icon

Nie je ujo ako ujo, nie je teta ako teta

liave
6. aug 2012

mile maminy uvitam ake kolvek nazory a rady,pohlad a po pripade riesenie ako naucit deti ze nie kazdy ujo ci teta mozu byt priatelmi ,alebo akonaucit deti respektu pred cudzimi?bez toho aby sme ich vystrasili alebo strasili?neviem ci ste s as tym niekedy stretli,ale moje deti su uplne bez zabran voci cudzim ludom kazdy kto sa im pekne prihovori tak by s nim isli hoc aj prec 😖 dnes som napriklad nechala drobculu nech caka za presklennymi dverami obchodu z tym ze osm na nu samozrejme videla a dvere boli otvorene a komunikovali sme spolu bola odomna ais 2 m.a na dve sekundy stichla ked som sa hned pozrela preco somnou nehovori sedela na kolienku milemu pankovy ktory jej nieco isiel ukazovat v taske 😲 😲 😲 😲 😲 krvy by s anedorezali vo mne...som v tu ranu pribehla ospravedlnila sa panovy ...i ked netusim ci on ju vbolala alebo vysla sama 😠 a jej sum poriadne vypucoivala zaludok...viem ze deti su este male a toto su veci ktore si neuvedomuju no na druhej strane ziadny pud sebazachovy ani ic podobne ako pri inych detoch som videla ze cudzi clovek a adeti s amracia...moje hned usmev a velka debata...ako ich naucit ako im vysvetliut ze nieje ujo ako ujo a nieje teta ako teta?nechcem ich strasit lebo to tiez nieje dobra cesta na vybudovanie "ostrazitosti" no toto sa musi zmenit...neviem ci som zle hladala ale nenasla som ziadne temy na tuto temu...mozno uvitaju aj ine maminy nejake napady ako vylepsit po pripade riesit takyto problem...dakujem

Strana
z7
sofinka13
6. aug 2012

tak to si aj ja veľmi rada prečítam nejakú radu, lebo moja Sofi je taká istá. Ona sa úplne s hocikým hneď dá do debaty a keby vedela, tak hádam aj moje PIN by prezradila 😅 . Stále ju upozorňujem, že sa nesmie rozprávať s ľuďmi, ktorých nepozná, ale nejak to nemá účinok.

strawberry17
6. aug 2012

moj maly bude mat 3 roky, zatial sa mu to neda vysvetlit, este je maly, jedine co mi ostava aby bol stale pri mne, nenechavam ho nikde sameho ani sekundu. Do buducnosti by sa aj mne zisla rada mozno nam poradia nejake maminky co maju vacsie deti ako to riesili...z osobnej skusenosti si pamatm jeden priklad co byvalych susedov asi 7 rocny chlapcek chodil sam zo skoly a po par mesiacoch sa zistilo, ze pred skolou ho vyzdy calak nejaky pedofil co si ho vyhliadol, pod nejakou zamienkou lakal k sebe do bytu a zneuzival ho...doslo sa na to az po case...hrozne.... 😖

erika1977
6. aug 2012

veru tak na toto je tažka odpoved,ako im to vysvetlit.ale podla mňa žiadny cudzi "ujo"si ju nemal davat na kolena.tak to by nasralo aj mňa.my byvame na dedine a hned ako sa tu prejde niekto cudzi vieme o tom.aj mňa tak čakava starši syn vonku.ale my sme mala dedina.v meste by som si to nedovolila do určiteho veku.a kolko ma mala?

lenka311
6. aug 2012

@liave Vôbec sa mi nepáči čo tu píšeš, to máme deti učiť že svet je zlý, že existujú pedofili, prípadne zlodeji detí, to aký vzťah k ľuďom im chceš potom vybudovať?
Ja si myslím že Ty si tu na to aby si na dieťa dohliadla a pozorovala aby debata bola len v rámci slušných noriem aby Ti dieťa nikto neukradol, neznásilnil a podobne.... ako nadávať dieťaťu že sa bavilo s cudzím pánom? Prečo? Aby mi vadilo že dieťa je dôverčivé, prípadne nebojazlivé?
Moja je taká istá a ja som tomu veľmi rada. Je dobré ak človek odmalička hľadá v ľuďoch dobro, nie ich strašiť aby sa odmalička báli... Ja vôbec nesúhlasím s Tvojou otázkou, ako ich postrašiť, vysvetliť, keď budú staršie, dajme tomu 6ročné, vysvetľuj, ale opatrne, no v tomto útlom veku ich nechaj žiť v ich krásnej rozprávke detstva a spoľahni sa na seba /postrážiť ich/ a neskôr učiteľku... by ma zaujímalo či ten pán bol nejaký ozaj zlý keď malá dostala riadne vynadané... možno jej chcel dať lízatko a čo, budú v ňom drogy, alebo ju išiel hneď znásilniť? ... fakt nechápem.. možno je to tým že žiješ v zahraničí ale vôbec sa mi nepáči takýto divný postoj matiek ako sa Ty... ☹ ☹ ☹ ☹

