Neviem si rady s dvojročnou dcérou
Viem,ze po precitani mojho prispevku si vela z vas povie,ze mam dieta ako kazda z vas,ze som fajnova mama,alebo zle vychovavam dieta...Pisem preto,lebo uz som naozaj zufala a uz neviem ako dalej,tak sa chcem aspon vykecat.A naozaj ocenim nazor kazdej z vas,ci radu,hoci mam pocit,ze somskusila uz vsetko,naozaj vsetko!
MOja dcera mala teraz 2roky.Kazdy povie,ze aka je krasna,ako anjelik,ze jeisto dobrucka...ale niknevidi ako to naozaj je,len moja mama,kedze byvameste u nasich,kym postavime s manzelom dom,lebo pracuje v zahranici.
On narodenia som mala s nou problem.Ako babo sa nechcela prisat,odsavala som si pol roka 7x za den a tak ju krmila.Nichrozne.Zle spavala,v noci bola kazdu hodinu a pol hore,stale plakavala,cez den spavala 3x po 20min.kazdy mi povedal,ajDr.to casom prejde.Ako mama vravela,pockaj do pol roka,zmeni sa to.Nic.POckaj do roka,nic.POckaj do 2rokov,potombude dobre.A je to horsie a horsie.To,ze nepapa vsetko,nechce mi vobec ovocie ziadne,okrem melona,co zacala nedavno jest,od malami ovocie nejedla,lenvyzivy zje,ale ovocie ako take nie.Zeleninu nezje nijak inak ako v polievke,aj to nie vsetku.POedala som si fajn,jedenieriesit nebudem,co jej chuti jej dam,ked nechce,nenutimju,ked je hladna vypyta si a aspon co to spapa.No probelm je v spani a jej spravani.
SPANIE: Od malicka mala reflux,nevedela zaspat nijak inak ako na rukach.potom sa odnaucila,pokolisala som ju 5-10min.v kociku zaspala a prelozila som ju do postielky.No od 7mesiacov som sa snazila ucit ju na postely pri mne zaspat.Skusala som dlhe tyzdne rozpravky pustit,hovorit,spievat,vypnut vsetko a matticho,hladkat ju...nezaberalo nic.Bol to hukot na postely,az sa z revu dovracala,pytala sa stale do kocika,aj ked som ho schovala,ukazovala rukami kam chceist.PO vysemesiaci somto vzdala,lebo nespavala,kedze nezaspala,len prerevala hodiny,poracala sa,musela som ju prezliect a lenrobota a z toho placu som uz bola na nervy,tak som ju dala do kocika,pokolisala ju 10-15min.a zaspala.Tak som si povedala fajn,kedtak zaspi a viem,ze spala potom 2h,neriesila somto.To bolo cez den.Ale v noci-katastrofa.Ci sa vecer napapala alebo nie,ze zjedla menje toho,stale sa budila,plakala.Uz som bola u DR.ci nieco nema,ci ju neboli brusko,ucho,zubky..proste stale,ze je v poriadku,ze to moze byt brusko,potom zas zubky,potom zas zle sny...Lenze noc co noc, to bolo,ze spala max.2hvkuse a potom len plakala,Oci zavrete,ale plakala.Ked soom jej dala mlieko,spala dalej,takze doteraz v noci vypije 2x po 130ml mlieka,takze kedjej nedam,prestojim potom 3-4h pri kociku,co nechce spat.NO posledne 3meisace,aj ked jej mlieko dam,aj ked ju kolisemstale v kociku po izbe ako blazon,ona proste neprespi noc.Prisaham,ze od jej narodenia som spala 2noci vkuse,inak je aj 5-6x za noc hore,co mrnci po 15min.alebo pije mlieko a potom mrnci,proste nespim viac ako 2h vkuse a ked spocitam za noc,co vlastne spim,tak je to 4-5h.Uz proste nevladzem fungovat na kavach a ibalginoch prosti bolesti hlavy.Mamami pomaha,ale nemozem od nej chciet,aby s nou v noci bola,ked chodi do prace.No su dni,kedy uz meliem z posledneho a musi byt pri nej,lebo mne sa hlava toci a je mi zle.Viem,ze to neni normalne,ked 2rocna zaspalava stale v kociku,ale skusala som 2tyzdne ju tam nedat,dat na postel,do postielky,ale je to horsie.V postielke nechce byt ani keby co bolo,aj ked vkociku zaspi a prelozimju,za 20min.sa zobudi s placom a pyta sa do kocika.Na postely sa blazni aj 2hodiny,co nespi,nakonieczide dole a huci pri dveroch,lebo chce ist prec,ked ju nepustim a dam spät,zas placetak,ze sa dobre ze nedovraca,hyka a vzlyka,potom spat nejdecely den,vzdamto,onanespi,poviem si fajn,aspon pojde vecer skor a prespi,ale to u nej proste neplati.Ide aj tak spat o 22 a uz o 2je hore,co zas reve.Nechodi sapt akor ako o 21:30,a ked ide aj o 23,prost eneprespi ani do 4vkuse.Cez den sme vonku,mozeme behat kade tade,lieta na odrazatku,mozemju chciet unavit ako chcem vyletmi,hrackami,proste ona neviemna com fici,ale ju neunavi nic!!!
