icon

Pes v jasliach v Prešove

matulo0
8. okt 2014

Ahojte chcela by som sa opýtať na vas nazor. známa ma dieťa v nemenovaných jasliach v presove. maju tam psa ktorý nieje az tak izolovaný od detí ako by mal byt podla mna.nieje v priamom kontakte s detmi ale beha tam kde sa napr deti hraju.myslim vonku na ihrisku... hladam aj ja jasle pre svojho syna a preto ma zaujíma či je to bežne aby jasle zdielal s detmi pes....čo vy nato? 🙂

Strana
z2
matulo0
autor
8. okt 2014

@vierka0 poviem vam pravdu že ani mne to velmi nevadi, len sa bojim čo ked niečo nahodou.predsa je to pes...ved len tak bez priciny nieje hygiena nato tak prisna...

denduska
8. okt 2014

@rossio hlavne keep cool 😉

matulo0
autor
8. okt 2014

nechcela som aby ste sa tu hadali, len som chcela vediet nazor čo vy nato...vezmite to z vasej strany...dali by ste dieta do takého zariadenia, kde volne pobehuje pes

mimla
8. okt 2014

Jasné, čo ak sa niečo stane. Napríklad v našej škôlke bolo niekoľko pokúsaných detí, aj náš bol. Mali tam batoľa, čo hrýzlo.

matulo0
autor
8. okt 2014

@mimla hovorím o hygiene...

denduska
8. okt 2014

@matulo0 a co na to ostatni rodicia? Neviem, musela by som ho vidiet v "akcii". Nasa prostredna ma respekt pred cudzimi psami takze jedno by mi to nebolo.

lorela
8. okt 2014

@gretocka Presne, jeden človek môže mať tak otrasné hygienické návyky a zlozvyky, že aj svorka divých psov je na tom s bacilami lepšie... 😀.
(Fuj, fuj, fuj, škrabanie sa na intímnych miestach, neumyté ruky po použitý WC, nedostatočná osobná hygiena. Potom priam groteskne vyznieva, ak sa práve takáto osoba štíti psov 😀 - zaspomínala som na bývalého kolegu, brrrr. No ale čo mi vieme, kadiaľ ten kolega teraz chodí; má deti a trávi s nimi čas na ihrisku, čiže pochytané lavičky, šmykľavka, preliezačky, chodí po obchodoch, chytá potraviny, košíky, na škôlke kľučku... 😀).

A konkrétne k otázke: Hoci psov mám radšej ako niektorých ľudí, voľne pobehujúci pes v jasliach by mi vadil. Neprekážal v tom prípade, ak je vo svojom uzavretom/oplotenom výbehu a len za prítomnosti učiteliek a/alebo majiteľa je voľne pustený k detičkám, aby sa mohli s ním pohrať, pohladkať, potešiť. Pretože vychovávať deti so vzťahom a empatiou ku zvieratám je tiež dôležité.

denduska
8. okt 2014

@rossio ale predsa ti dam jednu radu, uprimne, aj ked neviem ci o to stojis..kamoska na dedine nech radsej zisti ci havo nema nejake parazity,lebo tie laboratorne tiez vyzeraju ako alergia a mozu mat aj podobne priznaky.

matulo0
autor
8. okt 2014

aby si niekto nemyslel že chcem škodiť alebo niečo. vobec to nieje moj zamer, aj preto nemenujem konkrétne.
jedná sa mi o serioznu diskusiu a nazory. 😉

ban
8. okt 2014

myslim, ze treba rozlisovat psov sluzobnych, vodiacich, pripadne na canisterapiu na jednej strane, ktori sa vyskytnu v jasliach ojedinele a psa, ktory sa tam potuluje stale, lebo niekto nevie co s nim a nechce ho nechat doma.
inak v Trencine je to vyriesene priam vo VZN jasne:
6. Vstup so psom je v meste zakázaný:
a/ na kúpaliská, športoviská, detské ihriská, cintoríny a pietne miesta, pokiaľ vlastník, správca,
alebo užívateľ nerozhodol inak.
b/ do úradných budov, do zdravotníckych, školských, kultúrnych a sociálnych zariadení,
stravovacích zariadení, obchodov, zariadení pre poskytovanie služieb okrem vodiacich psov v
zmysle platných predpisov, pokiaľ vlastník, správca, alebo užívateľ nerozhodol inak.

