icon

Neviem si rady s dvojročnou dcérou

mischell0110
8. júl 2016

Viem,ze po precitani mojho prispevku si vela z vas povie,ze mam dieta ako kazda z vas,ze som fajnova mama,alebo zle vychovavam dieta...Pisem preto,lebo uz som naozaj zufala a uz neviem ako dalej,tak sa chcem aspon vykecat.A naozaj ocenim nazor kazdej z vas,ci radu,hoci mam pocit,ze somskusila uz vsetko,naozaj vsetko!
MOja dcera mala teraz 2roky.Kazdy povie,ze aka je krasna,ako anjelik,ze jeisto dobrucka...ale niknevidi ako to naozaj je,len moja mama,kedze byvameste u nasich,kym postavime s manzelom dom,lebo pracuje v zahranici.
On narodenia som mala s nou problem.Ako babo sa nechcela prisat,odsavala som si pol roka 7x za den a tak ju krmila.Nichrozne.Zle spavala,v noci bola kazdu hodinu a pol hore,stale plakavala,cez den spavala 3x po 20min.kazdy mi povedal,ajDr.to casom prejde.Ako mama vravela,pockaj do pol roka,zmeni sa to.Nic.POckaj do roka,nic.POckaj do 2rokov,potombude dobre.A je to horsie a horsie.To,ze nepapa vsetko,nechce mi vobec ovocie ziadne,okrem melona,co zacala nedavno jest,od malami ovocie nejedla,lenvyzivy zje,ale ovocie ako take nie.Zeleninu nezje nijak inak ako v polievke,aj to nie vsetku.POedala som si fajn,jedenieriesit nebudem,co jej chuti jej dam,ked nechce,nenutimju,ked je hladna vypyta si a aspon co to spapa.No probelm je v spani a jej spravani.
SPANIE: Od malicka mala reflux,nevedela zaspat nijak inak ako na rukach.potom sa odnaucila,pokolisala som ju 5-10min.v kociku zaspala a prelozila som ju do postielky.No od 7mesiacov som sa snazila ucit ju na postely pri mne zaspat.Skusala som dlhe tyzdne rozpravky pustit,hovorit,spievat,vypnut vsetko a matticho,hladkat ju...nezaberalo nic.Bol to hukot na postely,az sa z revu dovracala,pytala sa stale do kocika,aj ked som ho schovala,ukazovala rukami kam chceist.PO vysemesiaci somto vzdala,lebo nespavala,kedze nezaspala,len prerevala hodiny,poracala sa,musela som ju prezliect a lenrobota a z toho placu som uz bola na nervy,tak som ju dala do kocika,pokolisala ju 10-15min.a zaspala.Tak som si povedala fajn,kedtak zaspi a viem,ze spala potom 2h,neriesila somto.To bolo cez den.Ale v noci-katastrofa.Ci sa vecer napapala alebo nie,ze zjedla menje toho,stale sa budila,plakala.Uz som bola u DR.ci nieco nema,ci ju neboli brusko,ucho,zubky..proste stale,ze je v poriadku,ze to moze byt brusko,potom zas zubky,potom zas zle sny...Lenze noc co noc, to bolo,ze spala max.2hvkuse a potom len plakala,Oci zavrete,ale plakala.Ked soom jej dala mlieko,spala dalej,takze doteraz v noci vypije 2x po 130ml mlieka,takze kedjej nedam,prestojim potom 3-4h pri kociku,co nechce spat.NO posledne 3meisace,aj ked jej mlieko dam,aj ked ju kolisemstale v kociku po izbe ako blazon,ona proste neprespi noc.Prisaham,ze od jej narodenia som spala 2noci vkuse,inak je aj 5-6x za noc hore,co mrnci po 15min.alebo pije mlieko a potom mrnci,proste nespim viac ako 2h vkuse a ked spocitam za noc,co vlastne spim,tak je to 4-5h.Uz proste nevladzem fungovat na kavach a ibalginoch prosti bolesti hlavy.Mamami pomaha,ale nemozem od nej chciet,aby s nou v noci bola,ked chodi do prace.No su dni,kedy uz meliem z posledneho a musi byt pri nej,lebo mne sa hlava toci a je mi zle.Viem,ze to neni normalne,ked 2rocna zaspalava stale v kociku,ale skusala som 2tyzdne ju tam nedat,dat na postel,do postielky,ale je to horsie.V postielke nechce byt ani keby co bolo,aj ked vkociku zaspi a prelozimju,za 20min.sa zobudi s placom a pyta sa do kocika.Na postely sa blazni aj 2hodiny,co nespi,nakonieczide dole a huci pri dveroch,lebo chce ist prec,ked ju nepustim a dam spät,zas placetak,ze sa dobre ze nedovraca,hyka a vzlyka,potom spat nejdecely den,vzdamto,onanespi,poviem si fajn,aspon pojde vecer skor a prespi,ale to u nej proste neplati.Ide aj tak spat o 22 a uz o 2je hore,co zas reve.Nechodi sapt akor ako o 21:30,a ked ide aj o 23,prost eneprespi ani do 4vkuse.Cez den sme vonku,mozeme behat kade tade,lieta na odrazatku,mozemju chciet unavit ako chcem vyletmi,hrackami,proste ona neviemna com fici,ale ju neunavi nic!!!
