icon

Nezvládanie Vojtovej metódy

kelcanka25
11. sep 2017

Caute je tu niekto kto dlho cvici z dietatom vojta a uz ma toho plne zuby a pokroky male ???

ivit
11. sep 2017

Ahoj ja som cvičila so synom od cca 5 mesiacov, pretože má svalovú hypotoniu (oslabené svalstvo), veľmi pri tom plakal, vôbec nespolupracoval ani nenapredoval ☹ teraz máme pauzu cvičíme iné cviky a tie mu idú oveľa lepšie. Aj sme začali chodiť cvičiť do vody to nám veľmi pomohlo. Čo som počula veľa mamičiek chválili účinky vojtovky ale mne sa to vôbec nezdalo.

kelcanka25
autor
11. sep 2017

Som velmi rada ze sa niekto na tuto temu ozval moj syn ma 24 mesiacov a nechodi na nozky sa mi stava ke sa niecoho drzi teraz nas po dlhsej pauze obvodna poslala na rehabku zase vojta cvicit mne sa to velmi sprotivilo lebo maly veeeelmi place a mna to nerobi dobreee a ake cviky cvicite ked by si mi poradila nieco ine velmi ti dakujem

kenzom
11. sep 2017

Vojtovka je o bolesti....moju neter postavila na nohy ked mala 3 roky...susedia volali policiu na sestru,pretože s nou cvicila kazde 3hod....ale chodí...myslim ze budes ľutovať viac ,ak budes mat dieta na voziku...ak budes cvičiť len ob as a neporiadne..tak neviem či existuje niečo lepšie...

kelcanka25
autor
11. sep 2017

Tak zle sme sa pochopili moj chlapec sa na nozky stavia silu v nohach ma len ma hypotoniu v panvovej oblasti preto je este slaby vojto uz cvicime dlho teraz cez leto bola pauza a teraz zaciname z nova len aby bolo vidiet pokroky

evitka83
11. sep 2017

@kelcanka25
Moja dcera ma 3 roky, sama zacala chodit ako 2,5 rocna. Celkovo je vyrazne motoricky pozadu. Vojtovku som vzdala po par mesiacoch z rovnakych dovodov. Moju dceru najviac potiahli dopredu aktivity s inymi detmi. Plavanie, detske cvicenia s hudbou. Vela pomohla hypoterapia. Je pravda, ze na zaciatku nam pomohla kojenecka gymnastika. Stoji ma to vela casu, trpezlivosti, nervov a penazi a skoro ma to stalo vztah s muzom. Ale jednoducho ja som s tym vnutorne strasne bojovala a ked som videla, ako moja dcera bojuje so mnou a place, nemohla som s tym pokracovat. Neviem, aky je vas dovod pohybovej zaostalosti. Ale urcite by som si dala vysetrit diete v metabolickej a genetickej ambulancii. Spomalena psychomotorika byva vedlajsi prejav metabolickych poruch. Ak by mala moja dcera neurologicky problem, tu vojtovku by som asi nevzdala. Ale hlavne treba vylucit pricinu, preco nechce vas syn chodit. Drzim palce

dilino
11. sep 2017

@kelcanka25 Vojtovka nieje vhodna pre všetký deti to mi povedala jedna diplomovana zdravotna sestra samozrejme rehabilitáčna moja cvičila ale nepomohlo jej to vôbec mala ťažke epi zachváty triaslo ju s toho tak neurologička zakazala ale slabšia metoda a menej bolestiva je Bobata skús si tu najsť na internete ani kamaratkynmu malemu synovi Vojtovka nepomohla ale Bobata ánoa už chodi.

ajkuska
11. sep 2017

My sme cvičili vojtovku od 8. mesiacov kvôli hypotónii, po mesiaci sa začal plaziť, potom bola chvíľu doba malých pokrokov, až v 13. mesiacoch začal najprv stáť a potom postupne začal štvornožkovať, až postupne skúšal chodiť až v 20. mesiacoch začal definitívne sám chodiť. Cvičili sme poctivo, 5x denne, keď bolo obdobie, že boli slabšie pokroky tak vtedy okrem nás s ním cvičila aj fyzioterapeutka (súkromne sme jej platili, lebo samozrejme poisťovňa prepláca len raz za 2 týždne) a to po 2 týždňoch sa dal na štyri. Nám vojtovka pomohla. Samozrejme tiež plakal, ale vždy sa dá nájsť spôsob aby plakalo dieťa čo najmenej, rôzne pesničky, milé prihováranie, meniť miesto kde cvičí a pod. Keď sme boli v jednom rehabilitačnom centre tak sa mi prihovorila mamička, ktorej dieťa nechodilo a sťažovala sa na vojtovku, že im nepomohla a keď som sa spýtala, že koľko krát cvičili tak mi povedala že aj 3xdenne, kedy začne dieťa chodiť samozrejme závisí od veľa vecí ale za nás vojtovke áno.

