icon

Nezvládnutá výchova u syna. Čo s ním robiť?

adriana1712
2. aug 2011

Ahojte. Trapi ma jedna vec. Nas 3-rocny syncek si robi co chce, nikoho nepocuva, pred nikym nema respekt, neuznava autoritu, je nervak, bitkar, a myslim ze aj rozmaznany ☹ Musi byt vzdy po jeho, ked mu poviem NIE, zacne zurit a kricat, pripadne aj buchat si hlavu o zem. Zbytocne mu nieco prikazujeme, ako napriklad..poupratuj si hracky.. jeho odpoved je nie, a dalej si bez zaujmu pokracuje vo svojej aktivite. Nepomaha ani kricanie, ani po zadku, ani vyhrazanie sa. Proste nic.,Robi len co on chce a nedajboze aby ho niekto rusil..velakrat sa uz na nas aj zahnal. A dalsia vec...je strasny placko, kvoli vsetkemu sa rozplace, aj ked je to skor krik ako plac. napr. dnes. pytal si zmrzlinu, a ked som mu povedala ze musi pockat, lebo cakame na autobus, tak koniec. vzdy mi vsade urobi cirkus, skrieka na cele mesto, aj susedia nas uz poznaju ako tych s uvrieskanym dietatom ☹ neviem cim to je, bojim sa, ze som nezvladla jeho vychovu. no inokedy je to zas take zlaticko...zaspieva mi, zatancuje, vystiska ma, vybozkava..ked ma takuto dobru naladu, aj cudzi ludia vravia..aky zlaty chlapcek, krasne dietatko....a ja si len v duchu pomyslim..no len dokedy ☹ prosim, poradte mi ako na neho, uz som skusila snad vsetko, a som v koncoch. Vopred moc dakujem.

evabb35
3. aug 2011

@adriana1712 Máte nejaké rituály na upokojenie pre spaním? Niekto dieťa kúpe, niekto sprchuje, niekto skladá s dieťaťom puzzle, hrá sa s didaktickými hračkami, niekto púšťa CD s vážnou hudbou, rozprávkové CD /niektoré sú vydarené s upokojujúcou hudbou a herci rozprávajú tak upokojujúco, že deti za chvíľu odfukujú/, niekto ide s dieťaťom na nejakú nudnú prechádzku...každé dieťa je iné a na každé zaberá niečo iné. Ak poobede nezaspí, tak nech aspoň chvíľu leží. Možno prvé dni nezaspí, ale postupne sa naučí aj zaspať, možno skôr, možno neskôr. Ale keď ho budeš ukladať v rovnakom čase, tak si na ten režim zvykne. Však s kamarátmi mu je veselo, ale zase aj priveľa podnetov a priveľa rozruchu pre dieťa nie je dobré. Však každé dieťa v jeho veku vymýšľa a vzdoruje, len únava, nevyspatosť a predráždenosť z množstva podnetov môže správanie ešte viac zhoršiť. O rok o skúste dať na nejaký šport...to bude dobré. Máš doma normálne zdravé bystré živé dieťa.

evabb35
3. aug 2011

@hameeda Vieš, len niekedy môže tvrdá výchova priniesť viac problémov v budúcnosti ako úžitku. Najmä keď hlavnou príčinou správania dieťaťa je zlý, nepravidelný režim a nedostatok spánku. Dieťa je vtedy vyčerpané a protivné zo zúfalstva. Pokiaľ je tam nejaká zdedená povahová črta, tak naučiť dieťa vybiť si negatívnu energiu športom, pohybom...

ewisam
3. aug 2011

Obdobie vzdoru - krik nezabera, ani po zadku.... skor sa mi stavalo, ze sa dieta este chichunalo "aj tak ma to nebolelo" a ja som bola s nervami v koncoch. Mozno za skusku stoji, odopriet mu vyhody a sice ked viem, ze ma v televizii oblubeny program, neviem vecernicek, nuz pojdes pozerat, ale najskor si upraces hracky....t. z. upraces- pozeras, neupraces, zial.... zo zaciatku bude iste zurit, ale netreba ustupit... Takisto hadzanie sa o zem na verejnosti, ale aj doma - nejdes niekam, v poriadku, ja idem a odchadzam...(samozrejme dieta nestracat z dohladu) vo svojej hlavicke dotrucuje, uvidi, ze nic trucom nedosiahlo, zlakne sa a zakrici "Mama pockaj ma"