philipha22
6. aug 2012

Tak mi sme na tom tak ze maly ked vidi niekoho cudzieho, tak hned na mna zacne kricat aby som ho pockala... a s ludmi s ktorymi sa bavim ja si najskor okuka a az potom zacne s nimi komunikovat... Ale zase ma tu vlastnost ze uz ked sa mu niekto podvoli tak uz neda pokoj 😀 😀 😀 ale on to ma akosi vsugerovane... on mi to robil uz ked mal 2 roky.. v momente zacal strasne kricat aby som ho cakala, stacilo ze zbadal ze za nim kraca niekto cudzi, alebo ide niekto na bicykli....

philipha22
6. aug 2012

@lenka311 vies Lenka mozno je to aj o tom, aky su teraz ludia a co sa vsetko okolo robi... ved je to postavene na hlavu!!!! Ja sa tiez bojim o svoje dieta, nakolko toto je chora doba... Takze ja sa vobec necudujem ze tato maminka co zalozila temu ma take obavy ake ma...

liave
autor
6. aug 2012

@lenka311 moja tak ty si teda poriadne precitaj co som napisala!akoze cakala som vselijake odsudzovacky ale toto je trosku silna kava...ja s apytam na radu ako mam naucit deti ze nemaju liezt hned cudziemu cloveku na kolena a ty ma tu ides ako ze co????prave preto aby som deti nestrasila aby som im nerobila traumu som poziadala o pomoc ...akoze nic v zlom!!!!sa zpametaj...

liave
autor
6. aug 2012

@lenka311 a mne sa nepacia ludia ako ty!!!necitas iba si si domyslela co s ati paci aby si mohla byt z apeknu!!!!no normalne si ma nas*ala!!!!!

lenka311
6. aug 2012

@philipha22 Hej, ale nepáči sa mi aby sa deti vychovávali v strachu pred druhými ľuďmi... Veď si zober že neustále sa stretávaš s cudzími ľuďmi, či už na ulici, alebo ak si to zoberieš skôr, ideš do škôlky, najskôr cudzí, do školy, neskôr práce... proste to dieťa ak má byť sebavedomá ucelená bytosť sa nesmi báť cudzích ľudí...
Mne sa páči že sa moja nebojí ani čerta... a dohliadam na ňu ja.. síce mi ju nijaký pán nedával na kolená, no baví sa so starými ľuďmi i mladými, usmieva sa na nich, mne sa to páči, možno je to tým že žijem v maličkom meste a tu nejaké to násile vlastne ani nie je... aspoň nie v takom rozsahu... skôr vysvetliť dieťaťu čo sa smie a čo nie.. napr. bav sa s kým chceš ale nechoď s ním do bytu, nesadaj si nikomu na kolená /aj keď keby to bola žena mi to nevadí/, cukrík si zober ak Ti to dovolím ja.... no ale trošku neskôr, tak 3roky a viac a jemnou formou nie nadávaním.... to je aspoň môj názor... lebo inak tento svet je zlý lebo sa tak zrona chováme k sebe... ako cudzí... koľkokrát človek leží na ulici aj niekoľko hodín a koľko ľudí ho len tak obíde, prípadne je autonehoda, koľko áut zastaví? Proste sa mi takáto výchova nepáči, ja skôr malú učím mať rada všetko živé...

lenka311
6. aug 2012

@liave Keby si to dieťa poriadne strážila tak sa neocitne na kolenách cudzieho chlapa.. Môj názor nemusíš brať do úvahy kľudne tu vychovávajte deti ktoré sa budú báť aj vlastného tieňa...

