Nie je ujo ako ujo, nie je teta ako teta
mile maminy uvitam ake kolvek nazory a rady,pohlad a po pripade riesenie ako naucit deti ze nie kazdy ujo ci teta mozu byt priatelmi ,alebo akonaucit deti respektu pred cudzimi?bez toho aby sme ich vystrasili alebo strasili?neviem ci ste s as tym niekedy stretli,ale moje deti su uplne bez zabran voci cudzim ludom kazdy kto sa im pekne prihovori tak by s nim isli hoc aj prec 😖 dnes som napriklad nechala drobculu nech caka za presklennymi dverami obchodu z tym ze osm na nu samozrejme videla a dvere boli otvorene a komunikovali sme spolu bola odomna ais 2 m.a na dve sekundy stichla ked som sa hned pozrela preco somnou nehovori sedela na kolienku milemu pankovy ktory jej nieco isiel ukazovat v taske 😲 😲 😲 😲 😲 krvy by s anedorezali vo mne...som v tu ranu pribehla ospravedlnila sa panovy ...i ked netusim ci on ju vbolala alebo vysla sama 😠 a jej sum poriadne vypucoivala zaludok...viem ze deti su este male a toto su veci ktore si neuvedomuju no na druhej strane ziadny pud sebazachovy ani ic podobne ako pri inych detoch som videla ze cudzi clovek a adeti s amracia...moje hned usmev a velka debata...ako ich naucit ako im vysvetliut ze nieje ujo ako ujo a nieje teta ako teta?nechcem ich strasit lebo to tiez nieje dobra cesta na vybudovanie "ostrazitosti" no toto sa musi zmenit...neviem ci som zle hladala ale nenasla som ziadne temy na tuto temu...mozno uvitaju aj ine maminy nejake napady ako vylepsit po pripade riesit takyto problem...dakujem
@carodejnica ten clanok je fajn som ho bookla dakujem 😉
@carodejnica - maly dohryzol mesiac dozadu pediatricku, ked mu siahla na pipika 😅 Ochranny mechanizmus dobry 😅
Ale nie, viem, co chces povedat, ale podla mna pri dietati, co este je v domacom prostredi, tzv. pod ochrannymi kridlami matky 24/7 treba tohoto sprostredkovavat este relativne malo. Ked bude mimo domu - od skolky, skoly - treba asi nadhodit aj vaznejsie temy. Saska prirodzenu hanblivost ziskala vekom, neukazat nikomu gaturky, prezliekat sa v sukromi, nijako som ju to vedome neucila, prisla na to akosi sama, odpozorovala od dospelych a aj od inych deti...
ja uplne chapem otazke,je zaujimava,a ja by som tiež rada vedela ako mam dvojročnej vysvetliť aby mi nesla s cudzim chlapom za ruku preč...?stalo sa vam to už?boli sme v obchode vyberat zasuvky a vypínače do domu,a stary chlap jej povedal aby s nim sla kreslit ona mu dala ručku a sla.... 😢 😢 😖 😠
@patulu - skusila si sa jej opytat: Poznas ho? Pozna ho maminka? A mozes ist len tak s niekym, koho nepoznas? Nie milacik, musis ostat pri maminke. Maminka sa boji, ze by ta cudzi pan mohol zobrat prec a uz by ta maminke nevratil. Maminka by bola velmi smutna, vies?
Aj ked pravdu, nas 2 rocny by na mna kukol ako teliatko a s rehotom utekal niekam, nic by si z toho nezobral, mozno o rok by to bola prednaska, nad ktorou sa dieta zamysli :(
@anjelicek26 ale skusim to,za to nič nedam,ja som jej to aj vysvetlovala,ale myslim si že porozumela,lebo odvtedy ked vidi nejake ujo,tak zdvihne ukazovak a hovori ujo,ujo!!!ale tak vístražne,tak ako keby vedela že si ma davat pozor 😀
Aj ja sa nad týmto zamýšľam, žijeme totiž v dedine s okolo 2000 obyvateľmi, čiže sa prevažne poznáme a je úplne bežné, že sa na ulici či v obchode nielen zdravíme, ale aj prehodíme pár viet, často sa aj detí pýtajú, kam ideme, kde sme boli a pod. Pre nich sú to úplne cudzí ľudia, niekedy už vedia zaradiť, že je to niekto z našej ulice, ale prevažne nie. Aj ja sa zvyknem niektorým ľuďom prihovoriť alebo deti povzbudzujem k odpovedi, ak niekto smeruje otázku im. No už musím riešiť, ako chlapcom vysvetliť, že existujú aj zlí ľudia... Lebo doteraz boli vedení k tomu, že na otázky sa patrí odpovedať.