SPRAVANIE: to je teraz najväcsi problem.Ako 2rocna by uz mala vediet apson z casti co sa moze a co nie.Viem,ze hlada svoje ja,ze skusa,co moze a co nie,ze kazde 2dieta je trucovite.Ale co zacala ona robit,uz nieje normalne.Ked jej niekto vonku vezme jej hracku,pochopim,ze sa jeduje.Ale ona zacala deti sacat,stipat,hryzt,bit a reve pri tom ako blazon.Skusala som to vysvetlovanim,ze sa to nemoze,ze nebude mat kamaratov,ked sa nepodeli-nefungovalo.Skusala som vycapanim po zadku,nezabralo.NAjhorsie je,ze nikto z deti sa nesmie ani len dotknut jej veci,ked jej niekto neda to,co chce ona,hadze sa o zem a vyzuri sa na mna-kope ma,hryzie,az mammodriny,sticuje mna alebo seba,ze si vlasy vytrha.Vizeram akoby madoma manzel bil,ked mam modriny-no mam ich od nejc,co mahryzie.Mzem ju vytrieskat po riti kolko chcem,o to viac mi urobi zle.Skusala som aj ignorovat ju,ked sa mi hodila hocikde na zemi,nachodnik,do blata,na piesku,netrapili ma jej spinave veci,vlasy,ruky,ale to,ze ked jej neni povoli,ze zacne ako diabol hukat,hadzat sa a robit mne alebo sebe zle.doma ani vonku sa nedokaze s nicim zahrat dlhsie ako 3minuty,nic ju nebavi,stalechce veci co nemoze-ako miesat mi lyzickou kavu,ktoru si prave zalejem,nozik,lebo vidi krajat oca nieco,alebo zapalovac..proste co sa dalo,sme poschovavali,ale su veci,co proste schovat nejdu nikam,bezne ich pouzivame a ona si zmysli,ze to chce,a ked to nema,zacne boj o nervy.Mesiace som sa snazila s nou chodit medzi deti,ucit ju,ze sa ma podelit,ze sama hrat,ze nesmie robit zle-marne.Je to horsie a horsie.Vonku sami mamicky zdaleka vyhybaju,lebo vedia,ze ich detom moja mala robi zle.Niektore ma poslu k psychologovi,ze toto normalne dieta nerobi,ine naposmech povedia,ze ju rozmaznavam a co vidi doma,robi inym-pritom nikto u nas sanebije,nepluje,neuci ju nic zle,prave naopak...Uz som mala pochybnosti,ci nieje autista.Dr.mi povedala,ze to sa zsiti v 3rokoch dietata,ale ze toto je lentrucovitost dietata,ze to musi prejst same.No ja som uz zufala,cim dalej tym viac a viac nemarespekt voci mne ako mame,do otca,do brata,do mojej mamy si tak nedovoli ako do mna.ja ju idem prebalit,kope ma,hryzie,vysmari plienku,ked ju prebali niekto iny,netrucuje az tak.Pytat sa nechce,nech to skusame akokolvek,ale to neriesim,pride to same casom snad.No nevladzem uz po psychickej stranke.Neviem,co je to spanok,naozaj noc co noc nespim,od unavy nevladzem niekedy nic,ani vyjst s nou von.Aked sa premaham,ze idem,len aby bola na vzduchu,medzi detmi,skonci to trapasom,ze odchadzame s revom,ohadze sa o zem,pohryzie ma,kope,ujde...proste uz neviem,co s nou.
