icon

Poslúchanie trojročnej dcérky

nini1010
8. sep 2016

Dcerka ma 3 roky a je to uplne normalne dieta,niekedy pozlosti,niekedy povystraja,niekedy dobrunka ale asi tak ako kazde dieta.co ma vsak hneva a ohladom coho by som potrebovala radu je ako ju naucit posluchnut na prvy krat?Rozculuje ma ze ju musim neraz oslovit x krat kym spravi co som jej povedala.Neustale ma odpoved preco nie alebo "ale....".Nie som benevolentna.S manzelom jej nastvujeme velmi jasne hranice spravania a rezim aj v posluchani ale z tohto sme zufali.Ani slusne,ani potichu,ani vysvetlenim.Trapi ma ze musim na nu na 5. krat niekedy az zruknut aby vobec spravila co jej hovorime.Takto sa sprava uplne pri kazdom-ja ,otec,stary rodicia,aj ucitelky v skolke nas uz upozornili.Mate nejake rady ako na tom pracovat?Chcem aby sa naucila ze ked jej proste nieco povieme tak to urobi a nebudeme si s nou merat jazyk ani sa doprosovat.dakujem

moni73
9. sep 2016

Kde na to chodíte? Väčšinou ste tu matky. Matky, ktoré povedia, že všetky decká okolo sú rozmaznani haranti. Vaše deti nie. Len všetkých naokolo. Odkiaľ máte ten podiel? Ja mam okolo seba vychovane deti. Vlastne keď sa nad tým zamyslím, tak s čírou drzostou dieťaťa som sa stretla raz.

moni73
9. sep 2016

A ano. Najpodstatnejšie vo výchove je, aby deti posluchali na prvýkrát. Vždy a všade! Lebo toto budu v živote potrebovať! Posluchat! Aký život si pre svoje deti predstavujete? Škoda reči...

philipha22
10. sep 2016

Moje deti su naucene, ze ako nahle sa uz zvysi hlas...tak uz nieco nie je ok... a sranda konci....ak by som mala kol do kola diskutovat s dietatom, preco toto a nie tamto.... tak diskusiu velmi rychlo ukoncim... ak by trucovali, ze nechcu hentake topanky, pojdu bose... ak sa rano neoblecu do skolky, nemam najmensi problem ich tam doniest v pyzame....atd.... bolo im to vysvetlene a deti su si vedome toho, ze svoje plany kludne uskutocnim...a tak spolupracuju... v skolke su tip top, v skole detto... len doma obcas skusaju somarinky... ja srandu beriem, ale vsetko ma svoje hranice.....znama ma dceru /3 rocnu/ a nevie si s nou rady.. taktiez ma maleho rocneho syna...a taktiez si robi co sa mu paci.... takze tam jednoducho zlyhali rodicia... kazdopadne, mam moznost sledovat ich vychovne metody...a teda ak to bude takto pokracovat, tak sa nevyhne navsteve zo socialky.....

monikaparson
10. sep 2016

@nini1010 Za mňa, že sú deti papulnaté a drzé pramení len a len z toho, že deti majú rodičov v pažííí, nie že nepočúvajú na prvé slovo. Za mňa jedno s druhým nesúvisí. Ja, keď počujem ako sa rodičia s deťmi napr. zrovna na tom ihrisku bavia, tak si vravím, že takto by sa ani s nepriateľom nebavili a to je ich vlastné dieťa a je to smutnééé.
Naša malá ma 26 mesiacov a dokonale sa začína prejavovať jej povaha. Chcem, aby sa obliekla, no nie, ona nechce. Ona nechce tieto topánky, toto tričko a pod. Nie raz vyletím, lebo však tak sme naučení, veď tak to fungovalo hádam všade, len húkať. U nás však ozaj viac zaberá to vysvetľovanie a hlavne objasňovanie ako tu niekto písal.
Za mňa je chybná už myšlienka, že nás deti musia poslúchať. Prečo? Lebo sú to deti? Práve preto nebudú. Ja bežne vysvetľujem, často to unavuje, často som vyčerpaná, lebo to nikam nesmeruje, ale aspoň nehučím. Obliekame sa s predstihom, chceš toto, tak si to obleč, zbalí aj niečo iné. Nie raz vyjde z domu v svetri a gumákoch a vonku je teraz cca.30 stupňov, no jo, to sa stáva. Na čo mi bude, ak ja jej dokážem, že mám takú moc, aby si ona obliekla, čo ja chcem, lebo som väčšia, silnejšia??? Nedosiahneš nič, len to, že ti dieťa nebude veriť. Problém je v tom, že dospelý chcú mať moc nad deťmi. Ja chcem, aby sme sa rešpektovali a žili spolu v priateľskej a rodinnej atmosfére, ale to chcem ja.