SPRAVANIE: to je teraz najväcsi problem.Ako 2rocna by uz mala vediet apson z casti co sa moze a co nie.Viem,ze hlada svoje ja,ze skusa,co moze a co nie,ze kazde 2dieta je trucovite.Ale co zacala ona robit,uz nieje normalne.Ked jej niekto vonku vezme jej hracku,pochopim,ze sa jeduje.Ale ona zacala deti sacat,stipat,hryzt,bit a reve pri tom ako blazon.Skusala som to vysvetlovanim,ze sa to nemoze,ze nebude mat kamaratov,ked sa nepodeli-nefungovalo.Skusala som vycapanim po zadku,nezabralo.NAjhorsie je,ze nikto z deti sa nesmie ani len dotknut jej veci,ked jej niekto neda to,co chce ona,hadze sa o zem a vyzuri sa na mna-kope ma,hryzie,az mammodriny,sticuje mna alebo seba,ze si vlasy vytrha.Vizeram akoby madoma manzel bil,ked mam modriny-no mam ich od nejc,co mahryzie.Mzem ju vytrieskat po riti kolko chcem,o to viac mi urobi zle.Skusala som aj ignorovat ju,ked sa mi hodila hocikde na zemi,nachodnik,do blata,na piesku,netrapili ma jej spinave veci,vlasy,ruky,ale to,ze ked jej neni povoli,ze zacne ako diabol hukat,hadzat sa a robit mne alebo sebe zle.doma ani vonku sa nedokaze s nicim zahrat dlhsie ako 3minuty,nic ju nebavi,stalechce veci co nemoze-ako miesat mi lyzickou kavu,ktoru si prave zalejem,nozik,lebo vidi krajat oca nieco,alebo zapalovac..proste co sa dalo,sme poschovavali,ale su veci,co proste schovat nejdu nikam,bezne ich pouzivame a ona si zmysli,ze to chce,a ked to nema,zacne boj o nervy.Mesiace som sa snazila s nou chodit medzi deti,ucit ju,ze sa ma podelit,ze sama hrat,ze nesmie robit zle-marne.Je to horsie a horsie.Vonku sami mamicky zdaleka vyhybaju,lebo vedia,ze ich detom moja mala robi zle.Niektore ma poslu k psychologovi,ze toto normalne dieta nerobi,ine naposmech povedia,ze ju rozmaznavam a co vidi doma,robi inym-pritom nikto u nas sanebije,nepluje,neuci ju nic zle,prave naopak...Uz som mala pochybnosti,ci nieje autista.Dr.mi povedala,ze to sa zsiti v 3rokoch dietata,ale ze toto je lentrucovitost dietata,ze to musi prejst same.No ja som uz zufala,cim dalej tym viac a viac nemarespekt voci mne ako mame,do otca,do brata,do mojej mamy si tak nedovoli ako do mna.ja ju idem prebalit,kope ma,hryzie,vysmari plienku,ked ju prebali niekto iny,netrucuje az tak.Pytat sa nechce,nech to skusame akokolvek,ale to neriesim,pride to same casom snad.No nevladzem uz po psychickej stranke.Neviem,co je to spanok,naozaj noc co noc nespim,od unavy nevladzem niekedy nic,ani vyjst s nou von.Aked sa premaham,ze idem,len aby bola na vzduchu,medzi detmi,skonci to trapasom,ze odchadzame s revom,ohadze sa o zem,pohryzie ma,kope,ujde...proste uz neviem,co s nou.
Dr.mi stale vravi ako mama,to prejde,ale pytam sa ako a kedy?!
Stretla som jednu pani,ktora mi hnedhovori,ze vidi,ze mam problem s dietatom.Robi tzv.bielu magiu-veri nasviecky,kamene,duse mrtvych a podobne,ziadna vestica.POvedala mibez toho,aby som jej nieco povedala,ze mam krystalove dieta,ze je to 1z 1000,ze proste pritahuje vsetko zle z okolia,zo mna...ze kedbolav brusku ju niekto nechcel a ona sa preto tak sprava,ze sa stale citi nechcena-pritom netusim,kto by ju nechcel,smuzom sme sa nanu tesili,rodina tiez...spanie mi odvovodnila zlymi snamy,ze vidi od mala duchov,ma zle sny,preto stale mrnci zo zavretymi ocami.dala mi kamene,ktore ju vraj maju chranit,skludnit,sviecky mam doma zapalovat biele,aby ocistili okolie...proste som uz zo zuflastva vyskusala aj jej rady,ale bolo dobre asi tyzden,ze posluchala a spala o nieco lepsie,ze sa asi len 2-3x prebudila,ale po tyzdni zas to iste.Co povedat...snad len pocut vas nazor na moju situaciu....a dakujem.