liave
autor
Odpoveď bola odstránená
margarita
6. aug 2012

aj ja mam dcerku co vykrami na pockanie uplne cudziemu robosovi pred nasim domom, ze ma braceka, ako sa volame, kde byvame a kam teraz ideme von na prechadzku 😀 kym ja stihnem s kocikom prist ku vchodu od vytahu...neviem, co s tym, ale myslim, ze vekom sa to riesi samo. treba priebezne upozornovat, ze nie kazdy clovek je dobry a mily, a napr. cez rozpravky ako Pernikova chalupka alebo im podobne sa snazit im to vysvetlit. tiez som raz s uzasom zistila, kym som sa na nu otocila, ako sa ma ktosi v parku pytal na cestu, ze sedi s cudzim chlapom na lavicke a on jej pomaha vysypat piesok z topanok...nastastie nic horsie.
akoze davate na dieta pozor, ked ste s nim, ale treba sa zamysliet co ked s nim raz nebudete.
moju sesternicu takto mily ujo zlakal za krik a tam onanoval, chcel len aby sa pozerala - mala asi 8 a traumu na cely zivot. takze
@lenka311
ja zakladatelku temy chapem.
Nie kazdy je vrah a nasilnik, ale doba sa zmenila a treba byt opatrny. a co potom este virtualna realita, to sa nezda, ale tiez sa moze vase dieta bavit akoze s kamaratom a je to uchyl.
nechcem sirit paniku ani tvrdit, ze ludia su zli, no nechcem aby moje dieta malo nejaky negativny zazitok len preto, ze verim v dobro v ludoch.

dejnas
6. aug 2012

tiež si nemyslím, že je dobré (načo vlastne?) ak je dieťa príliš dôverčivé.... samozrejme maličkým deťom sa ešte asi nedá všetko vysvtliť, tých treba len a len "ustriehnúť", nespúšťať z očí
@liave neviem, asi by som len dookola vysvetľovala (nie strašila - ako tu bolo spomenuté), že so žiadnym ujom a tetou, ktorých nepozná aj napriek tomu, že sú dobrí, milí a pod., nesmie napr. sama nikam chodiť ... že sa najskôr musí spýtať maminky a keď maminka povolí, tak môže...

philipha22
6. aug 2012

@lenka311 Leni mozno to bude tym, ze zijes v malom mestecku.... mne sa minuly rok na dovolenke stalo ze som bola s malym von, bola som akurat tehu a cakala som malu.. boli sme na plazi sa najest /bola som bez mm/ Iba ja a maly... a sedela som na lavicke a v okoli bolo mnozstvo ludi... isiel okolo jeden pan, vyzeral v pohode...prihovoril sa ... nebudem tu vsetko rozpisovat, ale nakoniec vysvitlo ze bol pedofil.... pratala som sa takou rychlostou z plaze ako nikdy... a cely cas siel za mnou.. bola som sama s malym deckom a nevedela som kde rychlo odbocit, lebo vsade siel za mnou... bolo to neskutocne neprijemne a odvtedy sa strasne toho bojim... a maleho mam nonstop na ociach... vravela som o tom manzelovi, ale on tam nebol tak on to bral jednym uchom dnu a druhym von...ze iba stresujem.... Ale poviem ti iba tolko ze teraz sledujem kazdu sekundu kde je maly, s kym sa rozprava a o com!!!! Ale to mozno pochopi niekto kto to zazije....

anjelicek26
6. aug 2012

@liave - preco hned utocis? Zasa jedna tema velmi na urovni. Precitaj si rady, alebo daj temu zavriet, ked ti odpovede "nevonaju2. Neviem, co to bolo za cloveka, ale hned len tak behom minuty si nikto dieta na kolena nezoberie, to muselo byt dlhsie, treba si trosku chytit vlastny nos, ako je to mozne, ze bolo dieta mimo dohlad...

Ale vseobecne, dieta strachu neucim. Tato prirodzena plachost voci cudzim prijde vekom a vyzretostou. Pochopi zmysel rodina. A u nas nie su tety a ujovia, ale muz/zena, predavacka, skladnik, opravar atp. Tetu a uja ma len par kusov. Chape, ze jedno je rodina a druhe je cudzi. Mala bola tiez doverciva, maly ani nahodou, je to o povahe.

anjelicek26
6. aug 2012

@liave - ak by si ju prilis strasila, moze celkovo ziskat plachost voci novym kontaktom a to vzhladom na to, ze pojde do skolky a podobne, nemusi byt dobra cesta.

liave
autor
6. aug 2012

@margarita ja som nezakladala temu na to aby som sirila zlo a hovorila z eludia su zly...moje deti su v pohode a ked pokecaju s cudzimi ludmi tak to sledujem ako pozorovatel a riuesim to...ale ak je to extrem ze cudziemu chlapovi po pripade zene vylezie na kolnea tak to mi uz nepride uplne ok...
@lenka311 a v neposlednom rade vypuvcovat zaludok neznamena ze som mojej dcere nadavala aninic podobne...vidim to tak ze pre take koa ty na buduce napisem cely roman a budem sa vyjadrovat tak aby sa nemohli chytat toho co sa vam mile damy hodiiiii...