Len sa netreba nechat vyprovokovat, aby si dieta nezvyklo, ze krikom dosiahne vsetko na co si zmysli, to potom v 15 bude chciet Ferarri..
Vsetkym zelam pevne nervy

hameeda
4. aug 2011

evabb35 : tvoje rady su pekne a ja s nimi suhlasim len som podotkla ze to je rada len pre mladu mamicku ktora ma jedno dieta,,ja by som asi len tazko mohla chodit s dietatom 5 km denne,,a vecsina mamiciek asi tak isto,,u nas tiez mame pevny rezim,,tiez mi deti do 5 rokov spia na obed,,a vecer chodia o siedmej,,starsia o osmej spat,,a to aj bez par kilometroveho chodenia,,,proste su tak naucene,,,ked niekedy mi nieco do toho pride a povedzme uz je desat minut po siedmej tak uz sa im oci same zatvaraju,,,nemozeu sa dockat postele,,, a tiez nie som matka ktora by od rana do vecera po detoch kricala,,,jednoducho su urcite hranice,,deti musia vediet kde zacinaju a kde sa koncia,,,musia respektovat co co mama povie to plati,,a na to vobec nie je potreba ani krik ani nic podobne,,je len potrebne dodrzat svoje slovo,,inak si u deti autoritu neziskas,,dnes mamicky preferuju byt viac kamarat ako rodic,,ale deti potrebuju v prvom rade rodica,,,vecsinou sa stretavam s tym ze mlade mamicky detom stale len nieco vravia ale nikdy to neuskutocnia,,deti z nich maju doslaova srandu,,,stale len ja ti tie hracky vyhodim ak ich nepoupratujes a nikdy to neurobia,,alebo tyzden nebudes pozerat telku a za tri dni sa uz nechaju obmakcit,,slovo musi byt slovo,,,mozno so mnou vecsina nebude suhlasit ale ja vam poviem jedno ja som tak bola vychovana,,a vychovavam tak aj svoje deti,,pretoze na sebe vidim ze tato vychova bola dobra,,svojich rodicou milujem,,,a s mamou mam velmi blizky vztah,,no je tam aj respekt moja mama dodnes ked povie chod a urob to alebo ono,,jednoducho idem a urobim,,nie zo strachu,,ale z respektu,,pretoze je to moja mama,,,a tiez ked sa pozriem na svojich rovesnikov,,co v zivote dosiahli? vecsina z nich si este ani nezalozila rodinu pretoze este si nenasetrila ani na svsdbu,,dalsi si sice rodinu zalozili ale funguje nic moc,,deti u babky a oni po diskotekach,,ja nikoho neodsudzujem,,,nech si kazdy robi co chce,,,ale urcite som toho v zivote dokazala viac ako vecsina v mojom veku,,,a za to vdacim len a len dobrej vychove,,,pretoze financnu alebo materialnu pomoc som nemala ani z mojej a ani z manzelovej strany,,,vsetko k comu som sa dopracovala tak to bolo jedine vlastnymi silami a drinou,,,vzdelanie mi taktiez bolo na nic,,,takze mile mamicky by som len chcela povedat ze vychova nie je len o tom ze teraz ma zle obdobie a vsak ono ho to prejde,,vy vychovov budujete zivot svojim detom....
...a este k bodikovej metode,,podla mna je to uplna blbost ucit deti ze musia byt dobre aby dostali odmenu,,,musia byt dobre pretoze musia,,pretoze taky je zivot a nie preto ze im mama nieco kupi,,,pocuvat musia,,pretoze vy ste rodicia,,tak ako ste vy museli pocuvat svojich rodicov,,a tak ako ich deti budu musiet pocuvat ich,,,to je proste tak,,,a nie preto aby nieco dostali,,to sa vam aj im moze skaredo vypomstit,,,pretoze v dnesnom svete to tak nefunguje ze ak budes dobry tak nieco dostanes,,,

kamilka22
4. aug 2011

@hameeda uplny suhlas. Mam dve deticky, dcerka ma styri roky a ak ju porovnavam s rovensikmi, je uplne ina, nazvem to vychovana a presne ako pises, je to o tom, ze rodic si musi trvat na svojom, nie s krikom /aj to som zo zaciatku skusila a nemalo to zmysel/, respekt si treba zasluzit. A mal by to byt respekt vzajomny. Deti skutocne potrebuju hranice, ak im ich nedame, nevedia kadial ist a hlavne pokial. Syn ma 18 mesiacov, posledny mesiac badam, ze uz presne vsetkemu rozumie, co mu hovorim, takze som zacala krasne stanovovat hranice aj jemu a cudujte sa svete, ono to funguje a priam krasne. Tiez je to obcas jedos, ale len preto, ze sa hodi o zem a zacne vrieskat na celu zmrzlinaren mu nedovolim, aby svojej sestre capol zmrzlinu do tvare ci do vlasov..../to sa stalo vcera/ vrieskal ako zmyslov zbaveny, tak som utrela dcerke usta od zmrzky, jedna mamicka na synovu adresu /kedze stale vrieskal/ poznamenala, ze asi nema svoj den. Mohla som povedat len jedno - ak sa mu chce vrieskat, nech sa paci, aj tak si tym nevynuti co chce. Potom som pekne vzala dcerku za ruku, oznamila som synovi, ze odchadzam domov. Okamzite stopol krik, a bezkal pokojne s nami. Clovek si len musi zachovat pri stresovych situaciach chladnu hlavu a prosto neustupit len preto, ze dieta urobi riadny cirkus. Verte mi , urobi to este mozno 10 krat, mozno aj viac - lebo skusa posuvat hranice, ale ak vytrvate, pochopi, ze tym nic nedosiahne a zisti, ze je to nespravne. Toto nie je tvrda vychova, je to len sposob, ako detom ukazat, co sa ma a co nie. Od cca 2 - 3 rokov - v zavislosti od toho, ci je to dievcatko, ci chlapec, alebo od stupna inteligencie je dieta schopne pekne chapat aj dovody, preco to, ci ono nesmie. Vzdy ked dcerke poviem na nieco "nie" dam tam aj dovod a ona to krase akceptuje a chape. Vydavat len prikazy a zakazy bez udania dovodu nema zmysel.

