icon

„Nevychované" deti

tina_tar
30. máj 2022

Ahojte, taký výlev.
Prepadla má frustrácia z chovania sa cudzích detí. Syn má 2,5roka a ako chodíme po ihriskách a sledujem iné deti v jeho veku a ich chovanie, tak sa často krát nestíham čudovať. Syn je veľký extrovert, veľmi temperamentný, rád všetkých objíma, spovedá, s každým sa snaží vychádzať pekne, je nonstop v behu, no má na dnešnú dobu strašnú povahu - je strašný dobrák, on každému požičia hračku, nieje konfliktný, z konfliktu vycúva, ustúpi, alebo sa dohodne. No tá jeho povaha je práve ten problém. Nerozumiem, z akého dôvodu má dieťa potrebu bezdôvodne iné dieťa strčiť, hodiť mu piesok do tváre, alebo mu iným spôsobom ublížiť.
Je to výchovou, povahou, alebo čím?
A keď vidím niekedy reakcie ich materí na to co tie deti robia, tak by som ich občas prefackala aby sa spamätali 🙈 strašne veľa z nich to buď ignoruje, je im to jedno, pretože ich dieťa môže všetko, alebo naopak dieťa strepú po zadku, navrieskajú na neho. Mám pocit, že je velmi málo rodičov, ktorí dieťaťu vysvetľujú, komunikujú.
A tak chytám ďalšiu depku z toho, že od septembra má ísť do škôlky a Boh vie na aké deti opäť natrafí.
Ako to vnímate vy vo vašom okolí?
ako voči takýmto "zlým" deťom vaše deti obrniť?na a

Strana
z4
tina_tar
autor
30. máj 2022

Prípadne, mamky podobných "dobracikov", podarilo sa vám ich aspoň nejak obrniť voči tým zákerným deťom? Pretože je mi jasné, že nieciu výchovu, alebo niecie dieťa nezmením, ale keby to aspoň syn ľahšie spracovával.

beronsche
30. máj 2022

@tina_tar ak sa bavime o detoch vo veku tvojho syna, tak o zakernych detoch nemoze byt ani reci.. Ani o nevychovanych.. Su este primale..
Problem tu skor vidim v spravani matiek, kt. nevedia/ nechcu dietatu nastavit hranice.. A tu vela nezmozes..
Pri naozaj nevhodnom spravani , kde by sa ublizovalo mojmu dietatu by som zasiahla. Kedze tam asi prestat chodit nechces, to jedine sa da poradit..

Inak moje introvertne dieta malo v tomto veku problem s detmi, ktore vsetkych objimali, chytali, jednoducho boli prilis kontaktne.. 🙂 ucis svoje dieta, ze ani toto nemusi vsetkym vyhovovat?

monkasponka
30. máj 2022

@tina_tar niekedy nie su deti nevychovane, su proste take.Skušanu hranice, neuvedomujú si že robia ZLE. A môže sa matka aj rozkrajať vysvetlovanim..
Aj v živote sa bude stretavať s ľudmi čo budu roznych pováh..
Moj syn bol taky... Nuž čo, nič nepomahalo.. furt zle robil. A teraz v puberte je z neho rozumny chalan čo fakt len aby dobre bolo ..

anjelicek26
30. máj 2022

Rovnako je cudne stale behat, s kazdym kecat, kazdeho objimat a byt celkovo takyto extrovert k cudzim, mal by mat zdravy respekt a odstup uz v tom veku k pojmu "nepozname sa"... Dufam, ze rozumies... je to o uhloch pohladu...

Obrn hlavne seba...deti su normalne, kazde s nich, co tam beha. Kazde ma inu povahu, iny sposob riesenia konfliktov a inu vychovu...ucitelka si v skolke zjedna autoritu a v skolke bude doriesene na 98% mimo tych s diagnozou ci problemami doma...

