icon

Pestovanie trojtýždňového bábätka

zuzikak
7. máj 2012

Ahoj mamičky, môj troj týždňový synček má už druhý deň také obdobie, že nevydrží poobede sám ležať na posteli, čo predtým nebol problém. Doobedie takmer celé prespí ale poobede sa stále musí pestovať (najlepšie vo zvislej polohe s hlavičkou na mojom alebo manželovom pleci). Prejde to časom alebo čo sa vlastne deje ? Nespravím doma nič, ani si poriadne neoddýchnem. Ležíme len pri kojení a po ňom max. 10 minút. Neviem, či to súvisí s jeho miernymi problémami s trávenim alebo tým, čo som čítala. Bolo to niečo o prekonávaní stresu z pôrodu (narodil sa sekciou).....Možno je to hlúposť ale už ani sama neviem, či s tým niečo robiť alebo to treba len vydržať a jeho to prejde...... Máte s tým skúsenosti ?

Strana
z2
januliku
7. máj 2012

@eliska22 Ahoj. Urcite je to individualne od kazdeho dietata. Ale ta maducha dieta urcite viac viaze k matke (nevravim, ze je to zle) a to "odtrhnutie" je o to tazsie.

mobilo
7. máj 2012

@zuzikak keď je to poobede tak to budú koliky asi a možno reflux. nevygrckavá mliečko po papaní? Koliky ustupujú okolo 3 mesiaca, reflux okolo 8 mesiaca

evkasto
7. máj 2012

@zuzikak neboj sa, máš normálne dieťatko. jednoducho mu je pri tebe dobre. a to že nemáš upratané, tak na si zvykni, náš malý má 17 mesiacov a tiež niekedy nestíham, keď má zlý deň. inak čo sa nosenia týka, my sme sa nisili do 11 mesiacov, najprv baby vak, potom klokanka, takže viem o čom hovoríš 🙂 malýu bol spokojný iba pri mne a iba pri aj zaspal, pri nikom inom o spinkaní v kočíku ani nehovorím, ale teraz už v pohode, neboj, všetko časom prejde ešte je dieťatko malinké, tak ho nos a užívaj si to (aj keď to v tejto situácii sa ti nezdá), tieto mesiace tak rýchlo ubehnú, že sa ani nestihneš obzrieť a bude ti behať okolo nôh 😀

hradnapani
7. máj 2012

@zuzikak uuuuuplne normalne babatko, uuuuuplne normalna unavena cerstva mama, takze vsetko je uuuuplne v poriadku 🙂
Vydrzat!! a vela nosit samozrejme 😉

zuzana76
7. máj 2012

@zuzikak vitaj v realite 😀 , zabudni na filmy a reklamy s nastylovanymi detickami v koliskach a mamickou tip top upravenou ako od kadernika a vizazistu, mas normalne zdrave dietatko, ktore potrebuje svoju mamicku a neboj, ja som reagovala podobne. Kedze prve dieta v rodine bolo to nase, nikto mi nepovedal a nikde som nevidela kazdodenny zivot s babatkom, ake to bude az sa narodi a kolko starostlivosti bude vyzadovat. Tiez odporucam satku a nosit. Neboj sa, po case si zvyknes a starostlivost o babatko bude uz menej narocna, navyse bude uz aj viac vnimat a casom sa zabavi aj same hrkalkami, pozorovanim okolia atd...

ajca123
7. máj 2012

@zuzikak tvoje babetko je normálne babo 🙂)) som zvedava čo by si robila keby si mala tri deti nebo dvojičky 🙂)))
Ani ja nemám doma každý den upratane a zadalsie nie som otrokom domu.. Radeji budem mat zavesene deti na rukách a nebo budeme niekde vonku 🙂))
Tiez som každý den unavena,a to mám troch fešakov 🙂
A nas najmenší má čo skoro 4mesiace a uz ked mal mesiac tak cez den mi skoro vôbec nespal,ale noc mi prespal celu noc...
Si Mamicka tak si užívaj 🙂)) ,čo škôl ti vyrastie a budes riešiť ine problémy

tea333
7. máj 2012

@zuzikak babatko vyzaduje omnoho viac nez len prebalit, prezliect..je to clovek a jeho zakladnou a jedinou tuzbou je byt pri mame. prve 3 tyzdne bol malicky prilis unaveny, hlavne spinkal, ale ako sa bude postupne zvacsovat jeho bdelost, tym viac si bude uvedomovat tvoju pritomnost a nepritomnost.
Kazde babo vyzaduje byt pri mamicke.niektore deti sa rady vozia v kociariku, alebo lezia v postielke a pozeraju chvilu na kolotoc, ine to neznesu.
Ja mam synceka ktory nechcel byt sam v postielke ani nechcel lezat v kociariku. ako malicky vyzadoval nas, rodicov, nosili sme ho, chodila som s nim v manduce na prechadzky a tam mi spinkaval.spaval s nami v posteli, kedze vyzadoval moju pritomnost a staly dosah mliecka aj v noci 🙂
male deticky prirodzene ocakavaju ze ich budeme nosit, ze nas budu citit..ako to vidis v mnohych primitivnych spolocnostiach, ci u primatov.