Dr.mi stale vravi ako mama,to prejde,ale pytam sa ako a kedy?!
Stretla som jednu pani,ktora mi hnedhovori,ze vidi,ze mam problem s dietatom.Robi tzv.bielu magiu-veri nasviecky,kamene,duse mrtvych a podobne,ziadna vestica.POvedala mibez toho,aby som jej nieco povedala,ze mam krystalove dieta,ze je to 1z 1000,ze proste pritahuje vsetko zle z okolia,zo mna...ze kedbolav brusku ju niekto nechcel a ona sa preto tak sprava,ze sa stale citi nechcena-pritom netusim,kto by ju nechcel,smuzom sme sa nanu tesili,rodina tiez...spanie mi odvovodnila zlymi snamy,ze vidi od mala duchov,ma zle sny,preto stale mrnci zo zavretymi ocami.dala mi kamene,ktore ju vraj maju chranit,skludnit,sviecky mam doma zapalovat biele,aby ocistili okolie...proste som uz zo zuflastva vyskusala aj jej rady,ale bolo dobre asi tyzden,ze posluchala a spala o nieco lepsie,ze sa asi len 2-3x prebudila,ale po tyzdni zas to iste.Co povedat...snad len pocut vas nazor na moju situaciu....a dakujem.
A ak je s inou osobou napr. babkou? Tiež sa takto správa?
@dusika11 viem kedy je mozne deti diagnostikovat, moja otazka ale znela inak.
@mischell0110 mam podobnu dceru. Rady typu, ty si rodic, bude po tvojom mi boli na dve veci. Ja som rezignovala a bojovat prestala. Podla mna zbytocne bazirujes na nepodstatnych veciach. Vykasli sa na to, nechce nieco jest, nenut ju, nechce spat v posteli, nech spi kde chce, .... Moje hranice, na ktorych som trvala boli iba v tom, ze ublizovanie sa netolerovalo. Vecny boj ma nenormalne vycerpaval - asi poznas. Ze diete nemoze bit matku? Co z neho potom vyrastie? Samozrejme, ze nezbije, ale ublizit aj fyzicky dokaze... Ja som mala dokonca obdobie, ze som mala strach, ze ma v noci zabije. Pusti na mna kvetinac alebo nieco podobne. Tazko sa to pise, ale niekedy aj vsetky dobre mienene rady nepomozu. Tresty? Kazdy bol dodrzany z mojej strany aj napriek tomu, ze bol hned po ulozeni negovany. Tyzden ziadne cukriky - aj tak mi uz nechutia. Ziadna telka - ani som uz pozerat nechcela. Atd, atd. Dcera ma vyse 10 a uz nezabija😇. Nie je anjel, ale je to podstatne lepsie, dokonca zaspavanie, ktore bolo kolisave medzi 22.30 az 01.15" skoncilo. Takto zaspavala aj ako uz skolacka. Rana boli straaasidelne, si vies predstavit. Teraz zaspava medzi 22.00-23.30" cez skolu. Skusila som vsetko, nakoniec homeopatika a kadejake sirupy, nepomahalo nic... veci sa pomaly upravuju same. Moja rada? Skus nebojovat a vydrz. 😞
@vittory súhlasím, ja malú vychovávam sama od kedy sa narodila, nikdy mi nik nepomáhal, žiadne stráženi ani nič, muž je s nami každý deň, ale väčšinou robí okolo domu
@kocka321 s tim nesuhlasim..ja sem byla na vychovu prvniho syna sama a je doooost dobre vychovany..slusny..zena matka prece nepotrebuje chlapa na to aby dobre vychovala svoje dite...
