icon

Nie je ujo ako ujo, nie je teta ako teta

liave
6. aug 2012

mile maminy uvitam ake kolvek nazory a rady,pohlad a po pripade riesenie ako naucit deti ze nie kazdy ujo ci teta mozu byt priatelmi ,alebo akonaucit deti respektu pred cudzimi?bez toho aby sme ich vystrasili alebo strasili?neviem ci ste s as tym niekedy stretli,ale moje deti su uplne bez zabran voci cudzim ludom kazdy kto sa im pekne prihovori tak by s nim isli hoc aj prec 😖 dnes som napriklad nechala drobculu nech caka za presklennymi dverami obchodu z tym ze osm na nu samozrejme videla a dvere boli otvorene a komunikovali sme spolu bola odomna ais 2 m.a na dve sekundy stichla ked som sa hned pozrela preco somnou nehovori sedela na kolienku milemu pankovy ktory jej nieco isiel ukazovat v taske 😲 😲 😲 😲 😲 krvy by s anedorezali vo mne...som v tu ranu pribehla ospravedlnila sa panovy ...i ked netusim ci on ju vbolala alebo vysla sama 😠 a jej sum poriadne vypucoivala zaludok...viem ze deti su este male a toto su veci ktore si neuvedomuju no na druhej strane ziadny pud sebazachovy ani ic podobne ako pri inych detoch som videla ze cudzi clovek a adeti s amracia...moje hned usmev a velka debata...ako ich naucit ako im vysvetliut ze nieje ujo ako ujo a nieje teta ako teta?nechcem ich strasit lebo to tiez nieje dobra cesta na vybudovanie "ostrazitosti" no toto sa musi zmenit...neviem ci som zle hladala ale nenasla som ziadne temy na tuto temu...mozno uvitaju aj ine maminy nejake napady ako vylepsit po pripade riesit takyto problem...dakujem

Strana
z7
renab
9. aug 2012

@janano vôbec ťa nechytám za slovíčka, ak si to tak pochopila, tak sa ospravedlňujem. ja som nereagovala na teba, ale všeobecne a chcela som poukázať na to, že niektoré mamičky tu píšu, že nesmieš dieťa pustiť z očí ani doma ani vonku ani na sekundu...... ale to tak nefunguje....

renab
9. aug 2012

@janano proste som len chcela povedať, že nie je dôvod až na taký strach. keď sa nebojím chodiť autom, alebo popri ceste (ako si správne podotkla), tak prečo by som sa mala báť únosu, vraždy, znásilnenia????

janano
9. aug 2012

@renab v pohode. Nie, to sa neda. A tiez kazda matka pozna svoje dieta, vie, co od neho ocakavat. My napr. byvame na 3. poschodi a ja viem, ze nemozem otvorit balkon. Dcera je taka sikovna, ze by okamzite vyliezla a vypadla, proste tato moznost neexistuje, tak nepokusam osud. A kedze mam este aj male babetko, okolo ktoreho sa treba tiez krutit, a popritom daco uvarit, ist sa vycikat, tak momentalne jej nemozem vysvetlovat, ze tam nesmie. Taktiez viem, kde si mozem dovolit ist s 2 detami. Napriklad urcite by som nesla do mesta, proste viem, ze by som to zatial nezvladla sama. Mala je sidlo, lieta kade tade, aj ked ju ucim ist popri mne za ruku, ale proste este nema taky vek alebo povahu, aby to vzdy dodrzala. Tak zatial trenujeme cestou na ihrisko, do parku atd. Ale tiez vidim, ze kazdym mesiacom, co je starsia, sa meni...a je rozumnejsia 🙂 .

ivia123
9. aug 2012

@anjelicek26 srdečne ťa zdravim,neviem ako to stihaš,ale všade kde ťuknem si ty.Nehnevaj sa,ale čo sediš len pri PC? 😀

liave
autor
9. aug 2012

@renab
@janano vy ako ste s arozbehli babky 🙂 ale paci s ami co pisete celkom...a poviem vam ze presne co pises