pancake
7. máj 2012

@zuzikak vitaj v klube. ja to mám u oboch detí. syn bude mať 4roky a este stále ho nosim na rukách ked ho nesiem do postele...od narodenia sú obe moje deti výlučne na rukách nosené. ked som si ich dovolila položiť tak hukot ako svet. preto máme stále aj problém s dcerou ona nevie ani zaspať sama. iba na rukách a musím sa pri tom prechádzať. chrbát si uz necítim ale ona ked zbadá jej detsku postielku takzačne plakať. môzem ju kludne rozobrať a dať do pivnice. spáva medzi nami. a neviem ako ju to mám odnaučiť.
len jednu radu ti dám, čo ja lutujem,že som to nespravila tiež: ak vies ze bábo je nakrmene, odgrgnuté(moje deti 3krát museli grgnúť)prebalené, tak malého polož na bok. ak začne plakať nechaj ho pár sekúnd si pomrnčať. a natahuj ten čas. ale stále sa mu prihováraj, nech ta počuje. Mojim to nepomáhalo a tak som aj dopadla. ruky vyťahané ako opica 😀 😀 😀

januliku
7. máj 2012

@pancake pohladit, pekne slovko a nejake citoslovcia je to najlepsie 😉

juliagregor
8. máj 2012

a ja napisem naopak nikdy som deti nenosila...
ked na ruky, tak v sede, polozit na seba...
v postielke, na posteli polozit hracky, farebneho plysaka, kolotoc, hrazdicku...
moji mali radi divat sa do okna, na zaluzie...

luciferkax
8. máj 2012

@juliagregor nnie na každé dieťatko to platí.. staršieho som napr, takmer vôbec nenosila, bol kludný, dotersz je... zato moj mladší syn vrieskal, nie plakal , vrieskal, len čo postielku videl, len čo bol inde akpo pri mne. po 2 mesiacoch už zniesol aj tatíka 😉 😉 😉 doteraz sa rád nosí

zuzikak
autor
8. máj 2012

@zuzana76 jasne, ze vo filmoch je vsetko idealne ale je pravda,ze toto je pre mna nova situacia a babatko v rodine sme nemali velmi dlho a nikto cloveka na toto nepripravi. tusim som sa na sestonedelie mala pripravit lepsie. studovala som totiz same info o tehotenstve a porode ale toto slo akosi mimo ☹

zuzikak
autor
8. máj 2012

@ajca123 tak mas pravdu. S dvojickami by to bolo tazsie (iked to by som pravdepodobne mala niekoho pri sebe) Kazdemu pripada to jeho bremeno tazsie 🙂)

zuzikak
autor
8. máj 2012

vdaka vsetkym za povzbudive slova

zajaciq
8. máj 2012

je smutne, ze rodicia a okolie najprv zvaluje celu situaciu na somaticke potiaze babatka, vymyslaju novodobe diagnozy a nikto sa ani len na minutku nezamysli, ze za vsetkym moze byt psychika babatka a jeho neskonala tuzba byt v maminom lone. viac k tomu nenapisem, tiez som ucena z neba nespadla a zaciatky materstva boli narocne, ale jedno by si kazda mama mala uvedomit, dieta nema vo svojej genetickej informacii vpisane, ze bude poslusne spinkat v drevenej postielke samo zavinute v zavinovacke. 😔

adrioska
8. máj 2012

@zuzikak Ahojky,
neobvinuj sa, na toto sa neda pripravit, vacsina z nas aj tie co Ti tu radia si tym takisto presli, si prvorodicka, nemohla si vediet, co Ta caka a najma, ak vo svojom okoli nemas ziadne babatko. Kludne sa pytaj na hocico, ved na to je toto forum, co by dali nase maminy za to, keby sa tiez onoho casu mohli takto popytat inych skusenych mam. Vzdy sa ucime a vacsina mamin (ci ma 18 alebo 35) ma pochybnosti, ci robi vsetko spravne a ci sa jeho babo nevymyka z normalu, atd. Neviem to tak spravne sformulovat,ale snad chapes, co myslim. 😀 A ked aj niekto ostrejsie reaguje na Tvoje dotazy, tak si z toho nic nerob,jednym uchom dnu, druhym von, asi zabudli, ze boli tiez v takejto situacii, ked si nevedeli rady. 😉 Takze si uzivaj babenko v plnej miere! Je to unavne nosit cely den, ale aj si zvyknes aj to obdobie prejde a pride ine. 🙂
A este by som sa chcela spytat skusenych mamin, pri prvom syncekovi som nepouzivala satku (len na von sme mali nosic), ale teraz sme si ju uz zaobstarali, aj kvoli tomu, ze aby som sa vedela starat o starsieho, ked uz bude babo a mala "volne ruky". Len to sa chcem spytat, ze ked sa babenko chce cely den nosit, je zvedave a potrebuje vnimat okolie, tak ci potom nie je velmi nervozne a uplakane vecer z toho velkeho mnozstva podnetov. Lebo starsi byval vecer uplakany asi z toho (a to nemal potrebu sa stale nosit), tak ci tym nosenim potom neublizim viac babatku...alebo je to normalne a prejde aj to? Poradte, nechcem nieco urobit zle...

