Nie je ujo ako ujo, nie je teta ako teta
mile maminy uvitam ake kolvek nazory a rady,pohlad a po pripade riesenie ako naucit deti ze nie kazdy ujo ci teta mozu byt priatelmi ,alebo akonaucit deti respektu pred cudzimi?bez toho aby sme ich vystrasili alebo strasili?neviem ci ste s as tym niekedy stretli,ale moje deti su uplne bez zabran voci cudzim ludom kazdy kto sa im pekne prihovori tak by s nim isli hoc aj prec 😖 dnes som napriklad nechala drobculu nech caka za presklennymi dverami obchodu z tym ze osm na nu samozrejme videla a dvere boli otvorene a komunikovali sme spolu bola odomna ais 2 m.a na dve sekundy stichla ked som sa hned pozrela preco somnou nehovori sedela na kolienku milemu pankovy ktory jej nieco isiel ukazovat v taske 😲 😲 😲 😲 😲 krvy by s anedorezali vo mne...som v tu ranu pribehla ospravedlnila sa panovy ...i ked netusim ci on ju vbolala alebo vysla sama 😠 a jej sum poriadne vypucoivala zaludok...viem ze deti su este male a toto su veci ktore si neuvedomuju no na druhej strane ziadny pud sebazachovy ani ic podobne ako pri inych detoch som videla ze cudzi clovek a adeti s amracia...moje hned usmev a velka debata...ako ich naucit ako im vysvetliut ze nieje ujo ako ujo a nieje teta ako teta?nechcem ich strasit lebo to tiez nieje dobra cesta na vybudovanie "ostrazitosti" no toto sa musi zmenit...neviem ci som zle hladala ale nenasla som ziadne temy na tuto temu...mozno uvitaju aj ine maminy nejake napady ako vylepsit po pripade riesit takyto problem...dakujem
@lenka311 lenka, nehnevaj sa, ze baby na teba tak reaguju, mne tiez vlasy dupkom vstavali, ked som si precitala tvoje prispevky... ze aky vztah buduje k ludom, povedz mi, aky vztah ma dieta mat k pedofilom, ci zlodejom? Urcite musi vediet aj o nastrahach, skor ci neskor. Svet nie je prechadzka ruzovou zahradou. Liave urobila chybu, ze nenapisala vek malej, ale to aj tak nemeni jadro problemu ci jej otazky. A dalej si napisala, ze co ak ten ujko len chcel dat malej lizatko...Z akeho dovodu ma davat cudzi clovek detom, ktore nepozna nieco??? Ak to bol napr. pedofil, jemu uplne staci, ze ta mala mu sedela na kolenach, on sa uz v hlave ukajal...chapes??? V tom lepsom pripade nebol....
@svetllana Ja som to vôbec nemyslela tak ako ste to pochopili - ak jej napr. v skôlke hodí do ramena alebo hlavy nejaký chalan autíčko, začne byť opatrnejšia /príklad zase/ , nie že ju má dať nejakému pedofilovi či čo, alebo keby mamu nevidela dlhšiu dobu /napr. sa jej schová ale ona matka ju má pod dozorom/ a nechá ju chvíľu "podusiť" tak malá zistí že má dávať pozor aby mame neušla.... to sú len príklady... bože mňa z tejto tránky šľahne každý si tu vyberá čo chce a stále mi tu chodí samé páči sa mi to.... zároveň kritika a aká že som naivná... no choré... Zatiaľ tam mám 13páči sa mi to hneď na začiatku. Fakt krásny paradox. Len už nikam nepísať... Kopec žien, kopec hormónov a hlavne každý si vytiahne niečo a potom len rýpe. No chúďatko zakladateľka témy, ktorá ma nazvala pi... 😒 😒 😒 😒 len to admin zmazal
@liave nikto z nas nie jej stroj 😉 to je jasne.ale na svet sa musime ako dospeli ludia pozerat realne..´´hnoj ludskeho charakteru ´´ je vyvojovy proces a dospely clovek musi poznat realne rizika.
to ze si tuto temu nadhodila je vyborna vec.neviem co si presne cakala ze ti mamicky napisu.aky iny pohlad na vec mas na mysli?
pretoze kazda mentalne zrela mamicka ti napisala to iste.to,co si aj ty uz pochopila.a to ,ze prvorada uloha rodica je perfekna starostlivost a ochrana deti.a ze vychova prichadza postupne.podla zrelosti dietata.
ja mam pocit,ze si chcela vediet ci neexistuje nejaka metoda ako na ucit deti aby sa nechovali ako tvoja dcerka
zial,neexistuje.