kuriatkomm
8. júl 2016

Drž sa maminka,posielam srdiečka.. :-*

trdielko149
8. júl 2016

Moja dcera ma 6 a je to uzasne dieta(zatial) tak neporadim nejako zo skusenosti v prvom rade klobuk dolu 2 roky nespat uz som tu asi neni ... v druhom rade mate dma rezim? pravidelnost deti jednoducho musia mat ...spanok,hry,kreslenie,pobyt vonku ... deti musia vediet co nasleduje co bude, su to pre ne istoty ... dalsia vec je u vas jednotna vychova? nie je skrz babku ... nevidim ani jasne stanovene pravidla,hranice ... ja by som to uz na tvojom mieste konzultovala s odbornikom,skus detsku psychologicku aj ty sa vyrozpravas a ona ti nezavisle poradi co kde ako 🙂 podla mna (ale ja som autoritativny rodic) 😅 su 2 roky prilis malo na to aby takto s tebou tocila ... jasne bitku neuznavam ako formu vychovy ani ja ale ver mi po zadku aj moja uz schytala 2 krat za jej 6 rokov ... ja by som mozno este skusila ze ked spravi "zlotu" zacni akoze plakat, zahraj sa na smutnu nech vidi ze mamka place,je smutna z toho ze ona neposluchla ... mozno ta pride pomojkat a bude to aj jej luto ... a este jedna vec zaludok uz v jej veku v noci by mal oddychovat a nie travit mlieko a pracovat .. uz je fakt velka na mlieko v noci ... ine je ak ju kojis a chce aj prso na ukludnenie 🙂

sense
8. júl 2016

Ak nema poruchu co v jej veku sa lahko nezistuje tak je chyba vo vychove, mna zarazilo par veci dam jej jest co jej chuti ....nasa nemusi jest vzdy vsetko ale skusit musi, robim jedla kt ma rafa ale nielem tie....ked nezje ok bude na dalsi chod, vzdy ma na tanieri maso,prilohu zeleninu....mlieko v 2rokoch v noci zasadne nepotrebuje jednoducho nie je....minulo sa bude mozno hucat jeden dva tri dni a potom pochopi ze nie je....u nas keby bije ine deti tak v tom momente z ihriska odchadzame....nocnymi morami sme si presli aj my a zial upokojit sme ju vedeli len stylom zqsvietit silne svetlo, casom to pominulo a stavalo sa to hlavne v case splnu alebo ked mala v dany den prilis vela podnetov , pises ze u vas doma sa nebije tak nechapes odkual to ma ,no od teba vidi ked si na nu nahnevana tak ju vycapes....a z lihanim na prechode tak to ju schmatnem za hocijaku cenu a ide sa na chodniku nech sa aj 5x o zem hodi....u nas napr. Velmi pomahal presny rezim ano bolo to vela obmedzovani lebo vtedy ihrisko,vtedy jedlo vtedy spanok atd....a ked chyta jedy doma ano moze hukat aj sa o zem hadzat ale vo svojej izbe....vyjst moze ked je kludna....tiez sme si presli kolikami,refluxom aj 45minutivymi spankami,celu noc prespala v troch rokoch aj to nie vzdy, pkienky na noc mala rste do minuleho tyzdna

sense
8. júl 2016

A za psychologickou by som zasla nielen kvoli rietatu ale aj kvoli sebe, tvoja mala citi ze nie si v pohode .... Ked som mala s muzom krizu hoci sme sa nehadali pred malou nic, tak bola ovela nepokojnejsia aj umrncanejsia kedze zrejme citila napatie....skus pohladat nejaku skolku ci materske centrum alebo aspin na par hodin opatrovatelku aby si mala chvilu aj pre seba ci uz na to aby si si zdtiemla alebo len tak vypila kavu proste aby si mala od nej pokoj chvilu, ....my ked sme mali zle obdobie a dni ked eom hola z nej zufala a nevyspata tak navrat do prace aspon na ciastocny uvazok mi prisiel ako vykupenie....

vejula
8. júl 2016

@mischell0110 to čo opisuješ je podla mna skutočne na návštevu psychologa. On ti povie viac, ako tu ženy na MK. Držím palce a daj vedieť ako ste dopadli.

hettinka
8. júl 2016

@mischell0110 ja by som po žiadnych psychológoch (zatial) nebehala a už vôbec neriešila nejaké čáry-máry ... myslím, že nemáš žiadne hrozné dieťa, je len náročnejšie, ako bežné deti, ale hlavne si myslím, že ste sa ocitli v začarovanom kruhu z ktorého nevieš von ... dieťa len preberá vzorce správania od rodiča, ak ty si neustále nervózna, unavená, tak je jasné, že dieťa to vycíti a tiež prehnane reaguje.
Asi potrebuješ len oddych, trošku sa zresetovať ... naozaj ju nemožeš niekde nechať 1x do týždňa a ísť robiť niečo "svoje" - hocičo, čo by ťa tešilo, možno zaplávať si, sauna, masáž, kozmetika, cvičenie, alebo len pokec s kamoškou bez detí...
Prestaň riešiť, čo je "normálne" a "nenormálne", každé dieťa je iné a každé robí svojim rodičom niekedy poriadne nervy ,,, aj to najlepšie dieťa má svoje obdobia, ked je to ťažké. Niekedy su detičky super ako bábätká a v škole majú potom problémy, alebo dávajú zabrať v puberte. A niekedy sa vybúria skôr a je to jednoduchšie potom...