elephant
4. aug 2011

@hameeda Čiastočne s tebou súhlasím, vychovávať tri deti rôzneho veku je iné, než vychovávať jedno alebo dve skoro rovnako staré. S tromi deťmi sa už ťažko človek denne vyberie na x-kilometrovú prechádzku, keď je treba ráno jedného odviezť do školy, druhého do škôlky, s tretím ísť nakúpiť a uvariť pre neho obed. Popoludní zase deti zvoziť zo školy/ škôllky, absolvovať prípadné krúžky, napísať so školákom úlohy, a ešte sa venovať mladším dvom. Na druhú stranu musím uznať, že telesná aktivita deťom prospieva, a keď sú dni, že prší, a nedá sa poriadne vyblbnúť vonku, sú deti podráždenejšie, a ťažšie sa s nimi jedná. Tiež si kolkokrát hovorím, že by som najradšej vysadla na bicykel a nechala deti za sebou 10 km klusať 😀
K pevnému režimu - rozhodne áno, ale to, že tebe deti do 5 rokov spali po obede a večer padajú o 7 neznamená, že to tak majú všetky. Moje deti po obede nespia už dlho (častokrát ani tá 2,5 ročná), a i keď s nimi prejdem 15km na bicykloch, tak do 9 večer nemôžu zaspať (hoci sú v posteliach o 8 večer) U vás s tým slnkom je to asi iné, slnko deti častokrát vyčerpá viac, než beh na dlhú trať.
Pravidlá pri viacdetných rodinách sú nevyhnutné, a ich dodržiavanie takisto. Stále tvrdím, že deťom sa nemá vyhrážať tým, čo nedokážeme potom splniť. Preto i pri zakladateľke tejto diskusie je dôležité nie to, ako sa chová jej dieťa, keď ju začne vytáčať, ale to, čo sa deje potom.
U teba hameeda mám ale pocit, že vyžaduješ od detí slepú poslušnosť, a to tiež nevyhovuje všetkým. Sú deti, s ktorými by si sa v pohode dohodla, keby si im dala priestor, ale ktoré sa automaticky začnú vzpierať, keď im dáš striktný príkaz. (Ja som tiež taká). Je jedno, ako dlho také deti budeš lámať cez koleno, vzpieranie z nich nevytlčieš, je to v ich temperamente. Pokiaľ tebe ale taká výchova ako dieťaťu vyhovovala, a vyhovuje ti ju aplikovať na tvoje deti - ako myslíš, je to tvoja vec. Prebrať štýl výchovy po svojich rodičoch je v podstate na najprirodzenejšia, alebo aspoň tá nejjednoduchšia cesta.
A že je dôležitejšia výchova než vzdelanie? Tak s tým rozhodne nesúhlasím.

hameeda
4. aug 2011

elephant : no mozno by si sa divila,,kolko studovanych ludi nedosiahne nic len preto ze z nich rodicia vychovali ustrachancov, ale nepriebojnych ludi,alebo flakacov,,alebo jednoducho rozmaznane decka ktore su proste zvyknute na to ze je stale po ich,,,nehovorim ze vzdelanie nie je dolezite,,ale hovorim ze vychova zohrava vecsiu rolu,,v zamestnani a v zivote,,,,,,urcite od deti nevyzadujem slepu poslusnost,,,to je predsa blbost,,tiez im neprikazujem alebo nezakazujem pre nic za nic,,len tak ze sa mi proste nieco chce alebo nechce,,od deti vyzadujem respekt,,,a to znamena ze mama ked povie nie tak to znamena nie,,samozrejme vsetko odvovodim,,preco nie,,aby to dieta pochopilo,,,ale ako si vsimam poniektore mamicky,,povedzme su s detmi vonku a uz pokrocila hodina tak mamicka povie ze sa ide domov,,na to alebo deti zacnu neskutocne vyvadzat alebo ju doslova ignoruju,,,tak to akoze kde je respekt,,vychova? alebo vrieskanie v obchodoch,,casto vidim ze mamicka pod matlakom vrieskania svojho dietata ustupi a nakoniec mu kupi co chce,,ale to je predsa blbost,,chcela by som ju vidiet ak jej dieta zacne vrieskat za niecim co stoji nemale peniaze co bude robit potom, 😝

