Poraďte ohľadom správania sa 23 mesačného dieťaťa
Ahojte, už som zúfala.
Máme 23 mesačnú dcéru, cez deň bola stále uspávaná v kočiari, ale keď sa nám pred takmer 4 mesiacmi narodila druhá dcéra, nebolo to únosné. Staršiu trebalo uspávať aj vyše pol hodiny a tá mladšia zatiaľ kričala na raty. Tak som sa rozhodla dať staršiu do detskej izby, zavrieť dvere a nech spí. Síce kým zaspala, trvalo to hodinu, ale zaspala. V poslednej dobe však nastal zvrat. Je posadzovaná na nočník, ale ak tam aj vykoná potrebu, tak je to skôr o náhode. Cez deň, hocikedy sťahuje nohavice aj plienku a hocikde sa vyciká. Aj sedí na nočníku, postaví sa do 1 minúty sa vyciká hocikde na zem. Vykaká sa v 90% počas doby, keď ma na obed spať (takže je pokakaná, keď po ňu prídem) No najhoršie je to (dnes sa to stalo už druhýkrát za posledné 2 týždne), že keď ju cez deň dávam spať tak sa mi takto vykakaná vyzlečie a ako aj dnes tým hovnom (pardon za výraz) mi doslova pomaľuje celú izbu, jej ruky, stena, plachta, paplón, plyšáci, zem, hračky, posteľ - všetko je od hovna, dala som jej na spanie aj pyžamo-celobody, už sa naučila aj z toho vyzliecť. Neviem či má z toho zábavu, berie to ako hlinu, hrá sa s tým, pritom vidím na nej, že vie, že urobila niečo zlé.
Ako ju prinútiť k tomu, aby spala a zároveň mi "nevybielila" izbu. Mimochodom aj keď ju len tak cez deň prichytím, že sa pučí a dám ju na nočník, tak do nočníka sa mi nevykaká. A čo sa týka toho sťahovania plienky, tak to mi robí aj tak cez deň, behá s holou riťou a potom sa hocikde vyciká (aj keď má nočník pod nosom).
Podla mna, este nie je ready na nočník, toto je aj obdobie vzdoru, ona to asi vyjadruje takto, navyše "pochopila" ze to druhé dieťa zostava tu v domácnosti navždy a bojuje o svoje miesto, to druhé bábätko je uz asi dost akčné co sa týka sociálneho prejavu: smeje sa, vydáva zvuky, vyžaduje pozornosť a všetci su z neho pif-paf
Ja by som s tym učením na serbel jednoducho pockala, bude teplo a ona sa odnauči oveľa rýchlejšie, no a to poobedňajšíe kakanie, počkaj poobede, ked sa naje, nedávaj ju hneď spať, prečítajte napr rozprávku, možno sa vykaka a normálne ju prebalis
Inak šikovne decko, vie ako človeka vytočiť ;))
Tvoja mala ma tažké obdobie, s nocnikom počkaj pár mesiacov a ked nechce byt sama v izbe, vezmi ju nazad k Vám, ja som spala s troma deťmi dlhé roky
No ja neviem , ale mne na tom celom pride najhorsie, ze ju nechas pokakanu spat za zavretymi dverami a potom sa cudujes. Urcite jej nie je prijemne byt v pokakanej plienke. Mne cela ta situaci pride velmi zle riesena.
nocnik odlozte, vrat sa k plienkam. a mne sa vôbec nepaci to, ze si starsiu proste "odlozila" do izby a nechala hodinu plakat. ona sa len boji, ze ju uz nelubis, ja chapem, ze mat dve takto malicke deti je narocne. ale starsiu ptroste nemozes takto nasilne izolovat. prepac, ak som sa ta dotkla, mozno je to inak,.
@siska53
@pribinak
@xenicka13 To, že nie je pripravená na nočník mi tiež došlo podľa všetkého, ale tak neuteká z neho, dávam ju, podarí sa, podarí, nepodarí sa - nepodarí. Ale teraz začala sťahovať tú plenu a neuvedomuje si, že mi ciká po celom byte. To, že sa nepýta na nočník mi tak nevadí, ale to vymaľovanie izby, keď to spravila prvýkrát, tak som volala mojej mamke (robí s deťmi), či nemám cvaknuté decko......tiež mi vravela, že je to normálne. Ono by to bolo v pohode, len vymyslieť do čoho ju obliecť, aby sa nevyzliekla, neviem čo to chytila za moresy chodiť naholo. A nedávam ju spať hneď, ale zase tiež nemôžem za ňou čakať donekonečna, lebo potom je nočný spánok, okrem toho niekedy sa vykaká aj večer, alebo doobedu... A uspávať staršiu s nami je nereálne, lebo ona keď má niekoho pri sebe, tak sa veľmi dlho jaší, berie to ako hru a trvá to oveľa dlhšie kým zaspí ako keď je sama...........a to žiarlenie......hmmm, síce neviem čo sa jej hemží hlavou, možno si takto vydobíja pozornosť, ale nemám pocit, žeby doslova žiarlila, snažíme sa jej max. venovať a ona má veľmi rada svoju mladšiu sestru, dáva jej hračky, prikrýva ju, beží ku nej, keď plače, asistuje mi pri nej, chce ju brať na ruky.....aj keď samozrejme, je to konkurencia............a že vie vytočiť? Do plaču a zúfalstva ma vie dostať.