@janano neda sa to na 100% napriklad poviem ...dnes v tom horskom parku ludi na miliooooon a moje diet ana preliezke to mladsie(21 m) a druha na mna krici uz ked bezi ku krikom ,maminkaaaa cikaaaaat...nooo a co mam robit?ked ona sa skoro pocika a este teda neudrzi a zrejme uteka na poslednu chvilu ked uz preslapuje...co mama urobit?maleho utekat zvesit ho z preliezky a utekat s nim k takmer pocikanej dcere?ona sa este sama nevycika takze musim pomahat aby s aneocikala...kto je v danej chvili dolezitejsi...dostojnost mojej dcery (aby s ajej pocikanej nesmiali?) alebo syn ktory moze;padnut z preliezky,rozbit si hubu,oskret ruku ci moze ho niekto vo chvili ked cikam so starsou uniest a pod...?a to su situacie ktore proste nikto nikdy neovlyvni na 100%
a s tym autom uplne suhlasim
@renab ...ved nemozeme zit v bublinach a vlastne nezit 😒 o co by bol ten nas zivot krajsi a lepsi..ziaden stres ziaden strach o deti...nuz bud budeme zit a riskovat alebo nezit..?

anjelicek26
10. aug 2012

@ivia123 - ani ja neviem, ako stihas vsade klikat, kde ja pisem 😀 Jaj ludia vase problemy mat som stastny clovek 😀

ivia123
10. aug 2012

@anjelicek26 maš vždy pohotovu odpoveď,dobre som sa pobavila,pekny večer

liave
autor
12. aug 2012

ahojte maminy 🙂 🙂 🙂 tak prichadzam s dalsou novou skusenostou 😉 skusila som drahej dcerke vysvetlit tak v skratenej informacii ze nemozeme sa s kazdym hned pustat do reci a hlavne ze nesmieeme hned kazdeho za rucku a odist ze sa by sa maal vzdy opytat lebo nie kazdy ujo a teta su nasi rodina,priatelia co znamy...a teraz s ama pokazde ked pozdravime niekoho pyta:mami a s touto tetopu mozem hovorit?a ked jej poviem ano to je nasa suseda...a mozem s nou aj z aruku ist? 🙂 🙂 🙂 noooo tak teraz neviem ale budem musiet asi urobit lepsi trening nas oboch 😀 ale som rada ze aspon co to pochopila...inak ako dovod som jej povedala taku tu "strasnu" pravdu...ze ak by bol ten ujo ci teta zly tak by ju uz nemusel vratit ak by s nim isla a ze by nam bolo obom smutno...ze ak sa ma opyta a bude to dobry ujo alebo teta tak ze jej dovolim lebo dobry ju vzdy vratia...a v este som jej povedala ze ak s aona nebude sama citit dobre alebo ak sa jej nebude ujo ci teta pacit i ked to budu nasi znamy ze nemusi sa s nimi rozpravat,ale pozdravit s apatri...ale to sm euz tak postupne riesili pokazde ekd sa ma opytala a s tymto ujom mozem?a ja ze ano...a ona ..a preco?lebo je to nas kamarat ..a preco?lebo ho pozname...a pod... 🙂 no uvidime kam sa dostaneme o par tyzdnov 🙂

halienka
12. aug 2012

@liave no vidíš, super, radšej nech sa pýta aj do bezvedomia, človek to aj vydrží, len nech je ok 😉 🙂

janano
12. aug 2012

@liave moja tiez zdravi takmer kazdeho na ulici, pripadne este aj ukaze co ma nove, alebo co je jej (suknu, slnecne brile, dazdnik, atd 😀 ). Aj jej vravim, ze to nesmie kazdemu, ale zatial je to viacmenej jednym uchom dnu a druhym von. Ale ked mi chce utekat, tak poviem, ze pride nejaky ujo a ju vezme, to na nu takmer vzdy plati, ostane pri mne a da mi ruku alebo sa drzi kocika.

adriana7
13. aug 2012

@alice107 , tvoj príspevok adresovaný mne sa mi páči, súhlasím s tvojim názorom, len neviem, či to malo byť nadviazanie na to, čo som písala, či výčitka, či ako...prepáč, len som nepochopila...