je dobre,ze sa o tom tu porozpravalo.
neviem ci si cakala ine skusenosti.ale dobre,ze mamicky maju pohlad realisticky a vo väcsine pripadov vidia jedinu moznost v dobrej starostlivosti a ochrane.
keby nejaka mamicka tu mala skusensot negativnu,ze jej dietatu sa nieco stalo pretoze ako rodic podcenila bezpecnost ,bolo by to zle. :-
pretoze prevencia je lepsia ako poucenie z problemu.
ak sa aj nejakej mamicke nieco podobne stalo a dieta prislo k uhone,pochybujem,ze to bude pisat na verejne fora.ver mi aj v sudnej sieni sa potom snazia taki rodicia preniest zodpovednost na niekoho ineho.a neniest podiel tej svojej. :- :- 8-tym,ze ty si priznala svoje pochybenie sa nemoze podobna situacia u teba uz opakovat.ze nie? a o to je dolezite.len je lepsie,ked sa takym situaciam predchadza.mozno tato debata pomoze aj inym rodicom .ako prevencia. 😎
@lenka311 To je jasné, že máš aj "páči sa mi", je nás tu veľa rôznych ľudí 😉 Mne sa to nechce rozoberať, lebo takéto doťahovačky ma len oberajú o energiu a možno si to naozaj len zle podala...ale to sa stáva a tu je to na dennom poriadku, takže ja nejsom prekvapená..Som len nečakala, že sa to tu bude pitvať na šiestich stranách no.. 😅
@liave ja viem, preco si sa urazila.... chapem to. 😉
@lenka311 Ty si sa proste nechala uniest a nepresne si precitala o com bola rec. Jednoducho si si vybrala z jej uvodneho prispevku iba "to jedno", co sa ti nepacilo a to je- nechala dieta bez dozoru, chce dcerku oboznamit so "zlom"...
Tvoja formulacia odpovede bola dost ostra.....ale neboj, nie si sama.....ostatne kocky ta dobehli s ich ostrymi nazormi na tvoju adresu.....
Myslim, ze tercom diskusie sa stala lenka311....ukoncite to baby....
@alice107 Citala som si, co pises a uplne suhlasim....zaroven vsak musim povedat, ze budes asi jedina, ktora uplne dokladne chape vsetky uskalia a nastrahy a problemove situacie. Vyplyva to totiz z tvojho povolania.... Pocula si nesmierne mnozstvo pripadov, kde doslo k ublizeniu, k sexalnemu zneuzitiu, k vrazde a podobne....
My mamy, ktore nepracujeme v tejto oblasti....nam sa moze o takychto pripadoch iba snivat a dokonca ja si ich ani nechcem pripustit.....
PReto, ked pises, tak vela ludi vravi, ze si super matka a dokonala a co ja viem co...jednoducho nechapu, ze Ty nepises iba svoj osobny nazor ale vyjadrujes aj nazor profesionala. Ja osobne si tvoje rady vzdy rada precitam, ale priznam sa, ze tiez som urobila par chyb-resp. podcenila som bezpecnost (ako to Ty nazyvas) a keby sa ta udalost stastne neskoncila, tak veru si ju vycitam na cely zivot. A to sa povazujem za velmi zodpovedneho rodica. Deti same nepustim ani na krok. Taktiez zakon mi to tu nepovoluje..... tu nehrozi aby prvak, druhak, ci tretiak chodil sam do/zo skoly, nie to este po ulici.... 😅
@liave A este mi napadla jedna vec - byvam na dedine, kde zije 600ludi a cez den je drviva vacsina z nich v meste za pracou. Uz dva roky mam pred domom bicykel, novy, nezamknuty a stale je tam. Teraz som si spomenula, ze som chcela dat autosedacku do auta, zabudla som a ona je od rana tiez vonku pred domom na ulici a tiez je este stale tam.....v marci som bola niekde autom a potom 6tyzdnov stalo auto tak a o 6 tyzdnov mm zistil, ze som ho zabudla zamknut 😅 manzel tu zil 5 rokov bez toho aby mal oploteny pozemok, chodil na tyzdnovky prec a kosacka ostala neukradnuta v zahrade, takze uplna idylka. ALE! asi pred rokom tu policia dosla po jedneho chlapa, nikto nevie odkial sa vzal, bol mentalne postihnuty a tmolil sa okolo domov. Nehovorim, ze mentalne postihnuti su zli!!! Ale uplne tak isto od nikial sa mohol zobrat nejaky uchyl. Sice mame hned za domom luku, pole a les ale tiez tam neskor deti nebudem pustat same, ani na tu luku co je 1minutu od domu, lebo tu stale stretavam ludi co chodia sportovo behat z celej okollice.....