montemotherone
11. sep 2017

@kelcanka25 moja sestra cvičila s dcérkou od narodenia. Mala plakala, ségra tiež... Ale určite to nevzdávaj. Neteri predpovedali vozíček, bola po DMO. Dnes chodí, ťažko, ale chodí. Študuje na VŠ...
Ja som cvičila s dcérkou, ktorá mala torikollis. Bol to boj, ale rozhýbali a uvoľnili sme to.
Deti plačú, ale nie od bolesti. Ak cvičíte správne, je to pre ne len nepríjemné, pretože ich nútime používať svaly, ktoré nechcú, dráždime nervové zakončenia aby sa nabudili... je to ťažké, ale nevzdávaj to

deti95060810
11. sep 2017

my sme cvičili vojtovku od 6 mesiacov. najskôr v Martine rok bez akéhokoľvek úspechu...doporučili nám Olomouc rehab. centrum Corpus....Objednali sme sa, najskôr chceli aby sme ukázali ako cvičíme resp. sme cvičili v MT. Keď to videli, povedali aby sme okamžite prestali, pretože to nie je vojtovka, ale týranie dieťaťa....ukázali nám veľmi podobné cviky, len s íným úchopom....Prvý krát sme tam prišli 3.10 a dcéra sa krátko pred Vianocami postavila na nohy....Ešte vraveli, že na Sk nevedia cvičiť vojtovku a preto chodí do Olomouca strašne veľa Slovákov....Inak ak nebudeš cvičiť pravidelne, aspoň 3-4 krát denne úspech budeš čakať márne....Ja som to cvičenie nenávidela, ale nám pomohlo....Pozri stránku Corpus Olomouc - majú svojich absolventov, ktorí sú aj zo Slovenska, takže by si nemusela chodiť do Olomouca...

kelcanka25
autor
11. sep 2017

Dakujem pekne za radu viem ze ked to nebude pravidelne nepomoze ale mne dost vadilo to jak moj syncek plakal velmi ako keby som ho tyrala urcite sa na tu stranku pozriem :D

kelcanka25
autor
11. sep 2017

a skadial ste ked smiem vediet ??

viky8
11. sep 2017

tak tato tema akoby mi z neba spadla.. cely den rozmyslam ze sa niekomu musim vyrozpravat, lebo som z toho nestastna... mame 4,5 mesiaca, cvicime mesiac (teda ani z toho mesiaca sme tomu velmi vela nedali, lebo sme mali ckovania a zvysene teploty a tak) no uz teraz som z toho na nervy :( ani nie kvoli pokrokom alebo tak, no ja mam pocit ze dcerka to vobec nepotrebuje ... obvodna nas poslala na vysetrenie ked sme mali nieco cez 2 mesiace leb sa malej nehcelo dvihat hlavicku, za co mozem samozrejme ja, lebo som nevedela ake dolezite je davat ju na brusko a ked sa na nom jedovala tak sme nedavali.. na rehabku nas objednali po mesiaci, takze sme mesiac na brusko poctivo davali a trenovali a mala som pocit ze ked pojdeme na to vysetrenie pred rehabilitaciou, ze povedia ze to je ok, ze pekne to natrenovala a rehabilitacie netreba.. no opak bol pravdou.. kedze dcerka pri vysetreni sa nechcela tahat hore ked ju doktorka drzala za ruky a ked bola na brusku ze nepozerala dostatocne dlho na jednu stranu na ktorej jej nieco ukazovala ale kukla vtedy inde zhodnotila ze potrebujeme rehabilitovat :( takze mame 3x denne cvicit vojtovku no cvicime len 2x, ja ju proste nemozem tak trapit ked mi pride uplne v pohode, ved kazde dietatko ma svoj cas a ona pekne pasie konicky ked cce, ked chce tak ma ruky nohy hore a lieta, podla nalady, pekne sa taha uz aj za rucicky, kazdu chvilu cakam kedy sa otoci stale by si len nozisky zuzlala alebo sa vytacala na jeden a na druy bok.. ja teda niesom odbornik, n moje dieta mi nepripada ako keby mala cvicit taketo cviky.. ja uz fakt neviem, stale nad tym musim rozmyslat :(