Ja som mala tiež dcéru veľmi aktívnu, aj náročnú a ja som chodila ešte aj na pol úväzku do práce ... veľakrát som vtedy hovorila, že si idem do roboty oddýchnuť. Striedali sme sa s mamou a manželom, tak sa to dalo zvládať. Tiež sme si absolvovali nespanie, nejednie, uspávanie v kočíku do 3 rokov, hádzala sa o zem, revala, v školke nechcela byť, museli sme ju brávať o 12:00 ... ja som na tie prejavy bola už "imúnna", mne to nič nerobilo, ked vrieskala. Ale prešlo to všetko, vyrástla z toho a je z nej síce stále akčná, no zvládnuteľná puberťáčka. Človek zabudne a s odstupom času sa to až také zlé nezdá 🙂

Ešte by som reagovala na to požičiavanie hračiek, ja som svoje deti vždy učila, že požičiavať svoje veci NEMUSIA, môžu ak chcú, ale nie je ich povinnosť deliť sa o veci, ktoré sú im milé. Ja tiež nepožičiam hocičo. len preto, že sa to niekomu inému zapáči ... samozrejme s rizikom, že ani nám potom nepožičajú.
Okrem toho, v 2 rokoch na to dieťa ani nie je zrelé, aby chápalo také veci, že sa im vec vráti a že je potrebné sa deliť ... to príde až neskor, v detskom kolektíve v školke sa to postupne naučí.

Ak tak zájdi k lekárke, či sa vyvíja v norme a či si nevšimla nejaký zdravotný problém 🙂

mischell0110
autor
8. júl 2016

@hettinka dakujem krasne

sense
8. júl 2016

@hettinka veru ja som chodila tiez do prace oddychovat, moja dcera do nejakej doby hracky pizicala uplne bez problemov,parkrat sa stalo ze si chcela nieco pozicat a nepozicali jej za podporu rodicov a ked plakala tak som jej povedala ze tiez nemusi piziciavat ked vidi ze ani jej nepozicaju potom som odviedla na ine pozornost a od tej doby tiez nepozicia vsetko a jazdemu a ani jej nedohovaram ze ma pozicat a raz prislo jedno dievca za mnou sa stazovat se moja jej nechce pozicat tak som jej povedala ze su to jej veci a ked nechce pozicat tak zial musi sa hrat so svojimi alebo inak apropo je to jedine z deti u nas na ihrisku co nikdy nic nikomu nepozica a nedajboze ked ma hracky na pieskovisku a je ba hojdacke a ine dieta by sa jej lopatky len dotklo to je teater na cele ihrisko...

medionka
8. júl 2016

skus sa na svoje dieta pozriet ako pozorovatel,
musis vediet, co jej robi radost a co jej sposobuje hnev,

napr. skus jej postavit bunker - mozno zaspinka tam, aj vo vani zaspinka-skusaj vsetko zaujimavou formou,
mozno sa jej paci viac doma, ako vonku na ihrisku, najdi mensie ihrisko, kde bude menej deti, alebo tamchodievajte v case, ked tam nikto nie je
preco si myslis, ze sa potrebuje socializovat ?, este nie je nato pripravena, delit sa,
ved ani dospeli sa nedelia,(hadam sa niekto podelil s nami a s tymi nakradnutymi milionani)?
naco to vnucovat tak malemu dietatu, -ved nepotrebuje mat 10 kamaratov, lebo ty si jej jedina istota!!!
nemusi bytdenne naihrisku, to je nuda, staci 20 minut
zacni s kratkymi prechadzkami, abysi vedelakolko znesie
ako casto jej menis hracky??
preco len obycajne farbicky, uz moze aj vodove farby- OOO to bude neporiadku, (nato sa pripravis, igelit noviny ,) vytlac jej hotove obrazky, ktore moze vymalovat
kup knihy ak ma knihy pre dvojrocny, kup pre trojrocnych, aj puzle,
nech nema preplnenu skrinku s hrackymi, nepotrebuje vsetky naraz- par staci tojej ulahci rozhodovanie,
pekne sebe naloz jedlo na tanier,potom naloz aj jej, ak treba daj jej aj pribor, (jedlo nesol, kusok si moze posolit aj ona- ved uz je velka)
nachystaj malyprazdny tanierik- tam moze dat vsetko, co nechce spapat, potom to spapas ty,
ak chce len zemiacikytak len tie, da si sama na ne masielko a uvidi ako sa pekne topi
davaj jej len kvalitne zivocisne tuky, maslo, smotanu, vajicka,
ziadne raslinne oleje, musis zmenit varenie
dufam, ze uz z flase nepije,
zasytit ju musis niecim inym ako je mlieko, lebo bude furt hladna,
mlieko obmedz, daj do mensie poharika-pridaj roztopene maslo. al.kokosovy olej
a skatulove nech nepije uz vobec

ovocie obsahuje vela fruktozy!!!!, ziskaj si hlbsie informacie , melon je postacujuci
a teraz rada z knizky
skus si precitat nieco o Gaps diete, ide o to ako patologicka crevna mikroflora ovplyvnuje mozok, a vyvoj mozgu!!

medionka
8. júl 2016

kupel z materinej dusky

Koľko bolestí a trápenia by si ušetrili mnohé rodiny, keby chorému dieťaťu pomáhali dúškou, buď vo forme čaju, alebo prísadou do kúpeľa. Veľa nepokojných alebo nervóznych detí našlo pokojný spánok už po jednom takomto kúpeli. Ale aj nervózni a podráždení ľudia, postihnutí depresiami, sa cítia po týchto kúpeľoch čoskoro zdraví.