helenanovakova
10. sep 2016

malá sa narodila ako slobodný človek bez pravidiel, bez toho, čo sa patrí a čo sluší a ty sa jej teraz snažíš vtĺcť do hlavy "pravidlá" tohoto sveta. ale malá je evidentne múdra a nedá si svoju slobodu narušiť rozkazmi, príkazmi, ich plnením..... tak buď šťastná, že máš doma takú slobodnú dušu a uč sa od nej

moni73
10. sep 2016

@philipha22 zlyhali rodicia... Pises o rodicoch 3 a rocneho dietata! Ze to myslis ako vtip?
Preco chces, aby si dali zrovna hentake topanky?! Nech si daju ake chcu... Pri vasom (nielen tvojom) ponimani poslusnosti by vam mohol ktokolvek "nad vami" napr. Sef prikazovat, co si mas obliect alebo co budes jest a kedy.

hubinka17
10. sep 2016

@ivuska027 aj u nas funguje 1..2...3.

wladka
10. sep 2016

@nini1010 pravidlo 1,2,3.. alebo 2x zopakujem, na treti krat idem za nou, dorazne poviem, chytim ju za ruku a ideme (to co som chcela) -naucit si to nie je otazka 1mesiaca..ale robit to sustavne a nepolavit, ja som to robila mozno 2-5r, a doteraz vyuzivam tu metodu.. ono je dolezite nepolavit, vysledky vychovy vidim teraz, ale oficialne az ked bude dospela (este sa formuje, este skusa).. teraz ma 10, poslucha-vie a pozna nastolene pravidla.. niekedy su situacie, kedy sa jej nechce,vtedy na 3x zahucim..prip.idem za nou, ze som ju volala (nasrato,ak ma ignorovala),a otocim sa na opatku..hned ide za mnou mi pomahat v domacich pracach B-) .. chce nieco odomna, tak aj ja nieco chcem.. ono to je celozivotny proces, a nie, ze naucim, dam piskotu a zbieram plody svojej prace.. hmmm, ee, nefunguje to.. stale stalem. Len nedosiahnut stav, aby bolo po nej, resp.10x opakovania..to by mi hrablo poriadne!!... 1,2, a pome! 😀 ..ale kazde dieta ine, na kazde nieco ine funguje..

wladka
10. sep 2016

A jasne, z celej skoly som najprisnejsi rodic.. nikto iny taku mamu nema.. 😀 .. ale lubime sa jak kone.. zas to,ked je dobrucka, vynahradit velkou laskou.. vtedy sme spokojne, ona najviac.. a tak ju to aj motivuje v posluchani, lebo vie, ze potom sme kamosky, lubiace sa najviac na svete, pomazname sa, vyblaznime sa a je nam super.. ale zas na druhej strane, treba byt aj rodicom, ak chceme mat z dietata slusneho cloveka.. 😉

lulinka81
10. sep 2016

Samozrejme že deti musia poslúchať. Kam by sme prišli ako spoločnosť keby si každý robil čo chce. Na moju 2,5 ročnú zaberá keď sa zamračím. Ale s tým prišla sama. A ak náhodou neposlúchne tak idem za ňou vezmem ju za ruku aby ma vnímala, pozrieme si do očí a tak jej to poviem. Ale býva z času na čas že musím zvýšiť hlas 😉.

ivuska027
10. sep 2016

Od začiatku školy je tu asi 10 nových tém, že dieťa neposlúcha v škôlke, škole, nerešpektuje pedagóga, výstrája a pod. Deti čo papuluju, robia zle iným deťom, nerešpektujú, nie si schopné plniť základné úlohy. Ja tieto deti vnímam ako zvieratká z lesa. Neviem kde sa pohybovali pred škôlkou, školou. Dieťa veľmi dlho nevie čo je správne a nesprávne. Ak ho to nenauci rodič, kto iný. Potom v škole máme milión dis porúch, ale keby dieťa niekedy dostalo obrazne povedané jednu vychovnu v pravý čas, bolo by po poruche. To sú samé potuchy správania, sústredenia a podobne. Podľa mňa sú to nevychovane deti, čo si robia, čo chcú. Zrazu okolo nich nikto nebeha s pavim pierkom a už sa zvieratká stávajú na zadné. O chvíľu to bude u nás ako v Amerike, kde sa deti učia zlomky v siedmej triede, lebo prvých 5 rokov sa učia sedieť relatívne kľudne v lavici. Je to teraz na nás, čo z nich vychovame, či múdrych, rešpektujúcich ľudí alebo neprisposobive zvieratká plné individualizmu, ktoré nemajú rešpekt pred ničím a nikým. Bude to tu potom ako v Babylone.