A ak niekto tvrdi, ze NIKDY v zivote nespustil dieta z oci (podobna hlaska ako ze nikdy nenechal dieta plakat ani sekundu a nikdy mu dieta nespadlo...) v sobotu sme boli s manzelom v zahrade, on potom otvoril branicku na plote a opravoval nieco v predu pred domom, dcera bola v zahrade v kociku, ja v kuchyni, odkial mam velke sklenene dvojdvere do zahrady. Zdalo sa mi, ze manzel nieco hovori, tak som presla cez zahradu, kocik tam kde pred tym, idem dalej....manzel mal dceru vpredu u seba. Tym chcem povedat, ze som jednak absolutne nepocula, ze ju berie a jednak som si to ani nevsimla, ked som isla asi 5metrov okolo kocika, ze tam mala nesedi!!! Lebo bolo ticho a predpokladala som, ze tam je. Takze aj na dedine, kde nikto nic nekradne a vo vlastnej zahrade, ked clovek nepocuje ineho cloveka - aj tak sa teoreticky moze stat hocico, takze neverim na take "nikdy ani na sekundu nespustit dieta z oci". Lebo kto ma dve a viac deti a vekovy rozdiel 1-3roky medzi nimi, sorry, neverim, ze nikdy neobratil hlav od jedneho dietata na druhe. Napriklad.
A preto sa chcem opytat bab co maju realnu vlastnu skusenost, ze ziju podobne ako my - dedina, vlastna zahrada obkolesena z 3stran stromami, takze izolovana od cesty.....co vy na to - nechat dieta hrat sa v zahrade a ist do kuchyne, do izby, alebo tak. Nehovorim, ze ist na poschodie vysavat, alebo ist si pospat, alebo nieco take, ale proste nechat dieta v zahrade, byt blizko ale nemat s nim ocny kontakt. Dakujem
@alenka600 Kazdy den to tak robim..... zijem presne ako ty (teda dedina to nie je, ale nasa stvrt je dost "dedinska" lestnata a ticha).
Za domom mame dokonca bazen. Moje decka plavaju s prestavkamy aj 4 hodiny denne. Ja by som musela cely cas sediet na terase a dohliadat na nich. Obidvaja su dobri plavci...ale je jasne, ze aj dospely clovek sa moze utopit, preto mam oci na stopkach a moja kuchyna s obyvackou ma same okna,takze vidim celu zahradu z kazdeho uhla...Ale definitivne odbehujem od nich, lebo to sa fyzicky neda zvladnut- ist si po pohar s vodou, vymenit pradlo v pracke, pozriet jedlo v trube, prehodit hudobnu stanicu v radiu a podobne prkotiny, ktore trvaju iba 1-2 minuty. Bohuzial sekundy stacia na to, aby dieta spadlo a rozbilo si hlavu o bazen....
Ale ironia osudu je, ze zatial sa nam nic nestalo, ked som bola mimo. Zato raz sa syn nahanal so susedom pri bazene. Uz to zacinalo byt prilis rychle, tak im vravim, aby prestali a v tom momente "pred mojimi ocami" ten chlapec spadla do bazena (neplavec). Samozrejme som skocila oblecena za nim....a to som na nich dohliadala 😕 😅 😨 🤐
@alenka600 neviem, ešte máš malé dieťatko, ale keď podrastie, nevidím dôvod, aby nemohlo byť na záhrade samé. veď nemôžme všade vidieť len zlo..... stále sa o deti báť. treba deti učiť samostatnosti a zodpovednosti. každá matka vie, kedy je na to dieťa pripravené a je pripravená aj ona. niektoré sú samostatnejšie, keď majú 5 rokov, niektoré, keď majú deväť. nedá sa byť všade, dá sa len eliminovať riziká.
nedá sa dieťa strážiť donekonečna, dieťa má tiež svoj život, svoje názory, svoje predstavy, ktoré tiež treba rešpektovať (síce poznám matky, ktoré neustále riadia život deťom aj starším ako 18 rokov a je to hrozné)
@digysa presne si pochopila ,ze ked sa zapajam do debaty o nejakej problematike tak preto,ze o jej uskaliach viem.ja nerada debatujem len tak do ´´vetra´´.
dokonaly nie je nikto.ale ide o to,ze niekedy zeny predbiehaju svoju zrelost.aj na materstvo aj na zivot v manzelstve
a potom su postavene pred situacie,ktore nezvladnu.to je cele.