jankaga
11. sep 2017

@viky8 najdi sukromnu fyzioterapeutku. Bez vymenneho listka. S nou sa dohodni, chod k nej raz ak treba dvakrat do tyzdna a ta ti zhodnoti ci ozaj treba. Rehabilitacia nezaskodi, ale ked mas pocit, zenetrebaskus takto. Nas posielali automaticky cvicit, zato, ze maly je extremne nedonoseny. Dali mi aj vymenny listok. Ten som zahodila☺️ chodila som sa ukazat sukromne k jednej pani co cvici s detmi. Ta zhodnotila ci treba co treba. Pol hodina dokopy tam. Doma sme 'cvicili' formou hry. Ziadna vojtovka. Takze tak a neurolofgicka z rizikovky vytesena, mali Uz behaokolo nabytku, ide im podla ich tabuliek tak su spokojni.

janinah
11. sep 2017

mňa otec chcel vyhodiť z domu,ked som cvičila so synovcom,tak malý plakal,sestra-jeho mama s ním cvičiť ani nemohla.....dnes je z neho 2m vysoký zdravý muž...nevzdávaj to..dieťa na plač zabudne,ale pomôže to..o vojtovke sú tu celé témy,hladaj....ale samozrejme treba rehab. pracovníka,ktorý to ozaj vie naučiť,my sme mali pani,ktorá postavila na nohy vlastné dieťa,ktorému predpovedali celoživotný vozíček

jankaga
11. sep 2017

Aleje fakt, ze my smenemali ziadne diagnozy, resp. Krvacanie do mozgu ani nic, ziadne dmo. Ak je diagnoza cvicit urcite treba

alchemilkazltozelena
11. sep 2017

@viky8 suhlasim s @jankaga

tiez nam nariadili vojtovku s kt. som nesuhlasila sli sme za sukromnou fyzioterapeutkou a jej priatup sa neda ani zdaleka porovnat s tamtou sestrickou kt. s nami jednala ako s handrami

len tak na okraj moj maly je zdravy a pritom tamta osoba do nas hustila ze ma kadejake diagnozy co fyzioterapeutka hned na 1.stretnututi vyvratila 🖒

jankaga
11. sep 2017

@alchemilkazltozelena presne tak, mne aj sama fyzioterapeutka povedala, kedysi cvicili vojtu len deti s dmo, krvacanie do mozgu a pod. Teraz davaju preventivne skoro kazde, co neide podla ich tabuliek..

rajna
11. sep 2017

nie som odbornik. mozno to detickam pomoze ak moju ozaj proble. moja mala nebola tabulkova kedze je predcasniatko narodila sa o mesiac skor a presne ten mesiac zaostavala za tabulkou. na 14 m zacala chodit uplne samostatne. vojtovku som vzdala hned na zaciatku. chodili sme cvicit na fit lopty to sa jej pacilo. Doktorka nas chvalila ze vidno ako cvicime ako vidno pokroky.Pricom sme vobec necvicili. Ale zasa nevravim ak je ozaj problem asi by sa trebalo zopriet a pretrpiet to. Ale to uz musi vediet kazda mamicka sama ci jej dietatko napreduje.