A len k tej "potrebe" strcit do ineho dietata - vacsinou je to mizerna verbalna komunikacia, kde to dieta takto riesi, proste "posunie" to dieta prec z miesta svojho zaujmu/hracky, miesto toho, aby si to "vyhadalo"... ked budu starsi, bude to lepsie...ako vsetko...

marzuz89
30. máj 2022

@tina_tar ano, je to hlavne vychovou. Ak dieta hadze piesok do oci inemu, bucha ho, robi zle, a maminky nereaguju, tam vela vychovy nie je. Ja sa tiez nestiham cudovat. Svojho vychovavame najlepsie ako vieme, taketo deticky ked vidime, uz aj syn komentuje, ze su nevychovane. My si uz dlhodobo taketo situacie vzdy potom preberame - chlapec/doevcatko robilo toto a toto, to nie je spravne, pretoze.. Vela vela sa rozpravame a vela rozpravame aj okolo jeho vlastneho spravania, ked sa nechova pekne alebo neposluchne, o co ho poziadam. Samozrejme su deticky, ktore maju diagnozu, tam to spravanie je ine, ale aj to treba korigovat. Minule sme boli v obchode na kratky nakup, stretli sme tam 5 deti a 3 z toho mali otrasne spravanie, amoky, kopanie, buchanie..

majka35
30. máj 2022

téma znie nevychované deti, potom stupňuješ na zlé deti a skončíš to so zákernými deťmi... prepáč, si asi priveľmi upätá na svojho dobrého synčeka, až ti to bráni racionálne sa pozerať na iné povahy akú má tvoje dieťa... nejdem diskutovať o výchove rodičov, nebola som tam, nevidela, už ma aj unavujú reči o tom, aké sú niektoré matky... chcem len povedať, že deti sa formujú a z dieťaťa, ktoré surovo zobralo hračku tvojmu synovi, môže byť neskôr úžasný človek s pokojnou povahou ... ak sa nevieš zmieriť, že existujú aj iné deti, ako tvoj syn, že dokonca pobiť sa o hračku je úplne prirodzené, tak ho do škôlky nedávaj, asi by si realitu škôlok ťažko zvládla 🙂

evita_g
30. máj 2022

a ako zareaguje tvoj syn, keď ho niekto postrčí alebo mu hodí piesok do tváre a pod? Vie sa brániť, rozplače sa, ide od agresora preč alebo sa s ním chce napriek tomu hrať...? škôlka je kolektív ako každý iný, s niekým si dieťa sadne viac, s iným menej, a podľa toho sa vytvárajú určité skupinky. ak je tvoj syn kamarátsky, dobrosrdečný extrovert, nebála by som sa o neho, kamarátov si iste nájde 😉

viestta
30. máj 2022

@tina_tar to nebude len bezdôvodne Šaca ie a nevychova. Každý z nás má svoju konfortnu zónu, ktorú si bráni keď je prekročenia. Dospy človek vie reagovať civilizovanej, malé dieťa sa bráni napríklad sotenim. My máme doma introverta a poznám to z druhej strany. Áno, vysvetľovať môžeš kko chceš, aj tak nastane moment, keď sa bráni "pudovo". Takže vychovávať treba obidve strany. Aj ten tvoj by mal rešpektovať to, že každý nie je taký "prítulný" ako on. Rešpektovať, že niekto nemusí byť z jeho kamarátstva nadšený. Časom sa to utrasie aj na jednej aj na druhej strane, ale rodičia to musia korigovať.

ceresna17
30. máj 2022

@tina_tar ahoj moj maly je tiez take cislo, ale vzdy sa snazim byt pri nom pri akejkolvek hre na ihrisku a vcas zasiahnut rozumej upozornit aby daval pozor na mensie deti ale kedze mam este 14 mesačného nie vzdy je to reálne. Ak je moc rozsanteny radsej z ihriska odideme. Ja osobne si myslim, ze nas maly je taka povaha aj ked mu 20krat poviem vzdy si ide svoje a sem tam nie som nato hrda uz aj dostal po zadku. Plus bol minimalne v kolektive pretoze kvoli korone sa malo stretaval s inymi detmi. Ja práveže dufam ze sa v skolke troska ukludni a nauci podelit a rozumnej hre s rovesnikmi. Inak doma malemu bratovi nikdy nerobi zle aj ked ho on napriklad buchne hrackou.