katarinamarkova
8. júl 2016

@mischell0110 môžen sa spýtať?
- píšeš, že mesiace si sa s ňou snažila chodiť medzi ľudí.......že nič, ešte horšie............keď bola malinká, ako často sa stretávala s inými ľudmi? deťmi?
- píšeš, že nemá odkial preberať správanie - biť, hrýzť, ubližovať.........zároveň píšeš, že ju vycápeš atd.......skutočne si myslíš, že keď niekoho zbiješ, berie to ako pohladenie? nie je to náhodou tiež len obyčajná bitka?
- píšeš, že keď jej mlieko nedáš, tak kričí a aj tak jej ho nakoniec dáš........prečo takto nezmyselne upevňuješ jej : zarevem = mama dá
- kočík? ...... prečo ho jednoducho nezahodíš? nepredáš? nebude kočík, nájde si iné miesto na spanie - asi najpravdepodobnejšie svoju posteľ
- nechce normálne jesť? - tak potom prečo jej dávaš iba to čo ona chce, to čo jej chutí....a neriešiš.......neboj, keby si jej týždeň všetky dobroty schovala a dala jej jesť, to čo má jesť....aj keby prvý deň nezjedla, o týždeň by jedla ako tak normálne o mesiac dva úplne normálne.
- plienku? .....veď jasné nerieš, tak ako všetko ostatné........ale potom sa nečuduj, že ju stále nosí 🙂

a áno, dieťa cíti že rodič je nevyspatý nervózny
a áno dieťa keď je príliš unavené tak spí ešte menej
a áno buď robíš niekde zásadné( možno nechcené ) chyby vo výchove, alebo má tvoje dieťatko diagnózu, s ktorou ťa psycholog naučí ako tak pracovať, vysvetlí ti čo a ako aby tvoje dieťa tie deti na ihrisku caplo raz do mesiaca miesto toho aby ich terorizovalo.....tak ako teba.......

-návšteva psychologa
- skludnenie mamičky - oddych, relax, spánok!
- zásadná láskyplná výchova
..........................................................................
asi najlepšie kombinácia všetkých troch 🙂

prajem ti nájsť chybu, odstrániť ju a teda potom happy maminu a happy dieťatko

jeennyv
8. júl 2016

@mischell0110 uprimne, ziadnu bielu ciernu, zelenu ani magiu neries, tvoja mala je bud nespratna alebo je hyperaktivna, ci v tomto pripade moze mat inu dispoziciu, skus co ti na to povie odbornik, z laickych veci ti poradim, to co ostatne baby, jednoducho neustup, reve, dogrca sa atd. sleduj ju , ale prehnanie neris, neje toto hento tamto, daj jej co je a dovi alebo ked vymysla, jes, nejes dobre, dieta ked je hladne si vypyta, pre dobry pocit, pozistuj, kto bol v rodine aky ako dieta, to vela napovie, niekto veci sa dedia z generacie ci ob genraciu atd. a deti su v tomto veku casto aj odrazom rodicov, ako bolo oni, chce to nepovalavit a vela trpzlivosti, ak nevladzes, skus nejaku skolu, denne centrum atd...drzim palce---

julka82
8. júl 2016

@mischell0110 ahojky, no ja sa vidim v tom nespani. Moj maly ide mat tiez dva roky. Donedavna zaspaval len pri hojdani. Bol doteraz dojceny. Ako babatko spal presne ako tvoja, len som sa pytala kedy to skonci. Stale na rukach, ja plakala od unavy a to mi kazdu noc pomahal manzel. Ked mal 7 kg uspavala som ho len hojdanim na fitlopte. Hovorila som si, ze uz nevladzem, ze to musi skoncit. Nakoniec som sa nasla ako ho hojdam a ma uz 10 kg. A stale som vladala, aj ked so zatatymi zubami a na pokraji sil. Ked som uz myslela, ze spi. Zastala som a on zacal mrncat. Vsetci mi hovorili, ze to nie je normalne a pod, ze uz je velky a musi zaspat sam. Teraz viem, ze nie nemusi. Lebo som citala x "veci" a su jednoducho deti, ktore nevedia spinkat same, alebo zaspat same. Ale pravda je ta, ze z toho vyrastu. U nas sa to napokon zmenilo tak, ze teraz zaspava na prsniku. Som teraz tehotna a stratilo sa mi mliecko, takze maly uz nema vobec materske, ale aj tak zaspava stale na prsniku. Viem, ze ty mas iny problem, ale chcela som tym povedat, ze ono to naozaj prejde. Strasne to vycerpa rodica, ale prejde to. To ale neznamena, ze dieta je zle, ono za to nemoze. Chce to len vela sil. Na druhej strane netvrdim, ze v tom nemoze byt iny problem, ja nie som odbornik. Co sa tyka spravania dietatka, podla mna dost pomoze nevychova.cz. Skus sa tam zaregistrovat. Je tam par uzitocnych videi. Maju aj forum kde si rodicia pomahaju navzajom a su to naozaj skveli ludia, kt. vedia, ze deti su odrazom nasho spravania a okolia v ktorom sa nachadzaju. Co sa tyka ciernej magie, nevidim nic zle na tom, nechat si "vycistit" okolie z casu na cas a urobit par "protiduchovnych procedur". Musis to mat tazke, ale zaklad je ze s tym chces nieco robit a nerezignujes. Bitie dietata nic neriesi. Skutocne, ani v tomto veku dietatko stale nerozumie co chces dosiahnut ked ho zbijes. Ono ma proste problem a potrebuje tvoju pomoc. Je vzdorovite a neposlusne a zlostne, lebo ma problem. Nie preto, aby ti robilo napriek. Naopak musis sa ho snazit pochopit a pomoct mu. Naozaj skus tu nevychovu. Pre mna to je top. Drzkaj sa...