ludia nie su dokonali.ani dokonala matka neexistuje..ja nie som dokonala matka.to je nezmysel kto vobec pouziva to slovo. 😉 .existuje len zrela osobnost alebo menej zrela.na materstvo ci zivot vobec.
zial,niektore chyby si nemozeme dovolit robit.pretoze mozu stat zdravie,stastie a zivot nasich deti.tak ako si pisala,niekdy len stastie zabrani tragedii. a ver,ze vyctky by ti nepomohli.co sa raz stane,sa uz nezmeni.ale je jasne,ze urbit chybu mozeme vsetci vsetci.ale treba vediet tomu predchadzat.tym,ze vieme ake nasledky by to malo.ja teraz napisem nieco,co sa mnohym zenam nebude pacit.ale moja skusenost je taka,ze radsej nemat este deti ,ako nevediet sa o ne postarat. a to po vsetkych strankach.
viem ze ty zijes v krajine,kde taketo veci su velmi prisne brane. pretoze prostredie a realny zivot si to vyzaduju.aj v de je to tak,ze matky deti nepustaju same do skoly. a nepotuluju sa po uliciach.zalezi ale vela na prostredi.
ale nevidela so pripad,kedy by dieta tu bolo nechane pred obchodom ci na ulici.to by volali ludia hned policiu.
mas pravdu,ze si zeny mozno nevedia predstavit dopad takeho konania.ten kto nevidel l a nepocul vypovede deti ktore boli pohlavne zneuzite ci foto deti ktorych pachatelia zneuzili a potom zabili,ten nepochopi do dosledkov nasledky pochybenia rodica.
ale tu nejde len o tieto tr.ciny .dieta sa moze zranit,spadnut ci moze najst infikovanu vec a nakazit sa.
treba proste pouzit zdravy rozum .dieta nevie este chapat co je dobre a co nie.a niekedy mam pocit,ze matky chcu od deti viac ako je realne.pre pohodlnost ci zlu situaciu chcu aby dieta dozrelo skor ako vie a ma. ☹
@lenka311 ja poprosim admina aby mi ten urivok napisal alebpo prekopcil !!!!!ja som ta p...nenazvala to mi tu teraz nesnaz nahovorit!!!!!!!ja som ta nazvala nalpou blbou...a povedala som ze taras p*c*v*ny!!!vies co mne je mna nic z toho co si tu vyrobila aj ty aj ja!a vkladas mi do ust veci ktore nie su pravda ale daju sa napisat a nedaju obhajit na kolko je prispevok zmazany!a este k tomu ako sa tu kto hada!mne to tiez lezie na nervy pretoze ty si bola prave jedna z tych co miesto rad zacala kritizovat tak tu teraz so seba nerob obet ...a ja koncim s tebou kde kolvek a aako kolvek ...nepoznas mna ani moj zivot ...ty si kritizovala nie radila,a nebudem s auz opakovat som jak pokazeny gramofon a ty zase pises len co sa ti hodi...no konecna
@alenka600 ja ako dieta som zila s rodicmi v dome ,okolo ktoreho bola veka zahrada.mali sme ju obkolesenu plotom a stromami a krikmi.mal som tam detske ihrisko.ale nikdy som tam nebola sama bez dozoru dospeleho do doby,kedy som dokazala sama poznat,ze nemam ist na plot,,ze hojdacka moze byt nebezpecna ked ju rozhojdam,ze do bazena mozem ist ked som schopna dobre plavat a viem posudit,ze nemam do vody skakat a podobne.
zahrada niekedy bola plna deti-mojich prateliek.ich rodicia vedeli,ze sa ani jednej nic nestane.pretoze maju dozor. 🙂
neodporucam ti nechat male dieta same v zahrade bez dozoru. auz voberc nie bez ocneho kontaktu.co ak sa udrie tak,ze potrebuje hned pomoc a ty to neuvidis?aj sekundy mozu rozhodnut o jeho zivotete ci zdravi.
ja by som svoje dieta nikdy bez dozoru v zahrade nenechala.potom je uz neskoro nariekat,ked sa nieco stane.