hm, ja síce deti nemám ale pochopila som o čom je založená táto téma...liave chcela len poradiť ako detičkám vysvetliť, žeesi nemôžu napr. hocikomu sadať na kolená, poprípade papať cukríky od cudzích ľudí...nie, že chce deti strašiť...
myslím, že je to dobrá otázka ale ešte lepšia by bola dobrá rada.
ja neviem o aké dieťatko sa jedná, teda o aké staré, ale detičky vo veku tak do 3 rokov ešte nechápu, že cudzím ľuďom netreba dôverovať. Tu ani nejde podľa mňa o to, aby ste vypestovali v dieťaťu nejakú formu strachu, ale o to, aby si uvedomilo, že na svete existuje nielen dobro ale aj zlo. Ako tu niekto správne podotkol deti sa stretávajú zo zlom sprvoti v rozprávkach a ponaučenie z rozprávky aplikujú na skutočný život. Začala by som teda na tvojom mieste tým, že budem malej čítať rozprávky. Samozrejme treba dieťatko stále aj rozhovorom usmerňovať, presne takým spôsobom, ako napísala anjelicek- klásť otázky a učiť dieťa odpovedať na ne- poznám toho človeka? poznajú ho rodičia? atd atd atd
A treba si uvedomiť, že to nie je vec, ktorú sa naučí zo dňa na deň. Žiaľ dnešný svet je taký, že takéto veci deťom musíme vštepovať od malička. To, že niekto býva v malom meste/dedine nie je výhovorka. My bývame v 2000ovej dedine a napriek tomu sa nám tu stalo, že deti lákali do auta na sladkosti.
no ja osobne tiez vo svojom vnutri podobne veci riesim ako zakladatelka temy.moj syncek je kamarat s kazdym.niekedy ma dni ,ked sa drzi pri mne a inokedy ani neriesi kde je maminka a bavi sa s prvou tetou na ihrisku,ktoru zbada.ma skoro tri roky a jasne,ze som stale pri nom.teraz sa teoreticky nicoho bat nemusim,no nebudem pri nom takto stale.dieta mi bude rast,pojde do skolky,skoly... ja osobne mam zazitok z detstva kde za mnou vosiel do vchodu naruseny chlap a ziadal odomna aby som si vyzula topanku,chcel sa s nou potom vyhrat vo svojom rozkroku 😔 . idiotov a uchylakov je na tomto svete prilis vela a deticky maju cistu dusicku,nevidia v ludoch to zlo.treba ich naviest na to,ze nie kazdy ujo ci teta su dobri.nemienim maleho strasit hororovymi scenarmi,no ani mu nemienim na oci zalozit ruzove okuliare s tym,ze zije v dokonalom svete plnom dobrych ludi.a najst ten zdravy balans vo vychove ,co sa tohto tyka, je sakra tazke. 😒
@lenka311 pisane uplne bez rozumu...
@lenka311 prepáč,ale naozaj si nečítala otázku poriadne.však @liave sa pýtala,ako ich naučiť a práveže bez toho,aby sa postrašili 😝
neviem,určite že na tak malé dieťa treba ešte stále dohliadať,ale to neznamená,že mu nemôže vysvetliť,že nemôže sadať cudzím ľuďom na kolená,či brať si od nich niečo.dosť ma veru zaráža tvoj prístup,ale naozaj by si pochopila len vtedy,ak by sa tebe či tvojmu dieťaťu kvôli tvojej dôverčivosti niečo stalo.neprajem ti to,to teda vôbec nie.ale ja osobne som bola v mladosti dosť dôverčivá,v každom človeku som sa snažila vidieť to najlepšie /hlavne keď niekedy zlí ľudia na pohľad či aj rozprávanie môžu pôsobiť až úžasne/.no sama som na svoju dôverčivosť nie raz doplatila,kým som sa naučila,že nie každý človek,ktorý sa správa k tebe dobre,ti neskôr neublíži,či nespraví niečo zlé.netvrdím,že treba tak malému dieťaťu vysvetľovať,že čo všetko sa môže stať,že sú zlí ujovia a tety a tak.ale určite vysvetliť,že nemôže ísť ku každému atď...