modraslza
8. júl 2016

@mischell0110 Moja mala ma 3 roky a este pije mlieko v noci..zobudi sa, vypije a spi dalej ..I ja spim dalej... Od kedy sa narodila este som neprespala celu noc bez toho aby som sa nezobudila na krmenie..Ten plac zo sna mavame niekedy tiez, ale okolo 2 rokov bol asi castejsi..Cez den nespava a v noci zaspava okolo polnoci. Radcej o tom mlcim, lebo ostatne mamicky nechapu a hned dostavam iba otazky typu , ze preco tak neskoro chodi spat atd.. ci rady ako ju ukladat spat...U nas toto funguje, z dovodu, ze ked spala i cez den, v noci nespala ani ona ani ja ani jej otec...od septembra pojde do skolky tak sa tesim, ze nova situacia pravdepodobne toto cele u nas napravi...Mozno by bolo vhodne pre tvoju dcerku, nejaka adrenalinova aktivita, mozno to je blbost, nikdy som sa nezaujimala od akeho veku sa chodi na karate napriklad...tam by ju mozno naucili i spravaniu i energiu by si poriadne vybila i kamaratov nasla :D ale to asi rok-dva si musis pockat. Ale skus si to pozistit, ja som nezistovala. Okolie neries. Nech si hovoria co chcu 😉

modraslza
8. júl 2016

@mischell0110 skus napriklad i plavanie ? To mozete i teraz dobre sa pritom unavy a urcite to posilni i puto medzi vami..skus striedat aktivity..to plavanie jeden den, druhy den si dajte nejaky viletik dalej od domu..cojaviem vlakom napriklad..mozno mate doma stereotip, a tvoja mala je velmi aktivna (nie vsetky deti ostanu tam kde ich rodicia polozia 🙂) a nevie ti povedat ako velmi chce menit program..i u nas to vidim, ze ked mi mala vyvadza, je to z nudy..I ja mam aktivne dietatko , ale nastastie deticky ma velmi rada, no od rana do noci sa nezastavi, ako raketa stale nieco robi. Nedostava po zadku a nekrycim snou, iba naozaj vynimocne, ked spravy nieco pre nu nebezpecne. Inak to nezabera. Mam to odskusane. Skor tie aktivity menit a hlavu hore, ked pojde do skolky vyspis sa 🙂

madana
9. júl 2016

@mischell0110 nuz moj nazor je takyto,ze malá z teba cíti neklud,si z nej unavena,vycerpana ako sama pises,deti vycitia vsetko a zvlast u matky,ci je na tom psychicky OK,alebo není,a podla toho sa dieta aj sprava...
-Ak je doma klud,bude aj dieta kludne.
-Ak si od rana nervozna,lebo si nevyspata,prenasa sa to na Tvoju malú.

Citim tu tiez dvojitu vychovu,teda Ty a Tvoja mama.To ze byvate spolu,na jednej strane Ti to pomaha,ale na druhej strane ak by si bola s nou sama,myslim zeby to bolo jednoduchsie pre vychovu Tvojej dcery.tak ma Tvoja dcerka akoby dve mamy,ale POZOR chýba tu otec,ktory ako pises je doma raz za mesiac???to je zalostne malo,a dieta nema autoritu,chýba tu chlap-otec jednoznacne.
Ja to nevidim na ADHD,ani na psychologa,ale mozno na zmenu pristupu k Tvojej dcere.Zrejme vie,ze po placi prichadza to, co si sama vyziada,preto si to vsetko takto vydobija hadzanim sa,placom atd...Ak chce mat v ruke nieco nebezpecne,Ty jej to das,lebo to chce??Ak chce zapalovac,ci co to si tam pisala vyssie,netreba jej ho davat,ale rázne povedat to NESMIES !,vziat z dosahu a dat prec.(a naozaj si stáť za tym,ze jej to nedam).
Co sa tyka pitia mlieka,je to este male dieta,su deti co piju aj do 5r mlieko aj v noci a cooo???...
A co sa tyka spravania medzi detmi,prave to,ze s nou chodis malo medzi detí,/pretoze ako pises uz mas z toho aj blok,kedze sa tak dcerka sprava ako sa sprava/je na pricine tomu,ze este nema osvojene navyky medzi detmi,vekom v kolektive sa to zmení samo uvidis.Dvojrocne dieta je velmi male na to,aby vedelo poziciat hracku atd.Doma ma vsetko pre seba,vsetko k dispozicii,nikto jej nic neberie,a potom zrazu deti vonku jej to narusia,to vsetko je v norme.Ja osobne to tak tragicky nevidím celeé...