zajaciq
8. máj 2012

@adrioska no novorodenec ti vacsinu casu bude v satke spinkat, neskor mu podnety prisposobis jeho veku, ja som nosila odmalicka a problemy s vecernou vycerpanostou prisli v zasade len vtedy, ked sme boli s kocikom v nakupnych centrach... paradoxalne v tej satke clovek nezajde az tak daleko do "civilizacie", skor len okolo bloku na prechadzku,doma... ja som prve dva tri mesiace bola s navstevami velmi opatrna, skor ziadne..neskor pomalicky niekolko novych tvari okrem blizkej rodiny, mojej dcere sa spolocnost velmi pacila a nove podnety, no vecer uspat take dieta to uz je iny level trpezlivosti a vycerpanosti.. myslim,ze na to pride kazdy sam casom kolko podnetov zvladne jeho babatko..niektori taketo veci neriesia..ja som riesila, kedze som nechcela ,ze by mi ochorela (a vyplatilo sa byt opatrnejsi..)

hradnapani
8. máj 2012

@adrioska neboj sa. kym bude babo malicke, po kratkej chvile bdenia ti v satke alebo nosici zaspi. aj satky, aj nosice sa vlastne daju prisposobit tak, ze male babatko z nich az tak vela nevidi do okolia. Moj syn do nejakych 6 mesiacov z toho vela nevidel, takze vacsinu prespal. Ako podrastol a hlavicka mu zacala dost vytrcat z nosica, tak uz to spanie islo ovela tazsie. Ale na tie prve mesiace je to to najlepsie pre babatko.
A viazanie satiek je najlepsie dat si niekomu priamo ukazat ako na to, aby ta to neodradilo ako mna, ked som to nevedela spravne uviazat a malemu sa to nepacilo. Ale vyriesili sme to manducou a obojstranna spokojnost 🙂

hradnapani
8. máj 2012

@zuzikak akoby si o mne hovorila, este mam v cerstvej pamati, ked mal syn nejake tri tyzdne a ja som bola uplne hotova 🙂 a myslim, ze drviva vacsina tych, ktore sa maju prvykrat stat mamami sa sustredi hlavne na tehotenstvo a porod - ze to bude asi to najtazsie a ono je to inak, je to len zaciatok. Ale nic si nevycitaj! takto to riesila myslim velka vacsina z nas 🙂 ...teda, ako som pisala vyssie: vsetko je uuuuplne v poriadku 😀

gaby21
8. máj 2012

@januliku Ja by som ti len chcela napisat, ze to nie je vinou nosenia, je to hlavne charakter dietata. ja som maleho nikdy nenosila na rukach, nikdy to nevyzadoval, ale boji sa komplet kazdeho do radu , no nie ani ze boji, neznasa cudzich ludi, ked sa mu niekto na ulici prihovori, hodi sa o zem, vzdy ked prideme ku svokrovcom, to je kazdu nedelu, hned krici, ze ich nechce ani vidiet, a toboz nejake dotyky alebo objatia, byvame s mojou mamou a tu ked kazde rano vidi, tak krici NIE STARINKU, spava pri nas v posteli, ale ked v noci pyta vodicku, ocinko sa nemoze postavit a podat mu ju, to jaci o ratu, ze to musi maminka, ze ho v ziadnom pripade nechce, no ti poviem, ze sa niekedy citim trapne, ale co uz 😝 Vsetci si myslia, ze je rozmaznany 😖

zuzikkaa
8. máj 2012

@zuzikak a si ho dat lahnut na brusko?? u obidvoch mojich to zabralo...lebo v podstate ked ho mas na rukach tak je akoby na brusku len vo zvislej polohe...skus,,moje babo je spokojnejsie na brusku,nozicky vopcha pod seba vypuci zadocek a spinka 🙂

zuzikak
autor
8. máj 2012

@zuzikkaa u nas na brusku nepomaha. Este je malicky a nervuje sa ked nemoze zdvihnut hlavicku 🙂

zuzikak
autor
8. máj 2012

@hradnapani no jo,ked clovek chce pre svoje malicke to najlepsie, len je velmi unaveny a velakrat nevie, preco sa niektore veci deju tak, ako sa deju, tak hlada chybu aj v sebe resp. rozmysla ci je drobec v poriadku....

zuzikak
autor
8. máj 2012

@adrioska dakujem

tanyja
8. máj 2012

@zuzikak môj malý tiež prišiel na svet sekciou a spal mi stále, vlastne prvých 6 mesiacov prespal - doslovne, takže si myslím, že je to individuálne - môj malý sa nerád nosil na rukách, takže väčšinou ležal bud v postieľke alebo kočíku a kočíkovali sme sa....
nebud zúfalá, najprv si musíte na seba poriadne zvyknúť a ono sa to upraví 😉 😉

Strana
z2