akoze mna dokaze vytocit malo co ale ludska hlupost a domyslavost je uz aj na mna vela!!!

pre vsetkych ostatnych nie som domyslava ani paranoidna koza...polozila som normalnu otaaazku ako vediete svoje deti k tomu ze nie ku kazxdemu maju liezt na kolenaaaaa???

margarita
6. aug 2012

@philipha22
presne, napr. u nas v Ba sa to opitymi bezdomovcami a vselijakymi divnymi existenciami len tak hemzi, a kludne ich stretavame cestou na ihrisko v parku, spia v tieni, a dieta sa pyta, co to je za ujo, a preco tam lezi a pod.
a suhlasim s tym, ze lahko sa odsudzuje, ked si nic take nezazil alebo niekto v Tvojom okoli.

lenka311
6. aug 2012

@liave Ty sa nauč mäkké a tvrdé i,y 😎 😎 😎
Ja som si to prečítala dosť dobre, aj som neskôr odpovedala.

margarita
6. aug 2012

@liave
ja som reagovala na lenku, ze je fajn vidiet len dobro v ludoch, ale len do okamihu, ked Ti alebo dietatu neublizi niekto iny. tak sorry ak si mala pocit, ze ja tu nieco take pisem...klud, a aj Ty si radsej citaj prispevok poriadne, lebo asi Ta vytocili niektore prispievatelky, ale to je riziko zakladanie tem na koniku 😉

liave
autor
6. aug 2012

@anjelicek26 akoze ja som zautocila pretoze sa ma dotkol aj ton aj obsah prispevku...anjelicek teba mam v celku rada si pohodovy clovek a mas fajn nazory...dieta nebolo bez dozoru sedela na lavicke pred predajnou o2 odmna asi na 2 metre necheka ist dnu robila tam krik a pod...tam sedela bola spokojna videli sme na seba hovorili sme spolu tak som ju tam nechala ako prestala komunikovat v minute nez som podpisala nejake papiere stichla a ja som ju videla ako lezie tomu panovy na kolenba...videla som ho prechadzat okolo no nenapadlo ma ze si k nej sadne a uz vobec nie ze ona mu bude liset na kolena!akoze v jendom mas pravdu zase jedna tema kde asi kazdy bude riesit zakladatelku temy aka je neschopna matka lebo tu na "konovy" ziju same super zeny" ktore vlastne nikdy neurobili chybu...alebo tu potom ziju take kozy ze to sem vobec zavesia...normalne som potrebovala poradit...a ano ak tu budu taketo uzasne reakcie hned ze niekto siri nasilie,alebo ze zakladatelka je neschopacka ,a odsudzovanie miesto normalneho pohladu tak poprosim o temu zamknut a na buduce sa opytam smrtelnicok ktore vedia ze byt clovekom je normalne! ale inak dakujem z apochopenie aj rady...

liave
autor
6. aug 2012

@margarita prepac ja som reagovala na to ze nezakladala som temu zo strachu ale skor preto ze som chcela pocut normalny nazor normalnu radu ako deti viest k tomu ze nemaju hned ku kazdemu hrrr...prave preto ze ICH NECHEM STRASTI!!!!... a teraz som to vysvietila preto aby to bolo vidiet ak nbahodou bude niekto citat tento prispevok 😉 som mierumilovny tvor a dakujem za nazor a naozaj nemyslela som to na teba ...x

anjelicek26
6. aug 2012

@liave - nie si neschopacka neblazni 😅 Len vravim, ze tie nase male certicata treba mat pod dozorom non-stop, lebo su niekde vylezene a v sekunde prec... daj malej cas, ona na to prijde, co moze a co nie, u nas to bolo az okolo tych troch rokov... ono velmi pomoze zrusit oslovovanie ujo a teta. To znie vzdy tak rodinne, tak - pozname sa. Ono clovek do toho sklzne rychlo, Saska kazdu moju kamosku berie ako tetu a sla by na kraj sveta, tak sa snazime oslovovat menami, ine povolanim, proste snaha je 😀

liave
autor
6. aug 2012

@dejnas zlaticko moje dakujem dakujem dakujem!!! velmi pekne za tvoju odpoved za to ze citas aj medzi riadkami a ze si proste clovek na mieste dakujem krasne...