moni73
10. sep 2016

@wladka ja ti to kvitujem, len jednu poznamku k tomu: dieta milujem bez obmedzeni, nielen ked je "dobrucke"....

moni73
10. sep 2016

@ivuska027 ako v amerike, kde sa deti ucia zlomky v siedmej triede.... sranda. Pridu o nieco, ked sa ich naucia ako siedmaci alebo kludne aj maturanti? Ked sa jedna o dieta, ktore este v 10 mesiacoch nechodi, je tu plno komentov (spravnych), ze ved predsa kazde je ine. Su deti, co sa to naucia v osmich, aj take co v 15tich....

wladka
10. sep 2016

@moni73 ale jasne.. 😉

wladka
10. sep 2016

@moni73 ale jasne.. 😉 len som tym chcela naznacit, ze si moja moze vybrat dve cesty.. a je na nej, co ma najradsej.. ked neposlucha, (aj ked ju lubim vtedy) vie, ze sa s nou maznat nebudem a ani ju podplacat a ani sa jej vtierat.. nerobim zo seba pajaca, len aby bolo po nej.. to by potom teda vyzeralo.. :-/ .. a ja mam rada poriadok vzdy a vsade.. 😀

ivuska027
10. sep 2016

@moni73 škoda, že si nepochopila, čo som napísala ☹

lenkusik
10. sep 2016

@mini73, áno vo väčšine zamestnaní to bohužiaľ funguje ze mas stanovené od šéfa kedy budeš mať obed a na niektorých pozíciách aj odev, dokonca aj robotníci musia nosiť predpísané oblečenie, nie je správne vnucovaj dieťaťu iba svoje predstavy, samozrejme je potrebné ho počúvať prečo si nechce obliecť to alebo ono ale vysvetliť prečo ss to teraz nehodí , prípadne mu dať na výber a bohužiaľ musí mať určené pravidla, pretože potom sa ťažko zaradí do spoločnosti. Jednoducho povedané je potrebné poslúchať a rešpektovať dospelé osoby, malej to stále prizvukujem aby sa slušne správala, pozdravila a nerobila zle spolužiakom, vie si povedať ak nesúhlasí s určitým názorom ale slušne to vysvetlí aj pani učiteľke, nie je správne nechať deti robiť čo chcú len aby sme nepotlacili ich osobnosť, potom sa všetci divime, že naše dieťa má rôzne syndromi, veď predsa lekár musí stanoviť nejakú diagnózu a nakoniec aj úplne zdravé deti skončia u psychológa, pravda aj oni musia pracovať ale nie je to hanba nás rodičov keď s nevychovanym dieťaťom bez pravidiel bezime k psychológovi a snažíme sa zbaviť zodpovednosti za výchovu našich detí? Veď on mi povie čo mám robiť. Bohužiaľ nie on sa bude s ním iba rozprávať a počúvať jeho detskú dušičku a to isté poradí aj Vám. Stanoví "pravidlá" ako konať v danej situácii. Vidíte všade sú pravidlá bez nich to nejde aj mi dospeli ich musíme dodržiavať, tiež si nerobíme čo chceme.

moni73
10. sep 2016

@lenkusik "treba posluchat a respektovat dospele osoby". Musim oponovat. Netreba. Cim si clovek zasluzi respekt? Tym, ze dospeje? To sa nam chvalabohu podari skoro vsetkym. A dakujem, ze ste mi vysvetlili, ze su pravidla. Prepacte za ironiu.

moni244
10. sep 2016

Ja ked tu tak citam niektore matky, tak sa necudujem, ze deti nezvladau skolku. Tam im nik okolo zadku nebeha, nie su stredom vesmiru, ako doma, ked matky vyznavaju slobodu, respektovanie osobnosti, nech si dieta robi, co chce, ved len prejavuje svoju osobnost. Ja ked to citam, usta otvaram.