@bobocka presne si to napisala ..ked ich teraz nenaucime ako sa postarat o seba aj ked ich nevidime ,ako sa potom nezblaznit od strachu ked budu sami ,ked zacnu chodit do skoly ci po skole s kamaratmi von ...ako ich naucit to ze cudzim ludom netreba az tak doverovat?zamyslam s anad tym ako to nasi rodicia dokazali,a jednoducho to islo nejako same,alebo..?preto som chcela pocut nazor dalsich mamaiciek ako by to riesili po pripade akym sposobom naucit deti ze nemaju verit kazdemu ale ze sa to da aj slusne ak by ich aj niekto povedzme "obtazoval" nechcem ich strasit a preto mi prislo nevhodne povedat dcere ze ten ujo mohol byt zly ! a pod...dcerka ma 3/5 rocka tak uz je vo veku kedy podla mna mozem zacat ovlyvnovat to aku dovoeru bude mat voci cudzim ludom a pod...
a v neposlednom rade priznajme si naozaj sa este ziadnej z nas nestalo ze by nam dieta nekontrolovatelne neodbehlo?da sa vzdy 100% strazit?ved to by sme pre boha nemohli ani zit a tie deti by sme museli mat na snurke...
je mi luto ze skor ako niektora niekedy tu vypusti s ust odsudenie"si zla matka" nemysli na to ze aj ona raz moze byt v takej situacii...
vsetkym ostatnym babulky dakujem za rady a pochopenie xxx
@liave ja som to riešila asi tak pred mesiacom, bola som s deťmi vonku a išiel okolo taký väčší chlapec cca 12 rokov a prišiel za mnou a spýtal sa ma či môže dať deťom cukríky. On sám ich žul a deti na neho pozerali ta asi preto sa bol opýtať 😀 a to sa mi zdala vhodná situácia na to aby sme sa porozprávali. Vysvetlila som im že ak ich niekto cudzí osloví alebo ich bude niekde volať v prvom rade majú prísť za mnou. Ešte sú malí na to aby chodili niekde sami ale aspoň musia vedieť že bez toho aby som im to dovolila ja nemôžu s nikým nikde ísť ani si nič od nikoho brať.
Neviem ako poradiť, možno iba stále dokola opakovať 😅 Mne sa to zrejme vyplatilo, nakoľko ak sa môjmu niekto cudzí prihovorí tak ostane ticho a doreči sa s dotyčným/dotyčnou nedá. Od suseda si nezobral čokoládu a pritom ho pozná, dokonca aj keď mu dá nejaká moja kamarátka cukrik príde sa spýtať či si ho môže dať 😅
postupne ako deti zacali chapat jednotlive situacie, tak sme si zacali vela vysvetlovat. bud to boli konkretne nase situacie, alebo sme boli svedkom niecoho, alebo sa stalo v blizkom okoli, alebo len sme o niecom hovorili. od malicka ucim deti, ze keby sa im nepacilo, co im dospely robi, maju sa ozvat a potom urcite prist za nami rodicmi, ze my sme tu na to, aby sme im pomohli v kazdej situacii. ze my ako dospeli lepsie vieme situaciu posudit a zhodnotit, najst riesenie a pomoct. ked nie je rodic nablizku, tak ucitelka, keby nieco na ulici, bezat medzi ludi, vbehnut do lekarne, obchodu, poziadat o pomoc. postupne sme presli rozne temy, nestrasim, poukazujem na rizika. zaroven sa spolu snazime aj o adresnu pomoc, deti na nasom priklade sa ucia, kedy sa mat na pozore, a kedy podat pomocnu ruku.
kedze pred nasou skolu bol pokus o unos, tak detom neustale hovorim, ze sa nepustat do reci, ak pri nich zastane auto, aj keby naozaj potrebovali pomoc. ze rozumni dospeli nebudu ziadat pomoc od dietata, ani sa pytat na cestu, kedze dieta nemusi vediet spravne cestu vysvetlit. ze nech idu prec, ze aj ked to boli slusni ludia, ze urcite si najdu dospelych, ktori im dobre poradia. len nech slusne povedia, ze nevedia a nepustaju sa do reci.