NECHCEM ICH STRASIT...moje deti su odvazne a nemaju dovod na nijake strachy
@lenka311 a neboja sa ani certa dokonca ani nevedia ze nieco podobne je ..poznaju iba certa z rozpravok a ti su predsa smiesny...a tym "i" Y" si mi potvrdila presne charakter ktorym oplyvas ...moja posledna reakcia na teba ...papaaa

margarita
6. aug 2012

@liave ok, ved ja som za, pisala som to vyssie.
co myslis skusit to tymi pribehmi, rozpravkami, deti v tomto veku su na ne vnimave a da sa s nimi o tom pokecat.
plus teda rozlisovat ludi, ktorych pozname a tych, co nepozname, nebrat si od nich vsetko, nejst s nimi sami nikam, nedovolit im, aby sa nas dotykali a pod.?

dejnas
6. aug 2012

súhlasím s @anjelicek26 čo sa týka toho oslovovania... aj u nás fungujeme: pani predavčka, pani doktorka, ale napr. mamička kamarátky je teta mirka a pod. ... malá to má lepšie "usporiadané" v hlavičke

čo sa týka vyvolávania strachu v deťoch... nemyslím si, že vysvetľovaním, v snahe naučiť deti, aby si držali aspoň mierny odstup od cudzích neznámych ľudí, hneď v nich pestujeme strach... ono, ide o to, akým spôsobom sa tieto veci vysvetľujú 😉

carodejnica
6. aug 2012

@lenka311 @anjelicek26 Nehnevajte sa ženy, ale ja som presne pochopila, že @liave chce nájsť riešenie, ako povedať dieťaťu, že nie každý človek je fajn, takým spôsobom, aby nestratila svoj detský svet... 😕

Mimochodom, nevravte, že sa vám nikdy nestalo, že malé trojročné šidlo niekam vybehlo, kým ste platili pri pokladni, alebo stáli v potravinách v rade na nakrájanie salámy.. tam rozhodujú niekedy sekundy a nájde sa milý ujo, ktorý zlanári dieťa na lízatko do auta... ☹

Nechápem tie reakcie, podľa mňa úplne normálna a legitímna otázka... Podarilo sa mi vygúgliť aj jeden fajn článok... http://www.pluska.sk/mamina/vztahy/pozor-na-cud...

A aj ja by som to rada vedieť, neviem, možno pozerám príliš veľa filmov a čítam veľa kníh, ale ja sa ničoho tak nebojím ako, že by mi dcéru unieslo nejaké úchylné hovädo... 😠

liave
autor
6. aug 2012

@dejnas mam v okoli ludi ktory svoje deti strasia aj v rodine par takych poznam ...mne sa tento druh vychovy teda straaasne hnusi.preto som chcela pokecat o tom ako to vidia ine maminy...pretoze mi je jasne ze ja svoje deti nestrasim nerobila som to nikdy a ani sa na to nechystam...je uplne ubohe ked vidim napr.kamaratku ktorej dieta neposlucha 4 r.dievcatko...ak nebudes posluchat dame ta zlemu ujovy...alebo na dvore je baba jaga a ta ma velke vrece do neho sa zmestis a pod... 😠 😠 😠 toto su naozja chore veci...alebo zle deti do polespovne a pod...ja svoje deti nestrasim ani len tym ze by som s aschovala za roh a vysla na nich bububu...ja proste nemam rada strasenie ako decko som mala dost silnu traumu a som si prisahala ze svoje deti nebudem strasit,ale musi existovat sposob ako ich naucit ze proste nie kazdy clovek je na skamarat a pod...preto som zalozila tuto temu ...a myskim ze nie som jedina kto niekedy musel alebo musi riesit taketo veci...

vrcholne sa ma veru dotkol prispevok osoby na ktoruy som reagovala ako som reagovala .,..

anjelicek26
6. aug 2012

@carodejnica - ked si pozries posledne spravy o pedofiloch, tak to väcsinou bol clen rodinny, vzdialeny pribuzny, rodinny znamy, sused, ucitel, trener... dieta v nich ma doveru :( tieto obete byvaju vytipovane dlho, malokedy ide o nahodne akcie, ine to je, ak sa jedna o serioveho pachatela, ze ano :(

Nasa mala nikdy nie je sama, ani krok pred skolu neurobi sama, vzdy je odovzdavana z ruk ucitelky do mojich. A aspon dalsich 10 rokov to veru inak nebude. Paranoia je velka. Len toto sa rozumne vysvetlit 1-2 rocnemu dietatu neda. Nie to - preco - nesmie. Preto vravim, ze to skutocne pochopenie nebezpecenstva prijde az casom.

liave
autor
6. aug 2012

@carodejnica dakujem dakujem dakujem ...som rada ze si pochopila presne o co mi ide...dakujem krasne

Strana
z7