icon

Neviem vysvetliť manželovi, že mrkvu treba ostrúhať predtým, ako ju dá dieťaťu

swahili
10. sep 2017

Dobrý deň,

síce môj problém nie je jeden z tých, na ktorých stojí a padá svet, no neviem, ako ho riešiť ďalej, preto dúfam, že sa tu nájdu ľudia, ktorý sa podelia so mnou o svoj názor a uhoľ pohľadu.

Máme s manželom dvojročného syna a opäť sme sa ho pohádali na tom, že synovi dal mrkvu bez toho, aby ju ostrúhal. Prikladám fotku, aby ste vedeli, ako vyzerali raňajky pre nášho syna. Môjmu manželovi príde úplne normálne dať takúto neostrúhanú mrkvu synovi. Ja som sa mu to snažila už niekoľkokrát vysvetliť, ale odpoveď je, že mrkva sa nestrúha, celá zemeguľa ju nestrúha, iba ja a keby ju ostrúhal, tak by z tej mrkvy nič neostalo. Mne to pripadá, že sa hádame o niečom, čo je úplne samozrejmé, že neostrúhaná mrkva sa dieťaťu nedáva. Toto je snáď už naša piata hádka kvôli mrkve a ja neviem presvedčiť môjho manžela, aby ju ostrúhal. Je to síce veľmi milé, že sa cez víkend o neho postará a spraví mu raňajky a za to som mu vďačná, ale nerozumiem, prečo nemôže prijať, že mi toto vadí.

Vopred ďakujem za všetky názory.

Neviem vysvetliť manželovi, že mrkvu treba ostrúhať predtým, ako ju dá dieťaťu
libawet
11. sep 2017

@mamutka toxoplazmóza je hlavne závažná pre tehotné ženy. Ak ide o zdravého "netehotného" jedinca, nevyžaduje takmer žiadnu liečbu a prejavuje sa podobne ako chrípka. Takže - nerobme tu prosím vás - z komára "velblouda" - ide o jednu neočistenú mrkvu, aj to nie určite na každé raňajky, a umytá určite pod vodou bola, len nebola očistená, no je tam toho. Môj syn sa hrával so sliepkami u dedka, dokonca si občas strčil ich " výlučky " do úst, lebo si myslel, že sú to " čokol. pusinky " a nezomrel, normálne to prežil 🙂. Čím viac sa usilujeme o úplnú sterilitu vo všetkom, tým viac si zabíjame svoj vlastný imunitný systém a potom sa divíme, že už pomaly každý druhý je alergik.

petulda333
11. sep 2017

@mircalla pytala sa ako to ma manzelovi vysvetlit,ze mrkva sa ma supat, aby to konecne pochopil a mnohe mudre jej tu len pisu akoby to dietatu nedali a ake je to hnusne atd atd. Tak si to precitaj ty. A ja nestekam,nie som pes!

mircalla
11. sep 2017

@petulda333 na temu mrkva uz ozaj koncim, niekedy sa sama sebe divim, ako hlboko som klesla, ze s urcitymi ludmi komunikujem a na urcite temy vobec reagujem.
Z mojho pohladu podla kvality tych ranajok je manzel skratka lenivy tu mrkvu osupat, preto tvrdi, ze to nie je potrebne. to je cela veda.
Vysvetlit mu to aj tak nevysvetli, nakolko podla par priespevkov je to uplne v poriadku, co si mysli aj ona sam. Dufam, ze sa v tom uz nemusime vrtat. Pre niekoho odkflaknute ranajky, pre ineho super ranajky
Vec pohladu

mamutka
11. sep 2017

@libawet tu nejde o sterilitu, aj moje dieta sa od mala s radostou vala v blate a pod., ale toxo sa raz nejak siri, tak si na tu vec moze dospely jedinec dat pozor a nekrmit tym svoje dieta. Ked uz to raz clovek ma, ostava to v nom a ci sa nam to paci alebo nie, z dlhodobého hladiska toto ochorenie cloveka ovplyvnuje. S tym sa nic nenarobi, napokon, ma to vacsina ludi.
Tu ide o to, ze sa zakladatelke, tak ako vacsine ostatných ludi nepaci, ked muz predlozi dietatu zeleninu v stave v akom by sa prascom davala a ona mu potrebovala niecim argumentovat. Hadam sa uz dohodli.