@furmik 😁😁😁tomu se musim zasmat...v prvni rade by melo dite mit autoritu ve svych rodicich..to znamena ze tem detem vsechno dovolite proto vas neposlouchaji a vyvadeji..a nemaji ve vas jistotu a neciti se tim padem v bezpeci...deti potrebuji hranice uz od utleho detstvi..co muzou a nemuzou a rezim..a deti sami to vyzaduji pak se prave citi jiste a v bezpeci..staci si jen precist o tom neco nebo se podivat na porad chuva v akci..
@vittory Len nie chúva v akci. Hlavne tá dôvera tam musí byť, ak ja neverím dieťaťu, tak je to aj naopak, dieťa neverí mne. Deti nie sú ani blbé a vnímajú všetko okolo nás a hlavne to vedome opakujú. Hranice musia byť všade, ináč by sme len ťažko dokázali prežiť a fungovať.
@mojkamojka tak to teda neplati u vsech...muj syn ani pubertu nema..aj jeho ucitelka mi na tridnich schuzkach rekla ze patrick snad ani nema pubertu...no nema..je moc dobry..ale to uz od mala treba vest a vstepovat jim..uvidime mladsiho to je cert 14 mesicu..😊zkousi..je aj nervacek ale jinak je dobry..hodny.!!!!!!od mala ma rezim a nedovolim vsechno!!!!!!!
@mojkamojka tak to teda neplati u vsech...muj syn ani pubertu nema..aj jeho ucitelka mi na tridnich schuzkach rekla ze patrick snad ani nema pubertu...no nema..je moc dobry..ale to uz od mala treba vest a vstepovat jim..uvidime mladsiho to je cert 14 mesicu..😊zkousi..je aj nervacek ale jinak je dobry..hodny.!!!!!!od mala ma rezim a nedovolim vsechno!!!!!!!
@eeffka neverim vlastnim usim...jak jedna matka muze rict ze s 2letym ditetem neni sance vyjednavat a blabla....s takovym ditetem se ani nevyjednava to proste posloucha rodice a hotovo...zrejme vy poslouchate vase dite..proto to tak pak i vypada..ne jen u vas ale i u ostatnich matek...hisaky..revy..hazeni se o zem a zadna autorita..kazda jedna by se mela zamyslet sama nad sebou..a jit k poradci odbornikovi,aby jim rekl kde delaji chybu..ale vesmes je to stale to iste...vsechno dovoli...nemaji rezim a hranice...
@monikaparson ale aj s chuvy se da okoukat bar co..vzit si ponauceni nebo radu...a aj tu duveru si navzajem musite k sobe vypestovat...dite se musi naucit aby nelhalo a prave melo v matce duveru...zase zalezi na tech rodicich..ja nikdy nebila a nekricela na syna..vsehno se da vyresit a hlavne v klidu a s rozvahou..v opacnem pripade se nedivim ze ty deti pak lzou jen aby nedostali atd...v nejhorsim pripade pak sebevrazdy..treba kvuli vysvedceni..😢nepochopitelny..ty rodice
@jamika27 no tak nevim kam chodite na ty nazory ze dite si musi dovolit vic k rodicum (matce) nez k ucitelkam...muj starsi syn si ke me v zivote nic nedovolil,neskusal,nebyl drzy ani neodmlouval a to ani teraz v puberte..je mu 14 a pul..to je mysleni teda..ted me tak napadlo, jak tady maminky pisou ze kdo takove dite nezazil tak nepochopi..mozna by ani nemuseli zazit..lebo oni zas nezazili normalni hodny vychovany deti,proto to zas oni pisou a ani bych nechtela zazit (proto dite vychovavam uz od narozeni) protoze nesnasim rozmazlene a nevychovane deti..to jake je dite (pokud opravdu nema nejaku diagnozu, to su potom chudacci aj deti aj rodice) tak je to vzdy vizitka rodicu..A NESNASIM TVRZENI ZE TO JE DNESNI DOBOU..........NE!!!!!!TO JE VYCHOVA RODICU!!!!!!!!