moni244
10. sep 2016

@nini1010 na moju zabera prisny pohlad, pocitanie do 3 a oslovenie plnym menom, volame ju Viki, ak robi nieco zle, alebo potrebujem, aby nieco spravila a nechce, poviem dorazne Viktoria a uz zbystri, ze tu koncia srandicky

lenkusik
10. sep 2016

@mini73 v poriadku tak nechajme deti robiť si čo chcú, potom nemusia chodiť do školy, pretože keď nebudú rešpektovať učiteľku tak sa nič nenaucia, budú behať a hrať sa po triede a chodbe, nemusia chodiť na ihriska pretože ak nebudú poslúchať rodičov tak sa budú biť, hádzať piesok, brať hračky iným deťom a tým pádom budú vyčlenené a nebudú mať kamarátov, hovoríš ze ked dospeje naučí sa rešpektovať blbosť nebude vedieť čo to je a bude neskoro pretože bude izolovaný a sám. Nechajme deti behať po triedach, papulovat, škaredo nadávať, hádzať po sebe prezuvky, začať sa do lavíc, no a čo ze niekomu rozbije hlavu, zlomu ruku, nič sa nenauci a nenájde si prácu, ok veď raz dospeje počkáme bude chodiť do školy ako 20 alebo 30 ročný no neviem niektorý nedospeju nikdy čo potom?

ivuska027
10. sep 2016

@lenkusik už tu máme takú skupinu ľudí, čo neposluchaju , nerešpektujú, neučia sa a všetci čakáme, že raz z nich niečo snáď bude. Myslím, že za takmer tridsať rokov sa už preukázalo, že to skrátka nefunguje, či? Snažia sa ich teraz integrovať.
Aj v školách sa integruje. Teraz učiteľka keď vojde do triedy A začne učiť, predtým spracuje celý elaborat papierov, lebo jedno dieťa to a iné ono. Potom sa to zhliadne po triede , či si všetci s poruchami správania, pozornosti, nekontrolovateľnej zlosti, nízkej sebaúcty a ešte neviem čo, v pohode, ak nie musí riešiť najprv to, potom snáď začne, ale aj tak to stále nie je ono. Deti sa tlčú, behajú, berú iným veci, sikanuju, nerešpektujú, urážajú, sprosto nadavaju.... lebo môžu. Nikto ich nenaučil, že to nie je správe a je zrejmé, že samé to nedokážu posúdiť.
Tak poďme tam, kde sú samé slobodne duše. Ale dúfam, že im budú vytvárať samostatné školy, lebo by dom chcela, aby sa moje dieťa učilo a naučili to, čo má a bude potrebovat a nebude ho učiť vyhoreny pedagóg, ktorý už nevie, čo je slušné, respektujuce dieťa.

moni73
10. sep 2016

@lenkusik nepovedala som, ze dospely sa nauci respektovat, ale narazala som na tvoje vyjadrenie, ze dospelych treba respektovat. Dospelych, cize dovodom na respekt je dospelost, co je hlupost. Hranice slobody cloveka/dietata koncia tam, kde zacinaju hranice druheho. To, ci si obuje zelene alebo cervene topanky ma nijako neobmedzuje; to ci pojdes na jedno alebo druhe ihrisko tiez nie, to ci si zuby umyje o 19.00 alebo 19.30 tiez... Idete do extremu... Ziadne dieta nebude bit moje dieta a naopak, nebude do neho hadzat prezuvkh a naopak.
@ivuska027 neviem na aku skupinu narazas. Neprisposobivych, politikov, na deti, z ktorych nevieme co vyrastie, na dnesnych 30 rocnych (spominas 30 rokov), 20 rocnych? Vazne neviem, co pod tou skupinou myslis.

lenkusik
10. sep 2016

No vidíš @mini73 sama si teraz priznala ze žiadne dieťa aj tvoje nebude biť, hádzať prezuvky, takže sama si priznala ze tvoje dieťa má rešpekt lebo si mu to vysvetlila ze sa to nesmie, nečakala si keď dospeje takže si medzi nami. Ako so uz písala dieťa treba nechať sa rozhodnúť ktoré topánky si napr. obuje, nie vo všetkom musí byť po vašom ale rešpektovať a poslúchať tiež musí aby nerobili hanbu rodičom a spoločnosti .

