icon

Pomohol zákaz rozprávok deťom s rozvojom reči?

10. feb 2025

Ahojte, túto otázku smerujem priamo na mamičky, ktoré z určitých dôvodov zakázali deťom pozerať rozprávky čiže televízor, tablet a mobil.
U nás to začalo celkom nevinne, syn - od začiatku veľký nejedák - naozaj okrem UM nebol ochotný ani to jedlo vyskúšať. Čiže po roku trápenia sa som podľahla nátlaku okolia a začala som mu púšťať pri jedle rozprávky. Nehovorím, že sa krásne rozpapal, ale aspoň začal skúšať. Potom už vyžadoval rozprávku pri každom jedle, ale som si povedala, že nemôže to byť až take zle, keď všetky mamičky v mojom okolí to deťom dovoľujú. Potom samozrejme ak som potrebovala rýchlo niečo porobiť som mu tiež niečo púšťala a dostali sme sa až tam, že telka išla skoro nonstop (aj keď syn málokedy cumel priamo na ňu aj tak).
Po čase sme si všimli, že sa mu zhoršil spánok, celý deň bol nesvoj, nekľudny a to hlavne - zasekol sa v reči. Začal nám krásne "rozprávať" ale po určitom čase sa zasekol, nepovedal nové slová, nespájal ich, rozprával iba svojou hatlatinou a aj keď sme sa mu venovali naplno sa to nezlepsilo.
Rozhodli sme sa, že telku zrušíme úplne (resp. Môže 2x do dňa 10 minút pozerat telku). Inak aktívne ho zapájam do všetkého, chodíme veľa von a to hlavne, že sme s ním začali chodiť k logopedicke (ona povedala, že to s nim nieje vôbec až také zlé a prišli sme vcas).
A teraz k hlavnej otázke, Mamičky, po akom dlhom čase ste začali pozorovať zmeny v správaní sa a v reči odkedy ste zrušili rozprávky a pripadne ste s nimi chodili na logopediu?
Hlavne ma zaujíma rozvoj reči. Ďakujem
P. S.
Chybu si priznám

viestta
10. feb 2025

Na rozvoj reci je najdolezitejsia aktivna komunikacia

bejbypd
10. feb 2025

Odjakživa pri všetkých troch deťoch jednoducho mám pustený televízor na materskej alebo hudbu ,nevyhnú sa tomu ,aktívne takmer nikdy ako maličké deti nesledovali . Zato aktívne som s nimi komunikovala a obkecala každý svoj pohyb aj čin 😄všetci začali rozprávať hoci v dvoch rokoch ,ale celými vetami ,rozumeli všetko . Robiť bu bu bu iným mamičkám ,len aby sa cítili zle ,to je zle .

autor
10. feb 2025

@bejbypd práveže všetkému rozumie, naozaj takým veciam, že iba čumím 😂 nonstop mu všetko vysvetľujeme, veľa sa s ním rozprávame, čítame mu knihy atď ale ta reč je na bode mrazu

bejbypd
10. feb 2025

Koľko vlastne má ?

sovica
10. feb 2025

Koľko má dieťa rokov? To je dosť podstatná informácia.
Nemôže to "zaseknutie" v reči súvisieť s niečím iným? Choroba, očkovanie...čokoľvek? Mne sa totiž nezdá, že ak sa dieťaťu venujete a aktívne s ním komunikujete, že zrazu prestane rozprávať😉

autor
10. feb 2025

@bejbypd teraz bude mať 3 a od cca 2,5 roka sa nič nezmenilo, povie základné slová, mená rodinných príslušníkov, na všetko má skoro vslatne slovo a rozpráva viac menej svojou hatlatinou

Doktorka povedala 2 možné príčiny -
1.on bol pri pôrode určitý čas bez kyslíka - možno na vine je to.
Plus psychika - je naviazany veľmi na otca, Ktory pracuje v zahraničí a je málokedy doma

klementinka58
10. feb 2025

mojmu zakaz rozpravok nepomohol, rozpraval velmi slabo stale, nakoniec sa potvrdila NKS, odkedy chodi do skoly pre deti s NKS krasne sa rozrozpraval a naozaj velky pokrok....