BTW, tak ako jedlo davam na umyty tanier, tak umyjem/ocistim tu zeleninu. Ako sa dieta realizuje vonku, to uz je nieco ine. Doma sa ma naucit, ze na tanier sa znecistene jedlo nedava a v tomto otecko akosi pokrivkava

victory7897
11. sep 2017

...neviem či ste z tej hnusnej mrkvy robili pomazanku (dúfam v to) a keď nie tak dajte prosím malému aj trochu vody k tomu suchemu chlebu lebo sa vam zadusi...keby toto moj muž pripravil malemu na raňajky neosupana mrkva by bola najmenší problém..

yanni
11. sep 2017

@majloo tak tak. Osupana, nakrajana na pasiky (aj ina zelenina), surova a hummuuuuus. to nasa copana ma takmer kazdy den. A este olivy k tomu (neosupane hihi)

mircalla
11. sep 2017

@mamutka Presne. Vystihla si to.

petulda333
11. sep 2017

@mircalla na poznamku o urovni reagovat nebudem. A kedze si moj prvy koment nepochopila tak este raz. Mamicka sa tu prisla vyzalovat,poprosit o nazor ci supeme mrkvu alebo nie a ze nevie chlapovi vysvetlit,ze sa ma supat! Neprisla sa sem pytat,ci tie ranajky su vhodne,vyzivne a ci je jej muz lenivy! Lenze zas sa tu zisli mudrlantky co komentuju vsetko okolo len nie to co autorku zaujima. A hlavne necitaju,kedze pisala ze dal aj sunku a syr.
Ale tiez suhlasim,ze to nie je vhodne a ze manzel sa nezmeni. Ale nato sa nepytala. Pekny vecer 😊

katrin21
11. sep 2017

mrkva, zeler a ina korenova zelenina je najviacsim zdrojom toxoplazmozy a inych bakterii a virusov roznych, preto sa musi pred jedenim VZDY osupat..... a este potom aj umyt....pod tecuco v vodou ....
a tie ranajky, to je cisty des.... to ma maly dietu podla macingovej, ci co?

p.S: pre tie, co si mylia sterilitu s hygienou zakladnou.... sterilne to nebude, ani ked sa to ocisti a umyje.... a uplne ine je, ked sa dieta hra vonku, tak hadam ho potom umyjem a nedovolim mu spinavymi rukami napr. jest.. preco by som mala.... nie som zastanca sterility, ani na flasky som nikdy nemala sterilizatory a ine hovadiny, ale mrkva sa proste supat MA

mircalla
11. sep 2017

@petulda333 Prosim ta, uz to neprkrucaj - k tej lenivosti som sa vyjadrila uz v poslednom komentari, co su skutocne myslim, preco ju nesupe.
Napisala som svoj nazor, ze to jedlo by som nedala ani nepriatelovi, za tym si stojim. Podla jej muza ju cela zemegula nestruha - urcite nebude menit nazor po x komentaroch v tejto diskusii. Podla mna nie je vobec mrkva ale daco ine - lenivost a tvrdohlavost. A za tym si stojim tiez. Trosku kompromisu a usptupkov by to mozno chcelo - ak jej to vadi, co je prirodzene

@libawet My sme tiez jedli ako decka neumytu zeleninu a ovocie zo zahrady a urcitr nam to neublizilo, nie som zastanca sterility, slepacie vylucky sme vsak nekomzumovali...zase odtial potial....daka minimalna hygiena je fajn.

petulda333
11. sep 2017

@mircalla ale ved ja s tym suhlasim,len pisem ze ta mamicka sa na toto nepytala tak nevidim zmysel jej to pisat. Nic viac.

katka1981
11. sep 2017

Manzel je inak kompletny?

katusikkk
11. sep 2017

Bozinku na nebi.Este stale sa tu riesi mrkva.??Ako dvojrocna som si ju tahala zo zeme a jedla spolu s hlinou.Nalepena dazdovka bola bonus.
Nemam alergie a 14 rokov ani len soplik.Tak sa buduje imunita..Kiwi som od dietata jedla tiez so supkou.Presne tak ako jablko, hrusku ,cuketu,zemiaky...Supka z babana mi nechuti a avokado tiez nic moc.Ale do "smuticka"si ho rozmixujem.
Uz len niektore detske vyzivy maju v sebe viacej humusu ako neocistene mrkva.

bmuller
11. sep 2017

@tova Vyvarene a sterilizovane - to je ten maly rozdiel, co sa bezpecnosti tyka 👍 ...Podla fotky je ta ich mrkva pestovana normalne v zemi, ziadna hydroponicka krasotinka. Rozhodne nemam problem s prilisnou "sterilitou", a ano, rozne hnusy su aj v kadejakych inych potravinach... ale nechapem, naco jest surove zvysky zeminy?? 😝 (ked dieta nedrzia vo vakuu, imunitu si urcite posilni aj inak)
Ked sa chlapovi nechce zeleninu supat, nech da paradajku, papriku alebo trebars uhorku... a mrkvu nech necha zene na varenie polievky 😉

katrin21
11. sep 2017

@perzefona tvoja fotka je predsa o inom. tam neni suchy chleba ako na foto autorky...