Ono, keby sa pocikakala, pokakala - nič to nevadí, len keby sa mi prepána nevyzliekala a nešlo to mimo.....
@domak2
@nyusika Ja som nepovedala, že je tam celý čas pokakaná (iba to, že v tom čase sa pokaká), koľkokrát sa do izby vraciam, keď sa mi niečo nezdá a keď zistím, že sa pokakala, tak ju dám dokopy............a už vôôôbec som nepovedala, že tam hodinu plače - treba čítať, že jej hodinu trvá kým zaspí........teda trvalo, ona sa hrala, kým zaspala........ okrem toho pekné komenty, ale mne sa tiež dobre komentuje čo je zlé, čo sa nemá, čo sa mi nepáči a neberiem Vám to, keby sa mi zdalo, že je všetko v poriadku, tak tu nepíšem o radu, veď ja viem, že niečo nie je dobre, tak preto sa pýtam ako postupovať......treba vedieť argumentovať, dať návrh ........ okrem toho, zaspáva sama už 4 mesiace a problémy nastali až teraz, pár týždňov......doteraz bolo všetko v pohode ........ Keby som si ku nej ľahla, tak sa bude baviť aj 2 hodiny, kým zaspí a ja si to nemôžem dovoliť, keď mám vedľa malé bábo
@sednaja ahoj, vobec sa netrap...dietatu to musi do hlavky prist, na co je nocnik...moja ma 16 mesiacov, davam ju tam, ale je to necielene, proste ked urobi nieco ju pochvalim, vytlieskam...ked nic tak nic...niekedy z neho este uteka...ale aspon nech tam chvilu sedi...To , ze maluje steny...ako je spomenute hore, moze to byt zvdor a najma ziarlenie na noveho surodenca, najma v tomto veku si to neuvedomuje co robi. Co sa spanku tyka, moja dvera spi od narodenia v postielke...u nas nebolo mozne inak a od 6 meciaca spi sama v izbicke. Bola som po sekcii, takze nejaky nosic ci satka a podobne veci u mna neprichadzali do uvahy. Najskor si aj poplakala, ale nic hororve to nebolo. Denny aj nocny spanok, polozim do postielky a odchadam, pred nocnym sa este pomojkame a zase polozime do postielky , pusa na dobru noc a odchadzame z izby, mala si zvykla a je to na nezaplatenie...ja si osobne neviem predstavit uspavat hodinu ci 2...je to unavne a najma pri 2 hom dietati nemozne - to ti davam absolutne za pravdu. To , ze si sa rozhodla, ju dat do vlastnej izby , ja osobne na tom nevidim nic zle...predsa nemusime byt ,,otrokmi nasich deti,, . Samozrejme v kazdej rodine funguje nieco ine a kazdej mamine vyhovuje nieco ine...Inak aj nam sa teraz spanok akosi kazi, ale mozu to byt aj zubky...Este len podotknem, ze na spanok ju ukladam, vzdy v rovnakom case najma na ten vecrny ...takto fungujeme asi od jej 3-4 mesiaca...zelam ti vela stastia a s nocnikom pockaj... 🙂
moja dcéra od 2 r. cez deň nespala vôbec,možno to nepotrebuje...na druhej strane sa právom cíti odstrčená...skús ísť na ňu s nejakou fintou-napr. sa s ňou dohodni,že pôjde sama do svojej izbičky a počká tam na teba,ty dáš spať maličku a potom dôjdeš k nej a budete obe spolu si ležkať,spať,čítať si,čokoľvek,ale len vy dve spolu..za podmienky,že neurobí cirkus s hovienkom..a samozrejme túto dohodu dodrž,aj keby na teba 100 robôt čakalo
@janinah Vieš, že som aj rozmýšľala nedávať ju vôbec spať? Len sa mi to zdalo byť priskoro, čo bude, keď nastúpi do škôlky?....A nebude jej to chýbať pri vývoji? Ale máš dobrý nápad, to s tou izbičkou, síce nebude spať, ale aspoň by mala taký kľudový režim a len my dve ......je to síce ťažké, lebo mladšia sa so staršou striedajú v spánkoch, ale budem musieť nejak zosúladiť..............mimochodom, už boli dni, kedy staršia nespala vôbec a bolá celý deň dobrá, akurát večer už začala byť nervózna, ale zase v pohode zaspala.........