@digysa Dakujem, som rada, ze niekto povie vec tak ako je a netvari sa, ze ma oci aj v zadu🙂 A mas pravdu v tom, ze urazy sa casto stavaju vtedy, ked to clovek necaka, lebo ved "teraz sa predsa nemoze nic stat" (ja som si ako 5 rocna zlomila ruku pri korculovani - ale nie na lade, ale ked som z klziska pred domom odchadzala a bola mozno 2 kroky od brany.....🙂
@renab no ved to, ze mam malinke dietatko iba a zatial si vie nanajvys tak sadnut a to je vsetko 🙂 Ale uz teraz vidim - male deti male starosti, velke deti, velke starosti....ked bola mimi a dala som ju na bezpecne miesto, tak nemohla ani spadnut, ani sa otocit ani nic. Teraz este ani nelozi a uz musim davat pozor aby si nebuchla hlavu atd. Nerobim z toho dramu, lebo je to prirodzeny chod veci a tak ako som si pred rokom nevedela predstavit ako sa budem starat o novorodenca a zvladla som to bez problemov, tak teraz neviem ake to bude, ked zacne chodit, ked uz bude chodit a nebude chciet ist za ruku, ked uz bude o dost vacsia a bude uz sama chodit na bicykli atd atd. Mas pravdu v tom, ze v zlatej klietke nie je zivot bezpecny, ale ze treba same deti ucit ako zvladat rizika.
Teraz mozno odbocim od temy - rizika prichadzajuce od ludi a zabrdnem do temy rizika pri sportoch a hrach. Ja som gramblava a potknem sa aj na rovnom chodniku a moj manzel naopak cez 30 rokov robi sporty, ktore su zamerane na rovnomerne precvicenie a pouzitie svalov, takze nie silove alebo vytrvalostne, ale cisto na koordinaciu a pravidelne vybudovanie svalov a ten ma neuveritelnu stabilitu a schopnost udrzat rovnovahu, davat si pozor a tak dalej ak rozumiete. Takze ja by som to zaradila tiez do jednej skupiny rizik - myslim, ze vela urazom v mojom zivote by som predisla, ak by som mala trenovanu koordinaciu a preto by som v tom deti chcela podporit. No ale pred zlym ujom a tetou to neochrani, to som len chcela ako poznamku k pribuznej teme
@alice107 preeesne taku zahradu mame - z dvoch stran vysoke stromy, tretia strana kriky, stvrta strana dom a asi 2metre dlhy plot 🙂 Teraz nevyryvam, chcela by som sa Ta vazne a seriozne opytat - pises, ze nenechavat dieta v zahrade same. V com vidis rozdiel nechat dieta same hrat sa v zahrade a hrat dieta same v detskej izbe? Samozrejme vychadzajme z prodpokladu, ze som len v druhej izbe, ze na zahrade nie je kosacka, bazen, ostre predmety, diera v plote atd atd. Lebo ja som sa tu skor pytala na tu zahradu vzhladom k ludom co by do nej mohli prist a Ty si nadhodila iny zaujimavy aspekt. dik za nazor
@liave dobre vieš,že ani mne sa nepáčil prvý príspevok od lenka311, aj som to tu písala.ale nehnevaj sa,to že si ju priamo nenazvala tou P+++U, ale citujem "nalpou blbou" a že tára P++++++Y,tak to je vlastne jedno.akokoľvek ťa ten prvý príspevok /alebo aj ďalšie/ nahnevali,takéto slová nepatria do slovníka inteligentnej ženy.to ťa čím tak vytočila,že si takto zareagovala?no neviem,pustí sa teraz niekto do mňa? 😝
@alice107 veľmi dobré názory a postrehy, škoda, že nemám viac času na písanie, už som chcela viackrát sem prispieť ale nestíham. Ale presne o to ide, viem čo chceš naznačiť, proste neprehadzovať istým spôsobom časť našej zodpovednosti na dieťa, akoby tým, že veď som mu to x krát vysvetlila, že to nesmie, som trochu poľavila vo svojej ostražitosti a práve potom sa môže stať niečo zlé. Keď 2-ročnému dieťaťu 5x poviem, nechytaj tú žehličku, je horúca, ale ja nechám tú horúcu žehličku v jeho dosahu, čo sa môže stať? To že som to 5x dieťaťu vysvetlila mi vôbec nezaručí, že to nebezpečenstvo chápe a že sa mu dokáže vyhnúť, ono totiž nemá šajnu čo je to "horúca" a tak či už náhodne, či zo zvedavosti sa kľudne aj tak môže popáliť. A je skutočne moja chyba, že som nechala tú žehličku v dosahu a spoliehala sa na akési "pochopenie" nebezpečenstva dieťaťom. A myslím, že o to ide aj tu, vysvetľovať a varovať môžme primerane veku, zvyšuje to percento ochrany dieťaťa, ale určite sa musíme v prvom rade snažiť ako rodičia odstrániť všetky možné riziká a nespoliehať sa na to, že to dieťa rozozná a uvedomí si a dokáže sa správne zachovať.