bets
4. aug 2011

@hameeda to co pises je fajn, ale neda sa aplikovat na vsetky deti. kazda mama musi najst ten svoj pristup k vychove a dokonca ten jeden pristup nemusi fungovat pre vsetky deti v rodine.
staci len mat deti ako su moje, deti s vysokym IQ, ktorych zmyslanie je uplne ine ako u rovesnikov, tieto deti nemaju prirodzeny respekt pred dospelou osobou, rodicom, autoritou. vychova je tazka, ale to co aplikujes na svoje deti, na moje by neplatilo... u nas plati primerana komunikacia, nestaci toto musi byt takto, potrebuju vediet preco a k tomu takmer "vedecke" zdovodnenie preco urcite veci musia nejako fungovat... rovnako sa snazim urcovat hranice, len najskor musia pochopit, ze to nie je len preto, ze su deti, ale ze pre vsetkych platia urcite normy (zakonne, moralne atd). cize ja musim donekonecna zdovodnovat a v pripade, ze to dava logiku, deti ju zoberu... a samozrejme je dolezity vzor rodicov, ked deti vidia, ze bezne zdravim susedov, aj ktorych dobre nepoznam, beru to ako samozrejmost. ked vidia, ze sa u nas cita, citaju vela. ked vidia, ze jedavame len v jedalni, tak ich nenapadne presuvat jedlo do obyvacky...
moje deti maju odlisne vnimanie reality a tomu musim prisposobit svoj pristup vo vychove, inak by som z nich vychovala nestastne stvorenia, ktore okolity svet nechape. viem o takto nezvladnutej vychove a pristupe uz teraz dospelych ludi (s vysokym IQ) a to je pre mna velke memento, ze nechcem, aby som takto prisla o deti... a v nasom pripade podcenovanie spravneho pristupu k vzdelavaniu by znamenalo problemy aj vo vychove.

tymto som len chcela v kratkosti nacrtnut, ze pristupy vo vychove deti sa lisia na zaklade roznych okolnosti, prostredia a pod. podla mna neexistuje jednotna sablona ako vychovavat svoje deti. co funguje v jednej rodine, nemusi fungovat v druhej. co povazujem za dolezite, aby deti citili oporu vo svojich rodicoch, aby rodicia mali dostatok casu pre deti, aby travili vela peknych spolocnych chvil, aby rodicia pomohli detom vykrocit do sveta s primeranym sebavedomim, vzdelanim, hodnotami..

elephant
4. aug 2011

@hameeda Otázka je, ako sa "podarí" vychovať človeka tak ustráchaného, že nie je schopný sa v živote uplatniť podľa svojich predstáv... Ja si myslím, že za tým môže byť príliš autoritatívna až despotická výchova. Ty si v jednom svojom príspevku písala, citujem: "vas zivot bude krasny pokial budete mamku pocuvat,,ked prestanene zmeni sa na peklo", to mne ako vyžadovanie slepej poslušnosti pripadá, ale ako som písala, keď vám to všetkým tak vyhovuje, tak si to tak robte... Mne by to ale nevyhovovalo, a ani z mojich detí som ten pocit nemala.

Teraz sa ťa nechcem nijako dotknúť, ale vzhľadom k tvojmu veku a veku tvojho najstaršieho syna mám pocit, že význam kvalitného vzdelania nedokážeš tak úplne oceniť. Predstav si ale svojho syna, nechcela by si, aby študoval na dobrej univerzite, aby si našiel dobrú prácu, ktorá by ho nielen dobre uživila ale i bavila? A nemyslíš si, že deti, ktoré sa vztekajú v obchode a hádžu na zem, môžu byť tiež v dospelosti úspešní a šťastní?