@sednaja ja som im zvykla spievat a skrabkat chrbatik,pusat po nom,ci pomenuvavat casti rucky ci nozky. To ich upokojilo a skor zaspali. Ja tiez nemozem malu nechat samu,lebo bude vyliezat a nezaspi vobec. Preto obetujem ten cas a skusim ju uspat. No dakedy to uz nejde.
Ja mam ziveho maleho,co casto aj nezaspal,ale ked bola mala v nosici a ja pri nom a spievala ci hladkala,alebo vselico rozpravala a tak sa zvykol sa upokojit a zaspinkal. Ked sa posadil,tak som prestala a som jo opat dama do lahu,ze spinkame teraz. No postupne boli dni kedy uz nezaspal,len vymyslal,tak jednoduchsie mi bolo,led bol hore a mama uz spala alebo zaspala o nejaku dobu tiez.
Ono to ziarlenie sa nemusi prejavit hned, ono az neskor docvakne,ze to babo je tu na furt. A nas asi po 2-3m.stratil obcas trpezlivost pri dojceni malej. Bola kolikova,nevedela dlho tahat vsetko ju rusilo, chcela to vidiet,otacala sa..tiez to nebolo lahke..
Hovienko sme sice neriesili,ale zoparkrat sa (ale uz vacsi) vycikal naschval. Nuz si to musel ciastocne upratat a i gate zaprat. Chapem,ze ta to stve,odpratavat cikanice ci kakanice pri 2detoch (hlavne zivych) nie je lahke...ja som ich mala oboch doma az do 4,5r.maleho..
Pri malej kreslime smajlikov - skaredych a peknych. A po 3 peknych peciatka na ruku...
@sednaja a nemali ste ju ucit spavat samu narodenim sestricky. Maly spaval so mnou,ale zaciatkom 8mesiaca mojho tehu zacal spavat s tatom,aby to nepocitoval,ze kvoli sestricke. A ziadnu inu zmenu sme v jeho zivote viac nezavadzali..zmenu treba robit aspon o mesiac ci dva skor alebo radsej pockat aj dlhsie,nez sa zzijete.
@ushuaia Ďakujem za pochopenie........inak, čo si vyššie spomenula tak funguje aj u nás, akurát, že staršia spávala s nami dlhšie, ale v našej situácii to žiaľ takto ďalej nešlo, ako hovoríš -poplakala, ale nič hrozné........ nočník samotný ma netrápi - len to vyzliekanie a buntoší, kým zaspí a potom spí aj tak len chvíľu...... rozmýšľam ju nedať vôbec spať......prípadne, keď mladšia zaspí, tak sa so staršou len tak pomojkať - kľudový režim.........len mám obavy, či jej ten spánok nebude chýbať pre vývoj
@sednaja v každej knihe o súrodencoch máš odporúčané,že mama /nie otec/ sa musí venovať pravidelne staršiemu,len ono+ mama,aby nemalo pocit,že starší súrodenec ho vystrnadil z maminej priazne...moja dcéra v školke buď zaspala alebo ležala,nedovolilijej hrať sa,riešila som to,ale bez úspechu...nejao sme to prežili a nijakú ujmu na jej vývine som nezbadala 😉
@siska53 Celý prvý mesiac s ňou spával manžel a dodnes sa jej naplno venuje. Aj v noci, keď zaplače ide ku nej. V podstate, keď je on doma, mňa dcéra nepotrebuje. Ak je manžel doma a ona v poobedňajší spánok buntoší, tak si ide ku nej ľahnúť. No ona to využíva a jaší sa ešte viac, vybíja energiu.
Čo sa zmien týka, tak v čase, keď sa malá narodila, aj sme sa sťahovali. Prišlo mi to práve vhod, že v novom po novom. Skôr sme to tak riešiť nemohli, lebo sme bývali u svokra v jednej izbe a neskôr sa nedalo, lebo staršia do mladšej radotne ťukala a chcela sa váľať po nej, skrátka hrať sa s ňou, ale neodhaduje silu - z toho dôvodu nemôže spať v jednej miestnosti so sestrou.
@sednaja az na to hovienko - teda jeho rozotieranie 🙂
Vcera som jej prala 6ks gati,lebo ani raz sa nevycikala! A dnes? Cikala a kakala krasne do nocnika,ani jedna nehoda. Bracek chodi do skolky,tak si teraz trosku uzivame my dve (pokial nie je chory,do decembra katastrofa,sme sa striedali, vsetci).,hadam to uz pojde lepsie. .