@jamika27 no tak nevim kam chodite na ty nazory ze dite si musi dovolit vic k rodicum (matce) nez k ucitelkam...muj starsi syn si ke me v zivote nic nedovolil,neskusal,nebyl drzy ani neodmlouval a to ani teraz v puberte..je mu 14 a pul..to je mysleni teda..ted me tak napadlo, jak tady maminky pisou ze kdo takove dite nezazil tak nepochopi..mozna by ani nemuseli zazit..lebo oni zas nezazili normalni hodny vychovany deti,proto to zas oni pisou a ani bych nechtela zazit (proto dite vychovavam uz od narozeni) protoze nesnasim rozmazlene a nevychovane deti..to jake je dite (pokud opravdu nema nejaku diagnozu, to su potom chudacci aj deti aj rodice) tak je to vzdy vizitka rodicu..A NESNASIM TVRZENI ZE TO JE DNESNI DOBOU..........NE!!!!!!TO JE VYCHOVA RODICU!!!!!!!!
@luslus VZDY je tam nejaky duvod aj ked si to spousta lidi nemysli...tak vzdy. Trebas nejaky skryty problem..ale treba ho najit..podle me proste neexist ze dite toto robi bez duvodu..dite je ciste bozi dieta bez poskvrny a jen tak zle by nerobilo..nieco mu je.
@vittory kazdy potencialna matka (prvorodicka) ide do toho s tym, ze dieta bude posluchat. Ja poviem, ono spravi. Niektore veci budu trvat dlhsie, ale tam ako autorita zasiahne a nakoniec dosiahne svoje. Ja som si to aspon takto predstavovala. A ono to holt nefungovalo. To co funguje u 90%, u nas neslo. Teraz viem s istotou prehlasit, ze ja autorita pre dceru prvoplanovo nechcem byt. Chcem sa spravat tak, aby vo mne mohla mat vzor. V com ma dieta rodica posluchat? Filozoficka otazka... Pises, ze dieta ma posluchat (tj splnat tvoje ocakavania), zaroven ma mat v tebe doveru,... Ak by som nastavila vychovu na slepe posluchanie (ktore zarucene v urcitom veku skonci), tak podla mna chcem aj same jednotky v skole a nasledne sa dieta moze bat prist domov (ako o tom pises). Chcem, aby malo dieta pocit istoty, nie aby ma slepo respektovalo.
@katarinamarkova tak ano s tymto suhlasim nam to cez den slo v pohode mala sice fazu ked mala vzdy cvrknute ale s nocnou plienkou hroza.....ani nevie ze cika
@ivirk chudacek maly..urcite mu musi neco byt..neni to jen tak..a urcite je neco co ste neskusili..mozno je to po duchovnej stranke..skusit treba vysvetit barak..odstranit tie zony zle (neviem si ted spomenut jak se to rekne) a skusit aj poziadat svojho anjela strazneho o pomoc ...skusat aj to na co mozna nekdo ani neveri...mozna by se lidi divili..ale aby tak dite bylo nespokojne a vsetko mu vadilo neni v poradku..
@vittory je mi smiesno z matiek ktore su presvedcene ze deti su do roka odplienkovane nakolko prof.Svejcar tak pise v knihe Nase dite 🙂 kym som mala prvu dceru.ktora isla podla priruciek.jedla.spala.v 3r malovala.v 5 citala.bola spolocenska.usmievava a v spolocnoati oblubema.pocuvala na 2.slovo bola som mudra jak radio 🙂 a potom sa mi narodila motormys ja co som vojenskej povahy som vyskusala vsetko aby sme to v zdravi prezili. Takze komentare zasluzilych matiek ma nechavaju chladnou.
@moni73 ja od mala vychovavam prvniho syna v takom duchu ze...sme aj kamaradi ale vi co muze a nemuze...respektuju jeho prani...nekricim na neho..nebiju ho...co se tyka znamek tak od prvni tridy same jednicky..a to je v osme tride a pred rokem sme se stehovali z ceska sem na slovensko a mel same..jenze i kdyz nekdy dostal spatnou znamku sem NIKDY nenadavala..zeptala sem se v cem byl problem a od mala mu vysvetluju ze dobre se ucit je pro jeho budoucnost a bla bla bbla...ted uz to sam rika...chce byt necim a mit se dobre..to je to co uz sem tu psala vstepovat od mala..muj syn se nemusi bat ze mu za neco vynadam...neeeee ale rikam a vysvetluju mu to tak aby si z toho vzal pinauceni a rady..zadne kriceni ani bitka...mozna je chapavejsi nez treba jine deti..ale on ma i jine nazory nez jine deti..to mi rekla i jeho ucitelka..ale zas..to ma ode mne co sem mu od mala vsepovala a rikala..zalezi i jak se to tomu diteti vysvetluje akorat ze kazde dite to potrebuje jinac ale princip je stejny..