lejusinka
30. máj 2022

A on im nic nerobi predtym? Lebo keby zacne obimat moju dceru a ta si to nepraje tak ju nemozme vykricat za to ze ho odstrci 🤷🏻‍♀️

beata_k
30. máj 2022

@majka35 Bit sa o hracku teda vobec nie je prirodzene.

tenerifka
30. máj 2022

@tina_tar a to este uvidis v skole… pokial sam nezacne selektovat, kto je podobnej povahy ako on a kto je zmrd, ktory zmrdom ostane. U mña sa to zmenilo, az ked som isla na gympel, zrazu boli okolo mña ludia rovnakeho spravania a zmyslsnia, ako ja. Zmrdi zo ZS nimi zostali aj v dospelosti. Dcera vyselektovala uz asi ako 10-rocna, jednoducho ss k takymto detom neprihovarala, mala svoj okruh kamaratov, s ktorymi je v kontakte sj teraz, ked uz je na VS.
U maleho dietata to riesit jedine vysvetlovsnim, ze deti sa spravaju rozne, a ze mozno casom sa to zlepdi, pises, ze je velmi empaticky, postupne to pochopi

liljana
30. máj 2022

Patri to ako vsetko ine k zivotu. Prilis to riesis. Staci prizerat a odviest dieta prec od maleho nervaka.

misana84
30. máj 2022

no ja si myslim, že je to obdobie....obdobie vzdoru, nove emocie, skusaju veci a rodic usmernuje...v tomto obdobi je aj normalne, že nechcu požicat hracky....tak ak mojej nechcu požicat tak to uplne chapem a neriesim aj ked dcera je otravna a stale chce cudziu hracku(ta je najlepsia) a ked ona nechce požicat tiež to respektujem a nenutim ju aby to dala...ale pripomeniem jej, že aj ona vždy chce a nechcu jej dat, nech si spomenie ako sa vtedy citi....momentalne ma obdobie, že berie svje hracky detom a sa z toho tesi, že dala svojho zajka a nechce ho spat :D ...ano aj sa stane, že niekomu v zapale hry hodi piesok( aj jej hodili) utrela som a ok dalej sa hraju :D ...a samozrejmu rolu zohrava aj povaha....a vacsinou deti zrkadluju...co vidi doma tak sa sprava...je to komplikovane :D

portret7
30. máj 2022

@tina_tar z toho, co si popisala, radim tvoje dieta tiez nevychovanym… lieta, privelmi kontaktny, spoveda… proste doterny typ od mala, ktoreho ine deti mozno nestrpia😉 snad sa mu to neprenesie do dospelosti… s vychovou by som zacala od neho, nie cudzich deti…

kleopatra114
30. máj 2022

Je to o uhle pohľadu . Keby tvoje dieťatko pribehli k môjmu s diagnostikovanou sociálnou fóbiou a chcelo ho objímať, tak tiež ho odstrčí . A tiež by som sa na teba pozerala, prečo si nestrážis dieťa.

emlaju
30. máj 2022

to sú teda problémy. Príliš veľa času a dlho na materskej

veroniq85
30. máj 2022

Vacsina 2,5rocnych deti nevie rozpravat. Cize ak hodi piesok, zobere hracku, odstrci dieta, buchne dieta je ich sposob komunikacie a vyjadrenie ich postoju. A rovnako z vacsini z nich vyrastu normalny ludia. A si ta sklamel ale taketo "nevychovane deti" boli vzdy a vzdy aj budu. A ak mas pocit ze nejake dieta ohrozuje tvoje dieta treba sa obratit na jeho matku.

tina_tar
autor
30. máj 2022

@majka35 áno, asi som nazvala tie deti hociako, nevedela som ich pomenovať, vyjadriť sa tak, aby som opísala podstatu toho aké dieťa myslím. Ja nechcem žiadne dieťa nazvať priamo "zlým", viem že je to len dieťa a každé je iné, s inou povahou. A možno som ako píšeš, aj upatá, možno to je problém, neviem. Každopádne to píšem preto, pretože ma také situácie mrzia. Nemyslím nejaké nevinné detské skriepky, skôr fakt také tie bezdôvodne "podpasovky".