Myslím, že toto chcela aj @lenka311 povedať, len to podala kapánek nevhodným spôsobom, ktorý sa dotkol @liave . Chcela naznačiť asi, že skôr ako uvažovať o tom ako dieťaťu takéto niečo vysvetľovať mala v prvom rade ona zabezpečiť aby taká situácia nevznikla, lebo takto vlastne úvodný príspevok aj mohol vyznieť, že liave vkladá nádeje do toho, že v budúcnosti ak dieťa bude poučené tak to môže risknúť, že to vlastne bola istým spôsobom teraz chyba dieťaťa (keďže dcérke vyčistila žalúdok), že vyliezlo na kolená cudziemu chlapovi či už samé od seba alebo ho on volal . A Lenka asi chcela povedať, že to bola v prvom rade chyba mamičky a nie dieťaťa a s tým súhlasím aj ja. Samozrejme, nikto nie je dokonalý a v živote vzniká toľko situácií, ktoré sa nedajú ovplyvniť a ktoré nás vytrhnú z pozornosti a ostražitosti, že ťažko byť vlastne v tomto dokonalý 😅 😀 Ale liave si chybu už uznala a vzala to ako príučku od života a na druhú stranu má pravdu, že aj vysvetľovať treba, každá drobnosť môže zvýšiť šancu na ochranu dieťaťa...
@huxy priznavam ze nebolo to pekne a vykrizikovanie mi asi tiez velmi nepomohlo 😒 no pre mna je jej prispevok osobny a hodne ...mozno keby teba niekto nazival "takou" matkou! by si tiez reagivala podrazdene...ja som s anechala viac uniest ,dotklo s ama to osobne a arogancia akou to bolo podane ...a cim ma najviac vytocila?no tym ze necitala a odsudzovala nieco co zle precitala preto "nalpa blba" lebo ak idem do niekoho utocit a skakat tak si sakra poriadne precitam cim na toho cloveka utocim!a to som prizvukovala niekolko krat ...a pripsela potom este par krat s tym ze opet prekrutila a vlozila mi do ust slova ktore som nepovedala...este ak by ma niekto odsudzoval prosiiim...ale ak ma niekto odsudi za veci ktore som nepovedala vtedy ide aj moja inteligencia bokom!pretoze vtedy uz ani ja nemam docinenia asi z inteligentnym clovekom ked i napriek gramatickym chybam!!!!nedokaze precitat par viet na kope...a chciet potom od niekoho aby bol slusny je asi dost odvazne..nemyslis?vies v realnom zivote ak by som ju stretla neviem ako by vypalila tato debata...mozno by som sa s nou dalej ani nebavila..ja neviem ...jednoducho sa ma dotkol sposob ako mi chcela "radit" ale dakujem z apostrech 😉
@alenka600 uplne male dieta by som nebola nechala same ani v detskej izbe.aj ked odstranis ostre hrany a zasuvky su zabezpecene detskou poistkou a urobis opatrenia predsa len batola je male na to aby sa hralo same. aj hracka pre neho moze byt nebezpecna.nieco prehltne pod.naco riskovat.takze moj nazor je,ze ked mame dieta tak sa mu musime venovat. s tym som pocitala .mne sa tak venovali a nikdy som neprisla k ziadnemu urazu. len raz,ked ma mama viezla na bicykli a uvolnila sa mi noha z tej bez.poistky.este neboli take kvalitne ako dnes.a predsa to brala ako svoju chybu.a dala normalne tu poistku na nohu preverit.mala som natiahnutu slachu. 😉 teda aj napriek ziadnemu urazu /ak odhliadneme od toho jedneho/ a predsa som sa vedela v skorsom veku vyhnut nebezpecenstvu urazu aj riziku styku s cudzimi osobami co mi mohli ublizit.o je proste o vychove a podmienkach pre zivot.
ja mam v detskej izbe kamerovy system.a predsa som nikdy nenechala dieta tam v takom veku same.
na zahrade ako si aj ty pisala nejde len o odcudzenie dietata zo zahrady.ako si napisala,ide aj o bezpecnost proti moznosti urazu. 😉 ano,myslela som aj na to ked som ti pisala.
@halienka presne ako pises mozem len s tebou vrelo suhlasit. 🙂
vyhovarat sa na to,ze nieto casu amame viac deti a podo bne je nanic.treba poznat svoje moznosti,ci mozem a dokazem sa postarat o jedno ci viac deti a mam na to podmienky.a nevyhovarat sa potom na rozne okolnosti.