Nas upozornili, ze nemozeme psa zobrat do priestoru skolky ani vtedy, ak ideme len vyzdvihnut dieta.

mimla
8. okt 2014

@matulo0 Ja chápem, ale snažila som sa poukázať na fakt, že pes je možno neštandrdné "vybavenie" škôlky, avšak nemôžeme držať deti pod skleneným zvonom.Batoľatá sú tiež celkom slušne špinavé. Stále slintajú a tečú im šušne. Neviem presne ako je ten pes držaný, či voľne pobehuje a kadí do pieskoviska, alebo má svoj priestor, či je očkovaný a odčervený, či má aspoň základný výcvik, ani čo je to za rasu, spomínané jasle nepoznám. Ale napríklad v mojom prípade to bol moment rozhodnutia, kedy misky váh prevážili a rozhodla som sa práve pre tieto jasle /škôlku (je to jedno zariadenie). Som presvedčená, že pre deti sú zvieratá prínosom. Keď už mám platiť takú pálku za škôlku, tak nech je tam aspoň nejaká tá minizoo.

sylvia225
8. okt 2014

...po areály škôlky prebehne xy mačiek, ktoré tam nechajú svoju stopu, škôlky, ktoré majú nižší plot bojujú s tým, že po zotmení sa im tam zgrupujú partie a v kríkoch nachádzajú iný materiál, ihly striekačky, fľaše a iné ... nehovorím, že každý deň .... toto všetko musí personál škôlky skontrolovať .... počítam, že ak tam majú svojho psa, nerobí im starosť postarať sa o to, aby deti nešlapli do šťastia ... aký to je pes? moje deti sa nikdy nebáli psov a odkedy máme psa /v byte a budú to 3 roky/ zlepšili sa nám alergie a celková chorobnosť klesla na minimum. alergologička mi povedala, že proste nám to dobre robí, psychická pohoda je základ .... pre niektoré deti je kontakt so psom prínosný .... počítam, že pes, ktorý žije na takomto dvore sa naučí žiť s tými deťmi, sám bude vedieť, ktoré dieťa sa s ním bude hrať a prestane byť pre neho zaujímavé deti na dvore "stále otravovať" ... určite ho vedia aj zatvoriť .... ak máš strach, žeby sa tvoje dieťa psa bálo, zisti ako to riešia a teda, či to majú dovolené /žeby riskovali? natrieť ich môže denne niekto ...hmm/.... ale teda ja by som dieťa do takej školky dala 🙂 kde majú svojho zdravotne ošetreného a priateľského psa

miku1
8. okt 2014

@matulo0 Bežné to nieje, ale po areáloch škôlky behá kadečo 🙂 Nakoľko aspoň naša škôlka a iné v našom okolí majú klasické oplotenie, ktoré prelezie mačka, pes, ......

horana
8. okt 2014

@matulo0 Este jednu pripomienku, moje dieta dostalo ked nemalo este ani rok velmi silnu salmonelu, na ktoru sme sa liecili bez prehanania vyse roka!!! Bola vraj nejaka zmutovana dokonca. Malo to viac deti navstevujucich nasu pediatricku. Samozrejme sa volala hygiena a zistovalo sa. Postupne sa zistilo ze vsetky z tychto deti sa hraju na urcitom ihrisku, mmch oplotenom dost hustym plotom, ktory bol neporuseny, piesok sa pravidelne menil, v areali straznik, preto som tak s tak malym dietatom vobec sla, ihrisko vyzera velmi konfortne a novo uz na prvy pohlad. Napriek tomu sa tato salmonela skutocne nasla a potvrdila v piesku daneho pieskoviska. Nasiel sa aj jeden maly zbytok kusku trusu nejakeho hlodavca a moc macky - tulavej. Obe tieto druhy zvierat nemaju problem sa presmyklunt cez uplne husty plot, podliezt ci macka je preskocit - ponadliezt. Jeden z tychto 2 druhov tam v noci tu salmonelu zaniesol. Akoze kludne bojuj proti psovi vo vasich jasliach, len nikdy nevychytas vsetko, realne to nie je mozne...a potom je to o stasti/osude s cim prijde do styku lebo jednoducho nevychytas, jedneho potencionalneho nebezpecenstva sa zbavis, ale este toho v skutocnosti najmenej nebezpecneho a ostatne musis pustit a iba verit...

miku1
8. okt 2014

@eldzina Toto je presne najväčší problém tu na MK. Väčšinou sa napíše a) a rozprúdi sa horlivá diskusia, ale po b), c),.....už nenapíše nikto 🙂

matulo0
autor
8. okt 2014

asi mate pravdu, určite niesu hlupy a maju to čo sa týka hygieny ošetrené na 100 %...asi by neriskovali nejaké choroby..hlavne sa bojim tej salmonely ako tu uz bolo spominane

svatava74
8. okt 2014

@matulo0 som psickarka, milue zvierata, ale som aj ucitel a matka 4 rocneho syna a pracujem v jasliach...moj nazor znie, pes nema co behat volne po jasliach non stop.....a vonku na ihrisku tiez nie....ok nech beja, ale nech ho majitel venci niekde mimo dosahu deti....male plemeno ...nemam problem...ale akokolvek dobre vycviceny pes predstavuje pre mna a mje deti hrozbu....poza zopar pripadov ked pes s vycvikom skocil po majitelovi a musel byt utrateny....a kde mas istotu ze pes neskoci po tvojom, inom dietati???ja osobne by som do toho nesla, canisterapia je fajn, ale musi splnat iste pravidla a naplnat literu zakona.....my mame v jasliach montessori pristup, rybky, korytnacka, zajaciky...ale v jaslaich zostava len akvarko....ani vlastneho psa neberem do jasli a mohla by som....neviem ci som ti pomohla ale ak sa pes venci mimo priestorov zahrady jasli, je to fajn..... 🙂