haimi
11. sep 2017

Cvicila som vojtovku s dvojickami. S jednou od narodenia do 10mesiacov, tam bol ale motoricky vyvoj ok. S druhou poctivo do 18mesiacov. Neurologicka mi od malicka hovorila rozne prognozy. V papieroch mala znaky detskej mozgovej obrny. To ma nastartovalo este viac. Cvicila som poctivo,3x do tyzdna som platila suktomnu rehabilitacnu. Vsetko sa to vyplatilo, ten stres, strach, plac pri vojtovke. Chodit zacala ako 17mesacna (a to je narodena o 2mes. skor). V 2 rokoch ju neurologicka vyradila, ze je ok. Ja teda na vojtovku nedam dopustit, vdaka nej je moje dieta zdrave. Zial ale je potrebne to brat zodpovedne, najlepsie hned od zaciatku, lebo vojtovka ma najvacsi dosah do roka. A hlavne si pohladat kvalitneho rehabilitacneho. Rozhodne ti drzim palce, cvicit urcite treba. Nezanedbaj to. Ma uz 2 roky. Vela zanedbanych hypotonusov a hypertonusov konci ako DMO

namornicka
12. sep 2017

Moja dcéra, dnes už puberťáčka tiež musela cvičiť vojtovku v prvom roku života. Nemala na mozgu nález, iba bola hypotonická, nedvíhala hlavičku a akože zaostávala. Keď som sa pýtala vtedy či je to nutné a či to bez toho nejde tak mi bolo povedané, že to mi nikto teraz nepovie či by to dobehla aj bez toho alebo nie, ale že v roku už bude neskoro toto riešiť, resp. bolo by to potom na dlhšie. Tak sme pol roka cvičili. Dodnes neviem ako by to bolo bez toho, myslím, že by to dala, ale bola som vystrašená mamička prvého dieťaťa.

kelcanka25
autor
13. sep 2017

No my sme cvicily vojtovku do 1roka a 8 mesiacov ked som videla ze pokroky su slabe zacalo ma to odradzat nie kazdemu dietatu sadne prave vojtovka chodime este na masaze toto nas postavilo na nohy verim ze aj chodza pride .

haimi
13. sep 2017

@kelcanka25 vojtovka podla mna pomaha, ale velmi zalezi od fyzioterapeuta. Vela statnych nenauci mamicky dobre cvicit a tak to aj vyzera ☹ u nas napriklad malo vacsi dopad na napredovanie vojtovka pred bobathom. Ale u niektorych to je naopak. Skus zistit, ci v tvojom okoli necvici niekto bobath a ked si to mozete financne dovolit, tak cvic sukromne

katrin21
13. sep 2017

pytaj si odporucanie na pobyt rehabilitacny.... zacali ste cvicit dost neskoro, tak preto ani nevidis tak rychlo pokroky.... skoda, ze ste si nevsimli skor, ze nieco nie je OK, podla mna to muselo byt vidiet,ze ma hypotonicky trup..... VOjtovka velmi pomaha, ale treba ju vediet aj spravne cvicit, mozno cvicis zle , aj to sa totiz stava....
Tiez mozes vyskusat bobath cvicenie, najdi si, kto v okoli to robi a tiez sa da ist na cvicenie pobyt , ale ten nehradi poistovna ( napr v MT robi jedna pani)..

godschild_silvi
13. sep 2017

ja som zacala s dvojickami cvicit vojtovku (dg. hypotonia) a po mesiaci som na radu kamaratky-detskej lekarky presla na bobath. pristup aj sposob cvicenia bol neporovnatelne lepsi. akurat to bolo potrebne hradit z vlastneho vrecka. a tiez je malo fyziotereutiek, ja som mala vyhodu, ze jedna bola v mojo. meste, deti maju teraz 27m. a su fit and fine 🙂 mozem iba odporucit...

monicka80
Autor odpoveď zmazal
deti95060810
12. nov 2019

@monicka80 to máš pravdu že na Sk je vojtova iná ako v čechách...Pretože Slováci ju cvičiť nevedia...už som ti písala ako som v MT cvičila rok a posun žiadny...V Olomouci za 2 mesiace decko stálo na nohách...V Olomouci cvičia fyz. ktorí majú školenie v Mníchove - vojta bol dlhé roky v Nemecku. Slováci sú samoukovia, ktorí skúšajú na deťoch....Byť tebou, tak isto verím reh. stredisku Olomouc...však mám dôvod - dieťa mi nik nepostavil na nohy jedine oni...😉
ešte pozri Vladko Kolářová - kde sa momentálne nachádza - možno má svoju amb., nás cvičila a boli sme veľmi spokojní....
Reh. stredisko je aj v meste Frídek Místek - neviem akú má úroveň, nikdy som tam nebola...skús sa opýtať na MK, alebo daj otázku na českom MK - možno budú vedieť kočky z Moravy ...