vejula
9. júl 2016

@mischell0110 neviem síce, prečo ťa tu viaceré maminky odhováraju od psychologa, ale návšteva u neho neznamená, že tvoje dieťa musí odísť s nálepkou. Pokial je tvoje dieťatko len živšie, ten psycholog nebude mať potrebu tvojmu dieťaťu zdiagnostikovať nejaku poruchu. U môjho najmladšieho bráška sme mali podozrenie na dyslexiu a psychologička nám ju nepotvrdila - vraj ide len o nepozornosť. Tí ludia tam maju dlhoročnu prax s diagnostikou a vedia odpozorovať veci, ktoré mi tu na internete asi ťažko.
V štátnej pedagogicko - psychologickej poradni nebudeš za návštevu ani nič platiť, ich platí štát, preto ani nemusíš mať strach, že vám nasilu pridelia nejaku diagnozu, len aby ťa mohli volať na dalšie sedenie - zaplatí ich štát rovnako bez ohladu či tam nabuduce prídeš alebo nie.
Inak občas je to presne opačne, že matky prídu s deťmi k psychologovi aby im dal diagnozu, nech maju špecialny prístup v škole, a ked sa diagnoza, ktorú chceli nepotvrdí, tak su nahnevané 🙂 Takže fakt za to nič nedáš, nieje to pre dieťa ani nejaký stres, je to všetko formou hry. Vôbec by som sa toho nebála

barborusinka
9. júl 2016

Bohuzial nechcem byť na teba hnusna máš toho požehnane ale ja mam tiez dva a pol ročnú a 5 ročnú a síce mladšia je diablik ale mojim deťom stačí pohľad a vedia kolka bije a boli situácie hlavne pri mladšej keď som dostala po tvári od nervov ale stálo sa to raz pri deťoch treba mať ohromnú trpezlivosť a ja osobne neuznavam vzťahy kamaratske a benevolentne deti musia mať v rodičoch samozrejme aj kamarátov ale musia poznať hranice a musia mať prirodzený rešpekt lebo bude mať 15 však ta zozere zaziva a ako sa hovorí ohybaj má mamko pokiaľ som ja janko, keď ja budem jano neohnes ma mamo....veľa stastia

sense
9. júl 2016

@katarinamarkova so vsetkym s tebou suhlasim az na tu plienku nie kazde dieta je od dvoch rokov bez plienok a nie kazde si uvedomuje co robi a preco to robi.... ale so vsetkym suhlasim do bodky... aj nasa spavala len v kociku inak ked v nom sediet nechcela aj som mala sice obavu ze ako to bude ked kocik nebude, ale predala som hho a bez problemov zacala spat v posteli

usacik
9. júl 2016

@trdielko149 od včera premýšľam či reagovať na tvoj príspevok, hovorím si nechať to tak, ale nedá mi..ide o to nočné mlieko? prepáč, ale nerozumiem ako môžeš robiť rozdiel medzi nočným kojením, ktoré je podľa teba v tom veku v poriadku a mliekom z fľašky..ide stále o mlieko, naplnenie potrieb dieťaťa a tým aj o jeho upokojenie..je nefér zatracovať mamičky, ktoré dajú v noci to mlieko fľašou a tiež si myslím, že nie je správne chápať mlieko z fľaše ako jedlo a mlieko z prsa ako prostriedok na upokojenie...ja dávam malej mlieko z fľaše, a ver mi, keď sa mi pri pití s prižmúrenými očami pozerá do tváre a drží mi palec, tak to naše prepojenie je rovnako hlboké a intímne ako pri kojení a vždy ju to upokojí. len toľko som chcela..🙂

jamika27
9. júl 2016

súhlasím s @katarinamarkova - okrem tej plienky tiež, prípadne výborné body - ale začať praktizovať postupne. Napr. tiež nevidím problém v spaní v kočíku. Každé bábo je iné. Tvoja je dosť hyperaktívna. Určite navšítiviť psychológa a riadiť sa jeho radami (žiadna mágia)

nepíšeš vôbec aký má vzťah s otcom keď je doma? Postrehla som správne že pred tvojim bratom a otcom má rešpekt? čo tak skúsiť chlapskú autoritu??? Tiež by bolo namieste prehodnotiť aj vrátenie sa manžela domov - nestojí to všetko za tie peniaze? aby si neskôr mala ešte horšie probémy s malou. Dieťa potrebuje aj chlapský vzor a zvlášť takéto hyperaktívne.

ešte jedna vec čo tak škôlka? začčať po hodinách ... možno by mala rešpekt pred učiteľkami a vedeli by si s ňou rady - deti viac menej si dovolia ku rodičom, ale ku cudzím moc nie. ...

janickacrazy
9. júl 2016

@mischell0110 ja si myslím, že tvoja malá je dosť rozmaznaná, mala som podobné dieťa hyperaktívne a tiež mal také obdobie, že skúšal, čo si na mna može dovoliť, tiež som ho ťahala z ihriska na rukách, lebo sa hádzal o zem a nechcel ísť domov, ale ja som bola vždy kludná a zásadová, to sa musíš ty naučiť, či sa ti to páči alebo nie, 2ročné dieťa nemá v noci čo piť mlieko, je to len zlozvyk, nuž povieš jej, že už je veľká a mlieko jej jednoducho nedáš, nech robí čokoľvek, moj reval tak 2 noci a potom krásne prespal celú noc bez mlieka, mal vtedy rok, proste ty si tam šef a ona ťa musí poslúchať, nie naopak, psychologa podľa mna vobec nepotrebuje, len určiť tvrdšie pravidlá a striktne dodržiavať, prípadne dať malú do jaslí alebo školky a budeš prekvapená, že tam bude normálne jesť a spať bez problému, lebo tam jej žiadne výtrty tolerovať nebudú, ver tomu

