia a už možeme isť aj niekam na návštevu....držte sa....a najma, ak je zákaz niečoho, nepovoliť aj keby čo bolo, proste nie a hotovo, ona to pochopí..nie hned ale pochopí, že ke d to urobí, nedostane to....deti su chytré