a zase poznam aj deti ktorym zakaz rozpravok pomohol

liliblacky
10. feb 2025

ja zakazujem rozpravky z ineho dôvodu (mala je potom nervózna, nechce sa hrať, pyta len rozpravky, vymýšľa atd). Ale nám veľmi podľa mna pomohli knihy. Z tých nachystala rôzne slovíčka. Z rozprávok mi skôr rozprávala príbehy (že čo sa stalo) ale podľa mna z knih poznala tie slova. Už od 2 rokoch čítame každý večer aj 3-4 knihy, ona opisuje čo vidí atd. Možno skúsiť tak, či ho toto nebude baviť. A z takých elektronických vymoženosti ešte veľmi pomohlo Albi pero, ale baví ju len spievankovo ale tam je veľmi veľa zvukov a slov a ona to rada potom opakuje.

lienka.7
10. feb 2025

@autorka s dieťaťom treba aktívne komunikovať. Keď to robíte a nezlepsuje sa to, je na mieste vyhľadať odborníka. Plus pokial boli komplikácie pri pôrode, je na mieste obehat neurológiu, či nie je zaostaly vo vývoji, pripadne žiadať diagnostiku ci nema nejakú inu diagnózu. Rozhodne to netreba nechávať v rovine, vsak sa to urobí, zlepší, rozhovori same...

autor
10. feb 2025

@lienka.7 napriek aktívnej komunikácie nevidíme Žiadny pokrok preto s nim chodíme k logopedicke a k. Detskému psychológovi, ten napokon nič "zle" na ňom nevidel takže tam už ani nemusíme chodiť

klementinka58
10. feb 2025

ach my sme tak chodili neurolog, logoped, psycholog a stale nam kazali len cakat a cakat a cakat...Dokonca aj ked mal 6 rokov stale cakat....tak som uz potom zobrala do svojich ruk situaciu, objednala sa do poradne pre NKS a tam mi uz potvrdili dg...Zalezi aj akych odbornikov mas okolo seba...Ale v tak malom veku sa naozaj len vyckava....Vela chlapcov zacne rozpravat az okolo 4 rokov
je to bezny postup, nam este neurolog dal vitaminy esprico na rozvoj reci ale az okolo 5 roku

zafir01
10. feb 2025

Pozri mám tri deti . Dovolím si povedať ,že si všetkými som sa hrala a rozprávala rovnako .možno s najstarším aj menej ,lebo sme stavali dom a bola som mladučká ...neuvedomovala som si ako ten čas letí . A nevychutnavala.som si tie veci ako o 10 rokov neskôr pri ďalších dvoch deťoch .
Najstarší rozprával zrozumiteľne čistí v 2-3 rokoch . Vedel aj R povedat ...
Stredný syn šiel do škôlky s tým ,že mu bolo rozumieť pár slov ,on rozprával veľa ,ale malou bolo rozumieť .
A teraz dcéra . Myslím ,že sa jej venujem najviac ,plus najstarší syn bude mať 14 ,on jej veľa číta a stredný syn je tiež školák a číta jej ,hrajú sa spolu
Dcéra čerstvo 3 roky sa pohybuje v kolektíve deti 5-14 rokov + mala opatrovateľku ,kde bolo rovnako staré dievčatko .
Snaží sa opakovať ,ale objektíve napíšem ,že je pod priemerom ,keď porovnám iné 3 ročne deti telka u nás beží najmä večer ,keď už spí. Mobil v ruke neexistuje . Aj dnes som mala v práci voľno ,celé doobedie (3,5 hod ) neboli vonku s deťmi ,šli sa prejsť ,všetko dookola.komentujem ,pýtam sa jej čo vidí ,rozprávam sa s ňou .. lepší sa to ,ale stále je to slabé ..
Moja nepovie " zavri ' alebo akési " aui " nepovie noc povie noč .. nepovie ráno ale " uáno " .
Ma problém so spoluhlaskami . Niekedy sai zdá ,že vyslovuje ako keby mala problém so sluchom ,ale ten má v poriadku .
Ale vidím ,že posledné týždne sa to lepší a chytá sa ,snaží sa opakovať a spájať slová ,ktoré ovláda . Niekedy to chce len čas a trpezlivosť a samozrejme neprestával komunikovať s dieťaťom

autor
10. feb 2025

Z reči typu ma ešte čas, je chlapec a oni začnú rozprávať neskôr, nemám tlačiť na pílu a je len lenivý už mám plné zuby. Počúvam toto iste skoro rok. Aj od našej pediatricky, práve preto chodíme všade súkromne. Je veľa u starých rodičov, venujú sa mu naplno, takisto ako aj my doma. Chcela by som aby sa mu to zlepsilo do septembra, aby šiel do školky tak ze už niečo vie. Uvidíme. Zatiaľ vidím iba malé pokroky

ziarifka
10. feb 2025

Pripájam sa, že Albi knihy pomohli v učení nových slov a u nás sú veľmi populárne Lidl audio rozprávky, alebo ešte staré rozprávky Opus. Všetko je na YouTube. Toto beží ako pozadie, deti si spievajú pesničky a recitujú si celé pasáže. Je to dobré ako zdroj na na počúvanie si jazyka. Taká doplnková čítajúca maminka.