@halienka
@alice107 Suhlasim s halienka - ked si spomeniem, kolko veci som ako decko urobila, aj ked som vedela, ze to je "zakazane".......
Spomenula som si dnes na jednu vec, z ktorej som mala totalny respekt, nechcem povedat, ze som sa jej bala, ale od malickeho mala mi bolo jasne, ze toto FAKT nie - babka mala na zahrade do zeme zapusteny sud s vodou, zakryty a dospeli ma pred tym strasne vytrihali, ze mam davat obrovsky pozor, lebo moj bratranec do toho suda raz spadol. Vobec neviem ci to tak bolo, ci tam ozaj padol, ale zakaz "nechytaj to lebo sa popalis" ma nezaujimal, ale zakaz "nechtyj to, aj Martin sa na tom popalil" bol pre mna uz uplne konkretny. Tak isto moja segra raz padla do kanala na ulici, preboril sa pod nou poklop, babka ju ale zachytila za sveter. A preto som ako decko vsetky diery na codniku obchadzala. Aku mate skusenost s tym, ze ked sa dietatu povie nieco vseobecne, tak je to menej platne, ako ked sa mu da konkretny priklad o sestre, kamoske, bratrancovi?
@alenka600 to je zaujímavé, áno, to môže lepšie zaberať keď sa spomenie niekto konkrétny, možno tam funguje ten istý princíp ako keď sa učia deti niečomu, napr. pozri Evička už nemá plienočku, už si vie obuť topánočky atď. to deti vie motivovať lepšie ako všeobecné : Všetky deti si už vedia obuť topánočky... Dobrý nápad 🙂
@alenka600 u nas to plati, ucime sa akurat oducat od plienok, a ked poviem malej, ze ani jej kamaratky uz nenosia a ani ona, tak je strasne hrda. Takze myslim si, ze to plati aj naopak.
A co sa tyka toho nechania napr. same v detskej izbe, to sa neda uplne dodrzat na 100%. Nenechala by som ho nonstop stale same, ale odbehnut sa da. Tiez zalezi, ako daleko chce clovek odbehnut. Ale na zahrade by som ho nechala same len s tym, ze by som na neho bez problemov dovidela, napr. priamo cez okno. Inac nie, napr. dieta v zahrade na jednej strane a ja v kuchyni na druhej, to nie.
nuz zenky teraz vam budem trosku opoovat ..alebo som potom ais naozja neschopna ,alebo ...nooo nenazivajme ma nijak..ale skutocne ak mi d aniekto navod kao ustrazit dve malinke deti na ihrisku bez moznych rizik urazu ,unosu ci samoznicenia tak vam teda budem velmi vdacna...na ihrisko ideme s tym ze sa idu deti pohrat...som ako orol cely cas n IHRISKU S AIM VENUJEM ale proste to s aneda byt 100% vsade a stihat vsetko...tajze dnes som si uvedomila tolko nebezpecenbstiev na ihrisku ze az a to sme boli v lesnom parku...tak verim ze ani o uchylov by nebola nudza 😒 😀 no ono s anaozaj nedaju ustriehnut uplne vsetky situacie...a to mam deti celokm dobre vychovane ...ja verim ze ano no ked sa neda sa neda... moj nazor stale sa sice vylepsujem no naozaj nie som stroj a nemam 8 ruk dve hlavy a nie som ani hyper rychla ani sa neviem prenasat cez stenu a pod... 😅
@liave tak podľa mňa vôbec nie si neschopná. nik nie je robot a nik nedokáže predvídať všetky nebezpečenstvá. a žiť stále so strachom, čo by sa mohlo stať môjmu dieťaťu tiež nepovažujem za najlepšie. aj ja som mala dve deti s rozdielom dvoch rokov a keby som mala uvažovať ako niektoré mamičky v tejto diskusii, tak som ich nemala mať lebo som nebola schopná dávať na ne pozor každú sekundu? čo je to za život? aj som ich nechala samé v izbe, aj keď boli choré, bola som donútená ich nechať samé doma, kým som išla do obchodu. samozrejme som urobila všetko pre to, aby sa nič nestalo, ale stopercentne to nejde nikdy. a keby som stále len rozmýšľala, čo sa stane, nemohla by som ich ani nechať doma, ani ísť s nimi von, len ich hádam držať na špagáte a ani to by nebolo bezpečné. som za to zlá matka? a čo vyrastie z tých detí, ktorým rodičia donekonečna opakujú: nechoď na preliezku, spadneš, nebež spadneš, zahoď ten papek, lebo si môžeš ublížiť, nepustia ich do obchodu, dokonca poznám aj také, čo v 15 rokoch neboli samé ani v meste, ani by tam netrafili a nevedeli sa orientovať, lebo ich rodičia vozia aj do školy autom ...... (lebo aj také poznám a vidím výsledky) zakomplexované a bojazlivé dietky, ktoré postávajú na ihrisku a dívajú sa, čo deti robia. a mamičky sa nestíhajú diviť.