adriana7
13. aug 2012

@alenka600 , prepáč, nechodím sem teraz v lete denne...no, ja na fb nie som, dieťa len najstaršie, mám prístup a odkomentujeme si doma všetci to, čo tam dáva, myslím fotky, lebo napr. mali spoločnú so synom a ten si neprial, aby ho tam dala, tak nedala...v sobotu si "čistila" kamošov...dajakých vyhádzala, že si proste názorovo nesedia a ani si moc nepíšu, tak načo...
keď mi pred 10 rokmi povedala kamoška, že nemám žiadne starosti pri bábätku a že počkaj na pubertu, div, že som sa neodula...teraz viem, že mala pravdu, jasné, bojím sa , striehnem, muž by najradšej v povale vytvoril ostreľovacie hniezdo 😀 , on je bývalý paragan, tak má pre tieto činosti úchylku 😀
....ale je fakt, že by sme asi všetci cheli dopriať našim deťom naše detstvo a to už sa nedá 😔

alice107
14. aug 2012

@adriana7 samozrejme ze to nebola vycitka. ja som len nadviazala na tvoj prispevok a vyjadrila svoj nazor ,ze kazda doba priniesla so sebou urcite rizika pre zivot v nej.ked deti chceme tak sa musime v prvom rade postarat o ich bezpecny a spokojny zivot .mat deti znamena zodpovednost a to si neraz mnohi neuvedomuju.

monika15
25. aug 2012

jejda zeny :( super tema a kukaj tu 6 stranky len hadok !!!
kde su admini???.... sorry ale premazte to....
@hirjak

stardust
25. aug 2012

na co preboha mazat? Nech kazdy vidi tie dusevne vyplody.

m.a.r.t.i.n.a
25. aug 2012

@liave Len toľko...nech by ma ktokoľvek akokoľvek vytočil, tak z mojich úst a ani z mojej klávesnice by nevyšli takéto slová,aké si použila ty. Je hanba, že žena toto a dokonca ešte verejne používa vo svojom slovníku.

liave
autor
25. aug 2012

@m.a.r.t.i.n.a aka skoda ze nebudem na teba reagovat chod si vrtat inam 🙂

csina
5. sep 2012

@liave podobne to vnímam ako @carodejnica a tvoju tému beriem smrteľne vážne... a viem prečo ☹

liave
autor
6. sep 2012

@csina nuz ja si myslim ze tato tema nebola aani nieje tabu...ako v minulosti tak aj v densnej dobe treba deti ucit ze nie kazdy je nas kamarat a hned s kazdym kto je mily a ochotny treba chodit za rucky a pod...nemyslim si ze sme niekto prehnane paranoidna ,ale deti treba naucit ako aj slusne povedat nie...a ked si sama s tym neviem rady poporosila som maminy 😉 a myslim ze nieje nic zle na tom ked si navzajoim oradime ze anoi...mimochodom aky mas dovod?dufam ze nie osobny ☹

csina
7. sep 2012

@liave veľmi užitočná téma.... ano..osobný... ☹

liave
autor
7. sep 2012

@csina ☹ tak to mi je luuuuuuto :( ak mas chut napis IP ak nie pochopim nieje to sranda 😖 ja si pametam ze ako deti sme sa nebali nikoho ,no raz sa susedovy malemu stalo hrozne nieco ☹ a odvtedy aj nasi rodicia boli ovela ostrazitejsi....takze urcite deti treba naucit ze maju dat obcas aj na svoj instinkt alebo pocuvat to co sme ich naucili ...

yidaky
22. sep 2012

@liave Ahoj autorka. Prepac, nedocitala som celu diskusiu, ale kolko rokov ma mala? To je tiez velmi dolezite. Moja starsia bola a je taka ista. Nemala problem ist s nikym hoci aj za pekne slovo. Jedine riesenie bolo, ze som striehla na nu ako ostriez a vsade bola som mnou. A nebolo to len preto, ze by som bola hrozne uzkostliva alebo v kazdom videla "uchyla". A riesili sme to tak, ze sme sa s nou vela o tom rozpravali, mam pocit, ze inak sa to neda. Rozpravat sa, co robit, ked sa strati, ked sa jej niekto prihovara a ponuka jej nieco, ci cukrik, ci macku.... Neutrpela zianu traumu z toho, ani sa nestrani ludi a pod. No musi vediet, ze nie kazdy clovek je len dobry...

yidaky
22. sep 2012

@alenka600 My byvame sice v cinziaku, ale nenechala by som bez kontaktu. Casto sme u nasich, byvaju v rod. dome, ale ani tam nenechame deti /skoro 2 a 6 r./ vonku same na uzamknutom oploenom dvore. Clovek nikdy nevie. Sme aspon na terase, alebo tak.

itwasajoke
25. jún 2013

Zije to tu este?

Strana
z7