hameeda
4. aug 2011

bets : v podstate sa nas sposob ani moc nelisi,,,ja nehovorim ze sa deti musia vychovavat tak ako ja vychovavam,,,ja hovorim ze sa musia vychovavat,,tvoje deti urcite tiez skusali posunut svoje hranice,,to robia vsetky deti ale ty si im vysvetlila logikou,,alebo hociako inak ze sa to a ono nemie,,,proste si ich udrzala v tych hraniciach,,,ja tu hovorim o tom ze vela deti v dnesnej dobe vobec tie hranice nema,,nemaju ziadny respekt pred rodicmi,,

elephant : neber vsetko doslovne co napisem,,tym peklom som myslela ze pokial ma deti respektuju ja respektujem ich,,pokial pocuvaju aj ja pocuvam,,,ak prestanu aj ja prestanem,,,,,co sa tyka kvalitneho vzdelania,,,mam vystudovanu obchodnu akademiu ako maturitne vzdelanie, a pravnicku faktultu ako vysokoskolske vzdelanie,,,momentalne podnikam v exporte a importe a moj rocny obrat je na tom velmi dobre,,,takze neviem co si tym chcela povedat,,ze ako som nevzdelana hlupana,,nie to urcite nie som,,,ale moje vedomosti zo skoly mi teda nijako zvlast nepomohli v tom co som dosiahla,,,

denisocka
4. aug 2011

@adriana1712 zatial som prečitala len tvoj uvodny prispevok a mala som dojem,že pišeš o našom staršom.takže niesi sama a tiež si kladiem otazku -kde sa stala chyba ... ??? a či z toho vyrastie ?? ked budem mat chvilku,prečitam si čo ti baby poradili,idem si zaliat kavu kým obaja spia

elephant
4. aug 2011

@hameeda Ak dobre počítam, syn sa ti narodil v 19 rokoch, a neviem, ako si to mala z dcérkou, nepoznám ťa, ale tá časovo tiež spadá do obdobia VŠ štúdia. Ak si to všetko takto zvládla, a pri starostlivosti o 3 deti ešte stíhaš vlastnú firmu, klobúk dolu! V tom prípade ale nechápem, prečo tak jednoznačne staviaš výchovu nad vzdelanie. Ja sama mám tiež VŠ vzdelanie, a netrúfam si tak jednoznačne povedať, že jedno je rozhodne dôležitejšie, než to druhé...
Mmch, exportom a importom čoho sa zaoberá tvoja firma?

denisocka
4. aug 2011

no,u nas pomaha byt vela vonku. teraz ked bolo na****u pocasie,tak sme boli dnu a to bol mazec, dnu je taky strašne neposedny,nevie sa vprata do kože . nepomaha ani dobre slovo,ani nazadok,ani krik a ani ignoracia,lebo proste dokaže vytočiť človeka do nepričetnosti. ale ked je vonku pekne ,tak neviem že mám dieta . pomsha aj ten spanok -ked mi cez obed nepospi,tak už o 16.00 je strašne nepokojný a urevany .nie vždy ide zaspat len tak,ale za mesiac čo nieje skolka sme si našli ssystem-pustim mu rozpravku, dam mlieko -aj ked velmi neradam, ale bez neho sa neukludni a nelahne, a odidem z izby.niekedy zalahne hhned,inokedy ma v riti peper a ešte pobehuje,ale to som razna-musi ist do postele a tam sa može aj na hlavu postavit,ale musi byt ticho. inac by mladši nemal sanciu poslat ani 1x do dna pri nom. teraz mi zspali obaja-aleluja pijem kavu, ked sa zobudi ideme pozerat na kombajny,že nam zas prejde zvyšok dna. dost som sa radila aj v teme o období vzdoru a fakt,asi treba len vydrzať,a byt v klude. viem že je to tazke.ja som doteraz riešila slovník typu -hovno ,hovnaty a posraty.--- nepomahalo nič,v nervoch sa to u nas hovnovalo jedna radost, teraz ho už ani neupozornujem,iba ak ma fakt vytoči, skor sa mu smejem ked tak povie ,že mu to hovienko narastie na jazyku ..a on z nervoch prejde do smiechu a je po nadavani a hnevaní

elephant
4. aug 2011

@hameeda Pardón, oprava, najstaršiu máš dcérku, tom som poplietla, sorry.