@huxy Som staršia od Teba a zažila som si veci o ktorých sa Tebe ani nesnívalo, no keď som po rozchode s priateľom po troch rokoch ostala sama s malou, zrovna tí "cudzí " mi veľmi pomohli a každý človek je zo začiatku cudzí, aj Tvoj manžel bol... Aj učiteľka v škôlke bude... a kým sa dieťa dostane na kolená nejakému pánovi si myslím že treba fakt dosť času, min. takých 10min. takisto a
@liave nepísala koľko má malá rokov. V 3apol roku sa už dá dieťaťu fakt všeličo vysvetliť. V tom článku je to dobre popísané a aj ja som jej neskôr odpovedala ako. Tak sa tu zase všetci do mňa nenavážajte, viem že svet je zlý, ale nechcem aby dieťa vyrastalo v strachu.. Každý okrem rodiny je pre to dieťa cudzí... Ale v 3apol roku už treba vysvetliť že čo smie a čo nie a že sa najskôr treba spýtať mamy či neskôr pani učiteľky... to je jasné...
@liave A Ty si mala naskôr napísať vek dieťaťa, nemáš ho ani v karte, nikde. A to že si bola malá len chvíľu bez dozoru je blbosť, na to aby si mu sadla na kolená, potrebovala dosť času, keby ju schmatol a dal na kolená predpokladám že sa bráni.
@janulienkazv Možno srdcom a s tým že som nevedela koľko má jej dcérka rokov.
@billam Vo veku v ktorom je moja malá som ja na to aby sa jej nič nestalo..
a zaujímavé na tom je že koľkým matkám sa moja odpoveď páči..., takže som neni jediná naivná matka ktorá si myslí že tento svet neni až natoľko skazený. 🙂 🙂 🙂 🙂
no kedze svet je zly a skazeny a zial, uchylakov, unoscov a kadejakych deviantov pribuda, ja som dwtom povedala, ze existuju zli ludia, ktori im mozu aj ublizit, ze svoje cele meno nemaju len tak na pockanie hocikomu vysypat, ak, tak policajtovi, aj to len ak je v uniforme, ze sa nemaju dat nalakat na sladkost, zvieratka a pod., ze sa mozu tvarit ako dobri atd.. alre zas ja mam fobiu z toho, ze mi deti niekto ukradne, dokonca zvazujem cip, cize u nas tato osveta prebehla (a prebieha) prave formou strasenia.. a deti vedia, ze sa nesmu od nas vzdialit, ked niekde sme, ked nas je viac dospelych, vzdy sa musi vediet, s kym je, aby sme sa nespolahli jeden na druheho a pritom by ich nestrazil nikto..
@liave myslim, ze rozumiem tomu co sa pytas a ta otazka sa mi zda byt uplne OK. A teraz hrat sa na to, ze cely svet je dobry....no to mi pride ako dost naivne. Napriklad mne strasne vadilo, ked som bola tehotna a vsetci si mysleli, ze mi zrazu mozu sahat na brucho. Halo? Ja tiez nikomu cudziemu a ani bezne znamemu nechytam ine casti tela ako ruku pri podani, tak co?
A rovnako mi teraz vadi, ked som s malou v obchode, sedi v nakupnom voziku a nejaki ludia co idu okolo na nu sahaju. Ma iba 7mesiacov, zijem v zahranici a blond dieta s modrymi ocami je tu absolutna rarita, ale ja si proste nezelam, aby ktokolvek chytal moje dieta. To, ze sa na nu usmievaju a hovoria s nou - no OK, zase nemusim byt hysterka. Ale chytat ju? Na to nech zabudnu - ja neviem ake maju choroby, ci si po WCku umyli ruky, co su to za ludia - a vobec, zase sme pri tom, ze ako vobec niekto dojde k tomu, ze moze kludne chytat cudzieho cloveka? Aj ked ide len o maleho cloviecka?
No a keby akykolvek chlap mal moju dceru na kolenach, tak to by mi vadilo uplne.
A to nehovorim preto, ze sa bojim bakterii (ved nakupny vozik ich je plny), alebo ze si myslim, ze kazdy chlap co ma rad deti je pedofil. To vobec nie! Ale tak ako respektujem druhych, tak si zelam byt respektovana aj ja. Napriklad raz davno som mala piskoty a prisiel ku mne pes - hrozne ich chcel a ja som sa jeho majitela najskor opytala, ci mu smiem dat. A to islo len o psa!!!!