takže všetko s mierou a radšej s pozitívnym myslením, ako vždy so strachom, ako to dopadne. 😉
zatiaľ čo píšem tieto riadky, môj osemročný syn je s kamarátmi na dvore, hrá futbal. dnes bol na druhom konci mesta sám na bicykli na tréningu, bez problémov dokáže ísť nakúpiť do mesta, čo mu poviem a ja nevidím v tom nič zlé.
@liave nie, co sa tyka urazov, deti sa nedaju 100% ustrazit, to by si ich musela mat zavrete kdesi v klietke vylozenu nejakou perinou 😀 a mojej by sa este aj tam podarilo kdesi sa buchnut. To su sekundy, co sa dieta splasi a uraz je na svete. Ci vonku alebo doma. Samozrejme, clovek sa musi snazit urobit maximum pre to, aby sa nestalo nestastie, napr. dat do zastrciek tie krytky, alebo zabradlie pred schody, poistky na skrinky atd. Ale vzdy sa cosi najde cosi spadnute, nejaka blbost.
Taktiez, co sa tyka internetu, doma sa da nainstalovat program, co deti nepusti na nebezpecne stranky, horsie je to v skole. Tam treba komunikovat s ucitelmi, aby ich sledovali. Vsetko zalezi od pristupu.
@renab ja ked som bola mala, od prvej triedy som dochadzala autobusom do skoly sama. Bolo to z dediny do mesta, autobus mi stal rovno pred skolou. Od tretej som dochadzala este dalej, na druhy koniec mesta, pesi, bolo to daleko. Ale predsa len, dnesna doba je ina. Vtedy nebolo tolko aut a snad mozem povedat, ani tolko uchylov.
Ja zijem vo velkom meste, tu by som osemrocnu dceru (ktoru nemam) urcite nepustila niekam do mesta. Ale to je tu, u vas v Martine je urcite bezpecnejsie.
@janano či bolo kedysi menej úchylov, to tvrdiť nemôžem. skôr sa o tom v socialistickej krajine nehovorilo a nevysielali správy so samými tragédiami. keby som mala štatistiku úrazov, únosov, vrážd a neviem akých kadejakých problémov, stále by to vychádzalo (teda aspoň v civilizovaných krajinách bez vojen) v prospech tých lepších skúseností a zážitkov. ja nevravím, že sa môjmu dieťaťu nemôže nič stať, ale eliminujem riziká a nechávam ho žiť. nechcem žiť celý život v strachu, lebo ani dospelým sa úchyláci, vrahovia a úrazy nevyhýbajú. takže nerozmýšľam tak, čo všetko sa stane. jednoducho sa snažím rozmýšľať tak, že mám šikovné dieťa, ktoré to zvládne a deň prebehne bez problémov.
a nedá mi ešte nedodať. väčšina z nás vozí deti autom. a prečo teda sme takí nezodpovední?????? nezahynie a nezraní sa viac ľudí pri autonehodách ako pri vraždách a únosoch?...... a v správach je každý deň nejaký opitý vodič. takže čo urobíme? nebudeme preto chodiť autom? eliminujeme riziká - dieťa posadíme do autosedačky a snažíme sa ísť opatrne.

@ursul Tak toto si riadne vyňala z textu. Nechajte ma už na pokoji, nežijem vôbec na obláčiku, ale nebudem tu písať čo som všetko zažila, načo, iba jednej babe som to napísala do IP. Nie na verejné fórum. Ja som jej písala aj rady, nielen kritiku. Ale načo už vysvetľovať, ono mať informácie že dieťa má 3a pol roka, pán si ku nej prisadol kým mama podpisovala papiere a nemať ich je veeľmi veľký rozdiel. To sa kritizuje začiatok, keď už ďalej
@liave písala úplne iné podrobnosti a hlavne udala vek dieťaťa, ktorý nemá ani na základnej karte ak ho tam už nepridala. A Tvojho utrpenia čo si si zažila mi je skutočne ľúto, nebolo to napísalné len tak. a už fakt dosť.