Otec na materskej a dieťa v škôlke
Mam otazku,manzel ide od aprila na matersku,ktora bude trvat do cca polky oktobra. Chcela som vsak dat syna do skolky od cca zaciatku septembra. Je mozne dat dieta do skolky a neprist pritom.o matersku???
@adriannasvk riesim podobny pripad. viete mi prosim poradit co ste zistili?
@bery06 co potrebujes vediet?
@katarinka289 ja tiez riesim podobnu situaciu ako autorka prispevku.Otec na mateskej do polky oktobra,maleho prijali do skolky od septembra.No realne nastupi az od februara.Ide o to,ze prijaty a evidovany v skolke bude uz od septembra-len chodit tam este nebude.Iba takto mi vie riaditelka udrzat miesto na druhy polrok.A ja netusim ako sa to berie.A ci moze napr. dieta,s kt. je otec na meterskej chodit napr. na 4h denne,alebo vobec nesmie byt dieta umiestnene v skolke.Nechcela by som pre nejake nedorozumenia prist o manzelovu matersku.
@ifoneta ak si nahlasena ako osoba starajuca sa o dieta do 6r.tak moze byt cely den. Na pol dna by musel byt len vtedy ak by si bola na predlzenom rodicovskom
@katarinka289 osoba starajuca sa o dieta do 6 rokov = neplateny predlzeny rodicovsky = max. 4 hodiny v skolke (vid zakon o zdravotnom poisteni)
@katarinka289 Plati co pise
@majusqa77
@katarinka289 ci moze ist dieta do skolky ak pobera manzel materske. aka povinnost mi vznika ak zrusim rodicovsky. co si musim platit ? musim informovat aj zamestnavatela ?
@bery06 moze ist do skolky. Ako pisu vyssie na 4 hodiny, ak zostanes doma na predlzenom rodicovskom, alebo ako osoba starajuca sa o dieta do 6 rokov. Nemusis to hlasit v praci
@bery06 ked sa prihlasis na ZP ze sa staras o dieta do veku 6rokov,neplatis nic. Ja som bola prihlasena na neplateny rodicovsky na starsie dieta
@ifoneta moze chodit do skolky na cely den, aj ked mas predlzenu platenu rodicovsku. Je to paradox a nechapačka, ale takto to legislatíva povoľuje. Najprv dá lekárka vyjadrenie, že zo zdrav. dôvodov musí ostať mama na predĺženej rodičovskej a a potom dá vyjadrenie, že dieťa ja schopné ísť zo zdrav. hľadiska do kolektívu. Mám niekoľko takých známych, čo to takto robia.
Ahojte, riesim sice trosku odlisnu situaciu,ale ak by vedel niekto poradit/podelit sa o vlastnu skusenost - zaciatkom decembra ocakavame druhy prirastok a kedze zijeme v meste bez najblizsej rodiny, radi by sme s manzelom aspon prve tyzdne boli spolu, kym sa nejak zabehneme 🙂 No a teda moja otazka je taka, ci by bolo mozne, aby si manzel cerpal matersku pocas cca dvoch mesiacov (december-januar, mozno aj skor) so starsim synom (ten bude mat koncom januara tri roky) a ja uz vlastne od cca polky oktobra budem na materskej s mladsim prirastkom. Plus este starsi bude od septembra v statnej skolke. Dakujem pekne 🙂
@bzulicka nie. Na MD nemozete byt sucasne. Ak chcete vyuzit otcovu MD pri starsom synovi, nech nastupi hned. Uz tak ju nebude moct vyuzit celu, ale len po dobu, nez nastupis ty na MD s mladsim
Aha,takže je jedno,že ide o dve deti,stále sa ráta len s jednou materskou?Škoda škoda
A ďakujem ☺️
@bzulicka ano. Ked to nie su dvojcata, na materskej moze byt len jeden s rodicov s jednym dietatom
Dobry den, takze pre istotu sa este raz opytam - moze otec poberat matersku na dieta, ktore chodi do skolky (nema este 3 roky), ked matka pracuje? T.j. hypoteticky otec je doma sam, dieta je v skolke, manzelka v praci. A neviete poradit, ci moze otec popri materskej poberat aj invalidny dochodok? dakujem.
@kvojtanikova materska moze, ohladne id neviem
@majusqa77 ok vdaka aspon to prve info mi pomoze, ID zistime este, manzelovi len ma vzniknut narok, este to nie je iste, takze to mozno napokon ani nebude aktualne.
Prosím pekne, mozem sa aj ja poradiť snad to napíšem zrozumiteľne ..... syna 2 ročného mi prijali do škôlky od septembra na pol dna .... manžel poberá materskú, ale aj súčasne pracuje na inej pozícií po dobu jeho materskej a ja som doma s dcérou 9 mesačnou ... dočítala som sa tu, ze nevadi, ak poberá materskú a súčasne chodi do škôlky, ale nevadí, ze manžel aj pracuje a reálne som doma s nim ja? Ďakujem 🙂

@jaya47 dakujem za info,pozistujem🙂