hameeda
4. aug 2011

elephant : Dcera je najsratsia,,ano narodila sa mi pocas studia,,z porodnice som letela na skusky,,,nebolo to lahke,,ale zasa nie ani take tazke,,,,zaoberam sa exportom a importom v podstate v roznych oblastiach,,,v podstate vsetko co je vyhodne,,,tak do toho idem,,,potraviny, lieky,,stavebny material,,,no tato tema nie je o mne tak to tu nebudem rozpisovat,,,len som chcela povedat ze z toho co som sa naucila v skole som nevyuzila ani 10%,,,,ale to ze som bola vychovana k vytrvalosti,,k tomu aby som sa nevzdala pri prvom neuspesnom pokuse,,k tomu ze ked som spadla tak som sa rychlo postavila,,k respektu a ucte,,,k predvidaniu,,k jasnemu mysleniu,,k tomu aby som nezila v sne ale pozerala sa na veci realisticky to mi vela, velmi vela pomohlo k dosiahnutiu toho co dnes mam,,,a hlavne k samostatnosti,,,ta mi pomohla najviac,,,ja nehovorim ze skola nie je dolezita,,to nie urcite je velmi dolezita,,,ale nie je vsetko,,,mam kamarata ktory ma dve vysoke skoly vystudoval ich v podstate sucastne,,,,je odo mna starsi,,,a dodnes si ani nenasetril na vlastny byt a preco? Pretoze ze je to taky dobrak,,,v podstate super chalan,,ale nieco ako priebojnost,,sebadovera,,mu nic nehovoria,,viem ze kazde dieta sa rodi s urcitymi vlastnostami,,,ale tiez si myslim ze mi ako matky mozme tieto vlastnosti ovplyvnovat,,,nie je pravda ze clovek sa nedokaze menit,,meni ta kazda skutocnost,,kazda osoba,,kazdy clovek ktoreho v zivote stretnes,,takto sa vyvija osobnost,,a my ako matky sme najdolezitejsiou osobou vo vyvoji malickeho cloviecika,,,,

denisocka
4. aug 2011

@darca30
@majka35 náš je tiež velmi bystrý, jemu neunikne žiaden detail -on si jediny všimne,ked ma babka prefarbene vlasy alebo zabudla si nasadit protezu ,či ja vytrhane obočie,alebo ked suseda preloži kvietok o 10cm vedla na okne. neunikne mu nič, dokaže pochváliť na ulic známych -že su pekne oblečení,že pekne vonaju,že to a tamto,taky gentleman 😀 ,ma užasny zmysel pre hudbu,velmi rad hra a spieva,pozna kopec pesničiek a básničiek /aj ked na každej besiedke sa oduje a nerecituje,alebo reve a potom mi recituje doma / . vie manipulovat, nesutočne vie človeka odrbkať a nato,že ma 3,5r. ma niekedy viac rozumu,ako MM . takže z jednej strany dieťa inteligentne,z druhej naozaj hyperaktivita numero uno .proste z očí mu nič dobre nejde,iba kde čo vyparatiť 😀

https://www.youtube.com/watch?v=TaPHn-sqBVU
denisocka
4. aug 2011

čo sa týka cukru,toto mi otvorilo oči .my sice kupovane dzusiky nepijeme, mame iba sirupy,ale aj tak -zarazili ma tu aj ine bestke potraviny

a všimnite hlavne tie dzusiky a jupíky 🙂
http://www.zscr.cz/picture/images/test_napoje.jpg

denisocka
4. aug 2011

@janicka.m ty pišeš akoby z mojej hlavy vety.tiež si hovorim-niekde sme spravili chybu a MM zasa-že to podedil po mne,taku "skaranu"povahu 😀 . a tiež je pravda,že ked pospi poobede,akop teraz od 13-30 a ešte spi,tak večer zalahne až okolo 21.30 - viac.ak nezaspi poobede,tak je od 16.00 neznesitelny a zaspi po 20.00. ale -poväčšine ho večerne mlieko s troškou granka preberie, hovorime doma tomu -že naberie druhy dych a vtedy proste aj z polomrtveho šimona je zrazu akčný gymnasta , skače,piští,vystraja -no sodoma gomora a mladši to musi znašať . rano denno denne okrem občasných svetlých rán su obaja hore o 5.30 😠

janicka.m
5. aug 2011

caute, nejako sa nam povodna tema zvrhla na inu temu 😀 😀 😀 myslim, ze kazda normalna mama (to sme asi vsetky v tejto teme) chce svojim deckam stanovit pevne hranice, len nevieme ako. na niektore deti funguje prisna vychova (aj ked s dovodnenim), niektore deti prave takato vychova privedie k negacii vsetkeho, co povedia rodicia (a je jedno, ze rodicia dovodnia a dovodnia do zblbnutia, ale zo zasady to musi byt NIE)... napr. my ked ideme na prechadzku a chcem, aby drobec isiel tam, kam chcem ja, nepomoze mi nic (len tahanie za ruku s revom)... ak pokracujem v ceste a on si zmysli, nehrozi, ze "maminka, cakaj, uz idem." akonahle zacne cirkus a pokracujem vo svojej ceste a jeho si akoze nevsimam, otoci sa a bezi presne na opacnu stranu... vacsinou sa casom musim rozbehnut za nim, lebo ma prekazku - cestu. a nam sa uz z trucu pod auto hodil, takze ked si postavi hlavu, nie vzdy je mozne "prehliadanie a ignoracia"... 🙄 co s tym? nemate skusenosti??

bets
5. aug 2011

@hameeda to co pises, ze ked dietatu nieco nedovolis, alebo ked povies, ze s ihriska sa ide domov a dietatu primerane vysvetlis dovody, tak tento system vo vychove sa mi paci. rovnako to aplikujem aj ja. len som mala medzi riadkami v tvojich predchadzajucich prispevkoch pocit, ze si ovela tvrdsia vo vychove, v uplatnovani autority z pohladu rodica.