lienka.7
10. feb 2025

@autorka keďže si anonym, nevidím odkiaľ si presne. V BA mas niekolko centier, ano súkromných, ale mas. Kde sa môžeš ísť poradiť, za konzultáciu s nimi (cca. 70€) fakt nič nedáš. Pokial to ako matka cítiš, nedaj sa odradiť, lebo sú lekári a lekári... sestra akurát rieši podobne s jej malou. A nakoniec to vyzerá, že nejaká diagnóza tam bude. Ľahší stupeň, ale bude. Sami jej tam povedali, že teraz je veľmi veľa detí s problémami s rozprávaním, a s diagnozami. Nevedia zatiaľ prečo, ale je to tak. Drzim palce malemu a ty sa nedaj odradit✊🍀

zafir01
10. feb 2025

Píšeš ,že máš plné zuby reči ,že to chce čas . Lenže ty ako rodič z toho čo píšeš ,robíš maximum pre to ,aby si stav zlepšila ,a nie vždy máme na vývoj dosah .môžme ho len mierne korigovať často .. ešte si nespomenula ,tak možno to bude mať prínos ..zaradiť omega 3 .pomáha zlepšiť tieto funkcie . Len treba pozrieť kvalitného výrobcu .
Môj najstarší má dyslexiu , sú to veci ,ktoré môžem robiť čo chcem ,neodstránim to .. snažíme sa to tiež len korigovať a tiež rybym olejom .

zafir01
10. feb 2025

@lienka.7 lenže keď dr povie 2,5 ročnému dieťaťu ,že má čas na to aby rozprávalo plynulo a zrozumiteľne ,tak ono to tak je .. naozaj neočakávajte od všetkých 2,5 ročných detí ,že nám budú pekne rozprávať ..
Hoci schvalujem to ,keď sa rodič o to zaujíma a stará sa o to ,aby včas podchytiť prípadné " nedostatky " . Ale naozaj v 2,5 roku to nie je ešte na nervové rucanie sa ( mám tri deti .. stredný v 4 rokoch sa rozrecnil tak aby mu bolo rozumieť , dnes má 7 ,je prvák a všetko je v poriadku ,číta ,píše , rozpráva čisto , ani logopeda netreba )

vilma7
10. feb 2025

Áno, možno to ozaj chce len čas, aj keď to.pocut nechceš.
Môj syn sa tiež rozkecal po 3 .rokoch, dovtedy to bolo asi ako u vás. A to ani nečumel často do televízora.

zazka666
10. feb 2025

Nemyslím, žeby pozeranie rozprávok v telke bránilo v rozvoji reči. Syn pozeral jednu rozprávku denne, čo je 1 - 2 h denne. Vždy som ale bola s ním, mala som ho v náručí a kecali sme o rozprávke. Zacal.hovorit v roku, po 2 už celé vety.

777januska777
11. feb 2025

U nás pomohli odborníci a skutočne systematické terapie a vyber nosnej mandle. Moj nepovedal do 3 rokov absolútne nič. Chodíme k neurologovi, k špeciálnej pedagogicke na terapie, psychológovi a k logopedovi. Najmä gramaticky je stále mierne pozadu, ale všetko ostatné je priemerne až nadpriemerne. V škôlke si ho zažili aj vtedy a aj dnes a sú v šoku aká ta zmena vie byť výrazná a stačilo len vhodnú terapiu a správnych odborníkov.
P.S. A televízor u nás ide denne, takže nášmu nevadí.

petoge
21. máj 2025

Mojej dcerke prave naopak počuvanie rozprávok pomohlo. Neviem ci poznáte Parádne rozprávky, ale sú fakt super. Často tam autor vysvetluje aj rozne slova. Su vtipne a originalne. A mnohe aj velmi poucne. Moje deti ich miluju a casto pridu zo slovom, ktore poculi tam.
https://open.spotify.com/show/1rJtg8Rd4rH9gP0i5...