Konkretnu radu nemam, dceru mam este malinku, takze to nemam este odskusane, ale pamatam si sama za seba, ze ked osm mala 5 rokov a bola som na vylete s babkou, isli sme spolu na WCko, ale nemohli sme spolu vojst do kabinky, takze som ju musela pockat pokial sa vycika - no a bola tam taka ta pani co kedysi na WC predavala toaletak a akoze to tam cistila a davala pozor. A tiez som bola mala zlata blondava a ta pani mi hrozne nukala lentilky, co pre mna bolo strasne pokusenie a hrozne som ich chela, ale vedela som, ze mi doma hovorili, ze ziadne cukriky od cudzich ludi! Keby babka nebola len za dverami, tak si tie cukriky na sto pero zoberiem, ale tym, ze som vedela, ze babka sa to dozvie hned ked otvori dvere, tak som odolala - takze mna osobne zastavilo len to, ze som vedela, ze babku "neoblafnem" a bude vediet, ze som porusila co som slubila.
@carodejnica bola som na kurze bejby masaze a tam je jedna dolezita vec- babatka sa masiruju od narodenia, ale od narodenia sa od nich aj pyta dovolenie masirovat ich. Kedze to bol kurz spojeny aj s praxou, videla som trojtyzdnove babatko ako cele nadsene suhlasi s masazou, ale aj take, ktore dokazalo dat najavo, ze nie, nechce a mamicka to respektovala. A tak okrem dotyku a vztahu ide pri tejto masazi aj o to, naucit dieta povedat nie a respektovat ho. Lektorka nam to vysvetlovala tak, ze ako prevencia voci zneuzivaniu deti je to velmi dobre. Nebola zo slovenska, bola z krajiny kde s tym zneuzivanim maju vazne problemy. Tak male dieta asi naozaj sa este neda naucit aby predvidalo, lebo urcite pokomunikovat a nechat sa pohladit je fajn a deti robia veci co su im prijemne, aj ked my dospeli vidime ze ten ujo nie je uplne koser a jeho spravanie je podozrive, dieta si to ale neuvedomi. Takze pri malom dietati jedine striehnut a mat pod dozorom a vacsie deti respektovat a naucit povedat nie.
@lenka311 ty si sem asi len preto napisala aby si dostala troska pozornosti vsak? wake up honey!!! co si napisala iba opisuje tvoju naivitu a .....
@lenka311 to,že si odo mňa staršia,neznemaná,že ja som si nezažila svoje.to,čo som ja zažila v priebehu mesiaca a pol,dal by sa z toho natočiť film.ja sa však snažím na to zabudnúť,aj keď veci ktoré sa stali,nikdy nevymažem.a už vôbec to nemienim s nikým rozoberať,kto čo zažil.
a keď píšeš,že si si zažila svoje,tak práve preto by si mala byť ostražitá a v tom smere viesť aj svoje dieťa
Ahoj
no moj syn ma 2,5 roka a vie že keď mu dava niekto niečo dava (sladkosť) musi sa ma spytať, on sa na mna tak obrati a pozrie či smie, bez dovolenia by si nezobral, bo keď si zobral predtým bez dovolenia tak som mu vysvetlovala že sa ma musí vždy opýtať. No už vieme aj to že všetci psy na ulici sa nesmú hladkať bo ich nepoznáme a oni nepoznajú nás, mohli y nám ublížiť že smie hladkať iba babkinho psa.....a týmto spôsobom sa učíme aj o ludoch,
neznášam ak si chce niekto fotiť moje deti,že sa mu páčia a zásadne to zakazujem.....a mám pocit že toto je príklad, ktorý im ostane niekde v pamati
A čo sa týka dotykov v intímnych oblastiach - tak syn sa ako vacsina detí niekedy dotýka prirodzenia vtedy sa mu snažím povedať že tieto veci sa nerobia pred inými ľudmi že ich smie robiť iba ak je sám a vo svojej posteli, a že nikto iný okrem neho sa ho tam nesmie dotýkať