ewisam
5. aug 2011

@janicka.m No mne sa stalo nieco podobne, esteze nie na frekventovanej ceste sa mi jedno dievcatko doslova posadilo pred auto, skoro som skolabovala.... dohovoris, kricis, tahas, vytrepes po riti, doprosujes sa - smola. Jedine stastie, ze ten vodic vlastne v danej ulicke parkoval a teda neplanoval ist dalej. Tak si tam 5 minut posedela a ked videla, ze ostatne deti idu a ideme prec, potrucovala si, zdvihla sa a prisla za nami.
Univerzalne rady vo vychove su fajn, ale netreba zabudat, ze to co plati na jedno dieta, neplati zakonite na dalsie...Treba postupne prist na to, co plati na temperament toho nasho 😲

janicka.m
5. aug 2011

@ewisam my sme boli v zone s 20 km/h, takze to sofer v klude ubrzdil 😠 ale ked poviem "pod auto neskaceme, aby sa nestala havaria a aby sme nemuseli ist do nemocnice" to prenho obcas znamena "vytrhni sa a vlet pod auto."

nelynka18
5. aug 2011

ahojte,ja mam podobny problem.....nam sa to stalo asi uz 3krat....teraz bude mat 4 roky a mam pocit,ze sa to bude vraciat az kym nebude mat ozaj rozum.... 😉 je to nervak a vsade a vsetko musi robit prvy...papuluje,odvrava a nema respekt.....ale ked uz sa fakt po celom dni vytocim a zakricim po nom,tak zmäkne....u nas po maha len krik a ked mu dam po zadku....v izbe ma rozhadzane auta,tak mu poviem chod si to upratat pojdeme von,za 3/4 hodinu mu to zopakujem kludnym hlasom asi 20krat a on po kazde len jedno auto odlozi a robi sa akoby nic.....po hodine mam toho dost lebo potrebujem ist na postu,tak mu dam po zadku a on si to behom 5minut uprace ale s revom ale nechcem aby to takto bolo 😒 po 2-3 mesiacoch ho to prejde a je uplne zlate dieta a vsade ho vychvalim a po 2-3 tyzdnoch je tu opät to cudzie dieta....inak je dobry aj v skolke ho chvalia,vie sa pomojkat a vie byt aj mily....ale niekedy a uz aj u znamych a rodiny sa predvadza,odvrava,ziape a robi veci len aby ma vytocil...tiez neviem co by mi pomohlo ho to odnaucit.najnovsie skusam zakaz..zakazem mu rozpravku,sladkost,hojdacku co ma na balkone a uvidim ci to k niecomu povedie....inak si nemyslim,ze to matka zlyha,aspon tie co tu pisete,to je len povaha deti jedni su tvrdohlave,neposedne a tie druhe su zas opakom....a inak aj to ze nas je hrozne hyperaktivny,nic ho neunavy,stale ma energiu ale vecer lahne a spi,aspon ze to 🙂 🙂

kamilka22
5. aug 2011

@bets na to aby boli deti "vychovane" je potrebny respekt - ten ma byt vzajomny - rodic : dieta a dieta : rodic. Bez spatnej vazby je to len boj o moc, ci bezmoc. Ja si myslim, ze
@hameeda v tom ma celkom jasno. Z jej pisania nemam pocit, ze by po svojich detoch vrieskala, alebo ich bila. Skor by som nazvala, ze je vo svojich poziadavkach dosledna a to je rozdiel. Ved predsa ak bude dieta chciet chytit noz, tak mu ho do ruky nedam, ani keby sa ako hadzalo o zem - som preto zla matka ? :DDD . Vychova je aj o hovoreni slovicka "nie", len by sa nim nemalo mavat pre nic za nic a da sa vec zakazat aj inym sposobom, ako len povedat nie, toto nesmies.

Je milion ciest ako je mozne deti donutit poupratovat si hracky, alebo sa obliect - lebo aj toto je obcas pre kazdu z nas boj. Len si musime vybrat tu spravnu cestu pre individualnu osobnost, ktoru mame doma a je este malicka.

kamilka22
5. aug 2011

@nelynka18 aj my sme mali toto s upratovanim, skus si precitat knizku "deti potrebuji hranice" ja som si myslela, ze mi ziadna takato literatura nepomoze, ale cuduj sa svete, tato kniha je podla mna uzasna, praktizujem to na dcerke /samozrejme, treba to trosku prisposobit na kazde dieta/ ale v zasade funguje. Je tam strasne vela prikladov reakcii deti, v roznom veku a ako by sme to mali riesit. Klucov k rieseniu je tam vzdy viac a staci si len vybrat. Mna to fakt posunulo v pred a to som bola uz bezradna. Je tam aj opis tych odmien - prikazov a zakazov. Zial, maju len kratkodoby charakter - aj toto som si pred precitanim tejto knizky mala moznost overit 😉 . Drzim palce, nech je to aj u Vas co najskor podla tvojich predstav.