akurat ja by som lepsie roztrela to maslo ... to je moja uchylka, neznesiem neroztrete maslo hentak :D necham ho postat minutu na tom chlebe apotom sa da roztriet krasne, tie platky....

jonnie
11. sep 2017

On ju jedol? Urob muzovi take iste raňajky 😅

katka1981
11. sep 2017

@katusikkk, a urcite si jedla vsetko tak fajne postriekane ako tie dobrotky z obchodu dnes, tak ti gratulujem. Alergie mat nemusis, pokial nemas geneticku predispoziciu, pri stasti mat ani nebudes, ale telo plne pesticidov a chemie, na to nikto imunitu nema. A aj dalej papkaj banany so supou, su ozaj vyzivne, namacaju ich v Roundupe, to je ozaj mnamka. Ale tebe to asi nic nehovori, inak by si taketo kraviny nepisala, prepac.

petulda333
11. sep 2017

@katka1981 citaj poriadne nez zacnes prskat,pise ze bananova supka jej nwchuti,cize ju nezje!!! Avh zeny,keby ste sa radsej o seba starali. Len prskate

katusikkk
11. sep 2017

@petulda333
Ved to ze niektore ako
@katka1981 ani len necitaju len prskaju 😂😂😂

perzefona
11. sep 2017

@katrin21 haha ano mna to zasa nebavi cakat...ale vacsinou sa snazim to rozotriet lepsie ako na hentej foto :D ozaj to tam vyzera hrozne haha.... ale tiez viem, ze krpata je typ, ze zje zeleninu, sunku, syr a chlebiky vacsinou nechava :D

katka1981
11. sep 2017

@petulda333, ale tym padom ju uz musela chutnat, logika, nie? 😘

katka1981
11. sep 2017

@katusikkk, zatial neprskam, dufam, ze ani tak skoro nebudem 🙂

katrin21
11. sep 2017

@perzefona tak cakat nebavi ani mna..ale natriem to prve..potom cuystam ostatne a kym to spravim tak madlo zmakne a ja ho roztriem..tak mi to ujde celkom fajn.

mircalla
12. sep 2017

@katusikkk Kebyze ti chuti, tak tu bananovu supku jes?
Supka z avokoda tiez sama chemia
Sa tu riesi, ze my sme si odthli to a to zo zahrady....
Ale my sa tu bavime o ranajkach....jedlo servirovane na stol by malo byt nejaku uroven a nejako aj vyzerat.....umyte, ocistene, aspon troche normalne naservirovane.

mamaaaaaaaaaaa
12. sep 2017

@swahili raňajky pred dvojročné dieťa ???? No odpadávam. 😂😂

katusikkk
12. sep 2017

@mircalla
Vsade vo svete Taliban zuri a tu je kauza mrkva.Su decka ktore by boli vdacne aj aj za kusok mrkvy s hlinou.Budte radi ,ze vase k tej mrkve maju aj chleba a sunku.
Rozum sa mi zastavuje co dokazu niektore Bio matky riesit a dalsie Bio matky su v udive z toho,ze po tejto mrkve nemoze mat asi bio hovienka.
Zeny aspon na sekundu sa nad sebou zamyslite.
Peace 🙏

A ked jej muz nechape ,tak nech si to robi sama.Ona si ho zobrala a je to len jej a jej starost .Ved manzel je tak trochu jej obraz.
Dotycna sa musi doma dobre nudit.Namiesto toho, aby mrkvu ocistila,tak cisti okienko na fotaku pre lepsi zaber.

emilia25
12. sep 2017

Pozor na predavkovanie aby vam s tolkej mrkvy neocervenel.totiz mojej znamej sa to podarilo a ked videl doktor maleho tak hned vedel ze je vela mrkvy.

zilinec32
12. sep 2017

Keď si predstavím, aké blbosti ľudia riešia v porovnaní s tým, co sme si prežili s malou my, tak sa chytám za čelo (alebo skôr závidím?).
Aj keď na týchto raňajkách mi príde čudných ďaleko viac vecí ako nepostruhana mrkva. Toto fakt dáva niekto 2r dieťaťu? 😲

mircalla
12. sep 2017

@katusikkk Su tu vazne temy, aj taketo. Ja by som tu mrkvu urcite neriesila, ale aj to patri k MK

libawet
12. sep 2017

@mircalla tie " slepačince " - prosím Ťa, "nepriťahuj to za vlasy" a nehľadaj tam to, čo tam nie je, trošku nadhľadu by to chcelo z Tvojej strany.