@evita_g on sa práve takýmto deťom vôbec nevie postaviť, to je ten problém. Ak by dal dieťaťu na oplátku to isté, tak by vlastne asi ziadny problém ani nebol 😁 on buď od takéhoto dieťaťa odíde, alebo ak mu už fyzicky ublíži nad mieru, tak plače a príde za mnou.
Ono je vlastne, ako to tak po sebe čítam väčší problém v pasivite môjho syna, že sa neubráni späť, ale je potom nešťastný a zhodnotí že sa daného dieťaťa boji, hoci na nho len pozrie.

senta_sofia
30. máj 2022

@tina_tar mne uprimne vadili take deti ako tvoje rovnako, ze narusali tu intimnu zonu, pchali sa, objimali, ale bez ohladu na to, ci robili to alebo to, ak som videla, ze rodic dietata nereaguje, usmernila som aj cudzie, ze to nesmie. A svoje dieta len ubezpecit, ze ono nespravilo nic zle, ze to reakcia toho druheho dietata nebola primerana.

zmrzlinka2021
30. máj 2022

@tina_tar
No take su aj bezne detske vztahy. Keby tie maminky mali riesit kazdy prd, tak skoncia rovno na psychiatrii. Proste taky je zivot, aj hadzanie piesku, aj zvady, niečo sa da odchytit, ale neda sa stat nad dietatom 100 % času a manazovat mu pohyby tela a vsetko

A hlavne, kazde dieta ma iny temperament, iny vyvoj.. Su veci, ktore sa nam nemusia pacit, a neraz su za tym aj rodicovske zlyhania, ale taki sme my ludia, nedokonali, niekedy vycerpani...

Inak, neraz z "nevychovaneho" dietata sa rokmi vykluje velmi sikovny mlady clovek 🙂

misana84
30. máj 2022

@tina_tar nechajte deti aby si riesili svoje zaležitosti

silvike
30. máj 2022

@kleopatra114 Dobry den. Mozem vam prosim napisat IP ohladne socialnej fobie ?

majkabambulik
30. máj 2022

@tina_tar Poviem ti, co sa stalo jednej kamaratke v UK. Jej kolegyna bola na pieskovisku , take typicke v lokalnom ihrisku v Londyne. Jej dievcatko sa hralo, asi ako ten tvoj a prisli v jej veku deti, chlapci, ktori spravili to, co aj tomu tvojmu. Zobrali piesok a hodili polskemu dievcatku do ociek piesok. Samozrejme,spustilo plac a mlada polska mamicka sa obratila na matky chlapcov-podotykam, matky s priezorom na oci, zasatkovane nemenovaneho nabozenstva, ktore sa nesmie uz ani vyslovit, pretoze je to rasizmus... No a vies ako zareagovala ta skupinka matiek? Z pod tych handier jedna z matiek vytiahla zakriveny noz a vpichla ho do pluc polskej mamicky. Cela skupina aj s detmi sa zobrala a odkracala prec, s hlasnym fuck...ovanim na krestanske prasata, ktore im znicili pobyt na pieskovisku. Zanechali chrciacu matku a srdcorevuce male dievcatko nad odpadnutou matkou, volajuce v strese o pomoc. Chapem ta, nie je to prijemne ani pre teba, ani maleho mat takych ludi okolo seba, ale vedz, ze vsetko moze byt este ovela horsie.