moni73
10. sep 2016

@lenkusik ale ano... to vy ste ako pisem priviedli do extremu. Moje dieta nebude obmedzovat druheho. To ale neznamena, ze bude posluchat bez vlastneho usudku. Ked nebude chciet robit domacu ulohu, nebude. Ked nebude chciet odpovedat, nebude, ked nebude chciet pozdravit, nepozdravi (prve 2 sa deju, zdravit zdravi). Chapes kde je rozdiel? Tam, ze ju necham robit rozhodnutia, ktore mozu ublizit len jej. Samozrejme nemoze sa rozhodnut ublizovat druhym. Vysledky svojich rozhodnuti pociti len ona. Samozrejme poradim, co by som urobila ja, co pokladam za spravne, ale konecne rozhodnutie je v jej rukach. Pokladam dceru za vychovanu. Vie pozdravit, poprosit, podakovat, pomoct. Na druhej strane sa vie postavit na zadne a nieco nespravi ani za nic.

lenkusik
10. sep 2016

To vie aj moja tiež sa sama rozhoduje čo si oblečie, bohužiaľ niektoré veci ako napr. úlohu si spraví vtedy keď poviem pretože keď lieta vonku a príde večer tak už nevládze a nevie rozmýšľať áno ak ju nebude mať tak to bude mať problém ona ale v konečnom dôsledku sa budem na rodičku hanbiť aj ja. Nemáme problém ze by niečo nespravila za nič ak jej to vysvetlím prečo to treba tak ti spraví, na druhej strane jej môžem veriť a ze sa bude správať slušne. Má svoju osobnosť tak ako tvoja.

monikaparson
10. sep 2016

@moni244 Ja teda stojím za tým, aby sa dieťa mohlo samé za seba rozhodovať. Prečo by si nemohla vybrať, čo si oblečie? Veď to robím aj ja, ona sama príde na to, že v gumákoch a svetri je v 30stupňoch teplo a pod.
Napr. absolútne nechápem, ak robí dieťa, dieťaťu zle a rodič sa prizerá, veď nech si to vyriešia, 2, 3 ročné deti. Toto sú u mňa presne tie situácie ako popisuješ ty, dieťa nerešpektuje rodiča ani iných v okolí. Tam už treba vysvetľovať a usmerňovať.
Lenže to sú tie veci, že všetci sme slobodní, ale vlastne sa to aplikuje len keď to dokonalo vyhovuje tej osobe, ktorá ostatných robí slobobnými 😀 (teda rodičovi).

moni244
10. sep 2016

@monikaparson a take dieta pride do skolky, bude sa mat obliect, ale postavi si hlavu a neoblecie sa, lebo vsak slobodna vola, po nom zacnu opakovat ine dieti a ucitelka bude mat radost. Aj moja si vybera oblecenie, z dvoch moznosti, co jej ja vyberiem

monikaparson
10. sep 2016

@moni244 Ako vieš, že sa bude takto chovať? Tu ja nevidím problém v tom, že doma si môže vybrať, čo si oblečie, ale to je na dlhšie debaty a aj tak sa nepochopíme a na čo aj 😉 . Za mňa všetko sa dá vysvetliť, len nie každému, nooo. 😀 A hlavne, každý rodič by mal vedieť, čo si môže a nemôže pri svojom dieťati "dovoliť". Ja v tom teda problém nevidím, že ide von v gumákoch a svetri napr. Pravidlá sa nastavujú postupne a nie hneď deco odbiť, že takto nie, takto to nebude a len, a len moja vôľa. Hej, tak aj mňa vychovávali, super to bolo, doteraz si to pamätám. To sú presne tie výchovne metódy, ktoré sú mi tak neskutočne vzdialené, až no. Len ono ťažko sa to tu takto popisuje, lebo chápem ako to myslíš. Ja zasa viem, že čo môžem aplikovať na to svoje dieťa a pri cudzom by som to s veľkou pravdepodobnosťou nerobila, keďže neviem ako by na to reagovalo.
Mňa skôr zarážajú iné veci ako to, že dieťa si chce obliecť sveter a nie tričko a to som písala vyššie.

ingrid16
10. sep 2016

@ivuska027 keby si mala dieta s nejakou poruchou doma, pochopila by si !!! Takto len odsudzujes rodicov , ze dieta zle vychovavaju ale nemas o tom ani potuchy, co to je, mat take dieta.