elise
5. aug 2011

jedna vec je čo je teoria - čo by sa malo čo urobiť, čo povedať ako to povedať , kedy to povedať....a druhá vec je prax a skutočnosť tá sekunda kedy sa to deje. nie vždy dobre mienené rady padnu na správnu pôdu.a naše predstavy a túžby sa častokrát dostávaju do nedohľadna. treba individuálne zvážiť a vyskúšať čo na ktoré dieťa zaberá a to si musí každá matka vyskúšať sama🙂 ja som tiež mala dakedy predstavu že moje dieťa bude pekne sedieť pri stole že ho to naučím že nebude odvrávať že si uprace hračky ked poviem, že mu nikdy nedám na zadok. skutočnosť bola taká že ked som chcela aby sa dieťa najedlo musela som za ním behať, hračky uprace (zmetie do boxu) po asi 250 zvýšení hlasu na maximálne použité dcb, papuluje vždy - teda komentuje všetko a po zadku dostal tiež pár krát.nie som preto zlá matka a nezlyhala som vo výchove. snažím sa ako som pár strán do zadu písala dohdonuť sa sním ale nie vždy to ide tiež aj dieťa má právo byť nahnevané, zúrivé, nešťastné, môže mať tiež zlú náladu ako aj my dospelý tiež sa nám dakedy nechce upratovať🙂 ja sa vo väčšine prípadov snažím s mojim dieťaťom dohodnúť má na výber vždy 2 možnosti nie viac aj jedlo riešim buť bude jesť alebo nie ak nie nechám tanir v dohladne (ak by si to zmyslel ) ale druhé ako su cukríky nedostane anikeby sa ozem hodil a ked nezje obed a nechce ani večeru (dbám aby veľa pil vodičky) tak od hladu v ten den neumre druhý den mu väčšinou celkom chutí všetko🙂deti sa radi predvádzajú a vedeia že v školke si veľa nemôžu dovoliť tak sa ventiluju doma alebo v známom prostredí a len do tej miery do akej im dovolíme mne napríklad zabralo to že ked malý chytil amok doma dala som mu staré noviny a povedala som mu nech ich roztrhá, potrhal ich kusky rzhádzal a upokojil sa potom som mu ukázala aký tam je neporiadok a pomohla som mu upratať (súťažili sme kto nazbiera tých kuskov viacej)

ewisam
5. aug 2011

@janicka.m Skusila by som to opacne, v nemocnici pri nejakej prilezitosti, pripadne ked si rozbije koleno povedat vidis, takto sa to skonci, ked si nebudes davat pozor a vystrajat...

janicka.m
5. aug 2011

@ewisam skusali sme 😔 aj v nemocnici sme boli, aj sme boli pozriet chlapceka po buracke... aj sme mu (nasmu) hovorili, nech nerobi to, co robi, lebo sa posmykne, padne na hlavu a rozbije si ju... a skusali sme aj z druhej strany: daj si nohy pod pedale (na trojkolke), zosuchnes sa a rozbijes si kolena... proste ma nos, ako si moze z trucu nejako ublizit a aj to praktizuje ☹ ale vie, ako si ublizit "bezpecne"... a cele jeho spravanie na tom podobne...

diid
9. aug 2011

@gabika7706 to neni klamanie deti. neni normalne aby 2r. dieta robilo nejake hodinky na zemi kym nakupujem. Nech si hodi par veci do toho vozika na ktore aj tak do 5 min. zabudne ako ma takto vyvadzat. Moje deti mi nic nehadzu do kosika maju len 2r. Ale ked som nakupovala s neter tak ta chcela aj cokoladu, aj zmrzlinu aj hracku, prislo sa k pokladni a na vsetko zabudla lebo tam nasla zuvacku a prave tu chcela. Medzi 50 vecami aj tak nevedela co tam dala. ani raz sa dieta necitilo podvedene. Ak by mi ale deti velmi nieco chceli v potravinach urcite im to kupim, na potravinach nesetrim.

diid
9. aug 2011

@elephant zle citas, deti mi zatial do kosika nehadzu nic, takze ziaden plac nemame pocas nakupu ani po. Len v buducnosti by som to takto riesila kedze zo skusenosti viem, ze dieta do 5 min. zabudne co do kosika nalozilo. skor mi pride zvlastne ked vidim ako sa matka s dietatom v ulickach hada a natahuju sa, taketo sceny mozu byt doma, ak ma niekto takyto extremny problem, dat s dietatom by namal ist na nakupy.