anjelicek26
30. máj 2022

@tina_tar neuc ho dat naspät... v tomto veku je zakladom - ist to povedat mame a mama to vyriesi. V skolke - ist za ucitelkou a ona to vyriesi. Takto sa riesia fyzicke konflikty bez eskalacie a ublizenia jeden druhemu... ked budu viacej komunikovat, budu sa hadat, nakricia na seba, ale uz ten piesok nebude tak lietat - a aj lepsie pochopia, ked im ucitelka v skolke (a skole) nieco bude vysvetlovat... daj tomu cas... ale urcite nie vratit... ja som dala tuto radu raz synovi a dopadlo to blbo no 🤐

loliku
30. máj 2022

Zbytočne sa bojíš,dieťa sa bude neustále stretávať s deťmi, ľuďmi, keď bude starší stretne rôznych, aj deti všelijaké ale taký je život, my za detských čias sme tiež kadekoho stretli a žijeme 😁 musí sa učiť sám, ty môžeš len sa s ním rozprávať a vysvetľovať, môj starší sa prednedávnom naučil fakira ukázať aj o sexe bol oboznámený od starších v škole 🙈 čiže tomu nezabránis by si ho musela len doma držať a tým by si mu v konečnom dôsledku len viac uškodila

kleopatra114
30. máj 2022

@silvike páči sa, večer odpisem

ailiba
30. máj 2022

@tina_tar chapem ta, moj syn je rovnake trdielko. Ma 2 roky a 3 mesiace. Tiez davam na ihrisku pozor, lebo on si vsetko necha, maximalme sa nechapavo pozrie... No, ked pojde do skolky tak bohuzial bude si musiet najst svoj spôsob "prezitia"...o to horsie, ze je chlapec. Deti byvaju kruté. Ale neda sa inak. Asi by si mu mala verit, ze to zvladne👍. Ved aj v zivote bude musiet sam bojovat o "svoje miesto na slnku".

lucinka1988
30. máj 2022

@tina_tar každé dieťa sa rodí s inou povahou a tak, ako sú deti, ktoré kam človek posadí, tam sú a robia, čo sa im povie, tak sú aj deti, ktoré sú výraznejšej osobnosti a povahy, ktoré za žiadnych okolností nebudú robiť to, čo sa po nich chce a presne preto, lebo vedia, "že sa to má". Mám takých doma dvoch a môžem sa aj rozkrájať. Otázne je požičiavanie hračiek, osobne nevidím nič zlé na tom, keď sa dieťa nechce deliť o svoju hračku s druhými. Ja tiež nedávam svoje osobné veci každemu, kto ide po ulici len preto, že sa mu to páči a chcel by to. Tieto výchovné metódy sú ale na inú tému. My dospelí tiež nie sme všetci rovnakí a ako som už vravela, nie každé dieťa má povahu, že skloní hlavu a poslušne vykoná, čo po ňom rodičia chcú. Tiež som mala všelijaké predstav, kým som mala iba jedno dieťa...By the way, ja svojho staršieho syna dobrovoľne do škôlky nedávam, jeho by to veľmi brzdilo, kolektív si ešte "užije" za celý život dosť...Takže ľahko vychovávať druhé deti, najmä kd sú ešte takéto malé. Ono ten pravý "oriešok výchovy" a výsledkov výchovy ako takej sa ukáže až časom, určite nie pri 2,5 ročných deťoch. Máme v rodine dieťa, ktoré je tiež povahovo od narodenia kam ju posadia, tam sedí, všetko požičia, so všetkým sa podelí, ale potom zákerne urobí zle v domnení, že všetci budú na jej strane, lebo veď ona je tá dobrá princeznička...Môj syn sa o hračky nedelí, nechce požičať, ale jeho dobré srdiečko by sa dalo krájať..Niekedy sama nechápem, kde sa to dobro v ňom berie a pritom nezainteresovaný cudzí človek na ihrisku si možno povie, aký nevychovaný zasran, lebo nepožičal hračku...A čo je do života lepšie, či práve to, že urobím všetko, čo mi povedia alebo to, že som silná osobnosť a nerobím nič na povel- to nech si odpovie každý sám. Ja na to odpoveď nemám...

majka35
30. máj 2022

@beata_k ja si myslím, že áno,,, bavíme sa o 2,5 ročnom dieťati a obdobím vzdoru

Strana
z4