ešte že mi nemusime takato niečo riešiť - naša je malička velmi na to ale už teraz oslovujeme znamych rodinu a kamaratov ujo a teta a cudzich pani a pán (možno sa dieťa nauči takto rozlišovať komu može doverovať a komu nie ) a snad sa nám potom neskor podari normálne vysvetliť že čo si dieťa može a nemože dovoliť ale musi dojsť ten spravny čas pre to dieťa aby to pochopilo a aby ho to nestresovalo či nestrašilo aby nemalo zle sničky....... zas sa neda všetkych ludi hadzať do vreca že su zli lebo je plno dobrích ludi ešte na svete a je aj plno dobrích veci okolo nás ale tiež skusim vysvetliť je aj ta druha stranka tak ako v rozpravkach je dobro a zlo... a nejako tak to dieťatku vysvetliť možno pomocou rozpravok a že tak to funguje aj v realnom svete ale dať pozor aby to dieťatu nenarušilo ten jeho svet... musi si vybudovať rešpekt a opatrnosť pred ludmi ktorích nepozna a to že nesmie hned doverovať každemu koho stretne na ulici ale nie že bať sa ich všetko pomaly a z rešpektom a nikdy nie sama - všetko hlasiť rodičom a potom už len na nas zaleži či dovolime si niečo od takeho človeka zobrať, rozpravať alebo nezobrať a isť preč... ved mi sme tu od toho kto iní by mal chraniť detičky ako mi rodičia a dospeli ale dnes už po pravde sa neda veriť ani ludom ktorích dobre pozname treba sa mať podla mna stale na pozore ale na tom pozore mame byť mi rodiačia a nie naše detičky ich musime k tomu viesť a ked to uvidia u nás tak sa to možno aj oni naučia...... no som zvedava ako tuto situáciu budeme potom za par rokov mi riešiť joj snažim sa byť dobrou mamou ale každy robi chyby a každy sa pomyli či urobi niečo čo lutuje - nikto neni neomylni a veri niekedy mam z toho ja osobne strach aby som neurobila niečo čo by ubližilo mojej dcere tak ako som dostala v porodnici po narodeni malej a ked mi ju dali na ruky velky strach či budem schopna ju vychovať spravne, či budem schopna ju ochraniť a učiť ju to boli moje otazky ktore mi chodili po rozume a čim viac travim so svojom dcerou tim sa viac učim hlavne ja a ten strach tam bude stale a myslim že tam bude aj vtedy aj ked naše deti budu mať 25r však raz sme rodičia a oni su naše detičky chranin, pomahať im treba stale v každom veku a netreba sa tu hadať a uražať sa bože dievčata však sme tu všetky mamičkami a každa ma rada svoje deti aj ked každa ma iny nazor na vychovu a rozdielne názori na veci ale mame jedno spoločne to že milujeme svoje deti, rodinu....
z rozpravania mojej mami ked som bola ja malinka tak som tiež bola taka že som sa s každym dala do reči a cesta zo školy mi trvala namiesto 5 min. hod a vždy mala velky strach, zobrala som sa z domu kedy som si ja zaumienila, kedy ja som chcela a išla navštiviť susedov alebo ludi hocikde, alebo som sa s niekym na ulici sama zakecala a ked som chcela tak som sa vratila domov, otec ma za toto bijaval strašne lebo strach mojej mami a dohovaranie nepomahalo a tak otec bil remenom po zadku a ja som aj tak si nakoniec dupla a povedala že si urobim po svojom a aj tak utečiem ked budem chcieť mama bola zufala a bitka nepomahala až som ja z toho sama vyrastla a pestala som to robiť a potom som mala obdobie kedy som sa cudzim ludom vyhybala hanbila som sa a mala som pred nimi rešpekt a to nás strašili aj čiernou sanitkou čo unaša ludi - veru bala som sa a ked som videla velke čierne auto tak som sa vyhybala a bala som sa jeden čas aj na ulici vyjsť koli tomu autu a potom zas to prešlo a prišlo ine obdobie ono treba asi na všetko svoj čas a bitkou, krikom, a strašenim deti sa nič nevyrieši !

@anjelicek26 hej to je pravda, ale to neznamená, že netreba podceňovať aj to menšie riziko... inak niekde som čítala, že je fajn dieťaťu vysvetliť, že nesmie nikomu - ani známemu dovoliť robiť veci, ktoré sú mu nepríjemné - len to si moc neviem predstaviť ako na to... 😒