luslus
9. júl 2016

Ako by si o mojej pisala. Dobre zlate dieta to bolo prvy mesiac. A potom katastrofa,cez den ako tak,v noci zle spavala. Teraz ma 20 mesiacov,v noci sa budi niekedy aj 20krat,niekedt mame super noci ked to je len 2 krat. Mlieko v noci som stopla v roky. Pije len rano a vecer. Inak s papanim problem nie je,aj ked niekedy vymysla. Mala chodi 4. Mesiac do jasli,nic sa tym nezmenilo. Ona je cez den urevana,lepsie povedane uvrieskana,nepicuva ma,hadze sa o zem kdekolvek,ked nieco nema do sekundy tak hned vresky. Je jedno ci jej povirm nie v klude,ci kricim,ci ju obijmem alebo dam po zadku,vdzy to skonci vrieskanim. V jasliach je zevraj dobra ale yz aj tam sa mi raz stazovala učiteľka, ze bije deti.neviem ci to bolo len nejake obdobie lebo stale odtial pocuvam,ze je skvela. Len doma taka nie je,nic ju nebaví dlhsie ako 5 minut, ked nie je podla nej hned hysterici. Ked to zacne robit na ihrisku tak ideme hned domov. Skúšam nerobit podla nej ale ona dokaze vrieskat aj niekolko hodin a fakt uz mam strach,ze pride socialka alebo kto....ona proste ked nieco chce tak za tym ide. Ale ma aj kludne momenty kedy sa pekne zahra alebo pozrie rozpravku

janickacrazy
9. júl 2016

@luslus no ved práve o to ide, že v jasliach je dobrá, lebo vie, že tam si tieto vresky nemože dovoliť, respektíve že tým vrieskaním nič nedosiahne a čo robí doma? vrieska niekolko hodín? to by som chcela vidieť a vyhovárať sa na sociálku hahaha, moj prostredný tiež vrieskal poriadne a sociálka neprišla ani raz a to sme bývali v paneláku plnom ľudí 😀 😀 😀

luslus
9. júl 2016

@janickacrazy no tak napr dnes od rana chce stojan na kapsule. Mozem ju hocicim zabavat a stqle tam chodi a reve az je bordova.ale nedostala ich,proste u nas nepomáha ked jej nieco nedam.a to neznamena,ze jej davam hned vsetko aby prestala revat. ono vsetci rozpravaju ze ved to tak isto nieje a ze ja jej dovolim a bla bla..
Ale len dovtedt kym su s nou meni dlgsie,potom mi daju za pravdu

lucinka511
9. júl 2016

@mischell0110.. vies co, podla man by ste mali mat druhe dieta, nebola by stredobodoma ty by si uz nemohla a ani nemala na nu tolko energie,cize by sa ukudnila,a ty by si si ju v tych exsesoch tolko nevsimala a nehala ju aj par hodin kym ju to neprejde... o tych snoch,deti mavaju takzvane nocne desy ,mojej sestry am to jedno dieta ale nie kaydu noc a ked to ma tak je ako v tranze z toho tiez vraj deti yrastu,len to che cas,ta moja neter ma 6 rokov a este to am z casu na cas, a potom ak dieta neciti ziadnu autoritu v matke taks a sprava ako to tvoje, musi jej ukazat hranice odtial podtial sa to lahko pise a lahko radi ale ty si budes musiet najst sposob ako tie hranice ustanovit,,ale myslim si ze druhe babo by to vyriesilo,,a mozno nen an skodu fakt daka dobra,stara vychovavatelka este z casu komunstov,,predtym take deti neboli,cize bude to aj vychovou,a direktinostou matky

janickacrazy
9. júl 2016

@luslus no tak ked jej ho nedáš, tak ok, ale tiež ju nemusíš stále niečím zabávať, aby niečo nerobila, u niektorých detí zaberá veľa chodiť vonku, hlavne v tomto období vzdoru, tam sa vyšantia a doma sú aspon trochu kludnejšie, ja si ale stojím za tým, že pokiaľ má dieťa pevne stanovené hranice, tak síce nejaký čas pokúša a vymýšľa, ale časom pochopí, že vrieskaním nič nezíska a prestane s tým, možno o pár mesiacov bude u vás lepšie, držím palce

mirkaaa80
9. júl 2016

@mischell0110 no my sme na tom boli rovnako, tiež má všetci utesovli že to prejde, ale neprešlo! Uz budeme mať 6 rokov a máme podozrenie na ADHD, uvidíme ci sa po nastupe do školy potvrdí. Potrebuješ iba jedno, pevné nervy, nezamyslat sa reco práve ja a neorovnavat s ostatnými deťmi. Ja vidím ako sa okolie pozerá a myslí si aké nevychovane dieťa mám, ale kto to nezažil a nema také doma, neuverí!

dilino
9. júl 2016

@medionka uplny suhlas až mi to vohnalo slzy do oči čo tato maminka musi prežiť aj ja si myslim môj osobny nazor či nieje autistka alebo či nema to ADHD musi to byť veľmi zufale preto suhlasim uplne s tvojimi radami.

strakylu32
9. júl 2016

@luslus ach ako tak pozeram tak to je s babatkom tazsie ako som si myslela.. 😒 ja zatial nemam a ani neplanujem ale raz by som chcela mat.. ale uvedomujem si ze su to stresy, zodpovednost a taketo natahovacky ako ty pises.. 😒 no musi sa s tyma asi kazda mamicka vyrovnat...