@moni73 poslouchat rodice znamena kdyz rodic rekne ne tak je to ne...kdyz rodic vi ze je neco pro dite dobre nebo naopak nebezpecne a rodic mu to vysvetli tak ze s tim dite nakonec souhlasi a nevzdoruje..poslouchat ze kdyz je nekde na navsteve..v restauraci.....atd chovat se slusne(to je ta vychova) proste poslouchat normalni bezny veci a ne ze si dite dela co chce...samozrejme ze musi byt i kompromis kor kdyz uz mu je skoro 15..ale to su prkotiny..zaklad ma vstipeny od mala a ja uz ho nemusim neustake napominat nebo se s nim dohadovat...a ani on nema rad nevychovane a rozmazlene deti a to mu je 14.braskovi tez nedovoli vsechno..(14mesicu) proste hezky, slusne,v klidu,s laskou..temperamenrnejsim detem neuskodi trochu zvysit hlas nebo zmenit ton aby poslechlo(to plati u mladsiho)
@moni73 a moje ocekavani splnat urcite nemusi...robi co on chce do niceho ho nenutim..aj skolu si vybral hakou on chce..sport zadny robit nechce tak ho preci nebudu nutit do neceho co nechce..chci aby moje dite bylo stastne a spokojene..takze zadne moje ocekavani...zakladni spravani ano..to ale neni problem lebo byl nauceny..ostatni neni dulezite..
@moni73 a muj syn ma u me absolutni 1000%pocit bezpeci a jistoty...a respekt musi byt vsude..respekt a tolerance...oboustrana jak by si me pak dite melo vazit kdyby nemelo adpon nejaky respekt...my sme proste kamosi s respektem...😊😊😊😊mame uzasny vztah...ikdyz je uzavretejsi a nepovi mi vsechno..aj me to mrzi ale co uz..verim mu..
@moni73 druhy syn uz je jinaci...aktivnejsi temperamentnejsi...zasady slusneho chovani budu vyzadocat tak isto..proto ho tak aj vychovavam..ale uz ted vim ze on urcite nebude tak dobry a nebude mit same jednicky...to vim uz ted..ale ve stejnem duchu budu vychovavat aj jeho i kdyz urcite s nejakyma zmenama a neco na neho bude fungovat jinak..to je jasny
@mischell0110 v prvom rade obmedz bitie na nebezpecne situacie maximalne. Ona si z bitky uz nic nerobi a sama vidis,ze je to zbytocne. V dalsom rade bud dosledna. Take veci ako bitie deti na ihrisku a pod.-tkz.ihriskove situacie ries podla zavaznosti - "trestnou lavicou" na par minut alebo rovno odchodom domov. Vysvetli ihriskove pravidla. Ja som tak spravila a ver,pochopili. Parkrat si veru vyskusali sedenie na lavicke ci rovno odchod domov.
Jedlo by som.neriesila,navar,co si myslis,ze je pre nu vhodne,ak nezje,musi pockat do dalsieho jedla. Uz tolko mlieka nepotrebuje. Rano,prip.na olovrant alebo po veceri ci k veceri maximalne.
Aj my este "bojujeme"-zo svokrinych slov vysvita,ze maly je dost po tatinovi -uz viackrat mi to svokra povedala.
Skus vyjadrit jej pocity,ona ich este pomenovat nevie,no celkom to pomaha - mne sa osvedcilo ako rada z jednej z knih,co som si o vychove deti precitala.