zuzkamacken
8. okt 2014

boze panika stres .. to fakt ako baby na trhu, to je modrykonik !! nekonecne meditacie o prirodzených veciach... niekedy by som si priala byt chlapom 🙂

david1991
9. okt 2014

@matulo0 Ahoj, moja dcera, maju tiez v jaslickach zvieratka.. Ale len malicke v akvariu.. slomaky a taketo veci.. Pavuciky, chrobaciky.. Nic velke.. a myslim si ze nie je v poriadku, aby medzi detmi behal pes!

luciferkax
9. okt 2014

Ak by to bol pes cvičený, nezúrivý na deti, zdravý, nevidím dôvod prečo nie.. ked vidím niektoré deti, ktoré zvieratá absolútne nepoznajú, bud robia zle a šklbú, alebo ked nás vidia zo psom začnú hystericky vrieskať, tak myslím, že deťom neuškodí styk so zvieraťom, nech si na neho zvykajú odmala

nyusika
14. okt 2014

a co s túlavými mackami, co po akomkolvek ihrisku prebehnu v noci a vy o tom ani neviete ?
a po nich exkrementy nik nezbiera, bezne sa najde v prirode nieco.

pisete, ze deticky so psom v kontakte nie su. Neviem, podla man je to v pohode.

valentina5
26. okt 2014

@matulo0 Ak je pes zdravy a deti su pod dozorom, je to v poriadku, deti treba ucit laske ku zvieratam, ako sa k nim spravat.

ivanka.7
1. nov 2014

Zavisi od okolnosti.
Volne by som psa po areali jasli pri detoch behat nenechala (uprimne - skor kvoli nemu ako kvoli detom 😀). Moje dieta so psom vyrasta od narodenia a napriek tomu jej obcas roztopasny skriatok v mozgu posepne veci, ze len cumim a chudak pes pri nej za tych 2,5 rokov tak "sflegmatel" ze dovi 😀
Ale byt ucitelka v jasliach a mat na ihrisku povedzme 7-10 deti a furt cumiet nielen na to co ktore kde na akej hojdacke, preliezke, piesku a este kde je pes a ci ho niektore z deti nadsene neotravuje... odviezli by ma po 2 tyzdnoch. Hygienu vobec neriesim, normalny pes nema problem sa naucit, ze tu sa nekadi a v tomto priestore mozem curat len na urcitych miestach (pripadne nemozem vobec a raz za 2-3 hodiny ma panicka vyvedie von sa vycurat mimo arealu - praktizujeme pomerne uspesne v zahrade svokrovcov, za tych 5,5 roka co ho mame sa tam vykadil asi 5x, vzdy sme pozbierali, pripadne vypolievali este a hotovo).

@rossio a velmi by ma zaujimalo ake konkretne su to alergie, ktore sa daju dostat/prenasa ich pes 🙂 bez vysmechu. Lebo moja sestra je alergicka a az do tohto roka bola vedena i v ambulancii astmatikov a psa maju uz 6 rokov - tento rok ju z astmatickej ambulancie vyradili 🙂 a nikto nikdy nepovedal ani slovo o odstraneni psa ani sa netvarili divne na to, ked si ho tie moje baby (alias mamina a sestry) kupovali a pritom sestra je alergickou uz 10 rokov (skrecky, vtaky zakazane).

radka2882
7. nov 2014

Ta otazka sa mi zda z tvojej strany zbytocna, to nemyslim v zlom. Je na vyber kopec skolok a jasli a tato tema je nekonecna, pretoze psickarom to nevadi a antipsickari budu len hundrat a riesit to. Mne osobne by to nevadilo, nakolko mame doma psa a je to neskutocne dobra vychovna pomocka. V porovnani s inymi detmi je nasa dcera priebojnejsia, nie je ustrachana a zakriknuta. Nie je utiahnuta a vazi si zvieratka a prirodu. A to nejdem hovorit o tom, ze nasmu psovi budem do smrti vdacna, pretoze zachranil zivot nasej dcere a to je neopisatelne. Taku davku jedu by neprezila. Nas pes vazi 35 kg a zachranili ho v hodine dvanastej a aj tak ma nasledky do konca zivota. A to podotykam, ze vtedy nemala ani dva roky.

miushka13
7. nov 2014

si myslis ze ten pes by tam mohol byt keby ho neschavlili urady a hygiena?... pes je skvely spolocnik hlavne pri detoch ... ja by som osobne bola rada keby moje dieta malo moznost chodit do jasli kde maju psika... deti sa ucia od psika a psik od deti 🙂

Strana
z2