@siska53 Takže skúšaš úplne bezplienkovú verziu, hej? Uvažovala som o tom aj ja, lebo vkuse mi sťahuje plienku a najradšej by behala nahá, aj dnes sa vykakala a hneď dávala plienku dole........len neviem či to má u nej zmysel, keď mi to príde skôr tak, že akt vycikania/vykakania do nočníka je skôr o náhode ako o úmysle. Asi mi zatiaľ neostáva nič iné ako striehnuť, aby nechodila holá a necikala všade 😀
Malého máš 1. rok v škôlke? To som počula, že býva najhorší na choroby. Asi sa tomu nedá vyhnúť, horšie je to o to, že potom nakazí aj súrodencov a rodičov doma. Kým však je mamička ešte na materskej, tak sa to dá, ale inak si hlavne u nás doma osobne neviem predstaviť ako to budeme riešiť, keď nastúpim do roboty.........to už začnú iné problémy a budem len úsmevne spomínať na staré dobré hovienko na stene 😀
@sednaja no uplne bezplienkovo nie,lebo kvoli pocasiu to nejde,docikala by sa,nez by sme to stihli,takze na von plienku dostava..len raz sme sli len po braceka a naspat a doma pri vyzliekani sa docikala prosto som ju nestihla vyzliect. Ale v lete hoci si ona zrusila plienky,tak sa vinku docikavala vzdy,len raz sa vypytala inak to ignorovala.. Doma to bolo pol na pol...
Choroby sme si uzili,ano teraz zacal chodit od septembra, vlani ho nevzali, tak byvali sme vsetci castejsie chori.. No musime jedine vydrzat. To mi vravia vsetci. Teraz sa celkom drzal,od asi 16.12. Je zdravy, no zas mala bola chora,on vyzdravel,ona ochorela... Ostava len dufat,ze uz bude lepsie...aj ked...ori tomto pocasi xlocek len choroby moze ocakavat.
Ono to nie je jednoduche..ja som bola stastna, ze odplienkovanie maleho bolo nakoniec rychle.. Dovtedy vsetky pokusy o nicom. Mal 2,5r.,dostal dermatitidu,behal nahy a vtedy mu to "docvaklo". Ale zas do plienky kakaval ako 3,5r.,az vtedy to zrusil...a na vecerny spanok si zrusil on sam,ked mal 3r.a3m.
@siska53 Tak to som zvedavá ako to dopadne u nás, keď chce behať bez plienky, musí použiť nočník, no zatiaľ tomu nerozumie. Držím Vám palce, nech ste zdraví.....snáď len veriť, že tvoja malá si to teraz odkrúti, naberie imunitu a keď nastúpi do škôlky tak nebude chorá, alebo aspoň menej 😉

@sednaja podla mna je to aj reakcia na babatko a druha vec-nemusi byt pripravena.. Nas starsi pochopil,kde ma cikat az ako 2,5r. A dcerka bude mat o 2m.3roky a skusame to odplienkovanie teraz opat. 3,5m.sme boli 50:50 s cikanim,len kakanie bolo uspesne-95%sa vypytala a stihla. Po uraze zubkov nastal zvrat a niekolko pokusov bolo len pokusov (prisli choroby na striesacku,nemala som silu to riesit dlhsie ako 2-3dni -,syn toriz nastupil so skolky).
Vraj do 24m.su maloktore deti pripravene a deti odplienkovane pred 24.m.sa castejsie pomocuju.
Ja som uspavala inak tak,ze malu som mala v nosici. A vecer ho uspaval muz a ja malu. Malu som velmi skoro smerovala k tomu,aby aspon jeden denny spanok bol v case poobedneho spanku maleho (ak teda zaspal,lebo uz zvykol 2-3 spanok vynechavat.)
Podla mna fakt je to sposobene aj ziarlivosotou a mozno aj jej nepripravenostou.
A deti vykaly nevnimaju ako nieco nechutne do dobrych 5-6 rokov. Skus to zobrat tak,ze asi chcela kreslit ci modelovat,tak skuste to spolu upratat a nasledne chodte kreslit,spravte si domacu plastelinu. Ja si inak neviem predstavit fungovat bez nosica,mala bola zvedava,vlastne vsetko co robime sledovala. Prihovarala som sa aj jej. A nebok teda dovod na ziarlenie. Deti doteraz nezaspavaju samy (4,9r.a2,9r.) a nam to tak vyhovuje. Maly sa aj vykecka,malej zas spievam. Nam to vyhovuje.
A inak k cikaniu-mala vcera sa ani raz nevypytala - vsetko skoncilo mimo.. Dnes doobeda to bolo uspesne na 100%,teraz sme po navrate domov(na von plienku mala), tak uvidime,ako bude pokracovat.