Ak mas pocit,ze by to mohlo byt nejakym typom poruchy adhd a pod.,obrat sa na odbornika,mal by ti dat rady na mieru,ktore ale musis dodrziavat. Aj take deti totiz a hlavne oni potrebuju presne,jasne pravidla a ich striktne dodrziavanie bez vynimky.
@vittory deti sa rodia ciste a rodicia (pridala by som okolie celkovo) z nich vie spravit "zle",to suhlasim.
Jedine - aj ja som si do 20.m.myslela,ze ake mam super zlate dieta,pri malej do 2rokov. Zrazu nastal vzdor, u obich s roznymi fazami,trosku inyni prejavmi,na mnohe som dosla sama,nieco uplatnila z knih,nieco sa mi neosvedcilo. Maly ma 6r.a je to uplne ine s nim uz. Ale co potrebuje stale,je clovek,ktory u neho bude mat nejaky respekt. V skolke nema problem. Ale mali sme opatrovatelku,ktora prosto zlyhala a vie opatrovat len bezproblemove deti (s malou problem nemala,pritom v danom case som mala s malou ja problem, s malym vobec - mala sa nevie zmierit so skolkou - uz je to lepsie,ale vtedy to bolo tak a jej sposob vyrovnavania sa so situaciou je taky - ked som s nou biola na ocr,bola uplne zlata-2mierne protesty,ziadne polhodinove hysaky a zahananie sa rukami ako inokedy) a maly tym,ze v danom case bol kazdu chvilu chory,cize zavrety doma a on je temperamentny typ,musi sa vybehat,nemal kde minut energiu,kedze mal zakaz prilisnych pohybovych aktivit tak tych par dni zdravia si to potreboval vynahradit. A najlepsie bolo,ze ona mi o tom nepovedala,aky je,len ze boli volaco,ale vyriesila to. Takze nevyriesila. Ale to je jesno,prosto nas maly ma.vela energie aj sam to uz povie,ze s apotrebuje vybehat a dalsi dovod- putanie pozornosti,ak si dieta rodic nevsima,lebo robi nieco ine.. Ja som napr.zistila,ked som s nimi bola doma,ze najskor sa s nimi musim zahrat,staci polhodka. A nasledne mozem.kludne si aj porobit. Alebo ak sa da,zapojit ich do toho,to oni radi.
My sme boli s muzom tiez zive deti,ale jasne,hranice byt museli,nasi otcovia boli dost prisni a svokor nevahal muza aj vycapat (moj otec menej).
@vittory veľmi odvážne tvrdenia a veľmi razantné, a vôbec nesúhlasím! Detičky sú veľmi rozdielne s rôznymi povahami, nie sú tabuľkové. Hovorím na základe (nie vlastných) ale veľmi blízkych skúseností. To akože matky, ktorým sú deti ,,horšie,, alebo hyperaktívnejšie,, sú zasadne zlé lebo zle vychovávajú?
To neznamená, že keď vy máte úžasný vzťah so synom a že Vás poslúcha a máte vybudované na základe Vašich postupov nejaký režim, že to musí fungovať všade. Ale to takým matkám ako vy škoda vysvetlovať. Nezažijete - nepochopíte!!!
Aj keď netvrdím, niekedy poľavujú aj rodičia - ale nie je to vždy pravidlo a po druhé, aj keď poľavia - nie každý má rovnaké zázemie, rovnaké možnosti na výchovu dieťaťa. Na výchovu dieťaťa vplýva veľa faktorov. Takže Vaše tvrdenie je veľmi jednostranné.
A samozrejme že deti majú pred cudzími väčší rešpekt. Aj naše - lebo sa priznám, veľa krát sa mu veľa prepáčim - no a čo?! je to moje dieťa - ja síce nemám problémové, tak si to môžem dovoliť.
Ale autorka tu rieši problém a nepotrebuje aby jej niekto mudroval ako to má robiť, ale aby jej niekto konštruktívne poradil. Je iné vychovávať hyperaktívne dieťa sama!!! s minimom financií, keďže muž je stále v zahraniččí, stavajú dom, určite to zohráva veľkú rolu. A je rozdiel vychovávať hyperaktívne dieťa keď máte maximálne pohodlie, to znamená, muža doma, pekný postavený zariadený dom, k dispozícii rodičov, nemáte finančné problémy.... Aj na toto sa treba pozerať a nie len kritizovať, ale snažiť sa vžiť do druhej kože.
@lele75 strašne ma vytáča takáto kritika. Akože ja som moje dieťa naučila cikať v 16 mesiacoch a všetky ostatné čo to nedokážu sú nanič matky... lebo si to nevedia zorganizovať.
A aj keby to je hneď pravda, že si to nevedia zorganizovať ... no a čo! nie každý je dokonalý, no tak sa to naučí neskôr .... svet sa nezrúti
@vittory myslim, ze pletieme dva pojmy: slusnost a poslusnost. Dcera je slusna, tj pozdravi, poprosi, podakuje. Zaroven ale nie je velmi poslusna, co od nej povacsine ani nevyzadujem. Urcite nebudem trvat na tom, aby pozicala svoje veci. Poviem dosledok: nepozicias ty, nepozicaju tebe. Nebudem chciet, aby sme isli na jedno ihrisko, ked chce ist na druhe. Nebudem chciet ist do muzea (ked je to aktivita planovana pre nu), ked chce ist na kupalisko. Nebudem chciet ist do kina na zoopolis, ked che ist na angry birds. Takze v podstate sa jej prisposobim, je to rozmaznanost? Uz 4 mesiace neje maso, z dovodov cisto "ochranarskych". Nenutim, snazim sa jedalnicek upravit. Zamysla sa nad veganstvom (v 10tich rokoch😨), ma vysvetlene, ze sa v takom pripade bude o jedlo starat sama. Ja nie som jej sef, som jej partner a sprievodca nepoznanym...
@siska53 to ano...to som mozno nepovedala este..ze syn dostaval na zadek uz od roka a pol..tak trochu cez plenku aj pres ruku a i cez usta ked zacal kusat...nsposled dostal na zadek ssi v 5tich..od tej doby nebolo treba ani raz..ale nedostaval moc iba niekedy ked bolo nevyhnutne..jak se povi ohybej prutek dokud je mlady..ja sem ohybala..a vcil uz nemusim...😊
@jamika27 kdyz nevite nic o tom jaky ja sem mela zivot tak tu nepiste tez mudrosti...ja sem vychovavala syna sama aj dve roboty sem musela mit abych uzivila byt auto aj dite a nic mu nechybalo..ted to druhe vychovavam defakto tez sama lebo otec sa moc nezapaja..krasny dom nemame..pred rokom sme sa stahovali z ceska na slovensko..problemy s hypotekou aj financiemi este do toho muz skolaboval z prace a bol rok praceneschopny...vsetko sa da..tak ja vim tez o cem mluvim..a druhy muj syn 14mesacny je tez velmi aktivni..ale ho ucim urcite zasady ktere tak budu a hotovo...po snidani po obede v postylce at si chvili hraje a ne cely den letat..a naucil se..aj sam si uz vyhraje..a zazemi nezazemi..to neni pravda

@modraslza Jasné, že sú aj také deti. Ja ani nepíšem, že také nie sú. 😀 Len ako ty sama píšeš, tam treba trochu ináč na ne ísť, iné aktivity vymýšľať. Úprimne, nikto ani nevie aké to dieťa je a aká je matka, len dedukujeme z toho, čo sa sama rozhodla zverejniť. Možno ozaj stačí len trochu prístup zmeniť, byť viac citlivá a bude to, kto vie. Videla som kopec detí, čo našej malej trhali hračku s ruky, keď sa s ňou hrala a keď som ja hračku chytila, aby ju nebrali, trhali aj mne a mama sa len pozerala. Za mňa to určite nie je cesta, deti musia mať stanovené tie hranice, niektorému to treba predostrieť citlivejšie, iným zasa ráznejšie, to už každý vie aké má dieťa a ako sa s ním môže baviť, teda aspoň by vedieť mal. A áno, aj ja zastávam názor, že o výchove dieťaťa má rozhodnovať matka a nie babka, teta a pod. Jasné, aj otec, ale ak je ten prevažne v zahraničí, tak matka stanovuje hranice.